Ακολουθήστε μας

Γαλλία

Διάσκεψη για το Κλίμα: Γαλλία, συγχαρητήρια!

Δημοσιεύτηκε

στις

Διάσκεψη για το Κλίμα: Γαλλία, συγχαρητήρια!
 Πραγματικός θρίαμβος! Κανείς δεν το πίστευε, ούτε πριν από έξι μήνες, ούτε καν πριν από δύο εβδομάδες. Κι όμως ένα δεσμευτικό πλαίσιο για το κλίμα είναι πραγματικότητα, σχολιάζει ο Γενς Τούραου από τη DW.
Οι 195 χώρες των Ηνωμένων Εθνών κατέληξαν τελικά σε μία συμφωνία για το κλίμα, η οποία στόχο θα έχει τον περιορισμό της αύξησης της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη όχι μόνο στους δύο, αλλά ει δυνατόν και στους ενάμιση βαθμούς Κελσίου. Μια συμφωνία η οποία δεσμεύει τους επιμέρους κλιματικούς στόχους των κρατών απέναντι στο δημόσιο διεθνές δίκαιο, τους θέτει υπό εξέταση και τους βελτιώνει, εφόσον αυτοί δεν είναι επαρκείς. Μια συμφωνία επίσης, η οποία υπάγει την οικονομική ενίσχυση των φτωχών χωρών σε μια ευρύτερη κλίμακα, η οποία ήταν έως σήμερα αδιανόητη.

Από αυτά βγαίνουν όλοι σήμερα κερδισμένοι: οι Ευρωπαίοι, αυτή κοινωνία κρατών, η οποία βρίσκεται τελευταία στο επίκεντρο της επικαιρότητας λόγω διενέξεων, τώρα όμως στέκεται ενωμένη ενώπιον αυτού του φιλόδοξου συμβολαίου. Τα μικρά νησιωτικά κράτη, τα οποία υποφέρουν από το φαινόμενο του θερμοκηπίου κι όμως μέσα από τις Παγκόσμιες Διασκέψεις για το Κλίμα από το 1992 στο Ρίο ντε Τζανέιρο έχουν αποκτήσει αξιοσημείωτη αυτογνωσία. Μεταξύ τους οι Νήσοι Μάρσαλ από τον κεντρικό Ειρηνικό Ωκεανό, οι οποίες ίδρυσαν στο Παρίσι έναν συνασπισμό μεταξύ 79 φτωχών κρατών και της ΕΕ, στον οποίο προσχώρησαν η Βραζιλία, το Μεξικό και οι ΗΠΑ. Το να ακολουθούν οι ΗΠΑ τις Νήσους Μάρσαλ είναι βέβαια τουλάχιστον απίστευτο. Και τέλος οι ανερχόμενες οικονομίες της Ινδίας και της Κίνας, οι οποίες έκαμψαν τις αντιστάσεις τους και επέτρεψαν αυτή τη μεγάλη διπλωματική επιτυχία.
Ένα αριστούργημα του Λοράν Φαμπιούς
Με κανένα άλλο όνομα δεν πρόκειται όμως να συνδεθούν περισσότερο στο μέλλον αυτές οι δύο εβδομάδες στο Παρίσι από εκείνο του Λοράν Φαμπιούς. Λίγες εβδομάδες μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας άναψε στη συγκλονισμένη πατρίδα του ένα φως. Με στωικότητα και διπλωματικό χάρισμα οδήγησε ο πρόεδρος αυτής εδώ της Διάσκεψης τις συνομιλίες μέσα από δύσβατα μονοπάτια. Όσοι έζησαν από κοντά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων στην Κοπεγχάγη πριν από έξι χρόνια είναι σε θέση να αποτιμήσουν σήμερα αυτές τις εξαιρετικές επιδόσεις. Τότε η δανεική προεδρία είχε κάνει αμέτρητα λάθη όσον αφορά τις ευαίσθητες ισορροπίες ανάμεσα στα φτωχά και τα πλούσια κράτη. Ο Φαμπιούς έκανε σήμερα ακριβώς το αντίθετο.
Αλλά και για τις συχνά υποτιμημένες οργανώσεις για το περιβάλλον αποτέλεσε η Διάσκεψη έναν θρίαμβο, οι οποίες είναι πάντα παρούσες από την εποχή του Ρίο και καθορίζουν τις διαδικασίες για την προστασία του κλίματος. Μέσα από συχνά σκληρή και ενίοτε υπερβάλλουσα κριτική και μη πραγματοποιήσιμες απαιτήσεις, πάντα όμως με επίγνωση των προειδοποιήσεων της επιστήμης. Και βέβαια στη διαδικασία ήταν παρόντα και τα Ηνωμένα Έθνη, τα οποία έδειξαν ότι είναι σε θέση να τείνουν ένα χέρι βοηθείας για τα παγκόσμια προβλήματα.
Τώρα αυτή η δυναμική θα πρέπει να πάει μακρύτερα από το Παρίσι: οι επενδύσεις πρέπει να αφήσουν τα ορυκτά καύσιμα και να κατευθυνθούν προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Τα προβλεπόμενα κονδύλια για τις φτωχές χώρες πρέπει να πάρουν το δρόμο τους. Όλα αυτά έχουν βέβαια ήδη αρχίσει, τώρα όμως η διαδικασία πρέπει να προχωρήσει δυναμικά. Ίσως αυτή η αχτίδα ελπίδας να έρχεται την κατάλληλη ώρα σε έναν κόσμο που δοκιμάζεται από οξύτατες κρίσεις, στέλνοντας μήνυμα ότι η παγκόσμια κοινότητα μπορεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματά της από κοινού. Γαλλία, συγχαρητήρια!
Γενς Τούραου

Πηγή: Deutsche Welle

Γαλλία

Στον Λίβανο ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό

Δημοσιεύτηκε

στις

REUTERS/Karamallah Daher

Γαλλική παρέμβαση

Στον Λίβανο μεταβαίνει ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό όπως ανέφερε το γραφείο του, καθώς το Ισραήλ εξακολουθεί να πλήττει πολλούς στόχους στη χώρα αυτή.

«Επιβεβαιώνουμε πως ο υπουργός μεταβαίνει στον Λίβανο το Σαββατοκύριακο προκειμένου να συζητήσει με τις τοπικές αρχές και να παράσχει γαλλική υποστήριξη, ιδιαίτερα ανθρωπιστική υποστήριξη», ανέφερε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.

Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο η Γαλλία ζήτησε να τερματιστούν αμέσως τα ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα στον Λίβανο, τονίζοντας παράλληλα ότι αντιτίθεται σε οποιαδήποτε χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ στη χώρα αυτήν.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Ζαν-Νοέλ Μπαρό, κάλεσε επίσης τη Χεζμπολάχ και το Ιράν να αποφύγουν ενέργειες που θα μπορούσαν να αποσταθεροποιήσουν περαιτέρω την περιοχή.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Συνέχεια ανάγνωσης

Γαλλία

Μακρόν: Λάθος του Νετανιάχου να απορρίψει την πρόταση για κατάπαυση του πυρός με την Χεζμπολάχ

Δημοσιεύτηκε

στις

REUTERS/Annegret Hilse/File Photo

Αν ο Ισραηλινός πρωθυπουργός αρνηθεί την πρόταση θα θεωρηθεί «υπεύθυνος» για ενδεχόμενη περιφερειακή κλιμάκωση, προειδοποίησε

Την άποψη πως θα ήταν «λάθος» του Ισραηλινού πρωθυπουργού, του Μπενιαμίν Νετανιάχου, να «απορρίψει» την πρόταση κατάπαυσης του πυρός στα σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο, καθώς με αυτή την απόφαση θα θεωρηθεί «υπεύθυνος» για ενδεχόμενη περιφερειακή κλιμάκωση, διατύπωσε χθες ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν.

«Θεωρώ πως θα ήταν λάθος από πλευράς του (σ.σ. ισραηλινού) πρωθυπουργού να την αρνηθεί, διότι θα αναλάμβανε την ευθύνη για περιφερειακή κλιμάκωση, προφανώς τα νέα θύματα στις τάξεις των αμάχων στον Λίβανο, καθώς και ενδεχόμενη παραπέρα κλιμάκωση, που δεν θα μπορούσε να περιορίσει κανείς», προειδοποίησε, στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Καναδό πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό στο Μόντρεαλ.

«Η πρόταση που έγινε είναι καλά εδραιωμένη πρόταση. Δεν έγινε στον αέρα», επισήμανε ο κ. Μακρόν. Όπως ανέφερε, η πρόταση «προετοιμάστηκε» και αποτέλεσε «αντικείμενο διαπραγμάτευσης» με «τον πρωθυπουργό Νετανιάχου και τις ομάδες του», τόσο «από τους Αμερικανούς» όσο και «από εμάς τους ίδιους».

Ο Καναδός πρωθυπουργός συμφώνησε πως «είναι απόλυτη ανάγκη να συμφωνηθεί κατάπαυση του πυρός αμέσως».

Οι ΗΠΑ, η Ε.Ε. και σύμμαχοί τους, συμπεριλαμβανομένων αραβικών κρατών, απηύθυναν κοινή έκκληση να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός στα σύνορα του Ισραήλ και του Λιβάνου για 21 ημέρες, την ώρα που ισραηλινοί καταιγιστικοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί έχουν σκοτώσει εκατοντάδες ανθρώπους κι έχουν αναγκάσει δεκάδες χιλιάδες άλλους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στη λιβανική επικράτεια αυτή την εβδομάδα. Η έκκληση για κατάπαυση του πυρός διάρκειας τριών εβδομάδων διατυπώθηκε μερικές ώρες αφού ο επικεφαλής του ισραηλινού στρατού, ο υποστράτηγος Χερτσί Χαλεβί, ζήτησε από τους άνδρες του να προετοιμαστούν για ενδεχόμενες χερσαίες επιχειρήσεις εναντίον της Χεζμπολά.

Ο Εμανουέλ Μακρίν είπε ακόμη πως θέλει να πιστεύει ότι οι πρώτες αντιδράσεις του Ισραήλ στην πρόταση δεν είναι «οριστικές» κι αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο νέας έκτακτης σύγκλησης του Συμβουλίου Ασφαλείας για το ζήτημα, προκειμένου να «αυξηθεί η πίεση».

Συνέχεια ανάγνωσης

Γαλλία

Μακρόν στον ΟΗΕ: Δεν πρέπει να γίνει πόλεμος στον Λίβανο

Δημοσιεύτηκε

στις

REUTERS/Mike Segar

Όσα είπε από το βήμα της Γ.Σ. του ΟΗΕ

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε το Ισραήλ να «σταματήσει την κλιμάκωση στον Λίβανο», μιλώντας ενώπιον του Συμβουλίου των Ηνωμένων Εθνών.

«Δεν μπορεί και δεν πρέπει να υπάρξει πόλεμος στο Λίβανο», διακήρυξε από το βήμα του ΟΗΕ. «Ο κύριος κίνδυνος στη Μέση Ανατολή είναι αυτός της κλιμάκωσης. Εδώ και πάρα πολύ καιρό, η Χεζμπολάχ αναλαμβάνει την “ευθύνη” να παρασύρει τον λιβανέζικο λαό σε πόλεμο», δήλωσε.

Και συνέχισε: «Θα ενεργήσουμε για να επιτύχουμε μια διπλωματική λύση ώστε να γλιτώσουν ζωές αμάχων. Δεν μπορεί και δεν πρέπει να υπάρξει πόλεμος στο Λίβανο. Καλούμε το Ισραήλ να σταματήσει τις επιδρομές του στο Λίβανο και τη Χεζμπολάχ να σταματήσει τα πλήγματα».

Ο πόλεμος στη Γάζα «έχει κρατήσει πάρα πολύ»
Μίλησε επίσης για τη Γάζα, «όπου η μοίρα του παλαιστινιακού λαού είναι παρούσα και βαραίνει σε κάθε μας συζήτηση». «Θα ήθελα να δηλώσω τη θέση της Γαλλίας: καταδικάζουμε την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου και εδώ θρηνούμε τα θύματα, 48 εκ των οποίων ήταν Γάλλοι πολίτες. Ζητάμε και πάλι εμφατικά την απελευθέρωση των ομήρων», είπε.

«Το Ισραήλ έχει το νόμιμο δικαίωμα να προστατεύει τον λαό του. Ωστόσο, ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα συνεχίζεται πάρα πολύ καιρό (…) Αυτοί οι θάνατοι αποτελούν πηγή μίσους. Χρειαζόμαστε κατάπαυση του πυρός το συντομότερο δυνατό. Είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης», επέμεινε επίσης.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή