Ακολουθήστε μας

Γαλλία

Διεθνής καταδίκη για το αιματοκύλισμα στη Νίκαια

Δημοσιεύτηκε

στις

REUTERS/ERIC GAILLARD
Άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας δίπλα στο φορτηγό της επίθεσης.
Σοκ και αποτροπιασμό στη διεθνή κοινότητα έχει προκαλέσει η τρομοκρατική επίθεση στη Νίκαια της Γαλλίας, που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 84 άνθρωποι.
Το νέο τρομοκρατικό χτύπημα εκτυλίχθηκε αργά το βράδυ της Πέμπτης, όταν ένας άνδρας έπεσε με φορτηγό αυτοκίνητο πάνω σε πλήθη ανθρώπων που είχαν συγκεντρωθεί για να δουν τα πυροτεχνήματα που θα εκτοξεύονταν στο πλαίσιο της εθνικής εορτής της Γαλλίας. Τουλάχιστον 18 τραυματίες βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Μέσα στο φορτηγό βρέθηκαν όπλα και χειροβομβίδες. Σύμφωνα με μαρτυρίες, ο οδηγός πυροβόλησε εναντίον πολιτών πριν πέσει νεκρός από πυρά αστυνομικών.
«Νιώσαμε πανικό και τρόμο»
«Bλέπαμε τα πυροτεχνήματα στην κεντρική πλατεία της Νίκαιας», δήλωσε στο naftemporiki.grμόνιμος κάτοικος της πόλης. «Ήμασταν μέσα στο πλήθος, όταν ξαφνικά η σύζυγός μου φώναξε: “Tρέξτε”! Γύρισα και είδα ένα “ποτάμι” ανθρώπων να τρέχει τρομοκρατημένο. Πιάσαμε γερά τα παιδιά μας από το χέρι και αρχίσαμε να τρέχουμε κι εμείς χωρίς να έχουμε ιδέα για το τι γίνεται. Νιώσαμε πανικό και τρόμο…».​

Δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου που βρισκόταν στο σημείο για να δει κι αυτός τη ρίψη των πυροτεχνημάτων είπε ότι είδε ένα λευκό φορτηγό να πέφτει με μεγάλη ταχύτητα πάνω στο πλήθος, προκαλώντας πανικό, και συντρίμμια να διασκορπίζονται παντού. Επικράτησε «πλήρες χάος» στην Προμενάντ ντεζ Ανγκλέ, στην καρδιά της τουριστικής πόλης στην Κυανή Ακτή, περιέγραψε ο ίδιος.

Σύμφωνα με τον Ιμπέρ, ο οδηγός συνέχιζε να χτυπάει πολίτες σε μεγάλη απόσταση κατά μήκος της Προμενάντ (ντεζ Ανγκλέ), γεγονός το οποίο εξηγεί τον τραγικό απολογισμό.
Πριν περάσει μια ώρα από την τραγωδία, η νομαρχία Αλπ-Μαριτίμ έκανε λόγο για μια επίθεση και κάλεσε τους πολίτες της Νίκαιας να παραμένουν κλεισμένοι στα σπίτια τους. Μεγάλη δύναμη αστυνομικών και στρατιωτικών αναπτύχθηκε στο κέντρο της Νίκαιας, όπου έσπευσε επίσης μεγάλος αριθμός ασθενοφόρων. Αποκλείστηκε επίσης η πλατεία Μασενά, στο κέντρο της Νίκαιας, σύμφωνα με άλλον δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.
Γνωστός στην αστυνομία ο οδηγός του φορτηγού
Ο οδηγός του φορτηγού και δράστης της αιματηρής επίθεσης, ήταν γνωστός στη γαλλική αστυνομία για αδικήματα του κοινού ποινικού δικαίου, σύμφωνα με αστυνομική πηγή.
Κατά την ίδια πηγή, ο οδηγός ήταν 31 ετών και είχε γεννηθεί στην Τυνησία, ενώ δεν φαίνεται να ήταν γνωστός στις γαλλικές μυστικές υπηρεσίες.
Ολάντ: Παρατείνεται για τρεις μήνες το καθεστώς εκτάκτου ανάγκης
Σε τηλεοπτικό διάγγελμα που απηύθυνε προς τον γαλλικό λαό ο Φρανσουά Ολάντ ανέφερε πως δεν χωράει αμφιβολία ότι επρόκειτο για μια ενέργεια «τρομοκρατικού χαρακτήρα» και πρόσθεσε πως «πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να πολεμήσουμε την μάστιγα της τρομοκρατίας». 
Κατόπιν των συζητήσεων που είχε με τον πρωθυπουργό του Μανουέλ Βαλς, τον υπουργό Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ και τον υπουργό Άμυνας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, ο Ολάντ ανακοίνωσε ότι οι 10.000 άνδρες του στρατού που έχουν κινητοποιηθεί και αναπτυχθεί στο εσωτερικό της χώρας θα παραμείνουν στις γαλλικές πόλεις, και πως η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης θα παραταθεί για άλλους τρεις μήνες.
«Θα εντείνουμε κι άλλο τη δράση μας στο Ιράκ και στη Συρία» εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, δήλωσε ο Ολάντ και διεμήνυσε ότι «θα συνεχίσουμε να πλήττουμε αυτούς που μας επιτέθηκαν στο έδαφός μας».
Κάλεσε τους Γάλλους να επιδεικνύουν τη «μέγιστη επαγρύπνηση», καθώς «ολόκληρη η Γαλλία» είναι αντιμέτωπη με την τρομοκρατική απειλή, παρά τα «πολλά μέτρα» που έχουν ήδη ληφθεί.
Η χειρότερη τραγωδία στην ιστορία της Νίκαιας

«Είναι η χειρότερη τραγωδία στην ιστορία της Νίκαιας», έγραψε ο δήμαρχος της πόλης, Κριστιάν Εστροζί, στο twitter.

Η χθεσινοβραδινή επίθεση είναι η πιο σοβαρή επίθεση που έχει διαπραχθεί στην Ευρώπη μετά τις επιθέσεις οι οποίες στοίχισαν τη ζωή 130 ανθρώπων την 13η Νοεμβρίου 2015 στο Παρίσι.
Καταδίκη και μηνύματα αλληλεγγύης προς τον γαλλικό λαό
Το νέο τρομοκρατικό χτύπημα στη Γαλλία καταδίκασαν από την πρώτη στιγμή ηγέτες και αξιωματούχοι σε όλη την υφήλιο.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ειδοποιήθηκε για την επίθεση στη Νίκαια και θα συνεχίσει να ενημερώνεται, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δεσμεύθηκε μέσωTwitter ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πολεμήσει την τρομοκρατία εντός και εκτός των συνόρων της.
«Θα πολεμήσουμε την τρομοκρατία εντός και εκτός της Ε.Ε.», έγραψε σε μήνυμά του Twitter, προσθέτοντας, “Θα δείξουμε αποφασιστικότητά αλλά και ενότητα”.
«Είμαστε όλοι ενωμένοι και νιώθουμε αποστροφή για τη μαζική δολοφονία στη Νίκαια» δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, στο περιθώριο της συνόδου των χωρών της Ασίας και της Ε.Ε., η οποία διεξάγεται στη Μογγολία. «Είμαι πεπεισμένη ότι, παρά τις δυσκολίες, θα κερδίσουμε αυτή τη μάχη» πρόσθεσε η καγκελάριος.
«Μια επίθεση εναντίον της Γαλλίας αποτελεί και επίθεση εναντίον του συνόλου του ελεύθερου κόσμου», ανέφερε ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της Γερμανίας Γιοάχιμ Γκάουκ σε γραπτό του μήνυμα, με το οποίο εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ για την πολύνεκρη επίθεση.
«Η σκέψη μου και η συμπάθειά μου βρίσκονται αυτές τις δύσκολες ώρες με τα θύματα, τους συγγενείς τους και όλους τους συμπατριώτες σας», πρόσθεσε.
Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι ενημερώθηκε για το «φρικτό συμβάν» στη Νίκαια, ανέφερε εκπρόσωπος του βρετανικού πρωθυπουργικού γραφείου. «Οι σκέψεις μας βρίσκονται σε όλους εκείνους που επλήγησαν από αυτό το φρικτό συμβάν το οποίο σημειώθηκε σε μια ημέρα εθνικής εορτής» για τη Γαλλία, είπε η εκπρόσωπος της Μέι.
Ναυτεμπορική

Γαλλία

Στον Λίβανο ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό

Δημοσιεύτηκε

στις

REUTERS/Karamallah Daher

Γαλλική παρέμβαση

Στον Λίβανο μεταβαίνει ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό όπως ανέφερε το γραφείο του, καθώς το Ισραήλ εξακολουθεί να πλήττει πολλούς στόχους στη χώρα αυτή.

«Επιβεβαιώνουμε πως ο υπουργός μεταβαίνει στον Λίβανο το Σαββατοκύριακο προκειμένου να συζητήσει με τις τοπικές αρχές και να παράσχει γαλλική υποστήριξη, ιδιαίτερα ανθρωπιστική υποστήριξη», ανέφερε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.

Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο η Γαλλία ζήτησε να τερματιστούν αμέσως τα ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα στον Λίβανο, τονίζοντας παράλληλα ότι αντιτίθεται σε οποιαδήποτε χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ στη χώρα αυτήν.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Ζαν-Νοέλ Μπαρό, κάλεσε επίσης τη Χεζμπολάχ και το Ιράν να αποφύγουν ενέργειες που θα μπορούσαν να αποσταθεροποιήσουν περαιτέρω την περιοχή.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Συνέχεια ανάγνωσης

Γαλλία

Μακρόν: Λάθος του Νετανιάχου να απορρίψει την πρόταση για κατάπαυση του πυρός με την Χεζμπολάχ

Δημοσιεύτηκε

στις

REUTERS/Annegret Hilse/File Photo

Αν ο Ισραηλινός πρωθυπουργός αρνηθεί την πρόταση θα θεωρηθεί «υπεύθυνος» για ενδεχόμενη περιφερειακή κλιμάκωση, προειδοποίησε

Την άποψη πως θα ήταν «λάθος» του Ισραηλινού πρωθυπουργού, του Μπενιαμίν Νετανιάχου, να «απορρίψει» την πρόταση κατάπαυσης του πυρός στα σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο, καθώς με αυτή την απόφαση θα θεωρηθεί «υπεύθυνος» για ενδεχόμενη περιφερειακή κλιμάκωση, διατύπωσε χθες ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν.

«Θεωρώ πως θα ήταν λάθος από πλευράς του (σ.σ. ισραηλινού) πρωθυπουργού να την αρνηθεί, διότι θα αναλάμβανε την ευθύνη για περιφερειακή κλιμάκωση, προφανώς τα νέα θύματα στις τάξεις των αμάχων στον Λίβανο, καθώς και ενδεχόμενη παραπέρα κλιμάκωση, που δεν θα μπορούσε να περιορίσει κανείς», προειδοποίησε, στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Καναδό πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό στο Μόντρεαλ.

«Η πρόταση που έγινε είναι καλά εδραιωμένη πρόταση. Δεν έγινε στον αέρα», επισήμανε ο κ. Μακρόν. Όπως ανέφερε, η πρόταση «προετοιμάστηκε» και αποτέλεσε «αντικείμενο διαπραγμάτευσης» με «τον πρωθυπουργό Νετανιάχου και τις ομάδες του», τόσο «από τους Αμερικανούς» όσο και «από εμάς τους ίδιους».

Ο Καναδός πρωθυπουργός συμφώνησε πως «είναι απόλυτη ανάγκη να συμφωνηθεί κατάπαυση του πυρός αμέσως».

Οι ΗΠΑ, η Ε.Ε. και σύμμαχοί τους, συμπεριλαμβανομένων αραβικών κρατών, απηύθυναν κοινή έκκληση να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός στα σύνορα του Ισραήλ και του Λιβάνου για 21 ημέρες, την ώρα που ισραηλινοί καταιγιστικοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί έχουν σκοτώσει εκατοντάδες ανθρώπους κι έχουν αναγκάσει δεκάδες χιλιάδες άλλους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στη λιβανική επικράτεια αυτή την εβδομάδα. Η έκκληση για κατάπαυση του πυρός διάρκειας τριών εβδομάδων διατυπώθηκε μερικές ώρες αφού ο επικεφαλής του ισραηλινού στρατού, ο υποστράτηγος Χερτσί Χαλεβί, ζήτησε από τους άνδρες του να προετοιμαστούν για ενδεχόμενες χερσαίες επιχειρήσεις εναντίον της Χεζμπολά.

Ο Εμανουέλ Μακρίν είπε ακόμη πως θέλει να πιστεύει ότι οι πρώτες αντιδράσεις του Ισραήλ στην πρόταση δεν είναι «οριστικές» κι αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο νέας έκτακτης σύγκλησης του Συμβουλίου Ασφαλείας για το ζήτημα, προκειμένου να «αυξηθεί η πίεση».

Συνέχεια ανάγνωσης

Γαλλία

Μακρόν στον ΟΗΕ: Δεν πρέπει να γίνει πόλεμος στον Λίβανο

Δημοσιεύτηκε

στις

REUTERS/Mike Segar

Όσα είπε από το βήμα της Γ.Σ. του ΟΗΕ

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε το Ισραήλ να «σταματήσει την κλιμάκωση στον Λίβανο», μιλώντας ενώπιον του Συμβουλίου των Ηνωμένων Εθνών.

«Δεν μπορεί και δεν πρέπει να υπάρξει πόλεμος στο Λίβανο», διακήρυξε από το βήμα του ΟΗΕ. «Ο κύριος κίνδυνος στη Μέση Ανατολή είναι αυτός της κλιμάκωσης. Εδώ και πάρα πολύ καιρό, η Χεζμπολάχ αναλαμβάνει την “ευθύνη” να παρασύρει τον λιβανέζικο λαό σε πόλεμο», δήλωσε.

Και συνέχισε: «Θα ενεργήσουμε για να επιτύχουμε μια διπλωματική λύση ώστε να γλιτώσουν ζωές αμάχων. Δεν μπορεί και δεν πρέπει να υπάρξει πόλεμος στο Λίβανο. Καλούμε το Ισραήλ να σταματήσει τις επιδρομές του στο Λίβανο και τη Χεζμπολάχ να σταματήσει τα πλήγματα».

Ο πόλεμος στη Γάζα «έχει κρατήσει πάρα πολύ»
Μίλησε επίσης για τη Γάζα, «όπου η μοίρα του παλαιστινιακού λαού είναι παρούσα και βαραίνει σε κάθε μας συζήτηση». «Θα ήθελα να δηλώσω τη θέση της Γαλλίας: καταδικάζουμε την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου και εδώ θρηνούμε τα θύματα, 48 εκ των οποίων ήταν Γάλλοι πολίτες. Ζητάμε και πάλι εμφατικά την απελευθέρωση των ομήρων», είπε.

«Το Ισραήλ έχει το νόμιμο δικαίωμα να προστατεύει τον λαό του. Ωστόσο, ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα συνεχίζεται πάρα πολύ καιρό (…) Αυτοί οι θάνατοι αποτελούν πηγή μίσους. Χρειαζόμαστε κατάπαυση του πυρός το συντομότερο δυνατό. Είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης», επέμεινε επίσης.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή