Ακολουθήστε μας

Βουλγαρία

Ο Ερντογάν πήρε το μήνυμα της ΕΕ, μαζί με 3 δισ. και διεθνή νομιμοποίηση

Δημοσιεύτηκε

στις

Οδικός χάρτης για την ομαλοποίηση των σχέσεων Τουρκίας-ΕΕ, με πρώτο βήμα την απελευθέρωση των Ευρωπαίων που κρατούνται σε τουρκικές φυλακές. Σε εκκρεμότητα το κυπριακό και οι υδρογονάνθρακες, υπό συζήτηση η Βίζα και η τελωνειακή ένωση

Ο Ερντογάν πήρε το μήνυμα της ΕΕ, μαζί με 3 δισ. και διεθνή νομιμοποίηση

Σε συμφωνία για τον οδικό χάρτη αποκατάστασης των διμερών σχέσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας φαίνεται ότι κατέληξαν οι ηγέτες της ΕΕ και ο Ταγίπ Ερντογάν στη Σύνοδο της Βάρνας, στη Βουλγαρία, παρά τη δύσκολη ατζέντα.
Οι πρώτες ενδείξεις, που προκύπτουν από την κοινή συνέντευξη Τύπου και την ερμηνεία ρητορικής, δηλώσεων και παραλειπομένων είναι ότι ο Ταγίπ Ερντογάν πήρε το μήνυμα που του έστειλε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αλλά όχι μόνο αυτό, καθώς η συνάντηση και μόνο με την ηγεσία της ΕΕ, για πρώτη φορά μετά από το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 αποτελεί επένδυση στο πολιτικό του κεφάλαιο, καθώς συνιστά διεθνή νομιμοποίηση, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο.
Οι επόμενες ώρες και ημέρες είναι κρίσιμες καθώς θα δοθούν τα απαραίτητα σημάδια που θα βοηθήσουν να κατανοηθεί καλύτερηα η συμφωνία και η πολιτική βούληση του Ταγίπ Ερντογάν να την τηρήσει.

Ο Τούρκος πρόεδρος έδειξε να δέχεται τις συστάσεις για την απελευθέρωση των Ευρωπαίων πολιτών, μεταξύ των οποίων και των Ελλήνων στρατιωτικών, καθώς παρά τη δημόσια αναφορά σ’ αυτά τα ζητήματα τόσο από τον Τουσκ όσο και από τον Γιούνκερ, ο Ταγίπ Ερντογάν κατά την ομιλία του δεν έδωσε απάντησε επ αυτών.
Αντιθέτως, ο Ταγίπ Ερντογάν επαναδιατύπωσε το veto στην εξόρυξη υδρογονανθράκων στην Κύπρο, ζητώντας συνδιαχείριση των κοιτασμάτων από τις δύο κοινότητες, ενώ νωρίτερα και οι δύο εκπρόσωποι της ΕΕ είχαν εκφράσει και δημοσίως ανησυχία για την τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο.
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ζήτησε από τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να «επανεξετάσει» το ζήτημα της κράτησης των Ελλήνων στρατιωτικών, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στην κοινή συνέντευξη Τύπου.
Ανάλογο μήνυμα έστειλε νωρίτερα και ο Ντόναλντ Τουσκ:
«Οι καλές διμερείς σχέσεις είναι πολύ σημαντική δέσμευση για την ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας (…) διατυπώσαμε όμως την ανησυχία μας για τις κινήσεις στην ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, όπως επίσης και για την κράτηση πολιτών της ΕΕ από την Άγκυρα»,
Η στάση του Ταγίπ Ερντογάν στα μείζονα ζητήματα της κράτησης Ευρωπαίων πολιτών και της Κύπρου είναι ενδεικτική της διαπραγματευτικής του στρατηγικής. Οπερ σημαίνει ότι προσήλθε στη Βάρνα έτοιμος να «ανταλλάξει» τους Ευρωπαίους πολίτες που κρατούνται, με τη διεθνή αναγνώριση, την επανέναρξη διαλόγου και την αποκατάσταση της προοπτικής για τη Βίζα και λεφτά.
Παράλληλα, ανοιχτό παραμένει το ζήτημα των υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ, το οποίο ο Τούρκος πρόεδρος «παντρεύει» με την επίλυση του Κυπριακού.
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι συζήτησε με τους Ευρωπαίους ηγέτες τα αναγκαία βήματα που πρέπει να γίνουν προκειμένου να βελτιωθούν οι σχέσεις της Άγκυρας με την ΕΕ.
Ο Ερντογάν είπε ότι ελπίζει πως οι δύο πλευρές έχουν αφήσει πίσω τους τη δύσκολη περίοδο των κακών σχέσεων. Τόνισε ότι αναμένει από τις Βρυξέλλες στήριξη και όχι επικρίσεις, στον αγώνα του κατά της τρομοκρατίας.
Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξέφρασαν σήμερα στον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, την ανησυχία τους για τις τουρκικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στον κουρδικό θύλακα του Αφρίν της Συρίας.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντ. Τουσκ δήλωσε επίσης ότι η ΕΕ και η Τουρκία επιθυμούν να διευρύνουν τη συνεργασία τους σε ότι αφορά το θέμα των ξένων τρομοκρατών μαχητών.
Αναφερόμενος στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, είπε ότι θα ήταν «μεγάλο λάθος» να μείνει η χώρα του εκτός της διεύρυνσης.
«Η Ε.Ε. δείχνει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για τους πρόσφυγες και θέλουμε να πιστεύουμε ότι με το υπόλοιπο του ποσού που αναμένουμε με βάση την συμφωνία μας, η Τουρκία θα τους προσφέρει ομαλή διαβίωση. Εμείς έχουμε ανάγκη για τους πολίτες μας την ελεύθερη κίνηση στα ευρωπαϊκά σύνορα. Θέλω να παρακαλέσω να τελειώσουμε την πρεοτοιμασία με τη βίζα ώστε να δοθεί ελευθερία κίνησης στους Τουρκους πολίτες. Εχουμε προσμονή πάνω σε αυτό το θέμα, εδώ και 2-3 χρόνια…Η ΕΕ που επιθυμεί να γίνει παγκόσμια δύναμη δεν πρέπει να παραλείψει την Τουρκία. Γεωστρατηγικά, διαθέτουμε μεγάλο δυναμικό και Ιστορία. Η Τουρκία συνδέεται ιστορικά με την Ευρώπη. Εχουμε κοινά ενδιαφέροντα στο προσφυγικό αλλά και στον εμπορικό τομέα»
δήλωσε μεταξύ άλλων ο Τούρκος Πρόεδρος.

Βουλγαρία

Βουλγαρία: Απέρριψε την πρόταση του Βίκτορ Όρμπαν να μεσολαβήσει μεταξύ Σκοπίων και Σόφιας για την επίλυση των διαφορών τους

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η Βουλγαρία απέρριψε την πρόταση του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν να μεσολαβήσει μεταξύ Βόρειας Μακεδονίας και Βουλγαρίας για την υπέρβαση της μεταξύ τους διένεξης.

Ανταπόκριση- Σκόπια: Νίκος Φραγκόπουλος

«Η ευρωπαϊκή συμφωνία με τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας είναι ξεκάθαρη. Η Βουλγαρία δεν χρειάζεται μεσάζοντες σε αυτή τη διαδικασία» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Ίβαν Κόντοβ.

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, κατά τη χθεσινή επίσκεψή του στην Βόρεια Μακεδονία προσφέρθηκε, όπως είπε να μεσολαβήσει μεταξύ  Σκοπίων και Σόφιας. Η Ουγγαρία ασκεί την προεδρία της Ε.Ε. για το τρέχον εξάμηνο.

Η Βουλγαρία έχει θέσει «βέτο» στην ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας, λόγω ιστορικών, εθνικών και γλωσσικών διαφορών που διαρκούν δεκαετίες.

Τον Ιούλιο του 2022 οι κυβερνήσεις των δύο χωρών αποδέχτηκαν μία πρόταση της Ε.Ε, προκειμένου να απεμπλακεί η ευρωπαϊκή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας και να κατορθώσει η χώρα να ξεκινήσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. Η πρόταση προέβλεπε πως η Βουλγαρία θα άρει το βέτο, με την προϋπόθεση η Βόρεια Μακεδονία να προχωρήσει στην τροποποίηση του Συντάγματός της, προκειμένου να συμπεριληφθεί σε αυτό η βουλγαρική μειονότητα που ζει στη χώρα.

Η προηγούμενη κεντροαριστερή κυβέρνηση στα Σκόπια προσπάθησε να προχωρήσει στην τροποποίηση αυτή του Συντάγματος, όμως δεν κάτι τέτοιο δεν κατέστη δυνατό, καθώς δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει πλειοψηφία 2/3 στη Βουλή που απαιτείται για την αλλαγή του Συντάγματος. Στην πρόταση εκείνη της Ε.Ε. είχε αντιταχθεί  σφόδρα το νυν δεξιό κυβερνών κόμμα VMRO-DPMNE, του οποίου ηγείται ο πρωθυπουργός της χώρας, Χρίστιαν Μίτσκοσκι.

Μόλις την περασμένη Τετάρτη, οι μόνιμοι αντιπρόσωποι των κρατών-μελών της Ε.Ε. (Coreper) αποφάσισαν να αποσταλεί κοινή επιστολή των 27 χωρών της Ε.Ε. προς την Αλβανία για την έναρξη των διαπραγματεύσεων επί της πρώτης δέσμης ενταξιακών κεφαλαίων, όχι όμως και προς την Βόρεια Μακεδονία, προχωρώντας, με τον τρόπο αυτό, στην αποσύνδεση (decoupling) της ενταξιακής πορείας των δύο χωρών, η οποία μέχρι τώρα ήταν συνδεδεμένη.

Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Χρίστιαν Μίτσκοσκι αντέδρασε έντονα στην απόφαση αυτή του Coreper, τονίζοντας ότι η Ε.Ε. επιχειρεί να «υποδείξει» στα Σκόπια τι να κάνουν και ότι δεν θα αποδεχθεί περαιτέρω καθυστέρηση για τις ενταξιακές συνομιλίες.

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν στενός σύμμαχος της νέας κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας επέκρινε χθες την απόφαση της Ε.Ε. για αποσύνδεση της ευρωπαϊκής πορείας της Αλβανίας από αυτήν της Βόρειας Μακεδονίας, κάνοντας λόγο για «ιστορικό λάθος της Ε.Ε.».

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ

Συνέχεια ανάγνωσης

Βουλγαρία

Daily Mail: Νορβηγός που συνδέεται με την προμήθεια τηλεειδοποιητών, εξαφανίστηκε την ημέρα των εκρήξεων στον Λίβανο

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η βρετανική εφημερίδα Daily Mail ανέφερε ότι ο ινδικής καταγωγής Νορβηγός Ρένσον Γιόσι, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης της βουλγαρικής εταιρείας «Norta Global Ltd» που ασχολείται με την προμήθεια συσκευών τηλεειδοποίησης, εξαφανίστηκε την ημέρα των  εκρήξεών  στον Λίβανο.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, στις 17 Σεπτεμβρίου ο Yossi άφησε το διαμέρισμά του σε προάστιο του Όσλο και πήγε για προγραμματισμένο επαγγελματικό ταξίδι και έκτοτε η διοίκηση του νορβηγικού ομίλου μέσων ενημέρωσης «NHST», κύριος εργοδότης του, δεν μπορεί να επικοινωνήστε μαζί του.

Ο 39χρονος επιχειρηματίας φέρεται να πλήρωσε στην βρετανή Cristiana Arcidiacono-Barsony 1,3 εκατομμύρια λίρες «ως μέρος συμφωνίας ενορχηστρωμένης από τη Mossad για την απόκτηση των τηλεειδοποιητών.

Ο Χοσέ, ο οποίος μετακόμισε στο Όσλο το 2015 μετά από δύο χρόνια εργασίας σε μια συμβουλευτική εταιρεία μετανάστευσης στο Λονδίνο , φαίνεται ότι έφυγε για ένα προσχεδιασμένο επαγγελματικό ταξίδι την Τρίτη

Από την πλευρά της, η εφημερίδα υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει ακόμη λόγος να πιστεύεται ότι ο Γιόσι γνώριζε τυχόν επιχειρήσεις εγκατάστασης εκρηκτικών σε τηλεειδοποιητές.

Νωρίτερα, η ουγγρική ιστοσελίδα «Telex» ανέφερε το ενδεχόμενο η βουλγαρική εταιρεία «Norta Global Ltd» να αγοράσει τους τηλεειδοποιητές που εξερράγησαν στον Λίβανο, από την ταϊβανέζικη εταιρεία «Gold Apollo».

Ο ιστότοπος ανέφερε ότι η εταιρεία «BAC Consulting», εγγεγραμμένη στη Βουδαπέστη, ενήργησε μόνο ως μεσάζων και συνήψε συμφωνία με εταιρεία της Ταϊβάν, ενώ βουλγαρική εταιρεία από τη Σόφια πραγματοποίησε απευθείας την αγορά των προαναφερθέντων τηλεειδοποιητών.

Ο ιστότοπος ισχυρίστηκε ότι η βουλγαρική εταιρεία που «κανόνισε την παράδοση και την πώληση» τηλεειδοποιητών σε εκπροσώπους της HZ. Η ZB.L.L., ιδρύθηκε το 2022 και ανήκει σε Νορβηγό πολίτη.

Πηγή: Daily Mail

Συνέχεια ανάγνωσης

Βουλγαρία

Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση στη γραμμή Σκοπίων-Σόφιας

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Νέο επεισόδιο στη σύγκρουση Σκοπίων-Σόφιας, μετά το διπλωματικό επεισόδιο με την Σιλιάνοφσκα

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή