Ακολουθήστε μας

Γαλλία

Η παράδοση- παραλαβή της γαλλικής προεδρίας γίνεται στο… Βερολίνο

Δημοσιεύτηκε

στις

“Θα κάνει θαύματα!”
Η Μπριζίτ Τρονιέ-Μακρόν έγκυος στο νέο εξώφυλλο του Charlie Hebdo

Τι είναι το πρώτο πράγμα που σκέφτεται να κάνει ο απερχόμενος πρόεδρος της τρίτης ισχυρότερης οικονομίας της Ευρώπης, μόλις εκλεγεί ο αντικαταστάτης του;
Να επισκεφθεί την Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο.
Τι είναι το πρώτο πράγμα που θέλει να κάνει ένας νέος πρόεδρος της ίδιας χώρας μόλις αναλάβει τα καθήκοντά του; Να επισκεφθεί την Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο.

Έτσι λοιπόν ο Φρανσουά Ολάντ ταξιδεύει μια ημέρα μετά τις προεδρικές εκλογές στη γερμανική πρωτεύουσα ενώ ο Εμανουέλ Μακρόν ξεκαθάρισε ότι η Μέρκελ θα είναι ο πρώτος ξένος ηγέτης που θα συναντήσει. Όσο και αν ψάξετε στο παρελθόν θα διαπιστώσετε ότι οι τελευταίοι Γάλλοι πολιτικοί που δείχνουν τέτοια αναξιοπρεπή υποταγή στο Βερολίνο έζησαν στο κατεχόμενο τμήμα της χώρα στο καθεστώς Βισύ.

Αν είπε κάτι σωστό η Μαρίν Λεπέν, μέσα στον οχετό του νεοφασιστικού λαϊκισμού της, ήταν ότι μετά τις τις εκλογές της 7ης Μαϊου την Γαλλία θα κυβερνούσε μια γυναίκα. Είτε η ίδια, είτε η Μέρκελ.
Τα διθυραμβικά σχόλια του Γερμανικού Τύπου για την εκλογή του νεοφιλελεύθερου τραπεζίτη, δεν αφήνουν περιθώρια αμφιβολίας για το ότι ο πραγματικός νικητής των γαλλικών εκλογών είναι το Βερολίνο. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι και οι Έλληνες πολιτικοί της υποταγής – από τον Σταύρο Θεοδωράκη και τον Κυριάκο Μητσοτάκη μέχρι τον Αλέξη Τσίπρα, σχημάτιζαν ουρές για να παρουσιαστούν ως οι στενότεροι σύμμαχοι του Μακρόν.

Στο Βερολίνο απόψε ο Ολαντ, για να αποχαιρετήσει την Μέρκελ. Προσεχώς θα βρεθεί εκεί ο Μακρόν, για τα διαπιστευτήρια. Ξεπεσμός για τη Γαλλία
Οι εξελίξεις στη Γαλλία επιβεβαιώνουν όσους υποστήριζαν ότι στο δεύτερο γύρο των γαλλικών εκλογών συγκρούστηκαν (μεταξύ άλλων) και δυο ισχυρά τμήματα της γαλλικής αστικής τάξης. Το πρώτο, που συνδέεται στενότερα με το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Φρανκφούρτης, στήριξε ανοιχτά τον Μακρόν αν και γνώριζε ότι αυτό συνιστά ολοκληρωτική παράδοση της γαλλικής οικονομίας στο γερμανικό κεφάλαιο.
Το δεύτερο τμήμα, που συνδέεται περισσότερο με τη βιομηχανία και τον εξαγωγικό τομέα, επιθυμούσε επικράτηση της Λεπέν, γνωρίζοντας ότι η παραμονή της Γαλλίας στην ευρωζώνη με τους σημερινούς όρους γιγαντώνει το χάσμα της ανταγωνιστικότητας με τη Γερμανία δημιουργώντας συνεχώς ελλείμματα και χρέη στον Γαλλικό προϋπολογισμό. Η Γαλλία βιώνει αυτό που οι χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας ένιωσαν στο πετσί τους τα πρώτα χρόνια της κρίσης.
Σε παλαιότερες δεκαετίες, αυτή η ανισορροπία οικονομικής ισχύος με τη Γερμανία εξισορροπούνταν στο εσωτερικό του λεγόμενου γαλλογερμανικού άξονα, με την στρατιωτική ισχύ του Παρισιού. Το πυρηνικό οπλοστάσιο, οι ισχυρές ένοπλες δυνάμεις και η γεωπολιτική κυριαρχία σε μεγάλα τμήματα της Αφρικής προσέφερε σημαντική αξία χρήσης απέναντι στο Βερολίνο. Οι εποχές αυτές όμως πέρασαν ανεπιστρεπτί λόγω της γιγάντωσης του οικονομικού χάσματος αλλά και της ικανότητας των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων να βγουν από το «καβούκι» στο οποίο κρύβονταν από το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο και να διεκδικήσουν το δικό τους ρόλο στην Ασία και την Αφρική.
Η μάχη των ελίτ στις γαλλικές εκλογές διεξήχθη παράλληλα με πολλές ακόμη συγκρούσεις που οδήγησαν σε σαρωτική αλλαγή της εκλογικής ανθρωπογεωγραφίας (πχ επικράτηση της Λεπέν σε προπύργια των σοσιαλιστών) αλλά και ολοκληρωτική κατάρρευση των πολιτικών σχηματισμών του «ακραίου κέντρου».

Ο πόλεμος βέβαια δεν τελείωσε. Το γεγονός ότι ο Ολάντ και ο Μακρόν μεταβαίνουν στο Βερολίνο για να παρουσιάσουν τα διαπιστευτήριά τους, όπως θα έκανε ο τελευταίος πρέσβης μιας μπανανίας στην Ουάσινγκτον, είναι η μια πλευρά των εξελίξεων. Υπάρχουν ακόμη πολλοί λογαριασμοί να κλείσουν στις βουλευτικές εκλογές και ακόμη περισσότεροι στους δρόμους του Παρισιού και των άλλων μεγάλων πόλεων.

Αρης Χατζηστεφάνου

http://info-war.gr/i-paradosi-paralavi-tis-gallikis-proedrias-ginete-sto-verolino/

Γαλλία

Στον Λίβανο ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό

Δημοσιεύτηκε

στις

REUTERS/Karamallah Daher

Γαλλική παρέμβαση

Στον Λίβανο μεταβαίνει ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό όπως ανέφερε το γραφείο του, καθώς το Ισραήλ εξακολουθεί να πλήττει πολλούς στόχους στη χώρα αυτή.

«Επιβεβαιώνουμε πως ο υπουργός μεταβαίνει στον Λίβανο το Σαββατοκύριακο προκειμένου να συζητήσει με τις τοπικές αρχές και να παράσχει γαλλική υποστήριξη, ιδιαίτερα ανθρωπιστική υποστήριξη», ανέφερε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.

Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο η Γαλλία ζήτησε να τερματιστούν αμέσως τα ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα στον Λίβανο, τονίζοντας παράλληλα ότι αντιτίθεται σε οποιαδήποτε χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ στη χώρα αυτήν.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Ζαν-Νοέλ Μπαρό, κάλεσε επίσης τη Χεζμπολάχ και το Ιράν να αποφύγουν ενέργειες που θα μπορούσαν να αποσταθεροποιήσουν περαιτέρω την περιοχή.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Συνέχεια ανάγνωσης

Γαλλία

Μακρόν: Λάθος του Νετανιάχου να απορρίψει την πρόταση για κατάπαυση του πυρός με την Χεζμπολάχ

Δημοσιεύτηκε

στις

REUTERS/Annegret Hilse/File Photo

Αν ο Ισραηλινός πρωθυπουργός αρνηθεί την πρόταση θα θεωρηθεί «υπεύθυνος» για ενδεχόμενη περιφερειακή κλιμάκωση, προειδοποίησε

Την άποψη πως θα ήταν «λάθος» του Ισραηλινού πρωθυπουργού, του Μπενιαμίν Νετανιάχου, να «απορρίψει» την πρόταση κατάπαυσης του πυρός στα σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο, καθώς με αυτή την απόφαση θα θεωρηθεί «υπεύθυνος» για ενδεχόμενη περιφερειακή κλιμάκωση, διατύπωσε χθες ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν.

«Θεωρώ πως θα ήταν λάθος από πλευράς του (σ.σ. ισραηλινού) πρωθυπουργού να την αρνηθεί, διότι θα αναλάμβανε την ευθύνη για περιφερειακή κλιμάκωση, προφανώς τα νέα θύματα στις τάξεις των αμάχων στον Λίβανο, καθώς και ενδεχόμενη παραπέρα κλιμάκωση, που δεν θα μπορούσε να περιορίσει κανείς», προειδοποίησε, στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Καναδό πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό στο Μόντρεαλ.

«Η πρόταση που έγινε είναι καλά εδραιωμένη πρόταση. Δεν έγινε στον αέρα», επισήμανε ο κ. Μακρόν. Όπως ανέφερε, η πρόταση «προετοιμάστηκε» και αποτέλεσε «αντικείμενο διαπραγμάτευσης» με «τον πρωθυπουργό Νετανιάχου και τις ομάδες του», τόσο «από τους Αμερικανούς» όσο και «από εμάς τους ίδιους».

Ο Καναδός πρωθυπουργός συμφώνησε πως «είναι απόλυτη ανάγκη να συμφωνηθεί κατάπαυση του πυρός αμέσως».

Οι ΗΠΑ, η Ε.Ε. και σύμμαχοί τους, συμπεριλαμβανομένων αραβικών κρατών, απηύθυναν κοινή έκκληση να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός στα σύνορα του Ισραήλ και του Λιβάνου για 21 ημέρες, την ώρα που ισραηλινοί καταιγιστικοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί έχουν σκοτώσει εκατοντάδες ανθρώπους κι έχουν αναγκάσει δεκάδες χιλιάδες άλλους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στη λιβανική επικράτεια αυτή την εβδομάδα. Η έκκληση για κατάπαυση του πυρός διάρκειας τριών εβδομάδων διατυπώθηκε μερικές ώρες αφού ο επικεφαλής του ισραηλινού στρατού, ο υποστράτηγος Χερτσί Χαλεβί, ζήτησε από τους άνδρες του να προετοιμαστούν για ενδεχόμενες χερσαίες επιχειρήσεις εναντίον της Χεζμπολά.

Ο Εμανουέλ Μακρίν είπε ακόμη πως θέλει να πιστεύει ότι οι πρώτες αντιδράσεις του Ισραήλ στην πρόταση δεν είναι «οριστικές» κι αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο νέας έκτακτης σύγκλησης του Συμβουλίου Ασφαλείας για το ζήτημα, προκειμένου να «αυξηθεί η πίεση».

Συνέχεια ανάγνωσης

Γαλλία

Μακρόν στον ΟΗΕ: Δεν πρέπει να γίνει πόλεμος στον Λίβανο

Δημοσιεύτηκε

στις

REUTERS/Mike Segar

Όσα είπε από το βήμα της Γ.Σ. του ΟΗΕ

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε το Ισραήλ να «σταματήσει την κλιμάκωση στον Λίβανο», μιλώντας ενώπιον του Συμβουλίου των Ηνωμένων Εθνών.

«Δεν μπορεί και δεν πρέπει να υπάρξει πόλεμος στο Λίβανο», διακήρυξε από το βήμα του ΟΗΕ. «Ο κύριος κίνδυνος στη Μέση Ανατολή είναι αυτός της κλιμάκωσης. Εδώ και πάρα πολύ καιρό, η Χεζμπολάχ αναλαμβάνει την “ευθύνη” να παρασύρει τον λιβανέζικο λαό σε πόλεμο», δήλωσε.

Και συνέχισε: «Θα ενεργήσουμε για να επιτύχουμε μια διπλωματική λύση ώστε να γλιτώσουν ζωές αμάχων. Δεν μπορεί και δεν πρέπει να υπάρξει πόλεμος στο Λίβανο. Καλούμε το Ισραήλ να σταματήσει τις επιδρομές του στο Λίβανο και τη Χεζμπολάχ να σταματήσει τα πλήγματα».

Ο πόλεμος στη Γάζα «έχει κρατήσει πάρα πολύ»
Μίλησε επίσης για τη Γάζα, «όπου η μοίρα του παλαιστινιακού λαού είναι παρούσα και βαραίνει σε κάθε μας συζήτηση». «Θα ήθελα να δηλώσω τη θέση της Γαλλίας: καταδικάζουμε την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου και εδώ θρηνούμε τα θύματα, 48 εκ των οποίων ήταν Γάλλοι πολίτες. Ζητάμε και πάλι εμφατικά την απελευθέρωση των ομήρων», είπε.

«Το Ισραήλ έχει το νόμιμο δικαίωμα να προστατεύει τον λαό του. Ωστόσο, ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα συνεχίζεται πάρα πολύ καιρό (…) Αυτοί οι θάνατοι αποτελούν πηγή μίσους. Χρειαζόμαστε κατάπαυση του πυρός το συντομότερο δυνατό. Είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης», επέμεινε επίσης.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή