Ακολουθήστε μας

Ιράν

Χεζμπολάχ: στρατηγικό αγκάθι στα πλευρά του Ισραήλ

Δημοσιεύτηκε

στις

Γιώργος Λυκοκάπης
Η νίκη της σιιτικής Χεζμπολάχ στις εκλογές του Λιβάνου δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη. 
Όπου πραγματοποιούνται ελεύθερες εκλογές στον αραβικό κόσμο, κερδισμένο είναι πάντα το πολιτικό Ισλάμ. Το 2012 στις πρώτες δημοκρατικές εκλογές της Αιγύπτου είχαν επικρατήσει οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι. Η ισλαμική Χαμάς πέτυχε σαρωτική νίκη στις εκλογές που είχαν πραγματοποιηθεί στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη το 2005, όχι η κοσμική Φατάχ. Καμία από αυτές τις κυβερνήσεις δεν κατάφερε να μακροημερεύσει.
Η κυβέρνηση των Αδελφών Μουσουλμάνων ανατράπηκε το 2013 από πραξικόπημα του αιγυπτιακού στρατού. Το 2007 ξέσπασαν εμφύλιες συγκρούσεις στα παλαιστινιακά εδάφη, με την Χαμάς να επικρατεί στην Γάζα και την Φατάχ στην Δυτική Όχθη. Η εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα είναι η περίπτωση της Χεζμπολάχ. 
Κι αυτό δεν είναι διόλου τυχαίο.

Η Χεσμπολάχ, λόγω του σιιτικού κοινού παρονομαστή και της συναφούς συμμαχίας, είναι εκ των πραγμάτων ο πολιτικός-στρατιωτικός βραχίονας της Τεχεράνης στον Λίβανο. Το Ιράν εξοπλίζει και χρηματοδοτεί την οργάνωση από την δεκαετία του 1980. Για την διεθνή κοινότητα είναι τρομοκρατική, με το Ισραήλ να την θεωρεί πρωταρχική απειλή για την ασφάλεια του. Αρχικά ήταν δημοφιλής μόνο στις φτωχές τάξεις των σιιτών. Με τον χρόνο, όμως, κατάφερε να αποκτήσει ερείσματα σε όλη την χώρα, η οποία είναι ένα πολύπλοκο μωσαϊκό αντιπαρατιθέμενων θρησκευτικών δογμάτων.
Μπορούμε να χαρακτηρίσουμε τον Λίβανο σαν την Βοσνία της Μέσης Ανατολής. Οι Άραβες σουνίτες, η κοινότητα των σιιτών προσπαθούν να συνυπάρξουν μεταξύ τους και οι δύο με τις χριστιανικές κοινότητες των μαρωνιτών και των ελληνορθόδοξων. Σε αυτούς πρέπει να συμπεριλάβουμε και τους χιλιάδες Παλαιστίνιους πρόσφυγες που κατέφυγαν στον Λίβανο μετά τους αραβοϊσραηλινούς πολέμους. Από την δεκαετία του ’70 η χώρα είχε μετατραπεί σε ένα απέραντο πεδίο μάχης, ανάμεσα στις διάφορες παραστρατιωτικές οργανώσεις.

Μια δημοφιλής οργάνωση

Όμως οι σιίτες απείχαν από τις εμφύλιες συγκρούσεις της δεκαετίας του ’70. Η Χεζμπολάχ ιδρύθηκε μετά την ισραηλινή στρατιωτική εισβολή στον νότιο Λίβανο το 1982. Η δράση της στράφηκε σχεδόν αποκλειστικά κατά των ισραηλινών κατοχικών στρατευμάτων. Απέφυγε τις επιθέσεις ακόμα και έναντι των χριστιανών μαρωνιτών, των παραδοσιακών συμμάχων του Ισραήλ. Η αποχώρηση των Ισραηλινών από τον Λίβανο το 2000 πιστώθηκε στην σιιτική οργάνωση. Από τότε για πολλούς Λιβανέζους είναι μία «δύναμη αντίστασης», όχι μία παραστρατιωτική οργάνωση των σιιτών. Γι’ αυτό δεν έχει αφοπλιστεί σε αντίθεση με τις άλλες παραστρατιωτικές ομάδες.

Ένας άλλος λόγος που εξηγεί την δημοφιλία της είναι επειδή υπολογίζει τις εύθραυστες ισορροπίες στο εσωτερικό του Λιβάνου. Για παράδειγμα δεν επιδιώκει την εφαρμογή του ισλαμικού νόμου. Γνωρίζει πολύ καλά πως δεν μπορεί να επιβληθεί σε μία χώρα, όπου κατοικούν χιλιάδες χριστιανοί. Επίσης δεν αμφισβητεί το σύνταγμα του Λιβάνου, παρόλο που θεωρείται ένα ξεπερασμένο κατάλοιπο της γαλλικής αποικιοκρατίας. Η πιο αμφιλεγόμενη διάταξή του ορίζει ότι ο πρόεδρος της χώρας πρέπει να είναι χριστιανός μαρωνίτης, ο πρωθυπουργός σουνίτης και ο πρόεδρος του κοινοβουλίου σιίτης. Το σύνταγμα αποτρέπει την Χεζμπολάχ να διεκδικήσει την πρωθυπουργία, αν και έχει την πλειοψηφία των κοινοβουλευτικών εδρών.

Ο ρόλος των σιιτών είναι υποβαθμισμένος, παρόλο που πλειοψηφούν στις τάξεις του λιβανέζικου πληθυσμού. Η Χεζμπολάχ θα συμμετάσχει ξανά σε κυβέρνηση συνεργασίας πιθανότατα πάλι με πρωθυπουργό τον σουνίτη πολιτικό Σάαντ Χααρίρι. Αν και το κόμμα του Χαρίρι έχασε το 1/3 των εδρών του, θα αναλάβει πρωθυπουργός μόνο και μόνο, επειδή είναι σουνίτης. Δεν χρειάζεται κάτι περισσότερο για να διαπιστώσουμε ότι οι συνταγματικές διατάξεις του Λιβάνου είναι παντελώς αναντίστοιχες με την κοινωνική πραγματικότητα της χώρας.


Η αντίπαράθεση σιϊτών-σουνιτών

Όσον αφορά τον Χαρίρι, λίγους μήνες πριν είχε απειλήσει με παραίτηση από την πρωθυπουργία, κατηγορώντας την Χεζμπολάχ ότι σχεδίαζε την δολοφονία του. Ούτε οι πιο φανατικοί εχθροί της σιιτικής οργάνωσης δεν πίστεψαν τον ισχυρισμό του, όπως απέδειξε ο καταποντισμός του κόμματος του στις εκλογές. Η συγκεκριμένη κατηγορία είχε προκαλέσει μείζονα πολιτική κρίση στον Λίβανο, αλλά αποσοβήθηκε χάρη στην παρέμβαση του προέδρου της χώρας Μισέλ Αούν.

Ο βετεράνος μαρωνίτης στρατηγός γνώριζε πως ο Χαρίρι στην κυριολεξία εξαναγκάστηκε από τον βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας να προχωρήσει στις σχετικές καταγγελίες. Πίστευε πως ο Σαουδάραβας βασιλιάς είχε σκοπό να μεταφέρει την αντιπαράθεση σιιτών-σουνιτών στο εσωτερικό του Λιβάνου, όπως υποπτεύεται ότι αποπειράθηκε και το 2014. Τότε είχαν σημειωθεί μία σειρά αιματηρών βομβιστικών επιθέσεων στις σιιτικές συνοικίες της χώρας.

Την ευθύνη είχε αναλάβει η «Αλ Νούσρα Λιβάνου». Ουσιαστικά πρόκειται για το παρακλάδι της συριακής τζιχαντιστικής οργάνωσης «Αλ Νούσρα», η οποία είναι το τοπικό παράρτημα της Αλ Κάιντα και την οποία υποστήριζε η Σαουδική Αραβία έναντι του καθεστώτος Άσαντ. Εκείνη την περίοδο είχαν σημειωθεί κάποιες αιματηρές συγκρούσεις σουνιτικών και σιιτικών ένοπλων ομάδων στον Λίβανο, αλλά δεν πήραν γενικευμένη έκταση.

Όταν ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον επισκέφτηκε τον Λίβανο τον περασμένο Φεβρουάριο μίλησε για την «απειλή της Χεζμπολάχ» ενώπιον του Μισέλ Αούν. Ο χριστιανός πρόεδρος της χώρας απάντησε πως θεωρεί «απειλή το Ισραήλ, όχι την Χεζμπολάχ«. Τα ερείσματα τις σιιτικής οργάνωσης στις λιβανέζικες ένοπλες δυνάμεις, ακόμα και στην κοινότητα των χριστιανών μαρωνιτών, είναι ένας επιπλέον λόγος που εξηγεί την ευρεία απήχηση της.


Το μπραντντεφέρ Χεζμπολάχ-Ισραήλ

Μόνο το Ισραήλ εμφανίζεται έτοιμο να αντιπαρατεθεί με την Χεζμπολάχ για να αναχαιτίσει την ιρανική επιρροή στα σύνορα του. Σύμφωνα με Ισραηλινό υπουργό «το κράτος του Ισραήλ δεν διαχωρίζει πλέον τον Λίβανο από την Χεζμπολάχ«. Για το Τελ Αβίβ όποια επίθεση και αν δεχτεί από το έδαφος του Λιβάνου, υπεύθυνη θα είναι η κεντρική κυβέρνηση της Βηρυτού, όχι η σιιτική οργάνωση μεμονωμένα.

Το Ισραήλ είχε προσπαθήσει και παλαιότερα να εξουδετερώσει την οργάνωση με μία στρατιωτική εισβολή στον Λίβανο το 2006. Όμως αναγκάστηκε να υποχωρήσει μόλις συνειδητοποίησε ότι θα πλήρωνε βαρύ φόρο αίματος. Πρέπει να σημειώσουμε πως από τότε η Χεζμπολάχ αποφεύγει μονίμως τις στρατιωτικές προκλήσεις έναντι του Ισραήλ. Επίσης το Ισραήλ, αν και πραγματοποιεί συχνά αεροπορικές επιθέσεις έναντι στόχων του Ιράν στην Συρία, αποφεύγει όμως να στοχεύει βάσεις της Χεζμπολάχ στον Λίβανο.

Από την πλευρά της και η Χεζμπολάχ εάν εκτοξεύσει μία ρουκέτα στο Ισραήλ από τον Λίβανο, θα ακολουθήσουν με βεβαιότητα σκληρά αντίποινα από την ισραηλινή αεροπορία. Τα αντίποινα θα προκαλέσουν την δυσαρέσκεια πολλών Λιβανέζων για την οργάνωση, όπως ακριβώς είχε συμβεί τις προηγούμενες δεκαετίες με την αντάρτικη δράση των Παλαιστινίων φενταγίν. Ως εκ τούτου, η Χεζμπολάχ δεν είναι πρόθυμη να ρισκάρει την συμμετοχή της στην κυβέρνηση της χώρας.

Το Ισραήλ από την πλευρά του αποφεύγει να υπονομεύσει την σταθερότητα του Λιβάνου. Όπως είδαμε, οι αντιδράσεις της για το ζήτημα της Ιερουσαλήμ ή για τους βομβαρδισμούς της ισραηλινής αεροπορίας στην Συρία ήταν καθαρά ρητορικές. Η Χεζμπολάχ είναι πάντα σε συνεννόηση με την ιρανική κυβέρνηση, η οποία είναι φανερό πως επίσης συστήνει «αυτοσυγκράτηση». Υπάρχει, όμως, κίνδυνος να αλλάξει τακτική μετά την μονομερή αποχώρηση των ΗΠΑ από την συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.


Η επόμενη μέρα της απόφασης Τραμπ

Είναι ένας από τους λόγους που εξηγεί γιατί ο Γάλλος Πρόεδρος Μακρόν προσπαθούσε να αποτρέψει τον Πρόεδρο Τραμπ από την αμφιλεγόμενη απόφαση του. Με δεδομένη την αντιπαράθεση του Ιράν με το Ισραήλ και την Σαουδική Αραβία έχει κάθε λόγο να φοβάται το ξέσπασμα ενός νέου πολέμου στην Μέση Ανατολή. Ειδικά στον Λίβανο που έχει ιστορικό αιματηρών συγκρούσεων.

Για τον Τραμπ η μονομερής αποχώρηση των ΗΠΑ από την συμφωνία, είναι ένας τρόπος για να αναχαιτιστεί η αυξανόμενη επιρροή της Τεχεράνης στην Μέση Ανατολή. Αρχικά η αμερικανική κυβέρνηση σχεδίαζε να ανακοινώσει τις προθέσεις της για το μέλλον της συμφωνίας το ερχόμενο Σάββατο. Ίσως η εκλογική νίκη της Χεζμπολάχ να επίσπευσε τις εξελίξεις.

Πάντως σύμφωνα με νεότερες ανακοινώσεις της ιρανικής κυβέρνησης, η Τεχεράνη θα μείνει πιστή στην συμφωνία, την οποία υποστηρίζουν επίσης όλες οι χώρες της ΕΕ. Προηγουμένως το Ιράν δήλωνε πως χωρίς τις ΗΠΑ η συμφωνία «είναι νεκρή». Τώρα, όμως, βλέπουμε πως είναι έτοιμο για συνομιλίες με την Ρωσία, την Κίνα και τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Η αντιπαράθεση του είναι με την κυβέρνηση Τραμπ, όχι συλλήβδην με την Δύση, όπως στα χρόνια του Αγιοτολάχ Χομεϊνί.

Το πιθανότερο σενάριο είναι το Ιράν να εξακολούθησει να προκρίνει την πολιτική της «αυτοσυγκράτησης». Θεωρεί πως είναι προς το συμφέρον της Τεχεράνης η απομόνωση της Ουάσιγκτον από την διεθνή κοινότητα. Επομένως δεν πρέπει να αναμένουμε κάποια στρατιωτική πρόκληση από την Χεζμπολάχ, αν κρίνουμε την συνολικότερη στάση της οργάνωσης στο πρόσφατο παρελθόν. Οι συζητήσεις που θα ακολουθήσουν στον Λίβανο για τον σχηματισμό κυβέρνησης είναι ένας επιπλέον λόγος που θα αποτρέψει την οργάνωση από την περαιτέρω κλιμάκωση. Το κρίσιμο ερώτημα είναι εάν το Ισραήλ θα επιχειρήσει να προβοκάρει, αναλαμβάνοντας την πρωτοβουλία επιθετικών στρατιωτικών ενεργειών.

Ιράν

Μιχάλης Ψύλος στη Ναυτεμπορική: Επικίνδυνο το αμερικανικό κενό

Ο Μπάιντεν εμφανίστηκε ξαφνικά σε συνέντευξη Τύπου για να διορθώσει γκάφα του που εκτόξευσε στα ύψη τις τιμές του πετρελαίου

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο Μπάιντεν κάλεσε το Ισραήλ να εξετάσει άλλες εναλλακτικές και να απέχει από επιθέσεις σε ιρανικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις

 

Ο Μπάιντεν εμφανίστηκε ξαφνικά σε συνέντευξη Τύπου για να διορθώσει γκάφα του που εκτόξευσε στα ύψη τις τιμές του πετρελαίου

Γράφει ο Μιχάλης Ψύλος • psilosm@naftemporiki.gr

Ο πρόεδρος Μπάιντεν εμφανίστηκε ξαφνικά στη συνέντευξη Τύπου του Λευκού Οίκου για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της προεδρίας του. Για να διορθώσει μια «γκάφα» που είχε κάνει νωρίτερα, εκτοξεύοντας τις τιμές του πετρελαίου στα ύψη.

Ο Μπάιντεν κάλεσε το Ισραήλ να εξετάσει άλλες εναλλακτικές και να απέχει από επιθέσεις σε ιρανικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις. «Αν ήμουν στη θέση τους, θα σκεφτόμουν άλλες εναλλακτικές από το να χτυπήσω πετρελαιοπηγές», είπε χαρακτηριστικά.

Νωρίτερα πάντως, αυτή την εβδομάδα, ο Μπάιντεν, ενώ είχε ταχθεί κατά μιας επιδρομής στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της Τεχεράνης, είπε ότι «συζητάμε» την ιδέα μιας ισραηλινής επίθεσης σε ιρανικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις. Μια δήλωση που έκανε ο Μπάιντεν την ώρα που έμπαινε στο προεδρικό ελικόπτερο και από τον θόρυβο της έλικας ίσως να μην άκουσε καλά την ερώτηση των δημοσιογράφων. Ουδείς λοιπόν ήταν σίγουρος αν το εννοούσε ο Αμερικανός πρόεδρος ότι «συζητά» με το Ισραήλ το ενδεχόμενο μιας επίθεσης στο ιρανικό πετρέλαιο ή αν του «ξέφυγε». Δεν θα ήταν άλλωστε η πρώτη φραστική «γκάφα» του Μπάιντεν.

«Κατάφερε» όμως να πανικοβάλει την αγορά πετρελαίου και οι τιμές του μαύρου χρυσού έφτασαν κοντά στα 80 δολάρια το βαρέλι. Βυθίζοντας στην απόγνωση την παγκόσμια οικονομία αλλά και τις κεντρικές τράπεζες που αγωνίζονται να τιθασεύσουν τον πληθωρισμό στο 2%.

Αντίθετα, ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος για την προεδρία Ντόναλντ Τραμπ τάχθηκε αναφανδόν υπέρ της ισραηλινής επίθεσης στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν. «Χτυπήστε πρώτα τα πυρηνικά και ανησυχήστε για τα υπόλοιπα αργότερα», είπε ο Τραμπ σε προεκλογική συγκέντρωση στη Βόρεια Καρολίνα. « Ο μεγαλύτερος κίνδυνος που έχουμε, είναι τα πυρηνικά όπλα» του Ιράν συνέχισε ο Τραμπ.

Οσο για το Ισραήλ; Οι ένοπλες δυνάμεις του εκμεταλλεύονται το κενό και την αβεβαιότητα που υπάρχει στις ΗΠΑ ενα μήνα πριν τις προεδρικές εκλογές, για να εξαπολύσουν όσο το δυνατόν περισσότερες επιθέσεις.

Οι προεδρικές εκλογές έχουν γίνει μια ταινία δράσης και αγωνίας στην οποία η ίντριγκα για το αποτέλεσμα παραμένει εντελώς ζωντανή, μετά από πολλές απροσδόκητες ανατροπές σεναρίου. Τουλάχιστον, μέχρι να υπάρξει ο επόμενος πρόεδρος στις ΗΠΑ, είναι δύσκολο για την Ουάσιγκτον να πάρει την κατάσταση στα χέρια της, θέτοντας τουλάχιστον, όρια στις ισραηλινές ενέργειες.

Οι Ισραηλινοί θέλουν να ανοίξουν όλα τα μέτωπα, πιστεύοντας ότι αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή γιατί οι Αμερικανοί είναι απασχολημένοι με τις εκλογές και δεν μπορούν να ασκήσουν πίεση. Άλλωστε αυτό που φαίνεται τελικά, είναι ότι ο Μπάιντεν εκλιπαρεί τον Νετανιάχου να συγκρατηθεί.

Το Ισραήλ πιστεύει πώς έχει την ευκαιρία να εξαλείψει τη Χεζμπολάχ και να αλλάξει τη γεωπολιτική δομή της περιοχής, αποδυναμώνοντας την Τεχεράνη. Ο Νετανιάχου ποντάρει άλλωστε στην εκλογή του Τραμπ για να έχει λευκή επιταγή στην εφαρμογή των σχεδίων του για την αλλαγή του χάρτη στη Μέση Ανατολή.

Ο Τραμπ δεν ενδιαφέρεται μόνο για μια φωτογραφία στο γκαζόν του Λευκού Οίκου όπου θα υπογράφει πανηγυρικά με Άραβες και Ισραηλινούς ηγέτες κάποια ειρηνευτική συμφωνία ,όπως είχαν κάνει οι προηγούμενοι πρόεδροι. Ο Τραμπ θέλει να επαναφέρει την ιδέα της «Μεγάλης Μέσης Ανατολής» που σχεδιάστηκε από τον Τζόρτζ Μπους και τα «νεοσυντηρητικά» γεράκια του και τελικά συνετρίβη στις ερήμους του Αφγανιστάν και του Ιράκ.Μόνο που τώρα θα είναι το Ισραήλ που θα κάνει τη «βρώμικη δουλειά», αντί για τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Τραμπ ενδιαφερόταν μόνο για το αποτέλεσμα: μια φωτογραφία στο γκαζόν του Λευκού Οίκου όπου μπορούσε να την υπογράψει πανηγυρικά με Άραβες και Παλαιστίνιους ηγέτες, όπως είχαν κάνει οι προηγούμενοι πρόεδροι. Και μετά, το Νόμπελ Ειρήνης, ένα βραβείο για το οποίο είχε τις υπηρεσίες ενός γκρίζου ακροδεξιού Νορβηγού βουλευτή…

Συνέχεια ανάγνωσης

Ιράν

Οι Ισραηλινοί χτύπησαν διοικητικό κέντρο της Χεζμπολάχ μέσα σε τέμενος στον Νότιο Λίβανο! Με drone έγινε η επίθεση

Η πολεμική αεροπορία έπληξε τρομοκράτες της Χεζμπολάχ που επιχειρούσαν σε διοικητικό κέντρο που βρισκόταν μέσα σε τέμενος

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Μαχητές της Χεζμπολάχ έπληξε το Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2024 ο Ισραηλινός Στρατός μέσα σε τέμενος στον νότιο Λίβανο, στο πρώτο χτύπημα αυτού του είδους από τότε που ξεκίνησε η ανταλλαγή πυρών στα σύνορα μεταξύ της ισλαμιστικής οργάνωσης και των ισραηλινών δυνάμεων πριν από περίπου ένα χρόνο.

Η πολεμική αεροπορία έπληξε τρομοκράτες της Χεζμπολάχ που επιχειρούσαν σε διοικητικό κέντρο που βρισκόταν μέσα σε τέμενος στον νότιο Λίβανο

«Χθες, τη νύχτα…η πολεμική αεροπορία έπληξε τρομοκράτες της Χεζμπολάχ που επιχειρούσαν σε διοικητικό κέντρο που βρισκόταν μέσα σε τέμενος, δίπλα στο νοσοκομείο Σαλάχ Γκαντούρ, στον νότιο Λίβανο», ανακοίνωσε ο IDF.

Κατά την ίδια ανακοίνωση, «το διοικητικό κέντρο χρησιμοποιούνταν από τους τρομοκράτες της Χεζμπολάχ για τον σχεδιασμό και την εκτέλεση τρομοκρατικών επιθέσεων κατά» του ισραηλινού στρατού.

Το βράδυ της Παρασκευής το εθνικό πρακτορείο ειδήσεων του Λιβάνου μετέδωσε ότι η περίμετρος του νοσοκομείου Σαλάχ Γκαντούρ αποτέλεσε στόχο πυρών του «ισραηλινού πυροβολικού». Ο Μοχάμεντ Σλέιμαν, διευθυντής του νοσοκομείου, το οποίο διαχειρίζεται η Ισλαμική Επιτροπή Υγείας που πρόσκειται στη Χεζμπολάχ, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι επτά μέλη του ιατρικού προσωπικού τραυματίστηκαν από πυρά στο νοσοκομείο, προσθέτοντας ότι το κτίριο εκκενώθηκε.

Για επίθεση με drone σε διοικητικό κέντρο μέσα σε τζαμί κάνει λόγο ο IDF

O Ισραηλινός Στρατός ανέφερε, ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας χτύπησε στελέχη της Χεζμπολάχ σε ένα κέντρο διοίκησης που είναι ενσωματωμένο σε ένα τζαμί στο Μπιντ Τζμπέιλ του νότιου Λιβάνου, εντός του συγκροτήματος του νοσοκομείου Μάρτυρ Σαλάχ Γκαντούρ.

Το IDF λέει ότι η επίθεση με drone ήταν «ακριβής» και βασίστηκε σε πληροφορίες.

Σύμφωνα με τον στρατό, το δωμάτιο διοίκησης χρησιμοποιούνταν από τους στρατιώτες της Χεζμπολάχ «για να σχεδιάσουν και να πραγματοποιήσουν τρομοκρατικές ενέργειες εναντίον των στρατευμάτων του Ισραηλινού Στρατού και του κράτους του Ισραήλ».

Πριν πραγματοποιήσει το χτύπημα, ο Ισραηλινός Στρατός λέει ότι έστειλε γραπτά μηνύματα στους κατοίκους και κάλεσε αξιωματούχους στα κοντινά χωριά, «απαιτώντας να σταματήσουν αμέσως όλες οι τρομοκρατικές ενέργειες στο νοσοκομείο».

«Από την αρχή του πολέμου, και ακόμη περισσότερο από την αρχή της περιορισμένης χερσαίας δραστηριότητας στον νότιο Λίβανο, οι IDF καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες για να αποτρέψουν τη ζημιά μη εμπλεκόμενων αμάχων και πολιτικών υποδομών, σε αντίθεση με την κυνική χρήση του τρομοκράτη της Χεζμπολάχ. οργάνωση μη στρατιωτικών υποδομών, συμπεριλαμβανομένων βασικών κτιρίων, για την πραγματοποίηση τρομοκρατικών ενεργειών», προσθέτει σε ανακοίνωσή του το IDF.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ιράν

Kίνηση υψηλού ρίσκου του Ισραήλ! Δεν αποκλείει χτύπημα στα πυρηνικά του Ιράν ο Νετανιάχου – Πότε θα χτυπήσει;

Kίνηση υψηλού ρίσκου του Ισραήλ! Δεν αποκλείει χτύπημα στα πυρηνικά του Ιράν ο Νετανιάχου – Πότε θα χτυπήσει;

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ισραήλ – Ιράν: Την ώρα που ο Αμερικανός πρόεδρος ενθαρρύνει τον Ισραηλινό πρωθυπουργό να αποφύγει το πλήγμα στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Ιράν, μετά το άλμα της τάξης του 10% που είδαμε στις τιμές, και μόνο από το σενάριο μίας τέτοιας εξέλιξης, ο Νετανιάχου δεν θέλει να αποκλείσει τίποτα: ούτε καν την πιθανότητα ενός πλήγματος στις πυρηνικές εγκαταστάσεις – μία κίνηση που οι αναλυτές πιστεύουν ότι θα καταστήσει τον ολοκληρωτικό πόλεμο Ισραήλ – Ιράν αναπόφευκτο.

Αν η επίθεση του Ισραήλ στις πυρηνικές εγκαταστάσεις πετύχει, το Ιράν θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι θα επιχειρήσει άμεσα αντίποινα.

Κίνηση υψηλού ρίσκου

Πρόκειται από κάθε άποψη για μία κίνηση υψηλότατου ρίσκου εκ μέρους του Ισραήλ – από τη στιγμή μάλιστα που δεν θα έχει τη στήριξη των ΗΠΑ. Αν η επίθεση στις πυρηνικές εγκαταστάσεις πετύχει, η Τεχεράνη θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι θα επιχειρήσει άμεσα αντίποινα.

Αν η επίθεση αποτύχει (με δεδομένο ότι οι πυρηνικές εγκαταστάσεις είναι θαμμένες δεκάδες μέτρα κάτω από τη Γη), τότε η Τεχεράνη θα θελήσει να επιταχύνει το πυρηνικό της πρόγραμμα. Υπολογίζεται ότι θα ήταν θέμα λίγων εβδομάδων να φτάσει σε επίπεδα εμπλουτισμού ουρανίου, που θα της δώσουν στα χέρια της ένα πυρηνικό όπλο.

Σε περίπτωση ενός πλήγματος στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, το Ιράν δεν αποκλείεται να απαντήσει κλείνοντας τα Στενά του Ορμούζ και πληγώνοντας με τον τρόπο αυτό συνολικά τη Δύση και την παγκόσμια οικονομία.

Καθώς αποτελούν το πιο σημαντικό πέρασμα για τη μεταφορά του πετρελαίου στον κόσμο, θα βλέπαμε τις τιμές του μπρεντ να εκτινάσσονται στα 200 ή και στα 250 δολάρια το βαρέλι, τον πληθωρισμό να εκρήγνυται εκ νέου και τις κεντρικές τράπεζες να παλεύουν να βρουν πώς θα αντιμετωπίσουν το νέο κύμα ακρίβειας χωρίς να βυθίσουν τις οικονομίες σε ύφεση.

Πότε θα χτυπήσει το Ισραήλ

«Αν ήμουν στη θέση τους, θα σκεφτόμουν άλλες εναλλακτικές από το να χτυπήσω πετρελαϊκές εγκαταστάσεις», είπε ο Μπάιντεν σε δημοσιογράφους.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν έχουν καμία ενημέρωση ούτε για τη χρονική στιγμή της επίθεσης, αν και υπάρχουν υποψίες ότι το Ισραήλ θα θελήσει να απαντήσει επάνω στη μαύρη επέτειο της φριχτής τρομοκρατικής επίθεσης της Χαμάς (7 Οκτωβρίου 2023), δηλαδή νύχτα Κυριακής – ξημερώματα Δευτέρας. Ερωτηθείς σχετικά από το CNN, αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, απάντησε: «Είναι πραγματικά δύσκολο να πει κανείς εάν τα αντίποινα θα έρθουν στην 7η Οκτωβρίου. Ίσως και να θέλουν για διάφορους λόγους να αποφύγουν την εβδόμη του μήνα, οπότε θα μπορούσε να είναι και λίγο πριν ή λίγο μετά», είπε.

Ωστόσο ίσως το Ισραήλ θελήσει να «απαντήσει» επιλέγοντας τη συγκεκριμένη ημερομηνία στον ανώτατο ηγέτη του Ιράν, τον Αλί Χαμενεΐ, ο οποίος χθες, στο πρώτο του δημόσιο κήρυγμα από τον Ιανουάριο του 2024, χαρακτήρισε «νομιμοποιημένη» την επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ.

ΠΗΓΗ: Ναυτεμπορική

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή