Ακολουθήστε μας

Ουκρανία

Στο Λουχάνσκ το ρωσικό κονβόι – Εισβολή καταγγέλλει το Κίεβο

Δημοσιεύτηκε

στις

Καταδικάζουν την παραβίαση των ουκρανικών συνόρων ΕΕ και ΝΑΤΟ

Φόβοι περαιτέρω ανάφλεξης την ανατολική Ουκρανία καθώς 100 φορτηγά του ρωσικού κονβόι με την ανθρωπιστική βοήθεια πέρασαν το μεσημέρι της Παρασκευής τα σύνορα με κατεύθυνση το Λουχάνσκ χωρίς την άδεια του Κιέβου και χωρίς να συνοδεύονται από την Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού. 
Άμεση εισβολή στο έδαφός της και παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου καταγγέλλει η Ουκρανία, ζητώντας από τη διεθνή κοινότητα να καταδικάσει τις «παράνομες και επιθετικές ενέργειες» της Μόσχας. 


Τα πρώτα φορτηγά του κονβόι έφτασαν στην πόλη Λουχάνσκ, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Interfax επικαλούμενο φιλορώσους αυτονομιστές οι οποίοι ελέγχουν την πόλη της ανατολικής Ουκρανίας. Το Λουχάνσκ τελεί επί εβδομάδες υπό πολιορκία από τον ουκρανικό στρατό.


Η είσοδος των φορτηγών ισοδυναμεί με εισβολή, δήλωσε ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Ασφαλείας SBU Βαλεντίν Ναλιβαϊτσένκο. Πρόκειται για άμεση εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία» ανέφερε σε ανακοίνωσή του Ναλιβαϊτσένκο μετά τη μονομερή απόφαση του Κρεμλίνου να διασχίσει η αυτοκινητοπομπή τα σύνορα.


Ο Βαλεντίν Ναλιβαϊτσένκο δήλωσε πως η Ουκρανία δεν θα κάνει χρήση βίας κατά των φορτηγών και θέλει να αποφευχθούν οποιεσδήποτε «προκλήσεις», σε απάντηση δημοσιογραφικής ερώτησης εάν θα πραγματοποιηθούν αεροπορικές επιδρομές εναντίον της αυτοκινητοπομπής.


Πηγή της ουκρανικής κυβέρνησης έχει ωστόσο διαμηνύσει ότι η Ρωσία είναι υπεύθυνη για ό,τιδήποτε συμβεί στα φορτηγά, ενώ την ίδια στιγμή το ρωσικό ΥΠΕΞ έχει στείλει ξεκάθαρη προειδοποίηση ότι εάν το κονβόι δεχτεί επίθεση η Μόσχα μπορεί να αναλάβει δράση.


Οι οδηγοί των φορτηγών είναι στρατιωτικοί εκπαιδευμένοι στο χειρισμό οχημάτων μάχης, δήλωσε ο επικεφαλής της SBU προσθέτοντας ότι τα μισοάδεια βαγόνια θα χρησιμοποιηθούν για τη μεταφορά όπλων στους αυτονομιστές και την απομάκρυνση των σορών φιλορώσων μαχητών από την ανατολική Ουκρανία.


Ο εκπρόσωπος του ουκρανικού στρατού Αντρί Λισένκο ανακοίνωσε πως τα φορτηγά της ρωσικής αυτοκινητοπομπής διέσχισαν τα σύνορα χωρίς συμφωνία ή συμμετοχή της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού και Ουκρανών συνοριοφυλάκων στην αποστολή κατά παράβαση των συμφωνηθέντων μεταξύ Κιέβου-Μόσχας.


Ο ίδιος ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο κατήγγειλε παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου ζητώντας από τη Ρωσία να επιστρέψει στη νομιμότητα.


Από το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοινώθηκε πως δεν δόθηκε έγκριση για τη διέλευση του κονβόι, αλλά ανεπίσημα το άφησαν να περάσει προς αποφυγή περαιτέρω «προκλήσεων». Ούτε η ουκρανική πλευρά, ούτε ο Ερυθρός Σταυρός δεν γνωρίζουν τι βρίσκεται μέσα στα φορτηγά, λέει το ΥΠΕΞ.


Ο παρατηρητής του ΟΑΣΕ που βρίσκεται επιτόπου Πολ Πικάρ ανέφερε ότι από τα σχεδόν 100 οχήματα που πέρασαν τα 34 είχαν επιθεωρηθεί την Πέμπτη και στη διάρκεια της χθεσινής νύκτας, ενώ τα υπόλοιπα πέρασαν χωρίς να γίνει ο παραμικρός έλεγχος του φορτίου τους.


Από ρωσικής πλευράς, σε ανακοίνωση του Κρεμλίνου αναφέρεται ότι υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στους προσωπάρχες των προέδρων Ρωσίας και Ουκρανίας και αμφότεροι συμφώνησαν στην ανάγκη άμεσης ολοκλήρωσης της αποστολής του κονβόι.


Ο κίνδυνος σοβαρής κλιμάκωσης είναι πλέον πολύ υψηλός. Δεδομένου ότι δεν μετάσχει στο κονβόι ο Ερυθρός Σταυρός, η κυβέρνηση στο Κίεβο μπορεί να αποφασίσει να μην αναγνωρίσει την οχηματοπομπή ως ανθρωπιστική αποστολή, επισημαίνει ο αναλυτής του BBC. Ντάνιελ Στάνφορντ.


Τα φορτηγά αυτή τη στιγμή συνοδεύονται από φιλορώσους ενόπλους. Το κονβόι πιθανώς θα σταματήσει στην είσοδο της πολιορκημένης πόλης Λουχάνσκ. Εάν τα φορτηγά επιχειρήσουν να κινηθούν κοντά στις ουκρανικές κυβερνητικές δυνάμεις, υπάρχει κίνδυνος να δεχτεί επίθεση -τυχαία ή σκόπιμη.


Τα πρώτα φορτηγά, σύμφωνα με συγκλίνουσες αναφορές ξένων πρακτορείων και όπως είχε προαναγγείλει λίγο νωρίτερα η Μόσχα, ξεκίνησαν να περνούν τα σύνορα το μεσημέρι της Παρασκευής. Στην ουκρανική επικράτεια έχουν περάσει ήδη όπως προκύπτει τουλάχιστον 90 φορτηγά σε σύνολο περίπου 260.


Φόβος της ουκρανικής κυβέρνησης είναι το κονβόι εντάσσεται σε ευρύτερο σχέδιο επέμβασης της Ρωσίας στα ανατολικά εδάφη της χώρας.


Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού ανακοίνωσε ότι δεν συνοδεύει τα φορτηγά «εξαιτίας της εύφλεκτης κατάστασης» που επικρατεί στην περιοχή και ελλείψει εγγυήσεων ασφαλείας. 


Ομάδα ένοπλων αυτονομιστών συνόδευσε τα φορτηγά κατά την είσοδο στις ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας, τμήμα των οποίων ελέγχουν. Τα φορτηγά βρίσκονταν προηγουμένως στο ουδέτερο έδαφος ανάμεσα στα ρωσικά και τα ουκρανικά μεθοριακά φυλάκια.


Προαναγγελία από τη Μόσχα σε σκληρούς τόνους
  
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών είχε αναφέρει λίγο πριν βάλουν μπρος τα φορτηγά πως «η οχηματοπομπή μας με ανθρωπιστική βοήθεια ξεκινά με κατεύθυνση το Λουχάνσκ», προσθέτοντας: «Είμαστε βέβαια έτοιμοι να συνοδευτεί από αντιπροσώπους του Ερυθρού Σταυρού και για τη συμμετοχή τους στη διανομή της βοήθειας».


Το ΥΠΕΞ κατηγόρησε το Κίεβο πως ήγειρε εμπόδια για την παράδοση του φορτίου, διαμηνύοντας πως η «ευθύνη για ενδεχόμενα προβλήματα θα βαρύνει όσους συνεχίζουν να θυσιάζουν ανθρώπινες ζωές για χάρη των φιλοδοξιών τους».


Σε σκληρό τόνο, η ανακοίνωση ανέφερε ότι «έχουν εξαντληθεί οι δικαιολογίες για καθυστέρηση» της παράδοσης του φορτίου, λέγοντας πως «υπάρχει η αίσθηση πως οι ουκρανικές αρχές καθυστερούσαν σκόπιμα τη βοήθεια ώστε να διαμορφωθεί μία κατάσταση στην οποία δεν θα υπήρχε κανείς να την παραλάβει».


Ξεχωριστά, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου ανέφερε πως ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει ενημερωθεί για την εξέλιξη.


Άστον: Παραβίαση των ουκρανικών συνόρων η είσοδος του ρωσικού κονβόι


Η απόφαση της Ρωσίας να περάσει το ανθρωπιστικό κονβόι στην ανατολική Ουκρανία χωρίς την έγκριση του Κιέβου και τη συνοδεία των διεθνών παρατηρητών αποτελεί παραβίαση των ουκρανικών συνόρων, δηλώνει το γραφείο της επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ,Κάθριν Άστον.


«Πρόκειται για μια ξεκάθαρη παραβίαση των ουκρανικών συνόρων. Έρχεται σε αντίθεση με τις προηγούμενες συμφωνίες που συνήφθησαν μεταξύ Ουκρανίας, Ρωσίας και της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού. Καλούμε τη Ρωσία να αναιρέσει την απόφασή της» είπε ο Σεμπαστιάν Μπραμπάντ, εκπρόσωπος της Κάθριν Άστον.


Ο ουκρανός πρωθυπουργός, Αρσένι Γιάτσενιουκ, είπε την Παρασκευή ότι η δράση της Ρωσίας δείχνουν ότι η Μόσχα δεν μπορεί να δεχθεί την ευρωπαϊκή πορεία της Ουκρανίας.


Αναφερόμενος στη στήριξη της Μόσχας προς τους φιλορώσους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία ο Γιάτσενιουκ είπε: «Στόχος δεν είναι μόνο το Ντονέτσκ ή το Λουχάνσκ. Στόχος είναι η Ουκρανία».


Ο ίδιος είπε ότι η Μόσχα δεν μπορούσε να αποδεχθεί το γεγονός ότι το Κίεβο αποφάσισε να υπογράψει πολιτικές συμφωνίες και συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου με την ΕΕ, οι οποίες θα επικυρωθούν τον Σεπτέμβριο.


«Τίποτα δεν θα μας σταματήσει. Έχουμε λάβει την απόφασή μας. Είμαστε τμήμα της Ευρώπης. Εκεί πηγαίνουμε» είπε σε τηλεοπτικό του διάγγελμα.


Η Ρωσία καταπατά τις διεθνείς δεσμεύσεις της καταγγέλλει το ΝΑΤΟ


Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φο Ράσμουσεν καταδίκασε την ενέργεια της Ρωσίας να στείλει ένα «αποκαλούμενο ανθρωπιστικό κομβόι» στην Ουκρανία, χωρίς τη συγκατάθεση των ουκρανικών αρχών και χωρίς τη συνεργασία της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού.


Το αποτέλεσμα αυτής της πράξης θα είναι «να βαθύνει η κρίση στην περιοχή, που η ίδια η Ρωσία δημιούργησε και συνεχίζει να πυροδοτεί» αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Ράσμουσεν.


«Πρόκειται για κατάφωρη καταπάτηση των διεθνών δεσμεύσεων της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που ανέλαβε πρόσφατα στο Βερολίνο και τη Γενεύη» αλλά και “παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας της Ουκρανίας από τη Ρωσία”, συνέχισε ο γενικός γραμματέας.


Η απόφαση αυτή της Μόσχας εγείρει ερωτηματικά “για το αν ο πραγματικός στόχος της οχηματοπομπής με την ανθρωπιστική βοήθεια είναι να στηρίξει τους πολίτες ή να επανεφοδιάσει τους ένοπλους αυτονομιστές”, επισημαίνεται στην ανακοίνωση. 


Οι εξελίξεις αυτές συμπίπτουν με μια “μείζονα κλιμάκωση της ρωσικής στρατιωτικής ανάμιξης στην ανατολική Ουκρανία”, όπως τη χαρακτήρισε ο Ράσμουσεν τονίζοντας ότι “το ΝΑΤΟ παρακολουθεί την ανησυχητική αύξηση των ρωσικών χερσαίων και αεροπορικών δυνάμεων” κοντά στα ρωσοουκρανικά σύνορα.


Ο γγ του ΟΗΕ ανησυχεί ότι οι «μονομερείς ενέργειες» θα επιδεινώσουν την ουκρανική κρίση


Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι-μουν εξέφρασε την ανησυχία του για την είσοδο του ρωσικού κονβόι, σημειώνοντας ότι τέτοιες ενέργειες μπορεί να οδηγήσουν σε κλιμάκωση της έντασης.


«Ο γενικός γραμματέας παρακολουθεί με βαθιά ανησυχία τις πληροφορίες ότι μια ρωσική αυτοκινητοπομπή πέρασε τα σύνορα με την Ουκρανία χωρίς την άδεια των ουκρανικών αρχών», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του Μπαν, Στεφάν Ντιζαρίκ.


«Μολονότι αναγνωρίζουμε ότι η ανθρωπιστική κατάσταση επιδεινώνεται, οποιαδήποτε μονομερής ενέργεια μπορεί να υποδαυλίσει την ήδη επικίνδυνη κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία», σημείωσε ο εκπρόσωπος.
ΒΗΜΑ

ΗΠΑ

Πως επηρεάζουν οι εξελίξεις της ευρύτερης περιοχής την Ελλάδα;

Τα εννιά σημεία που δείχνουν πως επηρεάζουν την Ελλάδα οι εξελίξεις στην περιοχή.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Τα εννιά σημεία που δείχνουν πως επηρεάζουν την Ελλάδα οι εξελίξεις στην περιοχή.

Γράφει ο Παντελής Σαββίδης

1.-Η θέση αρχής που διαμορφώνει τις παρακάτω απόψεις είναι, κατ αρχάς, ανθρωπιστική.

2.- Η δεύτερη θέση είναι το συμφέρον της χώρας μας. Κυρίως η επιβίωσή της που απειλείται. Η γεωπολιτική, δηλαδή, της περιοχής. Ακόμη και όταν επιδιώκουμε μια Ομοσπονδιακή Ευρώπη δεν το κάνουμε ιδεοληπτικά. Αναζητούμε το πλαίσιο που θα μπορούσε να μειώσει την απειλή αφανισμού μας. Δεν παραβλέπονται ούτε οι ιστορικές αμαρτίες της ούτε η επιθετικότητά της. Αλλά με κάποιους που ταιριάζουμε περισσότερο πρέπει να συμβιώσουμε.

Με αυτά ως δεδομένα ιδού μια μικρή ανάλυση των δύο πολέμων.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

3.-Στο παλαιστινιακό η θέση μου είναι δύο κράτη στα σύνορα του 67. Δεν είμαι, δηλαδή, ούτε κατά της ύπαρξης του Ισραήλ, ούτε υπερ της εξάλειψης των παλαιστινίων.
Παρά τις συνομιλίες που διεξήχθησαν δεν πίστεψα ποτέ πως είτε η μια πλευρά είτε η άλλη ήθελε πραγματικά λύση δύο κρατών.
Η λύση αυτή τωρα εξέλειπε. Το Ισραήλ φαίνεται να κέρδισε την τελευταία αντιπαράθεση αλλά είναι και αιχμάλωτο της νίκης του. Τι θα κάνει με τους Παλαιστίνιους; Όσους και να σκοτώσει, όποια εθνοκάθαρση ή γενοκτονία και να πραγματοποιήσει, δεν θα μπορέσει να τους εξαφανίσει όλους. Αυτό δείχνει η ιστορία των εθνοκαθάρσεων.
Πιστεύω πως η θέση του ήταν ένα ενιαίο κράτος στο οποίο με κάποια μορφή θα συνυπήρχαν και οι παλαιστίνιοι. Σήμερα θα προβληματίζεται και το ίδιο το Ισραήλ αν μια τέτοια λύση είναι βιώσιμη. Έχει προκαλέσει τέτοια τραγωδία στο εσωτερικό τους που δύσκολα θα βρει και μορφή συνύπαρξης και αξιόπιστη και ικανή διοίκηση των παλαιστινίων.

3.-Η ενέργεια της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου δεν ήταν, απλώς, αδικαιολόγητη. Ήταν απάνθρωπη, καταστροφική και τρομοκρατική. Τρομοκρατία είναι κάθε ενέργεια που καταφέρεται κατά των πολιτών. Η αντίδραση του Ισραήλ ως ένα σημείο ήταν δικαιολογημένη. Το Ισραήλ ξεπέρασε εκείνο τη σημείο κατά πολύ και σήμερα έχει προκαλέσει τον θάνατο περίπου 50.000 ανθρώπων. Πρόκειται για πολιτική εθνοκάθαρσης. Το Ισραήλ είναι κατηγορούμενο στο Διεθνές Δικαστήριο για γενοκτονία. Και το ίδιο ως χώρα και η ηγεσία του δεν θα αποφύγουν το κατηγορητήριο μετά τον πόλεμο, ανεξαρτήτως εκβάσεως.
Είμαι αντίθετος στην πολιτική αυτή του Ισραήλ. Πολλοί απο την ελληνική κοινή γνώμη δικαιολογούν τις ενέργειές του παρόλο που αντιτίθενται σε αυτήν την πολιτική του επιφανείς Εβραίοι και στο Ισραήλ και ανα τον κόσμο. Βασιλικότεροι του βασιλέως, δηλαδή;

4.-Η γεωπολιτική διάσταση γίνεται περίπλοκη. Το Ισραήλ αυτήν την στιγμή φαίνεται να εξόντωσε τους αντιάλους του (Χαμάς, Χεζμπολάχ) και εκμηδένισε το γεωπολιτικό εκτόπισμα του Ιράν. Η γεωπολιτική έκλειψη του Ιράν δημιουργεί κενό στη γεωπολιτική ισορροπία της περιοχής. Το Ιράν ήταν ο μόνος πόλος που είχε εξ ορισμού γεωπολιτικές αντιθέσεις με την Τουρκία και μπορούσε να τις διεκδικήσει. Το Ισραήλ φαίνεται, επίσης, ότι μπορεί να προβάλλει ενεργά σκληρή ισχύ που το καθιστά περιφερειακή δύναμη αλλά την ισχύ του, λόγω μειωμένου, αριθμητικά, ανθρώπινου δυναμικού την κρατά για τον εαυτό του. Για την περίπτωση που διακινδυνεύσει. Με την αποδυνάμωση του Ιράν και με την στάση του Ισραήλ όπως περιγράφηκε παραπάνω η Τουρκία εμφανίζεται ως η μόνη περιφερειακή δύναμη. Η εξέλιξη αυτή είναι πολύ αρνητική για την Ελλάδα δεδομένου ότι ο μόνος κίνδυνος εναντίον της ακεραιότητας και των συμφερόντων της προέρχεται απο την Τουρκία.

5.-Το Ισραήλ θα συνεχίσει την αντιπαράθεση με το Ιράν αλλά όχι και με την Τουρκία. Οι δεσμοί Τουρκίας -Εβραίων είναι παλαιοί και στέρεοι. Δεν χαλούν για συγκυριακούς λόγους του Ερντογάν. Ο Νετανιάχου παρουσίασε στον ΟΗΕ δύο χάρτες. Τις χώρες της κόλασης και τις χώρες του καλού. Δεν περιέλαβε σε κανέναν απο τους δύο την Τουρκία. Αφήνει περιθώρια συνεννόησης. Αν λάβει κανείς υόψη του την δουλική στάση της Ουάσιγκτον απέναντι στην Αγκυρα, το Ισραήλ μετά τον πόλεμο θα επιδιώξει αποκατάσταση των σχέσεών του με την Τουρκία.

6.-Παρά την γεωπολιτική απομείωση του Ιράν η περιοχή δεν θα ηρεμήσει. Ένοπλα κινήματα θα συνεχίσουν να προβαίνουν σε τρομοκρατικές ενέργειες διότι δεν μπορούν να αντιπαρατεθούν απευθείας με τις κρατικές δυνάμεις. Αυτή θα είναι μια συνεχής αιμοραγία για το Ισραήλ. Μια συνεχής, καθημερινή, αγωνία με σημαντικές επιπτώσεις.

7.-Οι ΗΠΑ μετά τους δύο εν εξελίξει πολέμους θα αποχωρήσουν απο την περιοχή. Θα αφήσουν πληρεξουσίους. Θα συνδιαμορφώσουν ΗΠΑ και Ισραήλ ένα νέο περιβάλλον στην περιοχή; Μια νέα ισορροπία; Ευνοϊκή για το Ισραήλ θα ήταν η δημιουργία ενός κουρδικού κράτους. Με τους Κούρδους οι σχέσεις τους δεν είναι, απλώς, καλές. Βοηθιούνται στους μεσανατολικούς πολέμους και αναταραχές. Τι θα γίνει στην περίπτωση αυτή αν αντιδράσει-που θα αντιδράσει- η Τουρκία;

ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟΣ

8.-Σε αυτό το πλαίσιο η Ελλάδα και η Κύπρος θα μπορούσαν αν είχαν-που δεν έχουν εδώ και μια τριακονταετία- πολιτική ηγεσία να αποκτήσουν γεωπολιτικό βάρος και να επηρεάσουν την πλάστιγγα. Αυτήν την στιγμή κανείς δεν υπολογίζει σε τίποτα την Αθήνα. Η Ελλάδα είναι ένα σύνολο που, απλώς, καταναλώνει τον χρόνο. Είναι παρατηρητής των εξελίξεων και περιμένει παθητικά τις συνέπειες που θα υποστεί.

Αντιπολίτευση δεν έχει, ανθρώπινο δυναμικό που να φιλοδοξεί να διοικήσει την χώρα, επίσης, δεν έχει και ο πρωθυπουργός της έχει την αρχή πως το παγκόσμιο συμφέρον είναι σημαντικότερο απο το τοπικό [εθνικό], ενδιαφέρεται για την παγκόσμια διακυβέρνηση και εκφράζει την ικανοποίησή του που η ελληνική κοινωνία μεταβάλλεται σε πολυπολιτισμική.

Με τις θέσεις αυτές η πλειοψηφία της κοινωνίας διαφωνεί αλλά ο πρωθυπουργός και το κόμμα του απολαμβάνουν της εμπιστοσύνης, έστω και της σχετικής πλειοψηφίας.

Η χώρα δεν διαθέτει σοβαρή αστική τάξη, ούτε πνευματική. Και οι ιδιοκτήτες των ΜΜΕ στριμώχνονται ποιος θα πάρει την μεγαλύτερη μερίδα από τον κρατικό κορβανά.

Η χώρα, μέλος του σκληρού πυρήνα της ΕΕ από τις αρχές του 80, είναι σε όλα πίσω. Λειτουργεί με τη λογική της αρχαίας πόλης κράτους με τις αποικίες της, [έχει καταντήσει αθηναϊκή αποικία], η ηγεσία της ενδιαφέρεται μόνο πως θα μοιράσει τα ιμάτιά της και η ελεύθερη πτώση επιταχύνεται. Ελλάδα που να λαμβάνεται υπόψη δεν υπάρχει.

Κάνει θελήματα μήπως και πάρει το φιλοδώρημά της. Το υπουργείο εξωτερικών ανύπαρκτο από όλες τις απόψεις και για το υπουργείο άμυνας ας μιλήσουν αρμοδιότεροι. Όσοι πέρασαν από υψηλές θέσεις του έχουν ευθύνες σε μια ενδεχόμενη τραγωδία [που δεν είναι εκτός ορίζοντα].

Στο ΥΠΕΞ ένας ικανός ακαδημαϊκός αλλά απαράδεκτος υπουργός διαμορφώνει τις προϋποθέσεις ελληνικών υποχωρήσεων με διατυπώσεις και μεθοδεύσεις που δεν θα γίνουν αντιληπτές απο την κοινή γνώμη και ο πρωθυπουργός ετοιμάζεται για συνομιλίες για το Αιγαίο. Ο τούρκος πρόεδρος δήλωσε πως ο Μητσοτάκης του υποσχέθηκε να λύσει τα προβλήματα του Αιγαίου. Ο Μητσοτάκης διαλαλεί ότι οι θέσεις του είναι οι εδώ και χρόνια ελληνικές (η μόνη διαφορά είναι η επίλυση του θέματος υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ) αλλά η ανυποχώρητη θέση της Άγκυρας είναι πως υπάρχει πληθώρα άλλων ζητημάτων που εκκρεμούν. Πως θα λύσει τα προβλήματα ο κ. Μητσοτάκης; Δεν πρόκειται να το μάθουμε πριν το παραπέντε. Ακόμη και οι παραχωρήσεις (αν γίνουν) θα περάσουν από τα ΜΜΕ και τους κομματικούς οπαδούς ως επιτυχία.
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

9.-Οι Ηνωμένες Πολιτείες ώθησαν την Ουκρανία και την Ευρώπη σε έναν καταστροφικό και ατελείωτο πόλεμο του οποίου οι συνέπειες ήταν θετικές για τις ΗΠΑ, αρνητικές για την Ευρώπη και τραγικές για την Ουκρανία.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι απολύτως καταδικαστέα ενέργεια. Δεν μπορούν να δικαιολογηθούν εισβολές, όποια και αν είναι η αιτία.

Η επιδίωξη των ΗΠΑ και στον πόλεμο αυτό και στον πόλεμο τη Μέσης Ανατολής είναι η αναδιαμόρφωση των ισορροπιών στον χώρο Ευρώπη- Μέση Ανατολή με στόχο τον έλεγχο της περιοχής από ταυτισμένες με την Ουάσιγκτον δυνάμεις. Μια νέα Ευρώπη με δική της άμυνα, εντός του ΝΑΤΟ, και δική της εξωτερική πολιτική που θα επηρεάζεται από τις ΗΠΑ είναι υπο διαμόρφωση, όπως και μια νέα δυναμική στο μεσανατολικό χώρο, φιλική, επίσης, προς τις ΗΠΑ.

Στη νέα Μέση Ανατολή η Τουρκία είναι απαραίτητη για τις ΗΠΑ αλλά όλα δείχνουν πως η Τουρκία έγειρε ανατολικά.
Στην Ευρώπη η αμερικανική πολιτική δεν διακυβεύεται αλλά στη Μέση Ανατολή ο παράγων Τουρκία και η επιρροή Ρωσίας και Κίνας είναι υπολογίσιμες παράμετροι.

Η επίδειξη στον ΟΗΕ από τον Νετανιάχου χάρτη της εμπορικής και ενεργειακής διαδρομής που σχεδιάζεται, από Ινδία στην Ευρώπη μέσω χωρών της Μέσης Ανατολής, της Κύπρου και της Ελλάδας δείχνει τις αμερικανικές επιδιώξεις και μερικοί διεθνείς αναλυτές θεωρούν πως η τελευταία μεσανατολική κρίση έχει ως αιτία τον χάρτη αυτό. Ο χάρτης δεν περιλαμβάνει ούτε το Ιράν, ούτε την Τουρκία.

Πριν μερικά χρόνια ο χάρτης της Μεγάλης Μέσης Ανατολής πυροδότησε την Αραβική Άνοιξη η οποία δεν είχε την κατάληξη που επεδίωκαν οι ΗΠΑ. Ο άξονας IMEK (Ινδία Μέση Ανατολή, Κύπρος, Ελλάδα, Ευρώπη) επαναφέρει στο προσκήνιο τη συνέχεια εκείνης της επιδίωξης για να διαμορφώσει το τελικό σκηνικό.

Ούτε στο ελληνικό ΥΠΕΞ, ούτε στο Μαξίμου μπορούν κάτι να κάνουν για όλα αυτά. Απαιτούν βαθιά γνώση και λεπτούς χειρισμούς, ικανότητες για τις οποίες δεν διακρίνονται.

Ας βελτιώσουν, τουλάχιστον, τις σχέσεις τους με την Εκκλησία και αα αρχίσουν να προσεύχονται και να επικαλούνται τη βοήθεια του πανάγαθου ο οποίος, επανειλημμένως, έχει δηλώσει ότι είναι Έλληνας.

Τουλάχιστον ας κρατήσουν ζωντανό και προσφιλές το όνομα Ελλάδα που από τα ελληνιστικά χρόνια κυριαρχεί στην περιοχή. Οι πολιτικοί ερασιτέχνες των Αθηνών το έχουν αμαυρώσει.

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Διχασμός για το αν το Ισραήλ θα χτυπήσει τα πυρηνικά του Ιράν

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου 2024

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου 2024

Θέματα Εκπομπής 4ης Οκτωβρίου 2024
1. Το δίδυμο Μητσοτάκη-Γεραπετρίτη επιμένει στο λάθος με την Τουρκία
2. Διχασμένες οι απόψεις για το αν το Ισραήλ θα χτυπήσει τα πυρηνικά του Ιράν 18:25
3. ΗΠΑ: Απανωτά σκάνδαλα του συζύγου της Χάρις ρίχνουν σκιά στον προεκλογικό της αγώνα 45:10
4. Ρωσία-Ουκρανία: Ο Ζελένσκι τα βάζει με τη Δύση 49:00

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Οι Ουκρανοί υποχωρούν! Η Ρωσία κατέλαβε το Βούλενταρ

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Σταύρος Καλεντερίδης: Πώς κατάφεραν οι Ρώσοι να εισέλθουν στην κομβική πόλη, πιέζοντας προς το Ποκρόφσκ.

Νέες αποκαλύψεις για την ισραηλινή πυραυλική επίθεση σε ισραηλινές βάσεις. Σύγκριση των στρατιωτικών δυνάμεων Ιράν και Ισραήλ.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή