Ακολουθήστε μας

Εξωτερική Πολιτική

Μακρύς ο «δρόμος» για την επίλυση του Σκοπιανού – Λεπτές οι πολιτικές ισορροπίες σε Ελλάδα και πΓΔΜ

Δημοσιεύτηκε

στις

Η συνάντηση των πρωθυπουργών Ελλάδας και πΓΔΜ, Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ, προχθές στο χιονισμένο Νταβός ήταν το πρώτο κι εύκολο βήμα σε μια μακρά, όπως προδιαγράφεται, πορεία επίλυσης του Σκοπιανού. Ενός προβλήματος, δηλαδή, που από τον Δεκέμβριο του 1991 «στοιχειώνει» τις διεθνείς σχέσεις της Ελλάδας και τείνει να καταστεί μόνιμη πηγή απορρόφησης πολύτιμου διπλωματικού κεφαλαίου.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει να αντιμετωπίσει τις εύθραυστες ισορροπίες στο εσωτερικό της κυβέρνησής του, καθώς ο ήσσων εταίρος, οι ΑΝΕΛ παραμένουν στην ανελαστική θέση τους και απορρίπτουν πλήρως -όπως δημοσίως διαβεβαιώνουν- κάθε λύση με χρήση του όρου «Μακεδονία» στο όνομα της γειτονικής χώρας, ενώ και η αξιωματική αντιπολίτευση, υπό το πρίσμα πολιτικο-κομματικών επιδιώξεων, μετακινήθηκε σε ανάλογη θέση, γεγονός που κάνει απαγορευτική κάθε σκέψη για συναίνεση, όταν κι αν το θέμα έλθει στην Βουλή. Ενώ η ενεργοποίηση του «λαϊκού παράγοντα», με την οργάνωση συλλαλητηρίων, προσθέτει έναν ακόμη πονοκέφαλο στους κυβερνητικούς αξιωματούχους που χειρίζονται το ζήτημα.

Στη γειτονική χώρα, ο πρωθυπουργός Ζάεφ, με την ισχνή κοινοβουλευτική πλειοψηφία του και όντας υποχρεωμένος να στηρίζεται στα κόμματα της αλβανικής κοινότητας-μειονότητας, έχει να αντιμετωπίσει έναν εχθρικό πρόεδρο της Δημοκρατίας (ο κ. Γκιόργκε Ιβάνοφ προέρχεται από το σκληρά εθνικιστικό VMRO των επιγόνων του Νίκολα Γκρούεφσκι) και είναι πολύ αμφίβολο εάν θα κατορθώσει να συγκροτήσει την αναγκαία-απαραίτητη πλειοψηφία για την αλλαγή του Συντάγματος και την παροχή δεσμευτικών εγγυήσεων προς την Ελλάδα κι αλλού, ότι η χώρα του δεν είναι φορέας ενός αναθεωρητικού μεγαλοϊδεατισμού, που απειλεί την ειρήνη και τη σταθερότητα της περιοχής. Η Αθήνα -και εν όψει της επίσκεψης του Μάθιου Νίμιτς την ερχόμενη εβδομάδα στις δύο πρωτεύουσες- σπεύδει να μεταδώσει ένα κλίμα ικανοποίησης από τη συνάντηση Τσίπρα-Ζάεφ και διαπιστώνει ότι «ανοίγουν οι δίαυλοι στη μετά Γκρούεφσκι εποχή».
Κατά τους κυβερνητικούς αξιωματούχους, είναι άξιο επισήμανσης ότι «για πρώτη φορά μετά από 11 χρόνια, μπαίνουμε σε μια τροχιά διαλόγου και προσέγγισης», όπως και το γεγονός των κινήσεων «καλής θέλησης» εκ μέρους του κ. Ζάεφ να ανακοινώσει την απόφασή του να μετονομασθούν το αεροδρόμιο των Σκοπίων και ο βασικός αυτοκινητόδρομος της χώρας του, που φέρουν το όνομα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Η Αθήνα εκτιμά ότι αυτό «αποτελεί έμπρακτη απόδειξη της βούλησης του Ζόραν Ζάεφ να άρει τις αλυτρωτικές θέσεις των προηγούμενων κυβερνήσεων», παράλληλα όμως, διαλύοντας εικασίες περί δυσανάλογων υποχωρήσεων, διαμηνύει ότι ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε στη συνάντηση με τον κ. Ζάεφ ότι λύση μπορεί να υπάρξει μόνο εφόσον πρόκειται για σύνθετη ονομασία που θα ισχύει έναντι όλων, δηλαδή και στο εσωτερικό της πΓΔΜ.
Κυβερνητικοί παράγοντες αφήνουν να αιωρείται ότι στο παρελθόν ελληνικές κυβερνήσεις είχαν δεχθεί την ονομασία «Μακεδονία-Σκόπια», όπως και «διπλή χρήση», δηλαδή άλλη στο εσωτερικό και άλλη στο εξωτερικό. Στη συζήτηση, για το «έναντι όλων», ο κ. Τσίπρας -κατά τους ίδιους- επέμεινε στο θέμα του Συντάγματος, με τον κ. Ζάεφ να αναφέρει ότι είναι ένα θέμα που προσπαθεί να το διαχειριστεί, αλλά είναι ένα πολύ δύσκολο θέμα και τον Έλληνα πρωθυπουργό να τον συμβουλεύει, «πες την αλήθεια στον λαό σου, όπως έκανα εγώ, και δεν θα χάσεις».
Όπως επιμένουν οι ίδιοι παράγοντες, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε στη συνάντηση: Πρώτα συζητάμε και καταλήγουμε στη σύνθετη ονομασία που θα ισχύει έναντι όλων και αίρεται κάθε υπόνοια αλυτρωτισμού, και στη συνέχεια προχωράμε σε πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ και στις ενταξιακές διαδικασίες για την Ε.Ε.
Στην Αθήνα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ, Θανάσης Παπαχριστόπουλος, δήλωσε την πεποίθησή του ότι η κυβέρνηση δεν θα πέσει εξαιτίας του κόμματός του για το θέμα του ονόματος και συμβούλευσε: «Κάντε λίγο υπομονή γιατί είναι θέμα πολύ σοβαρό, πιστεύω ότι θα βρεθεί λύση».
Το ΚΚΕ εκτίμησε πως η συνάντηση Τσίπρα – Ζάεφ και οι δηλώσεις που ακολούθησαν επιβεβαιώνουν ότι το γενικότερο σκηνικό που έχει στηθεί με επίκεντρο την ένταξη της γειτονικής χώρας σε ΝΑΤΟ και Ε.Ε.
Ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, κάλεσε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους, διαμηνύοντας ότι το κόμμα του έχει ξεκάθαρη θέση επί του θέματος. Δ.Η.Χ.
Ναυτεμπορική

Εξωτερική Πολιτική

Στο επίκεντρο η ελληνοαμερικανική συνεργασία σε συνάντηση του Μητσοτάκη με Αμερικανούς γερουσιαστές στα Χανιά

Στη συνάντηση πήραν μέρος συγκεκριμένα οι Jerry Moran, Susan Collins, John Boozman, John Cornyn, John Hoeven, που συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, στις Επιτροπές Κατανομής Πόρων, Πληροφοριών και Ενέργειας της Γερουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Πρωινό εργασίας στην οικία του στα Χανιά με ομάδα Αμερικανών Γερουσιαστών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος είχε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια και του πρέσβη των ΗΠΑ, Τζορτζ Τσούνης.

Στη συνάντηση πήραν μέρος συγκεκριμένα οι Jerry Moran, Susan Collins, John Boozman, John Cornyn, John Hoeven, που συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, στις Επιτροπές Κατανομής Πόρων, Πληροφοριών και Ενέργειας της Γερουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά τη διάρκεια της συνάντησης «συζητήθηκε το εξαιρετικό επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συνεργασίας, καθώς και ο ρόλος της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η Ελλάδα και στον ρόλο της στην ανάπτυξη του Κάθετου Διαδρόμου ενέργειας και στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Διχασμός για το αν το Ισραήλ θα χτυπήσει τα πυρηνικά του Ιράν

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου 2024

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου 2024

Θέματα Εκπομπής 4ης Οκτωβρίου 2024
1. Το δίδυμο Μητσοτάκη-Γεραπετρίτη επιμένει στο λάθος με την Τουρκία
2. Διχασμένες οι απόψεις για το αν το Ισραήλ θα χτυπήσει τα πυρηνικά του Ιράν 18:25
3. ΗΠΑ: Απανωτά σκάνδαλα του συζύγου της Χάρις ρίχνουν σκιά στον προεκλογικό της αγώνα 45:10
4. Ρωσία-Ουκρανία: Ο Ζελένσκι τα βάζει με τη Δύση 49:00

Συνέχεια ανάγνωσης

Ενεργειακά

Τα Νέα: Εξελίξεις στο Αιγαίο! Μία ευκαιρία, μία παγίδα και οι χάρτες

Δημοσίευμα στα Νέα επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Δημοσίευμα στα Νέα επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

Στην πρόσφατη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη έγινε γνωστό, ότι οι ηγέτες Ελλάδας και Τουρκίας εδωσαν εντολή «διερεύνησης» για εκκίνηση των συζητήσεων περί υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ στους Υπουργούς Εξωτερικών της κάθε χώρας, Γιώργο Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν αντίστοιχα.

Την αποκάλυψη είχε κάνει ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, σε δηλώσεις του από τη Νέα Υόρκη, επισημαίνοντας, ότι «είναι αναγκαίο σήμερα, περισσότερο από ποτέ, όταν βρισκόμαστε σε μια περιοχή, η οποία βάλλεται από διαρκείς γεωπολιτικούς κινδύνους και εν μέσω δύο πολέμων, να υπάρχουν σχέσεις κατανόησης και καλής γειτονίας». 

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας θα επισκεφθεί το επόμενο διάστημα την Ελλάδα, έτσι ώστε να προετοιαστεί το Ανώτατο Συμβούλιο και να συντονιστούν όλες τις αναγκαίες ενέργειες.

Το δημοσίευμα των Νέων

Το Σάββατο σε πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της που τιτλοφορείται ως “Εξελίξεις στο Αιγαίο” η εφημερίδα “Τα Νέα” επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία επιθυμεί να συζητήσει για οριοθέτηση βάσει του δικαίου της Θάλασσας.

“Εναν νέο δρόμο στον ελληνοτουρκικό διάλογο σηματοδοτεί η πληροφορία ότι η Αγκυρα αποδέχεται να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

• Μετά την Παλαιστίνη και η χώρα μας κινδυνεύει από την ανυπαρξία επαρκούς χαρτογράφησης

• Ποια είναι η παγίδα

Η νέα φάση στα ελληνοτουρκικά ζητήματα θέτει και νέα ερωτήματα ως προς της διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων! Στο εγγύς ιστορικό παρελθόν στην ευρύτερη περιοχή μας, έχουν διεξαχθεί ανάλογες διαπραγματεύσεις, στις οποίες μπορούμε να ανατρέξουμε ως προς το δέον ή το μη δέον γενέσθαι στα καθ΄ημάς κρίσιμα διακυβεύματα”, αναφέρει μεταξύ άλλων το δημοσίευμα των Νέων.

 

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή