Ακολουθήστε μας

Ιράν

Το προηγούμενο του Ιράν θα βοηθήσει να λυθεί ο ουκρανικός γόρδιος δεσμός

Δημοσιεύτηκε

στις

Ίγκορ Ιβανόφ, ειδικά για τη RBTH

Το προηγούμενο της συμφωνίας με το Ιράν κατέστη πραγματικότητα και χρήζει της πιο εμπεριστατωμένης ανάλυσης, ώστε η συσσωρευμένη εμπειρία να χρησιμοποιηθεί για τη διευθέτηση άλλων διεθνών προβλημάτων, όπως, μεταξύ άλλων, το Ουκρανικό ζήτημα.
Πηγή:Τατιάνα Περελίγκινα
Οι συμφωνίες που επιτεύχθηκαν μεταξύ της ομάδας των «έξι» διεθνών μεσολαβητών και της Τεχεράνης για το θέμα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, είναι ένα από τα πιο σημαντικά θετικά γεγονότα της παγκόσμιας πολιτικής τον τελευταίο καιρό. Ενισχύεται το καθεστώς μη εξάπλωσης των πυρηνικών όπλων, εμφανίζονται νέες δυνατότητες για να ενωθούν οι δυνάμεις των ισχυρότερων χωρών του κόσμου στη Μέση Ανατολή και σε άλλες περιοχές κρίσεων, ενώ μπορεί να υπάρξει και θετική αντίδραση από πλευράς διεθνών αγορών. 

Πρώτα απ’ όλα αξίζει να σημειωθεί ότι η συμφωνία επετεύχθη εν μέσω του εξαιρετικά αρνητικού κλίματος στις σχέσεις Ρωσίας και Δύσης. Οι διαπραγματευτές κατάφεραν να αποβάλλουν αυτό το κλίμα από τη διαδικασία του διαλόγου πριν τη συμφωνία, να μην επιτρέψουν την κατάρρευση των «έξι», να διατηρήσουν ενιαίες θέσεις και να οδηγήσουν την υπόθεση σε επιτυχή έκβαση. Μεταξύ άλλων, η επιτυχία ήρθε και επειδή ο στόχος που τέθηκε ήταν απόλυτα σαφής και συγκεκριμένος, και δεν επέτρεπε αυθαίρετες και μονομερείς ερμηνείες. Επίσης, οι «έξι» και το Ιράν κατάφεραν σε γενικές γραμμές να απομονώσουν τη διαπραγματευτική διαδικασία από την επίδραση της εσωτερικής πολιτικής. Μέσα στα χρόνια τα οποία πέρασαν από την έναρξη των διαπραγματεύσεων στις περισσότερες από τις μετέχουσες χώρες άλλαξαν επανειλημμένα πρόεδροι και πρωθυπουργοί, ενώ μεταβλήθηκε η σύνθεση των διαπραγματευτικών ομάδων. Ωστόσο, η πολιτική βούληση και η στόχευση στην επίλυση του προβλήματος και από τις δυο πλευρές, τελικά νίκησαν.

Συμφωνία για Ιράν: Ο κόσμος ανάσανε με ανακούφιση, λέει η Μόσχα 
Η Ρωσία είχε σημαντική συμβολή στην επίτευξη της συμφωνίας, παρά τις ανησυχίες ότι η είσοδος του Ιράν στην αγορά του πετρελαίου μετά την άρση των κυρώσεων μπορεί να οδηγήσει στη μείωση των τιμών του βασικού ρωσικού εξαγωγικού προϊόντος.
Οι διαπραγματεύσεις ήταν φυσικά σκληρές, παράλληλα όμως διατηρούταν η στάση αμοιβαίου σεβασμού, η επιδίωξη κατανόησης της θέσης του εταίρου, χωρίς επικράτηση εχθρικής ρητορικής και εξαπόλυση προπαγανδιστικών πολέμων. Τα συμφωνηθέντα για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν κατέδειξαν για μια ακόμη φορά τη σημασία του ρωσο-αμερικανικού διαλόγου στη σύγχρονη εποχή. Οι συντονισμένες ενέργειες Ρωσίας και ΗΠΑ ήταν αυτές που σε μεγάλο βαθμό εξασφάλισαν την επίτευξη αυτών των συμφωνηθέντων. Το παράδειγμα του Ιράν, όπως και το πρόσφατο παράδειγμα της καταστροφής του χημικού οπλοστασίου στη Συρία, απέδειξε και πάλι ότι Ρωσία και ΗΠΑ παραμένουν οι εγγυητές της ενίσχυσης του καθεστώτος μη εξάπλωσης των πυρηνικών και άλλων όπλων μαζικής καταστροφής.
Είναι βέβαια πρόωρο να γίνει λόγος για οριστική επίλυση του ιρανικού πυρηνικού προβλήματος. Το βασικό συμπέρασμα όμως είναι προφανές: Η πολιτική βούληση, η σαφήνεια στον καθορισμό των στόχων, ο υψηλός επαγγελματισμός των μετεχόντων, η επιδίωξή τους για συμβιβασμό, η συνέπεια και διαδοχικότητα των σταδίων των διαπραγματεύσεων, όλοι αυτοί οι παράγοντες επιτρέπουν την επίτευξη επιτυχούς αποτελέσματος ακόμα και στις πιο δύσκολες διεθνείς καταστάσεις.

Θετική παρακαταθήκη για Ουκρανία

Το προηγούμενο του Ιράν αξίζει ιδιαίτερης προσοχής υπό τις συνθήκες της συνεχιζόμενης κρίσης στην Ουκρανία, και γύρω από αυτή. Δυστυχώς είναι αναγκαίο να διαπιστωθεί ότι το «σχήμα της Νορμανδίας» που έχει διαμορφωθεί για τη συζήτηση της ουκρανικής κρίσης υπολείπεται καταφανώς σε πολλές παραμέτρους, συγκριτικά με το σχήμα των διαπραγματεύσεων μεταξύ των «έξι» και του Ιράν. Δεν επιδεικνύουν όλοι οι μετέχοντες στη «διαδικασία του Μινσκ» την πολιτική βούληση που είναι απαραίτητη για την επίτευξη των συμφωνηθέντων. Δεν προσδιορίζονται πάντα σαφώς οι στόχοι των διαπραγματεύσεων, με εξαίρεση την οριοθέτηση των εγγύτερων, τακτικών στόχων. Επίσης, πολλές είναι οι φορές που δεν εμφανίζουν όλοι οι μετέχοντες ετοιμότητα για συμβιβασμό, για υπολογισμό των αμοιβαίων συμφερόντων. Ο προπαγανδιστικός πόλεμος μεταξύ Δύσης και Ρωσίας δεν προβλέπει ούτε καν προσωρινές εκεχειρίες την περίοδο της προετοιμασίας και υλοποίησης των συμφωνηθέντων.
Η μόνη διέξοδος από το ουκρανικό αδιέξοδο είναι η ποιοτική αναβάθμιση του επιπέδου συνεργασίας των διεθνών παικτών που ενδιαφέρονται για την ταχύτερη δυνατή διευθέτηση της κρίσης. Αυτό αφορά και την ένταση των εργασιών του ίδιου του διαπραγματευτικού μηχανισμού, και τη δέσμη των υπό συζήτηση προβλημάτων, και τη σύνθεση των μετεχόντων της «διαδικασίας του Μινσκ». Αφορά επίσης και τη διαμόρφωση μιας ευρείας διεθνούς συναίνεσης σχετικά με τα στάδια της εξόδου της Ουκρανίας από την κρίση, καθώς και το μέλλον της χώρας αυτής στο νέο σύστημα ευρωπαϊκής ασφάλειας. Αφορά ακόμα το σύνολο των κινήτρων, τόσο θετικών όσο και αρνητικών, τα οποία η διεθνής κοινότητα πρέπει να διαθέτει στη συνεργασία με όλους τους μετέχοντες στη διένεξη στην Ουκρανία.
Ίγκορ Ιβανόφ είναι πρόεδρος του Ρωσικού Συμβουλίου Διεθνών Υποθέσεων, υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας το διάστημα 1998-2004

Ιράν

Νέες προειδοποιήσεις από Ιράν! Θα απαντήσει σε κάθε ισραηλινό χτύπημα

Η Ισλαμική Δημοκρατία «δεν φοβάται τον πόλεμο και θα δώσει μια σταθερή και κατάλληλη απάντηση σε οποιαδήποτε νέα ενέργεια του σιωνιστικού καθεστώτος».

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Το Ιράν επαναλαμβάνει την προειδοποίηση των τελευταίων ημερών, ότι θα απαντήσει αποφασιστικά σε οποιαδήποτε ισραηλινή επίθεση στο έδαφός του, υποστηρίζοντας ότι δεν επιθυμεί έναν ευρύτερο πόλεμο στην περιοχή.

Την Τρίτη το Ιράν εκτόξευσε περίπου 200 πυραύλους στη δεύτερη άμεση επίθεσή του στο Ισραήλ, σε αντίποινα για τη δολοφονία των ηγετών των πληρεξούσιων δυνάμεων, δηλαδή του Ισμαήλ Χανίγιε και του Χασάν Νασράλα που ηγούνταν των Χαμάς και Χεζμπολάχ αντίστοιχα, που ευθυγραμμίζονται με την Τεχεράνη στην περιοχή και ενός στρατηγού των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν.

Το Ισραήλ έχει δεσμευτεί να απαντήσει στην επίθεση.

Ο κορυφαίος διπλωμάτης του Ιράν, Abbas Araghchi, λέει ότι η Ισλαμική Δημοκρατία «δεν φοβάται τον πόλεμο και θα δώσει μια σταθερή και κατάλληλη απάντηση σε οποιαδήποτε νέα ενέργεια του σιωνιστικού καθεστώτος».

Ο υπουργός Εξωτερικών κάνει τις παρατηρήσεις σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Μπαντρ Αμπντελάτι.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου είπε ότι το Ιράν έκανε ένα «μεγάλο λάθος» με την πυραυλική του επίθεση, που ακολούθησε της δολοφονίας του ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα από το Ισραήλ στις 27 Σεπτεμβρίου.

Αφού οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν ότι συζητούσαν μια κοινή απάντηση με το Ισραήλ, ο αρχηγός του επιτελείου του Ιράν προειδοποίησε ότι η Τεχεράνη θα χτυπήσει τις ισραηλινές υποδομές σε περίπτωση επίθεσης στο έδαφός της.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ιράν

Κόκκινος συναγερμός στο κεντρικό Ισραήλ! Εκτοξεύτηκε βαλλιστικός πύραυλος από την Υεμένη – Αναχαιτίστηκε με επιτυχία λέει ο IDF

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο πύραυλος καταρρίφθηκε με το σύστημα πυραυλικής άμυνας μεγάλου βεληνεκούς Arrow, το οποίο έχει σχεδιαστεί για να αφαιρεί βαλλιστικούς πυραύλους ενώ βρίσκονται ακόμη έξω από την ατμόσφαιρα.

Ο IDF αναφέρει ότι  βαλλιστικός πύραυλος εδάφους-εδάφους που εκτοξεύτηκε από την Υεμένη στο Ισραήλ αναχαιτίστηκε επιτυχώς από την ισραηλινή αεράμυνα.

Σειρήνες ήχησαν σε όλο το κεντρικό Ισραήλ εν μέσω φόβων για πτώση θραυσμάτων.

Ο πύραυλος καταρρίφθηκε με το σύστημα πυραυλικής άμυνας μεγάλου βεληνεκούς Arrow, το οποίο έχει σχεδιαστεί για να αφαιρεί βαλλιστικούς πυραύλους ενώ βρίσκονται ακόμη έξω από την ατμόσφαιρα.

Πάνω από 130 ρουκέτες εκτοξεύτηκαν από τον Λίβανο στο βόρειο Ισραήλ σήμερα

Περίπου 135 ρουκέτες έχουν εκτοξευθεί από τον Λίβανο στο βόρειο Ισραήλ σήμερα, από τις 5 το απόγευμα, σύμφωνα με το IDF.

Εν τω μεταξύ, ηχούν νέες σειρήνες πυραύλων στην Άκρα, τη Ναχαρίγια και τα προάστια της Χάιφα.

Ισραηλινός αξιωματούχος: Η διαβούλευση του πρωθυπουργού για την ασφάλεια δεν ήταν κάτι το ασυνήθιστο

Η διαβούλευση για την ασφάλεια του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου σήμερα το απόγευμα δεν ήταν επείγουσα ή έκτακτη, λέει Ισραηλινός αξιωματούχος στους Times of Israel.

«Η κυβέρνηση διεξάγει τακτικές υπουργικές συζητήσεις για διάφορα θέματα της ημερήσιας διάταξης», λέει ο αξιωματούχος, «και αυτό κάνει τώρα».

Το πρόγραμμα του Νετανιάχου παρακολουθείται στενά από εξωτερικούς παρατηρητές, καθώς αναζητούν κάποιες ενδείξεις σχετικά με το χρονοδιάγραμμα και τη φύση της απάντησης του Ισραήλ στην ιρανική πυραυλική επίθεση την περασμένη εβδομάδα.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ιράν

Έκτακτη σύσκεψη ασφαλείας από Νετανιάχου!

Ο Νετανιάχου είχε δηλώσει νωρίτερα κατά τη διάρκεια τελετής για τον ένα χρόνο από την επίθεση της Χαμάς,  ότι το Ισραήλ έχει υποχρέωση να φέρει πίσω τους ομήρους.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Σύσκεψη ασφαλείας συγκάλεσε εκτάκτως το μεσημέρι της Δευτέρας ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Όπως αναφέρουν οι Times of Israel, o χαρακτήρας της σύσκεψης φαίνεται να ήταν επείγων, καθώς την ίδια στιγμή αναβλήθηκε -και μάλιστα τελευταία στιγμή- προγραμματισμένη συνάντηση του Ισραηλινού υπουργού Στρατηγικών Υποθέσεων, Ρον Ντερμέρ, με τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό.

Ο Νετανιάχου είχε δηλώσει νωρίτερα κατά τη διάρκεια τελετής για τον ένα χρόνο από την επίθεση της Χαμάς,  ότι το Ισραήλ έχει υποχρέωση να φέρει πίσω τους ομήρους.

«Αυτήν την ημέρα, σ’ αυτό τον τόπο και σε πολυάριθμα μέρη της χώρας μας, θυμόμαστε τους νεκρούς μας, τους ομήρους μας -τους οποίους είμαστε υποχρεωμένοι να φέρουμε πίσω- και τους ήρωές μας που έπεσαν για την υπεράσπιση της πατρίδας και της χώρας», δήλωσε ο Νετανιάχου κατά την τελετή που πραγματοποιήθηκε στην Ιερουσαλήμ.

Δεν αποκλείει επίθεση στα πυρηνικά ο Γκάλαντ

Από την πλευρά του, ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ εξέφρασε του τη δέσμευσή του να κάνει τα πάντα ώστε η χώρα να «νικήσει» τους εχθρούς του Ισραήλ.

«Είμαστε βαθιά δεσμευμένοι να συνεχίσουμε να λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να νικήσουμε τους εχθρούς μας και να υπερασπισθούμε την πατρίδα μας», υπογράμμισε ο Γκάλαντ σε ανακοίνωσή του.

Παράλληλα, μιλώντας στο CNN, δεν απέκλεισε μια ισραηλινή επίθεση στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν.

Ισραηλινός αξιωματούχος: Η διαβούλευση του πρωθυπουργού για την ασφάλεια δεν ήταν κάτι το ασυνήθιστο

Η διαβούλευση για την ασφάλεια του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου σήμερα το απόγευμα δεν ήταν επείγουσα ή έκτακτη, λέει Ισραηλινός αξιωματούχος στους Times of Israel.

«Η κυβέρνηση διεξάγει τακτικές υπουργικές συζητήσεις για διάφορα θέματα της ημερήσιας διάταξης», λέει ο αξιωματούχος, «και αυτό κάνει τώρα».

Το πρόγραμμα του Νετανιάχου παρακολουθείται στενά από εξωτερικούς παρατηρητές, καθώς αναζητούν κάποιες ενδείξεις σχετικά με το χρονοδιάγραμμα και τη φύση της απάντησης του Ισραήλ στην ιρανική πυραυλική επίθεση την περασμένη εβδομάδα.

Προειδοποιήσεις από Ιράν

Το Ιράν, από την πλευρά του, προειδοποίησε ότι θα χρησιμοποιήσει προηγμένα επιθετικά όπλα αν το Ισραήλ κάνει οποιαδήποτε επίθεση εναντίον του.

Απέστειλε, δε, μήνυμα στις ΗΠΑ να μην βοηθήσουν το Ισραήλ να βλάψει την Τεχεράνη, προειδοποιώντας πως σε μια τέτοια περίπτωση, ενδέχεται να στοχοποιηθούν

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή