Ακολουθήστε μας

Εξωτερική Πολιτική

Εκλογή μουφτή – Άλλη μια αυτοκτονική προδιάθεση της ελληνικής κυβέρνησης

Δημοσιεύτηκε

στις

 Ι. Μ. Κονιδάρης* 
Τέτοιες μέρες το μακρινό 1990, για την ακρίβεια παραμονή Χριστουγέννων(!), η τότε κυβέρνηση, πιεζόμενη, σχεδόν συρόμενη, από επικείμενη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου κατά της Ελλάδος, ακολουθώντας την πεπατημένη σε τέτοιες περιστάσεις, μια και η Βουλή είχε κλείσει για τις διακοπές, εξέδιδε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου «Περί Μουσουλμάνων Θρησκευτικών Λειτουργών», την οποία στη συνέχεια κύρωσε ο Ν. 1920/1991, που ισχύει και σήμερα…
Αιφνιδίως (;) την παρελθούσα εβδομάδα, την ίδια ώρα που στη Βουλή συζητείται ο περιορισμός της εφαρμογής του μουσουλμανικού δικαίου, της λεγόμενης «σαρίας», στη μουσουλμανική μειονότητα, και επιχειρείται ένας άτολμος εκσυγχρονισμός με την εφαρμογή της μόνον εάν συμφωνούν τα μέρη, τέθηκε ζήτημα εκλογής μουφτή, και μάλιστα τονίστηκε από τον αρμόδιο υπουργό ότι αυτό που μένει να εξετασθεί είναι ποιοι θα αποτελούν το εκλεκτορικό σώμα...
Ομολογώ ότι δεν αντιλαμβάνομαι πώς θα προχωρήσουμε στη θέσπιση της εκλογής του μουφτή, ενόσω αυτός θα εξακολουθεί να έχει δικαστικά καθήκοντα, καλούμενος να εφαρμόσει τη σαρία, έστω και προαιρετικώς, εάν τελικώς ψηφιστεί η προτεινόμενη κολοβή αυτή νομοθετική ρύθμιση…
Εκείνο, όμως, που με ανησυχεί ιδιαίτερα είναι ότι έγινε σύνδεση της εκλογής μουφτή με την εκλογή του Οικουμενικού Πατριάρχη και μάλιστα σύγκριση των εκλεκτορικών σωμάτων. Αυτή η σύγκριση έγινε και στις δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας κατά τη σύντομη παραμονή του στη Αθήνα, πριν επισκεφθεί τους «ομοεθνείς» του, όπως τους αποκάλεσε, στη Θράκη, ο οποίος μάλιστα έκανε λόγο για «αρχιμουφτή» που προβλεπόταν στη Συνθήκη των Αθηνών του 1913, πριν από την ανταλλαγή των πληθυσμών, μετά τη Συνθήκη της Λωζάννης.
Λησμονείται, προφανώς, ότι η Τουρκία παγίως θεωρεί το Οικουμενικό Πατριαρχείο όχι ως νομικό πρόσωπο δημοσίου διεθνούς δικαίου, αλλά ως το «Πατριαρχείο των Ρωμιών» (Rum Patrikhanesi) και το υπάγει στη δικαιοδοσία του νομάρχη Κωνσταντινουπόλεως.
Λησμονείται, επίσης, ότι η διαδικασία εκλογής «Αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως, Νέας Ρώμης και Οικουμενικού Πατριάρχη», μετά τον περιορισμό των αρμοδιοτήτων του Πατριαρχείου από το 1923 σε αυστηρώς θρησκευτικά πλαίσια, έχει ασφυκτικώς προσδιοριστεί από την απόφαση του νομάρχη Istanbul (tezkere) υπ’ αριθ. 1092 του έτους 1923, συμπληρώθηκε δε με την οδηγία (talimat) του έτους 1970, βασικό στοιχείο της οποίας είναι η δυνατότητα του νομάρχη να διαγράφει από τον κατάλογο των υποψηφίων, αναιτιολογήτως, όσους κρίνει «μη καταλλήλους» για το αξίωμα.
Η δυνατότητα, εξάλλου, που πράγματι δόθηκε το 2009 από την τουρκική κυβέρνηση , την οποία όλως επιλεκτικώς και προσφυώς πρόβαλε ο πρόεδρος Ερντογάν, να χορηγηθεί τουρκική υπηκοότητα και σε άλλους ιεράρχες του Θρόνου, δεν επιλύει τα ζητήματα καθώς προκειμένης εκλογής πατριάρχη το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι έχουν οι ιεράρχες εκείνοι που όχι μόνο είναι τούρκοι υπήκοοι, αλλά και ασκούν τα καθήκοντά τους εντός της τουρκικής επικράτειας….
Η αποσπασματικότητα και προχειρότητα με την οποία τίθενται προς συζήτηση τόσο σύνθετα και αλληλένδετα ζητήματα φοβούμαι ότι επιδεινώνεται σοβαρώς από το γεγονός της συντρέχουσας αρμοδιότητας δύο υπουργών, του υπουργού Παιδείας που είναι αρμόδιος για τις μουφτείες και του υπουργού Εξωτερικών που είναι αρμόδιος για το Πατριαρχείο…!
Είθε να γνωρίζει η αριστερά τι ποιεί η δεξιά!
*Ο Ι. Μ. Κονιδάρης είναι ομότιμος καθηγητής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών
Δημοσιεύθηκε στα ΝΕΑ τις 18/12/2017

Εξωτερική Πολιτική

Στο επίκεντρο η ελληνοαμερικανική συνεργασία σε συνάντηση του Μητσοτάκη με Αμερικανούς γερουσιαστές στα Χανιά

Στη συνάντηση πήραν μέρος συγκεκριμένα οι Jerry Moran, Susan Collins, John Boozman, John Cornyn, John Hoeven, που συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, στις Επιτροπές Κατανομής Πόρων, Πληροφοριών και Ενέργειας της Γερουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Πρωινό εργασίας στην οικία του στα Χανιά με ομάδα Αμερικανών Γερουσιαστών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος είχε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια και του πρέσβη των ΗΠΑ, Τζορτζ Τσούνης.

Στη συνάντηση πήραν μέρος συγκεκριμένα οι Jerry Moran, Susan Collins, John Boozman, John Cornyn, John Hoeven, που συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, στις Επιτροπές Κατανομής Πόρων, Πληροφοριών και Ενέργειας της Γερουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά τη διάρκεια της συνάντησης «συζητήθηκε το εξαιρετικό επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συνεργασίας, καθώς και ο ρόλος της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η Ελλάδα και στον ρόλο της στην ανάπτυξη του Κάθετου Διαδρόμου ενέργειας και στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Διχασμός για το αν το Ισραήλ θα χτυπήσει τα πυρηνικά του Ιράν

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου 2024

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου 2024

Θέματα Εκπομπής 4ης Οκτωβρίου 2024
1. Το δίδυμο Μητσοτάκη-Γεραπετρίτη επιμένει στο λάθος με την Τουρκία
2. Διχασμένες οι απόψεις για το αν το Ισραήλ θα χτυπήσει τα πυρηνικά του Ιράν 18:25
3. ΗΠΑ: Απανωτά σκάνδαλα του συζύγου της Χάρις ρίχνουν σκιά στον προεκλογικό της αγώνα 45:10
4. Ρωσία-Ουκρανία: Ο Ζελένσκι τα βάζει με τη Δύση 49:00

Συνέχεια ανάγνωσης

Ενεργειακά

Τα Νέα: Εξελίξεις στο Αιγαίο! Μία ευκαιρία, μία παγίδα και οι χάρτες

Δημοσίευμα στα Νέα επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Δημοσίευμα στα Νέα επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

Στην πρόσφατη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη έγινε γνωστό, ότι οι ηγέτες Ελλάδας και Τουρκίας εδωσαν εντολή «διερεύνησης» για εκκίνηση των συζητήσεων περί υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ στους Υπουργούς Εξωτερικών της κάθε χώρας, Γιώργο Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν αντίστοιχα.

Την αποκάλυψη είχε κάνει ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, σε δηλώσεις του από τη Νέα Υόρκη, επισημαίνοντας, ότι «είναι αναγκαίο σήμερα, περισσότερο από ποτέ, όταν βρισκόμαστε σε μια περιοχή, η οποία βάλλεται από διαρκείς γεωπολιτικούς κινδύνους και εν μέσω δύο πολέμων, να υπάρχουν σχέσεις κατανόησης και καλής γειτονίας». 

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας θα επισκεφθεί το επόμενο διάστημα την Ελλάδα, έτσι ώστε να προετοιαστεί το Ανώτατο Συμβούλιο και να συντονιστούν όλες τις αναγκαίες ενέργειες.

Το δημοσίευμα των Νέων

Το Σάββατο σε πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της που τιτλοφορείται ως “Εξελίξεις στο Αιγαίο” η εφημερίδα “Τα Νέα” επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία επιθυμεί να συζητήσει για οριοθέτηση βάσει του δικαίου της Θάλασσας.

“Εναν νέο δρόμο στον ελληνοτουρκικό διάλογο σηματοδοτεί η πληροφορία ότι η Αγκυρα αποδέχεται να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

• Μετά την Παλαιστίνη και η χώρα μας κινδυνεύει από την ανυπαρξία επαρκούς χαρτογράφησης

• Ποια είναι η παγίδα

Η νέα φάση στα ελληνοτουρκικά ζητήματα θέτει και νέα ερωτήματα ως προς της διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων! Στο εγγύς ιστορικό παρελθόν στην ευρύτερη περιοχή μας, έχουν διεξαχθεί ανάλογες διαπραγματεύσεις, στις οποίες μπορούμε να ανατρέξουμε ως προς το δέον ή το μη δέον γενέσθαι στα καθ΄ημάς κρίσιμα διακυβεύματα”, αναφέρει μεταξύ άλλων το δημοσίευμα των Νέων.

 

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή