Ακολουθήστε μας

Εξωτερική Πολιτική

Σκέφτονται να καταργήσουν υπηρεσία του ΥΠΕΞ για το σκοπιανό;

Δημοσιεύτηκε

στις

Παντελής Σαββίδης

  • Η κεντρική πλατεία των Σκοπίων (Φωτ. Αρχείου: EPA – G.Licovski)
    Πληροφορίες έγκυρες, που προς το παρόν διαψεύδονται επισήμως, φέρουν την ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών να προβληματίζεται για την κατάργηση της Διεύθυνσης  Πολιτικών Υποθέσεων στο υφυπουργείο Μακεδονίας-Θράκης (που σε κάθε κυβερνητικό ανασχηματισμό παίρνει και άλλη ονομασία).
    Είναι μια υπηρεσία που συγκροτήθηκε εδώ και δεκαετίες και ασχολείται με το θέμα των Σκοπίων τώρα· με το σκοπιανό και το μειονοτικό παλαιότερα, μέχρι που συγκροτήθηκε ανάλογη υπηρεσία στην Ξάνθη, η οποία ανέλαβε το μειονοτικό.

    Η προσφορά της υπηρεσίας είναι, πέραν πάσης αμφισβητήσεως, στη διαμόρφωση θέσεων και πολιτικών του ΥΠΕΞ, στο κρίσιμο θέμα των σχέσεων με την πΓΔΜ. Όπως και της αντίστοιχης υπηρεσίας στη Θράκη.
    Στη Θεσσαλονίκη, μάλιστα, υπάρχουν αρκετά προξενεία διαφόρων χωρών των οποίων η πολιτική σε θέματα που απασχολούν την Ελλάδα είναι άκρως ενδιαφέρουσα. Ο επικεφαλής διπλωμάτης τής διεύθυνσης, που οι πληροφορίες μας υποστηρίζουν ότι σχεδιάζεται να καταργηθεί, έχει την επαφή με τους προξένους αυτούς.
    Το ανησυχητικό είναι πως η εκτίμηση για την πρόθεση κατάργησης της υπηρεσίας αυτής εστιάζεται στην άρση κάθε δυνητικού εμποδίου σε προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος της ονομασίας της γειτονικής χώρας, με λύση που δεν θα ικανοποιεί τις προσδοκίες της ελληνικής κοινής γνώμης.
    Υπενθυμίζουμε πως στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, τα Σκόπια φέρονται διατεθειμένα να επαναφέρουν το ζήτημα της εισόδου τους στη Συμμαχία. Στην απόπειρα του 2008, στη Σύνοδο του Βουκουρεστίου, η πρόταση απερρίφθη και με απόφαση της Συνόδου ετέθη ως προϋπόθεση για την ένταξη η επίλυση του θέματος της ονομασίας. Στη συνέχεια οι ΗΠΑ ανεγνώρισαν τα Σκόπια με τη συνταγματική τους ονομασία, ενώ σε συνάντηση για το θέμα της αντιμετώπισης του τζιχαντισμού στη Μέση Ανατολή που συγκάλεσε η Ουάσιγκτον πριν από λίγες εβδομάδες, ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν συμμετείχε επειδή τα Σκόπια έπαιρναν μέρος ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας».
    Οι ΗΠΑ καταβάλλουν επίμονες προσπάθειες για την επίλυση ή το ξεπέρασμα του προβλήματος, με σκοπό την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ.
    Δεν είναι, όμως, εύκολα τα πράγματα διότι, παρά τις κατά καιρούς κυβερνητικές επιθυμίες, η ελληνική κοινή γνώμη επιδεικνύει μεγάλη ευαισθησία σε μια ονομασία με το όνομα Μακεδονία, το οποίο και μόνο αποδέχονται τα Σκόπια.
    Το πρόβλημα είναι αξεπέραστο. Η μόνη υποχώρηση που κάνουν τα Σκόπια είναι να έχουν ως διεθνή ονομασία το «Δημοκρατία Μακεδονίας» και η Ελλάδα να τα ονομάζει, στις διμερείς τους σχέσεις, όπως επιθυμεί. Κάτι που δεν δέχεται η Αθήνα η οποία επιδιώκει μια ονομασία erga omnes, δηλαδή, για κάθε χρήση.
    Η ελληνική θέση μετακινήθηκε από την άρνηση κάθε ονομασίας που θα περιελάμβανε τη λέξη «Μακεδονία» στην αποδοχή σύνθετης ονομασίας με τη λέξη «Μακεδονία».
    «Άνω Μακεδονία», «Βόρεια Μακεδονία», όπως και άλλες σύνθετες ονομασίες, συζητήθηκαν μετά από διεθνείς πιέσεις, αλλά δεν βρέθηκε λύση.
    Τα Σκόπια σε κάποια στιγμή των διαπραγματεύσεων δέχθηκαν να συζητήσουν σύνθετη ονομασία με την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα τους αναγνώριζε ως «μακεδονική εθνότητα» και τη γλώσσα τους ως «μακεδονική». Η Αθήνα απέρριψε την πρόταση αυτή αλλά, μια τέτοια λύση προσκρούει και στη βουλγαρική πλευρά η οποία, ναι μεν αναγνώρισε τα Σκόπια ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας» δεν δέχεται όμως ότι πρόκειται για ξεχωριστό, «μακεδονικό λαό», ούτε για ξεχωριστή γλώσσα, «μακεδονική». Η θέση της Σόφιας είναι ότι οι κάτοικοι της πΓΔΜ είναι Βούλγαροι.
    Μέσα σε αυτόν τον κυκεώνα, θα ήταν μεγάλο λάθος να καταργηθεί μια υπηρεσία στη Θεσσαλονίκη, που κατά κοινή ομολογία έχει βοηθήσει στη χάραξη της ελληνικής πολιτικής και στην αντιμετώπιση του προβλήματος στην καθημερινότητά του. Άλλωστε, στην υπηρεσία αυτή εκτός του επικεφαλής διπλωμάτη, βρίσκεται πάντα και ένας εμπειρογνώμονας με πολύ καλή γνώση και του θέματος και των βαλκανικών εξελίξεων.

    Ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς με τον Μ. Νίμιτς τον Απρίλιο στη Νέα Υόρκη (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Δ. Πανάγος)
    Το όλο θέμα ήρθε στη δημοσιότητα τις τελευταίες ημέρες, μετά από επιστολή του υπουργού Εξωτερικών προς τις ηγεσίες των κοινοβουλευτικών κομμάτων με την οποία ζητούσε προτάσεις τους στο θέμα της ονομασίας και την απαράδεκτη ενέργεια της «Χρυσής Αυγής» να την κοινοποιήσει δημοσίως.
    Όπως αναφέρθηκε και στην αρχή, η πληροφορία για την μεθόδευση κατάργησης της υπηρεσία του ΥΠΕΞ στη Θεσσαλονίκη προέρχεται από εγκυρότατη πηγή. Αρμόδια και υψηλά ιστάμενη στην ιεραρχία του ΥΠΕΞ είναι και η πηγή που τη διέψευσε. Κρίναμε, όμως, ως αναγκαία τη δημοσιοποίηση του θέματος, για να έχουν γνώσιν οι φύλακες. Μήπως, αν υπάρχουν κακές σκέψεις, αποτραπούν με τη δημοσιοποίησή τους.

Εξωτερική Πολιτική

Στο επίκεντρο η ελληνοαμερικανική συνεργασία σε συνάντηση του Μητσοτάκη με Αμερικανούς γερουσιαστές στα Χανιά

Στη συνάντηση πήραν μέρος συγκεκριμένα οι Jerry Moran, Susan Collins, John Boozman, John Cornyn, John Hoeven, που συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, στις Επιτροπές Κατανομής Πόρων, Πληροφοριών και Ενέργειας της Γερουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Πρωινό εργασίας στην οικία του στα Χανιά με ομάδα Αμερικανών Γερουσιαστών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος είχε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια και του πρέσβη των ΗΠΑ, Τζορτζ Τσούνης.

Στη συνάντηση πήραν μέρος συγκεκριμένα οι Jerry Moran, Susan Collins, John Boozman, John Cornyn, John Hoeven, που συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, στις Επιτροπές Κατανομής Πόρων, Πληροφοριών και Ενέργειας της Γερουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά τη διάρκεια της συνάντησης «συζητήθηκε το εξαιρετικό επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συνεργασίας, καθώς και ο ρόλος της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η Ελλάδα και στον ρόλο της στην ανάπτυξη του Κάθετου Διαδρόμου ενέργειας και στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Διχασμός για το αν το Ισραήλ θα χτυπήσει τα πυρηνικά του Ιράν

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου 2024

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου 2024

Θέματα Εκπομπής 4ης Οκτωβρίου 2024
1. Το δίδυμο Μητσοτάκη-Γεραπετρίτη επιμένει στο λάθος με την Τουρκία
2. Διχασμένες οι απόψεις για το αν το Ισραήλ θα χτυπήσει τα πυρηνικά του Ιράν 18:25
3. ΗΠΑ: Απανωτά σκάνδαλα του συζύγου της Χάρις ρίχνουν σκιά στον προεκλογικό της αγώνα 45:10
4. Ρωσία-Ουκρανία: Ο Ζελένσκι τα βάζει με τη Δύση 49:00

Συνέχεια ανάγνωσης

Ενεργειακά

Τα Νέα: Εξελίξεις στο Αιγαίο! Μία ευκαιρία, μία παγίδα και οι χάρτες

Δημοσίευμα στα Νέα επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Δημοσίευμα στα Νέα επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

Στην πρόσφατη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη έγινε γνωστό, ότι οι ηγέτες Ελλάδας και Τουρκίας εδωσαν εντολή «διερεύνησης» για εκκίνηση των συζητήσεων περί υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ στους Υπουργούς Εξωτερικών της κάθε χώρας, Γιώργο Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν αντίστοιχα.

Την αποκάλυψη είχε κάνει ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, σε δηλώσεις του από τη Νέα Υόρκη, επισημαίνοντας, ότι «είναι αναγκαίο σήμερα, περισσότερο από ποτέ, όταν βρισκόμαστε σε μια περιοχή, η οποία βάλλεται από διαρκείς γεωπολιτικούς κινδύνους και εν μέσω δύο πολέμων, να υπάρχουν σχέσεις κατανόησης και καλής γειτονίας». 

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας θα επισκεφθεί το επόμενο διάστημα την Ελλάδα, έτσι ώστε να προετοιαστεί το Ανώτατο Συμβούλιο και να συντονιστούν όλες τις αναγκαίες ενέργειες.

Το δημοσίευμα των Νέων

Το Σάββατο σε πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της που τιτλοφορείται ως “Εξελίξεις στο Αιγαίο” η εφημερίδα “Τα Νέα” επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία επιθυμεί να συζητήσει για οριοθέτηση βάσει του δικαίου της Θάλασσας.

“Εναν νέο δρόμο στον ελληνοτουρκικό διάλογο σηματοδοτεί η πληροφορία ότι η Αγκυρα αποδέχεται να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

• Μετά την Παλαιστίνη και η χώρα μας κινδυνεύει από την ανυπαρξία επαρκούς χαρτογράφησης

• Ποια είναι η παγίδα

Η νέα φάση στα ελληνοτουρκικά ζητήματα θέτει και νέα ερωτήματα ως προς της διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων! Στο εγγύς ιστορικό παρελθόν στην ευρύτερη περιοχή μας, έχουν διεξαχθεί ανάλογες διαπραγματεύσεις, στις οποίες μπορούμε να ανατρέξουμε ως προς το δέον ή το μη δέον γενέσθαι στα καθ΄ημάς κρίσιμα διακυβεύματα”, αναφέρει μεταξύ άλλων το δημοσίευμα των Νέων.

 

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή