Ακολουθήστε μας

Γαλλία

Παρίσι: Χιλιάδες Κούρδοι διαδήλωσαν για την τριπλή δολοφονία ακτιβιστριών

Δημοσιεύτηκε

στις

Διαδήλωσαν στο Παρίσι, ζητώντας να μαθευτεί η «αλήθεια» και να αποδοθεί «δικαιοσύνη»

Χιλιάδες ήταν οι Κούρδοι που διαδήλωσαν το Σάββατο στο Παρίσι, ζητώντας να μαθευτεί η «αλήθεια» και να αποδοθεί «δικαιοσύνη» στην υπόθεση της δολοφονίας τριών γυναικών ακτιβιστριών, το 2013 στη γαλλική πρωτεύουσα, ενώ κατήγγειλαν τη «σιωπή» των γαλλικών αρχών επί του θέματος.

«Πέντε χρόνια σιωπής, άρνησης να αποδοθεί δικαιοσύνη, πέντε χρόνια ατιμωρησίας» ήταν το σύνθημα που αναγραφόταν σε ένα μεγάλο πανό, μαζί με τις φωτογραφίες των τριών γυναικών που δολοφονήθηκαν και κρατούσε το πλήθος στην αρχή της πορείας.
«Ερντογάν, δολοφόνε!» φώναζαν οι διαδηλωτές, οι οποίοι κατέκλυσαν τους δρόμους μία ημέρα μετά την επίσκεψη στο Παρίσι του προέδρου της Τουρκίας, που έγινε δεκτός από τον Εμανουέλ Μακρόν.

Στην κινητοποίηση αυτή συμμετείχαν 4.700 άνθρωποι σύμφωνα με την αστυνομία, που ήρθαν στο Παρίσι από πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ιδίως από τη Γερμανία.

Η πορεία πραγματοποιήθηκε πέντε χρόνια μετά τις δολοφονίες της 54χρονης Σακινέ Τζανσίζ, μίας εκ των ιδρυτικών μελών του PKK, της Φιντάν Ντογάν, 28 ετών και της Λέιλα Σοϊλεμέζ, 24 ετών. Οι τρεις γυναίκες εκτελέστηκαν την 9η Ιανουαρίου του 2013 στην έδρα του Κέντρου Ενημέρωσης του Κουρδιστάν.

Στην υπόθεση αυτή, ο μοναδικός ύποπτος, ο Τούρκος Ομέρ Γκιουνέι, πέθανε στα τέλη του 2016 στη φυλακή, προτού εμφανιστεί ενώπιον δικαστηρίου.

Σημειώνεται τέλος πως Γάλλοι ερευνητές είχαν αναφέρει την «εμπλοκή» μελών των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών, της MIT, σε αυτήν την τριπλή δολοφονία, ωστόσο η ΜΙΤ είχε επίσημα διαψεύσει κάθε εμπλοκή της, τον Ιανουάριο του 2014.



VIDEO: Conférence de presse sur les 3 femmes kurdes assassinées:  “Il faut juger les commanditaires de l’assassinat” 

5 janvier 2018

0
Lors d’une conférence de presse le 5 janvier à Paris, les 4 intervenants ont exigé toute la vérité et la justice concernant les trois militantes kurdes assassinés en 2013. 
Antoine Comte, avocat: “L’affaire n’est pas terminée, elle ne peut pas être terminée. Dès lors qu’on a identifié le MIT (les services secrets turcs) comme ayant une participation, si les noms sortent, la France doit avoir le courage de continuer cette procédure. Et qu’elle rompe avec sa politique couarde qui consiste à fermer les yeux sur les assassinats commis en France. Il est inadmissible que rien ne soit fait pour aller jusqu’au bout de l’identification des commanditaires.”
Nursel Kiliç, représentante du mouvement des femmes kurdes en Europe: “Oui, l’Etat turc a commandité ce crime dans la capitale française en plein coeur de l’Europe. Comment le savons-nous? Nous le savons par le dossier d’enquête, le réquisitoire du parquet, les enregistrements et les documents en lien avec le MIT, publiés dans les médias, le discours et les aveux du premier ministre de l’époque: Recep Tayyip Erdogan.”
Nils Andersson, écrivain, militant anti-colonial: “Jamais, et c’est le cas qui est posé aujourd’hui, celui des commanditaires n’a été devant le tribunal.” 
Sylvie Jan, représentante de la Coördination Nationale de Solidarité avec le Kurdistan CNSK: “Ce crime d’Etat ne doit pas sombrer dans l’oubli. Un prochain rendez-vous y contribuera: les 15 et 16 mars à Paris. Une séance du tribunal citoyen, le tribunal permanent des peuples se tiendra pour évoquer les crimes de guerre commis par la Turquie entre 2015 et aujourd’hui après la fin des pourparlers de paix.”

Γαλλία

Στον Λίβανο ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό

Δημοσιεύτηκε

στις

REUTERS/Karamallah Daher

Γαλλική παρέμβαση

Στον Λίβανο μεταβαίνει ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό όπως ανέφερε το γραφείο του, καθώς το Ισραήλ εξακολουθεί να πλήττει πολλούς στόχους στη χώρα αυτή.

«Επιβεβαιώνουμε πως ο υπουργός μεταβαίνει στον Λίβανο το Σαββατοκύριακο προκειμένου να συζητήσει με τις τοπικές αρχές και να παράσχει γαλλική υποστήριξη, ιδιαίτερα ανθρωπιστική υποστήριξη», ανέφερε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.

Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο η Γαλλία ζήτησε να τερματιστούν αμέσως τα ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα στον Λίβανο, τονίζοντας παράλληλα ότι αντιτίθεται σε οποιαδήποτε χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ στη χώρα αυτήν.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Ζαν-Νοέλ Μπαρό, κάλεσε επίσης τη Χεζμπολάχ και το Ιράν να αποφύγουν ενέργειες που θα μπορούσαν να αποσταθεροποιήσουν περαιτέρω την περιοχή.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Συνέχεια ανάγνωσης

Γαλλία

Μακρόν: Λάθος του Νετανιάχου να απορρίψει την πρόταση για κατάπαυση του πυρός με την Χεζμπολάχ

Δημοσιεύτηκε

στις

REUTERS/Annegret Hilse/File Photo

Αν ο Ισραηλινός πρωθυπουργός αρνηθεί την πρόταση θα θεωρηθεί «υπεύθυνος» για ενδεχόμενη περιφερειακή κλιμάκωση, προειδοποίησε

Την άποψη πως θα ήταν «λάθος» του Ισραηλινού πρωθυπουργού, του Μπενιαμίν Νετανιάχου, να «απορρίψει» την πρόταση κατάπαυσης του πυρός στα σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο, καθώς με αυτή την απόφαση θα θεωρηθεί «υπεύθυνος» για ενδεχόμενη περιφερειακή κλιμάκωση, διατύπωσε χθες ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν.

«Θεωρώ πως θα ήταν λάθος από πλευράς του (σ.σ. ισραηλινού) πρωθυπουργού να την αρνηθεί, διότι θα αναλάμβανε την ευθύνη για περιφερειακή κλιμάκωση, προφανώς τα νέα θύματα στις τάξεις των αμάχων στον Λίβανο, καθώς και ενδεχόμενη παραπέρα κλιμάκωση, που δεν θα μπορούσε να περιορίσει κανείς», προειδοποίησε, στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Καναδό πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό στο Μόντρεαλ.

«Η πρόταση που έγινε είναι καλά εδραιωμένη πρόταση. Δεν έγινε στον αέρα», επισήμανε ο κ. Μακρόν. Όπως ανέφερε, η πρόταση «προετοιμάστηκε» και αποτέλεσε «αντικείμενο διαπραγμάτευσης» με «τον πρωθυπουργό Νετανιάχου και τις ομάδες του», τόσο «από τους Αμερικανούς» όσο και «από εμάς τους ίδιους».

Ο Καναδός πρωθυπουργός συμφώνησε πως «είναι απόλυτη ανάγκη να συμφωνηθεί κατάπαυση του πυρός αμέσως».

Οι ΗΠΑ, η Ε.Ε. και σύμμαχοί τους, συμπεριλαμβανομένων αραβικών κρατών, απηύθυναν κοινή έκκληση να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός στα σύνορα του Ισραήλ και του Λιβάνου για 21 ημέρες, την ώρα που ισραηλινοί καταιγιστικοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί έχουν σκοτώσει εκατοντάδες ανθρώπους κι έχουν αναγκάσει δεκάδες χιλιάδες άλλους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στη λιβανική επικράτεια αυτή την εβδομάδα. Η έκκληση για κατάπαυση του πυρός διάρκειας τριών εβδομάδων διατυπώθηκε μερικές ώρες αφού ο επικεφαλής του ισραηλινού στρατού, ο υποστράτηγος Χερτσί Χαλεβί, ζήτησε από τους άνδρες του να προετοιμαστούν για ενδεχόμενες χερσαίες επιχειρήσεις εναντίον της Χεζμπολά.

Ο Εμανουέλ Μακρίν είπε ακόμη πως θέλει να πιστεύει ότι οι πρώτες αντιδράσεις του Ισραήλ στην πρόταση δεν είναι «οριστικές» κι αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο νέας έκτακτης σύγκλησης του Συμβουλίου Ασφαλείας για το ζήτημα, προκειμένου να «αυξηθεί η πίεση».

Συνέχεια ανάγνωσης

Γαλλία

Μακρόν στον ΟΗΕ: Δεν πρέπει να γίνει πόλεμος στον Λίβανο

Δημοσιεύτηκε

στις

REUTERS/Mike Segar

Όσα είπε από το βήμα της Γ.Σ. του ΟΗΕ

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε το Ισραήλ να «σταματήσει την κλιμάκωση στον Λίβανο», μιλώντας ενώπιον του Συμβουλίου των Ηνωμένων Εθνών.

«Δεν μπορεί και δεν πρέπει να υπάρξει πόλεμος στο Λίβανο», διακήρυξε από το βήμα του ΟΗΕ. «Ο κύριος κίνδυνος στη Μέση Ανατολή είναι αυτός της κλιμάκωσης. Εδώ και πάρα πολύ καιρό, η Χεζμπολάχ αναλαμβάνει την “ευθύνη” να παρασύρει τον λιβανέζικο λαό σε πόλεμο», δήλωσε.

Και συνέχισε: «Θα ενεργήσουμε για να επιτύχουμε μια διπλωματική λύση ώστε να γλιτώσουν ζωές αμάχων. Δεν μπορεί και δεν πρέπει να υπάρξει πόλεμος στο Λίβανο. Καλούμε το Ισραήλ να σταματήσει τις επιδρομές του στο Λίβανο και τη Χεζμπολάχ να σταματήσει τα πλήγματα».

Ο πόλεμος στη Γάζα «έχει κρατήσει πάρα πολύ»
Μίλησε επίσης για τη Γάζα, «όπου η μοίρα του παλαιστινιακού λαού είναι παρούσα και βαραίνει σε κάθε μας συζήτηση». «Θα ήθελα να δηλώσω τη θέση της Γαλλίας: καταδικάζουμε την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου και εδώ θρηνούμε τα θύματα, 48 εκ των οποίων ήταν Γάλλοι πολίτες. Ζητάμε και πάλι εμφατικά την απελευθέρωση των ομήρων», είπε.

«Το Ισραήλ έχει το νόμιμο δικαίωμα να προστατεύει τον λαό του. Ωστόσο, ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα συνεχίζεται πάρα πολύ καιρό (…) Αυτοί οι θάνατοι αποτελούν πηγή μίσους. Χρειαζόμαστε κατάπαυση του πυρός το συντομότερο δυνατό. Είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης», επέμεινε επίσης.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή