Ακολουθήστε μας

Ανθρώπινα Δικαιώματα

Ο Ερντογάν θέλει να προκαλεσει εμφυλιο μεταξύ κουρδων

Δημοσιεύτηκε

στις

ΕΡΤΟΥΓΚΡΟΥΛ ΚΙΟΥΡΚΤΣΟΥ | Ο ΕΠΙΤΙΜΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ HDP ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ ΤΟΝ «ΣΟΥΛΤΑΝΟ»

Μόλις τρεις μήνες μετά τις ιστορικές εκλογές του Ιουνίου, η Τουρκία κλυδωνίζεται σε ρυθμούς πολιτικά υποκινούμενου χάους, με τις συγκρούσεις να προσλαμβάνουν πλέον διαστάσεις ανοιχτά εμφυλιοπολεμικές και το μέλλον να φαντάζει ανησυχητικά αντιδημοκρατικό.

<p>Ζούμε μια βίαιη πολιτική κρίση σήμερα στην Τουρκία, που οδηγεί τη χώρα και σε οικονομική κρίση. Εγώ πάντως παραμένω αθεράπευτα αισιόδοξος</p>

Ζούμε μια βίαιη πολιτική κρίση σήμερα στην Τουρκία, που οδηγεί τη χώρα και σε οικονομική κρίση. Εγώ πάντως παραμένω αθεράπευτα αισιόδοξος
Σε ρόλο αποσταθεροποιητικού παράγοντα ικανού για όλα, ο σουλτάνος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «παίζει» με την αστάθεια για να ικανοποιήσει τις προεδρικές του φιλοδοξίες.
Σε ρόλο κυνηγημένου από την άλλη, το φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP) στοχοποιείται επειδή τόλμησε να στερήσει από τον Ερντογάν την αυτοδυναμία στις εκλογές της 7ης Ιουνίου (ξεπερνώντας το όριο του 10% και μπαίνοντας στη Βουλή για πρώτη φορά στα χρονικά ως ενιαίο κόμμα). «Ο Ερντογάν θέλει να εξαφανίσει το HDP από το πολιτικό φάσμα ή να το κάνει κομμάτια, εκτοπίζοντάς το από το Κοινοβούλιο», καταγγέλλει από την άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής ο Ερτουγκρούλ Κιουρκτσού. Ιστορικό στέλεχος της τουρκικής Αριστεράς με θητεία πολλών δεκαετιών στους κοινωνικούς αγώνες της γείτονος, βουλευτής από το 2011 και επίτιμος πρόεδρος του HDP, ο 67χρονος Κιουρκτσού βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των πολιτικών εξελίξεων δίνοντας αγώνα ενάντια στις απολυταρχικές μεθοδεύσεις του σουλτάνου.

«Ζούμε μια βίαιη πολιτική κρίση σήμερα στην Τουρκία, που οδηγεί τη χώρα και σε οικονομική κρίση. Η κατάσταση είναι πολύ κρίσιμη, πολύ περίπλοκη και ιδιαιτέρως εύθραυστη. Βρισκόμαστε επίσης εν μέσω μιας πολύ σοβαρής ανθρωπιστικής κρίσης, κυρίως στα νοτιοανατολικά», δηλώνει στο «Εθνος» ο Κιουρκτσού που βρέθηκε τις προηγούμενες ημέρες στο επίκεντρο της έντασης. Οταν το «Εθνος» επικοινώνησε μαζί του, αυτός βρισκόταν στα νοτιοανατολικά, προσπαθώντας παρά τα στρατιωτικά μπλόκα να φτάσει στην πόλη Τσιζρέ μαζί με τον πρόεδρο του HDP, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, και άλλα κορυφαία στελέχη της φιλοκουρδικής παράταξης. Οσο για την πηγή του κακού, ο 67χρονος επίτιμος πρόεδρος του HDP δεν έχει καμία αμφιβολία. Ολα όσα συμβαίνουν σήμερα στην Τουρκία «αποτελούν μέρος του σχεδίου του Ερντογάν».
Οι υποκινούμενες εθνικιστικές επιθέσεις του Ερντογάν, όπως αυτές σε γραφεία του HDP, έχουν βγάλει τους Κούρδους στους δρόμους.

Οι υποκινούμενες εθνικιστικές επιθέσεις του Ερντογάν, όπως αυτές σε γραφεία του HDP, έχουν βγάλει τους Κούρδους στους δρόμους.
Δημιουργεί συνθήκες αστάθειας
Και πράγματι, ανατρέχοντας κανείς στις παρασκηνιακές εξελίξεις των τελευταίων τριών μηνών, βλέπει παντού ένα και μόνο πρόσωπο: αυτό του προέδρου Ερντογάν. Ο Ερντογάν ήταν εκείνος που δεν έμεινε ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα των εκλογών του Ιουνίου και έτσι αποφάσισε να… ξαναπάει σε εκλογές. Προκειμένου μάλιστα να ανακτήσει την αυτοδυναμία που έχασε, φρόντισε να δημιουργήσει και τις κατάλληλες συνθήκες αστάθειας στο εσωτερικό. Υπό το πρόσχημα ενός ευρέως εννοούμενου πολέμου ενάντια στην τρομοκρατία, ξεκίνησε ξαφνικά πόλεμο ενάντια στο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) εμφανιζόμενος ο ίδιος ως εγγυητής της απειλούμενης ασφάλειας στο εσωτερικό. Ο στόχος του διττός: να πλήξει πολιτικά το φιλοκουρδικό HDP, συσπειρώνοντας παράλληλα τους ψηφοφόρους της ισλαμοσυντηρητικής παράταξης. «Ο Ερντογάν άνοιξε το κουτί της Πανδώρας. Αμφισβήτησε το αποτέλεσμα των εκλογών της 7ης Ιουνίου και εν συνεχεία «έπαιξε» με την ασφάλεια προκειμένου να ξαναστείλει τη χώρα σε εκλογές και να χειραγωγήσει το επόμενο εκλογικό αποτέλεσμα. Θέλει, σαν μονάρχης, να συγκεντρώσει όλες τις εξουσίες στα χέρια του», σχολιάζει ο Ερτουγκρούλ Κιουρκτσού αναφερόμενος στον σουλτάνο. Στην προσπάθειά του να κρατηθεί στην εξουσία, ο Ερντογάν χρησιμοποιεί βέβαια «κλασικές» τουρκικές μεθόδους.
Ο Ερντογάν θέλει να προκαλεσει εμφυλιο μεταξύ κουρδων
«Εννοείται πως ο Ερντογάν θέλει να διαλύσει την ενότητα των Κούρδων της Τουρκίας», σημειώνει ο επίτιμος πρόεδρος του HDP απαντώντας σε σχετική ερώτηση. «Πρόκειται για μια στερεοτυπική, αποικιοκρατικού τύπου προσέγγιση, για μια προσέγγιση βγαλμένη μέσα από το ”οπλοστάσιο” της τουρκικής διπλωματίας, που θέλει τα κέντρα εξουσίας να μεθοδεύουν διασπαστικά ρήγματα στην κοινωνία προκειμένου να τους στρέψουν όλους εναντίον όλων: το HDP εναντίον του PKK, τους Κούρδους των πόλεων εναντίον των Κούρδων της υπαίθρου, τους κοσμικούς εναντίον των ισλαμιστών κ.λπ.».
Οι μεθοδεύσεις του Ερντογάν μπορεί να είναι λοιπόν «τυπικά τουρκικές», αλλά δεν ισχύει το ίδιο και για τις αντιδράσεις μεγάλης μερίδας Τούρκων που έχουν αρχίσει τα τελευταία χρόνια, ειδικά μετά το καλοκαίρι του 2013, να εξεγείρονται ενάντια στον σουλτάνο. «Οι άνθρωποι στρέφονται ολοένα περισσότερο ενάντια στον Ερντογάν», σημειώνει ο πολιτικά πολύπειρος Κιουρκτσού ο οποίος επιλέγει μάλιστα να εστιάσει και σε κάτι άλλο: στο γεγονός ότι για πρώτη φορά, ακόμη και οι οικογένειες των μαρτύρων (σ.σ. των Τούρκων στρατιωτών-αστυνομικών που έχασαν τη ζωή τους σε συγκρούσεις με το PKK) κατηγορούν ανοιχτά το καθεστώς Ερντογάν για τις ανθρώπινες απώλειες. Υπό αυτό το πρίσμα, της διευρυνόμενης λαϊκής δυσαρέσκειας απέναντι σε έναν ηγέτη που βρίσκεται ήδη 13 συναπτά έτη στην εξουσία, ίσως να μπορεί να ερμηνευθεί και η εικόνα των δημοσκοπήσεων που εξακολουθούν, παρά τις μεθοδεύσεις, να μη δίνουν στο ισλαμοσυντηρητικό Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) αέρα αυτοδυναμίας.
«Ο Ερντογάν θέλει να εξαφανίσει το HDP από το πολιτικό φάσμα ή να το κάνει κομμάτια, εκτοπίζοντάς το από το Κοινοβούλιο», αναφέρει ο Ερτουγκρούλ Κιουρκτσού.

«Ο Ερντογάν θέλει να εξαφανίσει το HDP από το πολιτικό φάσμα ή να το κάνει κομμάτια, εκτοπίζοντάς το από το Κοινοβούλιο», αναφέρει ο Ερτουγκρούλ Κιουρκτσού.
Οσο για τον Ερντογάν, αυτός απαντά στις αρνητικές δημοσκοπικές προβλέψεις κλιμακώνοντας ακόμη περισσότερο την ένταση στο εσωτερικό. Υποκινεί, εμμέσως πλην σαφώς, τα ισλαμοεθνικιστικά πογκρόμ που σημειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα κατά Κούρδων και γραφείων του HDP σε πολλές πόλεις της Τουρκίας (στα οποία έκαναν την επανεμφάνισή τους ακόμη και οι Γκρίζοι Λύκοι). Τιμωρεί ολόκληρες περιοχές της χώρας οδηγώντας τες στα πρόθυρα της ανθρωπιστικής κρίσης, περιοχές όπου, διόλου τυχαία, ζουν κυρίως Κούρδοι και υποστηρικτές του HDP. Υποκινεί, με τις δηλώσεις του, ακόμη και δικαστικές διώξεις εναντίον της ηγεσίας του HDP (η Εισαγγελία του Ντιγιαρμπακίρ ξεκίνησε προ ημερών έρευνα εναντίον του Σελαχατίν Ντεμιρτάς τον οποίο κατηγορεί ως «τρομοκράτη» και «εχθρό της Τουρκίας»).
Ειδικά στα νοτιοανατολικά, σε κουρδικές πόλεις όπως είναι η Τσιρζέ, όπου το καθεστώς είχε επιβάλει απαγόρευση κυκλοφορίας, οι συνθήκες επιδεινώνονται δραματικά, με το φιλοκουρδικό HDP να μιλάει για μεγάλες ελλείψεις (σε τρόφιμα, φάρμακα), για δολοφονίες αμάχων κ.ά. Ο 67χρονος Κιουρκτσού ήταν μάλιστα ένα από τα ηγετικά στελέχη του HDP που μαζί με τον πρόεδρο Ντεμιρτάς επιχείρησαν προ ημερών να φτάσουν στην Τσιζρέ αλλά εμποδίστηκαν από τον στρατό.
Ο βουλευτής του HDP με τον πρόεδρο του κόμματος, Σελαχατίν Ντεμιρτάς (δεξιά).

Ο βουλευτής του HDP με τον πρόεδρο του κόμματος, Σελαχατίν Ντεμιρτάς (δεξιά).
Μέσα σε αυτές τις συνθήκες βέβαια, είναι απορίας άξιον πώς θα γίνουν εκλογές στην Τουρκία. «Οι πρόωρες εκλογές της 1ης Νοεμβρίου υπάρχει ενδεχόμενο να μην πραγματοποιηθούν. Ο Ερντογάν ίσως επιχειρήσει να αναβάλει τις εκλογές για τον επόμενο χρόνο. Σε μια τέτοια περίπτωση βέβαια, η χώρα κινδυνεύει να βρεθεί αντιμέτωπη με ακόμη μεγαλύτερο χάος. Οι εξελίξεις είναι εντελώς απρόβλεπτες», δηλώνει στο «Εθνος» ο επίτιμος πρόεδρος του HDP, ο οποίος ωστόσο περιμένει ότι η παράταξή του θα τα πάει ακόμη καλύτερα στις επόμενες κάλπες. «Είμαστε πεπεισμένοι ότι θα ανεβάσουμε το ποσοστό μας», σχολιάζει χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι ακόμη και σήμερα, μέσα στο χάος, «υπάρχει πάντα χώρος για μια πολιτική λύση».
«Εγώ πάντως παραμένω αθεράπευτα αισιόδοξος», καταλήγει ο ίδιος λίγο προτού κλείσουμε το τηλέφωνο, μιλώντας με τον «αέρα» ενός ανθρώπου που έχει περάσει… 14 χρόνια στα μπουντρούμια των τουρκικών φυλακών τις δεκαετίες του 1970-1980, αντιμετωπίζοντας ακόμη και την ποινή του θανάτου και έχει βγει όχι απλά ζωντανός αλλά και πολιτικά δραστήριος.
Κομμάτι της κοινωνίας το ΡΚΚ
«Σχεδόν κάθε οικογένεια Κούρδων έχει κάποιον που έχει ενταχθεί στις τάξεις του PKK. Το PKK είναι κομμάτι της τουρκικής κοινωνίας. Το να το αποκηρύξει κανείς συλλήβδην, όπως κάνει ο Ερντογάν, δεν είναι μέρος της λύσης, αλλά μέρος του προβλήματος. Εμείς, στην παρούσα φάση της κλιμάκωσης των συγκρούσεων, επιλέγουμε να κρατάμε ίσες αποστάσεις, ενώ ασκούμε κριτική στις πολεμικού χαρακτήρα επιθέσεις. Η λύση δεν μπορεί παρά να δοθεί μέσα από την επανεκκίνηση της ειρηνευτικής διαδικασίας».
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΑΦΙΔΑΣ
gskafidas@pegasus.gr

Ανθρώπινα Δικαιώματα

The Hong Kong Post: Το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας στοχεύει δημοσιογράφους και οικογένειες στο Χονγκ Κονγκ

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Οι δημοσιογράφοι και οι οικογένειές τους στο Χονγκ Κονγκ βιώνουν κλιμακούμενη παρενόχληση και απειλές από το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας, τόσο στο διαδίκτυο όσο και εκτός διαδικτύου. Η συχνότητα και η σοβαρότητα αυτών των περιστατικών έχουν αυξηθεί τους τελευταίους μήνες, όπως δήλωσε η πρόεδρος της Ένωσης Δημοσιογράφων του Χονγκ Κονγκ (HKJA) Selina Cheng κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις 13 Σεπτεμβρίου.

Μια έρευνα από το HKJA αποκάλυψε ότι η συστηματική παρενόχληση κορυφώθηκε μεταξύ Ιουνίου και Αυγούστου του τρέχοντος έτους, με αξιοσημείωτη αύξηση από τα μέσα έως τα τέλη Αυγούστου. Αυτό το κύμα εκφοβισμού επηρέασε 15 οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένων 13 Μέσων Ενημέρωσης και δύο ιδρυμάτων κατάρτισης δημοσιογραφίας. Μεταξύ των στόχων ήταν το HKJA, το Hong Kong Free Press, το Inmedia και το Hong Kong Feature. Ειδικοί υποστηρίζουν ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας στοχεύει να ασκήσει έλεγχο στο Χονγκ Κονγκ παρόμοιο με τον έλεγχο του στην ηπειρωτική Κίνα. Το ΚΚΚ φέρεται να ανακατεύεται στην ελευθερία του Τύπου στο Χονγκ Κονγκ, καθώς η χώρα επιτρέπει στους δημοσιογράφους να δημοσιεύουν επικριτικά ρεπορτάζ για την Κίνα και την κυβέρνησή της σε διεθνή Μέσα Ενημέρωσης.

Από τον Ιούνιο, ανώνυμα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου παραπόνων από λογαριασμούς Microsoft Outlook, που υποτίθεται ότι προέρχονται από «πατριώτες», έχουν στοχεύσει τουλάχιστον 15 οικογένειες δημοσιογράφων, μαζί με τους εργοδότες ή τους ιδιοκτήτες τους. Αυτά τα μηνύματα, συχνά απειλητικά στη φύση, διέφεραν σε τόνους. Οι μεγαλύτερες οργανώσεις έλαβαν επίσημες καταγγελίες, ενώ τα μικρότερα μέσα αντιμετώπιζαν περισσότερα απειλητικά μηνύματα, μερικές φορές με τη φωτογραφία και το κείμενο του δημοσιογράφου που έμοιαζαν με σημείωμα λύτρων. Πιστεύεται ότι οι πτέρυγες κατασκοπείας του ΚΚΚ, δηλαδή το Υπουργείο Κρατικής Ασφάλειας (MSS) και το Υπουργείο Δημόσιας Ασφάλειας (MPS), ενορχηστρώνουν αυτές τις δραστηριότητες. Στόχος τους είναι να εκφοβίσουν τη δημοσιογραφική κοινότητα είτε να εγκαταλείψει το επάγγελμά της είτε να εγκαταλείψει τη χώρα.

Από τον Αύγουστο, το Facebook έχει δει μια έκρηξη εχθρικών αναρτήσεων που στοχεύουν Μέσα Ενημέρωσης και δημοσιογράφους, χαρακτηρίζοντας τις νόμιμες αναφορές ως παράνομες ή ταραχές. Το HKJA ανακάλυψε ότι τουλάχιστον 36 δημοσιογράφοι από διάφορα Μέσα Ενημέρωσης κατονομάζονταν σε αυτές τις θέσεις. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι παρενοχλητές επεξεργάστηκαν ή δημοσίευσαν απειλητικές καταχωρήσεις στη Wikipedia. Επιπλέον, σε τουλάχιστον τέσσερις περιπτώσεις, παρενοχλητικά μηνύματα στάλθηκαν στους αριθμούς τηλεφώνου της εργασίας ή του σπιτιού των δημοσιογράφων λίγο μετά τη δημοσίευση αυτών των αναρτήσεων.

Ο πρωταρχικός στόχος του ΚΚΚ είναι να εκφοβίσει τους δημοσιογράφους, τις οικογένειές τους ή τους συνεργάτες τους, διαταράσσοντας τις πηγές εισοδήματός τους ή τις κοινωνικές τους σχέσεις. Αυτή η στρατηγική στοχεύει να τους πιέσει, να τους απομονώσει και να τους απειλήσει, αναγκάζοντας τελικά τους δημοσιογράφους να παραιτηθούν από τη δουλειά ή τους συνδικαλιστικούς ρόλους τους. Ο Τσενγκ περιέγραψε αυτές τις επιθέσεις ως «συντονισμένες και συστηματικές», με στόχο τη δημοσιογραφική κοινότητα στο σύνολό της και όχι συγκεκριμένα άτομα. Η HKJA καταδίκασε αυτές τις τακτικές εκφοβισμού και επιβεβαίωσε τη δέσμευσή της να αντισταθεί στις προσπάθειες φίμωσης του Τύπου. Ωστόσο, στις δηλώσεις τους, απέφυγαν να εμπλέξουν άμεσα την κινεζική κομμουνιστική κυβέρνηση.

Ο Τσενγκ συνέκρινε την παρενόχληση με μια «εξόρμηση για ψάρεμα», όπου οι δράστες προχωρούν εάν ο στόχος δεν ανταποκριθεί. Τουλάχιστον τέσσερα θύματα που συμμετείχαν με τους παρενοχλητές αντιμετώπισαν κλιμακούμενες απειλές. Συμβούλεψε τους δημοσιογράφους να αναφέρουν αυτά τα περιστατικά στην αστυνομία, να ενημερώσουν τον Επίτροπο Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (PCPD) και να αποφύγουν την αλληλεπίδραση με τους παρενοχλητές. Αν και ορισμένα μηνύματα ανέφεραν ζητήματα όπως οι εκλογές στην Ταϊβάν ή η απαγόρευση του Χονγκ Κονγκ για τα ιαπωνικά θαλασσινά, ο Τσενγκ σημείωσε ότι η παρενόχληση δεν φαίνεται να συνδέεται με συγκεκριμένες ιστορίες ή καταστήματα.

Στα τέλη Ιουλίου, ο Τσενγκ και δύο από τα μέλη της οικογένειάς της παρενοχλήθηκαν. Τα email κατηγορούσαν τους συγγενείς της ότι προωθούν «αντικινεζικά αισθήματα» και απείλησαν τους εργοδότες τους, προειδοποιώντας ότι μπορεί να κινδυνεύσουν να παραβιάσουν τον Νόμο Εθνικής Ασφάλειας ή το Άρθρο 23 εάν συνέχιζαν να συνδέονται με τα μέλη της οικογένειας του Τσενγκ.

Η HKJA, μαζί με τουλάχιστον τρεις δημοσιογράφους, έχει αναφέρει αυτά τα περιστατικά στην αστυνομία. Η HKJA κατήγγειλε αυτές τις ενέργειες ως εκφοβισμό και σοβαρή παραβίαση της ελευθερίας του Τύπου στο Χονγκ Κονγκ. Οι παρενοχλητές χρησιμοποίησαν τακτικές δυσφήμισης και εκφοβισμού για να εμποδίσουν τους δημοσιογράφους να εργάζονται ελεύθερα. Η Ένωση έχει επίσης προσεγγίσει πλατφόρμες όπως το Meta και η Wikipedia. Σε απάντηση, η Wikipedia απαγόρευσε έναν χρήστη που δημοσίευσε προσωπικά στοιχεία δημοσιογράφων. Επιπλέον, η HKJA κινεί νομικές ενέργειες και έχει υποβάλει καταγγελίες στον Επίτροπο Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (PCPD).

Επιπλέον, τρία θύματα ανέφεραν ότι οι αποσκευές τους ερευνήθηκαν από το τελωνείο κατά την επανείσοδό τους στο Χονγκ Κονγκ και δύο από αυτά έλαβαν απειλητικά μηνύματα WhatsApp λίγο μετά την άφιξή τους. Η HKJA εξέφρασε ανησυχίες για πιθανές διαρροές κυβερνητικών δεδομένων, καθώς οι παρενοχλητές είχαν πρόσβαση σε προσωπικές πληροφορίες που δεν θα έπρεπε να είναι διαθέσιμες στο κοινό. Αν και δεν υπάρχουν άμεσες αποδείξεις που να συνδέουν την παρενόχληση με κυβερνητικές υπηρεσίες, η HKJA ζήτησε τη διεξαγωγή έρευνας και προέτρεψε τις αρχές να προστατεύσουν το απόρρητο των δημοσιογράφων.

Το HKJA ενθαρρύνει τους δημοσιογράφους και τις οικογένειές τους που υφίστανται παρενόχληση να αναζητήσουν επαγγελματική υποστήριξη, είτε μέσω του HKJA είτε μέσω των υπηρεσιών ψυχικής υγείας. Ο Σύλλογος έχει δημιουργήσει υπηρεσίες συναισθηματικής συμβουλευτικής για να βοηθήσει όσους επηρεάζονται από αυτά τα περιστατικά. Συμβουλεύει επίσης τους δημοσιογράφους να προστατεύουν τα προσωπικά τους στοιχεία αποφεύγοντας την κοινή χρήση οικογενειακών φωτογραφιών στο διαδίκτυο και χρησιμοποιώντας ισχυρούς, μοναδικούς κωδικούς πρόσβασης με επαλήθευση σε δύο βήματα για τους λογαριασμούς τους.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με αυτό το θέμα στην εβδομαδιαία συνέντευξη Τύπου του στις 17 Σεπτεμβρίου, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Χονγκ Κονγκ Τζον Λι δήλωσε ότι όποιος χρειάζεται βοήθεια από τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου μπορεί να αναφερθεί στην αστυνομία ή σε αρμόδια τμήματα όπως το Τμήμα Μετανάστευσης ή τα Τελωνεία και Τμήμα ειδικών φόρων κατανάλωσης. «Οι αρχές επιβολής του νόμου θα χειριστούν τις υποθέσεις αμερόληπτα», διαβεβαίωσε.

ΠΗΓΗ: The Hong Kong Post

Συνέχεια ανάγνωσης

Ανθρώπινα Δικαιώματα

Καναδός που κρατήθηκε για 1000 ημέρες στην Κίνα για κατασκοπεία περιγράφει την οδυνηρή εμπειρία του

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Τον ανέκριναν για 6 έως 9 ώρες καθημερινά, τον έκλειναν σε μια καρέκλα για ώρες και τον αναγκάζανε να επιβιώνει με τρία μπολ με ρύζι την ημέρα.

Ένας Καναδός πολίτης που πέρασε 1.000 ημέρες στην κινεζική κράτηση αποκάλεσε την εμπειρία τίποτα λιγότερο από ψυχολογικά βασανιστήρια που δεν θα ξεχάσει. Το θύμα κρατήθηκε με κατηγορίες κατασκοπείας από τις κινεζικές αρχές και επέστρεψε στην πατρίδα του το 2021, σύμφωνα με ρεπορτάζ του CNN.

Ο λόγος για τον Michael Kovrig, είναι ένας από τους δύο Καναδούς πολίτες που κρατήθηκαν από την Κίνα για περισσότερες από 1.000 ημέρες για καταγγελίες κατασκοπείας, τέθηκε σε απομόνωση για έξι μήνες και υποβλήθηκε σε συνεχείς ανακρίσεις, κάτι που σύμφωνα με τον ίδιο ήταν ψυχολογικά βασανιστήρια.

«Ήταν ψυχολογικά, απολύτως, το πιο εξαντλητικό, οδυνηρό πράγμα που έχω ζήσει ποτέ», είπε ο Κόβριγκ στις πρώτες του δηλώσεις που έδωσε σε καναδικό ειδησεογραφικό οργανισμό CBC μετά την απελευθέρωση από την κινεζική φυλακή πριν από τρία χρόνια.

«Προσπαθούν να εκφοβίσουν, να βασανίσουν, να τρομοκρατήσουν και να σας εξαναγκάσουν να αποδεχτείτε την ψεύτικη εκδοχή της πραγματικότητας», είπε ο Κόβριγκ.

Ο Καναδός πολίτης είχε εμπλακεί σε μια τριετή διπλωματική διαμάχη που ξεκίνησε το 2021 όταν οι καναδικές αρχές συνέλαβαν την Meng Wanzhou, την οικονομική διευθύντρια του κινεζικού τεχνολογικού κολοσσού Huawei, στο Βανκούβερ με την κατηγορία της απάτης. Ο Κόβριγκ αφέθηκε ελεύθερος μόνο αφού οι εισαγγελείς των ΗΠΑ απέρριψαν το αίτημα έκδοσης και συμφώνησαν να αφήσουν ελεύθερο τον Μενγκ, σχεδόν δύο χρόνια αργότερα.

Ο Kovrig, ο οποίος ήταν πρώην διπλωμάτης, εργαζόταν ως ανώτερος σύμβουλος για το think tank International Crisis Group. Σύμφωνα με πληροφορίες, επέστρεφε στο σπίτι με τη σύντροφό του μετά το δείπνο στο Πεκίνο στις 10 Δεκεμβρίου 2018. Η σύντροφός του εκείνη την εποχή ήταν έξι μηνών έγκυος όταν συνελήφθη από τις κινεζικές αρχές.

«Ανεβήκαμε μια σπειροειδή σκάλα ακριβώς μπροστά από την πλατεία μπροστά από την πολυκατοικία μου και μπουμ. Υπήρχαν δώδεκα άντρες στα μαύρα με κάμερες πάνω τους γύρω μας, που φώναζαν στα κινέζικα, «Αυτός είναι», θυμάται ο Κόβριγκ.

Το ειδησεογραφικό ρεπορτάζ της Canadian Broadcasting Corporation (CBC) αναφέρθηκε στο ρεπορτάζ του CNN για τον Κόβριγκ, στο οποίο είχε πει ότι κατά τη σύλληψή του του πέρασαν χειροπέδες, του έδεσαν τα μάτια και τον πέταξαν σε ένα μαύρο SUV και στη συνέχεια τον πήγαν σε ένα κελί με επένδυση που θα ήταν το σπίτι του για τους επόμενους έξι μήνες.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ανθρώπινα Δικαιώματα

Απαγωγές φοιτητών στο Βελουχιστάν από το πακιστανικό καθεστώς!

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η πακιστανική κυβέρνηση κλείνει συνεχώς τα μάτια στις κραυγές για δικαιοσύνη στο Βελουχιστάν.

Το Πακιστάν έχει μακρά ιστορία αναγκαστικών εξαφανίσεων και εξωδικαστικών δολοφονιών, με στόχο ιδιαίτερα υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ακτιβιστές μειονοτήτων που επικρίνουν την κυβέρνηση και τον στρατό, καθώς και άτομα που είναι ύποπτα για εμπλοκή με την αντιπολίτευση.

Εν μέσω συνεχιζόμενων εξαφανίσεων και εξωδικαστικών δολοφονιών στο Μπαλουχιστάν, δύο νεαροί άνδρες, ο Akhtar Shah και ο Sahaj Mengal, απήχθησαν βίαια από τα σπίτια τους από τις ένοπλες δυνάμεις του Πακιστάν στην περιοχή Killi Pandrani, όπως αναφέρει η “Balochistan Post“.

Στις 23 Σεπτεμβρίου, μεγάλος αριθμός πακιστανικών δυνάμεων περικύκλωσε την Killi Pandrani και πραγματοποίησαν επιδρομές σε σπίτια.

Κατά τη διάρκεια αυτής της επιχείρησης, συνέλαβαν τους δύο νεαρούς, τους έδεσαν τα μάτια και τους τοποθέτησαν με τη βία στα οχήματά τους. Προς το παρόν, δεν υπάρχουν πληροφορίες για το πού βρίσκονται, ενώ οι αρχές της περιοχής δεν έχουν ακόμη δηλώσει το περιστατικό.

 

 

«Ανησυχούμε βαθιά για την εξαναγκαστική εξαφάνιση δύο μαθητών, του Musa Khaliqdad και του Sameer Majeed. Στις 22 Σεπτεμβρίου και οι δύο βρίσκονταν βίαια από τον στρατό του Πακιστάν στο Dasht Doro, ένα στρατιωτικό σημείο ελέγχου ενώ ταξίδευαν από το Gwadar στο Kapkapar. Προτρέπουμε τις πακιστανικές αρχές να αποκαλύψουν αμέσως πού βρίσκονται και να διασφαλίσουν την ασφαλή επιστροφή τους», δήλωσε το Pank (Τμήμα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Εθνικού Κινήματος Baloch) στο X.

Σύμφωνα με τη “Balochistan Post”, 37 άνθρωποι εξαφανίστηκαν βίαια σε όλο το Βελουχιστάν μόνο τον Αύγουστο, ενώ 9 άτομα εξακολουθούν να αγνοούνται, ενώ βρέθηκαν 6 σοροί. Παρά τις πολυετείς διαμαρτυρίες, τις συγκεντρώσεις και την αυξανόμενη διεθνή ευαισθητοποίηση, η πακιστανική κυβέρνηση κλείνει συνεχώς τα μάτια στις κραυγές για δικαιοσύνη στο Βελουχιστάν.

Το Πακιστάν έχει μακρά ιστορία αναγκαστικών εξαφανίσεων και εξωδικαστικών δολοφονιών, με στόχο ιδιαίτερα υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ακτιβιστές μειονοτήτων που επικρίνουν την κυβέρνηση και τον στρατό, καθώς και άτομα που είναι ύποπτα για εμπλοκή με την αντιπολίτευση. Η ανεξέλεγκτη ισχύς του στρατού, σε συνδυασμό με μια συνένοχη κυβέρνηση, έχει δημιουργήσει ένα περιβάλλον φόβου και καταστολής.

Η εμμονή των εξαναγκαστικών εξαφανίσεων στο Μπαγκλαντές παραμένει μια κρίσιμη ανησυχία για τα ανθρώπινα δικαιώματα, με ουσιαστικά στοιχεία που δείχνουν εκτεταμένες και συστηματικές καταχρήσεις από τις πακιστανικές δυνάμεις ασφαλείας. Ο λαός του ΒΕλουχιστάν καλεί επειγόντως για διεθνή προσοχή και παρέμβαση για την αντιμετώπιση αυτών των σοβαρών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η αυξανόμενη συχνότητα εξαναγκαστικών εξαφανίσεων όχι μόνο παραβιάζει τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά υπογραμμίζει επίσης τις βάναυσες τακτικές που εφαρμόζει ο Πακιστανικός Στρατός για να φιμώσει τα αιτήματα του λαού των Μπαλώχ για αξιοπρέπεια και δικαιοσύνη.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή