Ακολουθήστε μας

Εξωτερική Πολιτική

Ο Μέγας Αλέξανδρος και η Μακεδονία ως σύμβολα ταυτότητας του ελληνισμού

Δημοσιεύτηκε

στις

  • (Φωτ.: wikipedia.org)
  • Η κυβέρνηση, ακόμα και μετά το μεγαλειώδες παλλαϊκό συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης στις 21/1/2018, δείχνει να μην επανεξετάζει τη θέση της και να επιμένει στην αναζήτηση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων με σύνθετη ονομασία έναντι όλων (erga omnes), επισημαίνοντας μόνο την παράλληλη αποφυγή κάθε αλυτρωτισμού.
    Με τη θέση αυτή η κυβέρνηση και πάλι δείχνει να αγνοεί πως το ίδιο το όνομα των Σκοπίων με τον όρο «Μακεδονία», είτε σε απλή είτε σε σύνθετη μορφή, αποτελεί ακριβώς το όχημα του αλυτρωτισμού αυτού του κράτους, ο οποίος και δεν θα παύσει όσους δρόμους και αν μετονομάσουν. Θα δεχτούν άραγε οι Σκοπιανοί να απαρνηθούν τον όρο «Μακεδόνες» για να περιγράψουν την εθνότητά τους;
    Πολύ περισσότερο, θα αποδεχτούν πως ο Μέγας Αλέξανδρος, ο Κύριλλος και ο Μεθόδιος, οι Μακεδόνες διαχρονικά υπήρξαν Έλληνες;
    Πολύ φοβάμαι πως όχι, και δυστυχώς πρόσφατες δηλώσεις περί κοινής κληρονομιάς του Μεγάλου Αλεξάνδρου μεταξύ των δύο χωρών επιβεβαιώνουν τις επιφυλάξεις μου. Οι φορείς τέτοιων απόψεων δείχνουν να αγνοούν πως το όνομα «Μακεδών» και η μορφή του Μεγάλου Αλεξάνδρου υπήρξαν διαχρονικά στοιχεία της ταυτότητας αλλά και του πατριωτισμού των Ελλήνων. Ας δούμε ορισμένα ενδεικτικά παραδείγματα από τα πολλά που υπάρχουν για του λόγου το αληθές:
    • Σύμφωνα με τον Αρριανό, τον πλέον αξιόπιστο ιστορικό του Μεγάλου Αλεξάνδρου, στην απαντητική επιστολή του στον Δαρείο, μετά τη μάχη της Ισσού, ο ίδιος ο Αλέξανδρος σημειώνει πως: «…οι δικοί σας πρόγονοι ήρθαν στη Μακεδονία και στην άλλη Ελλάδα και μας κακοποίησαν, χωρίς να έχουν αδικηθεί σε τίποτε προηγουμένως. Κι εγώ, αφού ορίστηκα ηγέτης των Ελλήνων και θέλοντας να τιμωρήσω τους Πέρσες, πέρασα στην Ασία, επειδή εσείς κάνατε την αρχή αυτής της αδικίας…».
    Διαβάστε ΕΔΩ ολόκληρο το άρθρο.
    Δημήτριος Κουγιουμτζόγλου,
    Eκπαιδευτικός, φιλόλογος/αρχαιολόγος.

    Εξωτερική Πολιτική

    Στο επίκεντρο η ελληνοαμερικανική συνεργασία σε συνάντηση του Μητσοτάκη με Αμερικανούς γερουσιαστές στα Χανιά

    Στη συνάντηση πήραν μέρος συγκεκριμένα οι Jerry Moran, Susan Collins, John Boozman, John Cornyn, John Hoeven, που συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, στις Επιτροπές Κατανομής Πόρων, Πληροφοριών και Ενέργειας της Γερουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών.

    Δημοσιεύτηκε

    στις

    από τον

    Πρωινό εργασίας στην οικία του στα Χανιά με ομάδα Αμερικανών Γερουσιαστών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος είχε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια και του πρέσβη των ΗΠΑ, Τζορτζ Τσούνης.

    Στη συνάντηση πήραν μέρος συγκεκριμένα οι Jerry Moran, Susan Collins, John Boozman, John Cornyn, John Hoeven, που συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, στις Επιτροπές Κατανομής Πόρων, Πληροφοριών και Ενέργειας της Γερουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών.

    Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά τη διάρκεια της συνάντησης «συζητήθηκε το εξαιρετικό επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συνεργασίας, καθώς και ο ρόλος της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η Ελλάδα και στον ρόλο της στην ανάπτυξη του Κάθετου Διαδρόμου ενέργειας και στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

    Συνέχεια ανάγνωσης

    Video

    Διχασμός για το αν το Ισραήλ θα χτυπήσει τα πυρηνικά του Ιράν

    Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου 2024

    Δημοσιεύτηκε

    στις

    από τον

    Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου 2024

    Θέματα Εκπομπής 4ης Οκτωβρίου 2024
    1. Το δίδυμο Μητσοτάκη-Γεραπετρίτη επιμένει στο λάθος με την Τουρκία
    2. Διχασμένες οι απόψεις για το αν το Ισραήλ θα χτυπήσει τα πυρηνικά του Ιράν 18:25
    3. ΗΠΑ: Απανωτά σκάνδαλα του συζύγου της Χάρις ρίχνουν σκιά στον προεκλογικό της αγώνα 45:10
    4. Ρωσία-Ουκρανία: Ο Ζελένσκι τα βάζει με τη Δύση 49:00

    Συνέχεια ανάγνωσης

    Ενεργειακά

    Τα Νέα: Εξελίξεις στο Αιγαίο! Μία ευκαιρία, μία παγίδα και οι χάρτες

    Δημοσίευμα στα Νέα επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

    Δημοσιεύτηκε

    στις

    από τον

    Δημοσίευμα στα Νέα επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

    Στην πρόσφατη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη έγινε γνωστό, ότι οι ηγέτες Ελλάδας και Τουρκίας εδωσαν εντολή «διερεύνησης» για εκκίνηση των συζητήσεων περί υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ στους Υπουργούς Εξωτερικών της κάθε χώρας, Γιώργο Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν αντίστοιχα.

    Την αποκάλυψη είχε κάνει ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, σε δηλώσεις του από τη Νέα Υόρκη, επισημαίνοντας, ότι «είναι αναγκαίο σήμερα, περισσότερο από ποτέ, όταν βρισκόμαστε σε μια περιοχή, η οποία βάλλεται από διαρκείς γεωπολιτικούς κινδύνους και εν μέσω δύο πολέμων, να υπάρχουν σχέσεις κατανόησης και καλής γειτονίας». 

    Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας θα επισκεφθεί το επόμενο διάστημα την Ελλάδα, έτσι ώστε να προετοιαστεί το Ανώτατο Συμβούλιο και να συντονιστούν όλες τις αναγκαίες ενέργειες.

    Το δημοσίευμα των Νέων

    Το Σάββατο σε πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της που τιτλοφορείται ως “Εξελίξεις στο Αιγαίο” η εφημερίδα “Τα Νέα” επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία επιθυμεί να συζητήσει για οριοθέτηση βάσει του δικαίου της Θάλασσας.

    “Εναν νέο δρόμο στον ελληνοτουρκικό διάλογο σηματοδοτεί η πληροφορία ότι η Αγκυρα αποδέχεται να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

    • Μετά την Παλαιστίνη και η χώρα μας κινδυνεύει από την ανυπαρξία επαρκούς χαρτογράφησης

    • Ποια είναι η παγίδα

    Η νέα φάση στα ελληνοτουρκικά ζητήματα θέτει και νέα ερωτήματα ως προς της διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων! Στο εγγύς ιστορικό παρελθόν στην ευρύτερη περιοχή μας, έχουν διεξαχθεί ανάλογες διαπραγματεύσεις, στις οποίες μπορούμε να ανατρέξουμε ως προς το δέον ή το μη δέον γενέσθαι στα καθ΄ημάς κρίσιμα διακυβεύματα”, αναφέρει μεταξύ άλλων το δημοσίευμα των Νέων.

     

    Συνέχεια ανάγνωσης

    Ινφογνώμων

    Infognomon Logo

    Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

    Προβολή όλων

    Δημοφιλή