Ακολουθήστε μας

Εκλογές 2014

Μάχη για την Κομισιόν: Γιούνκερ, Σουλτς ή κάποιος τρίτος;

Δημοσιεύτηκε

στις

Ψυχογιός Βασίλης 
Η νέα Ευρωβουλή έχει για πρώτη φορά κεντρικό ρόλο στην ανάδειξη της

Ζαν Κλοντ ΓιούνκερΜάρτιν Σουλτς ή κάποιος τρίτος; Κανένα από τα δύο φαβορί για την προεδρία της επόμενης Κομισιόν δεν είναι ακόμη έτοιμα να παραιτηθεί από τη διεκδίκηση της θέσης, μετά την ανάδειξη της νέας Ευρωβουλής στην οποία δεν κυριαρχεί αυτοδύναμα κανένα από τα δύο μπλοκ. 
Οι διαπραγματεύσεις για τη σύνθεση της επόμενης Επιτροπής έχουν ξεκινήσει στα δύο παράλληλα πεδία των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και των πολιτικών ομάδων στην Ευρωβουλή. Θεωρητικά πάντως δεν αποκλείεται οι Βρυξέλλες να καταλήξουν σε άλλη προσωπικότητα -κάτι όμως που κινδυνεύει να γίνει πισωγύρισμα για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η νέα Ευρωβουλή έχει για πρώτη φορά κεντρικό ρόλο στην ανάδειξη της Κομισιόν: Βάσει της Συνθήκης της Λισσαβόνας, η ηγεσία της Κομισιόν πρέπει να βασίζεται στη δύναμη των πολιτικών ομάδων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο -περίπου δηλαδή όπως γίνεται στα εθνικά Κοινοβούλια- μετά από εισήγηση των κυβερνήσεων των «28» (του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου).

Στη νέα Ευρωβουλή πρώτη δύναμη, αλλά χωρίς αυτοδυναμία, είναι το ΕΛΚ (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα) με 214 έδρες. Έπονται οι S&D (Σοσιαλιστές και Δημοκράτες) με 189 έδρες. Ο Γιούνκερ του ΕΛΚ και ο Σουλτς των S&D βρίσκονται λοιπόν στη θέση που θα βρισκόταν κάθε επίδοξος πρωθυπουργός μετά από εθνικές εκλογές: Ψάχνουν στήριξη για να σχηματίσουν πλειοψηφία.

Ο Γιούνκερ, πρώτος χωρίς αυτοδυναμία, επέμεινε μέχρι και τη Δευτέρα. «Η διψήφια διαφορά εδρών μού δίνει το δικαίωμα να επιχειρήσω πρώτος την διαμόρφωση πλειοψηφίας» είπε, και εξήγησε: «Δεν με νοιάζει τι λένε, δεν παρακαλάω κανέναν, κέρδισα τις εκλογές». 

Η δήλωση ακολουθεί την πρόθεση του Σουλτς να επιδιώξει το συνασπισμό με άλλες δυνάμεις. Η πρωτιά του ΕΛΚ, είχε πει χαρακτηριστικά ο δεύτερος διεκδικητής την Κυριακή, «δεν σημαίνει ακόμη τίποτα, τώρα πρέπει να γίνουν συνομιλίες».

Και έχει δίκιο: Η ανάδειξη της νέας σύνθεσης της Κομισιόν θα περάσει από ένα πόκερ που δεν θα γίνει μόνο στις πολιτικές ομάδες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αλλά και μεταξύ των κυβερνήσεων των «28».

Μάχη σε παράλληλα μέτωπα και η «βόμβα» του τρίτου προσώπου


Η διαπραγμάτευση τέμνει τους πολιτικούς χώρους αλλά και τους συσχετισμούς δύναμης μεταξύ των χωρών. Οι πολιτικές θέσεις μπορεί να καταλήξουν δευτερεύουσες, και να βαρύνει περισσότερο η παρουσία αξιωματούχου από κάθε χώρας στην σύνθεση της επόμενης Επιτροπής -εκτός από τον πρόεδρό της, θα καθοριστούν και οι επίτροποι.

Για παράδειγμα, το κόμμα της γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ υποστηρίζει, πολιτικά, τον Γιούνκερ του ΕΛΚ. Ο Φρανσουά Ολάντ από την άλλη υποστηρίζει, λόγω κομματικής σχέσης, τον γερμανό Σουλτς: Όμως, ο -αποδυναμωμένος Ολάντ μετά την πανωλεθρία της Κυριακής- μπορεί να θυσιάσει την κομματική του προτίμηση (τον Σουλτς) εάν πάρει ως αντάλλαγμα για το Παρίσι τη σημαντικότερη θέση στης επόμενη Κομισιόν. 

Εκτός από το πώς θα καταλήξουν οι «28» στην εισήγησή τους στην Ευρωβουλή, το άλλο πεδίο μάχης -η δυναμική στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο- δεν υστερεί σε πολυπλοκότητα.

Οι Σοσιαλιστές και Δημοκράτες του Σουλτς θα μπορούσαν ενδεχομένως να συνασπιστούν με την ομάδα των Πράσινων (52 έδρες) ενώ το ΕΛΚ με τους Φιλελεύθερους (66 έδρες). 

Αλλά στην πράξη κανείς δεν ξέρει πραγματικά εάν και ποιοι ευρωβουλευτές από κάθε χώρα θα έλεγαν το “ναι”. Η συνολική δύναμη των ομάδων είναι, σε μερικές περιπτώσεις, σχεδόν εικονική. 

Αυτό δεν περιορίζεται στις μικρές ομάδες: Όπως χαρακτηριστικά σημειώνουν παρατηρητές, δεν γνωρίζει κανείς πώς τη στάση θα κρατήσουν οι ευρωβουλευτές του Forza Italia του Μπερλουσκόνι που λογίζονται στο ΕΛΚ (την ώρα που ο πρώην Καβαλιέρε απορρίπτει τις πολιτικές που ζητά ο Γιούνκερ). 

Τέτοιο πρόβλημα υπάρχει και λόγω Ουγγαρίας: Το Fidesz του ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν είναι στο ΕΛΚ, αλλά ο ίδιος έχει δείξει ότι δεν θέλει να δει τον Γιούνκερ στην ηγεσία της Κομισιόν. Η δε δυσφορία ευρωβουλευτών άλλων χωρών που επιρρίπτουν αυταρχισμό στον Ορμπάν μπορεί να επηρεάσει τη συνεργασία με τους ευρωβουλευτές του Fidesz.

Εκεί υπεισέρχεται ένα άλλο ενδεχόμενο: Οι «28» να καταλήξουν σε μία τρίτη προσωπικότητα, την οποία θα θέσουν στην Ευρωβουλή ως υποψήφια για την Κομισιόν -τα ονόματα που έχουν ακουστεί φτάνουν μέχρι και την Κριστίν Λαγκάρντ. 

Τόσο ο Γιούνκερ όσο και ο Σουλτς έχουν προληπτικά υπογραμμίσει ότι υποψηφιότητα «τρίτου» θα ήταν προσβολή για τη διαδικασία της ευρωπαϊκής ενοποίησης -θα ήταν σαν ομολογία της αποτυχίας της Συνθήκης της Λισαβώνας κατά την πρώτη φορά που εφαρμόζεται πλήρως.

To παζλ, και στα δύο παράλληλα, πεδία, συμπληρώνουν οι κάθε είδους άξονες «κατηγοριοποίησης» των μελών που έχουν βάρος στη συζήτηση: Βορράς και Νότος, παλιά και νέα μέλη, μέλη της Ευρωζώνης και οι «άλλοι», μεγάλες και μικρές χώρες, χώρες που πέρασαν από μνημόνια και «αυτοί που πλήρωναν». 

Το πρωί της Τρίτης, οι αρχηγοί των πολιτικών ομάδων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα έχουν την πρώτη του συνάντηση για τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν. Το βράδυ, οι ηγέτες των «28» θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες για το ίδιο ζήτημα. Στρασβούργο και Βρυξέλλες δεν δείχνουν να βιάζονται: Η κοινοβουλευτική περίοδος ξεκινά τον Ιούλιο.

Γερμανία

ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΞΑΝΑΡΧΟΝΤΑΙ ΚΑΙ… ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΟΥΝ!

Δημοσιεύτηκε

στις

Οι Γερμανοί ξανάρχονται και... τρομοκρατούν!

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προκαλεί πανικό στη Μέρκελ
Εκτενή αναφορά στις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα κάνει δημοσίευμα της γερμανικής Rheinische Post.

Στο γνωστό πνεύμα της… τρομολαγνείας, ο αρθρογράφος εκφράζει τη βεβαιότητα ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα είναι σε θέση να υλοποιήσει τις «μεγαλόστομες υποσχέσεις».

Οι Γερμανοί βλέποντας τις ελπίδες για εκλογή Προέδρου να εξανεμίζονται και τις υποσχέσεις Σαμαρά να μένουν στα χαρτιά, άρχισαν τις επικοινωνιακές επιθέσεις με στόχο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Τα… παπαγαλάκια της Μέρκελ και του Σόιμπλε επιδίδονται σε μια ακατάσχετη τρομολαγνεία, προσπαθώντας να διατηρήσουν στην εξουσία “οικεία πρόσωπα”, όπως είπε άλλωστε με περίσσιο θράσος ο… φιλέλληνας Γιουνκέρ.

Ήδη τα ξένα ΜΜΕ, από Ευρώπη μέχρι Αμερική παρουσιάζουν μια «κόλαση» σε περίπτωση που βγει ο ΣΥΡΙΖΑ, με στόχο να περιορίσουν τις πιθανότητες ανάδειξης μιας κυβέρνησης με κορμό την Αριστερά που θα βάλει βέτο στα «θέλω» των δανειστών.

Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, η γερμανική εφημερίδα στη διαδικτυακή της έκδοση προβλέπει αναταράξεις στην Ευρωζώνη με την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία.

«Μια κυβερνητική αλλαγή θα έθετε σε κινδύνους όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά και την Ευρωζώνη, καθώς οι αγορές θα αμφισβητούσαν όλη την Ένωση» αναφέρει η ιστοσελίδα και συνεχίζει σημειώνοντας ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να επιστρέψει φέτος στις αγορές.

Την ίδια ώρα, το Γερμανικό Ειδησεογραφικό Πρακτορείο τονίζει ότι οι ανησυχίες για την Ελλάδα θα μπορούσαν να καταστρέψουν την εορταστική ατμόσφαιρα που επικρατεί στους επενδυτές.

Το DPA, μάλιστα, δεν αποκλείει την επιστροφή της Ελλάδας σε παλιές εποχές κρίσης με αντίστοιχες συνέπειες και για τις γερμανικές αγορές.

Το δημοσίευμα φιλοξενεί σχόλιο εμπειρογνωμόνων από την ιδιωτική τράπεζα M.M.Warburg & Co., σύμφωνα με την οποία εκτός από τις χρηματιστηριακές αναταράξεις «πιθανή κυβερνητική αλλαγή θα μπορούσε να δώσει ώθηση σε άλλα ριζοσπαστικά κόμματα της αντιπολίτευσης να εμφανιστούν με ευρωφοβικές θέσεις».

Εμπειρογνώμονες της τράπεζας HSH Nordbank εκτιμούν ότι «εάν έρθουν οι αριστεροί πολέμιοι των μεταρρυθμίσεων στην εξουσία, τότε υπάρχει η απειλή τερματισμού των απαραίτητων διαθρωτικών μεταρρυθμίσεων με νέο κούρεμα του χρέους».

Οι γερμανικές πένες λοιπόν, αφού μας κορόιδεψαν τα προηγούμενα χρόνια, έρχονται ξανά ανερυθρίαστα και ασκούν την πιο χυδαία προπαγάνδα.

Δυστυχώς γι’ αυτούς και τους εγχώριους “εκλεκτούς”, ο ελληνικός λαός δεν τρώει πια κουτόχορτο…

Συνέχεια ανάγνωσης

Διαφθορά

ΑΝ ΔΙΝΟΥΝ 3 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΣΕ ΕΝΑΝ, ΣΚΕΨΟΥ ΠΟΣΑ ΘΑ… ΠΑΡΟΥΝ!

Δημοσιεύτηκε

στις

Αν δίνουν 3 εκατ. ευρώ σε έναν, σκέψου πόσα θα... πάρουν!

Ανεξάρτητα με το πώς θα εξελιχτεί η φάση με τον Χαϊκάλη, την
Ξουλίδου κι όποιον άλλον προκύψει στο μέλλον, τα ποσά που ακούγονται ως
«δέλεαρ» στους βουλευτές ώστε να ψηφίσουν Σταύρο Δήμα, πέρα από το ότι
προκαλούν την οργή του Έλληνα, οφείλουν να προκαλέσουν και σκέψεις.


Με κυριότερη αυτή: Αν πράγματι χώνουν τόσο χρήμα για μία ψήφο, τι ποσά θα πάρουν πίσω αν μείνει η Ελλάδα στα χέρια του Αντώνη και του «Μπένι».

Αν πιστέψουμε ότι το ποσό είναι… φιξ, άρα 3 εκατ. ευρώ στον καθένα, το σύνολο μπορεί να φτάσει ή και να ξεπεράσει τα 60 μιλιόνια. Και αν κάποιος ή κάποιοι κάνουν ή επιδιώκουν να κάνουν μία τέτοια επένδυση, τι κέρδος ανταποδοτικό προσδοκούν και αναμένουν;

Μια και το’φερε η κουβέντα για τα φράγκα, αλήθεια ο Μελάς, μετά το ντόρο που προκαλείται με τον Χαϊκάλη, πώς θα ψηφίσει στις υπόλοιπες ψηφοφορίες;

Και πώς θα πείσει τον κόσμο ότι όλα είναι κρυστάλλινα;

Απλά αναρωτιέμαι…

Συνέχεια ανάγνωσης

Γαλλία

Ελληνικές Προεδρικές Εκλογές: Η Μαρίν Λεπέν καταγγείλει τον «Ευρωπαϊκό ολοκληρωτισμό»

Δημοσιεύτηκε

στις

L’Orient Le Jour (Λίβανος) – AFP       (μτφ. Κριστιάν)
Η Πρόεδρος του Εθνικού Μετώπου (άκρα δεξιά) Μαρίν Λεπέν (Marine Le Pen) κατήγγειλε σε ανακοίνωσή τον «ευρωπαϊκό ολοκληρωτισμό» που βασιλεύει κατά τη γνώμη της  στην Ελλάδα, όπου λαμβάνει χώρα την Τετάρτη ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών.

«Με την ευκαιρία των ελληνικών προεδρικών εκλογών, των οποίων ο πρώτος γύρος θα διεξαχθεί σήμερα, η Ευρωπαϊκή Ένωση εισήλθε σε μια νέα φάση στην ολοκληρωτική μετατόπιση της, δίνοντας μια εντολή ψήφου για πρώτη φορά στην ιστορία της», έγραψε η κα Λεπέν. 

«Δεν αποτελεί έκπληξη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστηρίζει τον Σταύρο Δήμα, πρώην επίτροπο και επίσημο υποψήφιο της ελληνικής κυβέρνησης και των χρηματοπιστωτικών αγορών. Ο στόχος είναι να κλειδωθεί
οποιαδήποτε πιθανότητα αλλαγής ή ακόμη και οποιαδήποτε συζήτηση βάθους επί της ουσίας των ευρωπαϊκών πολιτικών λιτότητας», σύμφωνα με την ευρωβουλευτή. 

«Η Μαρίν Λεπέν καταδικάζει έντονα αυτή τη παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις εθνικές εκλογές», έγραψε…,  πριν να «ενθαρρύνει τον ελληνικό λαό και τους εκπροσώπους του να διώξουν από τις  κάλπες τους υποψηφίους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των αγορών, των οποίων τα αποτελέσματα είναι κάκιστα σε όλους τους τομείς».

Οι Έλληνες βουλευτές ψηφίζουν την Τετάρτη για το πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών από τις  οποίες εξαρτάται η τύχη της κυβέρνησης και της πολιτικής της λιτότητας που διεξάγεται από το 2010, καθώς θα υπάρξουν πρόωρες βουλευτικές εάν το Κοινοβούλιο αποτυγχάνει να διορίσει τον αρχηγό του κράτους.


Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Pierre Moscovici, ταξιδεύοντας τη Δευτέρα στην Αθήνα, αρνήθηκε να «ανακατευτεί στην ελληνική πολιτική», αντιμέτωπη με τον κίνδυνο πρόωρων κοινοβουλευτικών, ενώ εκτίμησε ότι θα ήταν «κρίμα» να αναθεωρηθεί μια «τόση μεγάλη προσπάθεια» που έγινε από τη χώρα. 

Δηλώσεις του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jean-Claude Juncker, που εξήγησε ότι θα προτιμούσε να βλέπει «γνωστά οίκεια πρόσωπα» στην εξουσία στην Ελλάδα προκάλεσαν επίσης  την αποδοκιμασία της αντιπολίτευσης στην Ελλάδα και πολύ ειρωνεία στα κοινωνικά δίκτυα.
Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή