Ακολουθήστε μας

Εξωτερική Πολιτική

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Μ. Γιλντιρίμ έκανε «γκρίζες» 132 βραχονησίδες στο Αιγαίο

Δημοσιεύτηκε

στις

  • Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ κατά τη διάρκεια ομιλίας στην Εθνοσυνέλευση (φωτ. αρχείου: EPA / Tumay Berkin)
Για «γκρίζες ζώνες» στο Αιγαίο και για νησιά που βρίσκονται «υπό κατάληψη» έκαναν λόγο ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, με σημερινές τοποθετήσεις τους, που αν μη τι άλλο δυναμιτίζουν το κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια συζήτησης για τον προϋπολογισμό στο τουρκικό Κοινοβούλιο, ο Μπιναλί Γιλντιρίμ κλήθηκε να απαντήσει σε σειρά ερωτήσεων του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ανάμεσα στις οποίες το θέμα που έθεσε για 18 «υπό ελληνική κατοχή» νησιά του Αιγαίου καθώς και για την αναθεώρηση της Συνθήκης της Λοζάνης.

Στην κατηγορία του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος ότι η τουρκική κυβέρνηση έχει «δωρίσει» στην Ελλάδα νησιά του Αιγαίου, ο Μ. Γιλντιρίμ απάντησε ότι υπάρχει «γκρίζο καθεστώς» όσον αφορά 132 βραχονησίδες στο Αιγαίο.
«Κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής μας ούτε ένα πετραδάκι δεν αφήσαμε να φύγει από τα νησιά του Αιγαίου. Η πρώτη διαμάχη για τα νησιά του Αιγαίου ήταν στην κρίση των Ιμίων και τότε η Τουρκία έδειξε ξεκάθαρα τη θέση της σε αυτό το θέμα», είπε χαρακτηριστικά, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στη γειτονική χώρα Μαρία Ζαχαράκη. Ο Τούρκος πρωθυπουργός υποστήριξε ακόμη πως «Το Αιγαίο δεν είναι ούτε ελληνική ούτε τουρκική λίμνη. Το Αιγαίο δεν είναι πεδίο αντιπαράθεσης, το Αιγαίο είναι μία θάλασσα σημαντική, ώστε να αναπτυχθούν ακόμη περισσότερο οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας. Γι’ αυτό θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί προκειμένου να μην ζημιωθούν ούτε στο ελάχιστο τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας. Η Τουρκία δεν είναι μία χώρα που θα αφήσει κάτι αναπάντητο. Αυτό ας το γνωρίζουν όλοι!».
Αναφορικά με τη Συνθήκη της Λοζάνης, ισχυρίστηκε ότι η Ελλάδα δεν την εφαρμόζει σωστά στη μειονότητα της Δυτικής Θράκης. «Παρόλο που τα δικαιώματα των ομοεθνών μας καθορίζονται ξεκάθαρα στη Συνθήκη της Λοζάνης, η Ελλάδα αποφεύγει να τα εφαρμόσει. Δεν επιτρέπει ούτε ακόμη και τη χρήση της λέξης “Τούρκος”, δεν επιτρέπει τον αυτο-καθορισμό της ταυτότητάς τους, δεν επιτρέπει την εκλογή μουφτήδων». Μιλώντας για το Κυπριακό, υποστήριξε ότι πρέπει να σταματήσει να είναι εμπόδιο στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας. Μάλιστα, απέδωσε τη μη ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ στο δημοψήφισμα που έγινε στην Κύπρο και στην άρνηση της ελληνοκυπριακής πλευράς.
Σε ανάλογο ύφος ήταν και οι τοποθετήσεις του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος μιλώντας στο ιδιωτικό κανάλι NTV είπε μεταξύ άλλων: «Εμείς δεν έχουμε πρόβλημα με την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας. Η Ελλάδα είναι γείτονάς μας. Υπάρχουν όμως νησιά, τα οποία δεν υπάγονται σε κάποια συμφωνία. Προκειμένου να ενισχύσουμε τις σχέσεις μας με την Ελλάδα προβαίνουμε σε αμοιβαία βήματα. Εδώ βλέπουμε ότι έχουν αναθεωρηθεί πολλές συμφωνίες, έχουν προστεθεί πρωτόκολλα. Δεν υπάρχει συνθήκη που να λέει ότι οι συμφωνίες δεν μπορούν να αναθεωρούνται».
Κιλιτσντάρογλου σε Ερντογάν: Γιατί δεν ζήτησες πίσω 18 νησιά του Αιγαίου;
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, από το βήμα της Βουλής επέκρινε τον Εντογάν ότι «αντί να ζητάει πίσω τα 18 νησιά του Αιγαίου, που έχει παράνομα καταλάβει η Ελλάδα» έκανε δηλώσεις για επικαιροποίηση της Συνθήκης της Λοζάνης. «Ο κ. πρόεδρος πήγε στην Ελλάδα και άνοιξε συζήτηση για τη Λοζάνη. Ένας άνθρωπος που κατέχει θέση αρχηγού κράτους δεν ανοίγει έτσι “στο πόδι” συζήτηση για τη Συνθήκη της Λοζάνης που καθορίζει τα σύνορα της Τουρκικής Δημοκρατίας. Θέλω να ρωτήσω: Με ποιο σκεπτικό, με τι στοιχεία ανοίγεις συζήτηση για Λοζάνη; Αν θέλεις να ανοίξεις συζήτηση για τη Λοζάνη, έλα πρώτα και δείξε μας το πτυχίο του πανεπιστημίου σου και τότε να δούμε», τόνισε και στη συνέχεια κατηγόρησε τον Ερντογάν ότι κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα δεν τόλμησε να θέσει θέμα για τα νησιά που βρίσκονται υπό «ελληνική κατοχή».
Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου υπογράμμισε: «Θέλω να ρωτήσω τον κ. Ερντογάν: Γιατί εκεί δεν είπες τίποτα για τα 18 νησιά; Γιατί δεν ανέφερες τίποτα για τα 18 νησιά που βρίσκονται υπό κατάληψη; Το άρθρο 12 και 15 της συνθήκης το λέει ξεκάθαρα. 18 νησιά και μια βραχονησίδα ποτέ δεν θα δοθούν στην Ελλάδα ούτε με τη συνθήκη της Λοζάνης, ούτε με άλλη Συνθήκη».

Εξωτερική Πολιτική

Στο επίκεντρο η ελληνοαμερικανική συνεργασία σε συνάντηση του Μητσοτάκη με Αμερικανούς γερουσιαστές στα Χανιά

Στη συνάντηση πήραν μέρος συγκεκριμένα οι Jerry Moran, Susan Collins, John Boozman, John Cornyn, John Hoeven, που συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, στις Επιτροπές Κατανομής Πόρων, Πληροφοριών και Ενέργειας της Γερουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Πρωινό εργασίας στην οικία του στα Χανιά με ομάδα Αμερικανών Γερουσιαστών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος είχε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια και του πρέσβη των ΗΠΑ, Τζορτζ Τσούνης.

Στη συνάντηση πήραν μέρος συγκεκριμένα οι Jerry Moran, Susan Collins, John Boozman, John Cornyn, John Hoeven, που συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, στις Επιτροπές Κατανομής Πόρων, Πληροφοριών και Ενέργειας της Γερουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά τη διάρκεια της συνάντησης «συζητήθηκε το εξαιρετικό επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συνεργασίας, καθώς και ο ρόλος της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η Ελλάδα και στον ρόλο της στην ανάπτυξη του Κάθετου Διαδρόμου ενέργειας και στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Διχασμός για το αν το Ισραήλ θα χτυπήσει τα πυρηνικά του Ιράν

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου 2024

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου 2024

Θέματα Εκπομπής 4ης Οκτωβρίου 2024
1. Το δίδυμο Μητσοτάκη-Γεραπετρίτη επιμένει στο λάθος με την Τουρκία
2. Διχασμένες οι απόψεις για το αν το Ισραήλ θα χτυπήσει τα πυρηνικά του Ιράν 18:25
3. ΗΠΑ: Απανωτά σκάνδαλα του συζύγου της Χάρις ρίχνουν σκιά στον προεκλογικό της αγώνα 45:10
4. Ρωσία-Ουκρανία: Ο Ζελένσκι τα βάζει με τη Δύση 49:00

Συνέχεια ανάγνωσης

Ενεργειακά

Τα Νέα: Εξελίξεις στο Αιγαίο! Μία ευκαιρία, μία παγίδα και οι χάρτες

Δημοσίευμα στα Νέα επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Δημοσίευμα στα Νέα επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

Στην πρόσφατη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη έγινε γνωστό, ότι οι ηγέτες Ελλάδας και Τουρκίας εδωσαν εντολή «διερεύνησης» για εκκίνηση των συζητήσεων περί υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ στους Υπουργούς Εξωτερικών της κάθε χώρας, Γιώργο Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν αντίστοιχα.

Την αποκάλυψη είχε κάνει ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, σε δηλώσεις του από τη Νέα Υόρκη, επισημαίνοντας, ότι «είναι αναγκαίο σήμερα, περισσότερο από ποτέ, όταν βρισκόμαστε σε μια περιοχή, η οποία βάλλεται από διαρκείς γεωπολιτικούς κινδύνους και εν μέσω δύο πολέμων, να υπάρχουν σχέσεις κατανόησης και καλής γειτονίας». 

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας θα επισκεφθεί το επόμενο διάστημα την Ελλάδα, έτσι ώστε να προετοιαστεί το Ανώτατο Συμβούλιο και να συντονιστούν όλες τις αναγκαίες ενέργειες.

Το δημοσίευμα των Νέων

Το Σάββατο σε πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της που τιτλοφορείται ως “Εξελίξεις στο Αιγαίο” η εφημερίδα “Τα Νέα” επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία επιθυμεί να συζητήσει για οριοθέτηση βάσει του δικαίου της Θάλασσας.

“Εναν νέο δρόμο στον ελληνοτουρκικό διάλογο σηματοδοτεί η πληροφορία ότι η Αγκυρα αποδέχεται να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

• Μετά την Παλαιστίνη και η χώρα μας κινδυνεύει από την ανυπαρξία επαρκούς χαρτογράφησης

• Ποια είναι η παγίδα

Η νέα φάση στα ελληνοτουρκικά ζητήματα θέτει και νέα ερωτήματα ως προς της διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων! Στο εγγύς ιστορικό παρελθόν στην ευρύτερη περιοχή μας, έχουν διεξαχθεί ανάλογες διαπραγματεύσεις, στις οποίες μπορούμε να ανατρέξουμε ως προς το δέον ή το μη δέον γενέσθαι στα καθ΄ημάς κρίσιμα διακυβεύματα”, αναφέρει μεταξύ άλλων το δημοσίευμα των Νέων.

 

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή