Ακολουθήστε μας

Ισλάμ

Το προφίλ των τζιχαντιστών και το επόμενο χτύπημα

Δημοσιεύτηκε

στις

Από Κοσσυφοπέδιο οι περισσότεροι, σημαντικός και ο αριθμός των ανέργων
Λαμπρόπουλος Βασίλης Γ.
Το Κοσσυφοπέδιο είναι η περιοχή της Ευρώπης από την οποία προέρχονται οι περισσότεροι, σε σχέση με τον πληθυσμό της, τζιχαντιστές που έχουν παρουσία στη Συρία και στο Ιράκ. Ακολουθούν, επίσης με μεγάλο ποσοστό συμμετοχής, η πΓΔΜ και η Αλβανία. Περίπου το ένα τέταρτο των μελών των «μαχητών» του Ισλαμικού Στρατού (ISIS) έχουν ανώτατη εκπαίδευση ενώ υπάρχει σημαντικός αριθμός ανέργων, οι περισσότεροι από τους οποίους προέρχονται από το Τατζικιστάν, τη Ρωσία, τη Λιβύη, τη Σαουδική Αραβία αλλά και τη Γαλλία. Αυτά είναι ορισμένα από τα κυριότερα συμπεράσματα έρευνας του αμερικανικού Ινστιτούτου Καταπολέμησης της Τρομοκρατίας που συγκέντρωσε στοιχεία από περίπου 5.000 ηλεκτρονικές φόρμες στρατολόγησης τις οποίες καλούνταν να συμπληρώσουν «μαχητές» του Ισλαμικού Κράτους στο πολεμικό μέτωπο της Μέσης Ανατολής – πολλοί από αυτούς μάλιστα συμμετείχαν σε φρικαλεότητες. Στα ερωτηματολόγια αυτά προσδιορίζεται η προέλευση και το κοινωνικό προφίλ των φανατικών ισλαμιστών αλλά και οι στοχεύσεις τους.
Την ίδια στιγμή οι ευρωπαϊκές διωκτικές αρχές συνεχίζουν τη συνεργασία για την αποτροπή ενός νέου ένοπλου, αιματηρού κτυπήματος από μέλη του ISIS, με τους φόβους τους να εστιάζονται στους τρεις εναπομείναντες αγώνες του Euro, στον επερχόμενο Ποδηλατικό Γύρο της Γαλλίας – υποπτεύονται κάτι αντίστοιχο δηλαδή με αυτό που συνέβη στον Μαραθώνιο της Βοστώνης τον Απρίλιο του 2013 – ενώ η χώρα που βρίσκεται σε κατάσταση επιφυλακής ως «επόμενος στόχος» είναι η Γερμανία.

Τυνήσιοι, νέοι και χαμηλόμισθοι
Η χώρα από την οποία προέρχονται οι περισσότεροι, σε σχέση με τον πληθυσμό της, μαχητές του ISIS είναι η Τυνησία, με ποσοστό περίπου 59 μαχητές σε ένα εκατομμύριο άτομα. Ακολουθεί το Κοσσυφοπέδιο με 29 μαχητές στο ίδιο πληθυσμιακό δείγμα και ακολουθεί η Σαουδική Αραβία με 26, το Μπαχρέιν με 20, η Λιβύη με 17, το Κιργιστάν με 12, η πΓΔΜ, το Τατζικιστάν και το Μαρόκο με οκτώ, η Αλβανία με επτά κ.λπ. Η Τουρκία έχει συμμετοχή τεσσάρων μαχητών ανά εκατομμύριο πληθυσμού, η Αίγυπτος τριών και η Ρωσία δύο.
Οσον αφορά την ηλικία των μαχητών του ISIS, οι περισσότεροι είναι ηλικίας 20-30 ετών. Ομως στο Ισλαμικό Κράτος εντάχθηκε και ένας 71χρονος από το Κιργιστάν. Παντρεμένος με πέντε παιδιά, εισήλθε στη Συρία στις 31 Ιουλίου 2014 και δήλωσε «πρόθυμος μαχητής». Ακόμη στις σχετικές καταγραφές υπάρχουν 12 μέλη του ISIS που έχουν γεννηθεί τη δεκαετία του 1950, ηλικίας δηλαδή από 56 έως 66 ετών, από τους οποίους δύο προέρχονται από τη Γαλλία.
Από το ερωτηματολόγιο προκύπτει ακόμη ότι 751 από τους περίπου 5.000 ερωτηθέντες δήλωσαν πως είναι ανειδίκευτοι ή εργάτες, 694 με μικρή επαγγελματική εμπειρία ή ασχολούνται με το εμπόριο, 656 είναι μαθητές, 640 ελεύθεροι επαγγελματίες, 82 κρατικοί υπάλληλοι, 80 πρώην στρατιωτικοί ή αστυνομικοί, 71 δάσκαλοι και καθηγητές, ισάριθμοι ειδικοί σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές, 68 ιερείς ή είχαν σχέση με θρησκευτικές οργανώσεις, 28 ήσαν δημοσιογράφοι ή άλλοι ασχολούμενοι σε ΜΜΕ και 17 μέλη μη κυβερνητικών οργανώσεων (ΜΚΟ).
Οι καταγραφόμενοι άνεργοι στα δελτία στρατολόγησης του «χαλιφάτου» είναι 255. Από τις ευρωπαϊκές χώρες από τις οποίες οι άνεργοι δίνουν βροντερό «παρών» στον ISIS είναι η Ρωσία, το Κοσσυφοπέδιο, η Γαλλία, η Γερμανία και η Βρετανία. Σε ποσοστά συμμετοχής μάλιστα των ανέργων είναι κατά πολύ μεγαλύτερα από «άνεργους» μαχητές που προέρχονται από την Ιορδανία, την Τυνησία, την Τουρκία, την Ινδονησία κ.ά.

Πρόθυμοι «κομάντος αυτοκτονίας»
Μία ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα ερώτηση στην οποία υποβλήθηκαν οι υπό ένταξη στον ISIS είναι αν είχαν προϋπηρεσία συμμετοχής σε «ιερό πόλεμο» – τζιχάντ. Περίπου 400 από αυτούς δήλωσαν ότι είχαν σχετική προηγούμενη εμπειρία στη Συρία, η δεύτερη πιο συχνά αναφερόμενη προηγούμενης εμπειρίας τζιχάντ ήταν στη Λιβύη με περίπου 70 περιπτώσεις. Και ακολουθούσε το Αφγανιστάν με περίπου 60 περιπτώσεις.
Τέλος, όσον αφορά τον ρόλο τους εντός του ISIS, πρόθεση να μετατραπούν σε «κομάντος αυτοκτονίας» είχαν 120 «μαχητές» από τη Σαουδική Αραβία, 90 από την Τυνησία, 25 από την Αλγερία και ισάριθμοι από τη Λιβύη αλλά και από την Κίνα. Συνολικά περίπου 269 είχαν δηλώσει την επιθυμία να συμμετέχουν σε αποστολές αυτοκτονίας.
BHMA

Video

Ο Ράμα ιδρύει την πρωτεύουσα του Ισλάμ στην Ευρώπη

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Σταύρος Καλεντερίδης: Τι είναι το νέο κράτος που ιδρύει ο Έντι Ράμα στην καρδιά των Τιράνων;

Σε τι αποσκοπεί ο πρωθυπουργός της Αλβανίας και πώς κερδίζει η Τουρκία μία νέα παρουσία στα βόρεια σύνορά μας.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ισλάμ

Ολλανδία: «Τρομοκρατικό» το κίνητρο του άνδρα που επιτέθηκε με μαχαίρι σε περαστικούς στο Ρότερνταμ

Δημοσιεύτηκε

στις

REUTERS/Piroschka van de Wouw

Η εισαγγελία ανακοίνωσε ότι του ασκήθηκε δίωξη για ανθρωποκτονία και απόπειρα ανθρωποκτονίας με τρομοκρατικό κίνητρο

«Τρομοκρατικά κίνητρα» ενδέχεται να είχε ο άνδρας που εξαπέλυσε επίθεση με μαχαίρι το βράδυ της Πέμπτης, στο Ρότερνταμ, σκοτώνοντας έναν άνθρωπο και τραυματίζοντας έναν ακόμη, σύμφωνα με Ολλανδούς εισαγγελείς.

Ο 22χρονος, που κατάγεται από το Άμερσφουτ, μαχαίρωσε και τραυμάτισε το πρώτο θύμα του σε ένα πάρκινγκ κάτω από τη Γέφυρα του Εράσμου. Στη συνέχεια ανέβηκε στο οδόστρωμα και σκότωσε έναν άλλο άνδρα. Περαστικοί και αστυνομικοί τον ακινητοποίησαν και τον συνέλαβαν.

Δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο να υπάρχει κι άλλο κίνητρο
Η εισαγγελία ανακοίνωσε ότι του ασκήθηκε δίωξη για ανθρωποκτονία και απόπειρα ανθρωποκτονίας με τρομοκρατικό κίνητρο. Πριν από την επίθεση ο νεαρός φέρεται ότι φώναξε πολλές φορές «Αλαχού Ακμπάρ», δηλαδή «Ο Θεός είναι μεγάλος», στα αραβικά.

Πάντως οι εισαγγελείς δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο να υπάρχει και κάποιο άλλο κίνητρο.

Ο ύποπτος ζούσε στο Άμερσφουτ, μια πόλη που απέχει περίπου 80 χιλιόμετρα από το Ρότερνταμ. Οι αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι κρατούσε δύο μεγάλα μαχαίρια και επέλεξε τα θύματά του στην τύχη.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP, Reuters

Συνέχεια ανάγνωσης

Θράκη (Πομακικό)

Θέμα «τουρκικής» μειονότητας στη Θράκη προωθεί η Τουρκία και στην Ισλαμική Διάσκεψη

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Στο ψήφισμα του ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας (OIC) υιοθετεί όλα τα θέματα που προωθεί ο τουρκισμός στη Θράκη, δίνοντας εικόνα «καταπίεσης» των μελών της μειονότητας και παραβίασης ακόμη και των στοιχειωδών ανθρώπινων δικαιωμάτων και θέτει μάλιστα την Ελλάδα υπό τη «επιτήρηση» του ζητώντας από τον ΓΓ  να παρέμβει προς τη χώρα μας και να υποβάλει νέα έκθεση στην επόμενη συνεδρίαση του OIC.   

Mε παρέμβαση της Τουρκίας για μια ακόμη φορά ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας (OIC), συμπεριέλαβε στις αποφάσεις του, κείμενο το οποίο υιοθετεί όλες τις αιτιάσεις και διεκδικήσεις της Άγκυρας για τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη, την οποία καταγράφει ως «Τουρκική», καθώς αναφέρει επίσης και για «μουσουλμάνους των Δωδεκανήσων».

Στο κείμενο  των αποφάσεων της 50ης Συνόδου Υπουργών Εξωτερικών που συνήλθε στο Καμερούν παρουσία και του Τούρκου ΥΠΕΞ Χ. Φιντάν, περιλαμβάνεται και ειδική ενότητα με Εκθέσεις, οι οποίες περιέχουν και συστάσεις για μουσουλμανικούς πληθυσμούς ανά τον κόσμο που παραβιάζονται τα δικαιώματα τους. Η λίστα αυτή περιλαμβάνει τη μουσουλμανική κοινότητα στο  Μιανμάρ, στην Κριμαία  στις Φιλιππίνες και τη «τουρκική μειονότητα στη Θράκη  και τον μουσουλμανικό πληθυσμό στη Δωδεκάνησο». 

Με δεδομένο ότι ο OIC έχει 57 κράτη μέλη και  καλύπτει έναν πληθυσμό σχεδόν 2,1 δισ. ανθρώπων, το γεγονός  ότι στις αποφάσεις του  υιοθετεί και προβάλει όλη την τουρκική επιχειρηματολογία για τη μουσουλμανική  μειονότητα της Θράκης δημιουργεί μια ιδιαίτερα αρνητική εικόνα για τη χώρα  μας. Και μάλιστα σε μια περίοδο που οι «ειδήσεις» για υποτιθέμενες παραβιάσεις δικαιωμάτων των μουσουλμάνων  τροφοδοτεί αντιδράσεις και ακραίων ισλαμικών φωνών και οργανώσεων.

Συγχρόνως όμως αυτή η παραμορφωτική εικόνα για  την  κατάσταση της ελληνικής  μουσουλμανικής μειονότητας αποσκοπεί στο να πλήξει και τις σχέσεις της χώρας μας με τον Αραβικό και Μουσουλμανικό Κόσμο, είτε ενοχοποιώντας τις σχέσεις αυτές είτε βάζοντας στην ατζέντα τους έστω και εμμέσως θέμα «τουρκικής μειονότητας».  

Στο ψήφισμα του ο OIC υιοθετεί όλα τα θέματα που προωθεί ο τουρκισμός στη Θράκη, δίνοντας εικόνα «καταπίεσης» των μελών της μειονότητας και παραβίασης ακόμη και των στοιχειωδών ανθρώπινων δικαιωμάτων και θέτει μάλιστα την Ελλάδα υπό τη «επιτήρηση» του ζητώντας από τον ΓΓ  να παρέμβει προς τη χώρα μας και να υποβάλει νέα έκθεση στην επόμενη συνεδρίαση του OIC.   
 
Η Τουρκία επιχειρεί εντατικά να κρατήσει ψηλά στην ατζέντα το μειονοτικό και με τη διεθνοποίηση του, ενώ είναι  χαρακτηριστικό ότι το τελευταίο δίμηνο υπάρχει μια συντονισμένη επικοινωνιακή «επίθεση» με τακτικά και συχνά δημοσιεύματα από τα τουρκικά κρατικά ΜΜΕ, Anadolu και ΤΡΤ με αντικείμενο τις δήθεν παραβιάσεις των δικαιωμάτων της «τουρκικής», όπως την ονομάζουν,  μειονότητας στη Θράκη  

Η  απόφαση του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας:

«ΑΠΟΦΑΣΗ 3/50-MM 

Σχετικά με  την κατάσταση της Τουρκικής Μουσουλμανικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη και τον Μουσουλμανικό Πληθυσμό των Δωδεκανήσων. 

Η 50η Σύνοδος του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας που πραγματοποιήθηκε στη Γιαουντέ της Δημοκρατίας του Καμερούν στις 29-30 Αυγούστου 2024 
Έχοντας πλήρη επίγνωση ότι οι μουσουλμάνοι στην Ελλάδα, γενικά, και η τουρκική μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη της Ελλάδας και ο μουσουλμανικός πληθυσμός στα Δωδεκάνησα ειδικότερα, αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του Μουσουλμανικού Κόσμου Χαιρετίζοντας το άνοιγμα ενός τζαμιού στην Αθήνα, το οποίο, ωστόσο, διοικείται από ένα συμβούλιο που αποτελείται από μη μουσουλμάνους, 

Υπενθυμίζοντας τις αρχές και τους στόχους του Χάρτη του OIC, τα ψηφίσματα που εγκρίθηκαν από τις ισλαμικές διασκέψεις κορυφής του OIC, τις διασκέψεις των υπουργών εξωτερικών, το Συμβούλιο και τις διεθνείς συμφωνίες, διακηρύξεις και συμβάσεις που ζητούν τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων των πολιτικών, κοινωνικών, πολιτιστικών και οικονομικών δικαιωμάτων και της ελευθερίας της λατρείας, και ειδικότερα της Συνθήκης της Λοζάνης, η οποία εγγυάται τα δικαιώματα της τουρκικής μουσουλμανικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη της Ελλάδας, δυνάμει της οποίας έχουν το δικαίωμα να χρησιμοποιούν τη μητρική τους γλώσσα, δηλαδή την τουρκική,  και ασκούν τις θρησκευτικές τους τελετές, 

Έχοντας εξετάσει την έκθεση του Γενικού Γραμματέα σχετικά με την κατάσταση των μουσουλμανικών κοινοτήτων και μειονοτήτων σε κράτη μέλη που δεν είναι μέλη του OIC: 

1. καλεί την Ελλάδα να διασφαλίσει τον πλήρη σεβασμό όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της θρησκευτικής ελευθερίας για όλους τους μουσουλμάνους που ζουν στη χώρα  
2. καλεί την Ελλάδα να λάβει τα κατάλληλα μέτρα για την προάσπιση των βασικών δικαιωμάτων και ελευθεριών καθώς και της ταυτότητας της τουρκικής μουσουλμανικής μειονότητας που προέρχονται από διμερείς και διεθνείς Συμφωνίες 
3. ζητεί εκ νέου από την Ελλάδα να αναγνωρίσει τους εκλεγμένους μουφτήδες της Ξάνθης και της Κομοτηνής ως επίσημους μουφτήδες 
4. καλεί την Ελλάδα να λάβει τα αναγκαία μέτρα για την εκλογή των διοικητικών συμβουλίων των Βακουφίων  από την τουρκική μουσουλμανική μειονότητα, προκειμένου να διασφαλιστεί η αυτοδιοίκησή τους 
5. τονίζει την ανησυχία του για την πρακτική της Ελλάδας όσον αφορά τον διορισμό 240 ιμάμηδων/θρησκευτικών εκπαιδευτών, παρά τις αντιδράσεις της τουρκικής μουσουλμανικής μειονότητας 
6. παροτρύνει την Ελλάδα να εφαρμόσει τις ετυμηγορίες του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) σχετικά με τις μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ) της τουρκικής μουσουλμανικής μειονότητας 
7. παροτρύνει εκ νέου την Ελλάδα να αποκαταστήσει τα δικαιώματα ιθαγένειας δεκάδων χιλιάδων μελών της τουρκικής μειονότητας από τα οποία αφαιρέθηκε η ιθαγένεια βάσει του άρθρου 19 του νόμου αριθ. 3370/1955 περί ελληνικής ιθαγένειας 
8. επαναλαμβάνει την πρόσκλησή του προς την Ελλάδα να λάβει τα αναγκαία και επείγοντα μέτρα, σε διαβούλευση με την τουρκική μουσουλμανική μειονότητα, για την αντιμετώπιση των εκπαιδευτικών ζητημάτων της, τα οποία συνδέονται επίσης άμεσα με την κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη της περιοχής στην οποία ζει 
9. ζητεί από τον Γενικό Γραμματέα να κινήσει έρευνα ιδίως σχετικά με τα ζητήματα που θίγονται στο παρόν ψήφισμα και να υποβάλει σχετική έκθεση στην τεσσαρακοστή έκτη σύνοδο του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών· 
10. χαιρετίζει την έναρξη για το ακαδημαϊκό έτος 2016-2017 ενός «Προγράμματος Ισλαμικών Σπουδών» στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης· 
11. σημειώνει τη στήριξη που παρέχει το Πανεπιστήμιο Al-Azhar σε θρησκευτικά ζητήματα και θρησκευτικά σχολεία για μουσουλμάνους στην Ελλάδα· 
12. καλεί τον Γενικό Γραμματέα να επαναλάβει τον διάλογο και τη συνεργασία με την κυβέρνηση της Ελλάδας με στόχο την ενίσχυση της ευημερίας και της ευημερίας των μουσουλμάνων στην Ελλάδα, ιδίως της τουρκικής μουσουλμανικής μειονότητας και του μουσουλμανικού πληθυσμού στα Δωδεκάνησα 
13. Ζητεί από τον Γενικό Γραμματέα να παρακολουθήσει την εφαρμογή του παρόντος ψηφίσματος και να υποβάλει σχετική έκθεση στην 51η Σύνοδο του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών». 

ΠΗΓΗ: Liberal.gr

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή