Ακολουθήστε μας

ΗΠΑ

Το δίλημμα του Τραμπ με το Ιράν και ο «παράγων Κιμ»

Δημοσιεύτηκε

στις

Μητροπούλου Ειρήνη
Θα αποφασίσει τελικά να αποσυρθεί από τη συμφωνία με την Τεχεράνη ο απρόβλεπτος αμερικανός πρόεδρος και, αν ναι, τι επιπτώσεις θα έχει αυτό στις επαφές με τη Βόρεια Κορέα;

Θα σκοτώσει ο Ντόναλντ Τραμπ τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν, και τι συνέπειες θα έχει μια τέτοια απόφαση για τις επικείμενες συνομιλίες με τη Βόρεια Κορέα; Καθώς πλησιάζει η προθεσμία-ορόσημο της 12ης Μαΐου, όταν ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα πρέπει να ανανεώσει ή να απορρίψει την άρση των κυρώσεων για την Τεχεράνη, ο «παράγων Κιμ» περιπλέκει την τριγωνική πλέον πυρηνική εξίσωση.
Αυτό συμβαίνει επειδή η επιθυμία του Ντόναλντ Τραμπ να αποσυρθεί από την ιστορική συμφωνία με το Ιράν (JCPOA) θα μπορούσε να βλάψει σοβαρά τις πιθανότητες να επιτύχει σημαντική συμφωνία με την Πιονγκγιάνγκ στα τέλη του Μαΐου, όταν θα έχει το ιστορικό τετ α τετ με τον «πυρηνικό δικτάτορα» Κιμ Γιονγκ Ουν, το οποίο ο Τραμπ έχει παρουσιάσει σαν σημαντική επιτυχία της εξωτερικής πολιτικής του.Ο λόγος είναι απλός: αν ο Τραμπ δεν τηρήσει τις υποσχέσεις της Αμερικής προς την Τεχεράνη, τότε ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας δεν θα έχει κανέναν λόγο να τον εμπιστευθεί στις διαπραγματεύσεις για τα δικά του πυρηνικά και πυραυλικά προγράμματα. Η απόσυρση των ΗΠΑ από την ιρανική συμφωνία θα είναι ακόμα φρέσκια στο μυαλό του Κιμ και θα μπορούσε να αυξήσει δραματικά τις πιθανότητες μιας αποτυχημένης διάσκεψης κορυφής με τη Β. Κορέα.
Η συμφωνία (JCPOA), η οποία αποτέλεσε αντικείμενο διαπραγμάτευσης ανάμεσα στο Ιράν, στα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, στη Γερμανία και στην Ευρωπαϊκή Ενωση, επετεύχθη τον Ιούλιο του 2015 επί Μπαράκ Ομπάμα. Σκοπός της ήταν να διασφαλίσει ότι το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν θα ήταν στο εξής απόλυτα ειρηνικό.
Αρχισε να εφαρμόζεται τον Ιανουάριο του 2016. Σε αντάλλαγμα για την προοδευτική άρση μιας σειράς οικονομικών κυρώσεων, το Ιράν σταμάτησε ορισμένες από τις πυρηνικές δραστηριότητές του και μείωσε άλλες εντός αυστηρών ορίων, ενώ όλες είναι ανοιχτές για έλεγχο από διεθνείς επιθεωρητές.
 Εξαναγκασμός του Ιράν να σταματήσει συνολικά τις πυρηνικές του δραστηριότητες δεν ήταν τότε εφικτός. Πολλοί από τους περιορισμούς που επιβάλλει η συμφωνία περιέχουν «ρήτρες λήξης ισχύος» και εκπνέουν μετά από κάποιους μήνες, χωρίς κανείς να είναι βέβαιος για το τι θα συμβεί μετά.

Προεκλογικά, ο Τραμπ τη χαρακτήρισε ως τη «χειρότερη συμφωνία που υπογράψαμε ποτέ» και υποσχέθηκε να τη σκίσει. Δεν το έκανε το 2017, ούτε τον Ιανουάριο του 2018, όταν έληγαν πάλι οι προθεσμίες για τις κυρώσεις. Πολλοί φοβούνται ότι μπορεί να το πράξει τώρα που έχει δύο πολεμοχαρή «γεράκια» στο πλευρό του, τον νέο υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο και ιδίως τον νέο σύμβουλο εθνικής ασφαλείας Τζον («βομβαρδίστε τους») Μπόλτον.

Πιο απίθανο το «συνετό» σενάριο

Το πιο «συνετό» σενάριο θα είναι να πείσει κυρίως η Ευρώπη τον Τραμπ να εφαρμόσει πλήρως την JCPOA, εκτιμά σε άρθρο του στο Al-Monitor ο Σεγέντ Χοσεΐν Μουσαβιάν,ειδικός σε ζητήματα ασφάλειας και πυρηνικής πολιτικής Μέσης Ανατολής στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον και πρώην εκπρόσωπος των διαπραγματευτών για τα πυρηνικά του Ιράν.
Σε αντάλλαγμα, οι ευρωπαϊκές δυνάμεις (και ενδεχομένως η Κίνα και η Ρωσία) θα δεσμευθούν να εμπλακούν σε σοβαρές διαπραγματεύσεις με το Ιράν για τον τερματισμό περιφερειακών συγκρούσεων (όπως στη Συρία και στην Υεμένη).
Ο κ. Μουσαβιάν τονίζει ότι το Ιράν έχει τηρήσει πλήρως τις δεσμεύσεις του βάσει της συμφωνίας, όπως επαληθεύθηκε επανειλημμένα από τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας. Και επαναλαμβάνει ότι η JCPOA είναι μια διεθνής υποχρέωση για τις ΗΠΑ, καθώς έχει εγκριθεί με ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Αλλά όπως οι περισσότεροι ειδικοί, ο Μουσαβιάν θεωρεί πιθανότερα πλέον τα πιο «επιθετικά» σενάρια. Ο Τραμπ, ας πούμε, θα μπορούσε να εγκαταλείψει την JCPOA και να ασκήσει στη συνέχεια στρατηγική μέγιστης πίεσης προς το Ιράν, συμπεριλαμβανομένης της απειλής για πόλεμο. Αυτό ίσως αναγκάσει τους μουλάδες της Τεχεράνης να αποσυρθούν από τη Συνθήκη για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών (ΝΡΤ) και να ακολουθήσουν το βορειοκορεατικό πρότυπο για να φέρουν τις ΗΠΑ στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Σε αυτή την περίπτωση θα υπάρξει σκλήρυνση της εξωτερικής πολιτικής της Τεχεράνης όχι μόνο απέναντι στις ΗΠΑ αλλά και έναντι του Ισραήλ και της Σαουδικής Αραβίας. «Αυτό το σενάριο θα σηματοδοτήσει το χειρότερο σημείο στην ιστορία των σχέσεων ΗΠΑ – Ιράν, αυξάνοντας την πιθανότητα για άλλη μια καταστροφική σύγκρουση στη Μέση Ανατολή» σύμφωνα με τον Μουσαβιάν.
Σε μια πιο ήπια εκδοχή αυτού του σεναρίου, ο Τραμπ θα μπορούσε να αποσυρθεί από την JCPOA, επιλέγοντας όμως να μην εμποδίσει τις ευρωπαϊκές επιχειρηματικές συναλλαγές με το Ιράν μέσω δευτερευουσών κυρώσεων. Στην περίπτωση αυτή, η απάντηση του Ιράν θα εξαρτηθεί από την αντίδραση των υπολοίπων δυνάμεων που διαπραγματεύθηκαν τη συμφωνία. Αν η Ρωσία, η Κίνα και, το σημαντικότερο, η Ευρώπη ενεργήσουν δυναμικά για να υποστηρίξουν την JCPOA και να αντιταχθούν σε περαιτέρω προσπάθειες των ΗΠΑ να την υπονομεύσουν, το Ιράν ενδεχομένως να παραμείνει στη συμφωνία.
Αλλά ο Τραμπ θα μπορούσε να αποσυρθεί από την JCPOA και να επαναλάβει όλες τις αμερικανικές κυρώσεις που σχετίζονται με τα πυρηνικά, συμπεριλαμβανομένων των δευτερευουσών κυρώσεων που στοχεύουν στο διεθνές εμπόριο με το Ιράν. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, το ευρωπαϊκό εμπόριο με το Ιράν θα μπορούσε να καταρρεύσει, αφήνοντας την Τεχεράνη με μια JCPOA μείον ολόκληρη τη Δύση – όχι μόνο τις ΗΠΑ.
Τότε, το Ιράν θα είχε την επιλογή να εγκαταλείψει την JCPOA αλλά να παραμείνει στην NPT. Αυτό όμως θα έθετε τέλος στα εθελούσια μέτρα πυρηνικής διαφάνειας που έχει συμφωνήσει η Τεχεράνη στο πλαίσιο της JCPOA, όπως τα όρια του προγράμματος εμπλουτισμού ουρανίου – συμπεριλαμβανομένης της δέσμευσης του Ιράν να περιορίσει τον εμπλουτισμό σε λιγότερο από 5%. Με αποτέλεσμα μια νέα κούρσα πυρηνικών με τις ΗΠΑ, και με το Ισραήλ στη Μέση Ανατολή.
ΒΗΜΑ

Video

Διχασμός για το αν το Ισραήλ θα χτυπήσει τα πυρηνικά του Ιράν

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου 2024

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου 2024

Θέματα Εκπομπής 4ης Οκτωβρίου 2024
1. Το δίδυμο Μητσοτάκη-Γεραπετρίτη επιμένει στο λάθος με την Τουρκία
2. Διχασμένες οι απόψεις για το αν το Ισραήλ θα χτυπήσει τα πυρηνικά του Ιράν 18:25
3. ΗΠΑ: Απανωτά σκάνδαλα του συζύγου της Χάρις ρίχνουν σκιά στον προεκλογικό της αγώνα 45:10
4. Ρωσία-Ουκρανία: Ο Ζελένσκι τα βάζει με τη Δύση 49:00

Συνέχεια ανάγνωσης

ΗΠΑ

Σκιές στην προεκλογκή εκστρατεία της Κάμαλα Χάρις: Απανωτά σκάνδαλα με τον σύζυγό της

Δημοσιεύτηκε

στις

Τα απανωτά σκάνδαλα μπορεί να πλήξουν την εικόνα της Κάμαλα Χάρις

Οι Κάμαλα Χάρις και Ντόναλντ Τραμπ εισέρχονται στην τελική ευθεία για τις προεδρικές εκλογές, τις πιο σημαντικές στη σύγχρονη ιστορία των ΗΠΑ με τους δύο υποψήφιους να προειδοποιούν ότι η τύχη ενός πολωμένου έθνους εξαρτάται από το εξαιρετικά αμφίρροπο αποτέλεσμα.

Στο φως της δημοσιότητας όμως, έρχονται απανωτά σκάνδαλα που με κάποιο τρόπο μπορεί να πλήξουν την εικόνα της Κάμαλα Χάρις.

Ως χτύπημα κάτω από τη ζώνη είναι για την υποψήφια των Δημοκρατικών για το χρίσμα, Κάμαλα Χάρις, οι νέες πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας σχετικά με την ανάρμοστη και κακοποιητική συμπεριφορά του συζύγου της, Ντάγκλας Έμχοφ, σε παλαιότερες σχέσεις του.

Γεγονός είναι ότι οι νέες πληροφορίες που κάνουν τον γύρο του διαδικτύου σπιλώνουν την εικόνα της Χάρις, επισημαίνουν η γερμανική εφημερίδα Bild και η βρετανική Daily Mail. Oι καταγγελίες σε βάρος του 59χρονου Έμχοφ είναι συγκλονιστικές και φέρνουν τη νυν αντιπρόεδρο των ΗΠΑ σε δεινή θέση, υποστηρίζει η εφημερίδα Daily Mail.

Πρόκειται για το πρώτο σκάνδαλο που αμαυρώνει την εικόνα της Κάμαλα και βλέπει το φως της δημοσιότητας λίγες εβδομάδες πριν από την κάλπη (5 Νοεμβρίου), αποτελώντας «βούτυρο στο ψωμί» για τον 78χρονο υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών, Ντόναλντ Τραμπ.

Περιστατικό σε φιλανθρωπικό γκαλά στις Κάννες

Ο Έμχοφ, άλλοτε μεγαλοδικηγόρος, καθώς από τότε που εξελέγη η σύζυγός του στην αντιπροεδρία των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει την εργασία του, φέρεται να χτύπησε βάναυσα την τότε κοπέλα του στο πρόσωπο στις 24 Μαΐου του 2012, μετά από ένα φιλανθρωπικό γκαλά κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ των Καννών.

Στο γκαλά αυτό είχαν παραβρεθεί πολλές διασημότητες, όπως οι ηθοποιοί Αντόνιο Μπαντέρας, Άλεκ Μπάλντουιν, ο θρυλικός σχεδιαστής μόδας Καρλ Λάγκερφελντ και η Πάρις Χίλτον. Σύμφωνα με πληροφορίες, το χαστούκι που δέχτηκε η σύντροφος του Έμχοφ μπροστά από το Hotel du Cap ήταν τόσο δυνατό που το θύμα έκανε στροφή 180 μοιρών. Ο λόγος που τη χτύπησε ήταν η ζήλια, όπως επισημαίνουν οι πληροφορίες.

Το ζευγάρι περίμενε ένα ταξί όταν η κοπέλα άνοιξε την τσάντα της και έδωσε χρήματα σε έναν υπάλληλο της εκδήλωσης για να εξυπηρετηθεί άμεσα. Μόνο που, εκτός από τα χρήματα που του έδωσε, ακούμπησε για λίγο το χέρι της στον ώμο του. Ο Έμχοφ νόμιζε ότι τον φλέρταρε, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ που επικαλούνται τα διεθνή ΜΜΕ.

Γνωστός του τότε ζευγαριού δήλωσε στη Daily Mail ότι το θύμα τηλεφώνησε από το ταξί κλαίγοντας μετά το περιστατικό και περιέγραψε λεπτομερώς τη φρίκη που βίωσε. Η γυναίκα, με το κωδικό όνομα «Τζέιν», είναι μία επιτυχημένη δικηγόρος της Νέας Υόρκης. Δύο άλλοι φίλοι της επιβεβαίωσαν στους δημοσιογράφους την προσωπική σχέση που είχε με τον Έμχοφ επί τρεις μήνες. Εξάλλου, υπάρχουν και φωτογραφίες που τους δείχνουν δίπλα-δίπλα.

Η «Τζέιν» δεν σχολίασε μετά τις αποκαλύψεις

Μετά τις αποκαλύψεις των μέσων ενημέρωσης, ο Έμχοφ αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι είχε σχέση με την νταντά της κόρης του, Ναγιέν Νέιλορ, κατά τη διάρκεια του πρώτου του γάμου, το 2008.

Η «Τζέιν» δήλωσε ότι ο Έμχοφ της είχε πει πως η νταντά είχε μείνει έγκυος αλλά στη συνέχεια απέβαλε. Τότε αυτή τον είχε κατηγορήσει ότι ευθύνεται για την αποβολή. Η νταντά πάντως ισχυρίζεται ότι ο μεγαλοδικηγόρος τακτοποίησε την υπόθεση καταβάλλοντας αποζημίωση ύψους 80.000 δολαρίων.

Την ίδια ώρα, ο Ντάγκλας Έμχοφ εμφανίζεται χαμογελαστός στο πλευρό της συζύγου του, στηρίζοντάς την με όλες του τις δυνάμεις, όπως ισχυρίζεται. Πρόσφατα, μάλιστα, είχε εμφανιστεί σε τηλεοπτικό στούντιο ως υποστηρικτής των γυναικών απέναντι στην «ανδρική τοξικότητα».

protothema.gr

Συνέχεια ανάγνωσης

ΗΠΑ

Ο Μπάιντεν παραγκωνίζεται ενώ ο Νετανιάχου αναδιαμορφώνει τη Μέση Ανατολή – Πού οδηγούνται οι σχέσεις Ισραήλ με ΗΠΑ

Δημοσιεύτηκε

στις

REUTERS/Evelyn Hockstein/File Photo

Είναι σαφές πως η αμερικανική κυβέρνηση δεν έχει καμία γνώση για το τι θα κάνει το Ισραήλ απέναντι στο Ιράν – και μοιάζει να μην έχει ούτε τρόπο να επηρεάσει τις αποφάσεις του

Καθώς ο Μπενιαμίν Νετανιάχου και το Ισραήλ ετοιμάζουν τα αντίποινα στο Ιράν, η κυβέρνηση Μπάιντεν μοιάζει ολοένα και περισσότερο με απλό παρατηρητή: χωρίς γνώση του τι σχεδιάζει ο πιο στενός σύμμαχός της στη Μέση Ανατολή και με περιορισμένη επιρροή επί των αποφάσεών του.

Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου λένε δημοσίως πως συνεργάζονται στενά με τους Ισραηλινούς ομολόγους του και εκφράζουν την ελπίδα ο Νετανιάχου να προβεί σε μία «συγκρατημένη» απάντηση στο μπαράζ πυραύλων που δέχθηκε η χώρα του από το Ιράν. Σύμφωνα με τη WSJ, που επικαλείται Αμερικανούς αξιωματούχους, οι Ισραηλινοί έχουν πει στην κυβέρνηση Μπάιντεν ότι δεν αισθάνονται την ανάγκη να χτυπήσουν άμεσα ή με μαζικό τρόπο.

Αμερικανοί και Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν συζητήσει πιθανούς στόχους, συμπεριλαμβανομένων των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων του Ιράν. Ο Τζο Μπάιντεν την Τετάρτη δήλωσε ότι δεν θα στήριζε ένα πλήγμα στις πυρηνικές εγκαταστάσεις, αλλά την Πέμπτη άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο στήριξης σε μία επίθεση σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, στέλνοντας στα ύψη τις τιμές του πετρελαίου.

Ο ένας αιφνιδιασμός μετά τον άλλο

Ωστόσο το Ισραήλ δεν έχει λάβει την οριστική απόφασή του και ο Λευκός Οίκος έχει επανειλημμένα τις τελευταίες εβδομάδες αιφνιδιαστεί. Ο Νετανιάχου έδωσε τη εντολή για την αεροπορική επιδρομή με την οποία δολοφονήθηκε ο Χασάν Νασράλα από ένα δωμάτιο ξενοδοχείου στη Νέα Υόρκη, την ώρα που αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν πάλευαν λίγα τετράγωνα παραπέρα να αποτρέψουν μία κλιμάκωση της κατάστασης με διπλωματικά μέσα. «Η απόφαση του Νετανιάχου να εγκρίνει την επίθεση της 27ης Σεπτεμβρίου από αμερικανικό έδαφος, χωρίς να ειδοποιήσει τον Λευκό Οίκο εκ των προτέρων, και στη συνέχεια να δημοσιεύσει φωτογραφία με τη στιγμή που έδινε την εντολή, υπογραμμίζει την αυξανόμενη απόσταση ανάμεσα στην ισραηλινή κυβέρνηση και τον Λευκό Οίκο», σχολιάζει η WSJ.

Βραχυπρόθεσμα οι μονομερείς αποφάσεις του Ισραήλ για τα πλήγματα έναντι του Ιράν μπορεί να εμπλέξουν την κυβέρνηση Μπάιντεν σε ακόμη μία μη δημοφιλή περιφερειακή σύρραξη. Μακροπρόθεσμα θα ενισχύονταν οι φωνές της κριτικής, που τονίζουν ότι οι ΗΠΑ είναι υπερβολικά υποχωρητικές έναντι του Ισραήλ και δεν χρησιμοποιούν την ισχύ τους για να συγκρατήσουν τον σύμμαχό τους.

Νωρίτερα τον Σεπτέμβριο, ο απεσταλμένος του Λευκού Οίκου Έιμος Χόχσταϊν συναντήθηκε με Ισραηλινούς αξιωματούχους στο καταφύγιο του ισραηλινού στρατού στο Τελ Αβίβ για να τους παροτρύνει να μην ξεκινήσουν επιχείρηση μεγάλης κλίμακας κατά της Χεζμπολάχ στον Λίβανο. Τους παρακάλεσε να καταβάλουν προσπάθειες για μια συμφωνία που θα απωθούσε τη Χεζμπολάχ πίσω από τα βόρεια σύνορα του Ισραήλ.

Λίγες ώρες μετά τη συνάντηση του Χόχσταϊν με τον Νετανιάχου, χιλιάδες βομβητές που χρησιμοποιούνταν από μαχητές της Χεζμπολάχ εξερράγησαν σε ολόκληρο τον Λίβανο σε μια άνευ προηγουμένου επίθεση που σκότωσε δεκάδες ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, και τραυμάτισε χιλιάδες άλλους. Την επόμενη μέρα, βόμβες σε γουόκι-τόκι πυροδότησαν ένα δεύτερο κύμα εκρήξεων. Ακολούθησε ένα μπαράζ ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών, στις οποίες έπεσαν νεκροί πάνω από 500 άνθρωποι στην πιο θανατηφόρα ημέρα στον Λίβανο εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες. Οι νεκροί στον Λίβανο έχουν προσεγγίσει πλέον τους 2.000.

Δεν έχουν μιλήσει από τον Αύγουστο Μπάιντεν – Νετανιάχου

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν ότι δεν είχαν ενημερωθεί εκ των προτέρων και προσπάθησαν να αποστασιοποιηθούν από την επίθεση.

Με τις προεδρικές εκλογές να έρχονται σε έναν μήνα «ο Μπάιντεν και η ομάδα του συχνά μοιάζουν με παρευρισκόμενους, απρόθυμους ή ανίκανους να χαλιναγωγήσουν έναν σύμμαχο που συνεχίζουν να υποστηρίζουν πολιτικά και να του παρέχουν κρίσιμη στρατιωτική υποστήριξη», σημειώνει η WSJ και προσθέτει: «Από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα πριν από σχεδόν ένα χρόνο, ο Μπάιντεν έχει επανειλημμένα χαρακτηρίσει τον δεσμό ΗΠΑ – Ισραήλ άθραυστο. Αλλά η σχεδόν 50ετής σχέση του με τον Νετανιάχου επιδεινώνεται σταθερά. Ο Μπάιντεν δεν έχει μιλήσει προσωπικά με τον Νετανιάχου από τις 21 Αυγούστου».

«Ο Μπάιντεν και ο Νετανιάχου έχουν μετρήσει ο ένας τις αντιδράσεις του άλλου και ο Νετανιάχου φαίνεται να κρίνει σταθερά ότι έχει περισσότερο χώρο από ό,τι πιστεύει ο Μπάιντεν», δήλωσε στη WSJ ο Τζον Άλτερμαν, διευθυντής προγραμμάτων Μέσης Ανατολής στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών. Οι ΗΠΑ «φαίνεται ότι αντιμετωπίζονται από την ισραηλινή ηγεσία είτε ως κάποιος γκρινιάρης είτε ως επιβάτης στο πίσω κάθισμα που δεν κατανοεί τις απαιτήσεις αυτή τη στιγμή».

Οι προσπάθειες των ΗΠΑ να χαλιναγωγήσουν το Ισραήλ στη Γάζα απέδωσαν μόνο περιορισμένα αποτελέσματα, λένε οι αναλυτές. Στον Λίβανο, ο Νετανιάχου εμφανίστηκε ακόμη λιγότερο περιορισμένος. Οι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου δεν είναι δυσαρεστημένοι με τα χτυπήματα που έχει καταφέρει το Ισραήλ στη Χεζμπολάχ, μια τρομοκρατική ομάδα που έχει χαρακτηριστεί από τις ΗΠΑ. Ούτε επιθυμούν έναν μήνα πριν από τις προεδρικές εκλογές να δώσουν την εντύπωση ότι χαλιναγωγούν μια επίθεση κατά της Τεχεράνης. Ωστόσο έχουν αποτύχει να αποτρέψουν την επέκταση του πολέμου του Ισραήλ εναντίον της Χαμάς σε μια ευρύτερη σύγκρουση και να σταματήσουν μία αιματοχυσία χωρίς τέλος.

Ναυτεμπορική

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή