Ακολουθήστε μας

Ιράν

Σαουδική Αραβία vs Ιράν, σύγκρουση σε τρία μέτωπα

Δημοσιεύτηκε

στις

Η κυβέρνηση του Ριάντ θεωρεί την Τεχεράνη υπαρξιακή απειλή – Συρία, Λίβανος και Περσικός Κόλπος τα πεδία της αντιπαράθεσης
Σαουδική Αραβία vs Ιράν, σύγκρουση σε τρία μέτωπα
Οι πύραυλοι που εκτοξεύουν οι αντάρτες από την Υεμένη κατά της Σαουδικής Αραβίας μπορεί να γίνουν αιτία ευρύτερης ανάφλεξης στην περιοχή
Η Σαουδική Αραβία και το Ιράν – δύο ισχυροί γείτονες – δίνουν σκληρό αγώνα για περιφερειακή κυριαρχία στη Μέση Ανατολή. Η αιώνια έχθρα μεταξύ Αράβων και Περσών συνεχίζεται μέχρι σήμερα και επιδεινώνεται από θρησκευτικές διαφορές: η Σαουδική Αραβία είναι η ηγετική δύναμη των σουνιτών μουσουλμάνων και το Ιράν των σιιτών. Αυτό το θρησκευτικό σχίσμα αντικατοπτρίζεται στον ευρύτερο χάρτη της Μέσης Ανατολής, όπου άλλες χώρες έχουν σουνιτικές και άλλες σιιτικές πλειοψηφίες, και προσβλέπουν στην Τεχεράνη ή στο Ριάντ για υποστήριξη ή καθοδήγηση.Ιστορικά η Σαουδική Αραβία, μια υπερσυντηρητική μοναρχία και γενέτειρα του Προφήτη του Ισλάμ, θεωρεί τον εαυτό της ως ηγέτη του μουσουλμανικού κόσμου. Αλλά το 1979 η ισλαμική επανάσταση στο Ιράν δημιούργησε ένα νέο είδος κράτους στην περιοχή, μια σιιτική θεοκρατία, που είχε σαφή στόχο να εξαγάγει αυτό το μοντέλο πέρα από τα δικά της σύνορα.
Τα τελευταία 15 χρόνια οι διαφορές μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ιράν έχουν οξυνθεί από μια σειρά γεγονότων. Η αμερικανική εισβολή στο Ιράκ το 2003 ανέτρεψε το καθεστώς του σουνίτη Σαντάμ Χουσεΐν, ένα κρίσιμο στρατιωτικό αντίβαρο στην ιρανική επιρροή στο Ιράκ, η οποία έχει αυξηθεί έκτοτε.
Το 2011 οι εξεγέρσεις στον αραβικό κόσμο προκάλεσαν πολιτική αστάθεια σε ολόκληρη την περιοχή. Το Ιράν εκμεταλλεύθηκε αυτές τις αναταραχές για να επεκτείνει την επιρροή του, κυρίως στη Συρία, στο Μπαχρέιν και στην Υεμένη, αυξάνοντας περαιτέρω την έχθρα με τους Σαουδάραβες.
Οι επικριτές του Ιράν πιστεύουν ότι οι μουλάδες της Τεχεράνης σκοπεύουν να εξαπλώσουν την επιρροή τους σε ολόκληρη την περιοχή και να αποκτήσουν τον έλεγχο ενός χερσαίου διαδρόμου που θα εκτείνεται από το Ιράν έως τη Μεσόγειο. Και ο στρατηγικός ανταγωνισμός με τη Σαουδική Αραβία φουντώνει σήμερα ακριβώς επειδή το Ιράν φαίνεται να κερδίζει αυτόν τον περιφερειακό αγώνα σε τρία μέτωπα – Συρία, Υεμένη και Λίβανο.
Στη Συρία, με την υποστήριξη του Ιράν (και της Ρωσίας) ο κυβερνητικός στρατός του προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ έχει νικήσει τις ομάδες των ανταρτών, που υποστηρίζονται από τη Σαουδική Αραβία.
Η Σαουδική Αραβία προσπαθεί απεγνωσμένα να αναχαιτίσει την αυξανόμενη ιρανική επιρροή και ο μιλιταριστικός τυχοδιωκτισμός του νεαρού και παρορμητικού πρίγκιπα-διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν (de facto κυβερνήτη της χώρας) επιδεινώνει τις περιφερειακές εντάσεις.
Διεξάγει πόλεμο εναντίον σιιτών ανταρτών στον νότιο γείτονα της Σαουδικής Αραβίας, την Υεμένη, εν μέρει για να εμποδίσει την ιρανική επιρροή εκεί, ενώ πολλοί παρατηρητές πιστεύουν ότι οι Σαουδάραβες άσκησαν πίεση στον σουνίτη πρωθυπουργό του Λιβάνου να παραιτηθεί για να αποσταθεροποιήσουν μια χώρα όπου οι σύμμαχοι του Ιράν, οι σιίτες αντάρτες της Χεζμπολάχ, ηγούνται ενός πολιτικά ισχυρού μπλοκ και ελέγχουν μια μεγάλη, καλά οπλισμένη δύναμη.
Υπάρχουν επίσης εξωτερικές δυνάμεις στο παιχνίδι. Η Σαουδική Αραβία έχει ενθαρρυνθεί από την υποστήριξη της κυβέρνησης Τραμπ, ενώ το Ισραήλ, το οποίο θεωρεί το Ιράν θανάσιμη απειλή, κατά κάποιον τρόπο «υποστηρίζει» την προσπάθεια της Σαουδικής Αραβίας να περιορίσει το Ιράν.
Αυτό είναι κατά πολλούς τρόπους ένα περιφερειακό ισοδύναμο του Ψυχρού Πολέμου. Το Ιράν και η Σαουδική Αραβία δεν πολεμούν άμεσα, αλλά εμπλέκονται σε διάφορες συγκρούσεις μέσω συμμάχων τους στην περιοχή.
Η Συρία είναι ένα προφανές παράδειγμα, ενώ στην Υεμένη η Σαουδική Αραβία κατηγόρησε το Ιράν ότι προμηθεύει με βαλλιστικούς πυραύλους τους σιίτες αντάρτες Χούθι, οι οποίοι έπληξαν τη σαουδαραβική επικράτεια – γεγονός που ενέτεινε τον πόλεμο των λέξεων μεταξύ των δύο χωρών.
Εχοντας βυθιστεί σε τέλμα στην Υεμένη και ουσιαστικά ηττηθεί στη Συρία, η Σαουδική Αραβία φαίνεται να έχει στρέψει το βλέμμα προς τον Λίβανο ως το επόμενο πεδίο του «πολέμου διά πληρεξουσίων» («proxywar»).
Συγκρούσεις στον Λίβανο θα μπορούσαν εύκολα να εμπλέξουν το Ισραήλ εναντίον της Χεζμπολάχ και αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε έναν τρίτο πόλεμο Ισραήλ – Λιβάνου, πολύ πιο καταστροφικό από τους προηγούμενους.
Μέχρι στιγμής η Τεχεράνη και το Ριάντ συγκρούονται διά αντιπροσώπων. Καμία από τις δύο δυνάμεις δεν είναι πραγματικά προσανατολισμένη για έναν άμεσο πόλεμο με την άλλη, αλλά μια επιτυχημένη επίθεση πυραύλων στη σαουδαραβική πρωτεύουσα από την Υεμένη θα μπορούσε να ανατρέψει την εύθραυστη ισορροπία.
Ενα προφανές μέτωπο όπου θα μπορούσαν να έρθουν σε άμεση σύγκρουση είναι στα ύδατα του Κόλπου, όπου Σαουδική Αραβία και Ιράν αντιμετωπίζουν ο ένας τον άλλον πέρα από ένα θαλάσσιο σύνορο.
Αλλά και εδώ η αντιπαράθεση θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια πολύ ευρύτερη σύγκρουση, καθώς για τις ΗΠΑ και άλλες δυτικές δυνάμεις η ελευθερία της ναυσιπλοΐας στον Κόλπο είναι απαραίτητη, ζωτικής σημασίας για τη διεθνή ναυτιλία και τη μεταφορά πετρελαίου.
Για πολύ καιρό οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους έβλεπαν το Ιράν ως αποσταθεροποιητική δύναμη στη Μέση Ανατολή. Η ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας θεωρεί όλο και περισσότερο το Ιράν υπαρξιακή απειλή και ο νεαρός διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν φαίνεται πρόθυμος να αναλάβει οποιαδήποτε ενέργεια θεωρεί απαραίτητη, όπου κρίνει αναγκαίο, για να αντιμετωπίσει την αυξανόμενη επιρροή της Τεχεράνης.
ΒΗΜΑ

Ιράν

Το Ισραήλ χτύπησε τα κέντρα διοίκησης του τμήματος πληροφοριών της Χεζμπολάχ στη Βηρυτό

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν κέντρα διοίκησης που ανήκουν στο τμήμα πληροφοριών της Χεζμπολάχ στη Βηρυτό, σύμφωνα με τους IDF.

Νωρίτερα τη Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2024, ο στρατός είπε ότι στόχευσε αρκετές ακόμη τοποθεσίες της Χεζμπολάχ, συμπεριλαμβανομένων εγκαταστάσεων κατασκευής όπλων και θέσεων εκτόξευσης πυραύλων στο νότιο Λίβανο και στην κοιλάδα Beqaa.

Επιπλέον, στο πλαίσιο των χερσαίων επιχειρήσεων στο νότιο Λίβανο, περισσότερες από 70 άλλες τοποθεσίες της Χεζμπολάχ χτυπήθηκαν, προσθέτει ο Ισραηλινός Στρατός.

Περιλάμβαναν εκτοξευτές πυραύλων, κτίρια που χρησιμοποιούσε η Χεζμπολάχ και αποθήκες όπλων, λέει ο IDF.

Αυτή είναι η κλειστή στρατιωτική ζώνη που επέβαλλε ο Ισραηλινός Στρατός στα σύνορα με τον Λίβανο!

Οι IDF επέβαλαν μια νέα κλειστή στρατιωτική ζώνη στα σύνορα με τον Λίβανο, στις περιοχές των κοινοτήτων Rosh Hanikra, Shlomi, Hanita, Adamit και Arab al-Aramshe.

Ο στρατός λέει ότι η κίνηση ακολουθεί μια νέα αξιολόγηση δεδομένων των χερσαίων επιχειρήσεων εντός του νότιου Λιβάνου.

Είναι η τέταρτη στενή στρατιωτική ζώνη που επιβάλλεται στα βόρεια σύνορα από τότε που ο IDF ξεκίνησε τις χερσαίες επιχειρήσεις του στον Λίβανο την περασμένη εβδομάδα.

Το διάταγμα απαγορεύει τους αμάχους από περιοχές όπου επιχειρεί ο ισραηλινός στρατός, συμπεριλαμβανομένων περιοχών στο Ισραήλ πέρα ​​από τα σύνορα από χωριά του Λιβάνου όπου ενδέχεται να διεξάγονται μάχες.

Τις τελευταίες ημέρες, ο Ισραηλινός Στρατός επεκτείνει τις χερσαίες επιχειρήσεις του κατά της Χεζμπολάχ σε περισσότερες λιβανικές συνοριακές κοινότητες.

Times of Israel

Έτοιμος για επέμβαση σε παράκτιες περιοχές του Λιβάνου ο Ισραηλινός στρατός

Στην «παράκτια ζώνη» του νότιου Λιβάνου είναι έτοιμος να επιτεθεί ο ισραηλινός στρατός, επεκτείνοντας τις επιχειρήσεις εναντίον της Χεζμπολάχ.

Για τον λόγο αυτό κάλεσε τους κατοίκους να μην πηγαίνουν στις παραλίες ή στη θάλασσα της περιοχής αυτής.

Οι ισραηλινές δυνάμεις «θα πλήξουν σύντομα τις τρομοκρατικές δραστηριότητες της Χεζμπολάχ στην παράκτια ζώνη» ανέφερε ο εκπρόσωπος του στρατού για τον αραβόφωνο πληθυσμό, ο Αβισάι Αντράε, σε ανάρτησή του στο Telegram.

Πυρά της Χεζμπολάχ στο Μαρούν αλ Ρας

Νωρίτερα, η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι βομβάρδισε τις ισραηλινές δυνάμεις στο Μαρούν αλ Ρας, με «ομοβροντία ρουκετών» καθώς και «μια συγκέντρωση των εχθρικών δυνάμεων στην κοινότητα Μπλίντα, με ρουκέτες και οβίδες». Αργά το απόγευμα ωστόσο, με νεώτερη ανακοίνωση, υποσχέθηκε ότι δεν θα θέτει στο στόχαστρο τις ισραηλινές δυνάμεις κοντά στο Μαρούν αλ Ρας, για να προστατεύσει τη ζωή των κυανόκρανων της UNIFIL, της αποστολής του ΟΗΕ που έχει τη βάση της εκεί. Στην ανακοίνωση που έδωσε στο τηλεοπτικό κανάλι Al Mayadeen ένας από τους διοικητές της οργάνωσης, , κατηγόρησε το Ισραήλ ότι χρησιμοποιεί τους κυανόκρανους ως «ανθρώπινες ασπίδες».

Κόκκινος συναγερμός στο κεντρικό Ισραήλ! Εκτοξεύτηκε βαλλιστικός πύραυλος από την Υεμένη – Αναχαιτίστηκε με επιτυχία λέει ο IDF

Πάνω από 100 στόχους της Χεζμπολάχ στη Βηρυτό χτύπησε το Ισραήλ μέσα σε δύο εβδομάδες!

Η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία έχει χτυπήσει πάνω από 100 τοποθεσίες της Χεζμπολάχ στη Βηρυτό τις τελευταίες δύο εβδομάδες, σύμφωνα με τον στρατό.

Ο IDF λέει ότι οι τοποθεσίες περιλαμβάνουν αποθήκες όπλων, εργοστάσια κατασκευής όπλων και κέντρα διοίκησης.

Ο στρατός τους τελευταίους μήνες εντόπισε τη Χεζμπολάχ που μεταφέρει όπλα και εξοπλισμό κατασκευής από το νότιο Λίβανο και την κοιλάδα Beqaa στο νότιο προάστιο της Βηρυτού, ένα προπύργιο της Χεζμπολάχ γνωστό ως Dahiyeh.

Ο Ισραηλινός Στρατός πιστεύει ότι η Χεζμπολάχ μετακίνησε τα περιουσιακά στοιχεία σε μια προσπάθεια να αποτρέψει το Ισραήλ να τα βάλει στο στόχαστρο, καθώς μέχρι πρόσφατα, το Ισραήλ απείχε σε μεγάλο βαθμό από επιδρομές στη Βηρυτό. Τέτοιες ενέργειες έχουν γίνει πλέον καθημερινό φαινόμενο.

Ασταμάτητο το Ισραήλ! Βομβάρδισε Ρωσική βάση στην Συρία

Πάνω από1 20 στόχοι της Χεζμπολάχ χτυπήθηκαν τη Δευτέρα (7/10)

Περίπου 100 ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν ένα μεγάλο κύμα αεροπορικών επιδρομών εναντίον περισσότερων από 120 στόχων της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο νωρίτερα σήμερα, σύμφωνα με τον IDF.

Τα πλήγματα, που διήρκεσαν μία ώρα, έπληξαν τοποθεσίες της Χεζμπολάχ που ανήκουν στο Νότιο Μέτωπο της τρομοκρατικής οργάνωσης, την ελίτ Δύναμη Radwan, το τμήμα πυραύλων και πυραύλων και το τμήμα πληροφοριών, σύμφωνα με τον στρατό.

Συνέχεια ανάγνωσης

ΗΠΑ

Παράπονα Τραμπ για τους Αμερικανοεβραίους! Τους στήριξα και δεν με στηρίζουν – “Μπλέξιμο” με Ισραήλ

Ο Τραμπ έχει επανειλημμένα καταφερθεί κατά των Αμερικανοεβραίων επειδή δεν τον υποστήριξαν περισσότερο και είπε τον περασμένο μήνα ότι οι Εβραίοι θα έχουν πολλές ευθύνες αν χάσει τον Νοέμβριο.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ λέει στον συντηρητικό ραδιοφωνικό παρουσιαστή Hugh Hewitt: «Το Ισραήλ πρέπει να κάνει ένα πράγμα. Πρέπει να είναι έξυπνοι για τον Τραμπ. Γιατί δεν με στηρίζουν. Έκανα περισσότερα από οποιονδήποτε για το Ισραήλ, έκανα περισσότερα από οποιονδήποτε για τον εβραϊκό λαό. Και δεν είναι αμοιβαίο, όπως λένε».

Δεν είναι σαφές εάν ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος για την προεδρία ήθελε να πει «Αμερικανοί Εβραίοι» αντί για «Ισραήλ» στην πρώτη φράση, αλλά συχνά συγχέει τα δύο και οδηγεί σε κατηγορίες ότι χρησιμοποιεί αντισημιτικά ρητορική.

Ο Τραμπ έχει επανειλημμένα καταφερθεί κατά των Αμερικανοεβραίων επειδή δεν τον υποστήριξαν περισσότερο και είπε τον περασμένο μήνα ότι οι Εβραίοι θα έχουν πολλές ευθύνες αν χάσει τον Νοέμβριο. Αλλά συνήθως δεν ισχυρίζεται ότι το Ισραήλ δεν τον υποστηρίζει, και μάλιστα μερικές φορές επικαλείται δημοσκόπηση που δείχνει ότι οι Ισραηλινοί τον υποστηρίζουν σε πολύ υψηλά νούμερα.

 

Συνέχεια ανάγνωσης

Ιράν

Στρατηγικό πλεονέκτημα για την Ελληνική και Κυπριακή Δημοκρατία

Πλέον το γεωπολιτικό αποτύπωμα ενισχύεται και οι συγκυρίες είναι ευνοϊκές

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Γράφει ο Μάριος Πουλίκκας

Η “Κυπριακή Δημοκρατία”, όπως ορίζεται από τις Συμφωνίες Ζυρίχης Λονδίνου του 1959, ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ.

* Οι Τούρκοι οικειοθελώς αποχώρησαν το 1964, απέσυραν την Αναγνώριση τους προς αυτήν και έκτοτε όχι μόνο δεν αναίρεσαν την απόφαση τους, αλλά έβαλαν και την ταφόπλακα της συμμετοχής τους στην “Κυπριακή Δημοκρατία των Συμφωνιών Ζυρίχης Λονδίνου 1959” (και άρα και στην ύπαρξη της) με την Παράνομη Τουρκική Εισβολή, Εθνοκάθαρση και Κατοχή το 1974.

* Το 1964 και παρόλο που οι Έλληνες κρατούσαμε κυνηγετικά όπλα και οι Τούρκοι σύγχρονα για την εποχή στρατιωτικά τυφέκια, καταφέραμε να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία το ένοπλο πραξικόπημα τους.

* Με το Ψήφισμα 186/64, του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, η Κυπριακή Δημοκρατία ΧΩΡΙΣ τους Τουρκοκύπριους, είναι η ΜΟΝΗ Αναγνωρισμένη Αρχή στο νησί.

* Η “Κυπριακή Δημοκρατία του 1964” με όλες τις (τύπου Απαρτχάιντ) “Δικοινοτικές Πρόνοιες” σε αχρησία, είναι ένα ΕΝΤΕΛΩΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ Κράτος από αυτό που προνοούσαν οι Συμφωνίες Ζυρίχης Λονδίνου του 1959.

* Έγιναν σκληρές μάχες και η αντιμετώπιση της τουρκανταρσίας δεν ήταν καθόλου εύκολη υπόθεση.

* Η ψήφιση του 186/64 είναι ίσως η Μεγαλύτερη Διπλωματική ΝΙΚΗ που πετύχαμε ποτέ.

* Σήμερα (αν και εδαφικά κουτσουρεμένη) η “Κυπριακή Δημοκρατία του 186/64”, συνεχίζει να υπάρχει, να αναπτύσσεται και να αποτελεί το καταφύγιο των Ελλήνων της Κύπρου.

* Η πικρία και η απογοήτευση για τις Συμφωνίες Ζυρίχης Λονδίνου, ειδικά μετά από έναν τόσο όμορφο αγώνα όπως αυτόν της ΕΟΚΑ, είναι έντονα συναισθήματα που μας πνίγουν όλους. Δεν παύει όμως να ισχύει ότι εκείνη η Κυπριακή Δημοκρατία ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ και έχει αντικατασταθεί με κόπους και θυσίες, από την “Ελληνική Κυπριακή Δημοκρατία του 186/64”.

* ΠΛΕΟΝ, ΤΟ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΟ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑ ΕΝΙΣΧΥΕΤΑΙ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΓΚΥΡΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΕΥΝΟΪΚΕΣ

* Δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την πλήρη ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ χωρίς υποσημειώσεις. Ούτε ΔΔΟ, ούτε καν “επιστροφή στην Κυπριακή Δημοκρατία” (που πολλοί προτείνουν, εννοώντας την “Κυπριακή Δημοκρατία των Συμφωνιών Ζυρίχης Λονδίνου 1959”). Δεν υπάρχει επιστροφή σε κάτι που ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ.

* ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ και καθολική εφαρμογή της ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΧΩΡΙΣ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΕΣ ΔΙΚΟΙΝΟΤΙΚΕΣ ΠΡΟΝΟΙΕΣ.
Αυτός πρέπει να είναι ο Στόχος.

Με σωστή προσέγγιση μπορεί να επιτευχθεί.

Οι Συγκυρίες είναι ΥΠΕΡ ΜΑΣ.

* Παλαιότερα, οι Αμερικανοί προσπαθούσαν πάντα να κρατούν “ίσες αποστάσεις” με τους Τούρκους για οτιδήποτε αφορούσε στην Κύπρο. Πλέον, ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ούτε τυπική συνεννόηση με το κατοχικό καθεστώς για θέματα συμμετοχής της Κύπρου στις επιχειρήσεις στην Μέση Ανατολή.

* Οι Γερουσιαστές Jerry Moran, Susan Collins, John Boozman και John Cornyn, συναντήθηκαν το πρωί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο πλαίσιο της κοινής βούλησης για περαιτέρω ανάπτυξη και ενδυνάμωση των στρατηγικής σημασίας διμερών σχέσεων Κύπρου – ΗΠΑ. 🇨🇾🇺🇸

* Κατά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η Κυπριακή Δημοκρατία, τόσο με την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στον άμαχο πληθυσμό της Γάζας όσο και με την παροχή διευκολύνσεων για τον ασφαλή επαναπατρισμό υπηκόων διαφόρων χωρών που εγκαταλείπουν την περιοχή.

* Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε, επίσης, στη σημασία και το υψηλό επίπεδο συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και ΗΠΑ, ειδικά μετά τη Συμφωνία που συνομολογήθηκε τον περασμένο Ιούνιο, για θεσμοθέτηση Στρατηγικού Διαλόγου ανάμεσα στις δυο χώρες.

Για τέλος, αφήνω τα λόγια του πρώην πρωθυπουργού του Ισραήλ: “In Israel, in order to be realist, you must believe in miracles” -David Ben-Gurion

Πόσο ταιριάζουν και στην περίπτωση μας.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή