Ακολουθήστε μας

Βέλγιο

Στο όριο οι σχέσεις Βελγίου – Τουρκίας λόγω των επιθέσεων Ερντογάν για Γκιουλέν και ΡΚΚ

Δημοσιεύτηκε

στις

Φωτογραφία αρχείου
Όλο και πιο τεταμένες γίνονται οι σχέσεις Βελγίου-Τουρκίας, σύμφωνα με τον φλαμανδικό Τύπο, μετά και από τις τελευταίες κατηγορίες του Ερντογάν ότι το Βέλγιο παρέχει ‘χείρα βοηθείας’ προς τους οπαδούς του PKK και του κινήματος Gulen, οι οποίες προκάλεσαν τις έντονες αντιδράσεις του Βέλγου Πρωθυπουργού Michel.


Οι πληροφορίες που επικαλείται ο σημερινός φλαμανδικός Τύπος φέρνουν τον Βέλγο Πρωθυπουργό εξαιρετικά ενοχλημένο με τις τουρκικές κατηγορίες, να χαρακτηρίζει τις δηλώσεις Ερντογάν «παράλογες», «ψευδείς» και «συκοφαντικές», και να υπενθυμίζει ότι έχει ήδη δηλώσει ενώπιον του βελγικού Κοινοβουλίου ότι «δεν πρόκειται να επιτρέψει στην τουρκική κυβέρνηση να εξαγάγει τις εσωτερικές της διαμάχες στο Βέλγιο».

Όπως σημειώνει η De Standaard στο κεντρικό της πρωτοσέλιδο, οι βαριές εκφράσεις που ανταλλάσσουν Τουρκία-Βέλγιο οξύνουν κι άλλο τα πνεύματα λίγο πριν από τη σημερινή μεγάλη, όπως αναμένεται, πορεία διαμαρτυρίας των αντιπάλων του τουρκικού καθεστώτος στο κέντρο των Βρυξελλών.

Επισημαίνεται πως ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θεωρεί «απαράδεκτο» το γεγονός ότι οι βελγικές αρχές επιτρέπουν στο ΠΚΚ να οργανώνει παρόμοιες πορείες διαμαρτυρίας «τρομοκρατικών οργανώσεων» στην ‘καρδιά’ των Βρυξελλών.

Η ατμόσφαιρα βάρυνε ακόμα περισσότερο ύστερα από πρόσφατο απαλλακτικό βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών των Βρυξελλών, το οποίο δεν έκρινε σκόπιμο να παραπέμψει σε δίκη τους 36 φερόμενους ως υποστηρικτές του PKK σε βάρος των οποίων είχε ασκηθεί δίωξη το 2006 για συμμετοχή σε δραστηριότητες τρομοκρατικής οργάνωσης, με το αιτιολογικό ότι στρατολογούσαν στο Βέλγιο και γειτονικές χώρες υποψήφιους για εκπαίδευση σε στρατόπεδα στην Ελλάδα και το Ιράκ προκειμένου στη συνέχεια να πυκνώσουν τις τάξεις του PKK.

Το σκεπτικό των δικαστών ήταν ότι ο αγώνας που διεξάγει το PKK κατά του τουρκικού στρατού εμπίπτει στην έννοια της «ένοπλης σύγκρουσης», η οποία δεν διέπεται από την αντιτρομοκρατική νομοθεσία, και υπό το πρίσμα αυτό το ΡΚΚ δεν μπορεί να αποτελεί τρομοκρατική οργάνωση.

Τόσο η Γενική Εισαγγελία όσο και η τουρκική πολιτεία – ως παρεμβαίνουσα – έχουν ασκήσει έφεση σε βάρος του εν λόγω απαλλακτικού βουλεύματος που προκάλεσε θύελλα διαμαρτυριών στην Τουρκία.

Αρμόδιο πλέον να κρίνει κατά πόσον οι 36 πρέπει να παραπεμφθούν σε δίκη ή όχι θα είναι το Συμβούλιο Εφετών.

Σε μια άλλη εξέλιξη που καταγράφει η εφημερίδα, οι αντίπαλοι της τουρκικής κυβέρνησης οργανώνουν σήμερα πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο των Βρυξελλών κατά της κατασταλτικής πολιτικής που ακολουθεί ο Ερντογάν μετά το πραξικόπημα. Σημειώνεται πως η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν η σύλληψη βουλευτών της κουρδικής αντιπολίτευσης, όπως και το ‘πογκρόμ’ που έχει εξαπολυθεί εναντίον τουρκικών εφημερίδων.

Σύμφωνα με τον οργανωτή της συγκέντρωσης, Orhan Kilic, θα δώσουν σήμερα το ‘παρών’ στη συγκέντρωση Κούρδοι, Τούρκοι, Αλεβίτες, Άραβες, Αρμένιοι, δημοκράτες μουσουλμάνοι, σοσιαλιστές και εκπρόσωποι άλλων μειονοτήτων που στρέφονται εναντίον της «δικτατορίας του AKP». Πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα αναφέρουν ότι θα παρευρεθούν στην πορεία και στελέχη του φλαμανδικού συντηρητικού-εθνικιστικού κόμματος N-VA που είναι το μεγαλύτερο αυτή τη στιγμή στη Φλάνδρα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις των αρχών της πόλης, αναμένεται να συγκεντρωθούν περί τα 10.000 άτομα.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος Τύπου της τουρκικής Πρεσβείας στο Βέλγιο Veysel Filiz αναφέρει ότι η σημερινή διαδήλωση έχει δημιουργήσει «μεγάλη ανησυχία και φόβο» στους κόλπους της τουρκικής κοινότητας επειδή «οι Τούρκοι αδυνατούν να κατανοήσουν από πού κι ως πού τρομοκρατικές οργανώσεις είναι σε θέση να διαδηλώνουν στο κέντρο της Ευρώπης». Ξεκαθαρίζει πάντως ότι «δεν τίθεται θέμα διπλωματικού επεισοδίου» και ζητά τη συνεργασία με το Βέλγιο στον αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι «και το Βέλγιο βρίσκεται με το μέρος μας».

Η εφημερίδα υπενθυμίζει ότι τον Ιούλιο, δηλαδή λίγες μέρες μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, ο Veysel Filiz ήταν ο πρώτος που δήλωσε ότι η φλαμανδική κυβέρνηση διατηρεί στενές σχέσεις με το κίνημα Gulen, με αποτέλεσμα ο κυβερνήτης της Φλάνδρας Geert Bourgeois να κατηγορήσει με τη σειρά του την τουρκική κυβέρνηση για «ναζιστικές πρακτικές» και να ανακαλέσει στην τάξη τον Τούρκο Πρέσβη στο Βέλγιο Mehmet Hakan Olcay, ο οποίος αναγκάστηκε να ζητήσει συγγνώμη.

Αθ. Αθανασίου, ΚΥΠΕ, Βρυξέλλες, Βέλγιο

http://mignatiou.com/2016/11/sto-orio-i-schesis-velgiou-tourkias-logo-ton-epitheseon-erntogan-gia-gkioulen-ke-rkk/

Βέλγιο

Συνεργασία Γαλλίας – Βελγίου για την ενίσχυση της χερσαίας άμυνας

Δημοσιεύτηκε

στις

OLIVIER HOSLET/Pool via REUTERS

Οι δύο χώρες αποκτούν μερίδιο 10% έκαστη στην στρατιωτική βιομηχανία John Cockerill Defense

Μνημόνιο συνεργασίας (MoU) για την ενίσχυση της χερσαίας άμυνας, υπέγραψαν σήμερα ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και ο απερχόμενος πρωθυπουργός του Βελγίου Αλεξάντερ ντε Κρο, με τις δύο χώρες να αποκτούν μερίδιο 10% έκαστη στην John Cockerill Defense, το αμυντικό σκέλος της βελγικής εταιρείας βιομηχανικού και μηχανολογικού εξοπλισμού John Cockerill.

Η υπογραφή MoU έγινε στο περιθώριο των εργασιών του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, όπου οι ηγέτες της ΕΕ εξέτασαν τις υποψηφιότητες για τα κορυφαία αξιώματα των ευρωπαϊκών θεσμών.

Σε δελτίο Τύπου της βελγικής εταιρείας John Cockerill αναφέρεται ότι η κίνηση αυτή θα επισημοποιηθεί σύντομα με τη σύναψη επενδυτικής συμφωνίας που θα καθορίζει το νομικό και οικονομικό πλαίσιο.

Το μνημόνιο συνεργασίας Γαλλίας-Βελγίου σημειώνεται πέντε μήνες μετά την υπογραφή συμφωνίας μεταξύ της βελγικής John Cockerill Defence (κατασκευάστριας πυργίσκων ελαφρών αρμάτων μάχης) και της σουηδικής Volvo για την εξαγορά της γαλλικής Arguus που κατασκευάζει στρατιωτικά οχήματα.

Η πιθανολογούμενη εξαγορά «θα συμβάλλει στην ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ Γαλλίας και Βελγίου σε έναν τομέα στρατηγικής σημασίας», σύμφωνα με το δελτίο Τύπου της εταιρείας John Cockerill.

Ναυτεμπορική

Συνέχεια ανάγνωσης

Βέλγιο

Βέλγιο: Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός Αλεξάντερ ντε Κρο

Δημοσιεύτηκε

στις

REUTERS/Johanna Geron

Κατάρρευση των ποσοστών του κόμματός του

Ο ηγέτης του Βελγίου Αλεξάντερ Ντε Κρο δήλωσε με δάκρυα στα μάτια ότι παραιτείται, αφού το κεντροδεξιό κόμμα του Ανοιχτοί Φλαμανδοί Φιλελεύθεροι και Δημοκράτες είδε τα ποσοστά του να πέφτουν κατακόρυφα στις εθνικές εκλογές της Κυριακής.

«Για εμάς ήταν μια ιδιαίτερα δύσκολη βραδιά, χάσαμε. Από αύριο θα είμαι ένας πρωθυπουργός υπό παραίτηση», δήλωσε στους υποστηρικτές του σε συγκέντρωση.

Το Open VLD συγκέντρωσε 5,7%, σύμφωνα με τα exit polls, σημειώνοντας πτώση 2,8 ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση με το αποτέλεσμα του 2019. Ο πρόεδρος του κόμματος, Τομ Ονγκένα, δήλωσε ότι και ο ίδιος θα παραιτηθεί.

Ο Ντε Κρόο θα παραμείνει υπηρεσιακός πρωθυπουργός μέχρι να σχηματιστεί νέα κυβέρνηση.

«Είμαι πεπεισμένος ότι χρειαζόμαστε γρήγορα μια νέα κυβέρνηση, με πλήρεις εξουσίες», πρόσθεσε. «Το μήνυμα των ψηφοφόρων είναι σαφές».

Συνέχεια ανάγνωσης

Βέλγιο

Βρυξέλλες: Στους δρόμους εκατοντάδες αγρότες κατά των ευρωπαϊκών κανονισμών

Δημοσιεύτηκε

στις

Συμμετείχαν περίπου 1.200 άτομα και 500 τρακτέρ

Ακροδεξιοί αγρότες βγήκαν στους δρόμους λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές της 9ης Ιουνίου.

Ειδικότερα εκατοντάδες αγρότες με τα τρακτέρ τους, που έφτασαν στο Βέλγιο από πολλές γειτονικές χώρες, όπως την Ολλανδία, τη Γαλλία ή τη Γερμανία, διαδήλωσαν σήμερα στις Βρυξέλλες κατά των ευρωπαϊκών κανονισμών που, όπως λένε, ευνοούν τον ανταγωνισμό από τρίτες χώρες.

Συμμετείχαν περίπου 1.200 άτομα και 500 τρακτέρ

Η διαδήλωση, στην οποία συμμετείχαν περίπου 1.200 άτομα και 500 τρακτέρ, σύμφωνα με την αστυνομία, οργανώθηκε από την Αμυντική Δύναμη Αγροτών (FDF), ένα κίνημα που θεωρείται προσκείμενο στην ακροδεξιά και με το οποίο αρνήθηκαν να συνεργαστούν οι άλλες αγροτικές ενώσεις και πολλοί ακτιβιστές οικολόγοι.

Το κίνημα αυτό ιδρύθηκε στην Ολλανδία το 2019 και έγινε γνωστό συμμετέχοντας, από το 2022, στις διαδηλώσεις κατά της περιβαλλοντικής πολιτικής της ολλανδικής κυβέρνησης και του σχεδίου μείωσης των εκπομπών αζώτου.

Ορισμένοι από τους αγρότες είχαν υψώσει στα τρακτέρ τους σημαίες των χωρών τους.

Ο Γιάροσλαβ Κατσίνσκι, ο ηγέτης του εθνικιστικού κόμματος «Νόμος και Δικαιοσύνη» (PiS) της Πολωνίας ενώθηκε με την αντιπροσωπεία των Πολωνών διαδηλωτών και κατήγγειλε την «τρελή» κλιματική πολιτική της ΕΕ. Εξάλλου, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους διαδηλωτές των Βρυξελλών, μερικές δεκάδες Πολωνοί αγρότες απέκλεισαν τα πολωνοουκρανικά σύνορα στο Χρέμπενε.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή