Ακολουθήστε μας

Γαλλία

Η Ρωσία ενισχύει τη Γαλλία στις αεροπορικές επιθέσεις κατά των τζιχαντιστών

Δημοσιεύτηκε

στις

Η Γαλλία ζήτησε επίσημα στρατιωτική βοήθεια από τα κράτη μέλη της ΕΕ – Τι θα κάνει η Ελλάδα; – Η Γερμανία δεν προτίθεται να εμπλακεί

Με εντολή Πούτιν, αυξάνεται η δύναμη των μαχητικών και βομβαρδιστικών στη Συρία, ενώ ξεκινά άμεσα η συνεργασία με τις γαλλικές στρατιωτικές μονάδες – Το Παρίσι ζήτησε επίσημα στρατιωτική βοήθεια από τα κράτη-μέλη της ΕΕ
Με την ενίσχυση των μαχητικών της αεροπλάνων στην περιοχή της Συρίας και την οργάνωση αποστολών μακράς διάρκειας από βομβαρδιστικά, αποφάσισε η Ρωσία να ενισχύσει τη Γαλλία στην επιχείρηση κατά των τζιχαντιστών.
Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλάντιμιρ Πούτιν αντέδρασε άμεσα στο κάλεσμα του Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος δήλωσε, μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στο Παρίσι, ότι η Γαλλία βρίσκεται σε πόλεμο.

Ο Πούτιν έδωσε εντολή στις ρωσικές ναυτικές και άλλες ένοπλες δυνάμεις που βρίσκονται στη Συρία να συνεργαστούν με τα γαλλικά πολεμικά πλοία που βρίσκονται στην ανατολική Μεσόγειο.

Σε συνάντηση με τους επικεφαλής στρατιωτικούς, ο Ρώσος Πρόεδρος έδωσε εντολή στους στρατηγούς να «αντιμετωπίζονται οι Γάλλοι ως σύμμαχοι». Ήδη, ο Ολάντ έχει δώσει εντολή στο αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκωλ» να σαλπάρει για την ανατολική Μεσόγειο την Πέμπτη, προκειμένου να ενισχυθεί η επιχείρηση κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία.

Η Ρωσία θα ενισχύσει τα αεροπορικά «χτυπήματα» στη Συρία με επιπλέον μαχητικά, 8 Su-34 και 4 Su-27, όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής του ρωσικού Γενικού Επιτελείου, Βαλερί Γκερασίμοφ.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον ίδιο, η Ρωσία πρόκειται να αξιοποιήσει 25 μεγάλου βεληνεκούς μαχητικά αεροσκάφη, ως μέρος της επέκτασης της βομβαρδιστικής επιχείρησης στη Συρία.

Παράλληλα, σύμφωνα με την Telegraph, το ρωσικό καταδρομικό κατευθυνόμενων πυραύλων «Moskva», το οποίο παρέχει αυτή τη στιγμή παράκτια κάλυψη και συντονίζει τις προμήθειες για τη ρωσική αεροπορική βάση στην ακτή, πήρε εντολή να έρθει σε επαφή με το γαλλικό στόλο που θα αναπτυχθεί στην ανατολική Μεσόγειο.

Παράλληλα, η Ρωσία ενημέρωσε ότι ξεκίνησε την αποστολή μακράς διάρκειας με βομβαρδιστικά Tu-95 και Tu160, από τις βάσεις του Μοζντόκ και Έντζελς, με πτήσεις που διαρκούν ακόμη και οκτώ ώρες. Αρκετά έχουν ήδη πραγματοποιήσει τις πρώτες αποστολές τους, όπως αποκαλύφθηκε.

Σε αντίθεση με τη Ρωσία, η Γερμανία δεν είναι διατεθειμένη να μπει σε αυτή τη διαδικασία. Ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας ανακοίνωσε πως η Γερμανία δεν θα πάρει μέρος σε αεροπορικές επιδρομές εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία. Μετά από συνάντηση με τον Κύπριο ομόλογό του, ο Φρανκ Σταϊνμάιερ τόνισε ότι «δεν έχει νόημα να προστεθούμε στις 16 χώρες που κάνουν τις επιθέσεις στη Συρία». Ακόμη υπεραμύνθηκε της απόφασης της Γερμανίας να παρέχει όπλα και στρατιωτικό εξοπλισμό στους Κούρδους μαχητές που αντιμετωπίζουν το Ισλαμικό Κράτος στο βόρειο Ιράκ, τονίζοντας ότι αυτή ήταν η σωστή στρατηγική, γιατί όχι μόνο κράτησαν την πρώτη γραμμή εκεί, αλλά έχουν κερδίσει και έδαφος.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος τόνισε: «Βλέπουμε ότι το Ισλαμικό Κράτος έχει εξαπολύσει πόλεμο εναντίον του ελεύθερου κόσμου. Όμως το να μιλάει κανείς για πόλεμο εναντίον του Ισλαμικού Κράτους είναι το πρώτο βήμα για να βοηθήσει την οργάνωση αυτή να πετύχει τους στόχους της, καθώς όσο μεγαλύτερη είναι η αγωνία στην κοινωνία μας, συμπεριλαμβανομένου και του άγχους για τον πόλεμο, τόσο περισσότερο μπορεί να οδηγηθεί στην επιτυχία ο τρόμος».

Η Γαλλία ζήτησε επίσημα στρατιωτική βοήθεια από τα κράτη-μέλη της ΕΕ

Επίσημο αίτημα παροχής στρατιωτικής βοήθειας από τα κράτη-μέλη της ΕΕ ζήτησε η Γαλλία κατά τη διάρκεια του συμβουλίου των υπουργών Άμυνας στις Βρυξέλλες.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν η Γαλλία επιθυμεί σε διμερές επίπεδο και «με όσα μέσα μπορεί ο καθένας» στήριξη από τις ευρωπαϊκές χώρες για τη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Ο Λε Ντριάν επικαλέστηκε την παράγραφο 7 του άρθρου 42 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης σύμφωνα με την οποία τα κράτη μέλη της ΕΕ οφείλουν να στηρίζουν και να βοηθούν ένα άλλο κράτος μέλος σε περίπτωση ένοπλης επίθεσης σε βάρος του. Το συγκεκριμένο άρθρο προβλέπει ότι τα άλλα κράτη-μέλη έχουν την υποχρέωση να το βοηθήσουν με όλα τα μέσα που διαθέτουν, βάσει του άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.


Στο συμβούλιο των υπ. Άμυνας στις Βρυξέλλες
Η Γαλλία ζήτησε επίσημα στρατιωτική βοήθεια από τα κράτη μέλη της ΕΕ – Τι θα κάνει η Ελλάδα;
Επιθυμεί σε διμερές επίπεδο και «με όσα μέσα μπορεί ο καθένας» στήριξη για τη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της χώρας
Επίσημο αίτημα παροχής στρατιωτικής βοήθειας από τα κράτη μέλη της ΕΕ ζήτησε η Γαλλία κατά τη διάρκεια του συμβουλίου των υπουργών Άμυνσας στις Βρυξέλλες.
Όπως δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν η Γαλλία επιθυμεί σε διμερές επίπεδο και «με όσα μέσα μπορεί ο καθένας» στήριξη από τις ευρωπαϊκές χώρες για τη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Ο Λε Ντριάν επικαλέστηκε την παράγραφο 7 του άρθρου 42 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης σύμφωνα με την οποία τα κράτη μέλη της ΕΕ οφείλουν να στηρίζουν και να βοηθούν ένα άλλο κράτος μέλος σε περίπτωση ένοπλης επίθεσης σε βάρος του. Το συγκεκριμένο άρθρο προβλέπει ότι τα άλλα κράτη-μέλη έχουν την υποχρέωση να το βοηθήσουν με όλα τα μέσα που διαθέτουν, βάσει του άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

«Είναι η πρώτη φορά που ένα κράτος-μέλος επικαλείται το άρθρο 42 παράγραφος 7 των Συνθηκών της ΕΕ και έλαβε την ομόφωνη στήριξη των κρατών-μελών της ΕΕ. Αυτό είναι μια τεράστια πολιτική πράξη», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός άμυνας, Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από κοινού με την ύπατη εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι.

«Σήμερα η ΕΕ, μέσω των υπουργών άμυνας των κρατών-μελών της, εξέφρασε ομόφωνα την στήριξή της στη Γαλλία και την ετοιμότητά της να παράσχει τη βοήθεια που χρειάζεται», δήλωσε από την πλευρά της η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι. Η ίδια τόνισε ότι η βοήθεια που θα παρασχεθεί στη Γαλλία θα είναι σε διμερές επίπεδο και ότι η ΕΕ θα έχει συντονιστικό ρόλο. Ανέφερε, ακόμη, ότι ήδη από σήμερα πολλά κράτη-μέλη δεσμεύτηκαν να στηρίξουν με υλική βοήθεια τη Γαλλία, αλλά και να την ενισχύσουν σε θέατρα εξωτερικών στρατιωτικών επιχειρήσεων. Όπως είπε η κυρία Μογκερίνι, η Γαλλία θα έχει τις επόμενες ημέρες διμερείς επαφές με τα κράτη-μέλη για να προσδιοριστεί η στήριξη που χρειάζεται.

Εξήγησε, τέλος, ότι το άρθρο 42 παραγραφος 7 της Συνθήκης δεν προβλέπει καμία επίσημη απόφαση. «Δεν χρειαζόμαστε περαιτέρω διαδικασίες για να προχωρήσουμε», τόνισε η Μογκερίνι.
Πρώτο Θέμα

Γαλλία

Στον Λίβανο ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό

Δημοσιεύτηκε

στις

REUTERS/Karamallah Daher

Γαλλική παρέμβαση

Στον Λίβανο μεταβαίνει ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό όπως ανέφερε το γραφείο του, καθώς το Ισραήλ εξακολουθεί να πλήττει πολλούς στόχους στη χώρα αυτή.

«Επιβεβαιώνουμε πως ο υπουργός μεταβαίνει στον Λίβανο το Σαββατοκύριακο προκειμένου να συζητήσει με τις τοπικές αρχές και να παράσχει γαλλική υποστήριξη, ιδιαίτερα ανθρωπιστική υποστήριξη», ανέφερε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.

Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο η Γαλλία ζήτησε να τερματιστούν αμέσως τα ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα στον Λίβανο, τονίζοντας παράλληλα ότι αντιτίθεται σε οποιαδήποτε χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ στη χώρα αυτήν.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Ζαν-Νοέλ Μπαρό, κάλεσε επίσης τη Χεζμπολάχ και το Ιράν να αποφύγουν ενέργειες που θα μπορούσαν να αποσταθεροποιήσουν περαιτέρω την περιοχή.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Συνέχεια ανάγνωσης

Γαλλία

Μακρόν: Λάθος του Νετανιάχου να απορρίψει την πρόταση για κατάπαυση του πυρός με την Χεζμπολάχ

Δημοσιεύτηκε

στις

REUTERS/Annegret Hilse/File Photo

Αν ο Ισραηλινός πρωθυπουργός αρνηθεί την πρόταση θα θεωρηθεί «υπεύθυνος» για ενδεχόμενη περιφερειακή κλιμάκωση, προειδοποίησε

Την άποψη πως θα ήταν «λάθος» του Ισραηλινού πρωθυπουργού, του Μπενιαμίν Νετανιάχου, να «απορρίψει» την πρόταση κατάπαυσης του πυρός στα σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο, καθώς με αυτή την απόφαση θα θεωρηθεί «υπεύθυνος» για ενδεχόμενη περιφερειακή κλιμάκωση, διατύπωσε χθες ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν.

«Θεωρώ πως θα ήταν λάθος από πλευράς του (σ.σ. ισραηλινού) πρωθυπουργού να την αρνηθεί, διότι θα αναλάμβανε την ευθύνη για περιφερειακή κλιμάκωση, προφανώς τα νέα θύματα στις τάξεις των αμάχων στον Λίβανο, καθώς και ενδεχόμενη παραπέρα κλιμάκωση, που δεν θα μπορούσε να περιορίσει κανείς», προειδοποίησε, στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Καναδό πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό στο Μόντρεαλ.

«Η πρόταση που έγινε είναι καλά εδραιωμένη πρόταση. Δεν έγινε στον αέρα», επισήμανε ο κ. Μακρόν. Όπως ανέφερε, η πρόταση «προετοιμάστηκε» και αποτέλεσε «αντικείμενο διαπραγμάτευσης» με «τον πρωθυπουργό Νετανιάχου και τις ομάδες του», τόσο «από τους Αμερικανούς» όσο και «από εμάς τους ίδιους».

Ο Καναδός πρωθυπουργός συμφώνησε πως «είναι απόλυτη ανάγκη να συμφωνηθεί κατάπαυση του πυρός αμέσως».

Οι ΗΠΑ, η Ε.Ε. και σύμμαχοί τους, συμπεριλαμβανομένων αραβικών κρατών, απηύθυναν κοινή έκκληση να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός στα σύνορα του Ισραήλ και του Λιβάνου για 21 ημέρες, την ώρα που ισραηλινοί καταιγιστικοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί έχουν σκοτώσει εκατοντάδες ανθρώπους κι έχουν αναγκάσει δεκάδες χιλιάδες άλλους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στη λιβανική επικράτεια αυτή την εβδομάδα. Η έκκληση για κατάπαυση του πυρός διάρκειας τριών εβδομάδων διατυπώθηκε μερικές ώρες αφού ο επικεφαλής του ισραηλινού στρατού, ο υποστράτηγος Χερτσί Χαλεβί, ζήτησε από τους άνδρες του να προετοιμαστούν για ενδεχόμενες χερσαίες επιχειρήσεις εναντίον της Χεζμπολά.

Ο Εμανουέλ Μακρίν είπε ακόμη πως θέλει να πιστεύει ότι οι πρώτες αντιδράσεις του Ισραήλ στην πρόταση δεν είναι «οριστικές» κι αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο νέας έκτακτης σύγκλησης του Συμβουλίου Ασφαλείας για το ζήτημα, προκειμένου να «αυξηθεί η πίεση».

Συνέχεια ανάγνωσης

Γαλλία

Μακρόν στον ΟΗΕ: Δεν πρέπει να γίνει πόλεμος στον Λίβανο

Δημοσιεύτηκε

στις

REUTERS/Mike Segar

Όσα είπε από το βήμα της Γ.Σ. του ΟΗΕ

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε το Ισραήλ να «σταματήσει την κλιμάκωση στον Λίβανο», μιλώντας ενώπιον του Συμβουλίου των Ηνωμένων Εθνών.

«Δεν μπορεί και δεν πρέπει να υπάρξει πόλεμος στο Λίβανο», διακήρυξε από το βήμα του ΟΗΕ. «Ο κύριος κίνδυνος στη Μέση Ανατολή είναι αυτός της κλιμάκωσης. Εδώ και πάρα πολύ καιρό, η Χεζμπολάχ αναλαμβάνει την “ευθύνη” να παρασύρει τον λιβανέζικο λαό σε πόλεμο», δήλωσε.

Και συνέχισε: «Θα ενεργήσουμε για να επιτύχουμε μια διπλωματική λύση ώστε να γλιτώσουν ζωές αμάχων. Δεν μπορεί και δεν πρέπει να υπάρξει πόλεμος στο Λίβανο. Καλούμε το Ισραήλ να σταματήσει τις επιδρομές του στο Λίβανο και τη Χεζμπολάχ να σταματήσει τα πλήγματα».

Ο πόλεμος στη Γάζα «έχει κρατήσει πάρα πολύ»
Μίλησε επίσης για τη Γάζα, «όπου η μοίρα του παλαιστινιακού λαού είναι παρούσα και βαραίνει σε κάθε μας συζήτηση». «Θα ήθελα να δηλώσω τη θέση της Γαλλίας: καταδικάζουμε την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου και εδώ θρηνούμε τα θύματα, 48 εκ των οποίων ήταν Γάλλοι πολίτες. Ζητάμε και πάλι εμφατικά την απελευθέρωση των ομήρων», είπε.

«Το Ισραήλ έχει το νόμιμο δικαίωμα να προστατεύει τον λαό του. Ωστόσο, ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα συνεχίζεται πάρα πολύ καιρό (…) Αυτοί οι θάνατοι αποτελούν πηγή μίσους. Χρειαζόμαστε κατάπαυση του πυρός το συντομότερο δυνατό. Είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης», επέμεινε επίσης.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή