Ακολουθήστε μας

Ισλάμ

Φόβοι και για την είσοδο τζιχαντιστών στη χώρα

Δημοσιεύτηκε

στις

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ

Τα όρια αντοχής των υπηρεσιών ασφαλείας και πληροφοριών δοκιμάζει η διαρκώς αυξανόμενη ροή παράνομων μεταναστών από την Τουρκία προς τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και η εντεινόμενη ανησυχία για το ενδεχόμενο να υπάρχουν μαχητές ή «συμπαθούντες» του «Ισλαμικού Κράτους» μεταξύ των αλλοδαπών που καταφθάνουν στη χώρα. Μέχρι το τέλος του έτους υπολογίζεται ότι θα έχουν εισέλθει παράνομα στη χώρα περίπου 250.000 αλλοδαποί και πλέον αξιωματούχοι των ελληνικών αρχών εκφράζουν ανησυχία για την επάρκεια των μηχανισμών ελέγχου και φόβο για το ενδεχόμενο πυρήνες φονταμενταλιστών μουσουλμάνων να δραστηριοποιηθούν στην Ελλάδα.
Αναλυτές των υπηρεσιών ασφαλείας συνδέουν την κατακόρυφη, τις τελευταίες εβδομάδες, αύξηση των μεταναστευτικών ροών και με τις εξελίξεις στην Τουρκία και συγκεκριμένα την απόφαση της γειτονικής χώρας να μετάσχει ενεργά στον πόλεμο κατά του «Ισλαμικού Κράτους». Οπως σημειώνουν, «υπό τον φόβο ακραίοι ισλαμιστές να προχωρήσουν σε αντίποινα, μεταξύ άλλων, και για την παραχώρηση της αεροπορικής βάσης του Ιντσιρλίκ στα μαχητικά των ΗΠΑ για τον βομβαρδισμό θέσεων των τζιχαντιστών, η Τουρκία διευκολύνει ή τουλάχιστον δεν παρεμποδίζει τη μετακίνηση παράτυπων μεταναστών προς την Ελλάδα θεωρώντας ότι με τον τρόπο αυτό περιορίζει το ρίσκο ενός νέου τρομοκρατικού πλήγματος στο έδαφός της».

Η αύξηση των μεταναστευτικών ροών αποτυπώνεται και σε αριθμούς: τον Ιούνιο μπήκαν παράνομα στην Ελλάδα από τα απέναντι τουρκικά παράλια 31.000 πρόσφυγες και μετανάστες, τον Ιούλιο 54.000, ενώ τον Αύγουστο ο αριθμός τους εκτιμάται ότι θα είναι πολλαπλάσιος. Επιπλέον, ανακοινώθηκε ότι, από την αρχή του χρόνου έως και τον Ιούλιο, Αστυνομία και Λιμενικό συνέλαβαν 156.726 άτομα, τη στιγμή που τα τελευταία δέκα χρόνια αντίστοιχος αριθμός συλλήψεων (146.337) αλλά για ολόκληρο το έτος είχε καταγραφεί μόνο το 2008.

Η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ) έχει εδώ και μερικές εβδομάδες ενισχύσει την παρουσία της στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Καλά ενημερωμένη πηγή δήλωσε μάλιστα στην «Κ» ότι το έργο των περιφερειακών κλιμακίων της υπηρεσίας υποστηρίζεται από επιπλέον προσωπικό που έχει ενεργοποιηθεί με αποκλειστική αρμοδιότητα τον εντοπισμό υπόπτων μεταξύ των αλλοδαπών που μπαίνουν παράνομα στη χώρα. «Οι διαρκώς αυξανόμενες ροές μεταναστών εγείρουν ζητήματα δημόσιας τάξης, ενδεχομένως όμως και εθνικής ασφάλειας», δήλωσε στην «Κ» αξιωματούχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, εκφράζοντας ταυτόχρονα ανησυχία για τη μελλοντική επάρκεια των μηχανισμών ελέγχου που διαθέτει η χώρα.

Ταχύτερη καταγραφή

Αντίστοιχα μέτρα υποχρεώθηκε να πάρει και ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Δημήτρης Τσακνάκης προκειμένου να αντιμετωπιστούν καταστάσεις παρόμοιες με αυτές που κατέγραψε ο ελληνικός και διεθνής Τύπος στην Κω. Με διαταγή που υπεγράφη την Τρίτη, αποφασίστηκε να ενισχυθούν οι αστυνομικές υπηρεσίες στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου με πάνω από 250 άτομα, ενώ συγκροτήθηκαν ειδικά κλιμάκια με εκπαιδευμένο προσωπικό της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής για την ταχύτερη καταγραφή και ταυτοποίηση των παράνομων μεταναστών και προσφύγων που φτάνουν κατά εκατοντάδες στο Ανατολικό Αιγαίο. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο δωδεκαμελές κλιμάκιο που μετέβη εκτάκτως τη Δευτέρα στην Κω συμμετείχε και αραβόφωνος αστυνομικός. Στόχος των αστυνομικών ήταν να ολοκληρώσουν την ταυτοποίηση των περίπου 5.000 προσφύγων και μεταναστών που παρέμεναν για δέκα και πλέον ημέρες στο νησί (έως ότου τους δοθεί το χαρτί εξάμηνης αναστολής απέλασης – το λεγόμενο laissez passer), γεγονός που δημιούργησε εκρηκτικές συνθήκες στην πόλη της Κω.

Χαρακτηριστικό πάντως της εντεινόμενης ανησυχίας, ακόμα και για το ενδεχόμενο πλήγματος επί ελληνικού εδάφους, είναι η απόφαση – διαταγή των επικεφαλής της ΓΑΔΑ και της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής να απαγορεύσουν στους αλλοδαπούς που μεταβαίνουν για ταυτοποίηση και καταγραφή στις εγκαταστάσεις της Π. Ράλλη να πλησιάζουν το αστυνομικό μέγαρο έχοντας στην κατοχή τους σακίδια ή βαλίτσες, όπως κατά κανόνα συνέβαινε στο παρελθόν. Προσδιορίστηκε ειδικός χώρος σε απόσταση αρκετών μέτρων από την εξωτερική σκοπιά όπου θα συγκεντρώνονται τα σακίδια των αλλοδαπών, ενώ έχει ανατεθεί σε αστυνομικούς της υπηρεσίας να εποπτεύουν τη διαδικασία καταγραφής και ταυτοποίησης προκειμένου να αντιληφθούν άμεσα τυχόν ύποπτη κίνηση. Μάλιστα, έχουν δοθεί οδηγίες να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή σε άτομα με «ιδιαίτερη» συμπεριφορά ή εμφάνιση. Η απόφαση για λήψη «επιβαλλόμενων μέτρων», όπως τα χαρακτήρισε αξιωματικός της υπηρεσίας, έχει τεθεί σε εφαρμογή εδώ και περίπου δέκα ημέρες.

Διακριτική παρακολούθηση των υπόπτων

Στα σημεία εισόδου παράνομων μεταναστών, τη Λέσβο, τη Χίο, την Κω και αλλού, σταθμεύουν και κλιμάκια αστυνομικών της Αντιτρομοκρατικής καθώς και άνδρες της Ασφάλειας του Λιμενικού επιφορτισμένοι με το λεγόμενο profiling των νεοεισερχόμενων αλλοδαπών. Κορυφαίος αξιωματικός του Λιμενικού δήλωσε στην «Κ» ότι σε ορισμένες περιπτώσεις υπήρξαν αμφιβολίες για την αξιοπιστία των ισχυρισμών αλλοδαπών που δήλωναν Σύροι πρόσφυγες και χρειάστηκε να υποβληθούν σε πιο ενδελεχή έλεγχο από μεικτά κλιμάκια ανδρών της ΕΛ.ΑΣ., της ΕΥΠ και του Λιμενικού. Επιπλέον, προσέθεσε ότι, κατά τη διαδικασία της δημιουργίας του προφίλ τους, δίνεται έμφαση και προσοχή σε άτομα που επιλέγουν να απομονώνονται από την υπόλοιπη ομάδα των μεταναστών, φέρουν «ιδιαίτερα» τατουάζ ή εμφανίζουν επιθετική συμπεριφορά προς τους άνδρες ασφαλείας.

Για άμεση ανταπόκριση σε αιτήματα ξένων διωκτικών αρχών για την παρακολούθηση ή σύλληψη υπόπτων για τρομοκρατία, που βρίσκονται ή διέρχονται από ελληνικό έδαφος, μιλούν αρμόδιοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. Αποκαλύπτουν ότι τις τελευταίες εβδομάδες έχει ζητηθεί από αστυνομικούς αρμοδίων υπηρεσιών να θέσουν υπό διακριτική παρακολούθηση – συνοδεία πολίτες άλλων χωρών που θεωρούνται ύποπτοι για τζιχάντ και διέρχονται από τη χώρα, δίχως πάντως οι υποθέσεις αυτές να αποδειχθούν ιδιαίτερου ενδιαφέροντος.
Καθημερινή

Video

Ο Ράμα ιδρύει την πρωτεύουσα του Ισλάμ στην Ευρώπη

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Σταύρος Καλεντερίδης: Τι είναι το νέο κράτος που ιδρύει ο Έντι Ράμα στην καρδιά των Τιράνων;

Σε τι αποσκοπεί ο πρωθυπουργός της Αλβανίας και πώς κερδίζει η Τουρκία μία νέα παρουσία στα βόρεια σύνορά μας.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ισλάμ

Ολλανδία: «Τρομοκρατικό» το κίνητρο του άνδρα που επιτέθηκε με μαχαίρι σε περαστικούς στο Ρότερνταμ

Δημοσιεύτηκε

στις

REUTERS/Piroschka van de Wouw

Η εισαγγελία ανακοίνωσε ότι του ασκήθηκε δίωξη για ανθρωποκτονία και απόπειρα ανθρωποκτονίας με τρομοκρατικό κίνητρο

«Τρομοκρατικά κίνητρα» ενδέχεται να είχε ο άνδρας που εξαπέλυσε επίθεση με μαχαίρι το βράδυ της Πέμπτης, στο Ρότερνταμ, σκοτώνοντας έναν άνθρωπο και τραυματίζοντας έναν ακόμη, σύμφωνα με Ολλανδούς εισαγγελείς.

Ο 22χρονος, που κατάγεται από το Άμερσφουτ, μαχαίρωσε και τραυμάτισε το πρώτο θύμα του σε ένα πάρκινγκ κάτω από τη Γέφυρα του Εράσμου. Στη συνέχεια ανέβηκε στο οδόστρωμα και σκότωσε έναν άλλο άνδρα. Περαστικοί και αστυνομικοί τον ακινητοποίησαν και τον συνέλαβαν.

Δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο να υπάρχει κι άλλο κίνητρο
Η εισαγγελία ανακοίνωσε ότι του ασκήθηκε δίωξη για ανθρωποκτονία και απόπειρα ανθρωποκτονίας με τρομοκρατικό κίνητρο. Πριν από την επίθεση ο νεαρός φέρεται ότι φώναξε πολλές φορές «Αλαχού Ακμπάρ», δηλαδή «Ο Θεός είναι μεγάλος», στα αραβικά.

Πάντως οι εισαγγελείς δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο να υπάρχει και κάποιο άλλο κίνητρο.

Ο ύποπτος ζούσε στο Άμερσφουτ, μια πόλη που απέχει περίπου 80 χιλιόμετρα από το Ρότερνταμ. Οι αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι κρατούσε δύο μεγάλα μαχαίρια και επέλεξε τα θύματά του στην τύχη.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP, Reuters

Συνέχεια ανάγνωσης

Θράκη (Πομακικό)

Θέμα «τουρκικής» μειονότητας στη Θράκη προωθεί η Τουρκία και στην Ισλαμική Διάσκεψη

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Στο ψήφισμα του ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας (OIC) υιοθετεί όλα τα θέματα που προωθεί ο τουρκισμός στη Θράκη, δίνοντας εικόνα «καταπίεσης» των μελών της μειονότητας και παραβίασης ακόμη και των στοιχειωδών ανθρώπινων δικαιωμάτων και θέτει μάλιστα την Ελλάδα υπό τη «επιτήρηση» του ζητώντας από τον ΓΓ  να παρέμβει προς τη χώρα μας και να υποβάλει νέα έκθεση στην επόμενη συνεδρίαση του OIC.   

Mε παρέμβαση της Τουρκίας για μια ακόμη φορά ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας (OIC), συμπεριέλαβε στις αποφάσεις του, κείμενο το οποίο υιοθετεί όλες τις αιτιάσεις και διεκδικήσεις της Άγκυρας για τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη, την οποία καταγράφει ως «Τουρκική», καθώς αναφέρει επίσης και για «μουσουλμάνους των Δωδεκανήσων».

Στο κείμενο  των αποφάσεων της 50ης Συνόδου Υπουργών Εξωτερικών που συνήλθε στο Καμερούν παρουσία και του Τούρκου ΥΠΕΞ Χ. Φιντάν, περιλαμβάνεται και ειδική ενότητα με Εκθέσεις, οι οποίες περιέχουν και συστάσεις για μουσουλμανικούς πληθυσμούς ανά τον κόσμο που παραβιάζονται τα δικαιώματα τους. Η λίστα αυτή περιλαμβάνει τη μουσουλμανική κοινότητα στο  Μιανμάρ, στην Κριμαία  στις Φιλιππίνες και τη «τουρκική μειονότητα στη Θράκη  και τον μουσουλμανικό πληθυσμό στη Δωδεκάνησο». 

Με δεδομένο ότι ο OIC έχει 57 κράτη μέλη και  καλύπτει έναν πληθυσμό σχεδόν 2,1 δισ. ανθρώπων, το γεγονός  ότι στις αποφάσεις του  υιοθετεί και προβάλει όλη την τουρκική επιχειρηματολογία για τη μουσουλμανική  μειονότητα της Θράκης δημιουργεί μια ιδιαίτερα αρνητική εικόνα για τη χώρα  μας. Και μάλιστα σε μια περίοδο που οι «ειδήσεις» για υποτιθέμενες παραβιάσεις δικαιωμάτων των μουσουλμάνων  τροφοδοτεί αντιδράσεις και ακραίων ισλαμικών φωνών και οργανώσεων.

Συγχρόνως όμως αυτή η παραμορφωτική εικόνα για  την  κατάσταση της ελληνικής  μουσουλμανικής μειονότητας αποσκοπεί στο να πλήξει και τις σχέσεις της χώρας μας με τον Αραβικό και Μουσουλμανικό Κόσμο, είτε ενοχοποιώντας τις σχέσεις αυτές είτε βάζοντας στην ατζέντα τους έστω και εμμέσως θέμα «τουρκικής μειονότητας».  

Στο ψήφισμα του ο OIC υιοθετεί όλα τα θέματα που προωθεί ο τουρκισμός στη Θράκη, δίνοντας εικόνα «καταπίεσης» των μελών της μειονότητας και παραβίασης ακόμη και των στοιχειωδών ανθρώπινων δικαιωμάτων και θέτει μάλιστα την Ελλάδα υπό τη «επιτήρηση» του ζητώντας από τον ΓΓ  να παρέμβει προς τη χώρα μας και να υποβάλει νέα έκθεση στην επόμενη συνεδρίαση του OIC.   
 
Η Τουρκία επιχειρεί εντατικά να κρατήσει ψηλά στην ατζέντα το μειονοτικό και με τη διεθνοποίηση του, ενώ είναι  χαρακτηριστικό ότι το τελευταίο δίμηνο υπάρχει μια συντονισμένη επικοινωνιακή «επίθεση» με τακτικά και συχνά δημοσιεύματα από τα τουρκικά κρατικά ΜΜΕ, Anadolu και ΤΡΤ με αντικείμενο τις δήθεν παραβιάσεις των δικαιωμάτων της «τουρκικής», όπως την ονομάζουν,  μειονότητας στη Θράκη  

Η  απόφαση του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας:

«ΑΠΟΦΑΣΗ 3/50-MM 

Σχετικά με  την κατάσταση της Τουρκικής Μουσουλμανικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη και τον Μουσουλμανικό Πληθυσμό των Δωδεκανήσων. 

Η 50η Σύνοδος του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας που πραγματοποιήθηκε στη Γιαουντέ της Δημοκρατίας του Καμερούν στις 29-30 Αυγούστου 2024 
Έχοντας πλήρη επίγνωση ότι οι μουσουλμάνοι στην Ελλάδα, γενικά, και η τουρκική μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη της Ελλάδας και ο μουσουλμανικός πληθυσμός στα Δωδεκάνησα ειδικότερα, αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του Μουσουλμανικού Κόσμου Χαιρετίζοντας το άνοιγμα ενός τζαμιού στην Αθήνα, το οποίο, ωστόσο, διοικείται από ένα συμβούλιο που αποτελείται από μη μουσουλμάνους, 

Υπενθυμίζοντας τις αρχές και τους στόχους του Χάρτη του OIC, τα ψηφίσματα που εγκρίθηκαν από τις ισλαμικές διασκέψεις κορυφής του OIC, τις διασκέψεις των υπουργών εξωτερικών, το Συμβούλιο και τις διεθνείς συμφωνίες, διακηρύξεις και συμβάσεις που ζητούν τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων των πολιτικών, κοινωνικών, πολιτιστικών και οικονομικών δικαιωμάτων και της ελευθερίας της λατρείας, και ειδικότερα της Συνθήκης της Λοζάνης, η οποία εγγυάται τα δικαιώματα της τουρκικής μουσουλμανικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη της Ελλάδας, δυνάμει της οποίας έχουν το δικαίωμα να χρησιμοποιούν τη μητρική τους γλώσσα, δηλαδή την τουρκική,  και ασκούν τις θρησκευτικές τους τελετές, 

Έχοντας εξετάσει την έκθεση του Γενικού Γραμματέα σχετικά με την κατάσταση των μουσουλμανικών κοινοτήτων και μειονοτήτων σε κράτη μέλη που δεν είναι μέλη του OIC: 

1. καλεί την Ελλάδα να διασφαλίσει τον πλήρη σεβασμό όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της θρησκευτικής ελευθερίας για όλους τους μουσουλμάνους που ζουν στη χώρα  
2. καλεί την Ελλάδα να λάβει τα κατάλληλα μέτρα για την προάσπιση των βασικών δικαιωμάτων και ελευθεριών καθώς και της ταυτότητας της τουρκικής μουσουλμανικής μειονότητας που προέρχονται από διμερείς και διεθνείς Συμφωνίες 
3. ζητεί εκ νέου από την Ελλάδα να αναγνωρίσει τους εκλεγμένους μουφτήδες της Ξάνθης και της Κομοτηνής ως επίσημους μουφτήδες 
4. καλεί την Ελλάδα να λάβει τα αναγκαία μέτρα για την εκλογή των διοικητικών συμβουλίων των Βακουφίων  από την τουρκική μουσουλμανική μειονότητα, προκειμένου να διασφαλιστεί η αυτοδιοίκησή τους 
5. τονίζει την ανησυχία του για την πρακτική της Ελλάδας όσον αφορά τον διορισμό 240 ιμάμηδων/θρησκευτικών εκπαιδευτών, παρά τις αντιδράσεις της τουρκικής μουσουλμανικής μειονότητας 
6. παροτρύνει την Ελλάδα να εφαρμόσει τις ετυμηγορίες του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) σχετικά με τις μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ) της τουρκικής μουσουλμανικής μειονότητας 
7. παροτρύνει εκ νέου την Ελλάδα να αποκαταστήσει τα δικαιώματα ιθαγένειας δεκάδων χιλιάδων μελών της τουρκικής μειονότητας από τα οποία αφαιρέθηκε η ιθαγένεια βάσει του άρθρου 19 του νόμου αριθ. 3370/1955 περί ελληνικής ιθαγένειας 
8. επαναλαμβάνει την πρόσκλησή του προς την Ελλάδα να λάβει τα αναγκαία και επείγοντα μέτρα, σε διαβούλευση με την τουρκική μουσουλμανική μειονότητα, για την αντιμετώπιση των εκπαιδευτικών ζητημάτων της, τα οποία συνδέονται επίσης άμεσα με την κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη της περιοχής στην οποία ζει 
9. ζητεί από τον Γενικό Γραμματέα να κινήσει έρευνα ιδίως σχετικά με τα ζητήματα που θίγονται στο παρόν ψήφισμα και να υποβάλει σχετική έκθεση στην τεσσαρακοστή έκτη σύνοδο του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών· 
10. χαιρετίζει την έναρξη για το ακαδημαϊκό έτος 2016-2017 ενός «Προγράμματος Ισλαμικών Σπουδών» στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης· 
11. σημειώνει τη στήριξη που παρέχει το Πανεπιστήμιο Al-Azhar σε θρησκευτικά ζητήματα και θρησκευτικά σχολεία για μουσουλμάνους στην Ελλάδα· 
12. καλεί τον Γενικό Γραμματέα να επαναλάβει τον διάλογο και τη συνεργασία με την κυβέρνηση της Ελλάδας με στόχο την ενίσχυση της ευημερίας και της ευημερίας των μουσουλμάνων στην Ελλάδα, ιδίως της τουρκικής μουσουλμανικής μειονότητας και του μουσουλμανικού πληθυσμού στα Δωδεκάνησα 
13. Ζητεί από τον Γενικό Γραμματέα να παρακολουθήσει την εφαρμογή του παρόντος ψηφίσματος και να υποβάλει σχετική έκθεση στην 51η Σύνοδο του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών». 

ΠΗΓΗ: Liberal.gr

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή