Ακολουθήστε μας

Διαφθορά

Ἄχ, ποὖσαι νιότη, ποὔδειχνες πῶς θα γινόμουν ἄλλος! – Όταν ο Τσίπρας ξεσπάθωνε κατά των εξοπλισμών

Δημοσιεύτηκε

στις

Πρόλογος (Σκλάβοι Πολιορκημένοι)
Πάλι μεθυσμένος εἶσαι, δυόμιση ὥρα τῆς νυχτός.
Κι ἂν τά γονατά σου τρέμαν, ἐκρατιόσουνα στητός
μπός στό κάθε τραπεζάκι.«-Γειά σου Κωσταντή βαρβᾶτε!»
«-Καλησπερούδια, ἀφεντικά, πῶς τά καλοπερνᾶτε;»
*****************
Ἕνας σοὔδινε ποτήρι κι ἄλλος σοὔδινεν ἐλιά.
Ἔτσι πέρασες γραμή τῆς γειτονιᾶς ά καπελιά.
Κι ἂν σέ πείραζε κανένας – ἂχ ἐκεῖνος ὁ Τριβέλας!-
ἔκανες πως δέν ἔνιωθες καὶπάντα ἐγλυκογέλας.

Χές καί σήμερα ἴδια κι ὅμοια, χρόνος μπρός, χρόνια μετά…
Ἡ ὕπαρξή σου σέ σκοτάδια ὅλο πηχτότερα βουτᾷ.
Τάχα ἡ θελησή σου λίγη, τάχα ὁ πόνος σου μεγάλος;
Ἄχ, ποὖσαι νιότη, ποὔδειχνες πῶς θα γινόμουν ἄλλος!
Κώστας Βάρναλης
Η μακρά διαδρομή από τις ανέμελες εποχές της εύκολης αντιπολίτευσης ως τη συμφωνία για την αναβάθμιση των F-16
Οταν ο Αλ. Τσίπρας ξεσπάθωνε κατά των εξοπλισμών
Ο Αλέξης Τσίπρας τον Σεπτέμβριο του 2010 στον Εβρο, σε εκδήλωση κατά των εξοπλισμών με τον πρόεδρο του Κόμματος Ελευθερίας και Αλληλεγγύης της Τουρκίας Αλπέρ Τας
Το ζήτημα της δραστικής μείωσης των στρατιωτικών δαπανών αποτελούσε πάντα κεντρικό στοιχείο της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ από την εποχή που ο τότε Συνασπισμός προέβαλλε τη θέση για αμοιβαία δραστική και ισόρροπη μείωση των στρατιωτικών εξοπλιστικών δαπανών Ελλάδας – Τουρκίας ώστε να σταματήσει ο φαύλος κύκλος των εξοπλισμών. Η προκλητική στάση στο Αιγαίο εκ μέρους της γείτονος χώρας δεν άφηνε ουδέποτε περιθώρια εφησυχασμού.
Ζητούσε κατά 50% περικοπές δαπανών
Ωστόσο η οικονομική κρίση και η διαχρονική αιμορραγία από τα συσσωρευμένα από το παρελθόν βάρη των γιγαντιαίων εξοπλιστικών προγραμμάτων, που συνέτειναν στο χρέος της χώρας, έθετε με επιτακτικότερο τρόπο για τον ΣΥΡΙΖΑ το αίτημα για περικοπή κατά 50% των αμυντικών δαπανών. Τον Μάιο του 2009, λίγο προτού ξεσπάσει η κρίση, ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε καμπάνια ζητώντας τη μείωση των στρατιωτικών δαπανών, καθώς η οικονομική κατάσταση της χώρας απαιτούσε την απελευθέρωση πόρων και τη διάθεσή τους στους τομείς της απασχόλησης, της Παιδείας, της Υγείας και της οικονομικής ανάπτυξης. «Ενα πολεμικό αεροσκάφος F-16 κοστίζει πάνω από 40 εκατ. ευρώ. Το κόστος διπλασιάζεται με τον πλήρη εξοπλισμό του. Αν διαθέταμε τα χρήματα αυτά για την Παιδεία, θα μπορούσαμε να κατασκευάσουμε 1.230 νέες σχολικές αίθουσες, ενώ με ένα F-16 λιγότερο θα μπορούσαμε να προσθέσουμε 160 νέες κλίνες στα νοσοκομεία μας» διακήρυττε ο ΣΥΡΙΖΑ στο σχετικό φυλλάδιο της καμπάνιας του. Από τότε κύλησε πολύ νερό στ’ αυλάκι. Ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε κόμμα εξουσίας και ο Αλ. Τσίπρας, άλλοτε ακτιβιστής κατά των εξοπλισμών, βρέθηκε προ ημερών ως πρωθυπουργός να συνομιλεί με την πολιτική ηγεσία των ΗΠΑ για την αναβάθμιση των F-16 ύψους 2,4 δισ. δολαρίων.
Ο κ. Τσίπρας από το βήμα της ΔΕΘ κατακεραύνωνε τον Σεπτέμβριο του 2009 τους Κ. Καραμανλή και Γ. Παπανδρέου διότι «δεν έκαναν την παραμικρή αναφορά σε μείωση των στρατιωτικών εξοπλισμών», την ίδια στιγμή που η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα στην Ευρώπη και η 13η στον κόσμο σε στρατιωτικές δαπάνες με το 4,1% του ΑΕΠ της και τους καλούσε να απαντήσουν αν «σκοπεύουν να μειώσουν δραστικά τα εξοπλιστικά προγράμματα ώστε να εξοικονομήσουν πόρους για τις βασικές ανάγκες της οικονομίας και της κοινωνίας» και αν «σκοπεύουν να σηκώσουν κεφάλι στις επιταγές της διεθνούς αμυντικής βιομηχανίας και του ΝΑΤΟ».
Εναν χρόνο αργότερα, τον Σεπτέμβριο του 2010, ο κ. Τσίπρας ταξίδευε στον ακριτικό Εβρο για να υπογράψει από κοινού με τον πρόεδρο του Κόμματος Ελευθερίας και Αλληλεγγύης της Τουρκίας Αλπέρ Τας την «Εκκληση του Εβρου» για την αμοιβαία και ισόρροπη μείωση των εξοπλισμών Ελλάδας – Τουρκίας. Και δήλωνε ότι «σε μια περίοδο βαθιάς και πρωτοφανούς κρίσης, που πλήττονται πρώτα και κύρια τα λαϊκά στρώματα σε Ελλάδα και Τουρκία, η απάντηση δεν μπορεί να είναι οι αμυντικοί εξοπλισμοί και στρατιωτικές δαπάνες».  Την ίδια περίοδο κατέθετε ερώτηση μαζί με άλλους οκτώ βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προς τους τότε υπουργούς Οικονομικών και Αμυνας του ΠαΣοΚ, στην οποία διαπίστωνε ότι «υπάρχουν πολύ μεγάλες δυνατότητες για μείωση των στρατιωτικών δαπανών, το ύψος των οποίων, και μάλιστα προς όφελος μόνο των κατασκευαστών όπλων, είναι προκλητικό.

Σχεδιασμός σε νέα βάση…
Τον Οκτώβριο του 2014, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης πλέον, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ συναντούσε την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας και δήλωνε ότι «είναι αναγκαίο να φύγουμε από το εξοπλιστικό μοντέλο του παρελθόντος και να σχεδιάσουμε την αποτρεπτική ικανότητα των Ενόπλων Δυνάμεων σε μια νέα βάση που να λαμβάνει υπόψη τη δυσχερή οικονομική πραγματικότητα». Μια εβδομάδα πριν από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015 και με αφορμή πληροφορίες για την υπογραφή εξοπλιστικών συμβάσεων αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ από την τότε υπηρεσιακή κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ προειδοποιούσε ότι τίθεται θέμα υπέρβασης αρμοδιοτήτων, υπενθυμίζοντας πως ήδη από τον Ιούλιο του 2014 είχε καταγγείλει ότι η κυβέρνηση ΝΔ – ΠαΣοΚ είχε εγκρίνει εσπευσμένα 42 εξοπλιστικά προγράμματα με τα οποία επιχείρησε να δεσμεύσει το 68,50% του εξοπλιστικού κονδυλίου του έτους 2015. 
Ακόμη ξοδεύουμε πολλά 

Παρά τις διακηρύξεις και επί ΣΥΡΙΖΑ η Ελλάδα παρέμεινε στην πρώτη δωδεκάδα των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ που ξοδεύουν τα περισσότερα χρήματα σε στρατιωτικές δαπάνες ενώ σε ποσοστό του ΑΕΠ είναι δεύτερη μετά τις ΗΠΑ. Το 2016, παρά τις επιπτώσεις της κρίσης στην οικονομία της, η χώρα μας δαπάνησε το 2,4% του ΑΕΠ της (περί τα 4,5 δισ. δολάρια). Είχε προηγηθεί βεβαίως το «μεγάλο φαγοπότι» στις αμυντικές δαπάνες, αφού από το 1997 ως το 2006 είχαν δοθεί 26 δισ. δολάρια για εξοπλιστικά προγράμματα, όπως υπενθύμιζαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού του 2017 διερωτώμενοι «τι έγιναν αυτά τα χρήματα» και «τι έχουν προσφέρει στη χώρα και στην αμυντική της θέση». «Ηταν τα χρόνια των “μεγάλων ιδεών”», όπως θα πει ο κ. Τσίπρας στη σύνοδο της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ τον Απρίλιο του 2017, «αλλά ταυτόχρονα και της μεγάλης διασπάθισης δημόσιου χρήματος, τα χρόνια του Χρηματιστηρίου, των μεγάλων εξοπλιστικών προγραμμάτων, που δεν άφηναν χώρο για την οικοδόμηση δομών κοινωνικής προστασίας». 

ΒΗΜΑ

Αστυνομία

Υπόθεση Καραϊβάζ: “Ιστορικό επαφών, αρχεία εικόνας, κειμένου κ.α.” περιείχε το cd που καταστράφηκε από συρραπτικό

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Αίτηση αναίρεσης κατέθεσαν στον Άρειο Πάγο η μητέρα και η αδερφή του Καραϊβάζ, επικαλούμενες το κατεστραμμένο cd

Έγγραφο της Εισαγγελίας Αθηνών αποκαλύπτει, ότι το cd με περιεχόμενο από το κινητό τηλέφωνο του δολοφονηθέντος δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ περιείχε “ιστορικό επαφών, αρχεία εικόνας, κειμένου κ.α.”.

“Το με αριθμό αναγνωστέο 33 (έκθεση της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών για το αποτέλεσμα της ανάσυρσης του κινητού του θύματος Γ. Καραϊβάζ – ιστορικό επαφών, αρχεία εικόνας, κειμένου κ.α.) είχε επισυναπτόμενο cd με το περιεχόμενο της ανάσυρσης το οποίο πιθανότατα είχε καταστραφεί λόγω συρραφής του με συρραπτικό και το γεγονός σημειώθηκε στα πρακτικά” αναφέρει το εν λόγω έγγραφο.

Η αναφορά αυτή καταρρίπτει τη φημολογία εκείνων των ημερών ότι το cd περιείχε απλά επαφές. Οι επαφές, άλλωστε, στην εφαρμογή whatsapp, όπως πρώτο επίσης είχε αποκαλύψει το FoP, αναφέρονταν σε χαρτί και αφορούσαν ονόματα συνεργατών του Καραϊβάζ αλλά και ονόματα όπως Δημητριάδης, Κοντολέων και Καραμαλάκης, που παρέπεμπαν στον πρώην διευθυντή του Πρωθυπουργικού Γραφείου -και ανιψιό του Πρωθυπουργού- Γρηγόρη Δημητριάδη, τον πρώην Διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέοντα και τον πρώην Αρχηγό της Αστυνομίας Μιχάλη Καραμαλάκη. Στο δικαστήριο τότε είχε αναφερθεί και επαφή Βαγγέλης Ζαμπού, η οποία παραπέμπει στον Βαγγέλη Ζαμπούνη που εκτελέστηκε πριν μερικούς μήνες έξω από πρατήριο καυσίμων ιδιοκτησίας του, στο Νέο Κόσμο.

Η αναφορά σε “ιστορικό συνομιλιών” δείχνει ότι υπήρχαν στοιχεία για το με ποιούς μίλησε ο δημοσιογράφος και πότε, ενώ τα “αρχεία κειμένου κ.α.” ενδεχομένως να αφορούν και γραπτά μηνύματα.

Σε κάθε περίπτωση, η Δικαιοσύνη μπορούσε να ζητήσει από τους συνομιλητές του Καραϊβάζ πληροφορίες για το περιεχόμενο των συνομιλιών μαζί τους και να τους ρωτήσει εάν τους είχε εκφράσει κάποια ανησυχία για κάτι, από τη στιγμή ανάμεσά τους ήταν ο αρχηγός της Αστυνομίας και ο Διοικητής της ΕΥΠ.

Σήμερα, επισκέφθηκαν την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη, οι δικηγόροι της μητέρας και της αδελφής του Γιώργου Καραϊβάζ, Ρόη Παυλέα και Σπύρος Χαριτάτος, προκειμένου να καταθέσουν αίτηση αναίρεσης κατά της αθωωτικής, για τους δύο κατηγορουμένους, απόφασης του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου.

Ρεπορτάζ της ιστοσελίδας dikastiko.gr αναφέρει ότι “σύμφωνα με την πλευρά των συγγενών του δημοσιογράφου, η πρωτόδικη απόφαση «πάσχει από απόλυτη ακυρότητα και παραβίαση της δημοσιότητας της δίκης, διότι, όπως διαπίστωσε και η εισαγγελέας της έδρας κι έχει καταγραφεί στα πρακτικά, το αναγνωστέο σχετικό 33 που βρισκόταν σε cd έχει καταστραφεί. Πλην όμως το δικαστήριο θεώρησε, εσφαλμένα, ότι αν και καταστραμμένο μπορεί να θεωρηθεί ως αναγνωσμένο”.

Να σημειώσουμε ότι κατά τη διάρκεια της δίκης οι δύο δικηγόροι είχαν πει ότι διαθέτουν το περιεχόμενο του cd και ότι το θέτουν στη διάθεση του δικαστηρίου. Όταν, όμως, το δικαστήριο τους το ζήτησε εκείνοι προσκόμισαν ένα στικάκι λέγοντας ότι το εν λόγω αρχείο “δεν ανοίγει”.

Οι ίδιοι, πάντως, στη σημερινή τους αίτηση κάνουν λόγο για «έλλειψη ειδικής αιτιολογίας» της απόφασης, ενώ υπογραμμίζουν πως για την κρίση των δικαστών ελήφθησαν υπόψη «καταφανώς ψευδείς καταθέσεις».

Στη σχετική αίτηση αναφέρεται πως «δεν αιτιολογείται στην απόφαση γιατί δήθεν συνηθίζεται να χρησιμοποιούνται μόνο κλοπιμαία οχήματα από μέλη του οργανωμένου εγκλήματος. Η αναιτιολόγητη απλοϊκή αυτή σκέψη αντικρούεται από το γεγονός ότι δεν απαντάται στο νομικό κόσμο κάποιο εγχειρίδιο επαγγελματικής κατάρτισης πληρωμένων δολοφόνων».

ΠΗΓΗ: Freedom of Press

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Δημήτρης Νατσιός: Οι τάφοι των παιδιών είναι ανοιχτοί και θα κλείσουν μόνο αν αποδοθεί δικαιοσύνη

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Δημήτρης Νατσιός: Ο Μητσοτάκης δεν θα γλιτώσει από το έγκλημα των Τεμπών! Οι τάφοι των παιδιών είναι ανοιχτοί και θα κλείσουν μόνο αν αποδοθεί δικαιοσύνη

Συνέχεια ανάγνωσης

Διαφθορά

Ποιο είναι το “λάθος μήνυμα”, Κυριάκο;

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Παραιτήθηκαν οι Παπασταύρου και Μπρατάκος, διότι, όπως μας ενημέρωσαν κυβερνητικές πηγές, “η συμμετοχή τους σε κοινωνική συνάντηση εξέπεμψε το λάθος μήνυμα”. Ποιο ήταν αυτό και γιατί ήταν λάθος; Να σας πω τι κατάλαβα εγώ: ότι κυβέρνηση και μεγαλοπαράγοντες πότε αγαπιούνται και πότε κάνουν κόνξες, ανάλογα με το επιδιωκόμενο. Κι ότι πάντα υπάρχουν κανάλια επικοινωνίας και αγγελιαφόροι που θα παζαρέψουν το deal.

Κι αν κάτι πάει στραβά, οι πραιτωριανοί μετατρέπονται σε αποδιοπομπαίους τράγους, για να προστατευθεί το “αφεντικό”. Κατάλαβε κάποιος κάτι άλλο; Αλλά αυτό δεν είναι καινούργιο. Ισχύει από συστάσεως Ελληνικού Κράτους, για όλες τις κυβερνήσεις και για όλους τους μεγαλοπαράγοντες. Τι διαφορετικό συνέβη το βράδυ του Κυριακής, παραμονή της εορτής των Βαγγέληδων; 

Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή, για να βοηθήσουμε και τις κυβερνητικές πηγές να καταλάβουν την έννοια του μηνύματος, διότι, απ΄ ό,τι φαίνεται, δυσκολεύονται. Οι Παπασταύρου και Μπρατάκος, εμπειρότατοι και με μακρά θητεία σε κομματικά και πολιτικά πόστα, ήταν υπουργός Επικρατείας και υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, αντιστοίχως. Δηλαδή, άνθρωποι της απολύτου εμπιστοσύνης του Κυριάκου.

Εμφανίζονται λοιπόν στο σπίτι του Βαγγέλη, μένουν αρκετές ώρες, πίνουν, καπνίζουν και συζητούν με τον εορτάζοντα και τους άλλους προσκεκλημένους. Πήγαν χωρίς προηγούμενη συνεννόηση με τον πολιτικό τους προϊστάμενο ή αφού συνεννοήθηκαν; Οι κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν το πρώτο. Εάν όντως έγινε έτσι, με δεδομένη την ένταση ανάμεσα στην κυβέρνηση και στο κάποτε Alter Ego της, πρόκειται για παιδαριώδες λάθος, που δεν το κάναμε ούτε στο Δημοτικό: όταν κάποιος συμμαθητής τσακωνόταν με τον κολλητό μας, τον είχαμε κι εμείς στο “ντου”. Αν λοιπόν οι δύο στενότεροι συνεργάτες του πρωθυπουργού δεν έχουν τη στοιχειώδη ικανότητα να κρίνουν σε ποιανού το σπίτι θα πάνε και σε ποιανού όχι, και τι μηνύματα θα εκπέμψει η παρουσία τους, δεν κάνουν για τη δουλειά.

Πολύ πιθανό να έχουν και άλλες παρόμοιες δομικές ελλείψεις. Κι αν ο πρωθυπουργός, που τους ανέθεσε αυτές τις εξαιρετικά νευραλγικές θεσμικές θέσεις, δεν είναι σε θέση να αντιληφθεί ποιοι κάνουν για τη δουλειά και ποιοι όχι, δεν κάνει ούτε εκείνος για τη δουλειά. Αυτό είναι το μήνυμα από την εκδοχή στην οποία μας καθοδηγούν οι “κυβερνητικές πηγές”. Είναι σωστό ή λάθος; 

Όμως, όλοι καταλαβαίνουμε ότι ισχύει το δεύτερο. Είναι προφανές ότι η παρουσία των κομισάριων του Μαξίμου εκεί είχε χαρακτήρα αποστολής: να εκτονωθεί η κρίση και να επαναδιαπραγματευθούν οι όροι του διαχρονικού deal που υπάρχει ανάμεσα στις δύο “οικογένειες”. Όταν τα ΜΜΕ γέμιζαν από φωτογραφίες ένθερμων εναγκαλισμών σε απόσταση αναπνοής του ίδιου του πρωθυπουργού με τον προχθεσινό εορτάζοντα, αλλά και με άλλους μεγαλοπαράγοντες, το μήνυμα ήταν σωστό ή λάθος;

Πάμε όμως στο γεγονός που επιδείνωσε την κλινική εικόνα μιας κάποτε ρωμαλέας σχέσης.

Το “Βήμα” ισχυρίστηκε πως, ενώ ακόμα δεν είχε σβήσει η φωτιά στα εκτροχιασμένα βαγόνια (που, έναν χρόνο μετά, δεν έχουμε μάθει, επίσημα, τι την προκάλεσε), κάποιος έσπευσε να πάρει τις ηχογραφημένες συνομιλίες μεταξύ σταθμαρχών και μηχανοδηγών και να τις δώσει στο “Πρώτο Θέμα”, γνωστό για την απροκάλυπτα φιλοκυβερνητική του στάση, το οποίο τις έβγαλε στον αέρα, παραποιημένες: δύο διαφορετικές συνομιλίες συνενώθηκαν και παρουσιάστηκαν ως ενιαία.

Ποιος πήρε το υλικό; Ποιος έκανε το μοντάζ; Το “γιατί” είναι προφανές: έπρεπε να φανεί ότι αποκλειστικός υπεύθυνος ήταν ο σταθμάρχης. Βασισμένος σε αυτές τις παραποιημένες συνομιλίες, ο πρωθυπουργός υποστήριξε στη Βουλή την εκδοχή του αποκλειστικώς ανθρώπινου λάθους.

Δεν αθωώνει τον σταθμάρχη το δημοσίευμα του Βήματος. Όμως δείχνει μία υπερβολική σπουδή κάποιων να κατευθύνουν την οργή του κοινού μόνο σ΄ αυτόν, μακριά από πολιτικά πρόσωπα. Θα μπορούσε, την αποκάλυψη για την υπεξαίρεση του υλικού, να μην την είχε κάνει το “ΒΗΜΑ” αλλά η “Ηχώ της Άνω Ραχούλας”. Θα άλλαζε τίποτε επί της ουσίας;

για τη συνέχεια CApital

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή