Ακολουθήστε μας

Ισλάμ

Ο πόλεμος της Τουρκίας στην Κύπρο είναι ιερός: Από το 1964 δρούν οι τζινχαντιστές στο νησί

Δημοσιεύτηκε

στις

File Photo: Turkish Prime Minister Binali Yildirim and Turkish Cypriot leader Mustafa Akinci attend a military parade in the Turkish occupied area of Nicosia, Cyprus, 20 July 2017. EPA, ANDREAS MANOLI
File Photo: Turkish Prime Minister Binali Yildirim and Turkish Cypriot leader Mustafa Akinci attend a military parade in the Turkish occupied area of Nicosia, Cyprus, 20 July 2017. EPA, ANDREAS MANOLI

Γράφει ο Μάριος Ευρυβιάδης
Ο πρώτος τη τάξη επαΐων σύμβουλος του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη τον συμβουλεύει και συμβουλεύει και τους ξένους επισκέπτες που μας κρούουν το κώδωνα του κινδύνου, πως το Ισλάμ δεν απειλεί την Κύπρο και πως, επιπλέον, το Ισλάμ της Κύπρου είναι “μετριοπαθές” και όχι σαλαφιστικό και εξτρεμιστικό.
Σε αντίθεση, στον “Φιλελεύθερο” της Κυριακής (18 Σεπτεμβρίου 2017), ο πάντοτε καλά ενημερωμένος Κώστας Βενιζέλος γράφει πως στόχος της Τουρκίας είναι η ισλαμοποίηση της Κύπρου, ένα γεγονός που ξεδιπλώνεται μπροστά μας με τις δεκάδες σουννιτικά τζιαμιά που ξεφυτρώνουν παντού στις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου. Και ο Ισλαμιστής ηγέτης της Τουρκίας μας θυμίζει πως μια και μόνο είναι η έννοια του: “Ισλάμ, Ισλάμ, Ισλάμ”.
Τον κώδωνα του κινδύνου για το Ισλάμ κρούω εδώ και χρόνια. Δυστυχώς δεν βρίσκω ανταπόκριση και για τον επιπλέον λόγο πως δεν είναι “πολιτικά ορθό” να εγείρεται ένα τέτοιο ζήτημα. Προφανώς οι επαΐοντες θεωρούν το ζήτημα δευτερεύουσας σημασίας.

Παραδέχομαι πως έχω και εγώ υποτιμήσει το ζήτημα του Ισλάμ στην Κύπρο και κυριολεκτικά σοκαριστικά όταν ανακάλυψα πρόσφατα – από ισραηλινές πηγές- πως το χωριό Κόκκινα που οι Τούρκοι μετονόμασαν σε “Erenkoy”, μετά το 1964, σημαίνει “το χωριό των ιεροπολεμιστών”, δηλαδή των τζιχαντιστών, ενώ το 1974 και η Γιαλούσα μετονομάστηκε “Yeni Erenkoy “.

Ας το κατανοήσουμε: το 1964, όπως και το 1974 είχαμε ιερό πόλεμο- Jihad- στην Κύπρο.

Το ζήτημα έχει μεγάλη σημασία ιστορικά αλλά και πρακτικά. Είναι με τζιχαντιστικά συνθήματα που έσφαζαν τον κόσμο οι Τούρκοι στρατιώτες το 1974, φανατισμένοι από τον κατά άλλα Τουρκικό κεμαλικό νατοϊκό στρατό και με την πίστη πως έτσι θα πήγαιναν στον παράδεισο και θα αμοίβονταν με τα 72 ουρί (παρθένες), τα βουνά από πιλάφι, με μέλι και με γάλα της γκαμήλας.
Το γεγονός παραμένει πως ενώ οι Τούρκοι προσέγγιζαν το θέμα και από την πλευρά του Ισλάμ, εμείς αγνοούσαμε παντελώς αυτή του τη δυναμική διάσταση. Επιπλέον υποτιμούσαμε τη δύναμη του Ισλάμ στη Κύπρο με επιφανειακές αναγνώσεις όπως αυτές του επαΐοντα συμβούλου του Προέδρου Αναστασιάδη.

Ως συνέπεια λειτουργούσαμε κάτω από ένα μεγάλο μειονέκτημα. Βέβαια τις δεκαετίες 1950 και 1960 κυριαρχούσε ο κεμαλικός εθνικισμός και οι κεμαλιστές χρησιμοποιούσαν το Ισλάμ εργαλειακά- όταν π.χ. κατά παραδοχή Τούρκων αξιωματικών των μυστικών υπηρεσιών, βομβάρδιζαν τζιαμιά στην Κύπρο για να φανατίσουν τους Τούρκους.

Σήμερα θα πρέπει να προσαρμόσουμε τη στρατηγική μας και να εισαγάγουμε το Ισλάμ στους λογαριασμούς μας προτού είναι πολύ αργά, ώστε να μην περιορίζονται οι επιλογές μας. Και το λιγότερο που θα πρέπει να πράξει ο επαΐων σύμβουλος του Προέδρου είναι να δώσει εντολή να γίνουν μελέτες πολιτικής προς αυτή την κατεύθυνση και ο ίδιος α προβληματιστεί αν θα πρέπει να παραμένει στη θέση του.

Υ.Γ. 1 Αν έχετε κότσια κλείστε τα οδοφράγματα!
Διαβάζουμε πως υπήρξε μια μίνι διπλωματική κρίση με το Ισραήλ πρόσφατα όταν οι αρχές της Κύπρου απαγόρευσαν σε 32 Ισραηλινούς να περάσουν τα οδοφράγματα για τα κατεχόμενα και τα καζίνα. Παρενέβησαν οι δυο κυβερνήσεις και το θέμα “έληξε” προς το παρόν. Οι Τούρκοι έσχισαν τα ιμάτια τους φωνάζοντας και κραυγάζοντας πως έχαναν λεφτά κλπ. Το γεγονός αυτό δείχνει πως μόνο ένας τρόπος υπάρχει για να αυξηθεί το κόστος της Τουρκίας και αυτός είναι να αυξηθεί το κόστος των Τούρκων της Κύπρου, που τρώνε και πίνουν ακατάπαυστα στις πλάτες των Ελλήνων και τους κοροϊδεύουν από πάνω.
Μια συναφής εξέλιξη είναι και η πρόσφατη απόφαση του κατοχικού καθεστώτος να επιβάλει “δασμούς” σε προϊόντα που μεταφέρονται σε εγκλωβισμενους και Μαρωνίτες από τα Ηνωμένα Έθνη. Εδώ έχουμε μια σατραπεία της Αγκυρας που “συμπεριφέρεται” ως κράτος. Αντίθετα έχουμε ένα κράτος, την Κυπριακή Δημοκρατία, την οποία οι κυβερνώντες θέλουν σώνει και καλά να το κάνουν να συμπεριφέρεται ως σατραπεία! Λειτουργήστε ως κράτος κύριοι κυβερνώντες και κύριοι βουλευτές. Και αν έχετε κότσια κλείστε τα οδοφράγματα! Ιδού η Ρόδος. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Μην αναζητείτε τρίτους να βάλουν μπροστά τα δικά σας συμφέροντα. Σε ποιό πλανήτη ζείτε; 40 συν χρόνια έχουν περάσει. Τί λένε οι πολιτικοί Αρχηγοί; Τί λέει η κυβέρνηση; Τι λέει ο Αρχιεπίσκοπος; Κανείς μα κανείς δεν αποτολμά να λάβει θέση. Και θα πρέπει εμείς να “βαΐλίζουμε” (ταΐζουμε) τους Τούρκους εσαεί και να τους πληρώνουμε και χαράτσι.


Υ.Γ. 2 Κάντο, επιτέλους, κύριε Πρύτανη
Το σκέφτεται ακόμη ο έντιμος Πρύτανης του πανεπιστημίου Κύπρου κ. Κωνσταντίνος Χριστοφίδης να κατέβει ως υποψήφιος για τις εκλογές. Από διαρροές μαθαίνουμε πως μελετά την καμπάνια του Ομπάμα με του εθελοντές, τα ΜΜΕ και το διαδίκτυιο, και πιστεύει πως θα έχει 3000 εθελοντές να τρέχουν την καμπάνια του.
Κάνω έκκληση στον έντιμο κ. Πρύτανη να μην μας κρατά άλλο σε αγωνία. Κάντο επιτέλους Πρύτανή μου. Για να μάθουμε και τα άλλα σου ταλέντα. Τι Λωζάνη τί Κοζάνη. Τι να διοικείς πανεπιστήμιο, τί να διοικείς κράτος. Και τα δυο παρουσιάζουν τα ίδια προβλήματα κυρίως σε ζητήματα διαφθοράς. Και όπως τα καταφέρνεις στο πανεπιστήμιο θα τα καταφέρεις και στο κράτος! Να σε δούμε και στις συζητήσεις (πέραν της Ελίτας), να ακούσουμε τον δημόσιό σου λόγο και την ανάγνωσή σου για την ιστορία της Ανατολικής Μεσογείου.


mignatiou.com

Video

Ο Ράμα ιδρύει την πρωτεύουσα του Ισλάμ στην Ευρώπη

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Σταύρος Καλεντερίδης: Τι είναι το νέο κράτος που ιδρύει ο Έντι Ράμα στην καρδιά των Τιράνων;

Σε τι αποσκοπεί ο πρωθυπουργός της Αλβανίας και πώς κερδίζει η Τουρκία μία νέα παρουσία στα βόρεια σύνορά μας.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ισλάμ

Ολλανδία: «Τρομοκρατικό» το κίνητρο του άνδρα που επιτέθηκε με μαχαίρι σε περαστικούς στο Ρότερνταμ

Δημοσιεύτηκε

στις

REUTERS/Piroschka van de Wouw

Η εισαγγελία ανακοίνωσε ότι του ασκήθηκε δίωξη για ανθρωποκτονία και απόπειρα ανθρωποκτονίας με τρομοκρατικό κίνητρο

«Τρομοκρατικά κίνητρα» ενδέχεται να είχε ο άνδρας που εξαπέλυσε επίθεση με μαχαίρι το βράδυ της Πέμπτης, στο Ρότερνταμ, σκοτώνοντας έναν άνθρωπο και τραυματίζοντας έναν ακόμη, σύμφωνα με Ολλανδούς εισαγγελείς.

Ο 22χρονος, που κατάγεται από το Άμερσφουτ, μαχαίρωσε και τραυμάτισε το πρώτο θύμα του σε ένα πάρκινγκ κάτω από τη Γέφυρα του Εράσμου. Στη συνέχεια ανέβηκε στο οδόστρωμα και σκότωσε έναν άλλο άνδρα. Περαστικοί και αστυνομικοί τον ακινητοποίησαν και τον συνέλαβαν.

Δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο να υπάρχει κι άλλο κίνητρο
Η εισαγγελία ανακοίνωσε ότι του ασκήθηκε δίωξη για ανθρωποκτονία και απόπειρα ανθρωποκτονίας με τρομοκρατικό κίνητρο. Πριν από την επίθεση ο νεαρός φέρεται ότι φώναξε πολλές φορές «Αλαχού Ακμπάρ», δηλαδή «Ο Θεός είναι μεγάλος», στα αραβικά.

Πάντως οι εισαγγελείς δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο να υπάρχει και κάποιο άλλο κίνητρο.

Ο ύποπτος ζούσε στο Άμερσφουτ, μια πόλη που απέχει περίπου 80 χιλιόμετρα από το Ρότερνταμ. Οι αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι κρατούσε δύο μεγάλα μαχαίρια και επέλεξε τα θύματά του στην τύχη.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP, Reuters

Συνέχεια ανάγνωσης

Θράκη (Πομακικό)

Θέμα «τουρκικής» μειονότητας στη Θράκη προωθεί η Τουρκία και στην Ισλαμική Διάσκεψη

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Στο ψήφισμα του ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας (OIC) υιοθετεί όλα τα θέματα που προωθεί ο τουρκισμός στη Θράκη, δίνοντας εικόνα «καταπίεσης» των μελών της μειονότητας και παραβίασης ακόμη και των στοιχειωδών ανθρώπινων δικαιωμάτων και θέτει μάλιστα την Ελλάδα υπό τη «επιτήρηση» του ζητώντας από τον ΓΓ  να παρέμβει προς τη χώρα μας και να υποβάλει νέα έκθεση στην επόμενη συνεδρίαση του OIC.   

Mε παρέμβαση της Τουρκίας για μια ακόμη φορά ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας (OIC), συμπεριέλαβε στις αποφάσεις του, κείμενο το οποίο υιοθετεί όλες τις αιτιάσεις και διεκδικήσεις της Άγκυρας για τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη, την οποία καταγράφει ως «Τουρκική», καθώς αναφέρει επίσης και για «μουσουλμάνους των Δωδεκανήσων».

Στο κείμενο  των αποφάσεων της 50ης Συνόδου Υπουργών Εξωτερικών που συνήλθε στο Καμερούν παρουσία και του Τούρκου ΥΠΕΞ Χ. Φιντάν, περιλαμβάνεται και ειδική ενότητα με Εκθέσεις, οι οποίες περιέχουν και συστάσεις για μουσουλμανικούς πληθυσμούς ανά τον κόσμο που παραβιάζονται τα δικαιώματα τους. Η λίστα αυτή περιλαμβάνει τη μουσουλμανική κοινότητα στο  Μιανμάρ, στην Κριμαία  στις Φιλιππίνες και τη «τουρκική μειονότητα στη Θράκη  και τον μουσουλμανικό πληθυσμό στη Δωδεκάνησο». 

Με δεδομένο ότι ο OIC έχει 57 κράτη μέλη και  καλύπτει έναν πληθυσμό σχεδόν 2,1 δισ. ανθρώπων, το γεγονός  ότι στις αποφάσεις του  υιοθετεί και προβάλει όλη την τουρκική επιχειρηματολογία για τη μουσουλμανική  μειονότητα της Θράκης δημιουργεί μια ιδιαίτερα αρνητική εικόνα για τη χώρα  μας. Και μάλιστα σε μια περίοδο που οι «ειδήσεις» για υποτιθέμενες παραβιάσεις δικαιωμάτων των μουσουλμάνων  τροφοδοτεί αντιδράσεις και ακραίων ισλαμικών φωνών και οργανώσεων.

Συγχρόνως όμως αυτή η παραμορφωτική εικόνα για  την  κατάσταση της ελληνικής  μουσουλμανικής μειονότητας αποσκοπεί στο να πλήξει και τις σχέσεις της χώρας μας με τον Αραβικό και Μουσουλμανικό Κόσμο, είτε ενοχοποιώντας τις σχέσεις αυτές είτε βάζοντας στην ατζέντα τους έστω και εμμέσως θέμα «τουρκικής μειονότητας».  

Στο ψήφισμα του ο OIC υιοθετεί όλα τα θέματα που προωθεί ο τουρκισμός στη Θράκη, δίνοντας εικόνα «καταπίεσης» των μελών της μειονότητας και παραβίασης ακόμη και των στοιχειωδών ανθρώπινων δικαιωμάτων και θέτει μάλιστα την Ελλάδα υπό τη «επιτήρηση» του ζητώντας από τον ΓΓ  να παρέμβει προς τη χώρα μας και να υποβάλει νέα έκθεση στην επόμενη συνεδρίαση του OIC.   
 
Η Τουρκία επιχειρεί εντατικά να κρατήσει ψηλά στην ατζέντα το μειονοτικό και με τη διεθνοποίηση του, ενώ είναι  χαρακτηριστικό ότι το τελευταίο δίμηνο υπάρχει μια συντονισμένη επικοινωνιακή «επίθεση» με τακτικά και συχνά δημοσιεύματα από τα τουρκικά κρατικά ΜΜΕ, Anadolu και ΤΡΤ με αντικείμενο τις δήθεν παραβιάσεις των δικαιωμάτων της «τουρκικής», όπως την ονομάζουν,  μειονότητας στη Θράκη  

Η  απόφαση του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας:

«ΑΠΟΦΑΣΗ 3/50-MM 

Σχετικά με  την κατάσταση της Τουρκικής Μουσουλμανικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη και τον Μουσουλμανικό Πληθυσμό των Δωδεκανήσων. 

Η 50η Σύνοδος του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας που πραγματοποιήθηκε στη Γιαουντέ της Δημοκρατίας του Καμερούν στις 29-30 Αυγούστου 2024 
Έχοντας πλήρη επίγνωση ότι οι μουσουλμάνοι στην Ελλάδα, γενικά, και η τουρκική μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη της Ελλάδας και ο μουσουλμανικός πληθυσμός στα Δωδεκάνησα ειδικότερα, αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του Μουσουλμανικού Κόσμου Χαιρετίζοντας το άνοιγμα ενός τζαμιού στην Αθήνα, το οποίο, ωστόσο, διοικείται από ένα συμβούλιο που αποτελείται από μη μουσουλμάνους, 

Υπενθυμίζοντας τις αρχές και τους στόχους του Χάρτη του OIC, τα ψηφίσματα που εγκρίθηκαν από τις ισλαμικές διασκέψεις κορυφής του OIC, τις διασκέψεις των υπουργών εξωτερικών, το Συμβούλιο και τις διεθνείς συμφωνίες, διακηρύξεις και συμβάσεις που ζητούν τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων των πολιτικών, κοινωνικών, πολιτιστικών και οικονομικών δικαιωμάτων και της ελευθερίας της λατρείας, και ειδικότερα της Συνθήκης της Λοζάνης, η οποία εγγυάται τα δικαιώματα της τουρκικής μουσουλμανικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη της Ελλάδας, δυνάμει της οποίας έχουν το δικαίωμα να χρησιμοποιούν τη μητρική τους γλώσσα, δηλαδή την τουρκική,  και ασκούν τις θρησκευτικές τους τελετές, 

Έχοντας εξετάσει την έκθεση του Γενικού Γραμματέα σχετικά με την κατάσταση των μουσουλμανικών κοινοτήτων και μειονοτήτων σε κράτη μέλη που δεν είναι μέλη του OIC: 

1. καλεί την Ελλάδα να διασφαλίσει τον πλήρη σεβασμό όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της θρησκευτικής ελευθερίας για όλους τους μουσουλμάνους που ζουν στη χώρα  
2. καλεί την Ελλάδα να λάβει τα κατάλληλα μέτρα για την προάσπιση των βασικών δικαιωμάτων και ελευθεριών καθώς και της ταυτότητας της τουρκικής μουσουλμανικής μειονότητας που προέρχονται από διμερείς και διεθνείς Συμφωνίες 
3. ζητεί εκ νέου από την Ελλάδα να αναγνωρίσει τους εκλεγμένους μουφτήδες της Ξάνθης και της Κομοτηνής ως επίσημους μουφτήδες 
4. καλεί την Ελλάδα να λάβει τα αναγκαία μέτρα για την εκλογή των διοικητικών συμβουλίων των Βακουφίων  από την τουρκική μουσουλμανική μειονότητα, προκειμένου να διασφαλιστεί η αυτοδιοίκησή τους 
5. τονίζει την ανησυχία του για την πρακτική της Ελλάδας όσον αφορά τον διορισμό 240 ιμάμηδων/θρησκευτικών εκπαιδευτών, παρά τις αντιδράσεις της τουρκικής μουσουλμανικής μειονότητας 
6. παροτρύνει την Ελλάδα να εφαρμόσει τις ετυμηγορίες του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) σχετικά με τις μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ) της τουρκικής μουσουλμανικής μειονότητας 
7. παροτρύνει εκ νέου την Ελλάδα να αποκαταστήσει τα δικαιώματα ιθαγένειας δεκάδων χιλιάδων μελών της τουρκικής μειονότητας από τα οποία αφαιρέθηκε η ιθαγένεια βάσει του άρθρου 19 του νόμου αριθ. 3370/1955 περί ελληνικής ιθαγένειας 
8. επαναλαμβάνει την πρόσκλησή του προς την Ελλάδα να λάβει τα αναγκαία και επείγοντα μέτρα, σε διαβούλευση με την τουρκική μουσουλμανική μειονότητα, για την αντιμετώπιση των εκπαιδευτικών ζητημάτων της, τα οποία συνδέονται επίσης άμεσα με την κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη της περιοχής στην οποία ζει 
9. ζητεί από τον Γενικό Γραμματέα να κινήσει έρευνα ιδίως σχετικά με τα ζητήματα που θίγονται στο παρόν ψήφισμα και να υποβάλει σχετική έκθεση στην τεσσαρακοστή έκτη σύνοδο του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών· 
10. χαιρετίζει την έναρξη για το ακαδημαϊκό έτος 2016-2017 ενός «Προγράμματος Ισλαμικών Σπουδών» στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης· 
11. σημειώνει τη στήριξη που παρέχει το Πανεπιστήμιο Al-Azhar σε θρησκευτικά ζητήματα και θρησκευτικά σχολεία για μουσουλμάνους στην Ελλάδα· 
12. καλεί τον Γενικό Γραμματέα να επαναλάβει τον διάλογο και τη συνεργασία με την κυβέρνηση της Ελλάδας με στόχο την ενίσχυση της ευημερίας και της ευημερίας των μουσουλμάνων στην Ελλάδα, ιδίως της τουρκικής μουσουλμανικής μειονότητας και του μουσουλμανικού πληθυσμού στα Δωδεκάνησα 
13. Ζητεί από τον Γενικό Γραμματέα να παρακολουθήσει την εφαρμογή του παρόντος ψηφίσματος και να υποβάλει σχετική έκθεση στην 51η Σύνοδο του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών». 

ΠΗΓΗ: Liberal.gr

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή