Ακολουθήστε μας

Ουκρανία

Το NATO ανησυχεί για ρωσικά πυρηνικά στην Κριμαία

Δημοσιεύτηκε

στις

Δηλώσεις για πιθανή μελλοντική ανάπτυξη βαλλιστικών πυραύλων

Το NATO και η Ουκρανία εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους για τις ρωσικές δηλώσεις σχετικά με την ενδεχόμενη μελλοντική ανάπτυξη πυρηνικών όπλων στη χερσόνησο της Κριμαίας, την οποία προσάρτησε η Μόσχα από την Ουκρανία.
«Είμαστε… βαθιά ανήσυχοι για τις δηλώσεις της ρωσικής ηγεσίας όσον αφορά την πιθανή μελλοντική ανάπτυξη πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων στην Κριμαία, (κίνηση) που θα ήταν αποσταθεροποιητική» τόνισαν οι υπουργοί Εξωτερικών του Βορειοατλαντικού Συμφώνου και της Ουκρανίας σε κοινή τους ανακοίνωση μετά τη συνάντησή τους στην Αντάλια (Αττάλεια) της Τουρκίας.


Ένα στέλεχος του ΥΠΕΞ της Ρωσικής Ομοσπονδίας είχε δηλώσει τον Μάρτιο ότι η Μόσχα έχει δικαίωμα να αναπτύξει πυρηνικά όπλα στην Κριμαία αλλά δεν είναι ενήμερος περί σχεδιασμών για κάτι τέτοιο.


Η ανακοίνωση του NATO καλεί επίσης τη Ρωσία να σταματήσει τη «συνεχιζόμενη, εσκεμμένη αποσταθεροποίηση της ανατολικής Ουκρανίας».


Η Μόσχα διαψεύδει ότι έχει αναπτύξει στρατεύματα ή ότι δίνει όπλα στους αυτονομιστές αντάρτες και κατηγορεί το Κίεβο ότι παραβιάζει την συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.


Ωστόσο δυτικοί ηγέτες συνεχίζουν να ασκούν πιέσεις στη Μόσχα, ζητώντας της να εγγυηθεί πως οι αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία θα τηρήσουν τη συμφωνία του Μινσκ.


Και ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου στάθηκε στην «παράνομη προσάρτηση» της Κριμαίας από τη Ρωσία τον Μάρτιο του 2014.


«Υπάρχει αληθινή ανάγκη να εμπλακούμε σε έναν διάλογο με τη Ρωσία, αλλά πρέπει να κρατήσουμε στο μυαλό μας ότι υπάρχει διαφορά ανάμεσα στα λόγια και τις πράξεις», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου Ντιντιέ Ρέιντερς στην Αντάλια. 


«Κυριαρχεί ένας έντονος σκεπτικισμός στις τάξεις των ευρωπαίων συμμάχων, και ακόμη περισσότερο μεταξύ όσων γνώρισαν τη σοβιετική κυριαρχία»  πρόσθεσε ο ίδιος, την επομένη μιας συνάντησης του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Τζον Κέρι, του ρώσου ομολόγου του Σεργκέι Λαβρόφ και του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν. 


Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Πάβλο Κλίμκιν παρουσίασε νωρίτερα τη δική του οπτική για την κατάσταση στα 28 κράτη μέλη του NATO, τονίζοντας ότι «η εκεχειρία είναι ακόμη ιδιαίτερα εύθραυστη», όπως γνωστοποίησε ο ΓΓ του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ.


Ο επικεφαλής της διπλωματίας της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ επισήμανε ότι συνεχίζουν να υπάρχουν «πολλά εμπόδια» για την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, αντηχώντας τη δήλωση της καγκελαρίου Άνγκελας Μέρκελ, που μετά τη συνάντησή της με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο στο Βερολίνο επίσης σημείωσε ότι ανησυχεί για το γεγονός πως «η κατάπαυση του πυρός δεν είναι πλήρης», ότι σημειώνονται σχεδόν καθημερινές παραβιάσεις της.
BHMA

Video

Διχασμός για το αν το Ισραήλ θα χτυπήσει τα πυρηνικά του Ιράν

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου 2024

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου 2024

Θέματα Εκπομπής 4ης Οκτωβρίου 2024
1. Το δίδυμο Μητσοτάκη-Γεραπετρίτη επιμένει στο λάθος με την Τουρκία
2. Διχασμένες οι απόψεις για το αν το Ισραήλ θα χτυπήσει τα πυρηνικά του Ιράν 18:25
3. ΗΠΑ: Απανωτά σκάνδαλα του συζύγου της Χάρις ρίχνουν σκιά στον προεκλογικό της αγώνα 45:10
4. Ρωσία-Ουκρανία: Ο Ζελένσκι τα βάζει με τη Δύση 49:00

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Οι Ουκρανοί υποχωρούν! Η Ρωσία κατέλαβε το Βούλενταρ

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Σταύρος Καλεντερίδης: Πώς κατάφεραν οι Ρώσοι να εισέλθουν στην κομβική πόλη, πιέζοντας προς το Ποκρόφσκ.

Νέες αποκαλύψεις για την ισραηλινή πυραυλική επίθεση σε ισραηλινές βάσεις. Σύγκριση των στρατιωτικών δυνάμεων Ιράν και Ισραήλ.

Συνέχεια ανάγνωσης

ΗΠΑ

Βικτόρια Νούλαντ: ΗΠΑ και Βρετανία απέτρεψαν ειρηνευτική συμφωνία Ρωσίας-Ουκρανίας

Δημοσιεύτηκε

στις

Η Νούλαντ επιβεβαίωσε ότι μια ειρηνευτική συμφωνία βρισκόταν στο τραπέζι τον Απρίλιο του 2022

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία πίεσαν την Ουκρανία να απορρίψει μια ειρηνευτική συμφωνία στην Κωνσταντινούπολη με τη Ρωσία, τον Απρίλιο του 2022, λίγο μετά την ρωσική εισβολή, αποκάλυψε η Αμερικανίδα πρώην υφυπουργός Εξωτερικών, Βικτόρια Νούλαντ.

Σε τηλεοπτική της συνέντευξη με τον δημοσιογράφο Μιχαίλ Ζιγκάρ, υποστήριξε ότι οι όροι και οι προϋποθέσεις που πρόσφερε η Ρωσία για να επιτευχθεί μια ειρηνευτική συμφωνία, θα είχαν αφήσει μια αποστρατικοποιημένη Ουκρανία.

Η Νούλαντ που εργάστηκε υπό τις κυβερνήσεις Μπους, Ομπάμα και Μπάιντεν, επιβεβαίωσε ότι μια ειρηνευτική συμφωνία βρισκόταν στο τραπέζι τον Απρίλιο του 2022, αλλά είπε ότι «πολλοί άνθρωποι και ίσως ο ίδιος ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ήταν πολύ καχύποπτοι, κόντευαν να πέσουν σε μια παγίδα».

 

ADVERTISING

«Οι Ουκρανοί άρχισαν να ζητούν συμβουλές για το πού πάει αυτό το πράγμα», είπε η Νούλαντ. «Έγινε σαφές για εμάς, για τους Βρετανούς, αλλά και για άλλους, ότι η πρόταση περιλάμβανε όρια στους ακριβείς τύπους οπλικών συστημάτων που θα μπορούσε να έχει η Ουκρανία, έτσι ώστε να είναι ουσιαστικά ουδέτερη ως στρατιωτική δύναμη».

Από την άλλη πλευρά, «δεν υπήρχαν παρόμοιοι περιορισμοί στη Ρωσία», είπε η Νούλαντ. «Δεν ζητήθηκε από τη Ρωσία να αποσυρθεί, δεν απαιτήθηκε να έχει τους ίδιους περιορισμούς στον στρατό της απέναντι στην Ουκρανία». «Αν ο Πούτιν μπορούσε να πάρει αυτή την εντελώς ουδέτερη αποστρατικοποιημένη Ουκρανία για τίποτα», είπε η Νούλαντ, «γιατί να μην το έκανε;»

Η Νούλαντ παραιτήθηκε πριν λίγους μήνες από τη θέση της ως υφυπουργός Εξωτερικών για Πολιτικές Υποθέσεις.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή