Ακολουθήστε μας

Σταύρος Καλεντερίδης

Για να μην μάθουμε ξανά εμείς οι Έλληνες τι εστί… βιλαέτι

Δημοσιεύτηκε

στις

του Σάββα Καλεντερίδη

Η Ελλάδα στη διάρκεια του 20ού αιώνα, σε όλες τις κρίσιμες φάσεις της Ιστορίας, βρέθηκε να είναι πάντα ένα βήμα μπροστά από την Τουρκία, όσον αφορά τα κρίσιμα οπλικά συστήματα που θα έκριναν έναν μεταξύ τους πόλεμο.

Για παράδειγμα, το θωρηκτό Αβέρωφ, το οποίο παρεμπιπτώντως «αποθέωσαν» οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης και τις Βόρειας Ελλάδας στη διάρκεια της παραμονής του στο λιμάνι της συμπρωτεύουσας –οι επισκέπτες ξεπερνούν τους 50.000–  ήταν αυτό που εξασφάλισε το θαλάσσιο έλεγχο στη διάρκεια των Βαλκανικών Πολέμων και την απελευθέρωση των νησιών του Βορείου Αιγαίου.
Στη συνέχεια, η Ελλάδα είχε μια υποδειγματική στρατιωτική προετοιμασία και συμμετείχε στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, επιδεικνύοντας αξιοθαύμαστη πολεμική δεινότητα έναντι της ισχυρότερης Ιταλίας, με τις γνωστές συνέπειες στην επιχείρηση «Μπαρμπαρόσα» και την επακολουθήσασα ήττα των δυνάμεων του Χίτλερ από τους Ρώσους αλλά και από τον «στρατηγό Χειμώνα».
Το 1974, όταν η Τουρκία έκανε την στημένη αποβίβαση και όχι απόβαση στην Κύπρο, η Ελλάδα διέθετε πιο εξελιγμένα οπλικά συστήματα, ήτοι τέσσερα υπερσύγχρονα υποβρύχια 209/1100, υπερσύγχρονα για την εποχή μαχητικά F-4 (Φάντομ), βομβαρδιστικά  αεροσκάφη F-84F Thunderstreak και γαλλικά άρματα μάχης ΑΜΧ-30, με τα οποία θα μπορούσε αφ’ ενός μεν να αποτρέψει την αποβίβαση στην Κύπρο και αφ’ ετέρου να βγει νικήτρια από έναν γενικεύμενο ελληνοτουρκικό πόλεμο.
Το γιατί είχε την συγκεκριμένη κατάληξη η εισβολή στην Κύπρο, δεν σχετίζεται με την μαχητική ισχύ των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Ακόμα και μετά την εθνική τραγωδία της Κύπρου και μέχρι σήμερα, οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις συνεχίζουν έχουν συγκριτικό πλεονέκτημα απέναντι στις αντίστοιχες τουρκικές. Για παράδειγμα, η ελληνική Πολεμική Αεροπορία διαθέτει βλήματα μακρού πλήγματος, τα οποία φέρουν τα γαλλικά Μιράζ 2000, ενώ δεν έχει αντίστοιχο όπλο η τουρκική πολεμική αεροπορία.
Το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό διαθέτει τα υποβρύχια τύπου 214, τα οποία θεωρούνται τα κορυφαία του κόσμου και αντίστοιχα δεν διεθέτει το τουρκικό πολεμικό ναυτικό. Τα επιθετικά ελικόπτερα τύπου AH-64 Apache που διαθέτει η ελληνική Αεροπορία Στρατού, είναι κατά πολύ ανώτερα από τα αντίστοιχα της Τουρκίας. Τέλος, η ελληνική αεροπορική άμυνα, θεωρείται από τις καλύτερες στον κόσμο, αφού καλύπτει σχεδόν το σύνολο του ελληνικού εναέριου χώρου, με πολύ καλό δίκτυο ραντάρ και με σύγχρονα αντιαεροπορικά όπλα στα χαμηλά, τα μεσαία και τα υψηλά ύψη.
Να θυμίσουμε ότι ο τουρκικός εναέριος χώρος είναι σκέτο σουρωτήρι, ενώ…
Η συνέχεια του άρθρου στο Pontos-news

Video

Με κομμένη την ανάσα για τη Μέση Ανατολή

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ζωντανή εκπομπή με τον Σταύρο Καλεντερίδη

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Was the Iranian attack against Israel successful or a complete failure?

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Stavros Kalenteridis: How was Iran able to bypass Israel’s air defenses?

What will an Israeli retaliation in the Gulf look like? A new global energy crisis is looming.

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Οι Ουκρανοί υποχωρούν! Η Ρωσία κατέλαβε το Βούλενταρ

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Σταύρος Καλεντερίδης: Πώς κατάφεραν οι Ρώσοι να εισέλθουν στην κομβική πόλη, πιέζοντας προς το Ποκρόφσκ.

Νέες αποκαλύψεις για την ισραηλινή πυραυλική επίθεση σε ισραηλινές βάσεις. Σύγκριση των στρατιωτικών δυνάμεων Ιράν και Ισραήλ.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή