Ακολουθήστε μας

Εξωτερική Πολιτική

Λίγα λόγια περί «καλής γειτονίας» με τα Σκόπια…

Δημοσιεύτηκε

στις

Σκιαδόπουλος Σούλης Ερμής 
Ήξεις, αφίξεις, συναντήσεις υπουργών, υψηλόβαθμων αξιωματούχων, δηλώσεις, συνθέτουν το παρασκήνιο – προσκήνιο για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ και της εισόδου της στους ευρωατλαντικούς θεσμούς. Αναθερμαίνεται το ζήτημα λόγω της αδυναμίας του ελληνικού κράτους; Το επαναφέρουμε οι ίδιοι στα πλαίσια μιας προσπάθειας κατάδειξης ‘’καλού’’ προσώπου σε όλα τα εθνικά μας ζητήματα; Συνδέονται με την προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να λάβει έστω μία θετική δήλωση για το χρέος; Όποια και να είναι η αιτία, ένα είναι το σίγουρο: Δύσκολοι καιροί για διπλωματία…

Τα λάθη μας στο θέμα του Σκοπιανού είναι εγκληματικά και η προσέγγιση του θέματος για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης και αυτοπροβολής εκ μέρους όλων των κομμάτων είναι τουλάχιστον ερασιτεχνική. Το θέμα δεν σχετίζεται μόνον με την ονομασία καθαυτή, όπως αντιμαχόμενοι περιοριστικά «προσχωρούμε» στα επιχειρήματα της άλλης πλευράς. Η διεκδίκηση των συμβόλων αποτελεί την εμπροσθοφυλακή της στρατηγικής των Σκοπίων. Σε όλες τις πανεπιστημιακές έδρες, σε όλες τις βιβλιοθήκες, σε όλα τα διεθνή φόρα υπηρετούν την κύρια και βασική στόχευσή τους: Την απόκτηση ιστορικού υποβάθρου και πολιτιστικής ταυτότητας.
Η ελληνική διπλωματία διαρκώς να διακηρύττει σε όλα τα διεθνή fora  ότι  δεν νοείται, ένα κράτος, που επιθυμεί την είσοδο στους ευρωατλαντικούς θεσμούς, να διατηρεί υπούλως στο σύνταγμά του επεκτατικές βλέψεις, να βασίζεται το εκπαιδευτικό του σύστημα στην υπηρέτηση αυτών και συνεχώς να προκαλεί με χάρτες αλλαγής συνόρων. Σε ένα κράτος οργανωμένο, με στρατηγική, στόχευση και προτεραιότητες, η «δήθεν» προσπάθεια επίλυσης του θέματος, με ταυτόχρονη κωλυσιεργία θα αποδιδόταν σε μία ρεαλιστική, διπλωματική αντιμετώπιση.
Σε τυχόν παραχώρηση του όρου Μακεδονία με όποιο προσδιορισμό, το πιθανότερο σενάριο, μετά από κάποιο χρονικό διάστημα,  αποτελεί η απόρριψη του πρώτου όρου και η διατήρηση μόνο του όρου Μακεδονία από τη Βουλή τους, ενώ εμείς το μοναδικό επί του παρόντος πλεονέκτημα, αυτό της παρεμπόδισης εισδοχής πχ στο ΝΑΤΟ θα το είχαμε απολέσει. Δεν κατανοώ την βιασύνη προς επίλυση του θέματος, ειδικά σε μία τέτοια περίοδο. Προς τι, τέτοια λαχτάρα για λύση; Το επιχείρημα της διευρυμένης χρήσης του όρου Μακεδονία είναι επικίνδυνο, τουλάχιστον ανίδεο διεθνολογικά, βιαστικό και δίχως ουσία. Ο υστερικός εθνικισμός του νεοσύστατου κρατιδίου είναι παραπάνω από διάχυτος, η προσπάθεια σφετερισμού της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και η αμφισβήτηση του εδαφικού statous quo, δεν αρκούν ως ικανοί λόγοι μη παραχώρησης; Επομένως το ΟΧΙ στην παραχώρηση του ονόματος Μακεδονία υπό οποιαδήποτε γεωγραφικό ή αλλότριο προσδιορισμό προβάλλει ως λογική εξέλιξη και φυσικό αποτέλεσμα. Γιατί δηλαδή εμείς να προβούμε σε μία παραχώρηση, που αντίστοιχη ευρωπαϊκή χώρα δεν θα δεχόταν επ’ ουδενί;
Ένα κράτος που σέβεται τον εαυτό του, τους πολίτες, την ιστορία και τις θυσίες των προγόνων του, σε καμία περίπτωση δεν θα συναινούσε σε παραχώρηση ονόματος με γεωγραφικό προσδιορισμό. Δεν θα συναινούσε στην παραχώρηση της πολιτιστικής ταυτότητας και κληρονομιάς του, δεν θα χάριζε τα κεκτημένα τόσο εθελόδουλα σε αχάριστους γείτονες. Τα χρονικά όρια δεν είναι στενά! Δεν υπόκεινται στα ανθρώπινα μέτρα. Οφείλεις να προετοιμάζεσαι και να υπηρετείς αδιάκοπα το σκοπό σου, ακόμα και αν κάποτε φαίνεται ανούσιος, κουραστικός.
Ποιος ο λόγος ισχύος της Ενδιάμεσης Συμφωνίας ακόμη; Ποιος ο λόγος της μη συνεχούς ανάδειξης και καταγγελίας  της συμπεριφοράς της γείτονα χώρας προς τον αρχιεπίσκοπο; Για ποιο λόγο δεν υλοποιούμε ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο πολιτιστικής επικράτησης στη διαμάχη; Εκθέσεις, διαλέξεις, συνέδρια, πανεπιστήμια, όλοι και όλα να υπηρετούν το σκοπό. Η υπομονή, η επιμονή στο σχέδιο χωρίς τυμπανοκρουσίες, αλλά με συνέπεια και τρόπο, θα αποδειχθεί επωφελής για την Ελλάδα και όχι για τη ψευδεπίγραφη κατασκευή του Τίτο! Εδώ δεν χωρά τακτοποίηση-νομιμοποίηση αυθαιρέτων που διευκολύνει μεταβίβαση!
Η φτώχεια στο παρελθόν δεν μας εμπόδισε να σταθούμε στο ιστορικό ύψος των περιστάσεων. Ο ψυχικός αφοπλισμός των πολιτών, η αδιαφορία,, η μιζέρια έχουν μειώσει δραστικά τα αντανακλαστικά της κοινωνίας, αλλά είναι επιτακτικό να μην λειτουργήσουν ως εφαλτήριο επιβούλευσης των συμφερόντων μας.
Οι άνθρωποι, οι λαοί, οι κοινωνίες, τα Κράτη, τα Έθνη πορεύονται βάσει των ιδεών. Οι ιδέες είτε παράγουν άυλες αξίες, όπως αρετή, προσφορά, αλληλεγγύη, αγάπη, θυσία, ελευθερία, αξιοπρέπεια, ανιδιοτέλεια, λεβεντιά, θάρρος κ.α, είτε τα αντίθετά τους όπως ιδιοτέλεια, δειλία, θράσος, δουλεία, ατομισμό και άλλα πολλά. Ενίοτε η επίκληση σωφροσύνης και πολιτικής ορθότητας λειτουργεί και ως πρόσχημα δειλίας. Σε δύσκολες ιστορικές περιόδους αρκετοί χάριν υλικής κερδοφορίας συμμαχούσαν με κατακτητές, άλλοι διέθεταν την περιουσία και θυσίαζαν τη ζωή τους στον βωμό της ελευθερίας. Επομένως έκαστος πορεύεται βάσει των αξιών που πιστεύει, υπηρετεί, θέτει ως υπέρτατες για τον κόσμο του και τον Κόσμο. Τον εθελόδουλο πάντως ούτε ο αντίπαλος τιμά.
Σε κράτος με έντονες διαλυτικές τάσεις δεν παραχωρούμε σπιθαμή…Για αυτό,  κατά τα άλλα συμπαθείς γείτονες, συγγνώμη, αλλά δεν θα πάρουμε! Στον βωμό της κρίσης δεν θα θυσιάσουμε τα πάντα.
Σκιαδόπουλος Σούλης Ερμής 
Πολιτικός Επιστήμων και Διεθνολόγος. Συγγραφέας του βιβλίου: ΕλληνοΡωσικές Σχέσεις- Από την αδράνεια στην ενσυνείδητη επιλογή αναθέρμανσης (εκδόσεις Ινφονγώμων)

– See more at: http://marketnews.gr/article/349077/liga_logia_peri_kalhs_geitonias_me_ta_skopia#sthash.VbhCEZa0.dpuf

Εξωτερική Πολιτική

Στο επίκεντρο η ελληνοαμερικανική συνεργασία σε συνάντηση του Μητσοτάκη με Αμερικανούς γερουσιαστές στα Χανιά

Στη συνάντηση πήραν μέρος συγκεκριμένα οι Jerry Moran, Susan Collins, John Boozman, John Cornyn, John Hoeven, που συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, στις Επιτροπές Κατανομής Πόρων, Πληροφοριών και Ενέργειας της Γερουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Πρωινό εργασίας στην οικία του στα Χανιά με ομάδα Αμερικανών Γερουσιαστών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος είχε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια και του πρέσβη των ΗΠΑ, Τζορτζ Τσούνης.

Στη συνάντηση πήραν μέρος συγκεκριμένα οι Jerry Moran, Susan Collins, John Boozman, John Cornyn, John Hoeven, που συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, στις Επιτροπές Κατανομής Πόρων, Πληροφοριών και Ενέργειας της Γερουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά τη διάρκεια της συνάντησης «συζητήθηκε το εξαιρετικό επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συνεργασίας, καθώς και ο ρόλος της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η Ελλάδα και στον ρόλο της στην ανάπτυξη του Κάθετου Διαδρόμου ενέργειας και στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Διχασμός για το αν το Ισραήλ θα χτυπήσει τα πυρηνικά του Ιράν

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου 2024

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου 2024

Θέματα Εκπομπής 4ης Οκτωβρίου 2024
1. Το δίδυμο Μητσοτάκη-Γεραπετρίτη επιμένει στο λάθος με την Τουρκία
2. Διχασμένες οι απόψεις για το αν το Ισραήλ θα χτυπήσει τα πυρηνικά του Ιράν 18:25
3. ΗΠΑ: Απανωτά σκάνδαλα του συζύγου της Χάρις ρίχνουν σκιά στον προεκλογικό της αγώνα 45:10
4. Ρωσία-Ουκρανία: Ο Ζελένσκι τα βάζει με τη Δύση 49:00

Συνέχεια ανάγνωσης

Ενεργειακά

Τα Νέα: Εξελίξεις στο Αιγαίο! Μία ευκαιρία, μία παγίδα και οι χάρτες

Δημοσίευμα στα Νέα επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Δημοσίευμα στα Νέα επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

Στην πρόσφατη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη έγινε γνωστό, ότι οι ηγέτες Ελλάδας και Τουρκίας εδωσαν εντολή «διερεύνησης» για εκκίνηση των συζητήσεων περί υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ στους Υπουργούς Εξωτερικών της κάθε χώρας, Γιώργο Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν αντίστοιχα.

Την αποκάλυψη είχε κάνει ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, σε δηλώσεις του από τη Νέα Υόρκη, επισημαίνοντας, ότι «είναι αναγκαίο σήμερα, περισσότερο από ποτέ, όταν βρισκόμαστε σε μια περιοχή, η οποία βάλλεται από διαρκείς γεωπολιτικούς κινδύνους και εν μέσω δύο πολέμων, να υπάρχουν σχέσεις κατανόησης και καλής γειτονίας». 

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας θα επισκεφθεί το επόμενο διάστημα την Ελλάδα, έτσι ώστε να προετοιαστεί το Ανώτατο Συμβούλιο και να συντονιστούν όλες τις αναγκαίες ενέργειες.

Το δημοσίευμα των Νέων

Το Σάββατο σε πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της που τιτλοφορείται ως “Εξελίξεις στο Αιγαίο” η εφημερίδα “Τα Νέα” επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία επιθυμεί να συζητήσει για οριοθέτηση βάσει του δικαίου της Θάλασσας.

“Εναν νέο δρόμο στον ελληνοτουρκικό διάλογο σηματοδοτεί η πληροφορία ότι η Αγκυρα αποδέχεται να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

• Μετά την Παλαιστίνη και η χώρα μας κινδυνεύει από την ανυπαρξία επαρκούς χαρτογράφησης

• Ποια είναι η παγίδα

Η νέα φάση στα ελληνοτουρκικά ζητήματα θέτει και νέα ερωτήματα ως προς της διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων! Στο εγγύς ιστορικό παρελθόν στην ευρύτερη περιοχή μας, έχουν διεξαχθεί ανάλογες διαπραγματεύσεις, στις οποίες μπορούμε να ανατρέξουμε ως προς το δέον ή το μη δέον γενέσθαι στα καθ΄ημάς κρίσιμα διακυβεύματα”, αναφέρει μεταξύ άλλων το δημοσίευμα των Νέων.

 

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή