Ακολουθήστε μας

Εξωτερική Πολιτική

Βόμβα Ιερώνυμου: ..Και εκκλησιαστική διπλωματία για το Σκοπιανό

Δημοσιεύτηκε

στις

Βόμβα Ιερώνυμου: ..Και εκκλησιαστική διπλωματία για το Σκοπιανό

Μηνύματα για πολλούς αποδέκτες και αποκαλύψεις επιφύλασσε η συνάντηση του προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, στο επίκεντρο της οποίας βρέθηκε το Σκοπιανό, η αποτύπωσή του στην ελληνική πολιτική και κοινωνική πραγματικότητα, καθώς και οι κινήσεις της εκκλησίας επί του θέματος, εντός και εκτός Ελλάδος.
Πρόεδρος της Δημοκρατίας και προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας έστειλαν μήνυμα ενότητας και συμπόρευσης, αντίστοιχο με αυτό που εστάλη κατά τη συνάντηση του αρχιεπισκόπου με τον πρωθυπουργό, χθες, ενώ ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ενημέρωσε τον Προκόπη Παυλόπουλο για τις ενέργειες της ελληνικής εκκλησίας επί του θέματος, ενώ συζήτησαν και τις παράλληλες κινήσεις του πατριάρχη Βαρθολομαίου.
Ο αρχιεπίσκοπος επανέλαβε, όπως και χθες, ότι δεν χρειάζονται συλλαλητήρια, στέλνοντας σαφές μήνυμα τόσο στο ποίμνιο, όσο και στους συνοδοιπόρους της εκκλησίας για τα όρια της δράσης.

Οι διαδοχικές συναντήσεις της πολιτειακής ηγεσίας με την θρησκευτική σε αυτή τη φάση, ενώ δεν έχει πραγματοποιηθεί συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, καθιστά σαφές ότι η κυβέρνηση θα συμπορευθεί ακόμη και με δυνάμεις που θεωρούσε εκ φύσεως αντίπαλες.
Κεντρικό μήνυμα των συναντήσεων είναι η διαφύλαξη της κοινωνικής ειρήνης και συνοχής, για το λόγο αυτό η εκκλησία απορρίπτει, επισήμως, μέσω της ανακοίνωσης της ΔΙΣ και διά στόματος του αρχιεπισκόπου τα συλλαλητήρια.
Με τον τρόπο αυτό ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας δημιουργούν κοινό μέτωπο με τη συμμετοχή της εκκλησίας, ενώ αυτομάτως όσοι δεν έχουν προσέλθει στιγματίζονται ως καιροσκόποι. Η σημειολογία είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς απευθύνεται κυρίως σε εταίρους και συμμάχους, οι οποί ερμηνεύουν με δικό τους κώδικα τα μηνύματα και καταλήγουν εν τέλει σε ένα νέο χάρτη φίλιων δυνάμεων.
Η συνάντηση
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας, ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε, απευθυνόμενος στον κ. Ιερώνυμο:
«Όπως σας είπα, η συνηθισμένη εγρήγορση υπάρχει για όλα τα ζητήματα τα οποία αφορούν τον τόπο, και για τα εθνικά μας θέματα. Θέλω να εξάρω την στάση της Εκκλησίας και στα θέματα αυτά. Μια στάση, η οποία έχει ως βασικό στόχο -χωρίς να αναμιγνύεται σε ζητήματα πολιτικής- να ευνοεί την συναίνεση, κάτι το οποίο είναι πολύ σημαντικό, και ιδίως αυτές τις ώρες. Και από την άλλη πλευρά να ευνοεί -βεβαίως- την έκφραση όλων των απόψεων, όπως όμως ταιριάζει στον τόπο μας. Έναν τόπο, όπου η Ορθοδοξία δίνει και τον τόνο του πολιτισμού».
Και συνέχισε:
«Γιατί, δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι ένα τμήμα του πολιτισμού μας -το έχω πει πολλές φορές- και του κοινού μας ευρωπαϊκού πολιτισμού, οφείλεται στην χριστιανική διδασκαλία. Η χριστιανική διδασκαλία αποπνέει έναν πολιτισμό αρχών, τον οποίο καθένας που υπερασπίζεται τις θέσεις του δεν πρέπει να τον ξεχνάει. Άρα, είναι πηγή έμπνευσης για τα θέματα αυτά, η Εκκλησία της Ελλάδος. Με τις αποφάσεις και την πορεία της, έχει αποδείξει ότι είναι άξια εκπρόσωπος και φορέας αυτού ακριβώς του πολιτισμού».
Ο Αρχιεπίσκοπος απάντησε:
«Ευχαριστώ κ. Πρόεδρε, αλλά, όπως ξέρετε, αυτό το θέμα που μας απασχολεί έχει και άλλες παραμέτρους. Μία παράμετρος είναι και η εκκλησιαστική. Και γι’ αυτό ήρθα να σας δω λίγο, γι’ αυτό ακριβώς το θέμα της εκκλησιαστικής παραμέτρου και να σας ενημερώσω, τα από πλευράς Εκκλησίας, ως προς την εξέλιξη την εκκλησιαστική. Αυτός είναι ο σκοπός μου και γι’ αυτό ήρθα κοντά σας».
Η δήλωση αυτή όμως κρύβει και άλλα μηνύματα που δεν είναι ορατά δια γυμνού οφθαλμού και απαιτούν προσεκτικότερη εξέταση. Ο προκαθήμενος της εκκλησίας αποκαλύπτει ότι προσήλθε να ενημερώσει τον πρόεδρο της Δημοκρατίας για την εκκλησιαστική εξέλιξη του θέματος, γεγονός που έχει σαφή παραδοχή για παράλληλη-εκκλησιαστική διπλωματία.
«Πολύ περισσότερο δε, όταν η στάση που έχετε πάρει και για το θέμα το εκκλησιαστικό, είναι στάση που τιμά την Ορθοδοξία και στηρίζει το Πατριαρχείο και τον Οικουμενικό Πατριάρχη. Αυτό μη το λησμονάμε αυτές τις ώρες»
σχολίασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
«Είναι κατ’ εξοχήν θέμα του Πατριαρχείου. Αλλά, όμως, πρέπει να συμβάλλουμε και εμείς γιατί έχουμε επιπτώσεις και στη ζωή της Εκκλησίας μας»
κατέληξε ο κ. Ιερώνυμος.
Η στιχομυθία αυτή αποκαλύπτει παράλληλα και εμπλοκή του πατριαρχείου, παράμετρος που επίσης δεν έχει διαφανεί, μέχρι στιγμής και αποκαλύπτεται τώρα.
Χθες, το βράδυ, ο Αρχιεπίσκοπος είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στο Αρχιεπισκοπικό Μέγαρο.
Εκεί, ο κ. Ιερώνυμος διατύπωσε τις θέσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος αναφορικά με την ονομασία της ΠΓΔΜ και δεν παρέλειψε να επισημάνει την εμπιστοσύνη του προς τους, εκ του Συντάγματος, καθ’ ύλην αρμόδιους να χειριστούν τα εθνικά μας ζητήματα με αίσθημα ευθύνης.
Υπογράμμισε μάλιστα ότι αυτή την ώρα δεν χρειάζονται συλλαλητήρια και φωνές, αλλά εθνική συναίνεση, συνεννόηση και ομοψυχία.

crisismonitor.gr/

Εξωτερική Πολιτική

Στο επίκεντρο η ελληνοαμερικανική συνεργασία σε συνάντηση του Μητσοτάκη με Αμερικανούς γερουσιαστές στα Χανιά

Στη συνάντηση πήραν μέρος συγκεκριμένα οι Jerry Moran, Susan Collins, John Boozman, John Cornyn, John Hoeven, που συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, στις Επιτροπές Κατανομής Πόρων, Πληροφοριών και Ενέργειας της Γερουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Πρωινό εργασίας στην οικία του στα Χανιά με ομάδα Αμερικανών Γερουσιαστών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος είχε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια και του πρέσβη των ΗΠΑ, Τζορτζ Τσούνης.

Στη συνάντηση πήραν μέρος συγκεκριμένα οι Jerry Moran, Susan Collins, John Boozman, John Cornyn, John Hoeven, που συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, στις Επιτροπές Κατανομής Πόρων, Πληροφοριών και Ενέργειας της Γερουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά τη διάρκεια της συνάντησης «συζητήθηκε το εξαιρετικό επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συνεργασίας, καθώς και ο ρόλος της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η Ελλάδα και στον ρόλο της στην ανάπτυξη του Κάθετου Διαδρόμου ενέργειας και στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Διχασμός για το αν το Ισραήλ θα χτυπήσει τα πυρηνικά του Ιράν

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου 2024

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου 2024

Θέματα Εκπομπής 4ης Οκτωβρίου 2024
1. Το δίδυμο Μητσοτάκη-Γεραπετρίτη επιμένει στο λάθος με την Τουρκία
2. Διχασμένες οι απόψεις για το αν το Ισραήλ θα χτυπήσει τα πυρηνικά του Ιράν 18:25
3. ΗΠΑ: Απανωτά σκάνδαλα του συζύγου της Χάρις ρίχνουν σκιά στον προεκλογικό της αγώνα 45:10
4. Ρωσία-Ουκρανία: Ο Ζελένσκι τα βάζει με τη Δύση 49:00

Συνέχεια ανάγνωσης

Ενεργειακά

Τα Νέα: Εξελίξεις στο Αιγαίο! Μία ευκαιρία, μία παγίδα και οι χάρτες

Δημοσίευμα στα Νέα επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Δημοσίευμα στα Νέα επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

Στην πρόσφατη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη έγινε γνωστό, ότι οι ηγέτες Ελλάδας και Τουρκίας εδωσαν εντολή «διερεύνησης» για εκκίνηση των συζητήσεων περί υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ στους Υπουργούς Εξωτερικών της κάθε χώρας, Γιώργο Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν αντίστοιχα.

Την αποκάλυψη είχε κάνει ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, σε δηλώσεις του από τη Νέα Υόρκη, επισημαίνοντας, ότι «είναι αναγκαίο σήμερα, περισσότερο από ποτέ, όταν βρισκόμαστε σε μια περιοχή, η οποία βάλλεται από διαρκείς γεωπολιτικούς κινδύνους και εν μέσω δύο πολέμων, να υπάρχουν σχέσεις κατανόησης και καλής γειτονίας». 

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας θα επισκεφθεί το επόμενο διάστημα την Ελλάδα, έτσι ώστε να προετοιαστεί το Ανώτατο Συμβούλιο και να συντονιστούν όλες τις αναγκαίες ενέργειες.

Το δημοσίευμα των Νέων

Το Σάββατο σε πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της που τιτλοφορείται ως “Εξελίξεις στο Αιγαίο” η εφημερίδα “Τα Νέα” επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία επιθυμεί να συζητήσει για οριοθέτηση βάσει του δικαίου της Θάλασσας.

“Εναν νέο δρόμο στον ελληνοτουρκικό διάλογο σηματοδοτεί η πληροφορία ότι η Αγκυρα αποδέχεται να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

• Μετά την Παλαιστίνη και η χώρα μας κινδυνεύει από την ανυπαρξία επαρκούς χαρτογράφησης

• Ποια είναι η παγίδα

Η νέα φάση στα ελληνοτουρκικά ζητήματα θέτει και νέα ερωτήματα ως προς της διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων! Στο εγγύς ιστορικό παρελθόν στην ευρύτερη περιοχή μας, έχουν διεξαχθεί ανάλογες διαπραγματεύσεις, στις οποίες μπορούμε να ανατρέξουμε ως προς το δέον ή το μη δέον γενέσθαι στα καθ΄ημάς κρίσιμα διακυβεύματα”, αναφέρει μεταξύ άλλων το δημοσίευμα των Νέων.

 

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή