Ακολουθήστε μας

Γαλλία

«Τερατώδες χτύπημα στον ευρωπαϊκό πολιτισμό» οι επιθέσεις στο Παρίσι

Δημοσιεύτηκε

στις

 Αλεξέι ΤιμοφέιτσεφRBTH 

Οι Ρώσοι συλλυπούνται τις οικογένειες και τους φίλους των θυμάτων από τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι, εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους προς τους Γάλλους. Οι ρώσοι πολιτικοί κάνουν έκκληση για ενότητα απέναντι στην κοινή απειλή της διεθνούς τρομοκρατίας.

Δηλώσεις για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι, έκαναν ο πρόεδρος και ο πρωθυπουργός της Ρωσίας. «Η Ρωσία καταδικάζει απερίφραστα αυτές τις απάνθρωπες δολοφονίες και είναι έτοιμη να παράσχει οποιαδήποτε βοήθεια για τη διερεύνηση αυτών των τρομοκρατικών εγκλημάτων», δήλωσε ο γραμματέας Τύπου του προέδρου της Ρωσίας, Ντμίτρι Πεσκόφ. 

«Η τραγωδία αυτή ήταν άλλη μια απόδειξη της βάρβαρης φύσης της τρομοκρατίας, η οποία αποτελεί μια πρόκληση απέναντι στον ανθρωπινό πολιτισμό», αναφέρεται στο κείμενο των συλλυπητηρίων, το οποίο απέστειλε ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν στον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ. Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντιεφ δήλωσε ότι συμμερίζεται τη θλίψη και τον πόνο του λαού της Γαλλίας και υπογράμμισε ότι «η τραγωδία στο Παρίσι απαιτεί απ’ όλους μας να ενωθούμε στον αγώνα κατά εξτρεμισμού, να προβάλλουμε μια ισχυρή και αποφασιστική αντίσταση στις τρομοκρατικές απόπειρες».

Την αλληλεγγύη τους προς τους Γάλλους εκφράζουν και οι απλοί ρώσοι πολίτες. Από τη νύχτα άρχισε να προσέρχεται κόσμος στην πρεσβεία της Γαλλίας στη Μόσχα, αποθέτοντας λουλούδια και σημειώματα με λόγια στήριξης. Ως το πρωί δίπλα από την πρεσβεία είχε δημιουργηθεί ουσιαστικά ένας αυτοσχέδιος τόπος μνήμης.
Στο Παρίσι, τη νύχτα προς το Σάββατο πραγματοποιήθηκε μια σειρά από τρομοκρατικές επιθέσεις. Σύμφωνα με τα ΜΜΕ, την ευθύνη τους ανέλαβε η εξτρεμιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος. Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Ενωτικό κάλεσμα της τρομοκρατίας

Κεντρική ιδέα των δηλώσεων των ρώσων πολιτικών, με τις οποίες εκφράστηκαν τα συλλυπητήρια προς τους Γάλλους, ήταν η ανάγκη για ένωση των προσπαθειών στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της επιτροπής διεθνών υποθέσεων της Άνω Βουλής, Κονσταντίν Κοσατσιόφ, η πολιτική βούληση της Ρωσίας συνίσταται στην πρόταση προς τη διεθνή κοινότητα για μια -άνευ όρων- ευρεία στο μέγιστο βαθμό συνεργασία στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας.
Στη σελίδα του στο Facebook, ο Κοσατσιόφ χαρακτήρισε τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι «τερατώδες χτύπημα στον ευρωπαϊκό μας πολιτισμό», προσθέτοντας πως «όλες οι σκέψεις και τα αισθήματά μας βρίσκονται τώρα εκεί, στο Παρίσι».
Ο συνάδελφος του Κοσατσιόφ στην Άνω Βουλή, Α΄ αντιπρόεδρος της επιτροπής άμυνας και ασφάλειας, Φραντς Κλιντσέβιτς, πρότεινε να εξεταστεί η ιδέα για τη «δημιουργία μια ευρείας αντιτρομοκρατικής συμμαχίας» σήμερα κιόλας στη Βιέννη, κατά τη συνάντηση με θέμα τη διευθέτηση του προβλήματος της Συρίας. Στην αυστριακή πρωτεύουσα έχουν ήδη μεταβεί για συνομιλίες οι επικεφαλής της διπλωματίας της Ρωσίας και των ΗΠΑ. Αναφερόμενη στη συνάντηση της Βιέννης, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε ότι η ατμόσφαιρα και οι εργασίες της δεν θα επηρεαστούν από τα γεγονότα στο Παρίσι. Όπως ανέφερε, «πρέπει να κάνουμε το παν ώστε να αποδείξουμε στην πράξη ότι είμαστε αλληλέγγυοι. Η αλληλεγγύη είναι η λέξη κλειδί σήμερα».
Ο πρόεδρος της Τσετσενίας, Ραμζάν Καντίροφ, κάλεσε να ενωθούν στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους, οι ηγέτες των μουσουλμανικών χωρών. Ο Καντίροφ έγραψε στο Instagram ότι «το κακό αυτό πρέπει να καταστραφεί από τη ρίζα του, διαφορετικά οι ορδές των τρομοκρατών θα κατακλύσουν ως χείμαρροι λάσπης όλες τις χώρες και τις πόλεις της γης. Καλούμε ξανά τους ηγέτες των αραβικών και μουσουλμανικών χωρών να ενώσουν τις προσπάθειές τους εναντίον του Ισλαμικού Κράτους».

Η ασφάλεια στη Ρωσία

Με φόντο τα γεγονότα του Παρισιού οι πολιτικοί καλούν να ενισχυθούν τα μέτρα ασφαλείας στη Ρωσία, δεδομένων μάλιστα και των πρόσφατων απειλών κατά της Ρωσίας από την πλευρά του Ισλαμικού Κράτους. Ο ηγέτης του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ρωσίας, Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, μιλώντας στο πρακτορείο TASS, είπε ότι πρέπει να ενισχυθούν στο μέγιστο βαθμό τα μέτρα ασφαλείας στη Ρωσία, αναφέροντας ότι «αν ενισχύσουμε τον αγώνα προς όλες τις κατευθύνσεις, τότε θα δούμε θετικά αποτελέσματα».
Το μέλος της επιτροπής της Κάτω Βουλής για θέματα ασφαλείας, Μπορίς Ρέζνικ, δήλωσε με τη σειρά του ότι εξαιτίας των απειλών για τρομοκρατικές επιθέσεις οι ρωσικές αρχές πρέπει να λάβουν έκτακτα μέτρα. Όπως ανέφερε στο ραδιοφωνικό σταθμό Kommersant FM, «πρέπει πρωτίστως να επιστρατευτούν όλα τα σώματα ασφαλείας. Απαιτείται επαγρύπνηση απ’ όλους μας, οφείλουμε να δείξουμε σε όλο τον κόσμο πώς πρέπει να συμπεριφέρεται στους δημόσιους χώρους. Δεν πρέπει να υπάρχει αβλεψία στο Μετρό, στα αεροδρόμια, σε χώρους υψηλής επικινδυνότητας». Η πρόταση για λήψη πρόσθετων μέτρων ασφαλείας στη ρωσική επικράτεια πιθανόν να συζητηθεί τη Δευτέρα 16 Νοεμβρίου στην Άνω Βουλή, ανέφερε ο γερουσιαστής Εβγκένι Σερεμπρένικοφ. tromokr

Γαλλία

Στον Λίβανο ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό

Δημοσιεύτηκε

στις

REUTERS/Karamallah Daher

Γαλλική παρέμβαση

Στον Λίβανο μεταβαίνει ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό όπως ανέφερε το γραφείο του, καθώς το Ισραήλ εξακολουθεί να πλήττει πολλούς στόχους στη χώρα αυτή.

«Επιβεβαιώνουμε πως ο υπουργός μεταβαίνει στον Λίβανο το Σαββατοκύριακο προκειμένου να συζητήσει με τις τοπικές αρχές και να παράσχει γαλλική υποστήριξη, ιδιαίτερα ανθρωπιστική υποστήριξη», ανέφερε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.

Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο η Γαλλία ζήτησε να τερματιστούν αμέσως τα ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα στον Λίβανο, τονίζοντας παράλληλα ότι αντιτίθεται σε οποιαδήποτε χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ στη χώρα αυτήν.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Ζαν-Νοέλ Μπαρό, κάλεσε επίσης τη Χεζμπολάχ και το Ιράν να αποφύγουν ενέργειες που θα μπορούσαν να αποσταθεροποιήσουν περαιτέρω την περιοχή.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Συνέχεια ανάγνωσης

Γαλλία

Μακρόν: Λάθος του Νετανιάχου να απορρίψει την πρόταση για κατάπαυση του πυρός με την Χεζμπολάχ

Δημοσιεύτηκε

στις

REUTERS/Annegret Hilse/File Photo

Αν ο Ισραηλινός πρωθυπουργός αρνηθεί την πρόταση θα θεωρηθεί «υπεύθυνος» για ενδεχόμενη περιφερειακή κλιμάκωση, προειδοποίησε

Την άποψη πως θα ήταν «λάθος» του Ισραηλινού πρωθυπουργού, του Μπενιαμίν Νετανιάχου, να «απορρίψει» την πρόταση κατάπαυσης του πυρός στα σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο, καθώς με αυτή την απόφαση θα θεωρηθεί «υπεύθυνος» για ενδεχόμενη περιφερειακή κλιμάκωση, διατύπωσε χθες ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν.

«Θεωρώ πως θα ήταν λάθος από πλευράς του (σ.σ. ισραηλινού) πρωθυπουργού να την αρνηθεί, διότι θα αναλάμβανε την ευθύνη για περιφερειακή κλιμάκωση, προφανώς τα νέα θύματα στις τάξεις των αμάχων στον Λίβανο, καθώς και ενδεχόμενη παραπέρα κλιμάκωση, που δεν θα μπορούσε να περιορίσει κανείς», προειδοποίησε, στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Καναδό πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό στο Μόντρεαλ.

«Η πρόταση που έγινε είναι καλά εδραιωμένη πρόταση. Δεν έγινε στον αέρα», επισήμανε ο κ. Μακρόν. Όπως ανέφερε, η πρόταση «προετοιμάστηκε» και αποτέλεσε «αντικείμενο διαπραγμάτευσης» με «τον πρωθυπουργό Νετανιάχου και τις ομάδες του», τόσο «από τους Αμερικανούς» όσο και «από εμάς τους ίδιους».

Ο Καναδός πρωθυπουργός συμφώνησε πως «είναι απόλυτη ανάγκη να συμφωνηθεί κατάπαυση του πυρός αμέσως».

Οι ΗΠΑ, η Ε.Ε. και σύμμαχοί τους, συμπεριλαμβανομένων αραβικών κρατών, απηύθυναν κοινή έκκληση να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός στα σύνορα του Ισραήλ και του Λιβάνου για 21 ημέρες, την ώρα που ισραηλινοί καταιγιστικοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί έχουν σκοτώσει εκατοντάδες ανθρώπους κι έχουν αναγκάσει δεκάδες χιλιάδες άλλους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στη λιβανική επικράτεια αυτή την εβδομάδα. Η έκκληση για κατάπαυση του πυρός διάρκειας τριών εβδομάδων διατυπώθηκε μερικές ώρες αφού ο επικεφαλής του ισραηλινού στρατού, ο υποστράτηγος Χερτσί Χαλεβί, ζήτησε από τους άνδρες του να προετοιμαστούν για ενδεχόμενες χερσαίες επιχειρήσεις εναντίον της Χεζμπολά.

Ο Εμανουέλ Μακρίν είπε ακόμη πως θέλει να πιστεύει ότι οι πρώτες αντιδράσεις του Ισραήλ στην πρόταση δεν είναι «οριστικές» κι αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο νέας έκτακτης σύγκλησης του Συμβουλίου Ασφαλείας για το ζήτημα, προκειμένου να «αυξηθεί η πίεση».

Συνέχεια ανάγνωσης

Γαλλία

Μακρόν στον ΟΗΕ: Δεν πρέπει να γίνει πόλεμος στον Λίβανο

Δημοσιεύτηκε

στις

REUTERS/Mike Segar

Όσα είπε από το βήμα της Γ.Σ. του ΟΗΕ

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε το Ισραήλ να «σταματήσει την κλιμάκωση στον Λίβανο», μιλώντας ενώπιον του Συμβουλίου των Ηνωμένων Εθνών.

«Δεν μπορεί και δεν πρέπει να υπάρξει πόλεμος στο Λίβανο», διακήρυξε από το βήμα του ΟΗΕ. «Ο κύριος κίνδυνος στη Μέση Ανατολή είναι αυτός της κλιμάκωσης. Εδώ και πάρα πολύ καιρό, η Χεζμπολάχ αναλαμβάνει την “ευθύνη” να παρασύρει τον λιβανέζικο λαό σε πόλεμο», δήλωσε.

Και συνέχισε: «Θα ενεργήσουμε για να επιτύχουμε μια διπλωματική λύση ώστε να γλιτώσουν ζωές αμάχων. Δεν μπορεί και δεν πρέπει να υπάρξει πόλεμος στο Λίβανο. Καλούμε το Ισραήλ να σταματήσει τις επιδρομές του στο Λίβανο και τη Χεζμπολάχ να σταματήσει τα πλήγματα».

Ο πόλεμος στη Γάζα «έχει κρατήσει πάρα πολύ»
Μίλησε επίσης για τη Γάζα, «όπου η μοίρα του παλαιστινιακού λαού είναι παρούσα και βαραίνει σε κάθε μας συζήτηση». «Θα ήθελα να δηλώσω τη θέση της Γαλλίας: καταδικάζουμε την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου και εδώ θρηνούμε τα θύματα, 48 εκ των οποίων ήταν Γάλλοι πολίτες. Ζητάμε και πάλι εμφατικά την απελευθέρωση των ομήρων», είπε.

«Το Ισραήλ έχει το νόμιμο δικαίωμα να προστατεύει τον λαό του. Ωστόσο, ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα συνεχίζεται πάρα πολύ καιρό (…) Αυτοί οι θάνατοι αποτελούν πηγή μίσους. Χρειαζόμαστε κατάπαυση του πυρός το συντομότερο δυνατό. Είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης», επέμεινε επίσης.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή