Ακολουθήστε μας

Διαφθορά

Η φοροδιαφυγή και οι μύθοι της – Ο Θ. Γεωργακόπουλος ξεσκεπάζει τους απατεώνες πολιτικούς

Δημοσιεύτηκε

στις

Όλα τα πολιτικά κόμματα που διεκδίκησαν ποτέ τη διακυβέρνηση ετούτης εδώ της χώρας υποσχέθηκαν ότι θα πατάξουν τη φοροδιαφυγή. Όλοι το είχαν ψηλά στην ατζέντα. Όλοι το δήλωναν ως προτεραιότητα. Όταν, μετά τις υποσχέσεις τους για δωράκια σε μικρά ή μεγάλα μπλοκ ψηφοφόρων, τους ρώταγαν “και πού θα βρείτε τα λεφτά”, όλοι το ίδιο έλεγαν: Θα πατάξουμε τη φοροδιαφυγή.
Κανένας δεν τα κατάφερε. Κάποιος κακεντρεχής θα μπορούσε να πει πως κανένας δεν ήθελε πραγματικά να τα καταφέρει. Υπάρχει ένα ενδεικτικό σημάδι που μπορείτε να προσέξετε για να αναγνωρίσετε αν ένας πολιτικός θέλει όντως να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή ή αν απλά λέει αρλούμπες επειδή πρέπει να πει κάτι:

Όποιος υπόσχεται ότι για να λύσει το πρόβλημα της φοροδιαφυγής θα καταπολεμήσει το λαθρεμπόριο και τη φοροδιαφυγή των μεγάλων επιχειρήσεων των πλουσίων κι αυτό ήταν, σας κοροϊδεύει. Όποιος υπόσχεται δισεκατομμύρια “από τους κατέχοντες”, σας κάνει πλάκα. Σας πουλάει φύκια. Σας χαϊδεύει τα αυτιά, σας λέει παραμύθια. Σας λέει ψέματα.

Υπάρχουν διάφοροι μύθοι ευρύτατα διαδεδομένοι για τη φοροδιαφυγή στην Ελλάδα.

Ένας είναι ότι χάνονται δισεκατομμύρια από το λαθρεμπόριο προϊόντων που φορολογούνται (διεθνώς, όχι μόνο στην Ελλάδα) με πολύ υψηλούς συντελεστές -κυρίως τα καύσιμα, τα αλκοολούχα ποτά και τα προϊόντα καπνού. Αυτό δεν ισχύει.

Η τελευταία έρευνα της διαΝΕΟσις εκτιμά το συνολικό ύψος της φοροδιαφυγής σε 11-16 δισ. το χρόνο. Το κόστος του λαθρεμπορίου είναι ένα μικρό υποσύνολο αυτού του ποσού: περί τα 800 εκ. το χρόνο. Το περισσότερο που μπορεί να ελπίζει μια κυβέρνηση από την καταπολέμησή του είναι να εξασφαλίσει μερικές δεκάδες ή, αν είναι πολύ καπάτσα και αποτελεσματική, λίγες εκατοντάδες εκατομμύρια. Που είναι πολύ καλό πράγμα, και πρέπει οπωσδήποτε να γίνει, αλλά δεν φτάνει σε καμία περίπτωση για να καταργήσει κανείς τον ΕΝΦΙΑ (πάνω από 2,6 δισ. το χρόνο), ένα παράδειγμα λέω.

Αυτό δεν είναι κάτι που οι πολιτικοί δεν γνωρίζουν. Το ξέρουν. Απλά επειδή το λαθρεμπόριο είναι εγκληματική δραστηριότητα, επειδή όλοι αναγνωρίζουν ότι είναι κακό πράγμα και, κυρίως, επειδή δεν υπάρχει συνδικαλιστικό όργανο λαθρεμπόρων, του δίνουν μεγαλύτερη διάσταση από αυτήν που πραγματικά έχει, για να παίξουν το ρόλο του άτεγκτου σερίφη χωρίς να θίξουν κανέναν ψηφοφόρο.

Ένας άλλος μύθος έχει να κάνει με τους πλούσιους και τις μεγάλες, μοχθηρές επιχειρήσεις. Αν κάποιος πολιτικός σας υποσχεθεί ότι θα βρει τα λεφτά από τους πλούσιους που έχουνε τα λεφτά τους έξω και από τις πολυεθνικές που πίνουνε το αίμα του εργάτη, μπορείτε να μείνετε ήσυχος ότι ο πολιτικός αυτός δεν σκοπεύει να κάνει απολύτως τίποτε για τη φοροδιαφυγή στην Ελλάδα, και απλά απευθύνεται στα ταπεινά σοσιαλιστικά/ρομπεντωνδασωνικά σας ένστικτα.

Στην Ελλάδα υπάρχουν πολύ λίγες πραγματικά μεγάλες επιχειρήσεις. Το 2011, σε σύνολο 221.000 επιχειρήσεων, αυτές που είχαν ετήσια κέρδη άνω των 1,2 εκ. ευρώ ήταν εννιακόσιες μία (αριθ. 901), δηλαδή το 0,4% του συνόλου. Αυτό το 0,4% ξέρετε τι ποσοστό του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων πλήρωσε; Το 61%.

Και πολύ καλά έκαναν, θα πει κανείς. Οι υπόλοιπες 220.000 επιχειρήσεις πλήρωσαν κατά μέσο όρο φόρο 5.400 ευρώ η καθεμία, ε, οι 901 πλούσιες να μην πληρώσουν παραπάνω; Αφού είναι πλούσιες. Πλήρωσαν κατά μέσο όρο 2,1 εκατομμύρια η καθεμία.

Αυτό που ο κάθε επίδοξος φορομπήχτης του βδελυρού κεφαλαίου επιμελώς κρύβει είναι το ότι οι μεγάλες επιχειρήσεις στην Ελλάδα δεν μπορούν να φοροδιαφύγουν με τους τρόπους που φοροδιαφεύγουν οι μικρές. Είναι πολύ πιο δύσκολο να κόβουν πλαστά παραστατικά, να έχουν αδήλωτους εργαζόμενους, να μην κόβουν αποδείξεις. Βεβαίως, κι αυτές φοροδιαφεύγουν, αλλά υπάρχουν δύο σημαντικά πράγματα που πρέπει να ξέρουμε για τη δικιά τους φοροδιαφυγή: Είναι διαφορετική, συνήθως διακρατική, και πολύ δύσκολο να εντοπιστεί από μεμονωμένα κράτη και, καθώς είναι πάρα πολύ λίγες, τα έσοδα που χάνονται από αυτήν είναι αναλογικά πολύ μικρά. Παγκοσμίως εκτιμάται ότι από αυτού του είδους τη φοροδιαφυγή χάνεται το 4-10% των φορολογικών εσόδων από τις επιχειρήσεις. Αν υποθέσουμε ότι οι ελληνικές εταιρείες είναι ανάμεσα στις χειρότερες όλων -εμ τι θα είναι- η απώλεια που προκύπτει μπορεί να φτάνει και το 0,15% του ΑΕΠ -περίπου όσο είναι και το λαθρεμπόριο των καυσίμων, γύρω στα 250 εκ. το χρόνο. Περίπου το 1/10 του ΕΝΦΙΑ.

Αλλά αν το λαθρεμποριο δεν φτάνει, αν οι απώλειες από τις μεγάλες επιχειρήσεις είναι τόσο μικρές, τότε γιατί να μην πάρει ο δαιμόνιος φοροκυνηγός τα λεφτά από τους πλούσιους γερμανοτσολιάδες που ψήφισαν “ΝΑΙ” στο δημοψήφισμα; Αυτοί δεν πρέπει να πληρώσουν; Φυσικά. Βασικά, αυτοί είναι που πληρώνουν. Ή, έστω, ένα υποσύνολό τους. Το 2011 το 8% των πολιτών δήλωσε εισοδήματα άνω των 42.000 ευρώ. Αυτοί οι πολίτες ψήφισαν το 69% του φόρου εισοδήματος. Και ποιοι είναι αυτοί που δηλώνουν τέτοια εισοδήματα; Όχι τόσο οι αυτοαπασχολούμενοι, που σε ποσοστό 64% δηλώνουν εισόδημα κάτω των 12.000 ευρώ, αλλά κυρίως οι υψηλόμισθοι μισθωτοί, που δεν μπορούν να τα κρύψουν.

Αυτό είναι που ισχύει: Στην Ελλάδα φόρους πληρώνουν οι υψηλόμισθοι μισθωτοί και οι μεγάλες επιχειρήσεις. Κι επειδή είναι πάρα πολύ λίγοι, τα έσοδα που προκύπτουν από αυτούς είναι πενιχρά (7 δισ. το 2011), οπότε τι κάνουν εδώ και δεκαετίες οι κυβερνήσεις της χώρας; Αυξάνουν τους συντελεστές γι’ αυτούς που πληρώνουν και βάζουν έμμεσους φόρους στην κατανάλωση, οι οποίοι επιβαρύνουν τους πάντες, φτωχούς και πλούσιους.

Ακόμα πιο απλά:

Η φοροδιαφυγή των μισθωτών, των μεγάλων επιχειρήσεων και μαζί και το λαθρεμπόριο φτάνουν στο σύνολο 1,2 – 1,3 δισ. το χρόνο -μισός ΕΝΦΙΑ δηλαδή.
Η φοροδιαφυγή των αυτοαπασχολούμενων και των μικρών επιχειρήσεων είναι δεκαπλάσια. Είναι πάνω από τέσσερις ΕΝΦΙΑ. Πιθανότατα ξεπερνά τα 12 δισ., που είναι ας πούμε το ποσό που δίνει η χώρα μας κάθε χρόνο για την εξυπηρέτηση των δανείων της.

Όποτε ακούτε πολιτικούς να υπόσχονται ότι θα λύσουν το πρόβλημα αντιμετωπίζοντας μόνο το πρώτο σκέλος, καταλαβαίνετε ότι σας κοροϊδεύουν.

Αλλά βεβαίως, κανένας δεν πρόκειται να δηλώσει ότι θα αντιμετωπίσει το δεκαπλάσιο δεύτερο, αν θέλει να επενεκλεγεί. Αλλά αν κάποιος το δηλώσει, κι αυτός ψέματα θα λέει, γιατί το δεύτερο δεν αντιμετωπίζεται εύκολα. Δεν είμαστε η άγρια δύση εδώ στην Ελλάδα, ούτε έχουμε μέσα μας το γονίδιο της απατεωνιάς. Οι αυτοαπασχολούμενοι και οι πολύ μικρές επιχειρήσεις φοροδιαφεύγουν παντού στον κόσμο. Απλά εμείς έχουμε πολύ περισσότερους ελεύθερους επαγγελματίες και πολύ πολύ περισσότερες πολύ μικρές επιχειρήσεις.

Το πρόβλημα της φοροδιαφυγής θα μετριαστεί μόνο όταν η φορολογική βάση διευρυνθεί, όταν δηλαδή στην οικονομία συμμετέχουν περισσότεροι πολίτες που πληρώνουν φόρους.  Οι καλοπληρωμένοι μισθωτοί και οι μεγάλες επιχειρήσεις (στις οποίες κατά κανόνα δουλεύουν οι καλοπληρωμένοι μισθωτοί) είναι οι μόνες κατηγορίες που μπορούν να πληρώνουν σημαντικά ποσά. Αν οι 400.000 Έλληνες που δηλώνουν πάνω από 42 χιλιάδες το χρόνο ήταν 600.000, τότε τα 5 δισ. που δίνουν σήμερα θα ήταν 7,5 δισ., χωρίς να αυξηθεί ο συντελεστής, χωρίς να αλλάξει τίποτε άλλο. Και πού μπορούν να βρεθούν 200.000 υψηλόβαθμες θέσεις εργασίας; Στις μεγάλες επιχειρήσεις. Αν οι μεγάλες επιχειρήσεις δεν ήταν το 0,4% του συνόλου αλλά το 1%, αν δεν ήταν 901 αλλά 2.200, τότε δεν θα πλήρωναν φόρο 1,9 δισ κάθε χρόνο, αλλά 4,7 δισ. Αν είχαμε περισσότερες μεγάλες επιχειρήσεις από όσες έχουμε σήμερα (αλλά όχι περισσσότερες από άλλες ανεπτυγμένες χώρες) και περισσότερους εργαζόμενους σε τέτοιες επιχειρήσεις (αλλά όχι περισσότερους από άλλες ανεπτυγμένες χώρες), θα μπορούσαμε να εισπράττουμε πολύ περισσότερα. Με τις παραπάνω υποθέσεις βγαίνουν 5,3 δισ. επιπλέον, που ξέρετε πόσα είναι; Είναι δύο φορές το πακέτο που είχε προτείνει εκείνη η άλλη έρευνα της διαΝΕΟσις για την καταπολέμηση της ακραίας φτώχειας.

Είναι δύο ΕΝΦΙΑ.

Η έρευνα για τη φοροδιαφυγή: http://www.dianeosis.org/research/tax-evasion/
Kαθημερινή

Αστυνομία

Υπόθεση Καραϊβάζ: “Ιστορικό επαφών, αρχεία εικόνας, κειμένου κ.α.” περιείχε το cd που καταστράφηκε από συρραπτικό

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Αίτηση αναίρεσης κατέθεσαν στον Άρειο Πάγο η μητέρα και η αδερφή του Καραϊβάζ, επικαλούμενες το κατεστραμμένο cd

Έγγραφο της Εισαγγελίας Αθηνών αποκαλύπτει, ότι το cd με περιεχόμενο από το κινητό τηλέφωνο του δολοφονηθέντος δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ περιείχε “ιστορικό επαφών, αρχεία εικόνας, κειμένου κ.α.”.

“Το με αριθμό αναγνωστέο 33 (έκθεση της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών για το αποτέλεσμα της ανάσυρσης του κινητού του θύματος Γ. Καραϊβάζ – ιστορικό επαφών, αρχεία εικόνας, κειμένου κ.α.) είχε επισυναπτόμενο cd με το περιεχόμενο της ανάσυρσης το οποίο πιθανότατα είχε καταστραφεί λόγω συρραφής του με συρραπτικό και το γεγονός σημειώθηκε στα πρακτικά” αναφέρει το εν λόγω έγγραφο.

Η αναφορά αυτή καταρρίπτει τη φημολογία εκείνων των ημερών ότι το cd περιείχε απλά επαφές. Οι επαφές, άλλωστε, στην εφαρμογή whatsapp, όπως πρώτο επίσης είχε αποκαλύψει το FoP, αναφέρονταν σε χαρτί και αφορούσαν ονόματα συνεργατών του Καραϊβάζ αλλά και ονόματα όπως Δημητριάδης, Κοντολέων και Καραμαλάκης, που παρέπεμπαν στον πρώην διευθυντή του Πρωθυπουργικού Γραφείου -και ανιψιό του Πρωθυπουργού- Γρηγόρη Δημητριάδη, τον πρώην Διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέοντα και τον πρώην Αρχηγό της Αστυνομίας Μιχάλη Καραμαλάκη. Στο δικαστήριο τότε είχε αναφερθεί και επαφή Βαγγέλης Ζαμπού, η οποία παραπέμπει στον Βαγγέλη Ζαμπούνη που εκτελέστηκε πριν μερικούς μήνες έξω από πρατήριο καυσίμων ιδιοκτησίας του, στο Νέο Κόσμο.

Η αναφορά σε “ιστορικό συνομιλιών” δείχνει ότι υπήρχαν στοιχεία για το με ποιούς μίλησε ο δημοσιογράφος και πότε, ενώ τα “αρχεία κειμένου κ.α.” ενδεχομένως να αφορούν και γραπτά μηνύματα.

Σε κάθε περίπτωση, η Δικαιοσύνη μπορούσε να ζητήσει από τους συνομιλητές του Καραϊβάζ πληροφορίες για το περιεχόμενο των συνομιλιών μαζί τους και να τους ρωτήσει εάν τους είχε εκφράσει κάποια ανησυχία για κάτι, από τη στιγμή ανάμεσά τους ήταν ο αρχηγός της Αστυνομίας και ο Διοικητής της ΕΥΠ.

Σήμερα, επισκέφθηκαν την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη, οι δικηγόροι της μητέρας και της αδελφής του Γιώργου Καραϊβάζ, Ρόη Παυλέα και Σπύρος Χαριτάτος, προκειμένου να καταθέσουν αίτηση αναίρεσης κατά της αθωωτικής, για τους δύο κατηγορουμένους, απόφασης του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου.

Ρεπορτάζ της ιστοσελίδας dikastiko.gr αναφέρει ότι “σύμφωνα με την πλευρά των συγγενών του δημοσιογράφου, η πρωτόδικη απόφαση «πάσχει από απόλυτη ακυρότητα και παραβίαση της δημοσιότητας της δίκης, διότι, όπως διαπίστωσε και η εισαγγελέας της έδρας κι έχει καταγραφεί στα πρακτικά, το αναγνωστέο σχετικό 33 που βρισκόταν σε cd έχει καταστραφεί. Πλην όμως το δικαστήριο θεώρησε, εσφαλμένα, ότι αν και καταστραμμένο μπορεί να θεωρηθεί ως αναγνωσμένο”.

Να σημειώσουμε ότι κατά τη διάρκεια της δίκης οι δύο δικηγόροι είχαν πει ότι διαθέτουν το περιεχόμενο του cd και ότι το θέτουν στη διάθεση του δικαστηρίου. Όταν, όμως, το δικαστήριο τους το ζήτησε εκείνοι προσκόμισαν ένα στικάκι λέγοντας ότι το εν λόγω αρχείο “δεν ανοίγει”.

Οι ίδιοι, πάντως, στη σημερινή τους αίτηση κάνουν λόγο για «έλλειψη ειδικής αιτιολογίας» της απόφασης, ενώ υπογραμμίζουν πως για την κρίση των δικαστών ελήφθησαν υπόψη «καταφανώς ψευδείς καταθέσεις».

Στη σχετική αίτηση αναφέρεται πως «δεν αιτιολογείται στην απόφαση γιατί δήθεν συνηθίζεται να χρησιμοποιούνται μόνο κλοπιμαία οχήματα από μέλη του οργανωμένου εγκλήματος. Η αναιτιολόγητη απλοϊκή αυτή σκέψη αντικρούεται από το γεγονός ότι δεν απαντάται στο νομικό κόσμο κάποιο εγχειρίδιο επαγγελματικής κατάρτισης πληρωμένων δολοφόνων».

ΠΗΓΗ: Freedom of Press

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Δημήτρης Νατσιός: Οι τάφοι των παιδιών είναι ανοιχτοί και θα κλείσουν μόνο αν αποδοθεί δικαιοσύνη

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Δημήτρης Νατσιός: Ο Μητσοτάκης δεν θα γλιτώσει από το έγκλημα των Τεμπών! Οι τάφοι των παιδιών είναι ανοιχτοί και θα κλείσουν μόνο αν αποδοθεί δικαιοσύνη

Συνέχεια ανάγνωσης

Διαφθορά

Ποιο είναι το “λάθος μήνυμα”, Κυριάκο;

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Παραιτήθηκαν οι Παπασταύρου και Μπρατάκος, διότι, όπως μας ενημέρωσαν κυβερνητικές πηγές, “η συμμετοχή τους σε κοινωνική συνάντηση εξέπεμψε το λάθος μήνυμα”. Ποιο ήταν αυτό και γιατί ήταν λάθος; Να σας πω τι κατάλαβα εγώ: ότι κυβέρνηση και μεγαλοπαράγοντες πότε αγαπιούνται και πότε κάνουν κόνξες, ανάλογα με το επιδιωκόμενο. Κι ότι πάντα υπάρχουν κανάλια επικοινωνίας και αγγελιαφόροι που θα παζαρέψουν το deal.

Κι αν κάτι πάει στραβά, οι πραιτωριανοί μετατρέπονται σε αποδιοπομπαίους τράγους, για να προστατευθεί το “αφεντικό”. Κατάλαβε κάποιος κάτι άλλο; Αλλά αυτό δεν είναι καινούργιο. Ισχύει από συστάσεως Ελληνικού Κράτους, για όλες τις κυβερνήσεις και για όλους τους μεγαλοπαράγοντες. Τι διαφορετικό συνέβη το βράδυ του Κυριακής, παραμονή της εορτής των Βαγγέληδων; 

Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή, για να βοηθήσουμε και τις κυβερνητικές πηγές να καταλάβουν την έννοια του μηνύματος, διότι, απ΄ ό,τι φαίνεται, δυσκολεύονται. Οι Παπασταύρου και Μπρατάκος, εμπειρότατοι και με μακρά θητεία σε κομματικά και πολιτικά πόστα, ήταν υπουργός Επικρατείας και υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, αντιστοίχως. Δηλαδή, άνθρωποι της απολύτου εμπιστοσύνης του Κυριάκου.

Εμφανίζονται λοιπόν στο σπίτι του Βαγγέλη, μένουν αρκετές ώρες, πίνουν, καπνίζουν και συζητούν με τον εορτάζοντα και τους άλλους προσκεκλημένους. Πήγαν χωρίς προηγούμενη συνεννόηση με τον πολιτικό τους προϊστάμενο ή αφού συνεννοήθηκαν; Οι κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν το πρώτο. Εάν όντως έγινε έτσι, με δεδομένη την ένταση ανάμεσα στην κυβέρνηση και στο κάποτε Alter Ego της, πρόκειται για παιδαριώδες λάθος, που δεν το κάναμε ούτε στο Δημοτικό: όταν κάποιος συμμαθητής τσακωνόταν με τον κολλητό μας, τον είχαμε κι εμείς στο “ντου”. Αν λοιπόν οι δύο στενότεροι συνεργάτες του πρωθυπουργού δεν έχουν τη στοιχειώδη ικανότητα να κρίνουν σε ποιανού το σπίτι θα πάνε και σε ποιανού όχι, και τι μηνύματα θα εκπέμψει η παρουσία τους, δεν κάνουν για τη δουλειά.

Πολύ πιθανό να έχουν και άλλες παρόμοιες δομικές ελλείψεις. Κι αν ο πρωθυπουργός, που τους ανέθεσε αυτές τις εξαιρετικά νευραλγικές θεσμικές θέσεις, δεν είναι σε θέση να αντιληφθεί ποιοι κάνουν για τη δουλειά και ποιοι όχι, δεν κάνει ούτε εκείνος για τη δουλειά. Αυτό είναι το μήνυμα από την εκδοχή στην οποία μας καθοδηγούν οι “κυβερνητικές πηγές”. Είναι σωστό ή λάθος; 

Όμως, όλοι καταλαβαίνουμε ότι ισχύει το δεύτερο. Είναι προφανές ότι η παρουσία των κομισάριων του Μαξίμου εκεί είχε χαρακτήρα αποστολής: να εκτονωθεί η κρίση και να επαναδιαπραγματευθούν οι όροι του διαχρονικού deal που υπάρχει ανάμεσα στις δύο “οικογένειες”. Όταν τα ΜΜΕ γέμιζαν από φωτογραφίες ένθερμων εναγκαλισμών σε απόσταση αναπνοής του ίδιου του πρωθυπουργού με τον προχθεσινό εορτάζοντα, αλλά και με άλλους μεγαλοπαράγοντες, το μήνυμα ήταν σωστό ή λάθος;

Πάμε όμως στο γεγονός που επιδείνωσε την κλινική εικόνα μιας κάποτε ρωμαλέας σχέσης.

Το “Βήμα” ισχυρίστηκε πως, ενώ ακόμα δεν είχε σβήσει η φωτιά στα εκτροχιασμένα βαγόνια (που, έναν χρόνο μετά, δεν έχουμε μάθει, επίσημα, τι την προκάλεσε), κάποιος έσπευσε να πάρει τις ηχογραφημένες συνομιλίες μεταξύ σταθμαρχών και μηχανοδηγών και να τις δώσει στο “Πρώτο Θέμα”, γνωστό για την απροκάλυπτα φιλοκυβερνητική του στάση, το οποίο τις έβγαλε στον αέρα, παραποιημένες: δύο διαφορετικές συνομιλίες συνενώθηκαν και παρουσιάστηκαν ως ενιαία.

Ποιος πήρε το υλικό; Ποιος έκανε το μοντάζ; Το “γιατί” είναι προφανές: έπρεπε να φανεί ότι αποκλειστικός υπεύθυνος ήταν ο σταθμάρχης. Βασισμένος σε αυτές τις παραποιημένες συνομιλίες, ο πρωθυπουργός υποστήριξε στη Βουλή την εκδοχή του αποκλειστικώς ανθρώπινου λάθους.

Δεν αθωώνει τον σταθμάρχη το δημοσίευμα του Βήματος. Όμως δείχνει μία υπερβολική σπουδή κάποιων να κατευθύνουν την οργή του κοινού μόνο σ΄ αυτόν, μακριά από πολιτικά πρόσωπα. Θα μπορούσε, την αποκάλυψη για την υπεξαίρεση του υλικού, να μην την είχε κάνει το “ΒΗΜΑ” αλλά η “Ηχώ της Άνω Ραχούλας”. Θα άλλαζε τίποτε επί της ουσίας;

για τη συνέχεια CApital

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή