Ακολουθήστε μας

Βουλγαρία

Τα δύο αξιοπρόσεκτα ΟΧΙ της Γερμανίας και της Βουλγαρίας στο ΝΑΤΟ

Δημοσιεύτηκε

στις

Γιώργος Δουδούμης

Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ, είπε ΟΧΙ στη συμμετοχή της χώρας σε ναυτική άσκηση του ΝΑΤΟ στον Εύξεινο Πόντο
 Το καλοκαίρι που διανύουμε, και το οποίο από άποψη κλιματικών συνθηκών είναι από τώρα ιδιαίτερα καυτό, μας κάνει να υποπτευόμαστε ότι θα εξελιχθεί και σε ιδιαίτερα καυτό από άποψη διεθνών πολιτικών εξελίξεων. Ενώ στο μέτωπο της Συρίας οι πρόσφατες συγκρούσεις οδηγούν σε εκτιμήσεις ότι το Ισλαμικό Κράτος δεν μπορεί να αντέξει στις ισχυρές επιθέσεις κυρίως Ρώσων και Αμερικανών, αν και σε επιχειρησιακό επίπεδο ασυντόνιστες μεταξύ τους, ένα νέο επικίνδυνο μέτωπο τριβής μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας δείχνει να βρίσκεται εν τω γίγνεσθαι κατά μήκος ενός αντιρωσικού άξονα που ενώνει την Πολωνία με την Τουρκία. 
Ενόψει της επικείμενης Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, τον Ιούλιο του 2016, το ΝΑΤΟ έχει αυξήσει τις προκλητικές επιδείξεις ισχύος έναντι της Ρωσίας έχοντας εξασφαλίσει σε αυτές τη συμμετοχή της φοβισμένης Τουρκίας, της πολύ υποτακτικής Ρουμανίας αλλά και της έντονα αναβαθμισμένης επιθετικά Πολωνίας.
Μέσα σ’ αυτήν την αντιρωσική ατμόσφαιρα εντυπωσιάζει η αντίδραση της Γερμανίας, η οποία δεν μας έχει συνηθίσει σε φιλειρηνικές συμπεριφορές.

Tο απέδειξε άλλωστε όταν έβγαλε τα απωθημένα της παροτρύνοντας τους συμμάχους της να διαλύσουν το 1999 ό,τι είχε απομείνει από τη Γιουγκοσλαβία.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ ασκώντας κριτική για τις διεξαγόμενες στρατιωτικές ασκήσεις που διεξάγονται στην ανατολική Ευρώπη από το ΝΑΤΟ, το κάλεσε να αντικαταστήσει τις προκλητικές και «πολεμοχαρείς» στρατιωτικές ασκήσεις «με περισσότερο διάλογο και συνεργασία με τη Ρωσία» και πρόσθεσε ότι «καλύτερα να μην δημιουργούμε προσχήματα για να ανανεώσουμε μια παλιά αντιπαράθεση». Εκτιμάται ότι δεν είναι τυχαία, μόλις δύο εικοσιτετράωρα πριν ακουστεί «η φωνή της λογικής» από το Βερολίνο, η άρνηση της Βουλγαρίας να συμμετάσχει με το στόλο της σε δημιουργία («με πρωτοβουλία της Ρουμανίας και της Τουρκίας») «ειδικής ναυτικής δύναμης» εντός νατοϊκού πλαισίου, στη Μαύρη Θάλασσα, με σκοπό τη μείωση της ρωσικής επιρροής στην περιοχή.
Η αντίρρηση του Βερολίνου, η οποία ενδεχομένως να είχε συμβάλλει και στην αντίρρηση της Σόφιας, ακούστηκε σαν φωνή της λογικής, αλλά με δεδομένο ότι δεν περισσεύει φιλειρηνική διάθεση εκ μέρους της Γερμανίας, θα πρέπει να αναζητηθεί η προτεραιότητα συμφερόντων η οποία κρύβεται πίσω από αυτήν την φαινομενικά αθώα φιλειρηνική φωνή. Οι Γερμανοί, με τη μόλις εξασφαλισθείσα απόκτηση Κέντρου Επιχειρήσεων στην τουρκική βάση του Ιντσιρλίκ, επεκτείνονται γεωστρατηγικά στην πάντα ενδιαφέρουσα γι’ αυτούς κύρια περιοχή των ενεργειακών πηγών της ευρωπαϊκής βιομηχανίας, όχι βέβαια για να μοιράζουν κλάδους ελαίας στην περιοχή με τα μαχητικά αεροπλάνα τους.
Επίσης η «ενεργειακή σύζευξη» Γερμανίας-Ρωσίας με τους Νord Stream 1 και Nord Stream 2 μόνο άσχετη δεν φαίνεται να είναι με την απόρριψη εκ μέρους της Γερμανίας μιας ενδεχόμενης μεγάλης κρίσης μεταξύ Δύσης-Ρωσίας, η οποία πιθανότατα θα κατέληγε ουσιαστικά σε βάρος των οικονομικών της συμφερόντων, δεδομένου ότι τα μεγάλα γερμανικά εμπορικά πλεονάσματα οφείλονται και στην ομαλή ενεργειακή ροή από τη Ρωσία στη Γερμανία.
Το τι προτίθενται να προωθήσουν κάποιοι στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ δεν έχει βγει στην επιφάνεια, όμως το Βερολίνο κάτι φαίνεται να γνωρίζει –ή έστω να υποπτεύεται–, και προτρέχει να συνετίσει εγκαίρως τον υπερατλαντικό μυώδη αλλά άμυαλο γίγαντα και κάποιους πρόθυμους δορυφόρους του προτού είναι αργά.
Το δίδυμο «όχι» της Γερμανίας και της Βουλγαρίας στο ΝΑΤΟ δεν φαίνεται να είναι τυχαίο, και προφανώς αυτοί που το είπαν γνωρίζουν κάτι περισσότερο από εμάς.
Τουλάχιστον επί μια οκταετία, μέχρι πρόσφατα, τα διάφορα σενάρια για ένα ενδεχόμενο κτύπημα εναντίον του Ιράν εναλλάσσονταν κάθε λίγο και λιγάκι. Το αμερικανικό σχέδιο της αναδιάταξης της Μέσης Ανατολής το πλήρωσε ακριβά ο πλανήτης και κυρίως η ίδια η Μέση Ανατολή. Στο Ιράκ, στη Λιβύη, στη Συρία, στην Υεμένη επικρατεί το απόλυτο χάος, με τις συνέπειες να φθάνουν υπό μορφή δεκάδων χιλιάδων κρυφοτζιχαντιστών και στη Γερμανία. Τι να φοβάται άραγε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, η οποία ήταν μεταξύ των πρωτοστατών στην πορτοκαλί επανάσταση στην Ουκρανία, δηλαδή μεταξύ αυτών που προκάλεσαν την πτώση του εκλεγμένου προέδρου της Ουκρανίας, επειδή αυτός ήταν φιλορώσος και έθετε την προσέγγιση με την Ευρωπαϊκή Ένωση σε δεύτερη μοίρα; Βλέπουμε συγχρόνως τον επί δεκαετίες φανατικότερο εχθρό του Ισραήλ, τη Σαουδική Αραβία, να το προτρέπει σήμερα για μια τουρκο-ισραηλινή προσέγγιση. Γιατί άραγε; Μήπως επιδιώκεται να καλύψει η Τουρκία τα νώτα της, ώστε να προσφερθεί στη συνέχεια να «παίξει» στη Μαύρη Θάλασσα εναντίον της Ρωσίας, τα ενεργειακά συμφέροντα της οποίας συγκρούονται με τα αντίστοιχα αραβικά (Σαουδικής Αραβίας και Κατάρ);
Μήπως κάποιοι είναι έτοιμοι να ρίξουν τον κύβο;
Αν οι ΗΠΑ έχουν υπερεκτιμήσει τις στρατιωτικές δυνατότητες της σημερινής συμμαχίας, συμπεριλαμβανομένων των πρώην «ανατολικών» χωρών, και προκαλέσουν μια συμβατική πολεμική σύγκρουση, υπάρχει περίπτωση η Γερμανία να μείνει αλώβητη ή μήπως θα είναι μεταξύ των πρώτων θυμάτων στην Ευρώπη; Και αν η Γερμανία, που με τα σημερινά δεδομένα σχεδόν συνορεύει με τη Ρωσία, καταρρεύσει, τι θα απομείνει από τη σημερινή Ευρώπη, η οποία έχει σχεδόν καταρρεύσει χωρίς να έχει προηγηθεί πόλεμος;
Μήπως η οικονομική κατάσταση των ΗΠΑ οδηγεί την ηγεσία τους στο εσφαλμένο συμπέρασμα ότι η μόνη σωτηρία τους περνάει μέσα από μια πολεμική αναμέτρηση επειδή τώρα έχουν, υποτίθεται, το απόλυτο πλεονέκτημα ισχύος; 

Βουλγαρία

Βουλγαρία: Απέρριψε την πρόταση του Βίκτορ Όρμπαν να μεσολαβήσει μεταξύ Σκοπίων και Σόφιας για την επίλυση των διαφορών τους

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η Βουλγαρία απέρριψε την πρόταση του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν να μεσολαβήσει μεταξύ Βόρειας Μακεδονίας και Βουλγαρίας για την υπέρβαση της μεταξύ τους διένεξης.

Ανταπόκριση- Σκόπια: Νίκος Φραγκόπουλος

«Η ευρωπαϊκή συμφωνία με τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας είναι ξεκάθαρη. Η Βουλγαρία δεν χρειάζεται μεσάζοντες σε αυτή τη διαδικασία» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Ίβαν Κόντοβ.

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, κατά τη χθεσινή επίσκεψή του στην Βόρεια Μακεδονία προσφέρθηκε, όπως είπε να μεσολαβήσει μεταξύ  Σκοπίων και Σόφιας. Η Ουγγαρία ασκεί την προεδρία της Ε.Ε. για το τρέχον εξάμηνο.

Η Βουλγαρία έχει θέσει «βέτο» στην ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας, λόγω ιστορικών, εθνικών και γλωσσικών διαφορών που διαρκούν δεκαετίες.

Τον Ιούλιο του 2022 οι κυβερνήσεις των δύο χωρών αποδέχτηκαν μία πρόταση της Ε.Ε, προκειμένου να απεμπλακεί η ευρωπαϊκή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας και να κατορθώσει η χώρα να ξεκινήσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. Η πρόταση προέβλεπε πως η Βουλγαρία θα άρει το βέτο, με την προϋπόθεση η Βόρεια Μακεδονία να προχωρήσει στην τροποποίηση του Συντάγματός της, προκειμένου να συμπεριληφθεί σε αυτό η βουλγαρική μειονότητα που ζει στη χώρα.

Η προηγούμενη κεντροαριστερή κυβέρνηση στα Σκόπια προσπάθησε να προχωρήσει στην τροποποίηση αυτή του Συντάγματος, όμως δεν κάτι τέτοιο δεν κατέστη δυνατό, καθώς δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει πλειοψηφία 2/3 στη Βουλή που απαιτείται για την αλλαγή του Συντάγματος. Στην πρόταση εκείνη της Ε.Ε. είχε αντιταχθεί  σφόδρα το νυν δεξιό κυβερνών κόμμα VMRO-DPMNE, του οποίου ηγείται ο πρωθυπουργός της χώρας, Χρίστιαν Μίτσκοσκι.

Μόλις την περασμένη Τετάρτη, οι μόνιμοι αντιπρόσωποι των κρατών-μελών της Ε.Ε. (Coreper) αποφάσισαν να αποσταλεί κοινή επιστολή των 27 χωρών της Ε.Ε. προς την Αλβανία για την έναρξη των διαπραγματεύσεων επί της πρώτης δέσμης ενταξιακών κεφαλαίων, όχι όμως και προς την Βόρεια Μακεδονία, προχωρώντας, με τον τρόπο αυτό, στην αποσύνδεση (decoupling) της ενταξιακής πορείας των δύο χωρών, η οποία μέχρι τώρα ήταν συνδεδεμένη.

Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Χρίστιαν Μίτσκοσκι αντέδρασε έντονα στην απόφαση αυτή του Coreper, τονίζοντας ότι η Ε.Ε. επιχειρεί να «υποδείξει» στα Σκόπια τι να κάνουν και ότι δεν θα αποδεχθεί περαιτέρω καθυστέρηση για τις ενταξιακές συνομιλίες.

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν στενός σύμμαχος της νέας κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας επέκρινε χθες την απόφαση της Ε.Ε. για αποσύνδεση της ευρωπαϊκής πορείας της Αλβανίας από αυτήν της Βόρειας Μακεδονίας, κάνοντας λόγο για «ιστορικό λάθος της Ε.Ε.».

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ

Συνέχεια ανάγνωσης

Βουλγαρία

Daily Mail: Νορβηγός που συνδέεται με την προμήθεια τηλεειδοποιητών, εξαφανίστηκε την ημέρα των εκρήξεων στον Λίβανο

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η βρετανική εφημερίδα Daily Mail ανέφερε ότι ο ινδικής καταγωγής Νορβηγός Ρένσον Γιόσι, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης της βουλγαρικής εταιρείας «Norta Global Ltd» που ασχολείται με την προμήθεια συσκευών τηλεειδοποίησης, εξαφανίστηκε την ημέρα των  εκρήξεών  στον Λίβανο.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, στις 17 Σεπτεμβρίου ο Yossi άφησε το διαμέρισμά του σε προάστιο του Όσλο και πήγε για προγραμματισμένο επαγγελματικό ταξίδι και έκτοτε η διοίκηση του νορβηγικού ομίλου μέσων ενημέρωσης «NHST», κύριος εργοδότης του, δεν μπορεί να επικοινωνήστε μαζί του.

Ο 39χρονος επιχειρηματίας φέρεται να πλήρωσε στην βρετανή Cristiana Arcidiacono-Barsony 1,3 εκατομμύρια λίρες «ως μέρος συμφωνίας ενορχηστρωμένης από τη Mossad για την απόκτηση των τηλεειδοποιητών.

Ο Χοσέ, ο οποίος μετακόμισε στο Όσλο το 2015 μετά από δύο χρόνια εργασίας σε μια συμβουλευτική εταιρεία μετανάστευσης στο Λονδίνο , φαίνεται ότι έφυγε για ένα προσχεδιασμένο επαγγελματικό ταξίδι την Τρίτη

Από την πλευρά της, η εφημερίδα υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει ακόμη λόγος να πιστεύεται ότι ο Γιόσι γνώριζε τυχόν επιχειρήσεις εγκατάστασης εκρηκτικών σε τηλεειδοποιητές.

Νωρίτερα, η ουγγρική ιστοσελίδα «Telex» ανέφερε το ενδεχόμενο η βουλγαρική εταιρεία «Norta Global Ltd» να αγοράσει τους τηλεειδοποιητές που εξερράγησαν στον Λίβανο, από την ταϊβανέζικη εταιρεία «Gold Apollo».

Ο ιστότοπος ανέφερε ότι η εταιρεία «BAC Consulting», εγγεγραμμένη στη Βουδαπέστη, ενήργησε μόνο ως μεσάζων και συνήψε συμφωνία με εταιρεία της Ταϊβάν, ενώ βουλγαρική εταιρεία από τη Σόφια πραγματοποίησε απευθείας την αγορά των προαναφερθέντων τηλεειδοποιητών.

Ο ιστότοπος ισχυρίστηκε ότι η βουλγαρική εταιρεία που «κανόνισε την παράδοση και την πώληση» τηλεειδοποιητών σε εκπροσώπους της HZ. Η ZB.L.L., ιδρύθηκε το 2022 και ανήκει σε Νορβηγό πολίτη.

Πηγή: Daily Mail

Συνέχεια ανάγνωσης

Βουλγαρία

Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση στη γραμμή Σκοπίων-Σόφιας

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Νέο επεισόδιο στη σύγκρουση Σκοπίων-Σόφιας, μετά το διπλωματικό επεισόδιο με την Σιλιάνοφσκα

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή