Ακολουθήστε μας

Εξωτερική Πολιτική

Γόρδιος δεσμός το «Σκοπιανό» για την κυβέρνηση

Δημοσιεύτηκε

στις


Του Γιάννη Σιδέρη
Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Zoran Zaev, λαλίστατος περί της επικείμενης λύσης για το όνομα της χώρας του, προϊδέασε χθες, λέγοντας ότι το πρώτο εξάμηνο του 2018 αποτελεί μια πολύ καλή ευκαιρία, καθώς «διαπιστώνεται ότι υπάρχει αποφασιστικότητα και από τα δύο μέρη» (Ελλάδα και ΠΓΔΜ).
Εν αντιθέσει προς τον Zaev (όντως μετριοπαθή συγκριτικά με τον Gruevski που έκανε τα Σκόπια Ντίσνεϋλαντ αρχαιοελληνικών ανδριάντων), ο έλληνας ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς τηρεί σιγήν ιχθύος, για να μην αποκαλυφθεί δήθεν η διαπραγματευτική τακτική της χώρας μας. Μόνο που αυτό παραπέμπει σε μυστική διπλωματία, καθώς τα επίμαχα θέματα είναι πασίγνωστα και εξακολουθούν να φορτίζουν συγκινησιακά το λαό.

Σε έρευνα της MRB για την Realnews, το 76,2% των πολιτών είναι υπέρ του Βέτο στην ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, ενώ μόνο ένα 13,4% αποφαίνεται αρνητικά για το Βέτο. Παράλληλα, σε σχετική ερώτηση για την ένταξη του όρου «Μακεδονία» στο όνομα, το συντριπτικό ποσοστό του 81,9% απαντά αρνητικά στην αποδοχή εκ μέρους της χώρας μας, και μόνο ένα ασθενές 8% τάσσεται υπέρ της αποδοχής.

Σίγουρα είχε άδικο ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης που θεωρούσε ότι σε δέκα χρόνια κανείς δεν θα το θυμάται. Το λαϊκό συναίσθημα, ένα μείγμα αμυντικού πατριωτισμού και αντίδρασης για την ιστορική αυθαιρεσία των Σλάβων, παραμένει ζωντανό.
Σαφώς το συναίσθημα αυτό καλλιεργήθηκε και φούντωσε στα συλλαλητήρια για «το όνομά μας που είναι η ψυχή μας», με πρωτεργάτες υπέρ εθνικιστές και παπάδες. Ωστόσο, δεν αποδίδεται η αποτίμηση της περιόδου εκείνης με την οπτική του άσπρου – μαύρου. Τα συλλαλητήρια ίσως να ήταν υπερβολικά, έστω και ολίγον «κιτς», ωστόσο είχαν και θετικό αποτέλεσμα. Ο ήλιος της Βεργίνας έφυγε από τη σημαία των Σκοπιανών, ενώ υπέστειλαν, και υποστέλουν περαιτέρω, την αλυτρωτική ρητορική. Εκ του αποτελέσματος επίσης, αποδεικνύεται ότι είχαν άδικο εκείνοι που συνιστούσαν από την πρώτη στιγμή την πλήρη αποδοχή στις διαθέσεις των Σκοπιανών, εμφορούμενοι από έναν ανιστόρητο διεθνισμό, και με το πρόσχημα ότι το όνομα το έχουμε χάσει (όντως το έχουμε χάσει στην παγκόσμια κοινότητα, αλλά αυτό δεν δεσμεύει την στάση μας).
Μεταξύ των τελευταίων κι ο Συνασπισμός, πρόδρομο σχήμα του ΣΥΡΙΖΑ, στελέχη του οποίου, θεωρούσαν αριστερή ριζοσπαστική τιμή τους, να αποκαλούν τους Σκοπιανούς ως Μακεδόνες και τη χώρα τους «Μακεδονία», γενόμενοι έτσι συμπαραστάτες στον Σκοπιανό εθνικισμό. Η στάση τους απέρρεε από τον σεβασμό στο δικαίωμα του… αυτοπροσδιορισμού. Όμως το δικαίωμα αυτό αναγνωρίζεται σε άτομα και όχι σε κρατικές οντότητες, των οποίων η επίσημη προπαγάνδα και οι χάρτες στα σχολεία τους εμπεριέχουν ελληνικά εδάφη, τα οποία χαρακτηρίζουν ως εδάφη… υπό κατοχήν από τους Έλληνες!

Αυτή την αντίληψη εξέφρασε και ο πρωθυπουργός, όταν τις προάλλες συνέστησε στους Σκοπιανούς να πάψουν να θεωρούν εαυτούς ως… μοναδικούς απογόνους του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Ήτοι, κατά τον πρωθυπουργό, είναι και αυτοί απόγονοι του Μεγαλέξανδρου, οι Σλάβοι που κατέφτασαν στη Βαλκανική περί τον 7ο αιώνα! Απλώς δεν είναι οι μοναδικοί, είμαστε και εμείς! (σ.σ. Δεν σημαίνει ότι νιώθουμε όλοι έτσι. Η ιστορική παραχάραξη απορρίπτεται). Μετά βέβαια την παραίνεση Τσίπρα, μας έκανε τη χάρη ο πρωθυπουργός Zaev, να μας διαβεβαιώσει ότι δεν θεωρούν εαυτούς ως μοναδικούς απογόνους. Τέτοια μεγαλοψυχία!

Ούτως ή άλλως, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση έχει καταθέσει τρεις προτάσεις στα Σκόπια, άγνωστο ποιες. Εικάζεται ότι η πλέον προσιτή είναι «Νέα Μακεδονία», καθώς το «Σλαβική Μακεδονία» δεν το δέχεται το αλβανικό στοιχείο της χώρας, ούτε φυσικά η Αλβανία, που αποσκοπεί εν ευθέτω χρόνο να προσαρτήσει τις αλβανικές περιοχές στο σχέδιο της Μεγάλης Αλβανίας. Παράλληλα, γεωγραφικό προσδιορισμό δεν δέχεται η Βουλγαρία, αφού και αυτό εμπεριέχει αλυτρωτισμό (π.χ. το «Βόρεια Μακεδονία» θα επιτρέπει στα Σκόπια να θέλουν να ενωθούν με τη «Νότια» ή την… «Ανατολική»).
Ωστόσο, ο κ. Κοτζιάς δεν ενημερώνει, και υπάρχει η υποψία ότι θα φέρει την κοινή γνώμη και τη Βουλή προ απροόπτου. Παράλληλα, είναι εκ του πονηρού η απαίτησή του, κατά την επικύρωση της όποιας συμφωνίας, να υπάρξει θετική πλειοψηφία βουλευτών και όχι κομμάτων! (Ε, φυσικά, τι τα θέλουμε τα κόμματα; Να μας δυσκολεύουν; Αρκεί ο ΣΥΡΙΖΑ!).
Οι πιέσεις που ήδη ασκούνται είναι τεράστιες, το Σκοπιανό γίνεται γόρδιος δεσμός, και με εσωτερική αντανάκλαση στο κυβερνητικό στρατόπεδο, στο μέτρο που ο συγκυβερνήτης Πάνος, σταθεί συνεπής με τις διακηρύξεις του και δεν ψηφίσει συμφωνία με συνθετικό «Μακεδονία». Δεν είναι απίθανο, γι’ αυτό και ο κ. Κοτζιάς θέλει πλειοψηφία βουλευτών και όχι κομμάτων να ψηφίσει!
Το πρόβλημα που δεν ήρθε από το τρίτο μνημόνιο για την κυβέρνηση, έρχεται από το Σκοπιανό!
Πηγή: Λίμπεραλ

Εξωτερική Πολιτική

Στο επίκεντρο η ελληνοαμερικανική συνεργασία σε συνάντηση του Μητσοτάκη με Αμερικανούς γερουσιαστές στα Χανιά

Στη συνάντηση πήραν μέρος συγκεκριμένα οι Jerry Moran, Susan Collins, John Boozman, John Cornyn, John Hoeven, που συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, στις Επιτροπές Κατανομής Πόρων, Πληροφοριών και Ενέργειας της Γερουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Πρωινό εργασίας στην οικία του στα Χανιά με ομάδα Αμερικανών Γερουσιαστών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος είχε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια και του πρέσβη των ΗΠΑ, Τζορτζ Τσούνης.

Στη συνάντηση πήραν μέρος συγκεκριμένα οι Jerry Moran, Susan Collins, John Boozman, John Cornyn, John Hoeven, που συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, στις Επιτροπές Κατανομής Πόρων, Πληροφοριών και Ενέργειας της Γερουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά τη διάρκεια της συνάντησης «συζητήθηκε το εξαιρετικό επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συνεργασίας, καθώς και ο ρόλος της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η Ελλάδα και στον ρόλο της στην ανάπτυξη του Κάθετου Διαδρόμου ενέργειας και στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Διχασμός για το αν το Ισραήλ θα χτυπήσει τα πυρηνικά του Ιράν

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου 2024

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου 2024

Θέματα Εκπομπής 4ης Οκτωβρίου 2024
1. Το δίδυμο Μητσοτάκη-Γεραπετρίτη επιμένει στο λάθος με την Τουρκία
2. Διχασμένες οι απόψεις για το αν το Ισραήλ θα χτυπήσει τα πυρηνικά του Ιράν 18:25
3. ΗΠΑ: Απανωτά σκάνδαλα του συζύγου της Χάρις ρίχνουν σκιά στον προεκλογικό της αγώνα 45:10
4. Ρωσία-Ουκρανία: Ο Ζελένσκι τα βάζει με τη Δύση 49:00

Συνέχεια ανάγνωσης

Ενεργειακά

Τα Νέα: Εξελίξεις στο Αιγαίο! Μία ευκαιρία, μία παγίδα και οι χάρτες

Δημοσίευμα στα Νέα επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Δημοσίευμα στα Νέα επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

Στην πρόσφατη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη έγινε γνωστό, ότι οι ηγέτες Ελλάδας και Τουρκίας εδωσαν εντολή «διερεύνησης» για εκκίνηση των συζητήσεων περί υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ στους Υπουργούς Εξωτερικών της κάθε χώρας, Γιώργο Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν αντίστοιχα.

Την αποκάλυψη είχε κάνει ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, σε δηλώσεις του από τη Νέα Υόρκη, επισημαίνοντας, ότι «είναι αναγκαίο σήμερα, περισσότερο από ποτέ, όταν βρισκόμαστε σε μια περιοχή, η οποία βάλλεται από διαρκείς γεωπολιτικούς κινδύνους και εν μέσω δύο πολέμων, να υπάρχουν σχέσεις κατανόησης και καλής γειτονίας». 

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας θα επισκεφθεί το επόμενο διάστημα την Ελλάδα, έτσι ώστε να προετοιαστεί το Ανώτατο Συμβούλιο και να συντονιστούν όλες τις αναγκαίες ενέργειες.

Το δημοσίευμα των Νέων

Το Σάββατο σε πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της που τιτλοφορείται ως “Εξελίξεις στο Αιγαίο” η εφημερίδα “Τα Νέα” επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία επιθυμεί να συζητήσει για οριοθέτηση βάσει του δικαίου της Θάλασσας.

“Εναν νέο δρόμο στον ελληνοτουρκικό διάλογο σηματοδοτεί η πληροφορία ότι η Αγκυρα αποδέχεται να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

• Μετά την Παλαιστίνη και η χώρα μας κινδυνεύει από την ανυπαρξία επαρκούς χαρτογράφησης

• Ποια είναι η παγίδα

Η νέα φάση στα ελληνοτουρκικά ζητήματα θέτει και νέα ερωτήματα ως προς της διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων! Στο εγγύς ιστορικό παρελθόν στην ευρύτερη περιοχή μας, έχουν διεξαχθεί ανάλογες διαπραγματεύσεις, στις οποίες μπορούμε να ανατρέξουμε ως προς το δέον ή το μη δέον γενέσθαι στα καθ΄ημάς κρίσιμα διακυβεύματα”, αναφέρει μεταξύ άλλων το δημοσίευμα των Νέων.

 

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή