Ακολουθήστε μας

Λαθρομετανάστευση

Με συμβόλαια αξίας 14.000 δολαρίων περνάνε οι παράνομοι μετανάστες στην Ελλάδα

Δημοσιεύτηκε

στις

Τι είναι η Χαβάλα και γιατί σφραγίζεται με δακτυλικό αποτύπωμα

Οι δουλέμποροι δεσμεύονται για τρεις απόπειρες εάν οι «πελάτες» απελαθούν – Στοιχεία της Frontex δείχνουν ότι αντί της Ιταλίας πλέον οι μετανάστες από την Αφρική θα περνάνε από την ΕλλάδαΜε απόλυτα νόμιμες διαδικασίες στις χώρες τους και την υπογραφή συμβολαίου στο όνομα της «Χαβάλα», γίνεται πλέον η διακίνηση παράνομων μεταναστών από τις χώρες της Ασίας στη Βόρεια Ευρώπη μέσω Ελλάδας. Το «ΘΕΜΑ» εξασφάλισε και αποκαλύπτει το συμβόλαιο που υπογράφουν οι οικογένειες των μεταναστών, μέσα από το οποίο αποκρυπτογραφείται το δρομολόγιο που ακολουθούν, οι χώρες που διέρχονται, τα μέσα που χρησιμοποιούν, αλλά και δεσμεύσεις των δουλεμπόρων απέναντι στους μετανάστες. Για να κλειστεί η δουλειά, η οικογένεια πρέπει να καταβάλει τμηματικά το ποσό των 14.000 δολαρίων. Οι δουλέμποροι είναι υπεύθυνοι να τους προωθήσουν και πάλι, έτσι και απελαθούν, έως τρεις φορές, και το ταξίδι θα ολοκληρωθεί σε έναν μήνα!

Την ίδια ώρα, με γεωμετρική πρόοδο αυξάνονται οι ροές των παράνομων μεταναστών στη χώρα μας. Τον μήνα Απρίλιο εντοπίστηκαν από την Ελληνική Αστυνομία και το Λιμενικό 11.415 μετανάστες, όταν ο αριθμός αυτών τον περασμένο Ιανουάριο ήταν 1.704! Μάλιστα οι εκτιμήσεις των Αρχών δεν είναι καθόλου αισιόδοξες καθώς τους επόμενους μήνες το πρόβλημα αναμένεται να επιδεινωθεί.

Παράλληλα, έντονη ανησυχία προκάλεσαν οι πληροφορίες από τη Frondex ότι τα σύνορα Σερβίας – Ουγγαρίας πέρασαν εκατοντάδες παράνομοι μετανάστες οι οποίοι είχαν μπει στην ελληνική επικράτεια από τη Μυτιλήνη και τα άλλα ακριτικά νησιά πριν από 4 ημέρες! Η ανάλυση της συγκεκριμένης πληροφορίας οδηγεί στο συμπέρασμα πως τα κυκλώματα των δουλεμπόρων της Αφρικής θα σταματήσουν σταδιακά να χρησιμοποιούν την Ιταλία για τη μεταφορά παράνομων μεταναστών από τις υποσαχάριες χώρες στην Ευρώπη, καθώς πλέον όλη η διακίνηση θα περνάει από το Αιγαίο. Η ναύλωση πλοιαρίων, το κυνήγι των ιταλικών αρχών και τα ναυάγια σε συνδυασμό με την ταχύτατη μεταφορά από τα νησιά του Αιγαίου στην Κεντρική Ευρώπη (μόλις 4 ημέρες) αναμένεται να αλλάξουν, σε βάρος της χώρας μας, τα δρομολόγια των δουλεμπόρων. 

Αυτό είναι το συμβόλαιο με το δακτυλικό αποτύπωμα

Τo σύγχρονο δουλεμπόριο είναι μια βιομηχανία δομημένη στο σχήμα της λεγόμενης «Χαβάλα», ενός άγραφου κώδικα που στα αραβικά και τις χώρες του Ισλάμ σημαίνει «μεταφορά» στηριγμένη στην εμπιστοσύνη και την τιμή. Η οικογένεια κάθε μετανάστη στο Αφγανιστάν, στο Πακιστάν, στο Μπαγκλαντές, στο Σουδάν και σε άλλες χώρες που ανθεί η παράνομη μετανάστευση, υπογράφει συμβόλαιο με τον τοπικό βαρόνο και είναι υποχρεωμένη να πληρώσει το ποσό των 14.000 δολαρίων (ανάλογα με το αν ο μετανάστης θα κινηθεί αεροπορικώς, με πλοίο ή ακόμη και με τα πόδια, το ποσό διαφέρει ξεκινώντας από τις 5.000) προκειμένου ο άνθρωπός τους να πατήσει σε χώρα της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης. Τα χρήματα δίνονται τμηματικά, είτε σε μετρητά είτε σε γη, ενώ η όλη διαδικασία στις συγκεκριμένες χώρες θεωρείται καθ’ όλα νόμιμη. Το «ΘΕΜΑ» αποκαλύπτει το συμβόλαιο που υπογράφουν οι δύο πλευρές, μέσα στο οποίο περιγράφονται με λεπτομέρειες τον τρόπο που θα γίνει το ταξίδι, πώς θα πληρωθούν οι βαρόνοι του δουλεμπορίου, τις δεσμεύσεις τους και το χρονοδιάγραμμα του ταξιδιού.
 
Το συμβόλαιο ξεκινά με τα πλήρη στοιχεία των ανθρώπων που αναμένεται τα μεταφερθούν στην Ευρώπη (στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι δύο άνδρες από το Αφγανιστάν). Στη συνέχεια ξεκαθαρίζεται πως «οι συγκεκριμένοι άνδρες θα ταξιδέψουν από την Καμπούλ στον Ιράν με αεροπλάνο με νόμιμη βίζα και διαβατήριο. Στη συνέχεια και πάλι με νόμιμο τρόπο και τη χρήση βίζας και διαβατηρίου θα μεταφερθούν οδικώς από την Τεχεράνη στην Τουρκία με τη συνοδεία ενός απόλυτα έμπιστου προσώπου (είναι υποχρεωμένοι να αναφέρουν και το όνομα του συνδέσμου). Με άλλο όχημα θα φτάσουν στα σύνορα της Ελλάδας. Από εκεί στην Αθήνα από όπου θα φτάσουν με πλοίο στην Ιταλία». Σε αυτή την περίπτωση οι δουλέμποροι θα χρησιμοποιούν την Πάτρα ή την Ηγουμενίτσα προκειμένου μέσω Ιταλίας να φτάσουν οι δύο Αφγανοί στη Γερμανία. 

Στη συνέχεια του συμβολαίου περιγράφεται το τελευταίο κομμάτι του ταξιδιού. «Από την Ιταλία οδικώς θα φτάσουν στη γερμανική πόλη Μόναχο και η μεταφορά θα γίνει με ειδικά τροποποιημένο όχημα (μάλλον εννοεί κρύπτη σε νταλίκα). Ο ένας θα μείνει εκεί και ο άλλος θα ταξιδέψει για την πόλη Εσεν», αναφέρει το συμβόλαιο και διευκρινίζει: «Η δέσμευση που αναλαμβάνουμε ισχύει για έναν μήνα και είμαι υπεύθυνος γι’ αυτή, εάν απελαθούν, έως και τρεις φορές. Εφόσον κάτι δεν πάει καλά σύμφωνα με το πλάνο που αναφέραμε παραπάνω ή γίνει αντίθετα με τους παραπάνω όρους, θα επιστραφούν τα χρήματα και συγκεκριμένα το ποσό των 14.000 δολαρίων τα οποία εισπράχτηκαν για κάθε άνδρα χωρίς καμία παρακράτηση. Τα χρήματα ήδη είναι ασφαλή και κρατούνται ως παρακαταθήκη». Το συμβόλαιο τελειώνει στο όνομα της «Χαβάλα» με τη φράση «θα τιμήσω τον λόγο μου», την υπογραφή του δουλέμπορου, ο οποίος αφήνει και το δακτυλικό του αποτύπωμα. 

Αξίζει να επισημανθεί πως στην Τουρκία, στην Αθήνα, στην Αυστρία, στη Γερμανία, στην Ουγγαρία, στη Σουηδία και στην Ιταλία τα δέκα μεγάλα κυκλώματα διαθέτουν κεκαλυμμένα γραφεία και τοπικούς αντιπροσώπους που αναλαμβάνουν να κρύψουν και να τακτοποιήσουν τις πρώτες ημέρες τους παράνομους μετανάστες. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Αθήνα οι έρευνες των Αρχών έδειξαν ότι σε επιχειρήσεις αλλοδαπών όπως μίνι μάρκετ, κέντρα τηλεφωνίας, καφενεία, εστιατόρια ή Ιντερνετ καφέ, κρύβονται οι ατζέντηδες των βαρόνων που αναλαμβάνουν μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα να παραλάβουν τους μετανάστες από προκαθορισμένα σημεία της πρωτεύουσας και, ακολουθώντας συγκεκριμένα βήματα, να τους βγάλουν στην Κεντρική Ευρώπη είτε μέσω θαλάσσης από Ιταλία, είτε μέσω χερσαίων δρόμων από τα Σκόπια και τη Σερβία. Πέρυσι για παράδειγμα, είχαν εγκλωβιστεί στην Ουγγαρία 40.000 μετανάστες από τις χώρες της Ασίας, τα ονόματα και τα στοιχεία των οποίων έδειξαν ότι είχαν περάσει από τη χώρα μας. 

Η κρίση στη Συρία επιδείνωσε την κατάσταση καθώς οι πρόσφυγες από τις εμπόλεμες ζώνες μπαίνουν πολύ εύκολα και χωρίς βίζα στην Τουρκία και κινούνται προς τα παράλια. Εκεί, έρχονται σε επαφή με ομοεθνείς τους που έχουν στρατολογηθεί από τα κυκλώματα των δουλεμπόρων και πληρώνοντας το ανάλογο αντίτιμο για το συγκεκριμένο κομμάτι της μεταφοράς φτάνουν στην Ελλάδα με τελικό προορισμό την Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη. Σκοπός τους είναι να πατήσουν το πόδι τους κυρίως στη Γερμανία όπου θα λάβουν άμεσα 350 ευρώ τον μήνα, τροφή και στέγη μέχρι να οριστικοποιηθεί το θέμα του ασύλου, ή τη Σουηδία όπου το αντίστοιχο επίδομα είναι 750 ευρώ, συν στέγη και τροφή για δύο χρόνια. 

Τι είναι η «Χαβάλα»

 
Στο Αφγανιστάν (το 40% των παράνομων μεταναστών που εισέρχονται τους τελευταίους μήνες στην Ελλάδα προέρχονται από τη συγκεκριμένη χώρα), στο Ιράκ, στο Μπαγκλαντές, στο Πακιστάν κ.α., σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έφτασαν στις ελληνικές Αρχές, δραστηριοποιούνται εκατοντάδες τουριστικά γραφεία, τα οποία, χρησιμοποιώντας αναρτήσεις στο Διαδίκτυο, ακόμα και στο Facebook, ασχολούνται αποκλειστικά με αυτό το αντικείμενο. 

Οι οικογένειες που επιθυμούν να στείλουν στην Ευρώπη κάποιο ή κάποια μέλη τους, έρχονται σε επαφή με τον αντιπρόσωπο των βαρόνων για να κλείσουν τη συμφωνία και να υπογράψουν το συμβόλαιο. Ωστόσο όλη η ιστορία βασίζεται πάνω στον άγραφο νόμο των αραβικών και ισλαμικών χωρών, τη λεγόμενη «Χαβάλα». Πρόκειται για έναν αρχαίο κώδικα εμπιστοσύνης και τιμής στο Ισλάμ, που δεν μπορεί με τίποτα να παραβιαστεί και να σπάσει, ενώ όπως τονίζει στο «ΘΕΜΑ» αξιωματικός που έχει πολύχρονη εμπειρία στο συγκεκριμένο θέμα, «το συμβόλαιο που υπογράφουν στο όνομα της “Χαβάλα” έχει απόλυτη νομική ισχύ στη χώρα τους και αποτελεί δέσμευση και για τις δύο πλευρές. Γι’ αυτό άλλωστε και μαζί με την υπογραφή υπάρχει και το δακτυλικό αποτύπωμα…». 

Για τους Αραβες η «Χαβάλα» είναι κάτι το ιερό. Μια παράδοση αιώνων που δεν παραβιάζεται με τίποτα και έχει ισχύ ακόμη μεγαλύτερη και από τον νόμο γιατί είναι στο όνομα του Ισλάμ. 

Σε 4 ημέρες από τη Μυτιλήνη στην Ουγγαρία

 
Από τη Frondex τις τελευταίες ημέρες έφτασε μια πληροφορία στις ελληνικές Αρχές που η ανάλυσή της προκαλεί πολλά ερωτήματα. Από την καταγραφή των μεταναστών που έφταναν στα σύνορα Ουγγαρίας-Σερβίας και ήταν εκατοντάδες, προέκυψε πως ο καθένας τους -από τη στιγμή που πατούσε το πόδι του στο ελληνικό έδαφος- χρειαζόταν τέσσερις ημέρες για να φτάσει εκεί! Ενα χρονικό διάστημα ιδιαίτερα μικρό που δείχνει ότι τα κυκλώματα δουλεμπόρων έχουν οργανωθεί καλά και έτσι ίσως προσελκύσουν το ενδιαφέρον των μεταναστών από τις υποσαχάριες χώρες, που για να φτάσουν στην κεντρική Ευρώπη ταξιδεύουν 250 μίλια στη Μεσόγειο με σαπιοκάραβα μέχρι να φτάσουν στην Ιταλία (ένα ταξίδι πολλών ημερών και επικίνδυνο) και στη συνέχεια διασχίζουν όλη την Ιταλία και την Αυστρία για να φτάσουν στη Γερμανία. 

Ετσι, οι δουλέμποροι, όπως λένε οι Αρχές, ίσως επιλέξουν να αλλάξουν τη ρότα τους, φτάνοντας νόμιμα στα τουρκικά παράλια και στη συνέχεια μέσα σε τέσσερις ημέρες στην Ουγγαρία. Ενα τέτοιο ενδεχόμενο (δηλαδή να περάσουν και οι Αφρικανοί μετανάστες από την Ελλάδα) θα σημαίνει ότι οι ροές των παράνομων μεταναστών θα αυξηθούν, τα προβλήματα θα πολλαπλασιαστούν και θα πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα για να αποφευχθεί αυτό το ενδεχόμενο, εν όψει μάλιστα της καλοκαιρινής περιόδου. 
http://www.protothema.gr/greece/article/472577/me-sumvolaia-axias-14000-dolarion-pernane-oi-paranomoi-metanastes-stin-ellada/

Ελλάδα

Ν. Παναγιωτόπουλος: Καμία στρατηγική για το μεταναστευτικό δεν θα έχει αποτέλεσμα, εάν υπάρξει μεγάλη ανάφλεξη στο Λίβανο

Δημοσιεύτηκε

στις

Δηλώσεις Νίκου Παναγιωτόπουλου και Άδωνι Γεωργιάδη για το μεταναστευτικό

Καμία στρατηγική για το Μεταναστευτικό δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα εάν αύριο σημειωθεί μια μεγάλη ανάφλεξη στο Λίβανο τόνισε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νίκος Παναγιωτόπουλος, απαντώντας στη Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της ΚΟ της Νίκης Τάσου Οικονομόπουλου, με θέμα: “Ανησυχία για πιθανές επιπτώσεις στη χώρα μας από τη νέα κρίση στο μεταναστευτικό”.

Όπως είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος, η ελληνική πολιτική στο μεταναστευτικό κινείται στα σωστά επίπεδα ωστόσο, “καμία στρατηγική δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα εάν αύριο σημειωθεί μια μεγάλη ανάφλεξη στο Λίβανο με χερσαία εισβολή των ισραηλινών στρατευμάτων, η οποία θα δημιουργήσει κύματα εκατομμυρίων προσφύγων. Και αναπόφευκτα κάποιοι απ’ αυτούς θα επιχειρήσουν να εισέλθουν στην Ευρώπη και από τη χώρα μας. Εκεί, όλες οι στρατηγικές πάνε στράφι, και πάμε σε κατάσταση αντιμετώπισης κρίσης, για την οποία βέβαια προετοιμαζόμαστε όσο μπορούμε, αλλά αυτό δεν είναι θέμα μόνο της Ελλάδας αλλά είναι [..] όλου του δυτικού κόσμου, να αντιμετωπίσει κύματα προσφύγων από περιοχές όπου ξεσπάνε εμπόλεμες συγκρούσεις”.

Απαντώντας στο εάν η ΕΕ συμπαρίσταται στην Ελλάδα για τη διαχείριση του μεταναστευτικού, ο κ. Παναγιωτόπουλος είπε ότι οι εταίροι μας διέθεσαν στην Ελλάδα, το διάστημα 2015-2021 το ποσό των 3,4 δισεκατομμυρίων ευρώ και στην τρέχουσα περίοδο 2021-2027 το ποσό των 1,6 δισεκατομμυρίων: “Εάν αλλάξουν τα δεδομένα, εάν έχουμε σφοδρές κρίσεις, βεβαίως θα πάμε και θα ζητήσουμε πρόσθετη χρηματοδότηση”, διαβεβαίωσε ο υπουργός.

Για την τρέχουσα γερμανική πολιτική εκτεταμένων ελέγχων στα χερσαία σύνορά της, ο κ. Παναγιωτόπουλος είπε πως “η Ελλάδα δεν επηρεάζεται” και ότι “μαζικές επιστροφές (από τη Γερμανία) δεν υπάρχουν”. Σημείωσε μάλιστα ότι και η Ελλάδα κάνει επιστροφές κατά τα οριζόμενα. Συγκεκριμένα, “κατά το 2023, πάνω από 6.000 επέστρεψαν σε τρίτες χώρες”.

Από την πλευρά του, ο κ. Οικονομόπουλους, ρώτησε πως δικαιολογείται σε όλη την Ευρώπη ο μέσος όρος παροχής ασύλου να είναι 46% και στη χώρα μας να είναι 68%. Μήπως η διαδικασία στην Ελλάδα “γίνεται, όχι για να εξεταστεί πραγματικά εάν είναι (κάποιος) πρόσφυγας αλλά για να μπορέσει να φύγει νομότυπα από τη χώρα και να πάει στη βόρεια Ευρώπη;”. Τόνισε, δε, ότι “η Ελλάδα δεν θα γίνει η νήσος Έλις της Ευρώπης”, και ότι είναι θέμα επιβίωσης της Ελλάδας [..] η αποτροπή της επιχειρούμενης εθνικής αλλοίωσης.

Σχολιάζοντας τα όσα είπε ο κ. Οικονομόπουλος, ο υπουργός Μετανάστευσης & Ασύλου ανέφερε ότι κάποτε μας επέκριναν ότι αργούμε στην απόδοση ασύλου και τώρα μας λένε “γιατί πάτε τόσο γρήγορα και έρχονται γρήγορα”.. Ειδικότερα για την εκτίμηση του βουλευτή της Νίκης ότι με την αλλαγή της γερμανικής πολιτικής θα στέλνονται πίσω παράνομοι μετανάστες με τραίνα και λεωφορεία, ο κ. Παναγιωτόπουλος σημείωσε ότι μέχρι πρότινος, τα γερμανικά δικαστήρια δικαίωναν όσους προσέφευγαν σε αυτά, με το αιτιολογικό ότι οι συνθήκες διαβίωσης στην Ελλάδα είναι πολύ χειρότερες σε επίπεδο κοινωνικών παροχών. “Αυτή όμως η απόφαση της γερμανικής νομολογίας είναι του 2011. Είναι προφανές ότι από το 2011 μέχρι το 2024 άλλαξαν πολλά προς το καλύτερο (στην Ελλάδα) [..] Αναμένω ότι αυτό θα διαπιστωθεί από τους Γερμανούς [..] ανοίγοντας το δρόμο για κάποιες αποσπασματικές και πολύ σποραδικές επιστροφές.. Ούτε με τραίνα, ούτε με βαπόρια, ούτε με λεωφορεία, ούτε με αεροπλάνα. Είναι ζήτημα αν κάποιες δεκάδες έχουν εντοπιστεί από τις χιλιάδες που υπάρχουν (στη Γερμανία)” παρατήρησε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Άδ. Γεωργιάδης: Το κόστος της μεταναστευτικής κρίσης στην διεθνή κοινότητα και όχι στον Έλληνα φορολογούμενο
Νωρίτερα, σε απάντηση ερώτησης της βουλευτού της Νέας Αριστεράς, Θ. Φωτίου για την ευθύνη που πρέπει να αναλάβει το υπουργείο Υγείας για την υγειονομική φροντίδα των προσφυγικών πληθυσμών, ο αρμόδιος υπουργός Άδ. Γεωργιάδης είπε: “Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας μας δίνει λεφτά για να μπορούμε να καλύπτουμε τις ανάγκες των λαθρομεταναστών; [..] Λέτε ότι πρέπει το υπουργείο Υγείας της Ελλάδος, από τους ήδη πιεσμένους του προϋπολογισμούς, για την παροχή Υγείας στους Έλληνες πολίτες, που λέτε ότι δεν φτάνουν τα λεφτά, από αυτά τα λεφτά, να αφαιρέσουμε επιπλέον λεφτά, για να καλύψουμε εξολοκλήρου εμείς, το ελληνικό κράτος, τα έξοδα αυτών που έρχονται στην Ελλάδα παράνομα; Δηλαδή εάν έρθουν 10 εκατομμύρια θα πάμε να καλύψουμε και τα 10 εκατομμύρια; Εάν έρθουν 50 εκατομμύρια και τα 50 εκατομμύρια;”

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, “είμαστε ενώπιον μιας μεγάλης μεταναστευτικής κρίσης. Η Γερμανία έκλεισε τα σύνορα της. Σε λίγο απ’ ότι φαίνεται θα κλείσουν τα σύνορα σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Ποια είναι η πρόταση της Νέας Αριστεράς; Να πληρώνει η Ελλάδα τα έξοδα όλων όσοι έρχονται, χωρίς να την νοιάζει από που θα βρει τα λεφτά; Θέλετε να βγάλουμε και τους Έλληνες από τα σπίτια τους να βάλουμε τους λαθρομετανάστες μέσα;”

Σημείωσε επίσης ότι η περίθαλψη των προσφύγων “είναι στον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης για να πληρώνονται από διεθνή χρήματα όλα αυτά τα έξοδα [..] Διότι δεν είναι υποχρέωση του Έλληνα φορολογούμενου να καλύψει αυτά τα χρήματα. Ούτε έχει υποχρέωση ο Έλληνας να μην έχει κρεβάτι στο νοσοκομείο, επειδή εσάς σας αρέσει να είναι ανοιχτά τα σύνορα. Όσο κι αν η Αριστερά φωνάζει στην Βουλή “πρώτα οι μετανάστες και μετά οι Έλληνες”, εμείς θα πούμε ότι θα πληρώνει το κόστος της μεταναστευτικής κρίσης η διεθνής κοινότητα και όχι ο Έλληνας φορολογούμενος”.

Από την πλευρά της, η κ. Φωτίου είπε: “Και τότε και τώρα, τα χρήματα τα παίρνετε από το ΕΣΠΑ. Από που τα παίρνεις; Δεν είναι αυτά λεφτά του ελληνικού λαού; Ότι και να γίνεται είναι λεφτά του ελληνικού λαού. Μην πουλάτε στα ακροδεξιά σας ακροατήρια ότι εσείς δεν θέλετε να ξοδέψετε ούτε ένα ευρώ από τους Έλληνες για τους λαθρομετανάστες”.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Συνέχεια ανάγνωσης

Ευρωπαϊκή Ένωση

Θα αφήσουμε τη “Γενεύη” να διαλύσει την Ευρώπη;

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Τι είναι οι διεθνείς συνθήκες; Δεν είμαι σίγουρος ότι ο νομικός κόσμος της Ευρώπης (και της Ελλάδας) ξέρει την απάντηση.

Από τις δημόσιες τοποθετήσεις πολλών τριβωνιανούτσικων και την αρθρογραφία τους, βγάζεις το συμπέρασμα ότι τις θεωρούν κάτι σαν τις Δέκα Εντολές: θέσφατα. Δεν τις αγγίζουμε. Τις εφαρμόζουμε τυφλά. Και, προς Θεού, δεν κρίνουμε το θεωρητικό τους υπόβαθρο. Γιατί;

“Διότι αν αρχίσουμε να αναθεωρούμε τις διεθνείς συνθήκες είναι βούτυρο στο ψωμί του Ερντογάν, που θέλει αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης”.

Το επιχείρημα είναι κωμικό, αλλά μια που έχει διατυπωθεί πολλές φορές από πολλούς, αναγκάζομαι να το ανασκευάσω. Υπάρχουν, λοιπόν, πολλών ειδών διακρατικές συνθήκες, διμερείς, πολυμερείς, παγκόσμιες, θεσμικές, συνθήκες-πλαίσιο. Ο βασικός τους διαχωρισμός είναι το αν έχουν προκύψει ως συνθήκες ειρήνευσης μετά από κάποιον πόλεμο ή ως συνθήκες σε καιρό ειρήνης. Οι πρώτες σχεδόν πάντα περιλαμβάνουν οριοθετήσεις συνόρων. Προφανώς, για να αλλάξουν θα πρέπει να γίνει νέος πόλεμος. Παράδειγμα η Συνθήκη των Σεβρών (1920) που αντικαταστάθηκε από τη Συνθήκη της Λωζάνης (1923), μετά την Μικρασιατική Καταστροφή. Αυτές, ναι, δεν τις αγγίζουμε. Οι δεύτερες διευθετούν θέματα διαχειριστικής ή και θεσμικής φύσεως και δεσμεύουν τα κράτη που τις υπέγραψαν, όσον καιρό συνεχίζουν να συμφωνούν με το περιεχόμενό τους. Αυτές είναι εργαλεία. Τις κάνουμε ό,τι θέλουμε. Τις απλώνουμε, τις μαζεύουμε, τις τροποποιούμε, όπως η ιδρυτική της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας Συνθήκη της Ρώμης (1957) που επεκτάθηκε με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ (1992), μέχρι και τις καταργούμε, όταν έχουν ξεπεραστεί από τα γεγονότα, όπως η Συνθήκη της Κοινωνίας των Εθνών (1919). Και φυσικά, όχι μόνο συζητούμε για τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα από την εφαρμογή τους, αλλά και σηκώνουμε τον κόσμο στο πόδι για αναθεώρηση, σε περίπτωση που διαπιστώσουμε ότι έχουν μετατραπεί σε βόμβα στα θεμέλια της Ευρώπης, όπως η Σύμβαση της Γενεύης, που είναι το σημερινό θέμα μας.

Είναι εντυπωσιακό, το ότι επικρατεί άκρα του τάφου σιωπή στον ελληνικό νομικό και ακαδημαϊκό κόσμο για ένα διεθνές νομικό πλαίσιο, η παθογένεια του οποίου είναι παραπάνω από εμφανής και οι τοξικές του παρενέργειες σοβαρότατες. Ψάχνοντας στο google “αναθεώρηση”, “τροποποίηση”, “αλλαγή”, “κατάργηση” της “Σύμβασης της Γενεύης”, στις πρώτες 20 σελίδες βρήκα μόνο δύο σχετικά κείμενα. Το ένα ζητάει να προστεθεί στη Σύμβαση και η έννοια του περιβαλλοντικού ή κλιματικού πρόσφυγα, κάποιου που θέλει να φύγει από την πατρίδα του γιατί η κλιματική αλλαγή τού δυσκολεύει τη ζωή. Βεβαίως το θέμα είναι πολύ σοβαρό για τους κατοίκους ορισμένων νησίδων του Ειρηνικού που η άνοδος της στάθμης της θάλασσας απειλεί να τις καλύψει ολοσχερώς, αλλά, όπως συμβαίνει πάντα, οι προπαγανδιστές του όρου θέλουν να τον επεκτείνουν ακόμα και σε εκείνους που δυσφορούν από έναν καύσωνα του Αυγούστου.

Το άλλο, με τίτλο “Σύμβαση της Γενεύης για τους πρόσφυγες – Η κερκόπορτα της παράνομης μετανάστευσης (2020)είναι του διδάκτορα Διοικητικού Δικαίου, Ιωάννη Γκιτσάκη. Από τους 45.000 νομικούς της χώρας, μόνο ένας ασχολήθηκε με το θέμα! (Αν υπήρξαν και άλλοι, θα χαρώ πολύ να το μάθω, αλλά το google δεν εμφανίζει κανένα άλλο κείμενο.)

Γιατί το κείμενο της Γενεύης δεν ονομάζεται Συνθήκη (Τreaty) αλλά Σύμβαση (Convention); Μολονότι και οι δύο όροι χρησιμοποιούνται για νομικές συμφωνίες που συνάπτονται μεταξύ κρατών ή διεθνών οργανισμών, οι συμβάσεις είναι πιο εξειδικευμένες και αφορούν συνήθως συγκεκριμένους τομείς, όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα, το περιβάλλον ή η συνεργασία σε τεχνικά θέματα. Δεν έχουν την καθολικότητα των Συνθηκών, αφήνοντας στα κράτη περιθώριο για προσαρμογή των όρων τους σε εθνικό επίπεδο. Επιπλέον, η δέσμευση των κρατών είναι οικειοθελής. 

Η Σύμβαση της Γενεύης αφορούσε αποκλειστικά τα προβλήματα που προέκυψαν από τις μετακινήσεις πληθυσμών λόγω του Β΄ΠΠ και των όσων επακολούθησαν. Γι’ αυτό περιόριζε το δικαίωμα υποβολής αιτήματος ασύλου μόνο σε άτομα που εμπλέκονταν σε “γεγονότα επελθόντα προ της 1ης Ιανουαρίου 1951 εν Ευρώπη ή αλλαχού” (άρθρο 1, §Β1). Μάλιστα, το “αλλαχού” ήταν προαιρετικό. Μπορούσε δηλαδή ένα κράτος να πει “δεν με ενδιαφέρει τι γίνεται εκτός Ευρώπης, θα δέχομαι μόνο Ευρωπαίους ως πρόσφυγες”.

Στόχος της, καθώς οι περισσότεροι πρόσφυγες πολέμου είχαν ήδη επιστρέψει στις εστίες τους, ήταν να λύσει τα προβλήματα της μεταπολεμικής διαίρεσης της Ευρώπης σε ζώνες επιρροής. Είχαν περάσει πάνω από 6 χρόνια από τις Διασκέψεις της Μόσχας και της Γιάλτας, η Γερμανία είχε ήδη χωριστεί σε Δυτική και Ανατολική, και η Ευρώπη βίωνε τον ψυχρό πόλεμο ξέροντας ότι σημαντικός αριθμός ανθρώπων από χώρες του Σιδηρού Παραπετάσματος θα επέλεγε να μην επιστρέψει στον “σοβιετικό σοσιαλιστικό παράδεισο” ή θα προσπαθούσε να δραπετεύσει από εκεί. Αυτών των περιπτώσεων κυρίως τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις ήθελε να καθορίσει η Σύμβαση.

για τη συνέχεια Capital

Συνέχεια ανάγνωσης

ΗΠΑ

Τούρκος «ειδικού ενδιαφέροντος» μετανάστης λέει στους αστυνομικούς του Τέξας ότι πλήρωσε 12.000 δολάρια για να περάσει παράνομα στις ΗΠΑ

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Οι αστυνομικοί της πολιτείας του Τέξας ήρθαν αντιμέτωποι με 36 παράνομους μετανάστες κοντά στα νότια σύνορα την Παρασκευή, συμπεριλαμβανομένης μιας ομάδας από την Τουρκία, οι οποίοι δήλωσαν ότι ο καθένας πλήρωσε 12.000 δολάρια για να περάσει παράνομα τα σύνορα προσπαθώντας να συναντήσει έναν « χρηματοδότη » στο New Jersey, δήλωσαν οι αρχές.

Οι αστυνομικοί εντόπισαν την ομάδα στη συνοριακή πόλη Normandy, ανακοίνωσε το Τμήμα Δημόσιας Ασφάλειας (Department of Public Safety-DPS) του Τέξας.

Δεκαπέντε από τους μετανάστες, από τη Βραζιλία, το Περού, τον Ισημερινό, τη Νικαράγουα, τη Δομινικανή Δημοκρατία και τη Νότια Αφρική, συνελήφθησαν ως ύποπτοι για παράνομη είσοδο.

Μεταξύ της ομάδας ήταν οι λεγόμενοι «ειδικού ενδιαφέροντος» παράνομοι μετανάστες από την Τουρκία, το Πακιστάν, την Ινδία και το Βιετνάμ. Σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας (Department of Homeland Security – DHS), οι μετανάστες ειδικού ενδιαφέροντος είναι μη Αμερικανοί πολίτες που ενδεχομένως αποτελούν κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ ή τα συμφέροντά τους με βάση τις μεθόδους μετακινήσεώς τους.

Ο χαρακτηρισμός δεν σημαίνει ότι οι άνθρωποι αυτοί είναι «τρομοκράτες», αλλά τα ταξίδια και η συμπεριφορά τους υποδεικνύουν μια πιθανή σύνδεση με κακόβουλη δραστηριότητα, συμπεριλαμβανομένης της τρομοκρατίας, που απαιτεί περαιτέρω έλεγχο και έρευνα, αναφέρει το DHS στον ιστότοπό του.

«Τις τελευταίες 48 ώρες, οι αστυνομικοί του DPS συνάντησαν 8 μετανάστες ειδικού ενδιαφέροντος από 5 διαφορετικές χώρες στην αγροτική περιοχή Normandy», ανέφερε ο υπολοχαγός Chris Olivarez του DPS στο X (πρώην Twitter).

Από τους 36 μετανάστες που συνελήφθησαν την Παρασκευή, οι 21 παραδόθηκαν στην αμερικανική συνοριοφυλακή.

Στην ομάδα των Τούρκων μεταναστών, ένας 26χρονος άνδρας που ανακρίθηκε από τις αρχές δήλωσε ότι βρήκε ένα «δίκτυο» στο Telegram και το Instagram για να τους βοηθήσει να περάσουν παράνομα στις ΗΠΑ.

Είπε στους ερευνητές ότι είχαν έναν χρηματοδότη στο New Jersey.

«Φροντίζουν για τα έξοδά μας και τα πάντα όσο είμαστε νόμιμα εκεί», ακούστηκε να λέει στο υλικό από την κάμερα του DPS που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο.

 

 

 

 

Πηγή: https://www.foxnews.com/us/turkish-special-interest-migrant-tells-texas-troopers-paid-12k-cross-us-illegally

Μετάφραση: Γιάννης Λιναρδάτος

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή