Ακολουθήστε μας

Λίβανος

Λίβανος: Μπλόκο στις άδειες παραμονής υπαλλήλων του ΟΗΕ

Δημοσιεύτηκε

στις

Λόγω διαφωνιών με την υπηρεσία για το θέμα της επιστροφής των Σύρων προσφύγων

Ο Λίβανος ανακοίνωσε το μπλοκάρισμα των αδειών παραμονής υπαλλήλων της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (HCR), λόγω διαφωνιών με την υπηρεσία για το θέμα της επιστροφής των Σύρων προσφύγων.«Δόθηκαν οδηγίες στη διεύθυνση πρωτοκόλλου να αναστείλει, μέχρι νεωτέρας, τα αιτήματα για άδειες παραμονής όσον αφορά την Ύπατη Αρμοστεία», ανέφερε σε σχετική ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών του Λιβάνου. 
Η HCR «διασπείρει τον τρόμο στις ψυχές των προσφύγων επικαλούμενη την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία, τους κινδύνους ασφαλείας, το θέμα της κατοικίας και την αναστολή της βοήθειας του ΟΗΕ» σε περίπτωση επιστροφής.
Αξίζει να σημειωθεί πως ο Λίβανος φιλοξενεί τουλάχιστον 1,5 εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες από τους οποίους το ένα εκατομμύριο έχουν καταγραφεί από την HCR. 

Η απόφαση των λιβανικών αρχών αφορά τόσο τα νέα αιτήματα για άδειες παραμονής διαμονής όσο και την ανανέωση των αδειών παραμονής που έχουν δοθεί στη διευθύντρια της HCR στον Λίβανο, Μιρέιγ Ζιράρ, και την ομάδα της.


Είχε προηγηθεί έρευνα που διενήργησε το υπουργείο στην Άαρσαλ, μια πόλη στα σύνορα με τη Συρία όπου διαβιούν χιλιάδες πρόσφυγες, σύμφωνα με τις λιβανικές αρχές.

Ο επικεφαλής της λιβανικής διπλωματίας κατηγόρησε την Πέμπτη μέσω ανάρτηση στο Twitter την HCR ότι «τρομοκρατεί» τους Σύρους πρόσφυγες που έχουν καταγραφεί στον Λίβανο με σκοπό να εμποδίσει την επιστροφή τους στην πατρίδα τους.

Ο Γκεμπράν Μπασίλ κατηγόρησε την υπηρεσία του ΟΗΕ ότι «εργάζεται εναντίον της πολιτικής μιας κυρίαρχης χώρας , που βασίζεται στην άρνηση πολιτογράφησης και στην επιστροφή των προσφύγων στη γη τους».

«Παρά τις προειδοποιήσεις μας, η HCR συνεχίζει την πολιτική της που αποσκοπεί να ενσωματώσει τους πρόσφυγες στον Λίβανο», είπε ακόμη. Οι εντάσεις αυτές ήρθαν στο φως τον Απρίλιο όταν η υπηρεσία του ΟΗΕ αρνήθηκε να συμμετάσχει στη διαδικασία της επιστροφής 500 προσφύγων στη Συρία, την οποία οργάνωσαν οι λιβανικές σε συνεργασία με τις συριακές αρχές.

Οι εκκλήσεις ορισμένων Λιβανέζων αξιωματούχων για επιστροφή των Σύρων προσφύγων γίνονται όλο και πιο πιεστικές καθώς το καθεστώς ανέκτησε τους τελευταίους μήνες τον έλεγχο πολλών ανταρτοκρατούμενων περιοχών, κυρίως κοντά στην πρωτεύουσα Δαμασκό.

Το θέμα αυτό αναμένεται να περιληφθεί στις προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης του Λιβάνου η οποία δεν έχει σχηματιστεί ακόμη. Η HCR εκτιμά από την πλευρά της πως η ανθρωπιστική κατάσταση και οι συνθήκες ασφαλείας στη Συρία δεν είναι κατάλληλες για επιστροφή των προσφύγων και φοβάται αναγκαστικές αναχωρήσεις.

Ο πόλεμος στη Συρία, που ξέσπασε το 2011, έχει κοστίσει τη ζωή σε περισσότερους από 350.000 ανθρώπους και έχει οδηγήσει στην εξορία εκατομμύρια άλλους, με την πλειονότητα να έχει καταφύγει σε γειτονικές χώρες, κυρίως στην Τουρκία, στον Λίβανο και στην Ιορδανία.
ΒΗΜΑ

Ιράν

Μιχάλης Ψύλος στη Ναυτεμπορική: Επικίνδυνο το αμερικανικό κενό

Ο Μπάιντεν εμφανίστηκε ξαφνικά σε συνέντευξη Τύπου για να διορθώσει γκάφα του που εκτόξευσε στα ύψη τις τιμές του πετρελαίου

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο Μπάιντεν κάλεσε το Ισραήλ να εξετάσει άλλες εναλλακτικές και να απέχει από επιθέσεις σε ιρανικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις

 

Ο Μπάιντεν εμφανίστηκε ξαφνικά σε συνέντευξη Τύπου για να διορθώσει γκάφα του που εκτόξευσε στα ύψη τις τιμές του πετρελαίου

Γράφει ο Μιχάλης Ψύλος • psilosm@naftemporiki.gr

Ο πρόεδρος Μπάιντεν εμφανίστηκε ξαφνικά στη συνέντευξη Τύπου του Λευκού Οίκου για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της προεδρίας του. Για να διορθώσει μια «γκάφα» που είχε κάνει νωρίτερα, εκτοξεύοντας τις τιμές του πετρελαίου στα ύψη.

Ο Μπάιντεν κάλεσε το Ισραήλ να εξετάσει άλλες εναλλακτικές και να απέχει από επιθέσεις σε ιρανικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις. «Αν ήμουν στη θέση τους, θα σκεφτόμουν άλλες εναλλακτικές από το να χτυπήσω πετρελαιοπηγές», είπε χαρακτηριστικά.

Νωρίτερα πάντως, αυτή την εβδομάδα, ο Μπάιντεν, ενώ είχε ταχθεί κατά μιας επιδρομής στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της Τεχεράνης, είπε ότι «συζητάμε» την ιδέα μιας ισραηλινής επίθεσης σε ιρανικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις. Μια δήλωση που έκανε ο Μπάιντεν την ώρα που έμπαινε στο προεδρικό ελικόπτερο και από τον θόρυβο της έλικας ίσως να μην άκουσε καλά την ερώτηση των δημοσιογράφων. Ουδείς λοιπόν ήταν σίγουρος αν το εννοούσε ο Αμερικανός πρόεδρος ότι «συζητά» με το Ισραήλ το ενδεχόμενο μιας επίθεσης στο ιρανικό πετρέλαιο ή αν του «ξέφυγε». Δεν θα ήταν άλλωστε η πρώτη φραστική «γκάφα» του Μπάιντεν.

«Κατάφερε» όμως να πανικοβάλει την αγορά πετρελαίου και οι τιμές του μαύρου χρυσού έφτασαν κοντά στα 80 δολάρια το βαρέλι. Βυθίζοντας στην απόγνωση την παγκόσμια οικονομία αλλά και τις κεντρικές τράπεζες που αγωνίζονται να τιθασεύσουν τον πληθωρισμό στο 2%.

Αντίθετα, ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος για την προεδρία Ντόναλντ Τραμπ τάχθηκε αναφανδόν υπέρ της ισραηλινής επίθεσης στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν. «Χτυπήστε πρώτα τα πυρηνικά και ανησυχήστε για τα υπόλοιπα αργότερα», είπε ο Τραμπ σε προεκλογική συγκέντρωση στη Βόρεια Καρολίνα. « Ο μεγαλύτερος κίνδυνος που έχουμε, είναι τα πυρηνικά όπλα» του Ιράν συνέχισε ο Τραμπ.

Οσο για το Ισραήλ; Οι ένοπλες δυνάμεις του εκμεταλλεύονται το κενό και την αβεβαιότητα που υπάρχει στις ΗΠΑ ενα μήνα πριν τις προεδρικές εκλογές, για να εξαπολύσουν όσο το δυνατόν περισσότερες επιθέσεις.

Οι προεδρικές εκλογές έχουν γίνει μια ταινία δράσης και αγωνίας στην οποία η ίντριγκα για το αποτέλεσμα παραμένει εντελώς ζωντανή, μετά από πολλές απροσδόκητες ανατροπές σεναρίου. Τουλάχιστον, μέχρι να υπάρξει ο επόμενος πρόεδρος στις ΗΠΑ, είναι δύσκολο για την Ουάσιγκτον να πάρει την κατάσταση στα χέρια της, θέτοντας τουλάχιστον, όρια στις ισραηλινές ενέργειες.

Οι Ισραηλινοί θέλουν να ανοίξουν όλα τα μέτωπα, πιστεύοντας ότι αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή γιατί οι Αμερικανοί είναι απασχολημένοι με τις εκλογές και δεν μπορούν να ασκήσουν πίεση. Άλλωστε αυτό που φαίνεται τελικά, είναι ότι ο Μπάιντεν εκλιπαρεί τον Νετανιάχου να συγκρατηθεί.

Το Ισραήλ πιστεύει πώς έχει την ευκαιρία να εξαλείψει τη Χεζμπολάχ και να αλλάξει τη γεωπολιτική δομή της περιοχής, αποδυναμώνοντας την Τεχεράνη. Ο Νετανιάχου ποντάρει άλλωστε στην εκλογή του Τραμπ για να έχει λευκή επιταγή στην εφαρμογή των σχεδίων του για την αλλαγή του χάρτη στη Μέση Ανατολή.

Ο Τραμπ δεν ενδιαφέρεται μόνο για μια φωτογραφία στο γκαζόν του Λευκού Οίκου όπου θα υπογράφει πανηγυρικά με Άραβες και Ισραηλινούς ηγέτες κάποια ειρηνευτική συμφωνία ,όπως είχαν κάνει οι προηγούμενοι πρόεδροι. Ο Τραμπ θέλει να επαναφέρει την ιδέα της «Μεγάλης Μέσης Ανατολής» που σχεδιάστηκε από τον Τζόρτζ Μπους και τα «νεοσυντηρητικά» γεράκια του και τελικά συνετρίβη στις ερήμους του Αφγανιστάν και του Ιράκ.Μόνο που τώρα θα είναι το Ισραήλ που θα κάνει τη «βρώμικη δουλειά», αντί για τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Τραμπ ενδιαφερόταν μόνο για το αποτέλεσμα: μια φωτογραφία στο γκαζόν του Λευκού Οίκου όπου μπορούσε να την υπογράψει πανηγυρικά με Άραβες και Παλαιστίνιους ηγέτες, όπως είχαν κάνει οι προηγούμενοι πρόεδροι. Και μετά, το Νόμπελ Ειρήνης, ένα βραβείο για το οποίο είχε τις υπηρεσίες ενός γκρίζου ακροδεξιού Νορβηγού βουλευτή…

Συνέχεια ανάγνωσης

Κύπρος

ΥΠΕΞ: Απεγκλωβίστηκαν από το Λίβανο ακόμη 11 Έλληνες με τις οικογένειές τους

«Με μέριμνα της Πρεσβείας μας στη Λευκωσία και υπό τον συντονισμό της Μονάδας Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου Εξωτερικών, έξι εξ’ αυτών επαναπατρίστηκαν σήμερα στην Ελλάδα».

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ακόμη 11 Έλληνες πολίτες και μέλη των οικογενειών τους αναχώρησαν από τον Λίβανο και αφίχθησαν στη Λάρνακα με ναυλωμένη πτήση από την Κυπριακή Δημοκρατία και με τη συνδρομή των πρεσβειών Ελλάδας και Κύπρου στη Βηρυτό, όπως αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών σε ανάρτησή του στο Χ.

«Με μέριμνα της Πρεσβείας μας στη Λευκωσία και υπό τον συντονισμό της Μονάδας Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου Εξωτερικών, έξι εξ’ αυτών επαναπατρίστηκαν σήμερα στην Ελλάδα».

«Ευχαριστούμε την Κυπριακή Δημοκρατία για τη συμπαράσταση και την άμεση ανταπόκριση», προσθέτει το υπουργείο Εξωτερικών.

 

Συνέχεια ανάγνωσης

Ιράν

Οι Ισραηλινοί χτύπησαν διοικητικό κέντρο της Χεζμπολάχ μέσα σε τέμενος στον Νότιο Λίβανο! Με drone έγινε η επίθεση

Η πολεμική αεροπορία έπληξε τρομοκράτες της Χεζμπολάχ που επιχειρούσαν σε διοικητικό κέντρο που βρισκόταν μέσα σε τέμενος

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Μαχητές της Χεζμπολάχ έπληξε το Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2024 ο Ισραηλινός Στρατός μέσα σε τέμενος στον νότιο Λίβανο, στο πρώτο χτύπημα αυτού του είδους από τότε που ξεκίνησε η ανταλλαγή πυρών στα σύνορα μεταξύ της ισλαμιστικής οργάνωσης και των ισραηλινών δυνάμεων πριν από περίπου ένα χρόνο.

Η πολεμική αεροπορία έπληξε τρομοκράτες της Χεζμπολάχ που επιχειρούσαν σε διοικητικό κέντρο που βρισκόταν μέσα σε τέμενος στον νότιο Λίβανο

«Χθες, τη νύχτα…η πολεμική αεροπορία έπληξε τρομοκράτες της Χεζμπολάχ που επιχειρούσαν σε διοικητικό κέντρο που βρισκόταν μέσα σε τέμενος, δίπλα στο νοσοκομείο Σαλάχ Γκαντούρ, στον νότιο Λίβανο», ανακοίνωσε ο IDF.

Κατά την ίδια ανακοίνωση, «το διοικητικό κέντρο χρησιμοποιούνταν από τους τρομοκράτες της Χεζμπολάχ για τον σχεδιασμό και την εκτέλεση τρομοκρατικών επιθέσεων κατά» του ισραηλινού στρατού.

Το βράδυ της Παρασκευής το εθνικό πρακτορείο ειδήσεων του Λιβάνου μετέδωσε ότι η περίμετρος του νοσοκομείου Σαλάχ Γκαντούρ αποτέλεσε στόχο πυρών του «ισραηλινού πυροβολικού». Ο Μοχάμεντ Σλέιμαν, διευθυντής του νοσοκομείου, το οποίο διαχειρίζεται η Ισλαμική Επιτροπή Υγείας που πρόσκειται στη Χεζμπολάχ, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι επτά μέλη του ιατρικού προσωπικού τραυματίστηκαν από πυρά στο νοσοκομείο, προσθέτοντας ότι το κτίριο εκκενώθηκε.

Για επίθεση με drone σε διοικητικό κέντρο μέσα σε τζαμί κάνει λόγο ο IDF

O Ισραηλινός Στρατός ανέφερε, ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας χτύπησε στελέχη της Χεζμπολάχ σε ένα κέντρο διοίκησης που είναι ενσωματωμένο σε ένα τζαμί στο Μπιντ Τζμπέιλ του νότιου Λιβάνου, εντός του συγκροτήματος του νοσοκομείου Μάρτυρ Σαλάχ Γκαντούρ.

Το IDF λέει ότι η επίθεση με drone ήταν «ακριβής» και βασίστηκε σε πληροφορίες.

Σύμφωνα με τον στρατό, το δωμάτιο διοίκησης χρησιμοποιούνταν από τους στρατιώτες της Χεζμπολάχ «για να σχεδιάσουν και να πραγματοποιήσουν τρομοκρατικές ενέργειες εναντίον των στρατευμάτων του Ισραηλινού Στρατού και του κράτους του Ισραήλ».

Πριν πραγματοποιήσει το χτύπημα, ο Ισραηλινός Στρατός λέει ότι έστειλε γραπτά μηνύματα στους κατοίκους και κάλεσε αξιωματούχους στα κοντινά χωριά, «απαιτώντας να σταματήσουν αμέσως όλες οι τρομοκρατικές ενέργειες στο νοσοκομείο».

«Από την αρχή του πολέμου, και ακόμη περισσότερο από την αρχή της περιορισμένης χερσαίας δραστηριότητας στον νότιο Λίβανο, οι IDF καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες για να αποτρέψουν τη ζημιά μη εμπλεκόμενων αμάχων και πολιτικών υποδομών, σε αντίθεση με την κυνική χρήση του τρομοκράτη της Χεζμπολάχ. οργάνωση μη στρατιωτικών υποδομών, συμπεριλαμβανομένων βασικών κτιρίων, για την πραγματοποίηση τρομοκρατικών ενεργειών», προσθέτει σε ανακοίνωσή του το IDF.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή