Ακολουθήστε μας

ΗΠΑ

Πώς θα απαντήσει το Ιράν στις νέες κυρώσεις

Δημοσιεύτηκε

στις

Djavad Salehi-Isfahani 
Το καθεστώς της Τεχεράνης βρίσκεται σε δύσκολη θέση, ενώ οι σκληροπυρηνικοί ζητούν «οικονομία η οποία θα αντιστέκεται» στη ΔύσηΠώς θα απαντήσει το Ιράν στις νέες κυρώσεις
Ιρανοί καίνε αμερικανικές σημαίες μετά την απόφαση Τραμπ να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία για τα πυρηνικά
Από τον Δεκέμβριο του 2017 το ιρανικό νόμισμα, ριάλ, είχε χάσει το ένα τρίτο της αξίας του. Και στις 10 Απριλίου, εξαιτίας της υποτίμησης αυτής, η ιρανική κυβέρνηση αποφάσισε να διακόψει τις αγοραπωλησίες σε ξένο νόμισμα στο εσωτερικό της χώρας και να απαγορεύσει την κατοχή ξένου κεφαλαίου άνω των 10.000 ευρώ.
Αυτή ήταν μια ριζική αλλαγή πλεύσης, ύστερα από τρεις δεκαετίες χάραξης μιας φιλελεύθερης οικονομικής πολιτικής με την οποία η Τεχεράνη είχε ανοιχθεί προς τον κόσμο, επιτρέποντας τέτοιου είδους συναλλαγές στον ιδιωτικό τομέα, ακόμα και μεταφορά κεφαλαίων στο εξωτερικό.Σήμερα, μετά την ανακοίνωση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ότι αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία-ορόσημο του 2015 για τα πυρηνικά – γνωστή ως Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (JCPOA) -, η χώρα έχει κάθε λόγο να ανησυχεί και να προσαρμόζεται παράλληλα σε έναν κόσμο όπου η προοπτική της προσέγγισης με τη Δύση απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο.
Οι νέες κυρώσεις από τις ΗΠΑ έχουν ήδη δημιουργήσει κρίση στο εγχώριο νόμισμα. Και δεδομένου ότι το Ιράν ήρθε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το πυρηνικό του πρόγραμμα σχεδόν έναν χρόνο ύστερα από μια προηγούμενη κατάρρευση συναλλαγματικών ισοτιμιών τον Οκτώβριο του 2012, δεν είναι εντελώς παράλογο να πιστεύει κανείς ότι η Τεχεράνη θα υποκύψει εν τέλει στις απαιτήσεις του Τραμπ για περαιτέρω περιορισμούς στο πυρηνικό της πρόγραμμα.

Ωστόσο το 2018 δεν είναι το ίδιο με το 2012. Οι Ιρανοί σήμερα είναι λιγότερο αισιόδοξοι για την αποκατάσταση των σχέσεων με τη Δύση. Οπως αναφέρουν αναλυτές, θα είναι αδύνατον οι ηγέτες του θεοκρατικού καθεστώτος να δικαιολογήσουν περαιτέρω παραχωρήσεις.
Οι Ιρανοί είναι εξίσου απαισιόδοξοι ως προς την ικανότητα του ιρανού προέδρου να προσφέρει μεγαλύτερη ευημερία, κάτι που φάνηκε και από τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας στη διάρκεια του περασμένου Δεκεμβρίου και Ιανουαρίου. Και καθώς ο πρόεδρος Χασάν Ροχανί βλέπει ότι οι ελπίδες του για μεταρρυθμίσεις στην αγορά και για στενότερη προσέγγιση με τη Δύση πέφτουν στο κενό, ίσως αναγκαστεί να αλλάξει πορεία, στρεφόμενος προς Ανατολάς.
Η προοπτική αυτή φαντάζει ιδανική για τους σκληροπυρηνικούς στην Τεχεράνη που αντιδρούν σθεναρά στις μεταρρυθμίσεις του ιρανού προέδρου. Αυτό που προτείνεται ως εναλλακτική είναι μια «οικονομία η οποία θα αντιστέκεται» στη Δύση, θα βασίζεται στην υποκατάσταση των εισαγωγών και θα ευνοεί τις εγχώριες επενδύσεις έναντι των ξένων.
Η πρόταση που είχε φέρει αρχικά στο τραπέζι ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης της χώρας Αλί Χαμενεΐ το 2012, και σήμερα κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος, θα βοηθήσει το Ιράν να μειώσει την εξάρτησή του από τις δυτικές οικονομίες πρωτίστως, αλλά και να ενισχύσει την ανθεκτικότητά του έναντι των διεθνών κυρώσεων.
Μέχρι πρότινος η συνθήκη αυτή δεν ήταν απαραίτητη, καθώς η άρση των κυρώσεων είχε δώσει ανάσα στην ιρανική οικονομία και στην ανάπτυξη, η οποία άγγιξε ακόμα και το 12,5%. Το 2017 ωστόσο οι ρυθμοί έκαναν βουτιά στο 4%, ενώ αναμένεται να παραμείνουν χαμηλοί για τα επόμενα χρόνια, την ώρα που και η ανεργία βρίσκεται σε επίπεδα ρεκόρ, ειδικά για τους νέους ανώτερου μορφωτικού επιπέδου. Ταυτόχρονα, και το τραπεζικό σύστημα του Ιράν παραμένει αφερέγγυο, με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που σωρεύθηκαν στη διάρκεια της άνθησης αγοράς ακινήτων τη δεκαετία του 2000 να δημιουργούν ένα ασφυκτικό περιβάλλον για τις τράπεζες.
Μέρος της ευθύνης για αυτή την παρούσα κατάσταση οφείλεται στο οικονομικό επιτελείο του προέδρου Ροχανί. Στην πραγματικότητα όμως ο ίδιος που «κρατούσε το κλειδί της ευημερίας», όπως του άρεσε να λέει στην προεκλογική του εκστρατεία το 2013, δεν κατάφερε να εντοπίσει την κλειδαρότρυπα εγκαίρως.

Ο κ. Djavad Salehi-Isfahani είναι καθηγητής Οικονομικών της Πολυτεχνικής Σχολής Virginia Tech, συνεργάτης στο Ινστιτούτο Brookings και ερευνητής στο Φόρουμ Οικονομικών Ερευνών (ERF) στο Κάιρο
BHMA

ΗΠΑ

Παράπονα Τραμπ για τους Αμερικανοεβραίους! Τους στήριξα και δεν με στηρίζουν – “Μπλέξιμο” με Ισραήλ

Ο Τραμπ έχει επανειλημμένα καταφερθεί κατά των Αμερικανοεβραίων επειδή δεν τον υποστήριξαν περισσότερο και είπε τον περασμένο μήνα ότι οι Εβραίοι θα έχουν πολλές ευθύνες αν χάσει τον Νοέμβριο.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ λέει στον συντηρητικό ραδιοφωνικό παρουσιαστή Hugh Hewitt: «Το Ισραήλ πρέπει να κάνει ένα πράγμα. Πρέπει να είναι έξυπνοι για τον Τραμπ. Γιατί δεν με στηρίζουν. Έκανα περισσότερα από οποιονδήποτε για το Ισραήλ, έκανα περισσότερα από οποιονδήποτε για τον εβραϊκό λαό. Και δεν είναι αμοιβαίο, όπως λένε».

Δεν είναι σαφές εάν ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος για την προεδρία ήθελε να πει «Αμερικανοί Εβραίοι» αντί για «Ισραήλ» στην πρώτη φράση, αλλά συχνά συγχέει τα δύο και οδηγεί σε κατηγορίες ότι χρησιμοποιεί αντισημιτικά ρητορική.

Ο Τραμπ έχει επανειλημμένα καταφερθεί κατά των Αμερικανοεβραίων επειδή δεν τον υποστήριξαν περισσότερο και είπε τον περασμένο μήνα ότι οι Εβραίοι θα έχουν πολλές ευθύνες αν χάσει τον Νοέμβριο. Αλλά συνήθως δεν ισχυρίζεται ότι το Ισραήλ δεν τον υποστηρίζει, και μάλιστα μερικές φορές επικαλείται δημοσκόπηση που δείχνει ότι οι Ισραηλινοί τον υποστηρίζουν σε πολύ υψηλά νούμερα.

 

Συνέχεια ανάγνωσης

ΗΠΑ

The American Conservative: Απέτυχε ο πόλεμος των ΗΠΑ στην Ουκρανία! Εξαντλήθηκαν τα αποθέματα όπλων

Η πολιτική της αμερικανικής ηγεσίας σχετικά με την ουκρανική κρίση οδήγησε στην εξάντληση των αποθεμάτων όπλων στις Ηνωμένες Πολιτείες και συνέβαλε στην απόκτηση «πλούσιας εμπειρίας από τη Ρωσία στην καταστροφή πολυάριθμων αμερικανικών οπλικών συστημάτων από άρματα μάχης Abrams έως βλήματα πυροβολικού ακριβείας Excalibur.»

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

«Οι προσπάθειες της Αμερικής να διεξαγάγει έναν πόλεμο αντιπροσώπων στην Ουκρανία πλησιάζουν αργά αλλά σταθερά σε αποτυχία» τόνισε ο αρθρογράφος του περιοδικού The American Conservative Zachary Yost.

Σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα, η πολιτική της αμερικανικής ηγεσίας σχετικά με την ουκρανική κρίση οδήγησε στην εξάντληση των αποθεμάτων όπλων στις Ηνωμένες Πολιτείες και συνέβαλε στην απόκτηση «πλούσιας εμπειρίας από τη Ρωσία στην καταστροφή πολυάριθμων αμερικανικών οπλικών συστημάτων από άρματα μάχης Abrams έως βλήματα πυροβολικού ακριβείας Excalibur.»

Ο αναλυτής πιστεύει ότι με τη διάθεση σημαντικών πόρων για τη χρηματοδότηση του καθεστώτος του Κιέβου, η Ουάσιγκτον ξεχνά τα δικά της προβλήματα ασφαλείας.
«Ο στρατός των ΗΠΑ περιορίζεται όχι μόνο από την έλλειψη εξοπλισμού, αλλά και από την έλλειψη ανθρώπων».

«Η στρατολόγηση έχει καταρρεύσει, με τεράστια ελλείμματα εδώ και αρκετά χρόνια και η κατάσταση είναι απίθανο να βελτιωθεί σύντομα”
Από το 2022, η Ουάσιγκτον δηλώνει την ακλόνητη υποστήριξή της στο Κίεβο, μεταξύ άλλων με όπλα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επεκτείνουν συνεχώς το φάσμα των προμηθειών για πολεμικές επιχειρήσεις κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας, συμπεριλαμβανομένων στον κατάλογο όπλων βαρέων τεθωρακισμένων οχημάτων, πυραύλων και αεροσκαφών ικανών να φέρουν πυρηνικά όπλα.

Συνέχεια ανάγνωσης

ΗΠΑ

Κυρώσεις από ΗΠΑ που στοχεύουν τη Χαμάς ανήμερα της 7ης Οκτωβρίου! Μία ΜΚΟ και ένας υπήκοος Υεμένης που ζει στην Τουρκία χρηματοδοτούσαν την οργάνωση

«Το Υπουργείο Οικονομικών θα χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας για να λογοδοτήσει η Χαμάς και οι φορείς της, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση για να εξασφαλίσουν πρόσθετες πηγές εσόδων», δήλωσε η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επιβάλλουν κυρώσεις σε διεθνές δίκτυο συγκέντρωσης κεφαλαίων της Χαμάς, κατηγορώντας το ότι διαδραμάτισε κρίσιμο ρόλο στην εξωτερική συγκέντρωση χρημάτων για την παλαιστινιακή τρομοκρατική ομάδα, σε δράση για τον εορτασμό της πρώτης επετείου από τις φρικαλεότητες της τρομοκρατικής ομάδας στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023.

Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι επέβαλε κυρώσεις σε τρία άτομα και αυτό που αποκαλεί «ψευδή φιλανθρωπική οργάνωση», την οποία κατηγορεί ότι είναι εξέχοντες διεθνείς οικονομικοί υποστηρικτές της Χαμάς, καθώς και στην τράπεζα Al-Intaj στη Γάζα που λέει ότι είναι ελέγχεται από την ομάδα.

Στο στόχαστρο είναι επίσης ένας μακροχρόνιος υποστηρικτής της Χαμάς, ένας υπήκοος Υεμένης που ζει στην Τουρκία, και εννέα από τις επιχειρήσεις του, αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών.

«Καθώς συμπληρώνουμε έναν χρόνο από τη βάναυση τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς, το Υπουργείο Οικονομικών θα συνεχίσει να υποβιβάζει αμείλικτα την ικανότητα της Χαμάς και άλλων αποσταθεροποιητικών ιρανών πληρεξούσιων να χρηματοδοτούν τις επιχειρήσεις τους και να πραγματοποιούν πρόσθετες βίαιες ενέργειες», δήλωσε η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν στη δήλωση.

«Το Υπουργείο Οικονομικών θα χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας για να λογοδοτήσει η Χαμάς και οι φορείς της, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση για να εξασφαλίσουν πρόσθετες πηγές εσόδων».

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή