Ακολουθήστε μας

Γερμανία

Πώς η εν δυνάμει συμμαχία Μόσχας – Βερολίνου μπορούν ν’ αλλάξουν τη γεωπολιτική της Ευρώπη

Δημοσιεύτηκε

στις

Στα  βήματα του Δ’ Ράιχ

Πώς η Γερμανία ετοιμάζεται να «πωλήσει» την Ουκρανία και γιατί αποτελεί παράδειγμα προβληματισμού για την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου της Κύπρου 
Του δρος των διεθνών σχέσεων Γιάννου Χαραλαμπίδη 
Υπάρχουν εν δυνάμει εξελίξεις που, αν επισυμβούν, μπορούν να αλλάξουν την Ευρώπη και τα γεωπολιτικά δεδομένα. Θα έχουμε μια νέα Ευρώπη, με μια διαφορετική ΕΕ ή ακόμη και χωρίς αυτήν. Υπάρχουν δυο βασικές ορατές εξελίξεις που μπορούν να συμβούν και, ως εκ τούτου, κάθε κράτος οφείλει να είναι έτοιμο να ενεργήσει αναλόγως: Η μία είναι το βρετανικό δημοψήφισμα της 13ης Ιουνίου του 2016. Και η άλλη είναι ο «Βόρειος Αγωγός 2» από τη Ρωσία στη Γερμανία. Είναι τέτοια δε, η κατάσταση, που ας μην έχει κανείς την ψευδαίσθηση ότι οι εξελίξεις αυτές δεν επηρεάζουν και την Κύπρο.

 Το δίλημμα των Βρετανών και ειδική σχέση
Η συμφωνία μεταξύ της Βρετανίας και της ΕΕ δημιουργεί ένα ειδικό καθεστώς εντός της ΕΕ, ανεξαρτήτως του αποτελέσματος που θα προκύψει στο δημοψήφισμα. Η συμφωνία αυτή αποτελεί προηγούμενο και μοντέλο αναβαθμισμένης ειδικής σχέσης, που θα ήταν δυνατό να χρησιμοποιηθεί εν συνεχεία για την Τουρκία. Η Βρετανία έχει διαχωρισμένη τη θέση της από τους υπόλοιπους εταίρους της, σε ζητήματα που ξεκινούν από τα επιδόματα τέκνων σε Ευρωπαίους πολίτες, μέχρι τη λίρα και τη διαχείριση της νομισματικής και οικονομικής της πολιτικής, χωρίς υπαγορεύσεις από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ειδικώς το τελευταίο θέμα είναι συμφυές με την αντίληψη του Λονδίνου, ότι ποτέ δεν θα υπαχθεί υπό τις εντολές και τη νομισματική και οικονομική πολιτική του Βερολίνου, όπως συμβαίνει με την Ισπανία, τις χώρες που ήταν ή είναι εντός μνημονίου, και γενικότερα εκείνες που ανήκουν εντός της ΟΝΕ, ακόμη και αυτής της Γαλλίας, η οποία δεν έχει την ίδια ισχύ πολιτικής και λόγου επί Σοσιαλιστή Ολάντ, όπως επί του δεξιού Σαρκοζί.

Στην πραγματικότητα, η Βρετανία, η οποία ανέκαθεν υιοθετούσε τη ρεαλιστική πολιτική, πάντοτε είχε κατά νουν το δίλημμα, Γερμανική Ευρώπη ή Ευρωπαϊκή Γερμανία, και ποτέ δεν θέλησε να υποταχθεί στη Γερμανική Ευρώπη, όπως αυτή εξελίσσεται εντός της ΕΕ, μετά τη διαρκή οικονομική κρίση. Το ερώτημα που εγείρεται στρατηγικά και γεωπολιτικά για τους Βρετανούς έχει ως ακολούθως: Είναι καλύτερα από οικονομικής, πολιτικής και θεσμικής άποψης να είναι εκτός ΕΕ ή να παραμείνουν εντός, αλλά και με το ένα πόδι εκτός, υπό την έννοια ότι έτσι θα μπορούν να ελέγχουν καλύτερα το Βερολίνο και να ανακόπτουν, εκ των έσω, την ενίσχυση της αντίληψης περί Γερμανικής Ευρώπης; Η παραμονή των Βρετανών στην ΕΕ θα οφείλεται σε πολιτικούς και θεσμικούς κυρίως λόγους.

Μαύρη τρύπα, νέα ΕΕ και ενεργειακά παιχνίδια

Γενικώς, ακόμη και αν η Βρετανία εξέλθει της ΕΕ, θα διατηρηθεί μεταξύ των δυο πλευρών ένα καθεστώς αμοιβαίου οφέλους. Όμως, για την ΕΕ θα είναι ένα μεγάλο πλήγμα. Για κάποιους, η αρχή της αντίστροφης μέτρησης ή και της πλήρους επικυριαρχίας της Γερμανίας. Στην καλύτερη των περιπτώσεων, η ενίσχυση ακόμη περισσότερο της Γερμανικής Ευρώπης. Μια διάλυση της ΕΕ με «domino effect» θα δημιουργήσει μια μαύρη τρύπα στην Ευρώπη και προφανώς θα γίνει προσπάθεια αποφυγής ενός τέτοιου σεναρίου. Οι εξελίξεις θα είναι δραματικές. Άλλωστε, εάν υποθέσουμε ότι αρχίζει να ξηλώνεται το πουλόβερ της ΕΕ, τα μικρά και εξαρτώμενα κράτη ή ακόμη και εκείνα του μεσαίου βεληνεκούς, εάν φύγουν από την επιρροή του Βερολίνου και της ΕΕ, προς τα πού θα στραφούν; Προς τη Μόσχα; Ή προς τις ΗΠΑ; Η Αμερική είναι μια καλή επιλογή.

Δεν είναι, όμως, θεσμικά συνδεδεμένη με τις χώρες της Ευρώπης, όπως συμβαίνει με τη Γερμανία. Και δεν έχει κίνητρο να τις συντηρεί, όπως συμβαίνει στο πλαίσιο της ΕΕ. Η αμερικανική οικονομία έχει τα δικά της συμφέροντα και τα δικά της προβλήματα, και δεν θα ήθελε να επωμιστεί εκείνα των φτωχών της ΕΕ. Και να θέλουν, οι ΗΠΑ, δεν μπορούν να έχουν τις χώρες της Ευρώπης, ως οικονομικές αποικίες, όπως συμβαίνει στην Ασία, λόγω χαμηλού κόστους παραγωγής.

Όσο δε, για τη Βρετανία, είτε εντός είτε εκτός της ΕΕ, θα είναι ένας από τους βασικούς πόλους ισχύος και ισορροπιών δυνάμεων στο νέο σκηνικό που είναι υπό δημιουργία. Και στο οποίο έχει λόγο η ενέργεια και η Ρωσία. Κλειδί των εξελίξεων είναι ο «Βόρειος Αγωγός 2», από τη Μόσχα ώς τη Γερμανία, η οποία θα καταστεί ο κεντρικός διακλαδωτής στην Ευρώπη. Ήδη στο πρόγραμμα, εκτός της ρωσικής Gazprom, εκφράζουν πρόθεση συμμετοχής η αγγλο-ολλανδικών συμφερόντων Shell, η γερμανικών και γαλλικών συμφερόντων ENGIE και η αυστριακών συμφερόντων OMV.

Το κόστος του αγωγού φτάνει τα 9,9 δις ευρώ και αναμένεται να είναι έτοιμος ώς το 2019, με τη διοχέτευση διπλάσιου ρωσικού φυσικού αερίου προς τη Γερμανία και την Ευρώπη. Ο αγωγός έχει γεωπολιτικές και γεωστρατηγικές προεκτάσεις, αφού δημιουργεί τις προϋποθέσεις συμμαχίας μεταξύ Γερμανίας και Ρωσίας. Οι δυο μεγάλοι πόλοι της Ευρώπης, των οποίων οι σχέσεις είναι ψυχρού πολέμου, θα βάλουν πλώρη για αλλαγή τοπίου και πολιτικών. ΄

Ενας ρωσογερμανικός άξονας κάνει «σάντουιτς» τις χώρες της πρώην ανατολικής Ευρώπης από την Πολωνία, την Ουκρανία, ώς τις Βαλτικές, που πάσχουν όλες, ένεκα των προηγούμενων ιστορικών εμπειριών που κουβαλούν ώς σήμερα, τόσο από το σοβιετικό όσο και από το γερμανικό σύνδρομο κατοχής και σφαγών. Ήδη, η Πολωνία, από τις 12 Νοεμβρίου του 2015, έχει θέσει θέμα υπόσκαψης των κανόνων ανταγωνισμού, υπό την έννοια ότι η Gazprom με τη στήριξη της Γερμανίας γίνεται κυρίαρχη στον χώρο της ΕΕ.

Δεν το κρύβουν, μάλιστα, οι Πολωνοί, αντίθετα το εκφράζουν δημόσια, σε όλους τους θεσμούς της ΕΕ, ότι μια τέτοια εξέλιξη δεν αυξάνει απλώς, ακόμη περισσότερο, την εξάρτηση της Ευρώπης από τη Μόσχα ενεργειακά, αλλά και πολιτικά.

Βεβαίως, στο σημείο αυτό θα μπορούσε κάποιος να θέσει το εξής ερώτημα: Καλά, το Βερολίνο θα γίνει ενεργειακός όμηρος της Μόσχας; Μετά την κρίση στην Ουκρανία ήθελε μεγαλύτερη απεξάρτηση, τώρα πώς αλλάζει πολιτική; Η απάντηση επί τούτου είναι πολλαπλή:

1. Η Γερμανία κοιτάζει και εξυπηρετεί το εθνικό της συμφέρον. Χρειάζεται μεγάλα αποθέματα φυσικού αερίου λόγω της βιομηχανίας της χώρας και όσο πιο φτηνό αέριο αγοράζει τόσο πιο ανταγωνιστική είναι. Και ο «Βόρειος Αγωγός 2» της προσφέρει αυτό το πλεονέκτημα συν του ότι: α. Απεξαρτείται από την Ουκρανία. β. Αναλαμβάνει σε μεγάλο βαθμό τον ρόλο της Ουκρανίας, με το επιχείρημα ότι είναι σταθερός πολιτικά και οικονομικά κόμβος. Όσο δε, για το Κίεβο, το οποίο η Γερμανία και οι λοιποί εταίροι, κυρίως οι Πολωνοί, όπως και οι Αμερικανοί έσπρωξαν σε μια πολιτική απεξάρτηση από τη Μόσχα, θα χάνει από την παράκαμψή του, λόγω του «Βόρειου Αγωγού 2», περί το 1,8 δις ευρώ ετησίως από τις φορολογίες ως ενεργειακός κόμβος που είναι. Αυτά συνιστούν κλασικό παράδειγμα, που διδάσκει γι’ άλλη μια φορά ότι ο κόσμος στηρίζεται σε συμφέροντα.

2. Η Γερμανία και η λοιπή Ευρώπη είναι πηγή εσόδων για τη Ρωσία. Άλλωστε, η Γερμανία δεν είναι Ουκρανία από πλευράς ισχύος. Υπάρχει μεταξύ των δυο κρατών, δηλαδή Γερμανίας και Ρωσίας, ισοζύγιο δυνάμεων, άρα δεν μπορούν να εμφανιστούν τα φαινόμενα της Ουκρανίας, διότι, για παράδειγμα, μια σύγκρουση Ρωσίας-Γερμανίας σημαίνει Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Γι’ αυτό, άλλωστε, όταν προσαρτήθηκε η Κριμαία, ούτε η Γερμανία ούτε οι ΗΠΑ, κανείς δεν έβαλε το χέρι στη σκανδάλη. Το κόστος πληρώθηκε από το Κίεβο και θα πληρωθεί ακόμη πιο ακριβά.

Αυτό είναι και ένα καλό «case study» για τη δική μας περίπτωση. Η κεντρική μεταβλητή καθορισμού πολιτικών και αποτελεσμάτων είναι η ισχύς και τα ισοζύγια δυνάμεων. Εάν, λοιπόν, η Τουρκία έχει την ισχύ, και συνεχίσει να έχει την ισχύ, και εμείς το φυσικό αέριο, εάν δεν κάνουμε συμμαχίες και δη στρατιωτικές, είτε δεν θα γίνει εκμετάλλευση, είτε θα γίνει όπως θέλει η τουρκική ισχύς, ή θα γίνει από την Άγκυρα. Και στους Ουκρανούς έταζαν και οι Ευρωπαίοι και οι ΗΠΑ και χρήματα και ασφάλεια. Τελικά, ήταν άνθρακας ο θησαυρός. Τους αφήνουν στο έλεος του Θεού και της Μόσχας… Ακόμη και αν αυτό είναι για μας το «worst case scenario», οφείλουμε να το εξετάσουμε.

Και η μία λύση είναι η στρατηγική συμμαχία με το Ισραήλ, η οποία καθυστερεί τόσο πολύ που κάποιος μπορεί να ισχυριστεί ότι υπάρχει από κάποιους πρόθεση να την αφήσουν να «εκφυλιστεί», για να περάσει ο αγωγός προς την Τουρκία. Η άλλη επιλογή, που δεν αποκλείει τη στρατηγική συμμαχία με το Ισραήλ, αλλά την ενισχύει, είναι όπως πεισθούν, κυρίως οι Γερμανοί, ότι τα αποθέματα της «Αφροδίτης» και μόνο μαζί με εκείνα του «Λεβιάθαν» μπορούν να καλύπτουν τις ανάγκες της Ευρώπης σε ποσοστό 10% με 15% για 30 χρόνια.

«Αμερική, μια Ευρωπαϊκή Δύναμη»

Οι γεωπολιτικές επιπτώσεις από μια τέτοια εξέλιξη, δηλαδή του «Βόρειου Αγωγού 2», θα επηρεάσουν και τη Γαλλία, η οποία, εάν αισθανθεί ότι χάνει ακόμη περισσότερο από τον ρόλο της στην Ευρώπη, τότε είτε θα στραφεί προς μια πιο αυτόνομη πολιτική ασφάλειας, σε λογικές ανάλογες με εκείνες του Ντε Γκωλλ, δηλαδή να μπορεί να διαδραματίζει έναν εξίσου πρωταγωνιστικό ρόλο όπως και η Γερμανία ή/και να στραφεί προς τις ΗΠΑ, προς τις οποίες, ούτως ή άλλως, θα στραφούν για λόγους ασφάλειας τόσο η Πολωνία όσο και οι Βαλτικές χώρες και όσα άλλα κράτη αισθάνονται απειλή. Μέσα από αυτήν τη διαδικασία, διαφαίνεται η αναβάθμιση του γεωστρατηγικού ρόλου των ΗΠΑ στην ΕΕ, στη βάση εκείνου που είχε γράψει τo 1995 ο μακαρίτης Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ στο Foreign Affairs: «America, A European Power».

Επειδή η αμερικανική εξωτερική πολιτική ήταν και είναι επηρεασμένη από τη Θεωρία της «Καρδιάς της Γης» (Heartland) και του «Παγκόσμιου Νησιού» (Global Island), επί τη βάσει των οποίων ελέγχει την «Καρδιά της Γης», η οποία εκτείνεται περίπου στα όρια της αυτοκρατορικής Ρωσίας, μπορεί να κυριαρχεί στο «Παγκόσμιο Νησί», εφόσον ελέγχει την ανατολική Ευρώπη και τον χώρο της Ευρασίας, θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπ’ όψιν μια ρωσο-γερμανική συμμαχία.

Μια τέτοια συμμαχία εθωρείτο, κυρίως από τους Αμερικανούς και τους Βρετανούς, ένα εφιαλτικό σενάριο, που θα τους έδινε τη δυνατότητα ελέγχου της ανατολικής και κεντρικής Ευρώπης, καθώς και της Ευρασίας. Βεβαίως, στον χώρο της Ευρασίας φιλοδοξίες έχει και η Τουρκία, με την ανάδειξή της ως περιφερειακή δύναμη και ως χώρος από τον οποίο περνούν ενεργειακοί αγωγοί. Εάν ο «Βόρειος Αγωγός 2» γίνει πράξη, τότε ο «Turkish Stream» αποτελεί παρελθόν. Άλλωστε, υπό τις υφιστάμενες συνθήκες, η Ρωσία δεν έχει τέτοια πρόθεση, διότι θα σήμαινε και αναβάθμιση της Άγκυρας.

Και γιατί να θέλει η Μόσχα τη γεωπολιτική αναβάθμιση της Τουρκίας στην Ευρασία, όταν θέλει η ίδια τον έλεγχο της περιοχής. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι η Ρωσία θα ευνοήσει τα συμφέροντα είτε της Κύπρου είτε της Ελλάδας χωρίς να έχει όφελος. Και, μάλιστα, σε μια περιοχή η οποία βρίσκεται ακόμη υπό τη ζώνη επιρροής της Δύσης, λόγω ΕΕ, αλλά και ΝΑΤΟ. Και επί τούτων είναι που πρέπει να υπάρξει προβληματισμός από τη Λευκωσία, διότι στο πλαίσιο της παγκοσμιοποίησης και δη λόγω τεχνολογίας, οι επιπτώσεις από τις γεωπολιτικές αλλαγές επηρεάζουν εκ των πραγμάτων και την Κύπρο, ως κράτος μέλος της ΕΕ, και ένεκα της γεωπολιτικής τοποθεσίας.

Ακολουθώντας, λοιπόν, τα βήματα των γεωπολιτικών εξελίξεων και του ενεργειακού άξονα Γερμανίας – Ρωσίας, που ενισχύει, μέσα από τα συμφέροντα, τη Γερμανική Ευρώπη, η οποία παραπέμπει στη λογική του Δ’ Ράιχ, κάθε κράτος, έτσι και το κυπριακό, οφείλει να μελετά τις εξελίξεις και να ενεργεί στρατηγικά. Υπό την προϋπόθεση, όμως, πάντα, ότι μιλάμε για σοβαρά κράτη…

Γερμανία

Η Ρωσία απορρίπτει γερμανική πρόταση για διχοτόμηση της Ουκρανίας

Το σενάριο δεν έχει ρεαλιστική βάση λέει ο εξ απορρήτων του Βλάντιμιρ Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Οι πολυάριθμες αναφορές των μέσων ενημέρωσης για ένα πιθανό «γερμανικό σενάριο» για την επίλυση της κατάστασης στην Ουκρανία δεν έχουν καμία ρεαλιστική βάση, δήλωσε ο Peskov εκπρόσωπος του Ρώσου Προέδρου Putin.

Νωρίτερα, τα ΜΜΕ ανέφεραν ότι Ουκρανοί και δυτικοί αξιωματούχοι εξετάζουν το λεγόμενο γερμανικό σενάριο για την επίλυση της κατάστασης στην Ουκρανία, το οποίο θα συνεπαγόταν τη διαίρεση της Ουκρανίας σε δύο μέρη, εκ των οποίων το ένα θα μπορούσε να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και να ελέγχεται από τη Δύση.

«Υπάρχουν πολλές δημοσιεύσεις για αυτό το θέμα τώρα, πολλοί διαφορετικοί σχολιασμοί, συλλογισμοί και ούτω καθεξής, αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ρεαλιστική βάση για κανένα από αυτά τα σκεπτικά», είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Συνέχεια ανάγνωσης

Γερμανία

Μπόκο στην Ελβετία! Ευρωπαϊκές χώρες αρνούνται να αγοράσουν όπλα λόγω Ουκρανίας

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες έχουν αρχίσει να αποφεύγουν την αγορά όπλων που κατασκευάζονται από ελβετικές εταιρείες

Η Ευρώπη αρνείται να αγοράσει όπλα από την Ελβετία, η οποία έχει το μονοπώλιο στα αντιαεροπορικά πυροβόλα.

Οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες έχουν αρχίσει να αποφεύγουν την αγορά όπλων που κατασκευάζονται από ελβετικές εταιρείες, ενημερώνει η Swissinfo.

Η άρνηση αγοράς όπλων που κατασκευάζονται από ελβετικές εταιρείες βασίζεται κυρίως στην απαγόρευση επανεξαγωγής στην Ουκρανία, η οποία προκαλεί εκνευρισμό σε πολλούς Ευρωπαίους χρήστες ελβετικών όπλων.

Η Γερμανία, η οποία έχει τους στενότερους δεσμούς με την αμυντική βιομηχανία και τα ελβετικά προϊόντα από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, είναι η πιο απογοητευμένη.

Ως αποτέλεσμα, το γερμανικό υπουργείο Άμυνας αποφάσισε να αποκλείσει ελβετικές εταιρείες από ορισμένους αμυντικούς διαγωνισμούς.

Αυτό έχει προκαλέσει οργή στην Ελβετία για αυτό που ορισμένοι θεωρούν έλλειψη σεβασμού για τη νομική απόφαση της χώρας να είναι ουδέτερη.

Επί του παρόντος, η Γερμανία δεν θεωρεί την Ελβετία αξιόπιστο εταίρο, καθώς η χώρα έχει απαγορεύσει την προμήθεια ορισμένων όπλων, φοβούμενη ότι η Γερμανία μπορεί να τα επανεξάγει στην Ουκρανία.

Εκτός από τη Γερμανία, το 2023 η Ολλανδία εγκατέλειψε εντελώς την αγορά ελβετικών όπλων αφού η Ελβετία εμπόδισε την εξαγωγή 96 αρμάτων μάχης Leopard 1 που ήταν αποθηκευμένα στην Ιταλία.

Η Ολλανδία σχεδίαζε να επισκευάσει τα τανκς στη Γερμανία και στη συνέχεια να τα στείλει στην Ουκρανία.

Πρέπει να σημειωθεί ότι, παρά την άρνηση, η Ελβετία εξακολουθεί να παραμένει σημαντικός ευρωπαϊκός εξαγωγέας όπλων, ιδίως αντιαεροπορικών συστημάτων.

Λόγω της επιτυχημένης ανάπτυξης των αντιαεροπορικών οπλικών συστημάτων, η Ελβετία μπορεί να θεωρηθεί μονοπώλιο στην Ευρώπη, καθώς τα πυροβόλα της χρησιμοποιούνται στα Gepard, Skyranger 30/35, MANTIS, Skynex και άλλα αντιαεροπορικά συστήματα.

Επιπλέον, αυτά τα όπλα είναι επίσης εγκατεστημένα σε πλοία των ευρωπαϊκών ναυτικών για την παροχή άμεσων αμυντικών συστημάτων έναντι απειλών πυραύλων.

ΠΗΓΗ:  ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ

Συνέχεια ανάγνωσης

Γερμανία

Σολτς και κυβέρνηση σε κρίση

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Γράφει ο Μουρτζούκος Χρήστος.

Ο Καγκελάριος αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα, εντός των σοσιαλιστών, εντός της κυβέρνησης και αυτά εντείνονται από τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης αλλά και του κόσμου. Με αυτές τις συνθήκες ο Σολτς βρίσκεται στα ΄΄σχοινιά΄΄. Το αν μπορέσει να φύγει από αυτά πριν το καμπανάκι το οποίο και θα σημάνει το τέλος του γύρου, με όρους πυγμαχίας, θα φανεί τις επόμενες εβδομάδες.

1. Με μια καυστικότατη επιστολή των μελών του κόμματος του, μέχω της οποίας τον επικρίνουν σφοδρότατα για τις πολιτικές που ακολουθεί.

Ο Όλαφ Σολτς αντιδρά στους διαφωνούντες εντός των σοσιαλιστών και επικρίνει τις αντιδράσεις τους. Οι επικριτές του αντιδρούν.

Σχεδόν 8.000 μέλη του SPD απαιτούν αλλαγή της πολιτικής ασύλου από τον Όλαφ Σολτς. Ο εκπρόσωπος Τύπου της Καγκελαρίας αντιδρά στην εμπρηστική επιστολή των μελών. Κύρια αιτία των αντιδράσεων το μεταναστευτικό και το άσυλο.

Ο καγκελάριος δεν βλέπει καμία αντίφαση στις ενέργειές του στην ανοιχτή επιστολή εκατοντάδων βουλευτών του SPD και μελών του κόμματος, η οποία ζητά τη διατήρηση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας στη μεταναστευτική πολιτική. Αντίθετα, ο καγκελάριος αισθάνεται «ενισχυμένος στην πορεία του», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Steffen Hebestreit την περασμένη Τετάρτη στο Βερολίνο. Επειδή αυτό βασίζεται στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και επίσης «προστατεύει σαφώς το θεμελιώδες δικαίωμα στο άσυλο».

Αλλά ο Σολτς τόνισε επίσης ότι η Γερμανία μπορεί να παραμείνει φιλική προς τη μετανάστευση μόνο εάν καταφέρει να επιστρέψει άτομα χωρίς δικαιώματα διαμονής στις χώρες που είναι υπεύθυνες για αυτούς ή στην πατρίδα τους, είπε ο Hebestreit. Αυτή είναι η «δεύτερη όψη του νομίσματος» στη μεταναστευτική πολιτική.

Το απόγευμα της Τετάρτης, οι συντάκτες της επιστολής επέκριναν δριμύτατα τον Σολτς. Στον λογαριασμό στο Instagram «Stand for Dignity» ανέφερε: «Λόγω των τρεχουσών συνθηκών: Δεν «ενισχύουμε» την πορεία που ακολουθήσαμε». Πρόκειται για «τη συνέχιση της ύπαρξης της κοινοβουλευτικής μας δημοκρατίας».

Ο συντάκτες της επιστολής ασκούν επίσης κριτική στην υπουργό των εσωτερικών Νάνσι Φείζερ

Στην ανοιχτή επιστολή που δημοσιεύθηκε την Τρίτη, μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου του SPD, της Bundestag και του κρατικού κοινοβουλίου, μεταξύ άλλων, ζήτησαν «υπερασπιστεί την αξιοπρέπεια». Επικρίνει μια «πορεία αποκλεισμού και στιγματισμού» των προσφύγων, η οποία ενθαρρύνεται επίσης από κορυφαίους σοσιαλδημοκράτες.

Βήματα όπως απορρίψεις στα σύνορα και περικοπές κοινωνικών επιδομάτων επικρίνονται ως «ψευδείς λύσεις» που νομιμοποιούν «δεξιές λαϊκιστικές και δεξιές εξτρεμιστικές αφηγήσεις κατά των προσφύγων».

Το SPD πρέπει να αλλάξει πορεία, γράφει η Lilly Blaudszun,  συντάκτρια της επιστολής, στο X. Σε συνέντευξή της στο Deutschlandfunk, εξήγησε ότι η επιστολή πρέπει να δείξει ότι υπάρχουν πολλοί άνθρωποι στο κόμμα που δεν είναι ικανοποιημένοι. Ο Μπλαουντσούν επέκρινε επίσης την υπουργό Εσωτερικών Νάνσι Φέιζερ, η οποία “γιορτάζει τις απελάσεις στο Αφγανιστάν”. Μέχρι το απόγευμα της Τετάρτης, η επιστολή είχε περισσότερες από 7.700 υπογραφές, περίπου το 2% των μελών του κόμματος.

Καθαρή πλειοψηφία για τον Πιστόριους αντί του Σολτς ως υποψήφιος καγκελάριος του SPD

Ο Όλαφ Σολτς θέλει να είναι ξανά υποψήφιος του SPD για καγκελάριος στις επόμενες ομοσπονδιακές εκλογές, επιβεβαίωσε τη Δευτέρα ο αρχηγός του κόμματος Λαρς Κλίνγκμπαϊλ. Σύμφωνα με το νέο RTL/ntv «Trend Barometer», η πλειοψηφία των Γερμανών πολιτών είναι υπέρ του υπουργού Άμυνας Μπόρις Πιστόριους.

Σύμφωνα με έρευνα, περίπου τα δύο τρίτα των Γερμανών πολιτών (67%) είναι υπέρ του να μην είναι ξανά υποψήφιος καγκελάριος Όλαφ Σολτς στις επόμενες ομοσπονδιακές εκλογές υπέρ του υπουργού Άμυνας Μπόρις Πιστόριους (και οι δύο SPD). Σύμφωνα με την αντιπροσωπευτική έρευνα του ινστιτούτου ερευνών κοινής γνώμης Forsa για το RTL/ntv «Trend Barometer», μόνο το 21% πιστεύει ότι ο Σολτς θα πρέπει να είναι υποψήφιος ξανά για καγκελάριος.

Στα κρατίδια της ανατολικής Γερμανίας, το 62% ήταν υπέρ της μη εκ νέου υποψηφιότητας του. Στη Δυτική Γερμανία είναι 68%. Από τους ψηφοφόρους του SPD που ερωτήθηκαν στις προηγούμενες ομοσπονδιακές εκλογές, το 63% ήταν υπέρ της παραίτησης του.

Αφού ο ηγέτης του CDU Φρίντριχ Μερτς επιβεβαιώθηκε πως θα είναι ο ίδιος υποψήφιος καγκελάριος του CDU και του CSU πριν από μερικές μέρες, το 4% των ψηφοφόρων από άλλα κόμματα θέλει τώρα να δώσει την ψήφο του στην Ένωση. Σύμφωνα με τη Forsa, αυτό θα μπορούσε να αυξήσει το μερίδιο των ψηφοφόρων της Ένωσης από 32% που είναι σήμερα στο 35% κατ’ ανώτατο όριο.

Λαρς Κλίνγκμπαϊλ: Η ερώτηση για την Καγκελαρία δεν είναι προς συζήτηση

Τη Δευτέρα, ο αρχηγός του SPD, Λαρς Κλίνγκμπαϊλ, προσπάθησε να σταματήσεις οποιαδήποτε συζήτηση σχετικά με το ζήτημα Κ (σσσ. Δηλαδή την καγκελαρία) στο SPD στο αρχικό στάδιο. «Δεν υπάρχει καθόλου ταλάντευση», τόνισε στα κεντρικά γραφεία του κόμματος του Βερολίνου όταν ρωτήθηκε για την εκ νέου υποψηφιότητα του Σολτς. «Δεν υπάρχει συζήτηση για αυτό πουθενά», τόνισε χαρακτηριστικά. Ο πρωθυπουργός του Βραδεμβούργου Dietmar Woidke τόνισε επίσης: «Ο καγκελάριος είναι φυσικά ο επιλεγμένος υποψήφιος του SPD για καγκελάριος.

Την ίδια στιγμή, παραδέχτηκε ο Κλίνγκμπαϊλ, οι ομοσπονδιακές εκλογές τον Σεπτέμβριο του 2025 δεν θα είναι σίγουρη επιτυχία. Όμως η εκλογική νίκη του Woidke στο Βραδεμβούργο δείχνει ότι το SPD μπορεί να αλλάξει διαθέσεις και να κερδίσει. Αυτό πετυχαίνει όπου επικεντρώνεται στις θέσεις εργασίας, σε μια ισχυρή βιομηχανία και οικογένειες και όπου αναλαμβάνει τη μάχη με το AfD. «Σαφής στάση, μαχητικό πνεύμα, ενότητα και θάρρος» είναι τα χαρακτηριστικά που θα πάρει μαζί του στην ομοσπονδιακή εκλογική εκστρατεία, είπε.

Η κυβέρνηση οδεύει προς τις πρόωρες εκλογές τον τον Νοέμβριο;

1.001 άτομα στη Γερμανία ερωτήθηκαν για την έρευνα στις 20 και 23 Σεπτεμβρίου. Η Forsa δήλωσε ότι η ανοχή σφάλματος ήταν +/- τρεις ποσοστιαίες μονάδες. Οι προεκλογικές έρευνες υπόκεινται γενικά σε αβεβαιότητα. Αντικατοπτρίζουν μόνο τη γνώμη τη στιγμή της έρευνας. Δεν είναι προβλέψεις για το εκλογικό αποτέλεσμα.

Η τελευταία δημοσκόπηση δείχνει χαρακτηριστικά τα άσχημα ποσοστά των κομμάτων της κυβέρνησης:

  • Δημοσκόπηση Γερμανία 21.28.-09.2024 INSA/BILD
    Δημοσκόπηση Γερμανία 21.28.-09.2024 INSA/BILD

    Union: 32%

  • AfD: 19% (-1)
  • SPD: 15%
  • GRÜNE: 11% (+1)
  • BSW: 10%
  • FDP: 4%
  • LINKE: 3% (+1)
  • Sonstige: 6% (-1)
2. Μεταναστευτικό και η αναποτελεσματικότητά του

«Οι συλλήψεις μη αιτούντων άσυλο και παράνομα εισερχόμενων στην χώρα είναι σχετικά χαμηλές» Απλώς θα αποφεύγουν τα σύνορα και τους συνοριακούς ελέγχους.

Έλεγχοι έχουν πραγματοποιηθεί σε όλα τα γερμανικά σύνορα από την περασμένη εβδομάδα. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του GdP, Andreas Roßkopf, μέχρι στιγμής όμως χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία. Υπάρχει ένας βασικός λόγος για αυτό.

Σύμφωνα με την αστυνομική ένωση (GdP), οι νέοι έλεγχοι στα σύνορα μέχρι στιγμής έχουν κάνει ελάχιστα για τον περιορισμό της παράνομης μετανάστευσης. «Μένει να φανεί ότι η σύλληψη μη εξουσιοδοτημένων ανθρώπων και διακινητών είναι σχετικά χαμηλή», δήλωσε ο πρόεδρος του GdP Andreas Roßkopf στο «Editorial Network Germany». Ως αποτέλεσμα, υπήρξε μόνο ένας μικρός αριθμός απορρίψεων στα δυτικά σύνορα.

Από την περασμένη εβδομάδα διενεργούνται έλεγχοι σε όλα τα γερμανικά σύνορα προκειμένου να περιοριστεί ο αριθμός των ατόμων που εισέρχονται στη χώρα χωρίς άδεια. Νέοι είναι οι έλεγχοι στα χερσαία σύνορα με τη Δανία, το Βέλγιο, την Ολλανδία (*ο γράφων βρέθηκε στην Ολλανδία την προηγούμενη εβδομάδα και δεν υπήρχαν καθόλου έλεγχοι στα σύνορα Ολλανδίας – Γερμανίας) και το Λουξεμβούργο. Έλεγχοι πραγματοποιούνται στα σύνορα με την Πολωνία, την Τσεχία, την Αυστρία και την Ελβετία εδώ και πολύ καιρό, καθώς και έλεγχοι στα σύνορα με τη Γαλλία λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων. Το μέτρο αρχικά περιορίζεται σε έξι μήνες.

«Τα λάθη τα τελευταία χρόνια πέφτουν στα πόδια μας».

Ο Roßkopf είπε ότι τα σημεία ελέγχου και οι κύριοι δρόμοι έχουν απλώς παρακαμφθεί από τότε που ξεκίνησε το μέτρο. Η αστυνομία δεν διαθέτει επίσης τον εξοπλισμό για να μπορέσει να εργαστεί ως σύγχρονη αστυνομία έρευνας. «Οι αποτυχίες σε αυτόν τον τομέα τα τελευταία χρόνια πέφτουν τώρα στα πόδια μας». Δεν έχει ακόμη παρατηρηθεί αποτρεπτικό αποτέλεσμα των μέτρων. «Ο αριθμός των ατόμων που ζητούν προστασία και άσυλο που παραπέμπονται στην Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Μετανάστευσης και Προσφύγων στο εσωτερικό της χώρας παραμένει υψηλός», δήλωσε ο Roßkopf.

3. Ουκρανία και Nord Stream 1 & 2

Η επιχείρηση Nord Stream ΄΄πιθανών΄΄ εγκρίθηκε από τον διοικητή της Ουκρανίας Βαλερή Ζαλούζνη Valeriy Zalushnyj.

Η ανατίναξη των αγωγών Nord Stream το φθινόπωρο του 2022 δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί. Ωστόσο, σύμφωνα με διάφορα μέσα ενημέρωσης, λέγεται ότι είχε εξουσιοδοτηθεί από τον τότε γενικό διοικητή Valeriy Zalushnyj.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Spiegel», η δολιοφθορά στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream πριν από δύο χρόνια λέγεται ότι είχε εξουσιοδοτηθεί από τον τότε γενικό διοικητή της Ουκρανίας. Η επιχείρηση στη Βαλτική Θάλασσα κόστισε σχεδόν 300.000 δολάρια και χρηματοδοτήθηκε ιδιωτικά, αλλά υποβλήθηκε στον Valery Zalushny για έγκριση, ανέφερε το περιοδικό, επικαλούμενο τη δική του έρευνα. Ωστόσο, ειπώθηκε ότι ο πρόεδρος Volodymyr Zelenskyj δεν ενημερώθηκε εκ των προτέρων.

Ο Ζελένσκι αρνείται ότι εμπλέκεται σε πράξη δολιοφθοράς

Ο Salushnyj, τώρα πρεσβευτής της Ουκρανίας στη Μεγάλη Βρετανία, είχε ήδη πει στη Wall Street Journal («WSJ») ότι δεν γνώριζε τίποτα για μια τέτοια επιχείρηση. Η “WSJ” ανέφερε τον Αύγουστο, επικαλούμενη δική της έρευνα, ότι ο Saluschnyj συμμετείχε στην επιχείρηση. Στο παρελθόν, ο Πρόεδρος Ζελένσκι αρνιόταν πάντα την ανάμειξη της κυβέρνησής του στις ενέργειες σαμποτάζ.

«Spiegel»: Ουκρανός πρώην αξιωματικός των μυστικών υπηρεσιών ηγήθηκε της επιχείρησης

Το «Spiegel» ανέφερε περαιτέρω ότι η ομάδα δολιοφθοράς αποτελούνταν από αρκετούς Ουκρανούς δύτες, σχεδόν όλοι άμαχοι. Η επιχείρηση σχεδιάστηκε και ηγήθηκε από τον πρώην πράκτορα των μυστικών υπηρεσιών της Ουκρανίας Ρομάν Τσερβίνσκι. Ο Τσερβίνσκι είχε ήδη αρνηθεί την ανάμειξή του πέρυσι στην Washington Post και στο Spiegel.

Στα μέσα Αυγούστου του τρέχοντος έτους έγινε γνωστό ότι ο ομοσπονδιακός γενικός εισαγγελέας αναζητούσε έναν Ουκρανό για την υπόθεση, ο οποίος φέρεται να διέφυγε από την Πολωνία στην πατρίδα του.

Η «Die Zeit», η «Süddeutsche Zeitung» και το ARD ανέφεραν ότι ο άνδρας και δύο άλλοι Ουκρανοί υπήκοοι, ένας άνδρας και μια γυναίκα, ήταν ύποπτοι για τη διάπραξη του εγκλήματος.

Κοιτάζοντας πίσω τα λάθη του Βερολίνου στην Ουκρανία “Η γερμανική πολιτική ήταν αντιφατική εδώ και χρόνια, “Καταστροφή του Nord Stream με την ευλογία του Ζελένσκι; Ο Ουκρανός πρόεδρος λέγεται ότι ενέκρινε την επίθεση στον αγωγό στην δεξίωση για τα 70ά γενέθλια της Μέρκελ.

ΠΗΓΗ: E-enimerosi.com

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή