Ακολουθήστε μας

Γαλλία

Κοινό μέτωπο ΗΠΑ-Ρωσίας-Γαλλίας

Δημοσιεύτηκε

στις

Αποφασισμένοι να συγκροτήσουν κοινό μέτωπο για τη συντριβή του «Ισλαμικού Κράτους», γεφυρώνοντας τις διαφορές τους γύρω από το συριακό πρόβλημα, εμφανίζονται οι ηγέτες των μεγάλων δυνάμεων στον απόηχο των πολύνεκρων τρομοκρατικών επιθέσεων των τζιχαντιστών στο Παρίσι. Μπαράκ Ομπάμα και Βλαντιμίρ Πούτιν συζήτησαν τις προοπτικές πολιτικής επίλυσης του συριακού, στο περιθώριο της διήμερης Συνόδου Κορυφής του G20 στην Αττάλεια της Τουρκίας. Παρά τις διαφορές που εξακολουθούν να υπάρχουν ως προς το μέλλον του Σύρου προέδρου Μπασάρ Ασαντ, σημειώθηκε μια κάποια προσέγγιση στη σύνοδο της Αττάλειας, όπως ανέφερε ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.
Εκκληση σε Ουάσιγκτον και Μόσχα να παραμερίσουν τις διαφορές τους απηύθυνε από τις Βερσαλλίες ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος θα συναντηθεί τις επόμενες ημέρες με τους Ομπάμα και Πούτιν. Τη βαθμιαία σύγκλιση μεταξύ μεγάλων και περιφερειακών δυνάμεων για το συριακό πρόβλημα επιβεβαίωσε και η διεθνής διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Βιέννη, με τη συμμετοχή 20 κρατών, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και της Ρωσίας. Καρπός της διάσκεψης ήταν ένα είδος Οδικού Χάρτη που προβλέπει κατάπαυση του πυρός στη Συρία, κυβέρνηση εθνικής ενότητας, νέο Σύνταγμα και εκλογές, σε χρονικό ορίζοντα 18 μηνών.

Στη σύνοδο της Αττάλειας, οι ηγέτες του G20 συμφώνησαν να εντατικοποιήσουν τη συνεργασία τους εναντίον του «Ισλαμικού Κράτους» στο επίπεδο των μυστικών υπηρεσιών, αλλά και των επιχειρήσεων για την «αποστράγγιση» των τζιχαντιστών από τις πηγές χρηματοδότησής του. Πάντως, ο Αμερικανός πρόεδρος απέκλεισε την αποστολή χερσαίων δυνάμεων στη Συρία και το Ιράκ, ενώ η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ επέμεινε ότι δεν αρκούν τα στρατιωτικά μέσα για την αντιμετώπιση του ISIS.

Στο μεταξύ, οι 130 νεκροί του Παρισιού, κυρίως νέοι, προέρχονταν από 19 διαφορετικές εθνότητες. Οσο για τους δράστες, στην πλειονότητά τους ήταν Γάλλοι, ενώ ο εγκέφαλος των επιθέσεων πιστεύεται ότι είναι Βέλγος και βρίσκεται στη Συρία. Είναι αδικαιολόγητο να ανησυχούν οι Αμερικανοί για ενδεχόμενη επανάληψη των τρομοκρατικών επιθέσεων του Παρισιού στις ΗΠΑ. Από πολλές πλευρές, οι ΗΠΑ είναι πιο ασφαλείς. Τέσσερις παράμετροι της σφαγής στη Γαλλία δεν υπάρχουν στις ΗΠΑ: πρώτον, η ευκολία πρόσβασης, δεύτερον, η ύπαρξη Ευρωπαίων πολιτών που σφαγιάζουν ευχαρίστως συμπατριώτες τους, τρίτον, η ευρω-τζιχαντιστική υποδομή για την παροχή όπλων και, τέταρτον, η αδυναμία των ευρωπαϊκών μυστικών υπηρεσιών. Επιπροσθέτως, καταπολέμηση της τρομοκρατίας συχνά σημαίνει αναζήτηση ατόμων, και το χάος που συνοδεύει την πρόσφατη πλημμύρα προσφύγων δυσκολεύει τον έλεγχο τέτοιων απειλών.

Ο Νιντάλ Χασάν, που άνοιξε πυρ στη βάση του Φορντ Χουντ, και οι αδελφοί Τσαρνάεφ, που τοποθέτησαν βόμβες στον Μαραθώνιο της Βοστώνης ήταν μουσουλμάνοι, αλλά η συχνότητα τέτοιων περιστατικών είναι μικρότερη στις ΗΠΑ από ό,τι στην Ευρώπη. Οι μουσουλμάνοι της Ευρώπης παραμένουν φτωχότεροι από τους Αμερικανούς και τείνουν να ζουν σε γκέτο. Αντιθέτως, τα επίπεδα εκπαίδευσης και εισοδήματος των Αμερικανών μουσουλμάνων αντικατοπτρίζουν τον μέσο όρο.

Επίσης, μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001, οι ΗΠΑ έχουν ξοδέψει 650 δισ. δολάρια για την ασφάλεια, ήτοι 47 δισ. τον χρόνο. Αντιθέτως, μετά τις επιθέσεις στο «Σαρλί Εμπντό», η Γαλλία ανακοίνωσε μέτρα 786 εκατ. δολαρίων, ενώ ο ετήσιος προϋπολογισμός των γερμανικών υπηρεσιών είναι 660 εκατ. δολάρια. Οι επιθέσεις του Παρισιού δείχνουν ότι ο κόσμος χρειάζεται τις πληροφορίες και την υποδομή ασφαλείας των ΗΠΑ ακόμη περισσότερο από όσο χρειάζεται την αμερικανική στρατιωτική ισχύ.
Καθημερινή

Γαλλία

Στον Λίβανο ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό

Δημοσιεύτηκε

στις

REUTERS/Karamallah Daher

Γαλλική παρέμβαση

Στον Λίβανο μεταβαίνει ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό όπως ανέφερε το γραφείο του, καθώς το Ισραήλ εξακολουθεί να πλήττει πολλούς στόχους στη χώρα αυτή.

«Επιβεβαιώνουμε πως ο υπουργός μεταβαίνει στον Λίβανο το Σαββατοκύριακο προκειμένου να συζητήσει με τις τοπικές αρχές και να παράσχει γαλλική υποστήριξη, ιδιαίτερα ανθρωπιστική υποστήριξη», ανέφερε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.

Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο η Γαλλία ζήτησε να τερματιστούν αμέσως τα ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα στον Λίβανο, τονίζοντας παράλληλα ότι αντιτίθεται σε οποιαδήποτε χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ στη χώρα αυτήν.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Ζαν-Νοέλ Μπαρό, κάλεσε επίσης τη Χεζμπολάχ και το Ιράν να αποφύγουν ενέργειες που θα μπορούσαν να αποσταθεροποιήσουν περαιτέρω την περιοχή.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Συνέχεια ανάγνωσης

Γαλλία

Μακρόν: Λάθος του Νετανιάχου να απορρίψει την πρόταση για κατάπαυση του πυρός με την Χεζμπολάχ

Δημοσιεύτηκε

στις

REUTERS/Annegret Hilse/File Photo

Αν ο Ισραηλινός πρωθυπουργός αρνηθεί την πρόταση θα θεωρηθεί «υπεύθυνος» για ενδεχόμενη περιφερειακή κλιμάκωση, προειδοποίησε

Την άποψη πως θα ήταν «λάθος» του Ισραηλινού πρωθυπουργού, του Μπενιαμίν Νετανιάχου, να «απορρίψει» την πρόταση κατάπαυσης του πυρός στα σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο, καθώς με αυτή την απόφαση θα θεωρηθεί «υπεύθυνος» για ενδεχόμενη περιφερειακή κλιμάκωση, διατύπωσε χθες ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν.

«Θεωρώ πως θα ήταν λάθος από πλευράς του (σ.σ. ισραηλινού) πρωθυπουργού να την αρνηθεί, διότι θα αναλάμβανε την ευθύνη για περιφερειακή κλιμάκωση, προφανώς τα νέα θύματα στις τάξεις των αμάχων στον Λίβανο, καθώς και ενδεχόμενη παραπέρα κλιμάκωση, που δεν θα μπορούσε να περιορίσει κανείς», προειδοποίησε, στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Καναδό πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό στο Μόντρεαλ.

«Η πρόταση που έγινε είναι καλά εδραιωμένη πρόταση. Δεν έγινε στον αέρα», επισήμανε ο κ. Μακρόν. Όπως ανέφερε, η πρόταση «προετοιμάστηκε» και αποτέλεσε «αντικείμενο διαπραγμάτευσης» με «τον πρωθυπουργό Νετανιάχου και τις ομάδες του», τόσο «από τους Αμερικανούς» όσο και «από εμάς τους ίδιους».

Ο Καναδός πρωθυπουργός συμφώνησε πως «είναι απόλυτη ανάγκη να συμφωνηθεί κατάπαυση του πυρός αμέσως».

Οι ΗΠΑ, η Ε.Ε. και σύμμαχοί τους, συμπεριλαμβανομένων αραβικών κρατών, απηύθυναν κοινή έκκληση να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός στα σύνορα του Ισραήλ και του Λιβάνου για 21 ημέρες, την ώρα που ισραηλινοί καταιγιστικοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί έχουν σκοτώσει εκατοντάδες ανθρώπους κι έχουν αναγκάσει δεκάδες χιλιάδες άλλους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στη λιβανική επικράτεια αυτή την εβδομάδα. Η έκκληση για κατάπαυση του πυρός διάρκειας τριών εβδομάδων διατυπώθηκε μερικές ώρες αφού ο επικεφαλής του ισραηλινού στρατού, ο υποστράτηγος Χερτσί Χαλεβί, ζήτησε από τους άνδρες του να προετοιμαστούν για ενδεχόμενες χερσαίες επιχειρήσεις εναντίον της Χεζμπολά.

Ο Εμανουέλ Μακρίν είπε ακόμη πως θέλει να πιστεύει ότι οι πρώτες αντιδράσεις του Ισραήλ στην πρόταση δεν είναι «οριστικές» κι αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο νέας έκτακτης σύγκλησης του Συμβουλίου Ασφαλείας για το ζήτημα, προκειμένου να «αυξηθεί η πίεση».

Συνέχεια ανάγνωσης

Γαλλία

Μακρόν στον ΟΗΕ: Δεν πρέπει να γίνει πόλεμος στον Λίβανο

Δημοσιεύτηκε

στις

REUTERS/Mike Segar

Όσα είπε από το βήμα της Γ.Σ. του ΟΗΕ

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε το Ισραήλ να «σταματήσει την κλιμάκωση στον Λίβανο», μιλώντας ενώπιον του Συμβουλίου των Ηνωμένων Εθνών.

«Δεν μπορεί και δεν πρέπει να υπάρξει πόλεμος στο Λίβανο», διακήρυξε από το βήμα του ΟΗΕ. «Ο κύριος κίνδυνος στη Μέση Ανατολή είναι αυτός της κλιμάκωσης. Εδώ και πάρα πολύ καιρό, η Χεζμπολάχ αναλαμβάνει την “ευθύνη” να παρασύρει τον λιβανέζικο λαό σε πόλεμο», δήλωσε.

Και συνέχισε: «Θα ενεργήσουμε για να επιτύχουμε μια διπλωματική λύση ώστε να γλιτώσουν ζωές αμάχων. Δεν μπορεί και δεν πρέπει να υπάρξει πόλεμος στο Λίβανο. Καλούμε το Ισραήλ να σταματήσει τις επιδρομές του στο Λίβανο και τη Χεζμπολάχ να σταματήσει τα πλήγματα».

Ο πόλεμος στη Γάζα «έχει κρατήσει πάρα πολύ»
Μίλησε επίσης για τη Γάζα, «όπου η μοίρα του παλαιστινιακού λαού είναι παρούσα και βαραίνει σε κάθε μας συζήτηση». «Θα ήθελα να δηλώσω τη θέση της Γαλλίας: καταδικάζουμε την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου και εδώ θρηνούμε τα θύματα, 48 εκ των οποίων ήταν Γάλλοι πολίτες. Ζητάμε και πάλι εμφατικά την απελευθέρωση των ομήρων», είπε.

«Το Ισραήλ έχει το νόμιμο δικαίωμα να προστατεύει τον λαό του. Ωστόσο, ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα συνεχίζεται πάρα πολύ καιρό (…) Αυτοί οι θάνατοι αποτελούν πηγή μίσους. Χρειαζόμαστε κατάπαυση του πυρός το συντομότερο δυνατό. Είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης», επέμεινε επίσης.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή