Ακολουθήστε μας

Εξωτερική Πολιτική

Είναι δυνατόν να υπάρχει άγνοια επίσημης εθνικής θέσης στο “Σκοπιανό”;

Δημοσιεύτηκε

στις

Πέτρος Πετράκης*
Με λύπη διαπιστώνω ακόμα και σήμερα, ότι η πλειονότητα του πολιτικού προσωπικού, των ΜΜΕ και των πολιτών της χώρας μας, δε γνωρίζουν την ακριβή επίσημη εθνική θέση για το ονοματολογικό πρόβλημα των Σκοπίων.
Αποτέλεσμα του παραπάνω, είναι να υιοθετούν άκριτα τα ελληνικά ΜΜΕ της χώρας μας και διάφοροι αιρετοί, πρόσφατες επικοινωνιακές τακτικές της σκοπιανής πλευράς αναφορικά με δήθεν κρίσιμες υποχωρήσεις της, άλλοτε στο όνομα και άλλοτε στην ιστορία και στα αγάλματα.

Είναι επιζήμιο για τη διαπραγματευτική θέση της χώρας μας να διολισθαίνουμε σε τέτοιου είδους συμπεριφορές που διαμορφώνουν και στο εσωτερικό αλλά και στο εξωτερικό μια θετική δυναμική μιας κακής λύσης για την ελληνική πλευρά.

Εξηγούμαι: Οι περισσότεροι στη χώρα νομίζουν ότι η διαμάχη από ελληνικής πλευράς αφορά μόνο το όνομα της πΓΔΜ, για αυτό άλλωστε αναφέρονται λανθασμένα σε «θέμα του ονόματος».

Δυστυχώς αγνοούν παντελώς, ότι στη διάσταση υπάρχει το λεγόμενο «εύρος χρήσης του ονόματος», δηλαδή αν η λύση θα περιλαμβάνει τη συνταγματική αλλαγή του (ισχύς έναντι όλων-erga omnes) όπως θέτει η ελληνική πλευρά, ή αν θα έχει μια πιο χαλαρή εφαρμογή όπως αποκάλυψε και εχθές ο πρωθυπουργός της γείτονος κ. Ζάεφ, για διεθνή και συνταγματική ονομασία χωρίς παραχωρήσεις στα θέματα της ταυτότητας, όπως επιδιώκει η Σκοπιανή πλευρά.

Το δεύτερο ήσσονος σημασίας κομμάτι, αφορά τη χρήση των επιθετικών προσδιορισμών, δηλαδή πως θα ονοματίζονται οι κάτοικοι στα διαβατήρια (υπηκοότητα), ποια θα είναι η εθνικότητα τους, πως θα αναφέρονται τα παραγόμενα στα Σκόπια προϊόντα, η γλώσσα τους, ο πολιτισμός τους, αλλά ακόμα και ποιές θα είναι οι διαδικτυακές καταλήξεις ιστοσελίδων, η σύντμηση της χώρας (alpha code 2-3) κ.α.

Μετά λύπης διαπιστώνω, ότι από τα ΜΜΕ της χώρας μας και τους αιρετούς μας, δε γίνεται ΚΑΜΙΑ αναφορά στο παραπάνω κομμάτι των επιθετικών προσδιορισμών. Η λύση στο όνομα της χώρας θα πρέπει να εφαρμοστεί πλήρως και στους επιθετικούς προσδιορισμούς και μάλιστα θα προσέθετα, σε όλες τις επίσημες γλώσσες, έτσι ώστε να μην έχουμε αλλαγή του ονόματος της χώρας τους μόνο, όμως με «Μακεδόνες» υπηκόους και «Μακεδονική» γλώσσα και προϊόντα.

Εν κατακλείδι, το όνομα των Σκοπίων και οι επιθετικοί προσδιορισμοί, αποτελούν στο σύνολο τους το ονοματολογικό πρόβλημα. Η Ελληνική πλευρά θα πρέπει να συνεχίσει να απαιτεί λύση με γεωγραφικό ή μη προσδιορισμό (όχι πολιτικό) πριν το συνθετικό «Μακεδονία» με εφαρμογή «erga omnes» ΚΑΙ «για πάσα χρήση» αναφορικά με τους επιθετικούς προσδιορισμούς. Θα προσέθετα μάλιστα, ότι το νέο όνομα θα πρέπει να υφίσταται ενιαίο σε μια λέξη.

Να κατανοήσουμε ότι το εθνικό συμφέρον και η άσκηση εξωτερικής πολικής δεν μπορεί πάντα να βασίζεται στην απόλυτη τήρηση του καταστατικού του ΟΗΕ – τουλάχιστον φανερά. Αυτά είναι στη σφαίρα της φαντασίας και όχι της real politic. Το διακύβευμα για τα Σκόπια είναι η εσωτερική συνοχή τους και η οικονομική τους ανάταση μέσω της ένταξης τους σε ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Θα είναι τραγικό να διολισθήσουμε σε μια υπαναχώρηση της εθνικής επίσημης θέσης όταν εξαρτάται το μέλλον της γειτονικής χώρας από εμάς. Η αφετηρία της διαπραγματευτικής θέσης μας, επίσης είναι ένα ζητούμενο. Δε νοείται σε μία διαπραγμάτευση να ξεκινάς από το «απόλυτα» επιθυμητό και να καταλήγεις σε αυτό. Κάτι θα δώσεις, και δυστυχώς αυτό το κάτι θα αποτελεί μέρος μιας κακής λύσης. 

*Πέτρος Πετράκης
Μελετητής και ακτιβιστής στο ονοματολογικό θέμα της πΓΔΜ
BA in Economics / PMI Project Management

Πηγή.

Εξωτερική Πολιτική

Στο επίκεντρο η ελληνοαμερικανική συνεργασία σε συνάντηση του Μητσοτάκη με Αμερικανούς γερουσιαστές στα Χανιά

Στη συνάντηση πήραν μέρος συγκεκριμένα οι Jerry Moran, Susan Collins, John Boozman, John Cornyn, John Hoeven, που συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, στις Επιτροπές Κατανομής Πόρων, Πληροφοριών και Ενέργειας της Γερουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Πρωινό εργασίας στην οικία του στα Χανιά με ομάδα Αμερικανών Γερουσιαστών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος είχε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια και του πρέσβη των ΗΠΑ, Τζορτζ Τσούνης.

Στη συνάντηση πήραν μέρος συγκεκριμένα οι Jerry Moran, Susan Collins, John Boozman, John Cornyn, John Hoeven, που συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, στις Επιτροπές Κατανομής Πόρων, Πληροφοριών και Ενέργειας της Γερουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά τη διάρκεια της συνάντησης «συζητήθηκε το εξαιρετικό επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συνεργασίας, καθώς και ο ρόλος της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η Ελλάδα και στον ρόλο της στην ανάπτυξη του Κάθετου Διαδρόμου ενέργειας και στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Διχασμός για το αν το Ισραήλ θα χτυπήσει τα πυρηνικά του Ιράν

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου 2024

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου 2024

Θέματα Εκπομπής 4ης Οκτωβρίου 2024
1. Το δίδυμο Μητσοτάκη-Γεραπετρίτη επιμένει στο λάθος με την Τουρκία
2. Διχασμένες οι απόψεις για το αν το Ισραήλ θα χτυπήσει τα πυρηνικά του Ιράν 18:25
3. ΗΠΑ: Απανωτά σκάνδαλα του συζύγου της Χάρις ρίχνουν σκιά στον προεκλογικό της αγώνα 45:10
4. Ρωσία-Ουκρανία: Ο Ζελένσκι τα βάζει με τη Δύση 49:00

Συνέχεια ανάγνωσης

Ενεργειακά

Τα Νέα: Εξελίξεις στο Αιγαίο! Μία ευκαιρία, μία παγίδα και οι χάρτες

Δημοσίευμα στα Νέα επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Δημοσίευμα στα Νέα επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

Στην πρόσφατη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη έγινε γνωστό, ότι οι ηγέτες Ελλάδας και Τουρκίας εδωσαν εντολή «διερεύνησης» για εκκίνηση των συζητήσεων περί υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ στους Υπουργούς Εξωτερικών της κάθε χώρας, Γιώργο Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν αντίστοιχα.

Την αποκάλυψη είχε κάνει ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, σε δηλώσεις του από τη Νέα Υόρκη, επισημαίνοντας, ότι «είναι αναγκαίο σήμερα, περισσότερο από ποτέ, όταν βρισκόμαστε σε μια περιοχή, η οποία βάλλεται από διαρκείς γεωπολιτικούς κινδύνους και εν μέσω δύο πολέμων, να υπάρχουν σχέσεις κατανόησης και καλής γειτονίας». 

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας θα επισκεφθεί το επόμενο διάστημα την Ελλάδα, έτσι ώστε να προετοιαστεί το Ανώτατο Συμβούλιο και να συντονιστούν όλες τις αναγκαίες ενέργειες.

Το δημοσίευμα των Νέων

Το Σάββατο σε πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της που τιτλοφορείται ως “Εξελίξεις στο Αιγαίο” η εφημερίδα “Τα Νέα” επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία επιθυμεί να συζητήσει για οριοθέτηση βάσει του δικαίου της Θάλασσας.

“Εναν νέο δρόμο στον ελληνοτουρκικό διάλογο σηματοδοτεί η πληροφορία ότι η Αγκυρα αποδέχεται να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

• Μετά την Παλαιστίνη και η χώρα μας κινδυνεύει από την ανυπαρξία επαρκούς χαρτογράφησης

• Ποια είναι η παγίδα

Η νέα φάση στα ελληνοτουρκικά ζητήματα θέτει και νέα ερωτήματα ως προς της διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων! Στο εγγύς ιστορικό παρελθόν στην ευρύτερη περιοχή μας, έχουν διεξαχθεί ανάλογες διαπραγματεύσεις, στις οποίες μπορούμε να ανατρέξουμε ως προς το δέον ή το μη δέον γενέσθαι στα καθ΄ημάς κρίσιμα διακυβεύματα”, αναφέρει μεταξύ άλλων το δημοσίευμα των Νέων.

 

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή