Ακολουθήστε μας

Εξωτερική Πολιτική

Η πιο σημαντική εξέλιξη της τελευταίας δεκαετίας, που επηρεάζει την επιβίωση της Κύπρου και της Ελλάδας – Οι Κούρδοι της Συρίας αποκτούν αυτονομία

Δημοσιεύτηκε

στις

Πανικός στην Άγκυρα, που μιλάει για “συμφωνία προδοσίας” Άσαντ-ΡΚΚ

  • Αφρίν (φωτ.: EPA / Aref Tammawi)
Δεν είναι υπερβολή να πει κανείς ότι επικρατεί πανικός στην Τουρκία, μετά τη διαρροή πληροφοριών μέσω δημοσιευμάτων που επιβεβαιώνουν τους φόβους της Άγκυρας ότι οι ΗΠΑ και η Ρωσία έχουν συμφωνήσει στα σοβαρά ζητήματα στη Συρία και ως αποτέλεσμα αυτής της συμφωνίας, η Δαμασκός θα αναγνωρίζει ενός είδους αυτονομία στους Κούρδους της Συρίας.
Το θέμα είναι τεράστιο και η ίδια η Τουρκία το έχει αναγνωρίσει ως έναν σοβαρότατο κίνδυνο που μπορεί αν απειλήσει την εθνική της συνοχή και την εθνική της ακεραιότητα.
Φυσικά, το τελευταίο καρφί στο φέρετρο της φενάκης της «καθαρής Τουρκίας» θα μπει στην προσεχή συνάντηση Τραμπ-Πούτιν, όπου αναμένεται να οριστικοποιηθεί η μεταξύ τους συμφωνία για την επόμενη μέρα στη Συρία.
Μέχρι τότε, και μέχρι να οριστικοποιηθούν τα πράγματα, παραθέτουμε άρθρο της εφημερίδας Yeni Şafak (που έχει σοβαρές πηγές στην κυβέρνηση Ερντογάν και το τουρκικό κράτος) το οποίο αναφέρεται στο θέμα, και αφήνουμε ως… υπόλοιπο, για εξέταση προσεχώς, το θέμα της αποχώρησης της Τουρκίας από το Αφρίν και την Αλ Μπαμπ.
Σοβαρές εξελίξεις στη Συρία – Οι Κούρδοι αποκτούν αυτονομία
Με βάση το δημοσίευμα της Ελ Βατάν, κατά τις πρόσφατες συνομιλίες ΗΠΑ-Ρωσίας συζητήθηκε το θέμα της μετατροπής των δυνάμεων του PKK/PYD σε έμμισθο στρατό που θα υπάγεται στον εθνικό στρατό της Συρίας. Στο πλαίσιο αυτό παρατηρούνται ορισμένες εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, και ειδικά σ’ αυτήν που εκτείνεται ανατολικά του Ευφράτη. Η εφημερίδα El Vatan, που αποτελεί ημιεπίσημο όργανο του κόμματος Μπάαθ και της κυβέρνησης Άσαντ, επιβεβαίωσε ότι κορυφαία στελέχη του PKK/PYD βρίσκονται στη Δαμασκό, για επαφές με την κυβέρνηση.
Εντάθηκαν οι επαφές Κούρδων-Άσαντ μετά την ήττα στο Αφρίν
Οι στρατιωτικές δυνάμεις του PKK/PYD, που δραστηριοποιούνται ανατολικά του Ευφράτη, προετοιμάζονται να ενταχθούν ως ξεχωριστή δύναμη στον εθνικό στρατό της Συρίας. Σύμφωνα με το πλαίσιο των συζητήσεων, αν επιτευχθεί συμφωνία στην περιοχή που ελέγχουν οι Κούρδοι θα επαναλειτουργήσουν τα στρατολογικά γραφεία, θα αναρτηθούν και σημαίες της Συρίας, θα τοποθετούνται οι δημόσιοι υπάλληλοι από την κυβέρνηση της Δαμασκού, ενώ θα αναγνωριστούν ειδικά πολιτικά και στρατιωτικά δικαιώματα στους Κούρδους του PKK/PYD.
Ο υπουργός Πετρελαίων θα επιλέγεται από τους Κούρδους
Το καθεστώς που έχει αναγνωριστεί για τις δυνάμεις των Πεσμεργκά στο Ιράκ, μετά την έγκριση του συντάγματος του 2005, θα αναγνωριστεί καις τις δυνάμεις του YPG/PKK. Ο μισθός των στελεχών του PKK/PYD θα πληρώνεται από τη…
Η συνέχεια του άρθρου στο Pontos-news

Εξωτερική Πολιτική

Στο επίκεντρο η ελληνοαμερικανική συνεργασία σε συνάντηση του Μητσοτάκη με Αμερικανούς γερουσιαστές στα Χανιά

Στη συνάντηση πήραν μέρος συγκεκριμένα οι Jerry Moran, Susan Collins, John Boozman, John Cornyn, John Hoeven, που συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, στις Επιτροπές Κατανομής Πόρων, Πληροφοριών και Ενέργειας της Γερουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Πρωινό εργασίας στην οικία του στα Χανιά με ομάδα Αμερικανών Γερουσιαστών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος είχε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια και του πρέσβη των ΗΠΑ, Τζορτζ Τσούνης.

Στη συνάντηση πήραν μέρος συγκεκριμένα οι Jerry Moran, Susan Collins, John Boozman, John Cornyn, John Hoeven, που συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, στις Επιτροπές Κατανομής Πόρων, Πληροφοριών και Ενέργειας της Γερουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά τη διάρκεια της συνάντησης «συζητήθηκε το εξαιρετικό επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συνεργασίας, καθώς και ο ρόλος της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η Ελλάδα και στον ρόλο της στην ανάπτυξη του Κάθετου Διαδρόμου ενέργειας και στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Διχασμός για το αν το Ισραήλ θα χτυπήσει τα πυρηνικά του Ιράν

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου 2024

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου 2024

Θέματα Εκπομπής 4ης Οκτωβρίου 2024
1. Το δίδυμο Μητσοτάκη-Γεραπετρίτη επιμένει στο λάθος με την Τουρκία
2. Διχασμένες οι απόψεις για το αν το Ισραήλ θα χτυπήσει τα πυρηνικά του Ιράν 18:25
3. ΗΠΑ: Απανωτά σκάνδαλα του συζύγου της Χάρις ρίχνουν σκιά στον προεκλογικό της αγώνα 45:10
4. Ρωσία-Ουκρανία: Ο Ζελένσκι τα βάζει με τη Δύση 49:00

Συνέχεια ανάγνωσης

Ενεργειακά

Τα Νέα: Εξελίξεις στο Αιγαίο! Μία ευκαιρία, μία παγίδα και οι χάρτες

Δημοσίευμα στα Νέα επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Δημοσίευμα στα Νέα επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

Στην πρόσφατη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη έγινε γνωστό, ότι οι ηγέτες Ελλάδας και Τουρκίας εδωσαν εντολή «διερεύνησης» για εκκίνηση των συζητήσεων περί υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ στους Υπουργούς Εξωτερικών της κάθε χώρας, Γιώργο Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν αντίστοιχα.

Την αποκάλυψη είχε κάνει ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, σε δηλώσεις του από τη Νέα Υόρκη, επισημαίνοντας, ότι «είναι αναγκαίο σήμερα, περισσότερο από ποτέ, όταν βρισκόμαστε σε μια περιοχή, η οποία βάλλεται από διαρκείς γεωπολιτικούς κινδύνους και εν μέσω δύο πολέμων, να υπάρχουν σχέσεις κατανόησης και καλής γειτονίας». 

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας θα επισκεφθεί το επόμενο διάστημα την Ελλάδα, έτσι ώστε να προετοιαστεί το Ανώτατο Συμβούλιο και να συντονιστούν όλες τις αναγκαίες ενέργειες.

Το δημοσίευμα των Νέων

Το Σάββατο σε πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της που τιτλοφορείται ως “Εξελίξεις στο Αιγαίο” η εφημερίδα “Τα Νέα” επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία επιθυμεί να συζητήσει για οριοθέτηση βάσει του δικαίου της Θάλασσας.

“Εναν νέο δρόμο στον ελληνοτουρκικό διάλογο σηματοδοτεί η πληροφορία ότι η Αγκυρα αποδέχεται να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

• Μετά την Παλαιστίνη και η χώρα μας κινδυνεύει από την ανυπαρξία επαρκούς χαρτογράφησης

• Ποια είναι η παγίδα

Η νέα φάση στα ελληνοτουρκικά ζητήματα θέτει και νέα ερωτήματα ως προς της διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων! Στο εγγύς ιστορικό παρελθόν στην ευρύτερη περιοχή μας, έχουν διεξαχθεί ανάλογες διαπραγματεύσεις, στις οποίες μπορούμε να ανατρέξουμε ως προς το δέον ή το μη δέον γενέσθαι στα καθ΄ημάς κρίσιμα διακυβεύματα”, αναφέρει μεταξύ άλλων το δημοσίευμα των Νέων.

 

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή