Ακολουθήστε μας

Γαλλία

Σαπέν: Απαιτείται γαλλογερμανικό deal για Ελλάδα

Δημοσιεύτηκε

στις

Για την επίλυση της ελληνικής κρίσης χρειάζεται να υπάρξει μια γαλλογερμανική συμφωνία, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, που απέκλεισε νέο κούρεμα. Λογικό να ζητά η Ελλάδα χρόνο, αρκεί να διαθέτει σχέδιο μεταρρύθμισης. Πρέπει να υπάρξουν δεσμεύσεις για να συνεχιστεί η χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών προειδοποίησε την Αθήνα να μην επιχειρήσει να φέρει αντιμέτωπο το Παρίσι με το Βερολίνο αναφορικά με την ελληνική κρίση χρέους, λέγοντας πως μια γαλλογερμανική συμφωνία αποτελεί το κλειδί για την επίτευξη συμφωνίας που θα βοηθήσει την Ελλάδα και θα διασφαλίσει ότι η χώρα τηρεί τις δεσμεύσεις της.

Το ελληνικό αίτημα να δοθεί χρόνος στη νέα κυβέρνηση να διαπραγματευτεί ένα «νέο deal» με τους Ευρωπαίους εταίρους είναι λογικό, αρκεί η κυβέρνηση να βρει γρήγορα τη βάση ενός σχεδίου μεταρρυθμίσεων το οποίο μπορεί σταδιακά να ενισχυθεί, δήλωσε ο Μισέλ Σαπέν σε συνέντευξή του στο Reuters, μία ημέρα μετά τη συνάντηση που είχε με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη.
Η νέα, αντιμνημονιακή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αρχίσειπροσφέροντας δεσμεύσεις στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για να διασφαλίσει ότι οι τράπεζες της Ελλάδας θα συνεχίσουν να έχουν πρόσβαση στη ρευστότητα, δήλωσε ο Μ. Σαπέν στο Reuters.
«Δεν έχει νόημα να κάνεις μια χώρα της ευρωζώνης να τα βάζει με την άλλη, και ιδιαίτερα όχι τη Γαλλία και τη Γερμανία, διότι μια λύση που θα βοηθήσει την Ελλάδα διασφαλίζοντας ταυτόχρονα ότι τηρεί τις δεσμεύσεις της θα πρέπει να περάσει μέσα από μια συμφωνία μεταξύ της Γαλλίας και της Γερμανίας», είπε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στις γαλλογερμανικές σχέσεις, ο Μ. Σαπέν είπε πως ποτέ δεν είχε στενότερες επαφές με τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, «για να αποφευχθεί οποιαδήποτε παρανόηση ή οι εντάσεις».
«Αυτά είναι πράγματα που πρέπει να εξηγήσουμε με φιλικό τρόπο και οι ελληνικές αρχές χρειάζεται να μπορέσουν να καταλάβουν», είπε.
Ωστόσο, το Παρίσι και το Βερολίνο δεν βρίσκονται στο ίδιο μήκος κύματος σε όλα τα ζητήματα. Αν και η Γερμανία έχει πει πως δεν βλέπει λόγο για κατάργηση των επιθεωρητών της τρόικας, τους οποίους απορρίπτει η ελληνική κυβέρνηση, ο Σαπέν υποστήριξε πως θα πρέπει να υπάρξουν νέα εργαλεία με νέα ονόματα. Αυτό είναι ένα από τα ζητήματα που πρέπει να συζητηθούν, σημείωσε.
Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, πάντως, προειδοποίησε πως η Ελλάδα δεν θα κάνει «τσάμπα βόλτα»(free ride). Η Αθήνα λέει πως δεν θέλει παράταση του προγράμματος διάσωσης, το οποίο λήγει στις 28 Φεβρουαρίου, και έχει ζητήσει να της δοθεί ένας μήνας προκειμένου να παρουσιάσει προτάσεις και επιπλέον χρόνο για να καταλήξει σε συμφωνία.
«Αυτό το χρονοδιάγραμμα φαίνεται λογικό εάν υπάρχει ένα ελάχιστο πολιτικό πλαίσιο το οποίο θα παρουσιάζεται σταδιακά κι αναλυτικά», επισήμανε. «Η ΕΚΤ και οι Ευρωπαίοι εταίροι δεν μπορούν να κάνουν παραχωρήσεις χωρίς ανταλλάγματα».
Το πρώτο βήμα θα ήταν μια συμφωνία με την ΕΚΤ για τη βοήθεια στη ρευστότητα, και στη συνέχεια η Ελλάδα θα πρέπει είτε να αποδεχθεί παράταση της υφιστάμενης συμφωνίας με τους Ευρωπαίους εταίρους είτε να συνάψει νέα συμφωνία για ένα νέο πρόγραμμα, υποστήριξε ο Μ. Σαπέν.
Αν και η Γαλλία έχει ανοίξει την πόρτα ώστε να δοθεί περισσότερος χρόνος στην Αθήνα για να αποπληρώσει τα χρέη της, ο ίδιος επανέλαβε τη θέση του σε ό,τι αφορά οποιαδήποτε ακύρωση χρέους: «Δεν θα υπάρξει κούρεμα».
Ο Μ. Σαπέν χαιρέτισε την προσήλωση της κυβέρνησης Τσίπρα για μια συμφωνία που θα διαπραγματευτεί με τους Ευρωπαίους εταίρους, όμως επέστησε την προσοχή της Αθήνας να μην κάνει κινήσεις που θα τρομάξουν τους επενδυτές, τους οποίους θα χρειαστεί ώστε η χώρα να επιστρέψει σε αναπτυξιακή πορεία.
Ο ίδιος υποβάθμισε σχόλιο του Βρετανού υπουργού Οικονομικών, Τζορτζ Όσμπορν, ότι η αναμέτρηση μεταξύ της Ελλάδας και της ευρωζώνης για το ελληνικό χρέος μετατρέπεται γρήγορα στο μεγαλύτερο ρίσκο για την παγκόσμια οικονομία.
Η ευρωζώνη βρίσκεται σε καλύτερη θέση τώρα απ’ ό,τι πριν από πέντε χρόνια, για να αντιμετωπίσει τέτοια ζητήματα, σημείωσε, προσθέτοντας: «Φοβάμαι ότι ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών δεν έχει αντιληφθεί όλες τις αλλαγές που έχουν γίνει από τότε στην ευρωζώνη».

Γαλλία

Στον Λίβανο ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό

Δημοσιεύτηκε

στις

REUTERS/Karamallah Daher

Γαλλική παρέμβαση

Στον Λίβανο μεταβαίνει ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό όπως ανέφερε το γραφείο του, καθώς το Ισραήλ εξακολουθεί να πλήττει πολλούς στόχους στη χώρα αυτή.

«Επιβεβαιώνουμε πως ο υπουργός μεταβαίνει στον Λίβανο το Σαββατοκύριακο προκειμένου να συζητήσει με τις τοπικές αρχές και να παράσχει γαλλική υποστήριξη, ιδιαίτερα ανθρωπιστική υποστήριξη», ανέφερε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.

Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο η Γαλλία ζήτησε να τερματιστούν αμέσως τα ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα στον Λίβανο, τονίζοντας παράλληλα ότι αντιτίθεται σε οποιαδήποτε χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ στη χώρα αυτήν.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Ζαν-Νοέλ Μπαρό, κάλεσε επίσης τη Χεζμπολάχ και το Ιράν να αποφύγουν ενέργειες που θα μπορούσαν να αποσταθεροποιήσουν περαιτέρω την περιοχή.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Συνέχεια ανάγνωσης

Γαλλία

Μακρόν: Λάθος του Νετανιάχου να απορρίψει την πρόταση για κατάπαυση του πυρός με την Χεζμπολάχ

Δημοσιεύτηκε

στις

REUTERS/Annegret Hilse/File Photo

Αν ο Ισραηλινός πρωθυπουργός αρνηθεί την πρόταση θα θεωρηθεί «υπεύθυνος» για ενδεχόμενη περιφερειακή κλιμάκωση, προειδοποίησε

Την άποψη πως θα ήταν «λάθος» του Ισραηλινού πρωθυπουργού, του Μπενιαμίν Νετανιάχου, να «απορρίψει» την πρόταση κατάπαυσης του πυρός στα σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο, καθώς με αυτή την απόφαση θα θεωρηθεί «υπεύθυνος» για ενδεχόμενη περιφερειακή κλιμάκωση, διατύπωσε χθες ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν.

«Θεωρώ πως θα ήταν λάθος από πλευράς του (σ.σ. ισραηλινού) πρωθυπουργού να την αρνηθεί, διότι θα αναλάμβανε την ευθύνη για περιφερειακή κλιμάκωση, προφανώς τα νέα θύματα στις τάξεις των αμάχων στον Λίβανο, καθώς και ενδεχόμενη παραπέρα κλιμάκωση, που δεν θα μπορούσε να περιορίσει κανείς», προειδοποίησε, στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Καναδό πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό στο Μόντρεαλ.

«Η πρόταση που έγινε είναι καλά εδραιωμένη πρόταση. Δεν έγινε στον αέρα», επισήμανε ο κ. Μακρόν. Όπως ανέφερε, η πρόταση «προετοιμάστηκε» και αποτέλεσε «αντικείμενο διαπραγμάτευσης» με «τον πρωθυπουργό Νετανιάχου και τις ομάδες του», τόσο «από τους Αμερικανούς» όσο και «από εμάς τους ίδιους».

Ο Καναδός πρωθυπουργός συμφώνησε πως «είναι απόλυτη ανάγκη να συμφωνηθεί κατάπαυση του πυρός αμέσως».

Οι ΗΠΑ, η Ε.Ε. και σύμμαχοί τους, συμπεριλαμβανομένων αραβικών κρατών, απηύθυναν κοινή έκκληση να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός στα σύνορα του Ισραήλ και του Λιβάνου για 21 ημέρες, την ώρα που ισραηλινοί καταιγιστικοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί έχουν σκοτώσει εκατοντάδες ανθρώπους κι έχουν αναγκάσει δεκάδες χιλιάδες άλλους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στη λιβανική επικράτεια αυτή την εβδομάδα. Η έκκληση για κατάπαυση του πυρός διάρκειας τριών εβδομάδων διατυπώθηκε μερικές ώρες αφού ο επικεφαλής του ισραηλινού στρατού, ο υποστράτηγος Χερτσί Χαλεβί, ζήτησε από τους άνδρες του να προετοιμαστούν για ενδεχόμενες χερσαίες επιχειρήσεις εναντίον της Χεζμπολά.

Ο Εμανουέλ Μακρίν είπε ακόμη πως θέλει να πιστεύει ότι οι πρώτες αντιδράσεις του Ισραήλ στην πρόταση δεν είναι «οριστικές» κι αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο νέας έκτακτης σύγκλησης του Συμβουλίου Ασφαλείας για το ζήτημα, προκειμένου να «αυξηθεί η πίεση».

Συνέχεια ανάγνωσης

Γαλλία

Μακρόν στον ΟΗΕ: Δεν πρέπει να γίνει πόλεμος στον Λίβανο

Δημοσιεύτηκε

στις

REUTERS/Mike Segar

Όσα είπε από το βήμα της Γ.Σ. του ΟΗΕ

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε το Ισραήλ να «σταματήσει την κλιμάκωση στον Λίβανο», μιλώντας ενώπιον του Συμβουλίου των Ηνωμένων Εθνών.

«Δεν μπορεί και δεν πρέπει να υπάρξει πόλεμος στο Λίβανο», διακήρυξε από το βήμα του ΟΗΕ. «Ο κύριος κίνδυνος στη Μέση Ανατολή είναι αυτός της κλιμάκωσης. Εδώ και πάρα πολύ καιρό, η Χεζμπολάχ αναλαμβάνει την “ευθύνη” να παρασύρει τον λιβανέζικο λαό σε πόλεμο», δήλωσε.

Και συνέχισε: «Θα ενεργήσουμε για να επιτύχουμε μια διπλωματική λύση ώστε να γλιτώσουν ζωές αμάχων. Δεν μπορεί και δεν πρέπει να υπάρξει πόλεμος στο Λίβανο. Καλούμε το Ισραήλ να σταματήσει τις επιδρομές του στο Λίβανο και τη Χεζμπολάχ να σταματήσει τα πλήγματα».

Ο πόλεμος στη Γάζα «έχει κρατήσει πάρα πολύ»
Μίλησε επίσης για τη Γάζα, «όπου η μοίρα του παλαιστινιακού λαού είναι παρούσα και βαραίνει σε κάθε μας συζήτηση». «Θα ήθελα να δηλώσω τη θέση της Γαλλίας: καταδικάζουμε την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου και εδώ θρηνούμε τα θύματα, 48 εκ των οποίων ήταν Γάλλοι πολίτες. Ζητάμε και πάλι εμφατικά την απελευθέρωση των ομήρων», είπε.

«Το Ισραήλ έχει το νόμιμο δικαίωμα να προστατεύει τον λαό του. Ωστόσο, ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα συνεχίζεται πάρα πολύ καιρό (…) Αυτοί οι θάνατοι αποτελούν πηγή μίσους. Χρειαζόμαστε κατάπαυση του πυρός το συντομότερο δυνατό. Είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης», επέμεινε επίσης.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή