Ακολουθήστε μας

ΗΠΑ

Η πυρηνική διπλωματία του «Ψυχρού πολέμου» αναζωπυρώνεται

Δημοσιεύτηκε

στις

RBTH

Η Συνθήκη απαγόρευσης των πυρηνικών όπλων μέσου βεληνεκούς (INF) βρίσκεται στο επίκεντρο της νέας αντιπαράθεση Ρωσίας – ΗΠΑ.Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ρόναλντ Ρήγκαν και ο ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ υπογράφουν τη Συνθήκη Μη Διάδοσης των Πυρηνικών Όπλων, 1987. Πηγή: wikipedia.org
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ρόναλντ Ρήγκαν και ο ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ υπογράφουν τη Συνθήκη Μη Διάδοσης των Πυρηνικών Όπλων, 1987. Πηγή: wikipedia.org

Αυτές οι ανακοινώσεις που προβλήθηκαν από τα Δυτικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (ΜΜΕ), όχι μόνο σήκωσαν κύμα διεθνούς ενδιαφέροντος για τη Συνθήκη που έχει υπογραφεί σχεδόν τριάντα χρόνια πριν, αλλά προκάλεσαν και την έντονη αντίδραση της ρωσικής ηγεσίας.

Η INF, που αποτελούσε μια συνθήκη ορόσημο του Ψυχρού πολέμου, έχασε σε μεγάλο βαθμό το στάτους της μετά τη λήξη του στη δεκαετία του 1990. Σήμερα, είναι δύσκολο να φανταστούμε την Ευρώπη σαν την αρένα μιας άμεσης στρατιωτικής σύγκρουσης μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας, ακόμα και στο πλαίσιο της ουκρανικής κρίσης. Επιπλέον, η Συνθήκη INF καθώς είναι μια διμερής συμφωνία (Μόσχας – Ουάσινγκτον) δεν περιορίζει την ανάπτυξη πυραυλικών συστημάτων μικρού και μέσου βεληνεκούς από άλλες χώρες.

Διηπειρωτικές πυραυλικές προκλήσεις

Τόσο η Μόσχα, όσο και η Ουάσινγκτον κατανοούν ότι ο επίκαιρος χαρακτήρας της εγκατάλειψης των πυραυλικών συστημάτων μέσου βεληνεκούς, μειώνεται καθημερινά. Η γεωπολιτική πραγματικότητα είναι διαφορετική απ’ ό,τι τριάντα χρόνια πριν. Αυτό ισχύει κυρίως για τη ρωσική πλευρά. Ήδη, παρόμοιες τεχνολογίες αναπτύσσουν με γρήγορους ρυθμούς οι κοντινοί γείτονές της, η Κίνα, το Ιράν, η Βόρειος Κορέα. Αλλά και στην ίδια τη Ρωσία, εδώ και μερικά χρόνια έχει ξεκινήσει μια ενεργή συζήτηση πάνω στο θέμα του κατά πόσο η INF είναι πλέον συμβατή με τα συμφέροντα της χώρας στις σύγχρονες παγκόσμιες γεωπολιτικές συνθήκες. Οι ρώσοι στρατιωτικοί μάλιστα, μιλάνε σχεδόν ανοικτά για το ενδεχόμενο εγκατάλειψης της Συνθήκης INF από τη Ρωσία.
Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, το επικοινωνιακό υπόβαθρο σχετικά με την INF το δημιουργούν οι ΗΠΑ. Ήταν τα αμερικανικά ΜΜΕ αυτά, τα οποία στο τέλος του 2013 δημοσίευσαν για πρώτη φορά πληροφορίες που αναφέρουν ότι η Ουάσινγκτον υποπτεύεται τη Ρωσία για παραβιάσεις των όρων της Συνθήκης. Οι λεπτομέρειες όμως των αμερικανικών κατηγοριών είναι άγνωστες.
Οι εμπειρογνώμονες πιστεύουν ότι οι αμερικανικές «ανησυχίες» αφορούν σε δύο τύπους προηγμένων ρωσικών όπλων: Το διηπειρωτικό πυραυλικό σύστημα RS-26 «Rubezh» και τον πύραυλο Κρουζ R-500. Οι RS-26 τυπικά δεν εμπίπτουν στους περιορισμούς της Συνθήκης, τη στιγμή που η μέγιστη ακτίνα δράσης των βαλλιστικών πυραύλων υπερβαίνει το ανώτατο όριο που έθεσε η INF. Ωστόσο, η ιδιαιτερότητα του προγράμματος δοκιμών (ο πύραυλος δοκιμάστηκε με επιτυχία σε απόσταση μικρότερη των 5.500 km), μας επιτρέπει να υποθέσουμε ότι ο κύριος σκοπός του νέου ρωσικού πυραυλικού συστήματος είναι η καταστροφή στόχων σε αποστάσεις «μέσου βεληνεκούς». Όσον αφορά τους R-500, τα ερωτήματα για τη χρήση τους προκύπτουν και πάλι από το βεληνεκές των πυραύλων. Στρατιωτικές πηγές μας επιτρέπουν να υποθέσουμε ότι υπερβαίνει το κατώτατο όριο της INF, δηλαδή τα 500 km.

Η Ρωσία αντεπιτίθεται

Οι ρώσοι αξιωματούχοι ανταποκρίνονταν πάντα ενεργά στις όποιες καταγγελίες για παραβιάσεις της INF που έρχονται από την πλευρά της Ουάσιγκτον. Η τωρινή υπόθεση δεν αποτελεί εξαίρεση. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, επέπληξε για άλλη μια φορά τους αμερικανούς, λέγοντας ότι οι ισχυρισμοί τους δεν περιέχουν ουσιαστικά επιχειρήματα. Το γεγονός ότι η Ουάσιγκτον δεν έχει ακόμη παρουσιάσει πειστικά τεκμήρια, αποδεικνύει ότι οι ΗΠΑ δεν διαθέτουν τα δεδομένα τηλεμετρίας που απαιτούνται για να επιβεβαιώσουν τις κατηγορίες τους.
Ωστόσο, στη ρωσική πλευρά θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η οποιαδήποτε προσπάθεια για να επαναφέρει επιχειρησιακά την κλάση πυραύλων μικρού και μέσου βεληνεκούς, ακόμη και αν τηρείται τυπικά η Συνθήκη INF, είναι σαν να παίζει με τη φωτιά. Παρά το γεγονός ότι η συνθήκη δεν έχει χρονικούς περιορισμούς για τη διάρκεια ισχύος, το άρθρο XV επιτρέπει την εγκατάλειψή της στην περίπτωση που απειλούνται «τα υπέρτερα συμφέροντα» μιας εκ των πλευρών. Οποιαδήποτε προσπάθεια εκ μέρους της Ρωσίας να δημιουργήσει ξανά πυραύλους μικρού και μέσου βεληνεκούς, ακόμη και αν όλα γίνουν σύμφωνα με το γράμμα της INF, θα προκαλέσει αντίμετρα από τις Ηνωμένες Πολιτείες, μεταξύ των οποίων θα είναι και η απόσυρση από το πλαίσιο της Συνθήκης.

Παγκόσμια ασφάλεια στον 21ο αιώνα με διπλωματικά εργαλεία του 20ου

Τι είναι η INF 

Η Συνθήκη εξάλειψης πυρηνικών όπλων μέσου βεληνεκούς – INF, η οποία υπεγράφη το 1987από τους Ρόναλντ Ρέιγκαν και Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, προέβλεπε την κατάργηση όλων των τύπων πυραύλων με ακτίνα δράσης από 500 έως 5.500 km. Το ντοκουμέντο αυτό έγινε ένα ορόσημο της εποχής εκείνης, όταν η Ευρώπη είχε θεωρηθεί ως το κύριο θέατρο μιας πιθανής στρατιωτικής σύγκρουσης μεταξύ των ΗΠΑ και της ΕΣΣΔ. Με την ικανότητα να πετούν προς το στόχο σε λίγα μόλις λεπτά, οι πύραυλοι μικρού και μέσου βεληνεκούς θα μπορούσαν να έχουν καθοριστική επίδραση στην πορεία των πολεμικών εχθροπραξιών. 
Η εγκατάλειψη της INF θα χτυπήσει πρωτίστως στη ρωσική ασφάλεια. Στην περίπτωση αυτή, οι ΗΠΑ θα αποκτήσουν την ευκαιρία να επαναφέρουν τους δικούς τους πυραύλους μικρού και μέσου βεληνεκούς στην Ευρώπη. Θεωρητικά, η Ουάσιγκτον μπορεί να τους εγκαταστήσει, όχι μόνο στη Δυτική Ευρώπη, όπως ήταν κατά τη διάρκεια του Ψυχρού πολέμου, αλλά και στο έδαφος των νέων μελών του ΝΑΤΟ (ανατολικότερα). Τέτοιες ενέργειες θα μειώσουν δραματικά το χρόνο πτήσης των πυραύλων προς τη ρωσική επικράτεια. Έτσι, οι σημαντικότεροι στρατηγικοί στόχοι στη Ρωσία θα βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από τις πυρηνικές δυνάμεις της Αμερικής, δημιουργώντας μια διεγερμένη κατάσταση που μπορεί να οδηγηθεί σε επικίνδυνες ατραπούς. Η Μόσχα δεν διαθέτει τα κατάλληλα μέσα για να ανταποκριθεί σε αυτές τις προκλήσεις και θα αναγκαστεί να δαπανήσει τεράστιους πόρους και μέσα για τη δημιουργία συστημάτων ικανών να αντιμετωπίσουν επί ίσοις όροις αυτό το δυναμικό.
Οι πύραυλοι αυτοί είχαν μια πολύ σημαντική αποστολή: Την καταστροφή των συστημάτων διοίκησης και ελέγχου του εχθρού. Η απόφαση για την εξάλειψη αυτού του είδους των τεχνολογικά προηγμένων όπλων, όχι μόνο αποκλιμάκωσε την ψυχροπολεμική ένταση των μέσων της δεκαετίας του 1980 και εξάλειψε τους φόβους για μια στρατιωτική αντιπαράθεση των δύο υπερδυνάμεων στην Ευρώπη, αλλά έθεσε επίσης τη βάση για την περαιτέρω μείωση των συμβατικών όπλων στην περιοχή.
Ταυτόχρονα, αν ξεκινήσει ένας τέτοιος κύκλος έντασης, είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς, ακόμη και με το σημερινό χαμηλό επίπεδο των αμερικανο-ρωσικών σχέσεων, που μπορεί να καταλήξει η υπόθεση. Είναι όμως πιθανό ότι η Ουάσινγκτον προσπαθεί απλά να πιέσει τη Μόσχα σε διάλογο μέσω των αποτελεσματικών καναλιών του «αφοπλισμού», τα οποία ξεχώριζαν πάντα για το υψηλό επίπεδο αξιοπιστίας που διέθεταν.
Σε κάθε περίπτωση, η τύχη της Συνθήκης INF σήμερα εξαρτάται πρωτίστως από το αν η ρωσική πλευρά είχε αποφασίσει να κατασκευάσει εκ νέου πυραύλους των κλάσεων που έχουν καταστραφεί σύμφωνα με τους όρους της Συνθήκης. Αν έχει ληφθεί μια τέτοια απόφαση, τότε, όταν οι ΗΠΑ θα διαθέτουν επαρκή αποδεικτικά στοιχεία –να είστε σίγουροι– θα εγκαταλείψουν τη Συνθήκη. Αν όχι, τότε μάλλον ισχύει το δεύτερο σενάριο. Προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα δίαυλο επικοινωνίας με εμπιστοσύνη μέσω του διαλόγου στον τομέα του ελέγχου των εξοπλισμών. Μια προσπάθεια που είναι μια ακόμη απόδειξη της τάσης των ΗΠΑ για την αποκατάσταση των κανονικών επαφών με τη Ρωσία.
Ο Αλεξάντρ Τσέκοφ, είναι λέκτορας του τμήματος διεθνών σχέσεων και εξωτερικής πολιτικής της Ρωσίας του Κρατικού Πανεπιστημίου Διεθνών Σχέσεων της Μόσχας (MGIMO) και αναλυτής στο πρακτορείο «Βνέσναγια Πολίτικα» («Εξωτερική Πολιτική».

Video

Διχασμός για το αν το Ισραήλ θα χτυπήσει τα πυρηνικά του Ιράν

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου 2024

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου 2024

Θέματα Εκπομπής 4ης Οκτωβρίου 2024
1. Το δίδυμο Μητσοτάκη-Γεραπετρίτη επιμένει στο λάθος με την Τουρκία
2. Διχασμένες οι απόψεις για το αν το Ισραήλ θα χτυπήσει τα πυρηνικά του Ιράν 18:25
3. ΗΠΑ: Απανωτά σκάνδαλα του συζύγου της Χάρις ρίχνουν σκιά στον προεκλογικό της αγώνα 45:10
4. Ρωσία-Ουκρανία: Ο Ζελένσκι τα βάζει με τη Δύση 49:00

Συνέχεια ανάγνωσης

ΗΠΑ

Σκιές στην προεκλογκή εκστρατεία της Κάμαλα Χάρις: Απανωτά σκάνδαλα με τον σύζυγό της

Δημοσιεύτηκε

στις

Τα απανωτά σκάνδαλα μπορεί να πλήξουν την εικόνα της Κάμαλα Χάρις

Οι Κάμαλα Χάρις και Ντόναλντ Τραμπ εισέρχονται στην τελική ευθεία για τις προεδρικές εκλογές, τις πιο σημαντικές στη σύγχρονη ιστορία των ΗΠΑ με τους δύο υποψήφιους να προειδοποιούν ότι η τύχη ενός πολωμένου έθνους εξαρτάται από το εξαιρετικά αμφίρροπο αποτέλεσμα.

Στο φως της δημοσιότητας όμως, έρχονται απανωτά σκάνδαλα που με κάποιο τρόπο μπορεί να πλήξουν την εικόνα της Κάμαλα Χάρις.

Ως χτύπημα κάτω από τη ζώνη είναι για την υποψήφια των Δημοκρατικών για το χρίσμα, Κάμαλα Χάρις, οι νέες πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας σχετικά με την ανάρμοστη και κακοποιητική συμπεριφορά του συζύγου της, Ντάγκλας Έμχοφ, σε παλαιότερες σχέσεις του.

Γεγονός είναι ότι οι νέες πληροφορίες που κάνουν τον γύρο του διαδικτύου σπιλώνουν την εικόνα της Χάρις, επισημαίνουν η γερμανική εφημερίδα Bild και η βρετανική Daily Mail. Oι καταγγελίες σε βάρος του 59χρονου Έμχοφ είναι συγκλονιστικές και φέρνουν τη νυν αντιπρόεδρο των ΗΠΑ σε δεινή θέση, υποστηρίζει η εφημερίδα Daily Mail.

Πρόκειται για το πρώτο σκάνδαλο που αμαυρώνει την εικόνα της Κάμαλα και βλέπει το φως της δημοσιότητας λίγες εβδομάδες πριν από την κάλπη (5 Νοεμβρίου), αποτελώντας «βούτυρο στο ψωμί» για τον 78χρονο υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών, Ντόναλντ Τραμπ.

Περιστατικό σε φιλανθρωπικό γκαλά στις Κάννες

Ο Έμχοφ, άλλοτε μεγαλοδικηγόρος, καθώς από τότε που εξελέγη η σύζυγός του στην αντιπροεδρία των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει την εργασία του, φέρεται να χτύπησε βάναυσα την τότε κοπέλα του στο πρόσωπο στις 24 Μαΐου του 2012, μετά από ένα φιλανθρωπικό γκαλά κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ των Καννών.

Στο γκαλά αυτό είχαν παραβρεθεί πολλές διασημότητες, όπως οι ηθοποιοί Αντόνιο Μπαντέρας, Άλεκ Μπάλντουιν, ο θρυλικός σχεδιαστής μόδας Καρλ Λάγκερφελντ και η Πάρις Χίλτον. Σύμφωνα με πληροφορίες, το χαστούκι που δέχτηκε η σύντροφος του Έμχοφ μπροστά από το Hotel du Cap ήταν τόσο δυνατό που το θύμα έκανε στροφή 180 μοιρών. Ο λόγος που τη χτύπησε ήταν η ζήλια, όπως επισημαίνουν οι πληροφορίες.

Το ζευγάρι περίμενε ένα ταξί όταν η κοπέλα άνοιξε την τσάντα της και έδωσε χρήματα σε έναν υπάλληλο της εκδήλωσης για να εξυπηρετηθεί άμεσα. Μόνο που, εκτός από τα χρήματα που του έδωσε, ακούμπησε για λίγο το χέρι της στον ώμο του. Ο Έμχοφ νόμιζε ότι τον φλέρταρε, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ που επικαλούνται τα διεθνή ΜΜΕ.

Γνωστός του τότε ζευγαριού δήλωσε στη Daily Mail ότι το θύμα τηλεφώνησε από το ταξί κλαίγοντας μετά το περιστατικό και περιέγραψε λεπτομερώς τη φρίκη που βίωσε. Η γυναίκα, με το κωδικό όνομα «Τζέιν», είναι μία επιτυχημένη δικηγόρος της Νέας Υόρκης. Δύο άλλοι φίλοι της επιβεβαίωσαν στους δημοσιογράφους την προσωπική σχέση που είχε με τον Έμχοφ επί τρεις μήνες. Εξάλλου, υπάρχουν και φωτογραφίες που τους δείχνουν δίπλα-δίπλα.

Η «Τζέιν» δεν σχολίασε μετά τις αποκαλύψεις

Μετά τις αποκαλύψεις των μέσων ενημέρωσης, ο Έμχοφ αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι είχε σχέση με την νταντά της κόρης του, Ναγιέν Νέιλορ, κατά τη διάρκεια του πρώτου του γάμου, το 2008.

Η «Τζέιν» δήλωσε ότι ο Έμχοφ της είχε πει πως η νταντά είχε μείνει έγκυος αλλά στη συνέχεια απέβαλε. Τότε αυτή τον είχε κατηγορήσει ότι ευθύνεται για την αποβολή. Η νταντά πάντως ισχυρίζεται ότι ο μεγαλοδικηγόρος τακτοποίησε την υπόθεση καταβάλλοντας αποζημίωση ύψους 80.000 δολαρίων.

Την ίδια ώρα, ο Ντάγκλας Έμχοφ εμφανίζεται χαμογελαστός στο πλευρό της συζύγου του, στηρίζοντάς την με όλες του τις δυνάμεις, όπως ισχυρίζεται. Πρόσφατα, μάλιστα, είχε εμφανιστεί σε τηλεοπτικό στούντιο ως υποστηρικτής των γυναικών απέναντι στην «ανδρική τοξικότητα».

protothema.gr

Συνέχεια ανάγνωσης

ΗΠΑ

Ο Μπάιντεν παραγκωνίζεται ενώ ο Νετανιάχου αναδιαμορφώνει τη Μέση Ανατολή – Πού οδηγούνται οι σχέσεις Ισραήλ με ΗΠΑ

Δημοσιεύτηκε

στις

REUTERS/Evelyn Hockstein/File Photo

Είναι σαφές πως η αμερικανική κυβέρνηση δεν έχει καμία γνώση για το τι θα κάνει το Ισραήλ απέναντι στο Ιράν – και μοιάζει να μην έχει ούτε τρόπο να επηρεάσει τις αποφάσεις του

Καθώς ο Μπενιαμίν Νετανιάχου και το Ισραήλ ετοιμάζουν τα αντίποινα στο Ιράν, η κυβέρνηση Μπάιντεν μοιάζει ολοένα και περισσότερο με απλό παρατηρητή: χωρίς γνώση του τι σχεδιάζει ο πιο στενός σύμμαχός της στη Μέση Ανατολή και με περιορισμένη επιρροή επί των αποφάσεών του.

Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου λένε δημοσίως πως συνεργάζονται στενά με τους Ισραηλινούς ομολόγους του και εκφράζουν την ελπίδα ο Νετανιάχου να προβεί σε μία «συγκρατημένη» απάντηση στο μπαράζ πυραύλων που δέχθηκε η χώρα του από το Ιράν. Σύμφωνα με τη WSJ, που επικαλείται Αμερικανούς αξιωματούχους, οι Ισραηλινοί έχουν πει στην κυβέρνηση Μπάιντεν ότι δεν αισθάνονται την ανάγκη να χτυπήσουν άμεσα ή με μαζικό τρόπο.

Αμερικανοί και Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν συζητήσει πιθανούς στόχους, συμπεριλαμβανομένων των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων του Ιράν. Ο Τζο Μπάιντεν την Τετάρτη δήλωσε ότι δεν θα στήριζε ένα πλήγμα στις πυρηνικές εγκαταστάσεις, αλλά την Πέμπτη άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο στήριξης σε μία επίθεση σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, στέλνοντας στα ύψη τις τιμές του πετρελαίου.

Ο ένας αιφνιδιασμός μετά τον άλλο

Ωστόσο το Ισραήλ δεν έχει λάβει την οριστική απόφασή του και ο Λευκός Οίκος έχει επανειλημμένα τις τελευταίες εβδομάδες αιφνιδιαστεί. Ο Νετανιάχου έδωσε τη εντολή για την αεροπορική επιδρομή με την οποία δολοφονήθηκε ο Χασάν Νασράλα από ένα δωμάτιο ξενοδοχείου στη Νέα Υόρκη, την ώρα που αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν πάλευαν λίγα τετράγωνα παραπέρα να αποτρέψουν μία κλιμάκωση της κατάστασης με διπλωματικά μέσα. «Η απόφαση του Νετανιάχου να εγκρίνει την επίθεση της 27ης Σεπτεμβρίου από αμερικανικό έδαφος, χωρίς να ειδοποιήσει τον Λευκό Οίκο εκ των προτέρων, και στη συνέχεια να δημοσιεύσει φωτογραφία με τη στιγμή που έδινε την εντολή, υπογραμμίζει την αυξανόμενη απόσταση ανάμεσα στην ισραηλινή κυβέρνηση και τον Λευκό Οίκο», σχολιάζει η WSJ.

Βραχυπρόθεσμα οι μονομερείς αποφάσεις του Ισραήλ για τα πλήγματα έναντι του Ιράν μπορεί να εμπλέξουν την κυβέρνηση Μπάιντεν σε ακόμη μία μη δημοφιλή περιφερειακή σύρραξη. Μακροπρόθεσμα θα ενισχύονταν οι φωνές της κριτικής, που τονίζουν ότι οι ΗΠΑ είναι υπερβολικά υποχωρητικές έναντι του Ισραήλ και δεν χρησιμοποιούν την ισχύ τους για να συγκρατήσουν τον σύμμαχό τους.

Νωρίτερα τον Σεπτέμβριο, ο απεσταλμένος του Λευκού Οίκου Έιμος Χόχσταϊν συναντήθηκε με Ισραηλινούς αξιωματούχους στο καταφύγιο του ισραηλινού στρατού στο Τελ Αβίβ για να τους παροτρύνει να μην ξεκινήσουν επιχείρηση μεγάλης κλίμακας κατά της Χεζμπολάχ στον Λίβανο. Τους παρακάλεσε να καταβάλουν προσπάθειες για μια συμφωνία που θα απωθούσε τη Χεζμπολάχ πίσω από τα βόρεια σύνορα του Ισραήλ.

Λίγες ώρες μετά τη συνάντηση του Χόχσταϊν με τον Νετανιάχου, χιλιάδες βομβητές που χρησιμοποιούνταν από μαχητές της Χεζμπολάχ εξερράγησαν σε ολόκληρο τον Λίβανο σε μια άνευ προηγουμένου επίθεση που σκότωσε δεκάδες ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, και τραυμάτισε χιλιάδες άλλους. Την επόμενη μέρα, βόμβες σε γουόκι-τόκι πυροδότησαν ένα δεύτερο κύμα εκρήξεων. Ακολούθησε ένα μπαράζ ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών, στις οποίες έπεσαν νεκροί πάνω από 500 άνθρωποι στην πιο θανατηφόρα ημέρα στον Λίβανο εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες. Οι νεκροί στον Λίβανο έχουν προσεγγίσει πλέον τους 2.000.

Δεν έχουν μιλήσει από τον Αύγουστο Μπάιντεν – Νετανιάχου

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν ότι δεν είχαν ενημερωθεί εκ των προτέρων και προσπάθησαν να αποστασιοποιηθούν από την επίθεση.

Με τις προεδρικές εκλογές να έρχονται σε έναν μήνα «ο Μπάιντεν και η ομάδα του συχνά μοιάζουν με παρευρισκόμενους, απρόθυμους ή ανίκανους να χαλιναγωγήσουν έναν σύμμαχο που συνεχίζουν να υποστηρίζουν πολιτικά και να του παρέχουν κρίσιμη στρατιωτική υποστήριξη», σημειώνει η WSJ και προσθέτει: «Από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα πριν από σχεδόν ένα χρόνο, ο Μπάιντεν έχει επανειλημμένα χαρακτηρίσει τον δεσμό ΗΠΑ – Ισραήλ άθραυστο. Αλλά η σχεδόν 50ετής σχέση του με τον Νετανιάχου επιδεινώνεται σταθερά. Ο Μπάιντεν δεν έχει μιλήσει προσωπικά με τον Νετανιάχου από τις 21 Αυγούστου».

«Ο Μπάιντεν και ο Νετανιάχου έχουν μετρήσει ο ένας τις αντιδράσεις του άλλου και ο Νετανιάχου φαίνεται να κρίνει σταθερά ότι έχει περισσότερο χώρο από ό,τι πιστεύει ο Μπάιντεν», δήλωσε στη WSJ ο Τζον Άλτερμαν, διευθυντής προγραμμάτων Μέσης Ανατολής στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών. Οι ΗΠΑ «φαίνεται ότι αντιμετωπίζονται από την ισραηλινή ηγεσία είτε ως κάποιος γκρινιάρης είτε ως επιβάτης στο πίσω κάθισμα που δεν κατανοεί τις απαιτήσεις αυτή τη στιγμή».

Οι προσπάθειες των ΗΠΑ να χαλιναγωγήσουν το Ισραήλ στη Γάζα απέδωσαν μόνο περιορισμένα αποτελέσματα, λένε οι αναλυτές. Στον Λίβανο, ο Νετανιάχου εμφανίστηκε ακόμη λιγότερο περιορισμένος. Οι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου δεν είναι δυσαρεστημένοι με τα χτυπήματα που έχει καταφέρει το Ισραήλ στη Χεζμπολάχ, μια τρομοκρατική ομάδα που έχει χαρακτηριστεί από τις ΗΠΑ. Ούτε επιθυμούν έναν μήνα πριν από τις προεδρικές εκλογές να δώσουν την εντύπωση ότι χαλιναγωγούν μια επίθεση κατά της Τεχεράνης. Ωστόσο έχουν αποτύχει να αποτρέψουν την επέκταση του πολέμου του Ισραήλ εναντίον της Χαμάς σε μια ευρύτερη σύγκρουση και να σταματήσουν μία αιματοχυσία χωρίς τέλος.

Ναυτεμπορική

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή