Ακολουθήστε μας

Ιράν

Συμφωνία για Ιράν: Ο κόσμος ανάσανε με ανακούφιση, λέει η Μόσχα

Δημοσιεύτηκε

στις

ΑΛΕΞΕΙ ΤΙΜΟΦΕΙΤΣΕΦ, RBTH

Η Ρωσία είχε σημαντική συμβολή στην επίτευξη της συμφωνίας, παρά τις ανησυχίες ότι η είσοδος του Ιράν στην αγορά του πετρελαίου μετά την άρση των κυρώσεων μπορεί να οδηγήσει στη μείωση των τιμών του βασικού ρωσικού εξαγωγικού προϊόντος.Programme nucléaire de l'Iran
Πηγή: Photoshot / Vostock Photo
Το Ιράν και οι έξι διεθνείς μεσολαβητές (τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και η Γερμανία), πέτυχαν συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, ολοκληρώνοντας έτσι τον πολυήμερο διαπραγματευτικό μαραθώνιο.

Στις 14 Ιουλίου, στη Βιέννη, οι έξι μεγάλες δυνάμεις και το Ιράν έφτασαν σε συμφωνία, η οποία προβλέπει τη σταδιακή άρση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στο Ιράν, με αντάλλαγμα τους σοβαρούς περιορισμούς στην ανάπτυξη του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, που όπως θεωρεί η Δύση, αποσκοπεί στην απόκτηση πυρηνικού οπλοστασίου εκ μέρους του Ιράν.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν χαιρέτισε τη συμφωνία δηλώνοντας ότι «ο κόσμος σήμερα ανάσανε με μεγάλη ανακούφιση». Το ρωσικό υπουργείου Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι «θριάμβευσε η πολιτική και διπλωματική οδός επίλυσης του προβλήματος, κάτι το οποίο υποστήριζε πάντα η Ρωσία», και εξέφρασε την ελπίδα πως τα όσα συμφωνήθηκαν θα ενισχύσουν το καθεστώς της μη εξάπλωσης των πυρηνικών όπλων. Όπως ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, η Ρωσία θα μετάσχει ενεργά στην υλοποίηση της συμφωνίας. Το εμπλουτισμένο ουράνιο του Ιράν θα μεταφερθεί στη Ρωσία με αντάλλαγμα την προμήθεια φυσικού ουρανίου. Η Ρωσία επίσης θα μετάσχει στη μετατροπή της λειτουργίας των εγκαταστάσεων εμπλουτισμού στο Φρόντο.

Εμπάργκο στα όπλα

Πολλά από τα βασικά συμφωνηθέντα ανάμεσα στους «έξι» και στο Ιράν είχαν επιτευχθεί ήδη από τον Απρίλιο. Τότε είχε καταστεί εφικτό να ληφθεί η συγκατάθεση του Ιράν για σοβαρή μείωση των συσκευών φυγοκέντρησης και των αποθεμάτων ουρανίου χαμηλού εμπλουτισμού, τη μετατροπή αρκετών πυρηνικών εγκαταστάσεων και έναν πιο αυστηρό έλεγχο από πλευράς της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας.
Στη Βιέννη, όπως ανέφεραν τα ΜΜΕ, οι μετέχουσες πλευρές δεν μπορούσαν να συμφωνήσουν τι μέλλει γενέσθαι με το εμπάργκο στους εξοπλισμούς που επιβλήθηκαν κατά του Ιράν το 2010, και ποιος ακριβώς θα είναι ο μηχανισμός άρσης των κυρώσεων. Τελικά συμφώνησαν η απαγόρευση του ΟΗΕ για προμήθεια όπλων από το Ιράν να παραμείνει σε ισχύ για ακόμα πέντε χρόνια, ενώ για την παρακολούθηση της πορείας τήρησης της συμφωνίας συστήνεται ειδική επιτροπή, επικεφαλής της οποίας θα είναι η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Φεντερίκα Μοντερίνι. Σε περίπτωση που το Ιράν παραβιάσει τα συμφωνηθέντα οι κυρώσεις του ΟΗΕ μπορούν να επαναληφθούν μέσα σε διάστημα δυο μηνών.

Το μέλλον της συμφωνίας

Εν τω μεταξύ, όπως επισημαίνουν ρώσοι ειδικοί, το μέλλον της υπογραφείσας συμφωνίας δεν είναι καθόλου εύκολο και η συμμετοχή της Ρωσίας στην υλοποίησή του δεν είναι αυτονόητη. Ο Ντμίτρι Εβστάφιεφ, ειδικός και μέλος του Συμβουλίου του μη κυβερνητικού οργανισμού μελετών στον τομέα της διεθνούς ασφάλεια PIR Centre, μιλώντας στην RBTH, εκτίμησε ότι οι πιθανότητες εκτέλεσης της συμφωνίας είναι 50-50, διότι η έγκριση του συμβιβασμού που επιτεύχθηκε μπορεί να αποβεί όχι και τόσο απλή υπόθεση στο εσωτερικό του Ιράν.
Όπως, επίσης, τονίζει ο συνεργάτης του προγράμματος «Προβλήματα της μη διάδοσης», του Κέντρου Κάρνεγκι στη Μόσχα, Πιοτρ Τοπιτσκάνοφ, «και στη Δύση και στο Ιράν υπάρχουν κύκλοι με επιρροή που είναι εχθροί της συγκεκριμένης συμφωνίας» και πολλά θα εξαρτηθούν από το πώς αυτοί θα συμπεριφερθούν.

Θεμελιώδης η σημασία του Ιράν για τη Ρωσία

Κατά τον Λαβρόφ, η τήρηση της συμφωνίας θα ενισχύσει τους οικονομικούς δεσμούς μεταξύ Μόσχας και Τεχεράνης. Όπως είπε ο ρώσος υπουργός, «με το Ιράν έχουμε μεγάλα σχέδια για την ανάπτυξη της ατομικής ενέργειας της χώρας αυτής». Ο Ραντζάμπ Σαφάροφ, γεν. διευθυντής του Κέντρου μελέτης του σύγχρονου Ιράν, ανέφερε στην RBTH ότι παράλληλα με την ενέργεια, η άρση των κυρώσεων θα προσφέρει πολλές ευκαιρίες για τις ρωσικές εταιρίες στην αγορά του Ιράν, σε τομείς όπως η χημική βιομηχανία, οι τεχνολογίες πληροφορικής, η κατασκευή σιδηροδρόμων, όπως και σε άλλα οικονομικά πεδία. Μεγάλες είναι επίσης οι προοπτικές και στη στρατιωτικοτεχνική συνεργασία ανάμεσα στις δυο χώρες. Το γεγονός αυτό πιστοποιεί και η επιβεβαίωση από ρωσικής πλευράς της συμφωνίας για πώληση στο Ιράν των αντιαεροπορικών συστημάτων S-300. Όπως επισημάνθηκε από τα ΜΜΕ, η αξία των μελλοντικών συμβολαίων στον στρατιωτικοτεχνικό τομέα εκτιμάται από 20 έως 70 δισ. δολάρια.
Σύμφωνα με τον Εβστάφιεφ, η Ρωσία βλέπει το Ιράν πρώτα απ’ όλα σαν ένα σοβαρό συνεργάτη στον οικονομικό τομέα, έστω και αν η ιδεολογική βάση του Ιράν είναι προς το παρόν αρκετά «εξωτική» για τη ρωσική πλευρά, όσον αφορά ενδεχόμενη πολιτική συνεργασία. Ο αναλυτής σημειώνει ότι, εκτός από τις καθαρά εμπορικές συμβάσεις, το Ιράν έχει μεγάλη σπουδαιότητα για τη Ρωσία σε σχέση με τον συγκοινωνιακό διάδρομο «Βορράς-Νότος», τον οποίο η τελευταία θα ελέγχει κατά 80%. Από αυτή τη διαδρομή, φορτία από την Ινδία και άλλες χώρες της Νότιας Ασίας μπορούν μέσω του Ιράν και της Ρωσίας να μεταφέρονται σε κράτη της Βόρειας και Δυτικής Ευρώπης. «Το Ιράν -καταλήγει ο Εβστάφιεφ- έχει θεμελιώδη σημασία για τη Ρωσία από την άποψη της διαμόρφωσης μιας πολλών κατευθύνσεων εξωτερικής πολιτικής, συμπεριλαμβανομένης και της οικονομικής».

Το «αγκάθι» του ιρανικού πετρελαίου

Όσον αφορά τις οικονομικές συνέπειες για τη Ρωσία από την άρση των κυρώσεων κατά του Ιράν, στα ΜΜΕ γίνεται πολύς λόγος σχετικά με την πιθανότητα μείωσης της τιμής του βασικού ρωσικού εξαγωγικού προϊόντος, όταν στην αγορά θα ρεύσει το ιρανικό πετρέλαιο. Ωστόσο οι αναλυτές θεωρούν ότι σ’ αυτό το θέμα δεν είναι τα πάντα δεδομένα.
Όπως αναφέρει ο Σαφάροφ, αν το δει κανείς εντελώς ρεαλιστικά, τότε φυσικά η εμφάνιση του ιρανικού πετρελαίου δεν είναι συμφέρουσα για τη Ρωσία, καθώς το Ιράν είναι ένας αρκετά σοβαρός παίκτης στην αγορά του πετρελαίου. Ύστερα από έξι μήνες το Ιράν θα έχει αποκτήσει νέα δυναμική και θα βγάζει στην αγορά περίπου 1-1,5 εκατ. βαρέλια πετρέλαιο την ημέρα. Εντούτοις, ο ειδικός υπογραμμίζει ότι μόνο στο άμεσο μέλλον μπορεί αυτό να έχει αρνητικές επιπτώσεις για τη Ρωσία, καθώς η παραγωγή πετρελαίου ελέγχεται σε σημαντικό βαθμό από τον Οργανισμό Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών, και η Τεχεράνη θα επιστρέψει στην ποσόστωση εξόρυξης που καθορίζει ο Οργανισμός, η οποία είχε περάσει στη Σαουδική Αραβία ύστερα από την υιοθέτηση των κυρώσεων, με την τελευταία πλέον να αναγκάζεται να ελαττώσει την παραγωγή πετρελαίου.

Ιράν

Μιχάλης Ψύλος στη Ναυτεμπορική: Επικίνδυνο το αμερικανικό κενό

Ο Μπάιντεν εμφανίστηκε ξαφνικά σε συνέντευξη Τύπου για να διορθώσει γκάφα του που εκτόξευσε στα ύψη τις τιμές του πετρελαίου

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο Μπάιντεν κάλεσε το Ισραήλ να εξετάσει άλλες εναλλακτικές και να απέχει από επιθέσεις σε ιρανικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις

 

Ο Μπάιντεν εμφανίστηκε ξαφνικά σε συνέντευξη Τύπου για να διορθώσει γκάφα του που εκτόξευσε στα ύψη τις τιμές του πετρελαίου

Γράφει ο Μιχάλης Ψύλος • psilosm@naftemporiki.gr

Ο πρόεδρος Μπάιντεν εμφανίστηκε ξαφνικά στη συνέντευξη Τύπου του Λευκού Οίκου για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της προεδρίας του. Για να διορθώσει μια «γκάφα» που είχε κάνει νωρίτερα, εκτοξεύοντας τις τιμές του πετρελαίου στα ύψη.

Ο Μπάιντεν κάλεσε το Ισραήλ να εξετάσει άλλες εναλλακτικές και να απέχει από επιθέσεις σε ιρανικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις. «Αν ήμουν στη θέση τους, θα σκεφτόμουν άλλες εναλλακτικές από το να χτυπήσω πετρελαιοπηγές», είπε χαρακτηριστικά.

Νωρίτερα πάντως, αυτή την εβδομάδα, ο Μπάιντεν, ενώ είχε ταχθεί κατά μιας επιδρομής στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της Τεχεράνης, είπε ότι «συζητάμε» την ιδέα μιας ισραηλινής επίθεσης σε ιρανικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις. Μια δήλωση που έκανε ο Μπάιντεν την ώρα που έμπαινε στο προεδρικό ελικόπτερο και από τον θόρυβο της έλικας ίσως να μην άκουσε καλά την ερώτηση των δημοσιογράφων. Ουδείς λοιπόν ήταν σίγουρος αν το εννοούσε ο Αμερικανός πρόεδρος ότι «συζητά» με το Ισραήλ το ενδεχόμενο μιας επίθεσης στο ιρανικό πετρέλαιο ή αν του «ξέφυγε». Δεν θα ήταν άλλωστε η πρώτη φραστική «γκάφα» του Μπάιντεν.

«Κατάφερε» όμως να πανικοβάλει την αγορά πετρελαίου και οι τιμές του μαύρου χρυσού έφτασαν κοντά στα 80 δολάρια το βαρέλι. Βυθίζοντας στην απόγνωση την παγκόσμια οικονομία αλλά και τις κεντρικές τράπεζες που αγωνίζονται να τιθασεύσουν τον πληθωρισμό στο 2%.

Αντίθετα, ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος για την προεδρία Ντόναλντ Τραμπ τάχθηκε αναφανδόν υπέρ της ισραηλινής επίθεσης στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν. «Χτυπήστε πρώτα τα πυρηνικά και ανησυχήστε για τα υπόλοιπα αργότερα», είπε ο Τραμπ σε προεκλογική συγκέντρωση στη Βόρεια Καρολίνα. « Ο μεγαλύτερος κίνδυνος που έχουμε, είναι τα πυρηνικά όπλα» του Ιράν συνέχισε ο Τραμπ.

Οσο για το Ισραήλ; Οι ένοπλες δυνάμεις του εκμεταλλεύονται το κενό και την αβεβαιότητα που υπάρχει στις ΗΠΑ ενα μήνα πριν τις προεδρικές εκλογές, για να εξαπολύσουν όσο το δυνατόν περισσότερες επιθέσεις.

Οι προεδρικές εκλογές έχουν γίνει μια ταινία δράσης και αγωνίας στην οποία η ίντριγκα για το αποτέλεσμα παραμένει εντελώς ζωντανή, μετά από πολλές απροσδόκητες ανατροπές σεναρίου. Τουλάχιστον, μέχρι να υπάρξει ο επόμενος πρόεδρος στις ΗΠΑ, είναι δύσκολο για την Ουάσιγκτον να πάρει την κατάσταση στα χέρια της, θέτοντας τουλάχιστον, όρια στις ισραηλινές ενέργειες.

Οι Ισραηλινοί θέλουν να ανοίξουν όλα τα μέτωπα, πιστεύοντας ότι αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή γιατί οι Αμερικανοί είναι απασχολημένοι με τις εκλογές και δεν μπορούν να ασκήσουν πίεση. Άλλωστε αυτό που φαίνεται τελικά, είναι ότι ο Μπάιντεν εκλιπαρεί τον Νετανιάχου να συγκρατηθεί.

Το Ισραήλ πιστεύει πώς έχει την ευκαιρία να εξαλείψει τη Χεζμπολάχ και να αλλάξει τη γεωπολιτική δομή της περιοχής, αποδυναμώνοντας την Τεχεράνη. Ο Νετανιάχου ποντάρει άλλωστε στην εκλογή του Τραμπ για να έχει λευκή επιταγή στην εφαρμογή των σχεδίων του για την αλλαγή του χάρτη στη Μέση Ανατολή.

Ο Τραμπ δεν ενδιαφέρεται μόνο για μια φωτογραφία στο γκαζόν του Λευκού Οίκου όπου θα υπογράφει πανηγυρικά με Άραβες και Ισραηλινούς ηγέτες κάποια ειρηνευτική συμφωνία ,όπως είχαν κάνει οι προηγούμενοι πρόεδροι. Ο Τραμπ θέλει να επαναφέρει την ιδέα της «Μεγάλης Μέσης Ανατολής» που σχεδιάστηκε από τον Τζόρτζ Μπους και τα «νεοσυντηρητικά» γεράκια του και τελικά συνετρίβη στις ερήμους του Αφγανιστάν και του Ιράκ.Μόνο που τώρα θα είναι το Ισραήλ που θα κάνει τη «βρώμικη δουλειά», αντί για τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Τραμπ ενδιαφερόταν μόνο για το αποτέλεσμα: μια φωτογραφία στο γκαζόν του Λευκού Οίκου όπου μπορούσε να την υπογράψει πανηγυρικά με Άραβες και Παλαιστίνιους ηγέτες, όπως είχαν κάνει οι προηγούμενοι πρόεδροι. Και μετά, το Νόμπελ Ειρήνης, ένα βραβείο για το οποίο είχε τις υπηρεσίες ενός γκρίζου ακροδεξιού Νορβηγού βουλευτή…

Συνέχεια ανάγνωσης

Ιράν

Οι Ισραηλινοί χτύπησαν διοικητικό κέντρο της Χεζμπολάχ μέσα σε τέμενος στον Νότιο Λίβανο! Με drone έγινε η επίθεση

Η πολεμική αεροπορία έπληξε τρομοκράτες της Χεζμπολάχ που επιχειρούσαν σε διοικητικό κέντρο που βρισκόταν μέσα σε τέμενος

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Μαχητές της Χεζμπολάχ έπληξε το Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2024 ο Ισραηλινός Στρατός μέσα σε τέμενος στον νότιο Λίβανο, στο πρώτο χτύπημα αυτού του είδους από τότε που ξεκίνησε η ανταλλαγή πυρών στα σύνορα μεταξύ της ισλαμιστικής οργάνωσης και των ισραηλινών δυνάμεων πριν από περίπου ένα χρόνο.

Η πολεμική αεροπορία έπληξε τρομοκράτες της Χεζμπολάχ που επιχειρούσαν σε διοικητικό κέντρο που βρισκόταν μέσα σε τέμενος στον νότιο Λίβανο

«Χθες, τη νύχτα…η πολεμική αεροπορία έπληξε τρομοκράτες της Χεζμπολάχ που επιχειρούσαν σε διοικητικό κέντρο που βρισκόταν μέσα σε τέμενος, δίπλα στο νοσοκομείο Σαλάχ Γκαντούρ, στον νότιο Λίβανο», ανακοίνωσε ο IDF.

Κατά την ίδια ανακοίνωση, «το διοικητικό κέντρο χρησιμοποιούνταν από τους τρομοκράτες της Χεζμπολάχ για τον σχεδιασμό και την εκτέλεση τρομοκρατικών επιθέσεων κατά» του ισραηλινού στρατού.

Το βράδυ της Παρασκευής το εθνικό πρακτορείο ειδήσεων του Λιβάνου μετέδωσε ότι η περίμετρος του νοσοκομείου Σαλάχ Γκαντούρ αποτέλεσε στόχο πυρών του «ισραηλινού πυροβολικού». Ο Μοχάμεντ Σλέιμαν, διευθυντής του νοσοκομείου, το οποίο διαχειρίζεται η Ισλαμική Επιτροπή Υγείας που πρόσκειται στη Χεζμπολάχ, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι επτά μέλη του ιατρικού προσωπικού τραυματίστηκαν από πυρά στο νοσοκομείο, προσθέτοντας ότι το κτίριο εκκενώθηκε.

Για επίθεση με drone σε διοικητικό κέντρο μέσα σε τζαμί κάνει λόγο ο IDF

O Ισραηλινός Στρατός ανέφερε, ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας χτύπησε στελέχη της Χεζμπολάχ σε ένα κέντρο διοίκησης που είναι ενσωματωμένο σε ένα τζαμί στο Μπιντ Τζμπέιλ του νότιου Λιβάνου, εντός του συγκροτήματος του νοσοκομείου Μάρτυρ Σαλάχ Γκαντούρ.

Το IDF λέει ότι η επίθεση με drone ήταν «ακριβής» και βασίστηκε σε πληροφορίες.

Σύμφωνα με τον στρατό, το δωμάτιο διοίκησης χρησιμοποιούνταν από τους στρατιώτες της Χεζμπολάχ «για να σχεδιάσουν και να πραγματοποιήσουν τρομοκρατικές ενέργειες εναντίον των στρατευμάτων του Ισραηλινού Στρατού και του κράτους του Ισραήλ».

Πριν πραγματοποιήσει το χτύπημα, ο Ισραηλινός Στρατός λέει ότι έστειλε γραπτά μηνύματα στους κατοίκους και κάλεσε αξιωματούχους στα κοντινά χωριά, «απαιτώντας να σταματήσουν αμέσως όλες οι τρομοκρατικές ενέργειες στο νοσοκομείο».

«Από την αρχή του πολέμου, και ακόμη περισσότερο από την αρχή της περιορισμένης χερσαίας δραστηριότητας στον νότιο Λίβανο, οι IDF καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες για να αποτρέψουν τη ζημιά μη εμπλεκόμενων αμάχων και πολιτικών υποδομών, σε αντίθεση με την κυνική χρήση του τρομοκράτη της Χεζμπολάχ. οργάνωση μη στρατιωτικών υποδομών, συμπεριλαμβανομένων βασικών κτιρίων, για την πραγματοποίηση τρομοκρατικών ενεργειών», προσθέτει σε ανακοίνωσή του το IDF.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ιράν

Kίνηση υψηλού ρίσκου του Ισραήλ! Δεν αποκλείει χτύπημα στα πυρηνικά του Ιράν ο Νετανιάχου – Πότε θα χτυπήσει;

Kίνηση υψηλού ρίσκου του Ισραήλ! Δεν αποκλείει χτύπημα στα πυρηνικά του Ιράν ο Νετανιάχου – Πότε θα χτυπήσει;

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ισραήλ – Ιράν: Την ώρα που ο Αμερικανός πρόεδρος ενθαρρύνει τον Ισραηλινό πρωθυπουργό να αποφύγει το πλήγμα στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Ιράν, μετά το άλμα της τάξης του 10% που είδαμε στις τιμές, και μόνο από το σενάριο μίας τέτοιας εξέλιξης, ο Νετανιάχου δεν θέλει να αποκλείσει τίποτα: ούτε καν την πιθανότητα ενός πλήγματος στις πυρηνικές εγκαταστάσεις – μία κίνηση που οι αναλυτές πιστεύουν ότι θα καταστήσει τον ολοκληρωτικό πόλεμο Ισραήλ – Ιράν αναπόφευκτο.

Αν η επίθεση του Ισραήλ στις πυρηνικές εγκαταστάσεις πετύχει, το Ιράν θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι θα επιχειρήσει άμεσα αντίποινα.

Κίνηση υψηλού ρίσκου

Πρόκειται από κάθε άποψη για μία κίνηση υψηλότατου ρίσκου εκ μέρους του Ισραήλ – από τη στιγμή μάλιστα που δεν θα έχει τη στήριξη των ΗΠΑ. Αν η επίθεση στις πυρηνικές εγκαταστάσεις πετύχει, η Τεχεράνη θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι θα επιχειρήσει άμεσα αντίποινα.

Αν η επίθεση αποτύχει (με δεδομένο ότι οι πυρηνικές εγκαταστάσεις είναι θαμμένες δεκάδες μέτρα κάτω από τη Γη), τότε η Τεχεράνη θα θελήσει να επιταχύνει το πυρηνικό της πρόγραμμα. Υπολογίζεται ότι θα ήταν θέμα λίγων εβδομάδων να φτάσει σε επίπεδα εμπλουτισμού ουρανίου, που θα της δώσουν στα χέρια της ένα πυρηνικό όπλο.

Σε περίπτωση ενός πλήγματος στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, το Ιράν δεν αποκλείεται να απαντήσει κλείνοντας τα Στενά του Ορμούζ και πληγώνοντας με τον τρόπο αυτό συνολικά τη Δύση και την παγκόσμια οικονομία.

Καθώς αποτελούν το πιο σημαντικό πέρασμα για τη μεταφορά του πετρελαίου στον κόσμο, θα βλέπαμε τις τιμές του μπρεντ να εκτινάσσονται στα 200 ή και στα 250 δολάρια το βαρέλι, τον πληθωρισμό να εκρήγνυται εκ νέου και τις κεντρικές τράπεζες να παλεύουν να βρουν πώς θα αντιμετωπίσουν το νέο κύμα ακρίβειας χωρίς να βυθίσουν τις οικονομίες σε ύφεση.

Πότε θα χτυπήσει το Ισραήλ

«Αν ήμουν στη θέση τους, θα σκεφτόμουν άλλες εναλλακτικές από το να χτυπήσω πετρελαϊκές εγκαταστάσεις», είπε ο Μπάιντεν σε δημοσιογράφους.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν έχουν καμία ενημέρωση ούτε για τη χρονική στιγμή της επίθεσης, αν και υπάρχουν υποψίες ότι το Ισραήλ θα θελήσει να απαντήσει επάνω στη μαύρη επέτειο της φριχτής τρομοκρατικής επίθεσης της Χαμάς (7 Οκτωβρίου 2023), δηλαδή νύχτα Κυριακής – ξημερώματα Δευτέρας. Ερωτηθείς σχετικά από το CNN, αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, απάντησε: «Είναι πραγματικά δύσκολο να πει κανείς εάν τα αντίποινα θα έρθουν στην 7η Οκτωβρίου. Ίσως και να θέλουν για διάφορους λόγους να αποφύγουν την εβδόμη του μήνα, οπότε θα μπορούσε να είναι και λίγο πριν ή λίγο μετά», είπε.

Ωστόσο ίσως το Ισραήλ θελήσει να «απαντήσει» επιλέγοντας τη συγκεκριμένη ημερομηνία στον ανώτατο ηγέτη του Ιράν, τον Αλί Χαμενεΐ, ο οποίος χθες, στο πρώτο του δημόσιο κήρυγμα από τον Ιανουάριο του 2024, χαρακτήρισε «νομιμοποιημένη» την επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ.

ΠΗΓΗ: Ναυτεμπορική

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή