Ακολουθήστε μας

Αρμενία - Αρμενικό Ζήτημα

“Μια επαίσχυντη πράξη”: Ο Κεμάλ απαντά στο τουρκικό ΥΠΕΞ για τους Αρμένιους

Δημοσιεύτηκε

στις

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ; Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος (2Α) και ο Πρόεδρος της Αρμενίας, Serzh Sargsyan (3Α), παρευρίσκονται στα εγκαίνια της έκθεσης «Αρμενία. Το πνεύμα του Αραράτ, από την εποχή του Χαλκού στον 20ό αιώνα» στο Βυζαντινό Μουσείο, Αθήνα, Καθαρά Δευτέρα 14 Μαρτίου 2016. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ; Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος (2Α) και ο Πρόεδρος της Αρμενίας, Serzh Sargsyan (3Α), παρευρίσκονται στα εγκαίνια της έκθεσης «Αρμενία. Το πνεύμα του Αραράτ, από την εποχή του Χαλκού στον 20ό αιώνα» στο Βυζαντινό Μουσείο, Αθήνα, Καθαρά Δευτέρα 14 Μαρτίου 2016. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Του ΜΑΡΙΟΥ
ΕΥΡΥΒΙΑΔΗ

Στις 15 Μαρτίου και με αφορμή την επίσκεψη του Προέδρου της Αρμενίας στην Αθήνα, στη διάρκεια της οποίας έγιναν αναφορές στις γενοκτονικές σφαγές των χριστιανικών πληθυσμών της Μικράς Ασίας, είχαμε μια ψυχωτική και παρανοϊκή αντίδραση του Τουρκικού ΥΠΕΞ που συνοδεύτηκε και με ένα γραπτό υβρεολόγιο κατά του Αρμένιου Προέδρου, του Πρωθυπουργού Τσίπρα και του Προέδρου Παυλόπουλου. Το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρθηκε σε “αρρωστημένες νοοτροπίες” και παθολογικά μίση κατά των Τούρκων.

Η αντίδραση της Άγκυρας δεν μπορούσε να ήταν διαφορετική. Αλλιώς θα ισοδυναμούσε με την παραδοχή πως το κεμαλικό κράτος και η σύγχρονη τουρκική ταυτότητα οικοδομήθηκαν πάνω σε ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, όπως ήδη, από το 1915, είχαν χαρακτηριστεί οι γενοκτονικές σφαγές και η εθνοκάθαρση των αυτόχθονων και μή μουσουλμανικών πληθυσμών της Μικράς Ασίας.

Ο Τανέρ Ακσάμ, ο πρώτος Τούρκος ιστορικός του οποίου το εμβληματικό έργο τεκμηρειώνει, μέσα από επίσημα οθωμανικά έγραφα τις γενοκτονικές σφαγές, και που υπήρξε και ο πρώτος τούρκος ο οποίος με πολύ μεγάλο προσωπικό κόστος χρησιμοποίησε τη λέξη “γενοκτονία”- “soykirim”- για να τις περιγράψει, γράφει το εξής για τη σύγχρονη τουρκική ταυτότητα και το κεμαλικό κράτος:

“Μια συζήτηση γύρω από τη γενοκτονία [των χριστιανικών πληθυσμών της Μικράς Ασίας] θα αποκαλύψει ότι το κράτος δεν προέκυψε από ένα βασικά αντι-ιμπεριαλιστικό αγώνα αλλά από ένα πόλεμο που διεξήχθη κατά της ελληνικής και αρμενικής μειονότητας. Θα καταστεί σαφές ότι ένας μεγάλος αριθμός στρατιωτών του Kuvay-i Milliye (δηλ. των συμμοριών που κατέσφαξαν τους χριστιανούς) που θεωρούνται ήρωες, είχαν άμεση συμμετοχή στη γενοκτονία είτε πλούτισαν και αυτοί από το πλιάτσικο κατά των Αρμενίων”.

Στο εμβληματικό του έργο, “A Shameful Act: The Armenian Genocide and the Question of Turkish Responsibility” (2006), το οποίο πρωτοδημοσιεύθηκε στην Τουρκία το 1999 και μεταφράστηκε στα ελληνικά από τις εκδόσεις Παπαζήση “Μια Επαίσχυντη Πράξη”(2007)- και το οποίο είχα την τιμή να προλογίσω- ο Ακσάμ τεκμηρειώνει αυτή ακριβώς τη θέση: πως χωρίς τις γενοκτονικές σφαγές δεν θα υπήρχε κεμαλικό κράτος και σύχρονη τουρκική ταυτότητα.

Επί πλέον η φράση “επαίσχυντη πράξη” είναι φράση του ίδιου του Κεμάλ, ο οποίος επανειλημμένα -τουλάχιστον δώδεκα φορές, κατά τον Άκσάμ- καταδίκασε τις σφαγές των Αρμενίων ζητώντας την παραδειγματική τιμωρία των ενόχων, όχι όμως της Τουρκίας. Σε ομιλίες του στη Εθνοσυνέλευση ο Κεμάλ παραδέχεται πως σφαγιάστηκαν τουλάχιστον 800, 000 χιλιάδες Αρμένιοι.

Σε μια άλλη περίπτωση και μετά από μια αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας του στη Σμύρνη, το 1926, ο Κεμάλ γράφει επώνυμα τα εξής, για τα μέλη της Επιτροπής Ένωση και Πρόοδος, δηλ. τους Νεότουρκους:

“Αυτά τα απομεινάρια του πρώην κόμματος των Νεοτούρκων, που έπρεπε να λογοδοτήσουν για τις ζωές εκατομμυρίων χριστιανών υπηκόων μας, τους οποίους ξερίζωσαν αδίστακτα από τα σπίτια τους και τους οδήγησαν ομαδικά στη σφαγή , δεν υπακούουν στη ρεπουμπλικανική κυβέρνηση. Μέχρι σήμερα επιβιώνουν με λεηλασίες και δωροδοκίες και καταπολεμούν οποιαδήποτε προσπάθεια να συστρατευθούν ώστε να κερδίζουν τα προς το ζην με τον τίμιο ιδρώτα του προσώπου του”. (Ενυπόγραφο άθρο-συνέντευξη του Κεμάλ, που παραχώρησε στον ελβετό δημοσιογράφο Emile Hilderbrand και που κυκλοφόρησε από το World Service Inc. της Βοστόνης και δημοσιεύθηκε στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Los Angeles Examiner” της 1ης Αυγούστου 1926, τομ.XXIII-αρ. 223).

Όσο παράξενο κι αν ακούγεται σήμερα, το ταμπού αναφορικά με τις γενοκτονικές σφαγές των χριστιανών και το οποίο αποτελεί επίσημη πολιτική της Άγκυρας -όπως υβριστικά μας υπενθύμισαν οι συνεχιστές της στο Τουρκικό ΥΠΕΞ- τότε δεν υπήρχε. Τις γενοκτονικές σφαγές τις παραδέχονται όλοι και υπήρξε αίτημα, όπως του Κεμάλ που προαναφέρθηκε, για τη τιμωρία των ενόχων.

Πολύ γρήγορα, όμως, το θέμα έγινε ένα από τα ταμπού της σύγχρονης τουρκικής ιστοριογραφίας διότι ο ίδιος ο Κεμάλ -που πρωτοστάτησε στις σφαγές και τον ξεριζωμό του ποντιακού ελληνισμού- συνεταιρίστηκε σχεδόν όλους τους πρωτεργάτες των σφαγών και, μαζί τους, οικοδόμησε το ξεκαθαρισμένο πλέον από τους χριστιανούς κεμαλικό κράτος. Έτσι οι γενοκτονικές σφαγές λειτούργησαν ως ο ακρογωνιαίος λίθος του κεμαλικού οικοδομήματος και οι σφαγείς, με τον Κεμάλ επικεφαλής, έγιναν μέρος της ελίτ της σύγχρονης Τουρκίας.

Πηγή: “Μια επαίσχυντη πράξη”: Ο Κεμάλ απαντά στο τουρκικό ΥΠΕΞ για τους Αρμένιους http://wp.me/p3kVLZ-uyq

Video

Η φωνή της Αρμενίας: Οι εξελίξεις επηρεάζουν την κοινή γνώμη

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η φωνή της Αρμενίας – Παρουσιάζει η Λιάνα Μανουκιάν
Ελληνόφωνο δελτίο ειδήσεων με την υποστήριξη της Δημόσιας Ραδιοφωνίας της Αρμενίας
Ενημέρωση στις 3 Οκτωβρίου 2024

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Η φωνή της Αρμενίας: Γιατί οι ΗΠΑ “σπρώχνουν” τους Τούρκους στον Καύκασο;

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η φωνή της Αρμενίας – Παρουσιάζει η Λιάνα Μανουκιάν
Ελληνόφωνο δελτίο ειδήσεων με την υποστήριξη της Δημόσιας Ραδιοφωνίας της Αρμενίας
Ενημέρωση στις 1 Οκτωβρίου 2024

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Η φωνή της Αρμενίας: Οι Ρώσοι θέλουν να κάνουν πραξικόπημα

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η φωνή της Αρμενίας – Παρουσιάζει η Λιάνα Μανουκιάν
Ελληνόφωνο δελτίο ειδήσεων με την υποστήριξη της Δημόσιας Ραδιοφωνίας της Αρμενίας
Ενημέρωση στις 27 Σεπτεμβρίου 2024

Το ρεπορτάζ

Πριν από λίγες ημέρες, η Δικαστική Επιτροπή ανέφερε σχετικά με την αποκάλυψη υπόθεσης προετοιμασίας για την αποτροπή της εξουσίας από την Εθνική Ασφάλεια: 3 άτομα συνελήφθησαν και 4 καταζητούνται. Σύμφωνα με τις αρχές επιβολής του νόμου, οι κάτοικοι της Αρμενίας και του Ναγκόρνο-Καραμπάχ στρατολογήθηκαν έναντι μηνιαίας αμοιβής 220 χιλιάδων ρωσικών ρουβλίων ο καθένας και μεταφέρθηκαν στη Ρωσία για τρίμηνη εκπαίδευση και κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου έπρεπε να εξοικειωθούν με τα νέα βαρέα όπλα. Έπρεπε να κατακτήσουν τις δεξιότητες χρήσης τους και μετά την επιστροφή τους στην Αρμενία να εκτελέσουν τα καθήκοντα μάχης, καθώς και να μεταδώσουν τις γνώσεις που απέκτησαν σε άλλους. Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με την Δικαστική Επιτροπή, οι στρατολογηθέντες σε διάφορες ομάδες ταξίδεψαν στη ρωσική πόλη Ροστόφ επί του Ντον και στη συνέχεια μεταφέρθηκαν σε άλλη τοποθεσία, όπου υποβλήθηκαν σε προκαταρκτικό έλεγχο. Μετά την αρχική επιθεώρηση, στάλθηκαν σε μια στρατιωτική βάση που ονομάζεται «Αρμπάτ», μετά την οποία εκπαιδεύτηκαν να πολεμήσουν με γνωστά όπλα σε κλειστό χώρο, μέσα στο κτίριο. Σύμφωνα με την επιτροπή, οι στρατευμένοι ενημερώθηκαν ότι ο σκοπός της άσκησης ήταν να επιστρέψουν στην Αρμενία και να ανατρέψουν τη σημερινή κυβέρνηση, ζητώντας έτσι την κάθαρση και τη σωτηρία της Αρμενίας. Σε αυτό το φόντο, ο Αρχιεπίσκοπος Μπαγκράτ Γκαλστανιάν και οι πολιτικές δυνάμεις της αντιπολίτευσης δηλώνουν την πρόθεσή τους να κλιμακώσουν τον αγώνα της αντιπολίτευσης κατά του καθεστώτος από τις 2 Οκτωβρίου. Ο αναλυτής πολιτικών θεμάτων Στεπάν Γκριγκοριάν σχετικά με αν βλέπει κίνδυνο αποσταθεροποίησης στην Αρμενία είπε:

«Το Κρεμλίνο μισεί την κυβέρνηση του Πασινιάν, βοηθά το Αζερμπαϊτζάν να επιτεθεί στην Αρμενία και δημιουργεί μια ασταθής κατάσταση μέσω φιλορωσικών δυνάμεων. Δοκίμασαν όλες αυτές τις μεθόδους, είδαν ότι δεν αποδίδουν, τώρα κάνουν αποφασιστικά βήματα, αλλά αυτές οι μέθοδοι δεν πέτυχαν. Η Ρωσία είναι επίσης απασχολημένη με την Ουκρανία. Εκτός αυτού, η κοινωνία μας καταλαβαίνει πολύ καλά, και είναι αδύνατο να την νικήσουμε, ειδικά μετά τον αναγκαστικό εκτοπισμό του Αρτσάχ. Ο κόσμος δεν ακολουθεί την φιλορωσική αντιπολίτευση. Δεν μπορώ να πω για τον συγκεκριμένο ένοπλο σχηματισμό, πόσο σοβαρός είναι, δεν είμαι ειδικός σε αυτό. Αλλά δεν έχω καμία αμφιβολία ότι η Ρωσική Ομοσπονδία θέλει να κάνει πραξικόπημα στην Αρμενία, ακόμα με το ζόρι». Ο αναλυτής επέμεινε ότι η κυβέρνηση της Αρμενίας πρέπει να λάβει προληπτικά μέτρα.

«Η Ρωσική Ομοσπονδία θέλει να χρησιμοποιήσει την ίδια μέθοδο που χρησιμοποιήθηκε στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, όταν είπε στις πρώην αρχές του Ναγκόρνο-Καραμπάχ να ανατρέψουν τον Αραΐκ Αρουτιουνιάν και να φέρουν τον διάδοχό τους, υποσχόμενοι, ότι θα τον υποστηρίξουν. Ωστόσο, εξαπάτησαν και έφεραν τον διάδοχο αλλά δεν τον υποστήριξαν. Ο Αραΐκ Χαρουτιουνιάν δεν ήθελε να παραιτηθεί. Η κατοικία του Αρουτιουνιάν δέχτηκε πυροβολισμούς. Ο Αραΐκ Αρουτιουνιάν αναγκάστηκε να παραιτηθεί. Τώρα με το ίδιο σενάριο θέλουν να κάνουν εδώ – στην Αρμενία.

Είμαι σίγουρος ότι μπορεί να γίνει απόπειρα πραξικοπήματος εκ μέρους της ΡΟ και αυτό δεν συζητιέται εδώ. Αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι δεν θα πετύχουν αυτό που θέλουν. Προσπάθησαν να ενισχύσουν τεχνητά την πολιτική αντιπολίτευση, αλλά αυτό δεν λειτούργησε. Ο κόσμος αντιλαμβάνεται ότι οι φιλορώσοι μας οδηγούν στην καταστροφή, μας οδηγούν στο καθεστώς της επαρχίας, γι’ αυτό και ο αριθμός των υποστηρικτών της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης έχει αυξηθεί δραματικά», δήλωσε ο Στεπάν Γκριγκοριάν.

Στην απόπειρα ένοπλου πραξικοπήματος συμμετείχαν ρωσικές ειδικές υπηρεσίες

Αφού οι αρμενικές αρχές επιβολής του νόμου ανακοίνωσαν ότι ανακάλυψαν και απέτρεψαν μια απόπειρα ένοπλου πραξικοπήματος στην Αρμενία, υπήρξαν εικασίες ότι οι ρωσικές ειδικές υπηρεσίες συμμετείχαν στην προετοιμασία του.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή