Ακολουθήστε μας

Βαλκάνια

Μεγαλώνει Επικίνδυνα η Ένταση στα Βαλκάνια

Δημοσιεύτηκε

στις

ouggaria-epeisodia1
Γράφει ο Χρήστος Βαλκάνιος
Οι εντάσεις μεταξύ των Βαλκανικών κρατών με αφορμή το προσφυγικό
φαίνεται να οξύνονται  παρά τα αποτελέσματα της συνόδου της Τετάρτης, με
βάση την οποία η Ε.Ε. θα βοηθήσει τις χώρες της Μέσης Ανατολής να
συγκρατήσουν τους πρόσφυγες στα εδάφη τους.
Το κλίμα ανάμεσα στην
Κροατία και τη Σερβία είναι εκρηκτικό, ενώ η Αυστρία ανακοίνωσε ότι
στέλνει πρόσφυγες πίσω στις χώρες από τις οποίες προήλθαν.

Σύμφωνα με δηλώσεις της υπουργού Εσωτερικών της Αυστρίας Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ έχουν σταλεί περίπου 5.500 άνθρωποι από την Αυστρία προς τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία ενώ ανέφερε ότι οι χώρες της νότιας Ευρώπης πρέπει να αναμένουν χιλιάδες πρόσφυγες, που θα σταλούν πίσω από τον βορρά, αυξάνοντας περισσότερο την ανησυχία κλιμάκωσης της έντασης.

Εν τω μεταξύ, «μπαλάκι» ανάμεσα στη Σερβία και την Κροατία έχουν γίνει περίπου 500 πρόσφυγες που βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε μοναστήρι στη νεκρή ζώνη ανάμεσα στις δύο χώρες, καθώς οι τόνοι ανάμεσα στη Σερβία και την Κροατία έχουν ανέβει. Την τελευταία εβδομάδα, η Σερβία έστειλε στην Κροατία 45.000 πρόσφυγες που είχαν φθάσει μέσω ΠΓΔΜ και Ελλάδας. Η Κροατία αντέδρασε απαγορεύοντας την είσοδο σερβικών οχημάτων, ενώ η Σερβία απάντησε απαγορεύοντας την είσοδο εμπορευμάτων από την Κροατία.

Συγκεκριμένα από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, το Βελιγράδι απαγόρευσε την κυκλοφορία φορτηγών και αγαθών από την Κροατία, απαντώντας στην ανάλογη απαγόρευση που είχε επιβάλει το Ζάγκρεμπ, το οποίο μάλιστα έκλεισε επτά από τα οκτώ οδικά συνοριακά περάσματα, υποστηρίζοντας ότι η Σερβία θα πρέπει να κατευθύνει τους μετανάστες στην Ουγγαρία και τη Ρουμανία.

O Σέρβος υπουργός Εξωτερικών, Ιβιτσα Ντάτσιτς, παραμέρισε τις διπλωματικές αβρότητες και παρομοίασε τη σημερινή κροατική ηγεσία με τη φιλοναζιστική Κροατία του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. «Οι απαγορεύσεις εισόδου (Σέρβων) συνιστούν διακρίσεις και μπορούν μόνο να συγκριθούν με μέτρα που είχαν ληφθεί την περίοδο της ανεξάρτητης φασιστικής Κροατίας», ενώ ο Σέρβος πρωθυπουργός Αλεξάντερ Βούτσιτς δήλωσε ότι, «Εμείς απαντήσαμε με οικονομικά μέτρα που σέβονται τους Κροάτες πολίτες. Εντός 15 λεπτών, εκείνοι απάντησαν με έναν τρόπο που μας θυμίζει τα γεγονότα της δεκαετίας του 1990 και αυτό θέλουμε να το ξεχάσουμε».

Η κίνηση της Κροατίας αποκόπτει τη Σερβία από τους κυριότερους εμπορικούς εταίρους της στην Ευρώπη, αλλά και για την Κροατία το πλήγμα είναι βαρύ, αφού ο όγκος των εξαγωγών της προς τη Σερβία είναι 40% μεγαλύτερος από τον όγκο των εισαγωγών της.

Παρότι η διαμάχη των δύο κρατών για τις διαδρομές των προσφύγων δεν απασχόλησε επισήμως τη Σύνοδο Κορυφής, ο Σλοβένος πρωθυπουργός προειδοποίησε ότι θα πρέπει να υπάρξουν κινήσεις από ευρωπαϊκής πλευράς για να μην επιδεινωθεί η κατάσταση στα δυτικά Βαλκάνια. Μάλιστα ο Τσέραρ προσφέρθηκε η Σλοβενία να αναλάβει ρόλο διαμεσολαβητή.

Θεωρούμε ότι κλιμακώνεται επικίνδυνα η ένταση όχι μόνο ανάμεσα στην Κροατία και τη Σερβία, αλλά και γενικότερα στα Βαλκάνια, όπου με αφορμή την εισροή προσφύγων αναβιώνουν παλιά πάθη, τα οποία έμοιαζαν να έχουν παραμερισθεί κάτω από την προοπτική της ΕΕ. Η αδράνεια όμως της Ευρώπης στο μεταναστευτικό αλλά και η αδυναμία λήψης αποφάσεων θα λέγαμε ότι δημιουργεί συνθήκες Βαλκανοποίησης, που αποτελούν μεγάλη απειλή για την ειρήνη και ασφάλεια στην περιοχή.

Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος
Στρατηγικός Αναλυτής
Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας
στη ΝΑ Μεσόγειο

Βαλκάνια

To τρίγωνο των Βαλκανίων και η «φωλιά του δράκου»

Δημοσιεύτηκε

στις

Τι προμηνύουν τα γεγονότα στο Κοσσυφοπέδιο

Τα βίαια επεισόδια στο βόρειο Κόσοβο ήρθαν να μας υπενθυμίσουν ότι η επικίνδυνη αυτή πληγή στην καρδιά των Βαλκανίων δεν θα επουλωθεί εύκολα.

Παρά τις προσπάθειες και τις ασφυκτικές πιέσεις του δυτικού παράγοντα (Ε.Ε., ΗΠΑ), ο δρόμος της εξομάλυνσης των σχέσεων Σέρβων και Αλβανών προβλέπεται μακρύς και με περιοδικές εθνικιστικές εκρήξεις.

Τις δύο πλευρές χωρίζουν ποτάμια αίματος και αβυσσαλέο μίσος, που μεταφέρεται από γενεά σε γενεά τροφοδοτούμενο από συγκρούσεις, όπως αυτές που βιώνει η επίδικη περιοχή τούτες τις ώρες.

Οι εν εξελίξει συγκρούσεις στον σερβοκρατούμενο κοσοβαρικό βορρά έδειξαν να ανησυχούν τους μεγάλους γεωπολιτικούς παίκτες στην περιοχή, όπως ΗΠΑ, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ρωσία, που παραδοσιακά διατηρούν στη ΝΑ Ευρώπη ισχυρά συμφέροντα και έσπευσαν να προλάβουν τα χειρότερα – ο καθένας για τους δικούς του λόγους.

Η γεωπολιτικά εκρηκτική ατμόσφαιρα με αφορμή την ουκρανική κρίση, δεν επιτρέπει την ανάφλεξη της συσσωρευμένης εύφλεκτης ύλης στο τρίγωνο Κοσόβου – Σερβίας – Βοσνίας, γιατί όλοι φοβούνται πως μπορεί να οδηγήσει σε γενικότερη σύρραξη.

Τούτη τη φορά –και ας το κρατήσουμε αυτό– οι βιαιότητες στο Κόσοβο έβαλαν γερά στο πολιτικό παιχνίδι και τον κινεζικό παράγοντα. Εως τώρα το Πεκίνο κρατούσε στο Κοσοβαρικό σχετικά χαμηλούς τόνους, τασσόμενο για «λόγους αρχής» υπέρ της εδαφικής ακεραιότητας της Σερβίας και απέχοντας από κρίσιμες ψηφοφορίες στον ΟΗΕ και άλλα διεθνή φόρα.

Τι συνέβη λοιπόν και οι Κινέζοι ανέβηκαν τώρα στα κάγκελα για το Κόσοβο, αυτή την κουκκίδα γης που απέχει από τη χώρα τους χιλιάδες χιλιόμετρα;

Οσοι παρακολουθούν προσεκτικά τις εξελίξεις δεν εξεπλάγησαν.

Η περιοχή αποτελεί νευραλγικό κομμάτι στη διαδρομή μεταφοράς κινεζικών φορτίων από το λιμάνι του Πειραιά προς τις αγορές της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης. Σ’ αυτόν τον διάδρομο οι Κινέζοι, εκτός από τη χρήση «τράνζιτ», έχουν επενδύσει σε στρατηγικές υποδομές σε Σερβία, Βοσνία, Μαυροβούνιο, Αλβανία, με ληστρικούς βεβαίως όρους και φυσικά πωλούν όπλα στο Βελιγράδι.

Οποιαδήποτε αναταραχή, λοιπόν, πολύ περισσότερο αν αυτή ξεφύγει και εξελιχθεί σε πολεμική σύγκρουση, θα πλήξει καίρια τα συμφέροντά τους και έτσι σπεύδουν να υψώσουν ασπίδα προστασίας γύρω από τη «φωλιά του κινεζικού δράκου», όπως αποκαλούνται τα Δυτικά Βαλκάνια.

Υπάρχουν όμως και γεωπολιτικοί λόγοι, που έχουν να κάνουν με την Ταϊβάν, την οποία η Κίνα δεν έπαψε να θεωρεί έδαφος δικό της, όπως ακριβώς θεωρεί και το Βελιγράδι το Κόσοβο.

Αν, επομένως, η διεθνής κοινότητα αποδεχθεί και de jure την ολοκληρωτική απόσχιση του Κοσόβου, γιατί να μη γίνει το ίδιο και με την Ταϊβάν; Ενας λόγος παραπάνω, λοιπόν, για το αυξημένο ενδιαφέρον και τη στήριξη των Σέρβων από το Πεκίνο.

Πηγή: Καθημερινή

Συνέχεια ανάγνωσης

Eυρώπη

Ελλάς και Ευρώπη. Μια ασύμμετρη πορεία….

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Του Πάνου Ευαγγελόπουλου*

Με βάση την επέτειο της συνθήκης προσχώρησης της Ελλάδος στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες, οφείλουμε να προχωρήσουμε σε μια σύγκριση, τι έχουμε καταφέρει σε σχέση με τις Ευρωπαϊκές χώρες, παλαιές και νέες, που την συναποτελούν. Τα δεδομένα είναι τραγικά αποκαλυπτικά, πόσο έχουν προχωρήσει οι χώρες της Ευρώπης, τόσο οι παλαιές, προ της εντάξεως της Ελλάδος το 1981, όσο και οι νέες, αυτές που εντάχθηκαν μετά την Ελλάδα, δηλαδή μετά το 1981. Για αρχή και μόνον, σας δίνω αυτό το πολύ ουσιώδες δεδομένο που δείχνει κατάφωρα την αποτυχία μας. Το Κατά Κεφαλήν Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν. Μας έχουν περάσει σχεδόν όλες οι Χώρες της Ευρώπης… Παλιές και Νέες…

Έναντι των παλαιών χωρών είμαστε τόσο μακριά που δεν βλέπουμε πια ούτε την σκόνη τους… Έναντι των νέων χωρών, ακούστε και δείτε, μας έχουν ξεπεράσει σχεδόν όλες, και μιλάμε για τις πρώην κομμουνιστικές χώρες που βγήκαν από τον Παράδεισο του Υπαρκτού Σοσιαλισμού, τελείως κατεστραμμένες και διαλυμένες, πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά.

Ποιο όμως είναι εκείνο το χαρακτηριστικό, το πιο αποκαρδιωτικό και το πιο απελπιστικό για την χώρα μας; Ποια είναι εκείνη η χώρα που μας πέρασε και μαρτυρά την πλήρη αποτυχία μας, την συνεχιζόμενη απόκλιση μας, την συνεχώς και εν εξελίξει καθυστέρηση μας και την κατάδηλη οπισθοδρόμηση μας που δεν θέλουμε να δούμε διότι μας κυβερνούν υπερόπτες πολιτικοί που λόγω της υπεροψίας τους και εκ του ορισμού της λέξεως, σημαίνει ότι δεν βλέπουν κάτω που περπατούν και δεν βλέπουν τι συμβαίνει γύρω τους στην οικονομία και στην κοινωνία.

Στην οικονομία μας εάν εξαιρέσεις τις λίγες επιχειρήσεις που είναι εξωστρεφείς και τραβούν μπροστά, το 98% της οικονομίας είναι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που στενάζουν και οι μισές από αυτές με έντονα προβλήματα επιβίωσης. Στην κοινωνία χαμηλοί μισθοί και δημόσια αγαθά χαμηλής ποιότητας με πρόδηλες ανεπάρκειες και ελλείψεις.

Λοιπόν αυτή η χώρα που μας πέρασε είναι η Κροατία. Μια χώρα σημαδιακή για την επιτυχία της και την πρόοδο της που αν συγκριθεί ο τρόπος αλλά και η ταχύτητα που μας προσπέρασε, με αυτά τα οποία κάναμε και συνεχίζουμε να κάνουμε εμείς, αποδεικνύει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο, τον αναποτελεσματικό τρόπο που διαχειριζόμαστε τους Ευρωπαϊκούς Πόρους στο σήμερα, αλλά και τόσες δεκαετίες στο παρελθόν, όπως επίσης και την δεινή κατάσταση στην οποία έχουμε περιέλθει και η οποία ωραιοποιείται με λόγια και με μια λανθάνουσα εικόνα που δίνουν ονομαστικά μακροοικονομικά μεγέθη που έχουν απογειωθεί λόγω πληθωρισμού.

Ποια είναι λοιπόν αυτά τα στοιχεία που κάνουν την σύγκριση μας με την Κροατία τόσο καταλυτική εις βάρος μας, για μια χώρα σαν εμάς, που έχουμε μπει στην ΕΟΚ από το 1981, ενώ η Κροατία μπήκε στην ΕΕ μόλις το 2013. Δεν χρειάζεται καν να κοιτάξουμε τα νούμερα, αλλά αν πραγματικά τα εξετάσουμε αναλυτικά, τότε θα δούμε ότι η Ελλάς έχει εισπράξει σε εκθετικό βαθμό, πολλαπλάσιους πόρους από την Ενωμένη Ευρώπη σε σχέση με την Κροατία, ειδικά εάν αυτό το αναλύσουμε στο βάθος των δεκαετιών, που η Ελλάς προσπορίζεται Ευρωπαϊκά χρήματα από τις επιταγές Ράλλη, τα Μεσογειακά Ολοκληρωμένα Προγράμματα, τα πακέτα Ντελόρ μέχρι σήμερον με τα πολυετή, πολυδύναμα και πολυπράγμονα ΕΣΠΑ, συν του γιγαντιαίου κύματος πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, που μας προέκυψε ως μάννα εξ ουρανού!

Επιπλέον η Κροατία μπήκε στην Ευρωζώνη μόλις φέτος, δηλαδή την 1-1-2023, ενώ την ανεξαρτησία της, την απέκτησε το 1991, αρχίζοντας ένας πολύ άγριος και βίαιος πόλεμος, με πολύ βαριές απώλειες σε ανθρώπους, ακόμη και σε γυναίκες και παιδιά, αλλά και πολύ σημαντικές καταστροφές σε υποδομές και σε υλικό κεφάλαιο μέχρι και το 1995. Αυτή λοιπόν η χώρα, η Κροατία, με το τόσο πρόσφατο τραγικό παρελθόν, που γεννήθηκε μέσα από το αίμα και τις στάχτες, μας πέρασε σε κατά κεφαλήν εισόδημα…

Δεν φθάνει όμως μόνον αυτό, για να καταλάβουμε την πλήρη σημασία της καταλυτικής εναντίον μας συγκρίσεως. Πρέπει να λάβουμε υπ’ όψιν, για να αντιληφθούμε πλήρως την άνιση κατά ημών πορείας στο Ευρωπαϊκό Γίγνεσθαι, ότι η Ελλάς είναι δυόμιση φορές σε έκταση μεγαλύτερη από την Κροατία και δυόμιση φορές μεγαλύτερη σε πληθυσμό, που και η έκταση και ο πληθυσμός, είναι καθοριστικοί παράγοντες για την διαμόρφωση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος.

Υπάρχει όμως και μια άλλη χώρα που πρέπει να δούμε κατάματα για να καταλάβουμε την απόκλιση μας, την καθυστέρηση μας και την οπισθοδρόμηση μας σε σχέση με την Ευρώπη. Αυτή η χώρα δεν είναι άλλη από την Ιρλανδία, που το 2010 ήταν η χώρα των χρεοκοπημένων τραπεζών, της κατάρρευσης της αγοράς των στεγαστικών δανείων, με εκατομμύρια νοικοκυριά καταχρεωμένα και δημόσια οικονομικά του Ιρλανδικού κράτους καταρρακωμένα. Αυτή η χώρα λοιπόν, λίγους μήνες μετά από εμάς, μπήκε σε μνημόνιο το ίδιο έτος το 2010 και εισέπραξε από την Ενωμένη Ευρώπη, το σωτήριον ποσόν των 90 δις. ευρώ που αντιστοιχούσε περίπου στο 60% του ΑΕΠ της Ιρλανδίας εκείνης της χρονιάς. Αυτή λοιπόν η χώρα με τα ίδια προβλήματα με μας και μάλιστα χειρότερα από εμάς στον τραπεζικό τομέα το 2010, όχι μόνον μας πέρασε κατά πολύ, αλλά φιγουράρει την σήμερον ημέρα, δεύτερη στην κορυφή της κατάταξης των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο κατά κεφαλήν ακαθάριστο εγχώριο προϊόν!

για τη συνέχεια NewIdeas

 

Συνέχεια ανάγνωσης

Βαλκάνια

Προς εκτόνωση η κατάσταση στο Κόσσυφοπέδιο – Αποσύρονται τα οδοφράγματα

Δημοσιεύτηκε

στις

REUTERS/Florion Goga

«Είναι μακρά διαδικασία, θα πάρει χρόνο», είπε ο Σέρβος πρόεδρος.

Την σταδική απόσυρση των οδοφραγμάτων που αποκλείουν δρόμους στο βόρειο τμήμα του Κοσόβου ανακοίνωσε ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

«Είναι μακρά διαδικασία, θα πάρει χρόνο», σημείωσε ο κ. Βούτσιτς. Συμπλήρωσε ότι η Ουάσιγκτον και οι Βρυξέλλες, που μεσολαβούν στις συνομιλίες του Βελιγραδίου και της Πρίστινας για να επιλυθούν τα εκκρεμή ζητήματα, εγγυήθηκαν πως οι Σέρβοι που έστησαν τα οδοφράγματα δεν θα αντιμετωπίσουν ποινές διώξεις.

Όπως έγινε γνωστό, οι Σέρβοι του Κοσόβου, που αποκλείουν δρόμους στο βόρειο τμήμα του επί 19 ημέρες, συμφώνησαν να αρχίσουν να αίρουν τα οδοφράγματα από το πρωί, μετά τις πιέσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ για να αποκλιμακωθεί η ένταση.

Προηγήθηκε συνάντηση του Αλεξάνταρ Βούτσιτς με Σέρβους κατοίκους του βόρειου Κοσόβου στη σερβική πόλη Ράσκα.

Για πάνω από 20 χρόνια, το Κόσοβο αποτελεί πηγή εντάσεων ανάμεσα στη Δύση, μεγάλο μέρος της οποίας υποστήριξε την ανεξαρτησία του, και τη Ρωσία, που υποστηρίζει τη Σερβία στην προσπάθειά της να εμποδίσει την ένταξη της Πρίστινας σε διεθνείς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένου του ΟΗΕ.

Οι ΗΠΑ, το NATO και η ΕΕ απαίτησαν τα μέρη να ασκήσουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση, καθώς οι αρχές στο Κόσοβο έκλεισαν τρίτη συνοριακή διέλευση χθες Τετάρτη και οι εντάσεις με τους Σέρβους της περιοχής ανέβηκαν περαιτέρω.

Η KFOR, η νατοϊκή αποστολή στο Κόσοβο, διαβεβαίωσε πως υποστηρίζει «τον διάλογο» των πλευρών για να αποκλιμακωθεί η ένταση, έπειτα από πολυήμερα επεισόδια.

Τη Δευτέρα, το Βελιγράδι έθετε τον σερβικό στρατό στον «υψηλότερο βαθμό ετοιμότητας για μάχη».

Το Κρεμλίνο διέψευσε την κατηγορία του υπουργείου Εσωτερικών του Κοσόβου πως επιδιώκει την «αποσταθεροποίησή του», ενώ έκρινε πως το Βελιγράδι υπερασπίζει τα δικαιώματα των Σέρβων της περιοχής.

Τα οδοφράγματα στο Κόσοβο στήθηκαν από εκατοντάδες εκ των 120.000 Σέρβων του Κοσόβου μετά τη 10η Δεκεμβρίου, μετά τη σύλληψη σέρβου πρώην αστυνομικού, παραλύοντας την κυκλοφορία. Δικαστήριο αποφάσισε να αποφυλακιστεί και να τεθεί σε κατ’ οίκον κράτηση κατόπιν εισήγησης εισαγγελέα, προκαλώντας οργή κι αντιδράσεις στην Πρίστινα, ιδίως από τον πρωθυπουργό Άλμπιν Κούρτι: «είμαι πολύ περίεργος να μάθω ποιος εισαγγελέας έκανε την εισήγηση και ποιος δικαστής την ενέκρινε», είπε χθες Τετάρτη ο επικεφαλής της κυβέρνησης του Κοσόβου.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή