Ακολουθήστε μας

Κούβα

Ιστορική συνάντηση του Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Φιντέλ Κάστρο

Δημοσιεύτηκε

στις

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν έφθασε την Παρασκευή στην
Κούβα, κατά την έναρξη μιας περιοδείας του στη Λατινική Αμερική με
στόχο, όπως έχει δηλώσει, την αναθέρμανση των σχέσεων της χώρας του με
παλιούς φίλους από τη σοβιετική εποχή.

Ο Πούτιν συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Κούβας Ραούλ Κάστρο και τον
αδελφό του, τον 87χρονο ηγέτη της επανάστασης Φιντέλ Κάστρο, μετέδωσαν
κρατικά μέσα ενημέρωσης. Η συνάντηση έγινε μέσα σε εγκάρδιο κλίμα.
Μάλιστα, ο πρόεδρος της Ρωσίας ανακοίνωσε πως ελπίζει ότι η ρωσική
πετρελαϊκή εταιρεία Rosneft και η δημόσια επιχείρηση πετρελαίου της
Κούβας, η Cupet, θα αρχίσουν την εκμετάλλευση υπεράκτιων κοιτασμάτων στη
νήσο της Καραϊβικής «στο πολύ κοντινό μέλλον».
Λίγο πριν ο Πούτιν αρχίσει την εξαήμερη περιοδεία του στη Λατινική
Αμερική η Rosneft και η επίσης κρατική ρωσική εταιρεία Zarubezhneft
συμφώνησαν να συμβάλουν στην εξερεύνηση από την Cupet πιθανών
κοιτασμάτων στην Κούβα. Στη νήσο υπάρχουν κοιτάσματα από τα οποία
αντλείται μια περιορισμένη ποσότητα αργού, πάντως η Κούβα εξαρτάται από
τη Βενεζουέλα για τις εισαγωγές πετρελαίου.
Ο Πούτιν δήλωσε εξάλλου ότι αρκετές ρωσικές επιχειρήσεις
ενδιαφέρονται να δραστηριοποιηθούν στη νέα ειδική οικονομική ζώνη της
Κούβας στον λιμένα Μαριέλ, κοντά στην Αβάνα.
«Θέλω να τονίσω ότι δημιουργούμε νέες προϋποθέσεις για την ανάπτυξη
ανάμεσα στις δύο χώρες. Για αυτό έλαβα την απόφαση να διαγράψω το παλαιό
χρέος της Κούβας από την Σοβιετική Ένωση, ύψους 35 δισ. δολαρίων. Θα
διαγράψουμε το 90% του συνόλου και το υπόλοιπο 10% θα χρησιμοποιηθεί για
επενδυτικά προγράμματα στην εκπαίδευση», υπογράμμισε ο Ρώσος πρόεδρος.
Η Κούβα είχε χαρακτηρίσει τη δημιουργία αυτής της ειδικής οικονομικής
ζώνης κρίσιμη για την οικονομική της ανάκαμψη αλλά ως σήμερα καμιά ξένη
επιχείρηση δεν έχει συμφωνήσει με την Αβάνα να δραστηριοποιηθεί εκεί.

Ο Πούτιν αναμένεται σήμερα, Σάββατο, να ταξιδέψει στην Αργεντινή και
να φθάσει την Κυριακή στη Βραζιλία, όπου θα παρακολουθήσει τον τελικό
του Παγκοσμίου Κυπέλλου ποδοσφαίρου ανάμεσα στη Γερμανία και στην
Αργεντινή στο Ρίου ντε Ζανέιρου. Αναμένεται ότι θα έχει στο περιθώριο
του μια σύντομη συνάντηση με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ.
Κατόπιν θα λάβει μέρος στη σύνοδο κορυφής της ομάδας των
αναπτυσσόμενων κρατών BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια
Αφρική) την 15η και την 16η Ιουλίου στη Μπραζίλια, την πρωτεύουσα, και
τη Φορταλέζα, στις ακτές στον Ατλαντικό.

ΗΠΑ

Επίδειξη δύναμης από τη Ρωσία: Πολεμικά πλοία στην Κούβα υπό το άγρυπνο βλέμμα των ΗΠΑ

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ρωσικά πλοία του πολεμικού ναυτικού κατέπλευσαν σήμερα (12/6) στο λιμάνι της Αβάνας, μια στάση που οι ΗΠΑ και η Κούβα δήλωσαν ότι δεν αποτελεί απειλή, αλλά η οποία θεωρήθηκε ευρέως ως μια ρωσική επίδειξη δύναμης, καθώς οι εντάσεις αυξάνονται λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Μικρές ομάδες ψαράδων και περίεργων θεατών παρατάχθηκαν στην παραλιακή λεωφόρο Malecon υπό ελαφρά βροχή για να υποδεχτούν τα πλοία καθώς περνούσαν από το 400 ετών κάστρο Morro στην είσοδο του λιμανιού.

Το πρώτο που έφτασε ήταν ένα πλοίο καυσίμων, το Akademik Pashin (Ακαδημαϊκός Πάσιν) και ένα ρυμουλκό, το Nikolay Chiker (Νικολάι Τσίκερ) ενώ μια φρεγάτα του ρωσικού ναυτικού και ένα πυρηνικό υποβρύχιο περίμεναν στα ανοιχτά και αναμενόταν να εισέλθουν στο λιμάνι μέχρι το πρωί.

Η φρεγάτα και το υποβρύχιο, που αποτελούν μέρος της ομάδας τεσσάρων ρωσικών σκαφών που έφτασαν σήμερα στα ανοικτά της Κούβας, είχαν πραγματοποιήσει πυραυλικές ασκήσεις στον Ατλαντικό Ωκεανό καθ’ οδόν προς το νησί, ανακοίνωσε χθες το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Η Κούβα δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η επίσκεψη ήταν συνήθης πρακτική πλοίων του πολεμικού ναυτικού από φιλικές προς την Αβάνα χώρες. Το υπουργείο Εξωτερικών της κομμουνιστικής κυβέρνησης δήλωσε ότι τα πλοία δεν μεταφέρουν πυρηνικά όπλα, κάτι που επανέλαβαν Αμερικανοί αξιωματούχοι.

«Παρακολουθούμε στενά την πορεία των πλοίων», δήλωσε στο Reuters Αμερικανός αξιωματούχος υπό τον όρο της ανωνυμίας αργά χθες. “Σε κανένα σημείο τα πλοία ή το υποβρύχιο δεν αποτέλεσαν άμεση απειλή για τις Ηνωμένες Πολιτείες».

Η Αβάνα απέχει μόλις 160 χιλιόμετρα (100 μίλια) από το Κι Γουέστ της Φλόριντας, όπου βρίσκεται ο Ναυτικός Αεροπορικός Σταθμός των ΗΠΑ. Και η χρονική στιγμή της επίσκεψης – καθώς η κυβέρνηση Μπάιντεν σκέφτεται πόσο μακριά πρέπει να φτάσει στην παροχή βοήθειας για την υπεράσπιση της Ουκρανίας έναντι της Ρωσίας – υποδηλώνει κάτι περισσότερο από «συνήθη πρακτική», δήλωσε ο Γουίλιαμ Λεογκράντε καθηγητής σε Αμερικανικό Πανεπιστήμιο.

«Τα ρωσικά πολεμικά πλοία που επισκέπτονται την Κούβα είναι ο τρόπος του Πούτιν να υπενθυμίσει στον Μπάιντεν ότι η Μόσχα μπορεί να αμφισβητήσει την Ουάσιγκτον στη δική της σφαίρα επιρροής», δήλωσε ο Λεογκράντε.

Η στάση συμπίπτει επίσης με τη χειρότερη κοινωνική και οικονομική κρίση της Κούβας εδώ και δεκαετίες, με ελλείψεις σε τρόφιμα, φάρμακα και καύσιμα και αυξανόμενη δυσαρέσκεια στους δρόμους.

«Αυτό… έχει τον απόηχο του Ψυχρού Πολέμου, αλλά σε αντίθεση με τον πρώτο Ψυχρό Πόλεμο, οι Κουβανοί έλκονται από τη Μόσχα όχι από ιδεολογική συγγένεια αλλά από οικονομική ανάγκη», δήλωσε ο Λεογκράντε.

Η ιστορία έχει μεγάλη σημασία για την Κούβα, ιδίως όταν πρόκειται για τη Ρωσία και την προκάτοχό της, τη Σοβιετική Ένωση.

Η κρίση των πυραύλων της Κούβας ξέσπασε το 1962, όταν η Σοβιετική Ένωση απάντησε στην ανάπτυξη πυραύλων των ΗΠΑ στην Τουρκία στέλνοντας βαλλιστικούς πυραύλους στην Κούβα, προκαλώντας μια αντιπαράθεση που έφερε τον κόσμο στα πρόθυρα του πυρηνικού πολέμου.

Οι δύο χώρες ενισχύουν και πάλι τους δεσμούς τους.

Ο πρόεδρος της Κούβας Μιγκέλ Ντίαζ-Κανέλ επισκέφθηκε για τέταρτη φορά τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν τον Μάιο, όπου παρακολούθησε μια στρατιωτική παρέλαση και δήλωσε ότι η Μόσχα μπορεί πάντα να υπολογίζει στην υποστήριξη της Αβάνας.

Η Ρωσία παρέδωσε τον Μάρτιο 90.000 μετρικούς τόνους ρωσικού πετρελαίου στην Κούβα για να βοηθήσει στην ανακούφιση των ελλείψεων και έχει υποσχεθεί να βοηθήσει την Αβάνα σε έργα που κυμαίνονται από την παραγωγή ζάχαρης έως τις υποδομές, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τον τουρισμό.

Τα πλοία του ρωσικού πολεμικού ναυτικού αναμένεται να παραμείνουν στην Αβάνα μέχρι τις 17 Ιουνίου.

ΠΗΓΗ: ertnews.gr

Συνέχεια ανάγνωσης

ΗΠΑ

Λούλα για το εμπάργκο των ΗΠΑ στην Κούβα: «Είναι παράνομο»

Δημοσιεύτηκε

στις

Ο Λούλα επαναφέρει την Βραζιλία στην ιστορική της θέση για το εμπάργκο στην Κούβα

Η Βραζιλία τάσσεται εναντίον οποιουδήποτε μονομερούς μέτρου εξαναγκασμού, δήλωσε ο Βραζιλιάνος πρόεδρος Lula

Στο πρώτο του ταξίδι στην Κούβα αφότου ανέλαβε την προεδρία της Βραζιλίας για τρίτη φορά, ο Luis Ignacio Lula da Silva χαρακτήρισε το εμπάργκο που επιβάλλεται από τις ΗΠΑ στη νήσο «παράνομο», ενώ στηλίτευσε επίσης τη συμπερίληψη της κυβέρνησης της νήσου στον κατάλογο αυτών που υποστηρίζουν «την τρομοκρατία».
Ο Ρεπουμπλικάνος πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump είχε συμπεριλάβει το νησιωτικό κράτος στις χώρες που η Ουάσιγκτον κατηγορεί πως υποστηρίζουν «την τρομοκρατία».
Αν και η κυβέρνηση του Δημοκρατικού διαδόχου του Joe Biden αναίρεσε άλλα μέτρα της περιόδου Trump, η Αβάνα δεν αφαιρέθηκε από τον συγκεκριμένο κατάλογο.
«Η Κούβα συνηγορεί υπέρ της πιο δίκαιης παγκόσμιας διακυβέρνησης.
Και, μέχρι σήμερα, είναι θέμα παράνομου οικονομικού εμπάργκο», τόνισε ο Lula στην ομιλία με την οποία άνοιξε η σύνοδος της G77 και της Κίνας στην Αβάνα.

«Η Βραζιλία τάσσεται εναντίον οποιουδήποτε μονομερούς μέτρου εξαναγκασμού».

«Απορρίπτουμε τη συμπερίληψη της Κίνας στον κατάλογο των κρατών που υποστηρίζουν την τρομοκρατία», συμπλήρωσε.
Ο Lula έκανε τις δηλώσεις αυτές μερικές ώρες προτού αναχωρήσει για τη Νέα Υόρκη, όπου θα συμμετάσχει στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και θα έχει διμερείς συνομιλίες με τον Joe Biden.
Η Κούβα έχει εκφράσει επανειλημμένα τη διαμαρτυρία της για το ότι συμπεριλήφθηκε σε αυτή τη μαύρη λίστα και καταγγέλλει για δεκαετίες το εμπάργκο.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση –ο κυριότερος εμπορικός εταίρος της νήσου– έχει επίσης επανειλημμένα επικρίνει τον αμερικανικό οικονομικό αποκλεισμό.
Η κουβανική κυβέρνηση και άλλοι επικριτές των κυρώσεων υπογραμμίζουν πως ο αποκλεισμός εμποδίζει την πρόσβαση σε τρόφιμα, φάρμακα και άλλα είδη κρίσιμης σημασίας για την ανάπτυξη της χώρας.
Το State Department δεν απάντησε αμέσως όταν το πρακτορείο ειδήσεων Reuters του ζήτησε σχόλιο για τις δηλώσεις του Lula.
Η κυβέρνηση Biden έχει αντιτείνει στο παρελθόν ότι η αμερικανική νομοθεσία προβλέπει εξαιρέσεις και άδειες για εξαγωγές ή εισαγωγές τροφίμων, φαρμάκων και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης.

Κατά τη διάρκεια της ΓΣ του ΟΗΕ, η Βραζιλία αναμένεται να επιστρέψει στην ιστορική θέση της, στην καταδίκη του εμπάργκο στην Κούβα.

Παραδοσιακά, κάθε χρόνο εγκρίνεται με μεγάλη πλειοψηφία ψήφισμα στη Γενική Συνέλευση που καταδικάζει τον αμερικανικό αποκλεισμό.
Ωστόσο το 2019, την πρώτη χρονιά αφού ανέλαβε την βραζιλιάνικη προεδρία ο ακροδεξιός Zair Bolsonaro, η Μπραζίλια επέλεξε να ταχθεί κατά, συντασσόμενη με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ.
Ο Lula στην ομιλία του κάλεσε για ακόμη μια φορά τις αναπτυγμένες χώρες να κάνουν πράξη την υπόσχεσή τους να προχωρήσουν σε επενδύσεις για να μειωθεί ο αντίκτυπος της κλιματικής αλλαγής στον αναπτυσσόμενο κόσμο, όπως προβλεπόταν στη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα μεν αλλά δεν έγινε ποτέ.
Ο βραζιλιάνος πρόεδρος επισήμανε πως οι αναπτυσσόμενες χώρες δεν έχουν το ίδιο «ιστορικό χρέος» με τις πλούσιες για την υπερθέρμανση του πλανήτη.
«Η αρχή της κοινής, αλλά διαφοροποιημένης ευθύνης παραμένει έγκυρη.
Για αυτό πρέπει [σ.σ. οι αναπτυγμένες χώρες] να εγγυηθούν κεφάλαια για το κλίμα στις αναπτυσσόμενες, ανάλογα με τις ανάγκες και τις προτεραιότητές τους», επέμεινε ο Lula.

www.bankingnews.gr

Συνέχεια ανάγνωσης

Κούβα

Υπερήφανη στάση από την Αβάνα: Σύλληψη 17 «στρατολόγων που ενεργούσαν για λογαριασμό της Μόσχας»

Δημοσιεύτηκε

στις

Η κουβανική κυβέρνηση έχει αρνηθεί οποιαδήποτε συνέργεια με τη Μόσχα

Δεκαεπτά άτομα συνελήφθησαν στην Κούβα ως ύποπτα για σχέσεις με δίκτυο λαθραίας διακίνησης ανθρώπων, το οποίο επιχειρεί από τη Ρωσία με στόχο να στρατολογήσει άνδρες για να πολεμήσουν στην Ουκρανία, ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας.

Η κυβέρνηση είχε εξηγήσει τη Δευτέρα πως το υπουργείο καταβάλλει προσπάθειες για να «εξουδετερώσει και να διαλύσει δίκτυο λαθραίας διακίνησης ανθρώπων που επιχειρεί από τη Ρωσία για να ενσωματώσει Κουβανούς πολίτες που ζουν εκεί και ακόμη και μερικούς από την Κούβα στις στρατιωτικές δυνάμεις που εμπλέκονται στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία».

Χθες, Πέμπτη, ο υπεύθυνος για την έρευνα, Σέσαρ Ροντρίγκες, δήλωσε πως 17 άτομα έχουν συλληφθεί προς το παρόν, χωρίς να κάνει γνωστή την εθνικότητά τους.

Ο ίδιος διευκρίνισε ωστόσο πως ένας εξ αυτών είναι «ο εσωτερικός οργανωτής αυτών των δραστηριοτήτων». Δύο άλλοι ταυτοποιήθηκαν ως στρατολόγοι, πρόσθεσε.

Από την πλευρά της, η εισαγγελία ανακοίνωσε πως οι δικαστικές αρχές εξετάζουν κατηγορίες για «λαθραία διακίνηση ανθρώπων, μισθοφορικές δραστηριότητες και πράξεις εχθρικές από ξένο κράτος», κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε ποινές κάθειρξης 30 ετών έως ισόβια ή ακόμη και στην ποινή του θανάτου.

«Εξαπατήθηκαν» από τους στρατολόγους
Ο πατέρας δύο νέων που στρατολογήθηκαν από αυτό τον πυρήνα εμφανίστηκε στην κρατική τηλεόραση και αφηγήθηκε ότι ένας από τους γιους του είχε καταφέρει να φύγει τον Ιούλιο από το νησί, ενώ ο άλλος βρίσκεται στα χέρια των αρχών στην Κούβα.

Αμερικανικά Μέσα Ενημέρωσης επικαλέστηκαν από την πλευρά τους την περίπτωση δύο 19χρονων για τους οποίους ανέφεραν πως στρατολογήθηκαν μέσω του Facebook και εξαπατήθηκαν από τους στρατολόγους, οι οποίοι τους πρότειναν να εργαστούν ως οικοδόμοι στην Ουκρανία μαζί με τον ρωσικό στρατό. Αλλοι μάρτυρες υποστηρίζουν πως στρατολογήθηκαν άμεσα από τις ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας.

Η κουβανική κυβέρνηση έχει αρνηθεί οποιαδήποτε συνέργεια με τη Μόσχα.

Καθημερινή με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή