Ακολουθήστε μας

Εξωτερική Πολιτική

Σχέδιο Ε.Ε: Ενίσχυση της συνεργασίας τουρκικής και ελληνικής ακτοφυλακής

Δημοσιεύτηκε

στις

Αθανασόπουλος Αλ. Άγγελος 
Δεν υπάρχει προς το παρόν σαφής αναφορά σε κοινές περιπολίες στο Αιγαίο
Ουδεμία καθαρή αναφορά σε «κοινές περιπολίες» (joint patrols) ελληνικής και τουρκικής ακτοφυλακής στο Αιγαίο δεν περιλαμβάνεται στο προσχέδιο του Σχεδίου Δράσης (Action Plan) ΕΕ – Τουρκίας που συζητήθηκε κατά την επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις Βρυξέλλες και δόθηκε στη δημοσιότητα το μεσημέρι της Τρίτης 6 Οκτωβρίου.
Σύμφωνα με το κείμενο (σελίδα 4), σημειώνεται ότι η Τουρκία θα πρέπει «να ενισχύσει τη δυνατότητα εντοπισμού (interception) της Τουρκικής Ακτοφυλακής, ιδιαίτερα μέσω της αναβάθμισης του εξοπλισμού επιτήρησης, της ενίσχυσης της ικανότητας περιπολιών καθώς και έρευνας και διάσωσης και την ενδυνάμωση της συνεργασίας με την Ελληνική Ακτοφυλακή».
Αυτό δεν σημαίνει φυσικά ότι δεν μπορούν να υπάρξουν εξελίξεις στο μέλλον, καθώς η ενδυνάμωση της ελληνοτουρκικής συνεργασίας θα μπορούσε να λάβει διάφορες μορφές. Άλλωστε, ήδη σε κοινοτικό επίπεδο συζητείται εντονότατα το θέμα της ενίσχυσης του Frontex και η δημιουργία ουσιαστικά μίας Ευρωπαϊκής Ακτοφυλακής. Το θέμα της ασφάλειας των συνόρων έχει προωθηθεί ψηλά στην ατζέντα της ΕΕ, αλλά οι κοινές ελληνοτουρκικές περιπολίες στο Αιγαίο αγγίζουν ευαίσθητα ζητήματα εθνικής κυριαρχίας.

Το θέμα της βίζας  
Ωστόσο, στο κείμενο του Σχεδίου Δράσης υπάρχει κάτι πολύ σημαντικότερο που θα πρέπει να λάβει υπόψη της η Αθήνα. Οι Βρυξέλλες εμφανίζονται διατεθειμένες να παρακάμψουν την εκπλήρωση συγκεκριμένων τεχνικών προϋποθέσεων για την απελευθέρωση του καθεστώτος χορήγησης βίζας σε τούρκους πολίτες που θέλουν να εισέρχονται στην ΕΕ ώστε να αποσπάσουν το «πράσινο φως» από την Άγκυρα για συνεργασία στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.
Το ζήτημα πλέον μετακινείται σε υψηλόβαθμο πολιτικό επίπεδο και οι οριστικές αποφάσεις δεν θα υπάγονται σε τεχνικές διαδικασίες. Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, συζητήθηκε εκτενώς στις συνομιλίες που είχε στις Βρυξέλλες ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με την «κοινοτική τριανδρία» Ντόναλντ ΤουσκΖαν – Κλοντ Γιούνκερ και Μάρτιν Σουλτς. Άλλωστε, το αίτημα του Προέδρου της Τουρκίας για συνεργασία και συντονισμό με την ΕΕ ώστε να δημιουργηθεί «ζώνη ασφαλείας» στο συριακό έδαφος δεν φαίνεται να βρήκε ευήκοα ώτα.
Εδώ και καιρό έχει αρχίσει να διαμορφώνεται σε κύκλους της Κομισιόν η άποψη ότι εξαιτίας της διευρυνσιακής κόπωσης που έχει επικρατήσει, η ΕΕ πρέπει να οικοδομήσει μία σαφή στρατηγική σχέση με την Τουρκία που δεν θα είναι τίποτε διαφορετικό από αυτό που έχει ονομαστεί «ειδική σχέση». Και αναμφίβολα, η εξέλιξη αυτή θέτει σοβαρά ερωτήματα για την ελληνική πολιτική στο ζήτημα των ευρωτουρκικών σχέσεων.
Κατά τα υπόλοιπα, το Σχέδιο Δράσης ΕΕ – Τουρκίας για τη μετανάστευση δεν περιέχει ριζοσπαστικές πρωτοβουλίες. Από χρηματοδοτικής απόψεως, τα κονδύλια (ύψους 1 δις. ευρώ) που προσφέρονται στην Τουρκία είναι, ουσιαστικά, ένα «επαναπακετάρισμα» κονδυλίων που θα ελάμβανε η γειτονική χώρα ως υποψήφια προς ένταξη χώρα (μέσω του προγράμματος Instrument for Pre – Accession Assistance, IPA), σε συνδυασμό με χρήματα που θα δεσμευθούν στο πλαίσιο του Trust Fund για τη Συρία που ανακοινώθηκε στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 23 Σεπτεμβρίου. Τα χρήματα αυτά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη συγχρηματοδότηση κατασκευής έξι κέντρων υποδοχής σε τουρκικό έδαφος, αλλά και για την ένταξη των προσφύγων στην τουρκική κοινωνία (μέσω πχ της διευκόλυνσης πρόσβασης στην αγορά εργασίας).
Στο ίδιο Σχέδιο Δράσης υπάρχει αναφορά στην υποστήριξη για την υλοποίηση των υπαρχόντων προγραμμάτων επανεγκατάστασης (resettlement) με σκοπό την πιο εύρυθμη είσοδο υπηκόων τρίτων χωρών προς την Ευρώπη, καθώς επίσης και για την εφαρμογή της Συμφωνίας Επανεισδοχής ΕΕ – Τουρκίας (που είχε συνδεθεί, με οδικό χάρτη, με την απελευθέρωση της χορήγησης θεωρήσεων).
Η Τουρκία καλείται επίσης να ενισχύσει τη διασυνοριακή συνεργασία με Ελλάδα και Βουλγαρία στα χερσαία σύνορα, να συνεργαστεί με τον Frontex και σε κοινές επιχειρήσεις επιστροφών, ενώ ζητείται η αναβάθμιση των δυνατοτήτων επιτήρησης των συνόρων, έρευνας και διάσωσης, καθώς και η συνεργασία για την καταπολέμηση των παράνομων δικτύων διακίνησης ανθρώπων. Ήδη, έχει προβλεφθεί η τοποθέτηση ενός συνδέσμου του Frontex στην αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Τουρκία.  
ΒΗΜΑ

Εξωτερική Πολιτική

Στο επίκεντρο η ελληνοαμερικανική συνεργασία σε συνάντηση του Μητσοτάκη με Αμερικανούς γερουσιαστές στα Χανιά

Στη συνάντηση πήραν μέρος συγκεκριμένα οι Jerry Moran, Susan Collins, John Boozman, John Cornyn, John Hoeven, που συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, στις Επιτροπές Κατανομής Πόρων, Πληροφοριών και Ενέργειας της Γερουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Πρωινό εργασίας στην οικία του στα Χανιά με ομάδα Αμερικανών Γερουσιαστών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος είχε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια και του πρέσβη των ΗΠΑ, Τζορτζ Τσούνης.

Στη συνάντηση πήραν μέρος συγκεκριμένα οι Jerry Moran, Susan Collins, John Boozman, John Cornyn, John Hoeven, που συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, στις Επιτροπές Κατανομής Πόρων, Πληροφοριών και Ενέργειας της Γερουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά τη διάρκεια της συνάντησης «συζητήθηκε το εξαιρετικό επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συνεργασίας, καθώς και ο ρόλος της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η Ελλάδα και στον ρόλο της στην ανάπτυξη του Κάθετου Διαδρόμου ενέργειας και στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Διχασμός για το αν το Ισραήλ θα χτυπήσει τα πυρηνικά του Ιράν

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου 2024

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου 2024

Θέματα Εκπομπής 4ης Οκτωβρίου 2024
1. Το δίδυμο Μητσοτάκη-Γεραπετρίτη επιμένει στο λάθος με την Τουρκία
2. Διχασμένες οι απόψεις για το αν το Ισραήλ θα χτυπήσει τα πυρηνικά του Ιράν 18:25
3. ΗΠΑ: Απανωτά σκάνδαλα του συζύγου της Χάρις ρίχνουν σκιά στον προεκλογικό της αγώνα 45:10
4. Ρωσία-Ουκρανία: Ο Ζελένσκι τα βάζει με τη Δύση 49:00

Συνέχεια ανάγνωσης

Ενεργειακά

Τα Νέα: Εξελίξεις στο Αιγαίο! Μία ευκαιρία, μία παγίδα και οι χάρτες

Δημοσίευμα στα Νέα επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Δημοσίευμα στα Νέα επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

Στην πρόσφατη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη έγινε γνωστό, ότι οι ηγέτες Ελλάδας και Τουρκίας εδωσαν εντολή «διερεύνησης» για εκκίνηση των συζητήσεων περί υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ στους Υπουργούς Εξωτερικών της κάθε χώρας, Γιώργο Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν αντίστοιχα.

Την αποκάλυψη είχε κάνει ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, σε δηλώσεις του από τη Νέα Υόρκη, επισημαίνοντας, ότι «είναι αναγκαίο σήμερα, περισσότερο από ποτέ, όταν βρισκόμαστε σε μια περιοχή, η οποία βάλλεται από διαρκείς γεωπολιτικούς κινδύνους και εν μέσω δύο πολέμων, να υπάρχουν σχέσεις κατανόησης και καλής γειτονίας». 

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας θα επισκεφθεί το επόμενο διάστημα την Ελλάδα, έτσι ώστε να προετοιαστεί το Ανώτατο Συμβούλιο και να συντονιστούν όλες τις αναγκαίες ενέργειες.

Το δημοσίευμα των Νέων

Το Σάββατο σε πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της που τιτλοφορείται ως “Εξελίξεις στο Αιγαίο” η εφημερίδα “Τα Νέα” επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία επιθυμεί να συζητήσει για οριοθέτηση βάσει του δικαίου της Θάλασσας.

“Εναν νέο δρόμο στον ελληνοτουρκικό διάλογο σηματοδοτεί η πληροφορία ότι η Αγκυρα αποδέχεται να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

• Μετά την Παλαιστίνη και η χώρα μας κινδυνεύει από την ανυπαρξία επαρκούς χαρτογράφησης

• Ποια είναι η παγίδα

Η νέα φάση στα ελληνοτουρκικά ζητήματα θέτει και νέα ερωτήματα ως προς της διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων! Στο εγγύς ιστορικό παρελθόν στην ευρύτερη περιοχή μας, έχουν διεξαχθεί ανάλογες διαπραγματεύσεις, στις οποίες μπορούμε να ανατρέξουμε ως προς το δέον ή το μη δέον γενέσθαι στα καθ΄ημάς κρίσιμα διακυβεύματα”, αναφέρει μεταξύ άλλων το δημοσίευμα των Νέων.

 

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή