Ακολουθήστε μας

ΙΣΤΟΡΙΚΑ

Ξετυλίγοντας τον γρίφο του Στάλιν

Δημοσιεύτηκε

στις

prolipsi_331
Ο Ιωσήφ Στάλιν (τρίτος από δεξιά) με κυβερνητικούς αξιωματούχους –ανάμεσά τους και ο Νικίτα Χρουστσόφ (δεύτερος από αριστερά)– παρακολουθούν στρατιωτική παρέλαση κατά τη 19η επέτειο της Ρωσικής Επανάστασης, το 1936.
Γιώργος Τσακνιάς*
Τα παιδιά που γεννήθηκαν στα τέλη του 1989, όταν κατεδαφιζόταν το Τείχος του Βερολίνου –και, μαζί του, ο κόσμος όπως τον ξέραμε–, του χρόνου κλείνουν τα τριάντα· χρονικό διάστημα ικανό, κατά κανόνα, προκειμένου να μπορεί κανείς να αντιμετωπίσει το παρελθόν ως ιστορία.
Σχεδόν μία γενιά, λοιπόν, μετά την κατάρρευση του «υπαρκτού σοσιαλισμού», μεταφράστηκαν και εκδόθηκαν στα ελληνικά δύο σύγχρονα βιβλία, που επιχειρούν να προσεγγίσουν με φρέσκια ματιά τον Στάλιν, τον κύκλο των στενών συνεργατών του και το σταλινικό καθεστώς, το οποίο διαμόρφωσε εν πολλοίς τον «σύντομο εικοστό αιώνα». Από τις εκδόσεις Πατάκη κυκλοφόρησε το βιβλίο του Ουκρανού ιστορικού Ολέγκ Χλεβνιούκ «Στάλιν, μια νέα βιογραφία», σε μετάφραση Πέτρου Γεωργίου, ενώ στο Μεταίχμιο οφείλουμε την έκδοση της μελέτης «Οι σύμβουλοι του Στάλιν», της Αυστραλέζας ιστορικού Σίλα Φιτζπάτρικ, σε μετάφραση Γιώργου Μπαρουξή.

Πέρα από τη χρονική απόσταση, είναι πολύ σημαντικό ότι οι έρευνες πλέον βασίζονται σε πλούσια δεδομένα πρωτογενών πηγών, καθώς τα αρχεία της ΕΣΣΔ, που άρχισαν σταδιακά να ανοίγουν στην έρευνα ήδη επί Γκορμπατσόφ, πέρασαν από το 1991 στα Κρατικά Αρχεία της Ρωσικής Ομοσπονδίας και είναι πλέον διαθέσιμα· όχι όλα ανεξαιρέτως (και σε ποια χώρα επιτρέπεται πλήρης πρόσβαση στα αρχεία των μυστικών υπηρεσιών;). Πάντως άνοιξε το μεγαλύτερο μέρος και κυρίως σημαντικές ενότητες, μεταξύ αυτών το προσωπικό αρχείο του Στάλιν. Σε κάθε περίπτωση, όπως λέει στην εισαγωγή του ο Χλεβνιούκ, οι ιστορικοί έχουν αρχίσει να αντεπεξέρχονται στον «αρχειακό κατακλυσμό» των αρχών της δεκαετίας του ’90 – κι αυτό έχει ως αποτέλεσμα ότι η ΕΣΣΔ παύει να αποτελεί «έναν γρίφο, τυλιγμένο μέσα σε ένα μυστήριο, κρυμμένο σ’ ένα αίνιγμα», όπως εύστοχα χαρακτήρισε ο Ουίνστον Τσώρτσιλ το μυστικοπαθές και κλειστό σταλινικό κράτος, το μακρινό 1939.

Κειμενική ματριόσκα
Ο Χλεβνιούκ, μάλλον η σημαντικότερη σύγχρονη αυθεντία σχετικά με τον Στάλιν, επιχειρεί –νομίζω επιτυχώς– να συντάξει μια βιογραφία βασισμένη στο πλούσιο πρωτογενές υλικό, κρατώντας αποστάσεις από «ψευδοεπιστημονικά έργα υπεράσπισης», από θετικές ή αρνητικές «μυθολογίες» (που ενδεχομένως βασίζονται σε μαρτυρίες και απομνημονεύματα συγχρόνων του δικτάτορα, χωρίς όμως να μπορούν να διασταυρωθούν με βάση άλλα τεκμήρια) και κυρίως από τις ποικίλες «διακριτικές αναθεωρήσεις» πρόσφατων απολογητών του Στάλιν, που δεν αρνούνται τα εγκλήματα του καθεστώτος του αλλά καταφεύγουν σε τεχνάσματα για μεταφορά της ευθύνης σε άλλους αυτουργούς ή επινοούν ιστορικές «αναγκαιότητες» που τα καθιστούσαν «αναπόφευκτα» (θεωρία του «σταλινικού εκσυγχρονισμού»). Ο Χλεβνιούκ επέλεξε για το βιβλίο του μια δομή που ο ίδιος χαρακτηρίζει «ένα είδος κειμενικής ματριόσκα ή μπάμπουσκα. Η μία εννοιολογική αλυσίδα εξετάζει την προσωπικότητα και το σύστημα διακυβέρνησης του Στάλιν με φόντο τις τελευταίες του μέρες. Η άλλη, πιο συμβατικά χρονολογική, διανύει με τη σειρά τα κύρια στάδια του βίου του».
Η Φιτζπάτρικ καταπιάνεται με ένα θέμα πρωτότυπο και εξαιρετικά ενδιαφέρον: την ομάδα των στενών συνεργατών (αποκλειστικά ανδρών) του Στάλιν, τη «στάλινσκαγια κομάντα» –Αντρέγιεφ, Βοροσίλοφ, Ορτζονίκιτζε, Καγκανόβιτς, Μολότοφ, Μαλενκόφ, Μικογιάν, Μπέρια, Χρουστσόφ κ.ά.–, που διαμορφώθηκε στα χρόνια της εσωκομματικής πάλης, στη δεκαετία του ’20, παρέμεινε λίγο πολύ σταθερή για πάνω από τρεις δεκαετίες και απέδειξε την αποτελεσματικότητά της όταν μπόρεσε να ασκήσει την εξουσία και χωρίς τον Στάλιν, από τον θάνατό του το 1953 μέχρι το 1957, οπότε ο Χρουστσόφ αισθάνθηκε αρκετά ισχυρός ώστε να τη διαλύσει. Η Φιτζπάτρικ καταρρίπτει τον μύθο περί άχρωμων και άβουλων πειθήνιων οργάνων και αποδεικνύει πως ναι μεν ήταν αδιαφιλονίκητη η εξουσία του Στάλιν επί των υφισταμένων του, τους οποίους φρόντιζε να ταπεινώνει και να τρομοκρατεί τακτικά, πλην όμως, σε αντίθεση με τον Χίτλερ και τον Μουσολίνι, ο Σοβιετικός δικτάτορας είχε επιλέξει στελέχη με σημαντικές πολιτικές και διοικητικές ικανότητες, τα οποία είχαν και ασκούσαν πραγματική εξουσία: η ομάδα χρειαζόταν τον Στάλιν, αλλά και ο Στάλιν χρειαζόταν την ομάδα.
Φαίνεται όμως πως τον Στάλιν αισθάνονται πως τον χρειάζονται πολλοί και στη σημερινή Ρωσία. Αρκεί μια γενιά προκειμένου η «νοσταλγία» για μια –φαντασιακή, πλέον– σοβιετική αυτοκρατορία να καλύψει τη φρίκη της συλλογικής μνήμης για τον Μεγάλο Τρόμο της περιόδου 1936-38; Σε δημοσκοπήσεις των τελευταίων δύο ετών, πάντως, περισσότεροι από τους μισούς Ρώσους απαντούν πως θα επιθυμούσαν την επανασύσταση της ΕΣΣΔ και πως θεωρούν τον Ιωσήφ Στάλιν «θετική ιστορική μορφή».
H «χιλιόχρονη ιστορία»
«Το μέλλον είναι εύκολο να το προβλέψει κανείς», έλεγε ένα παλιό αντισοβιετικό ανέκδοτο, «αλλά το παρελθόν αλλάζει διαρκώς». Ο Πούτιν αυτοπροσώπως έχει φροντίσει να γραφτεί η «χιλιόχρονη ιστορία» της Ρωσίας, η οποία αποτελείται από σειρά βιογραφιών σημαντικών προσωπικοτήτων εντελώς διαφορετικών μεταξύ τους, με μοναδικό κριτήριο επιλογής την «πατριωτική» τους σημασία. Στην ιστορία αυτή δεν χωρούν ήττες ή αμφιταλαντεύσεις, μόνο νίκες. Το σημερινό καθεστώς της Ρωσίας παρουσιάζεται ως φυσική (αναπόφευκτη) κατάληξη, ως κορύφωση της «χιλιόχρονης ιστορίας». Κεντρική θέση στην αφήγηση αυτή κατέχει ο «Μεγάλος Πατριωτικός Πόλεμος», όπως αποκαλούν οι Ρώσοι τον Β΄ Παγκόσμιο.

Γεωργιανός νοσταλγός του Στάλιν, στη γενέτειρά του, Γκόρι, κατά την επέτειο των 60 χρόνων από τον θάνατο του Σοβιετικού ηγέτη, το 2013.
Ο Χλεβνιούκ παρατηρεί πολύ σωστά ότι «η νίκη του 1945 (σ.σ.: των Σοβιετικών επί των Ναζί) αποτέλεσε παράγοντα νομιμοποίησης του σταλινικού καθεστώτος και των καθεστώτων των διαδόχων του επί δεκαετίες μετά τον πόλεμο» (σ. 403). Θα μπορούσαμε να προσθέσουμε ότι αυτό εξακολουθεί να ισχύει και επί Πούτιν: μόλις τον περασμένο Ιανουάριο, απαγορεύτηκε στη Ρωσία, στη Λευκορωσία, στο Καζακστάν και στην Κιργιζία η ταινία του Αρμάντο Ιανούτσι «Ο θάνατος του Στάλιν», με το σκεπτικό, μεταξύ άλλων, ότι αποτελεί ύβρη απέναντι στους νεκρούς και στους εν ζωή βετεράνους του Β΄ Παγκοσμίου.
Βεβαίως, όταν βάζεις δίπλα δίπλα στο εικονοστάσι τσάρους, κομμουνιστές, μητροπολίτες και κοσμοναύτες, καταπατάς κάθε έννοια λογικής και κάθε κανόνα της ιστορικής επιστήμης. Το κάνεις, ωστόσο, αφενός γιατί το χρειάζεσαι (για να προσδώσεις κύρος στην εξουσία σου) αφετέρου γιατί μπορείς (αφού είσαι ο Πούτιν). Σε άρθρο του με τίτλο «Ο Πούτιν ως ιστορικός» (Φεβρουάριος 2017), ο Ιγκορ Τορμπακόφ του Πανεπιστημίου της Ουψάλας υπενθυμίζει ένα απόλυτα ταιριαστό απόσπασμα από το «Πνιν» (1957) του Ναμπόκοφ: «Για κάποιους η ιδανική Ρωσία αποτελείται από Κόκκινο Στρατό, ελέω Θεού Ηγεμόνα, κολχόζ, ανθρωπομορφισμό, ορθοδοξία και μπόλικα υδροηλεκτρικά εργοστάσια».
Υπό μία έννοια, λοιπόν, έχει δίκιο ο Πούτιν: η ρωσική αυτοκρατορική συνέχεια είναι πραγματική και ιστορικά σαφής. Και ο Στάλιν εξάλλου είχε αναγνωρίσει εγκαίρως τη σημασία της τσαρικής κληρονομιάς και είχε διατυπώσει ρητώς την άποψη ότι οι μπολσεβίκοι όφειλαν να διατηρήσουν και να επεκτείνουν την αχανή αυτοκρατορία που κληρονόμησαν. Ας μην ξεχνάμε πως ο Στάλιν, υπό τον κίνδυνο της ναζιστικής απειλής, εγκατέλειψε την ιδεολογία του προλεταριακού διεθνισμού και στράφηκε στο παρελθόν του ρωσικού πατριωτισμού, ενώ μάλιστα ο ίδιος ήταν Γεωργιανός: επέστρεψε στην παράδοση, στα σύμβολα και στους ήρωες του ηρωικού παρελθόντος –τον Μεγάλο Πέτρο, τον Αλέξανδρο Νιέφσκι και τον Ιβάν τον Τρομερό (διόλου τυχαία, οι τελευταίοι υπήρξαν ήρωες εξαιρετικών ταινιών του Αϊζενστάιν το 1938 και το 1945 αντίστοιχα)– και προχώρησε στη, μερική έστω, αποκατάσταση της Ρωσικής Εκκλησίας.
Η ρωσική εθνότητα
Μετά τον πόλεμο, ακολούθησε η επιβολή κομμουνιστικών καθεστώτων στην Ανατολική Ευρώπη και η ενίσχυση της πρωτοκαθεδρίας της ρωσικής εθνότητας εντός της πολυπολιτισμικής ΕΣΣΔ, με τη χρήση διώξεων, εκτελέσεων και βίαιης μετακίνησης πληθυσμών (διαδικασία που είχε αρχίσει από τη δεκαετία του 1930). Μέσα στον περίφημο «Νέο Σοβιετικό Ανθρωπο», τον οποίο το σταλινικό καθεστώς πάσχιζε να κατασκευάσει με λίγα καρότα για τη νομενκλατούρα και μπόλικο μαστίγιο για τους προλετάριους, κρυβόταν σαν σε μπάμπουσκα ο «Παλιός καλός Ρώσος ιμπεριαλιστής», κι αυτό υπήρξε ένας από τους παράγοντες που επέφεραν το τέλος της ΕΣΣΔ: «Σύμφωνα με τον Τζέφρι Χόσκινγκ», παρατηρεί ο Χλεβνιούκ, «το “ρωσικό ζήτημα”, που γεννήθηκε από την αντιφατική θέση της πολυπληθέστερης εθνότητας, των Ρώσων –ταυτόχρονα το προπύργιο της σοβιετικής αυτοκρατορίας κι ένα από τα κύρια θύματά της–, προήγαγε την αστάθεια και τελικά κατέστρεψε τη Σοβιετική Ενωση» (σ. 407).
* Ο κ. Γιώργος Τσακνιάς είναι ιστορικός.
Καθημερινή

Επος 40 - Μάχη οχυρών - Μάχη της Κρήτης - Αντίσταση - Κατοχή - Εμφύλιος

D-Day: Η αρχή του τέλους για τους Ναζί «ξεκίνησε» από τις γαλλικές ακτές

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο όρος D-Day είναι γνωστός και άρρηκτα συνδεδεμένος με μια από τις πιο ιστορικές ημέρες του 20ου αιώνα, αυτή της απόβασης των Συμμάχων στη Νορμανδία κατά την διάρκεια του Β’ ΠΠ, σαν σήμερα στις 5 Ιουνίου του 1944.

Η απόβαση στη Νορμανδία ανέτρεψε τα δεδομένα στο ευρωπαϊκό θέατρο επιχειρήσεων των Συμμάχων ενάντια στην γερμανική πολεμική μηχανή, που για πολλούς θεωρείται ως η «αρχή του τέλους» για τους Ναζί στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ποιο το υπόβαθρο πριν την απόβαση

Οι διαφωνίες των Συμμάχων για το αν θα έπρεπε να ασκηθεί πίεση από Νότο προς Βορρά ή να γίνει απόβαση μέσω Μάγχης, προκειμένου να ηττηθεί η Γερμανία, λύθηκαν στη Διάσκεψη της Τεχεράνης (28 Νοεμβρίου – 1 Δεκεμβρίου 1943). Ο Στάλιν, υποστηριζόμενος από τις ΗΠΑ, επέμενε ότι η εισβολή στη Γαλλία ήταν ο μόνος τρόπος να ηττηθεί η Γερμανία.

Τον Ιανουάριο του 1944 άρχισε να προετοιμάζεται η επιχείρηση «Επικυρίαρχος» (Operation Overlord). O αμερικανός στρατηγός Ντουάιτ Αϊζενχάουερ ορίστηκε ανώτατος διοικητής, με βρετανούς διοικητές στο στρατό ξηράς, στο ναυτικό και την αεροπορία.Σύμφωνα με το σχέδιο, η επίθεση θα γινόταν σ’ ένα στενό μέτωπο στη Νορμανδία, στις βόρειες ακτές της Γαλλίας, από πέντε σώματα στρατού.

Για την πραγματοποίησή της, ο Αϊζενχάουερ έπρεπε να συγκροτήσει τον μεγαλύτερο στην ιστορία στόλο που επιχείρησε ποτέ απόβαση.

Τα προβλήματα για τον σχεδιασμό της D-Day

Σε περίπτωση επιτυχίας, η απόβαση θα αποτελούσε την απαρχή προέλασης μεγάλων συμμαχικών δυνάμεων προς Ανατολάς μέσω της Γαλλίας, κατευθείαν στην καρδιά της ναζιστικής Γερμανίας.

Το βασικότερο μέλημα για τους σχεδιαστές της επιχείρησης ήταν να μη μάθουν οι Γερμανοί το σημείο της απόβασης. Έτσι, οι δυνάμεις τους θα ήταν αναγκασμένες να αναπτυχθούν σε ολόκληρη την ακτογραμμή.

Είχε καταρτιστεί εξάλλου σχέδιο παραπλάνησης, η επιχείρηση «Σωματοφύλακας» (Operation Bodygard), που κατόρθωσε πέραν πάσης προσδοκίας να πείσει τον Χίτλερ ότι κύριος στόχος ήταν η περιοχή του Καλέ, αρκετά βορειότερα της Νορμανδίας. Παρότι στη Γαλλία υπήρχαν 58 γερμανικές μεραρχίες, μόνο οι 14 βρίσκονταν στις ακτές της Νορμανδίας.Μεγάλη σημασία είχε και η αξιοποίηση της αεροπορικής υπεροχής των Συμμάχων, ώστε να εξουδετερωθεί η εχθρική πολεμική αεροπορία και να απομονωθεί το συγκοινωνιακό δίκτυο της Βόρειας Γαλλίας.

Ενώ τα σχέδια τής απόβασης καταρτίζονταν από Αμερικανούς και Βρετανούς στρατιωτικούς στην Αγγλία, ο Γερμανός στρατάρχης Έρβιν Ρόμελ – γνωστός ως «αλεπού της ερήμου», από την προηγούμενη θητεία του στο αφρικανικό μέτωπο- επιφορτισμένος με την αναχαίτιση της αναμενόμενης απόβασης, ενίσχυσε τη γερμανική αμυντική οχύρωση κατά μήκος της ακτής της Γαλλίας με υποβρύχια εμπόδια, δεξαμενές καυσίμων, ανθεκτικές στους βομβαρδισμούς, καθώς και με ναρκοπέδια.Το βασικό του πρόβλημα ήταν ότι έπρεπε να περιφρουρεί 3.000 μίλια δυτικοευρωπαϊκής ακτής, από την Ολλανδία έως τα ιταλικά σύνορα.

Η D-Day γίνεται πραγματικότητα

Η απόβαση στη βόρεια Γαλλία από την Αγγλία προγραμματίστηκε τελικά για τις 5 Ιουνίου 1944, αλλά αναβλήθηκε για ένα εικοσιτετράωρο, λόγω της κακοκαιρίας που επικρατούσε στο στενό της Μάγχης.

Συγκροτήθηκε ένας τεράστιος στόλος, με επικεφαλής τον άγγλο ναύαρχο Μπέρτραμ Ράμσεϊ, ο οποίος περιλάμβανε 1.200 πολεμικά πλοία, 10.000 αεροπλάνα, 4.126 αποβατικά σκάφη, 804 μεταγωγικά πλοία και εκατοντάδες τεθωρακισμένα άρματα αμφίβιων και άλλων αποστολών. 156.000 άνδρες (73.000 Αμερικανοί και 83.000 Βρετανο-Καναδοί) θα αποβιβάζονταν στη Νορμανδία, από τους οποίους 132.000 θα μεταφέρονταν με πλοία μέσω Μάγχης και 23.500 με αεροπλάνα.Τις χερσαίες δυνάμεις διοικούσε ο άγγλος στρατηγός Μπέρναρντ Μοντγκόμερι, που είχε απέναντί του ένα παλαιό γνώριμό του από τις επιχειρήσεις στην Αφρική, τον γερμανό στρατάρχη Έρβιν Ρόμελ.

Η απόβαση με την κωδική ονομασία «Ποσειδών» (Operation Neptune) άρχισε πριν από την αυγή της 6ης Ιουνίου (D-Day) σε πέντε ακτές κατά μήκος της Νορμανδίας, οι οποίες έφεραν τις κωδικές ονομασίες Utah (Γιούτα), Omaha (Όμαχα), Gold (Χρυσός), Juno (Ήρα) και Sword (Σπαθί).

Οι παραλίες που είχαν επιλεγεί για την απόβαση εκτείνονταν από τον ποταμόκολπο του Ορν ως το νοτιοδυτικό άκρο της χερσονήσου Κοταντέν.

Οι Σύμμαχοι στις ακτές της Νορμανδίας

Την παραμονή της επιχείρησης βρετανικές μονάδες καταδρομέων είχαν πέσει πίσω από της γραμμές του εχθρού, καταλαμβάνοντας γέφυρες – κλειδιά και αχρηστεύοντας τις επικοινωνίες των Γερμανών.

Οι τέσσερις ακτές καταλήφθηκαν εύκολα και γρήγορα από τις συμμαχικές δυνάμεις, ενώ στην πέμπτη, την «Όμαχα», αντιμετώπισαν σκληρή γερμανική αντίσταση.Με το σούρουπο μεγάλα προγεφυρώματα είχαν ήδη δημιουργηθεί και στις πέντε περιοχές της απόβασης και η τελική επιχείρηση για τη συντριβή τής Γερμανίας είχε αρχίσει.

Για την επιτυχία της απόβασης, καθοριστική ήταν η αεροπορική υπεροχή των Συμμάχων. Τα αεροπλάνα τους κατέστρεψαν τις περισσότερες γέφυρες του Σηκουάνα στ’ ανατολικά και του Λίγηρα στα νότια, εμποδίζοντας έτσι τους Γερμανούς να ενισχύσουν έγκαιρα τις προκεχωρημένες μονάδες τους στα προγεφυρώματα των ακτών της Νορμανδίας.

Το σχέδιο των Συμμάχων μετά τη D-Day

Σύμφωνα με το αρχικό σχέδιο, οι Βρετανοί θα καταλάμβαναν τη στρατηγικής σημασίας πόλη Καν την πρώτη ημέρα της απόβασης.

Παρότι εξουδετέρωσαν γρήγορα τη γερμανική άμυνα, εν τούτοις έπρεπε να περιμένουν έως τις 9 Ιουλίου για να εισέλθουν νικηφόρα στην πόλη, εξαιτίας της εμφάνισης μιας μεραρχίας Πάντσερ, που καθήλωσαν τις δυνάμεις τους, αλλά και των διαφωνιών μεταξύ Αϊζενχάουερ και Μοντγκόμερι για θέματα τακτικής.

Στον τομέα τους, οι Αμερικανοί αντιμετώπισαν σοβαρή αντίσταση στη χερσόνησο Κοταντέν, αλλά τελικά κατέλαβαν το ζωτικής σημασίας λιμάνι του Χερβούργου στις 26 Ιουνίου.Οι συνεχείς συγκρούσεις έφθειραν τα γερμανικά στρατεύματα και στις 25 Ιουλίου ο στρατηγός Ομάρ Μπράντλεϊ διέσπασε το δυτικό μέτωπο και μέσα σε λίγες μέρες εξάλειψε κάθε αντίσταση στην πορεία του προς τον Σηκουάνα.

Αντεπίθεση των γερμανικών τεθωρακισμένων στο Μορτέν αποκρούστηκε (7-13 Αυγούστου). Στα τέλη Αυγούστου οι Σύμμαχοι διέσχισαν τον Σηκουάνα και τον Σεπτέμβριο βρίσκονταν μπροστά στα γερμανικά σύνορα.

Δείτε βίντεο:

Πηγή: San Simera            OnAlert

.

Συνέχεια ανάγνωσης

ΙΣΤΟΡΙΚΑ

Απόβαση στη Νορμανδία: Τι συνέβη στις 6 Ιουνίου 1944;

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Μπορεί να συμπληρώθηκαν 80 χρόνια από τη συμμαχική απόβαση στη Νορμανδία, όσοι όμως την έζησαν διατηρούν τις μνήμες τους ζωντανές.

Η 80η επέτειος της απόβασης των συμμάχων στη γαλλική Νορμανδία εορτάζεται με μεγάλες τιμές και με την παρουσία αρχηγών κρατών, με προεξάρχοντες τους προέδρους των ΗΠΑ και της Γαλλίας, αλλά και την βασίλισσα Ελισάβετ της Μεγάλης Βρετανίας.

Τι ακριβώς συνέβη, όμως, στη Νορμανδία τον Ιούνιο του 1944;

Η προετοιμασία της απόβασης

Την περίοδο εκείνη, η πλάστιγγα του πολέμου μεταξύ των ενωμένων εθνών, υπό την γενική καθοδήγηση της Μεγάλης Βρετανίας, της Σοβιετικής Ένωσης και των ΗΠΑ και του φασιστικού Άξονα Γερμανίας – Ιαπωνίας (η Ιταλία είχε συνθηκολογήσει) είχε αρχίσει να γέρνει εις βάρος του δεύτερου, ειδικά στην Ευρώπη.

Οι Σοβιετικοί προέλαυναν στο ανατολικό μέτωπο, στο νότο Βρετανοί και Αμερικάνοι είχαν αποβιβαστεί στην Ιταλία και καταλάμβαναν εδάφη προς το Βορρά. Ο πιο «γρήγορος» δρόμος προς την καρδιά της Γερμανίας ήταν εκείνος μέσω της κατεχόμενης από τους ναζί Γαλλίας.

Όμως, η απόβαση στη Γαλλία ήταν ένα δύσκολο εγχείρημα που απαιτούσε προσεκτικό και λεπτομερή σχεδιασμό, καθώς η οχύρωση της βόρειας Γαλλίας από τους Γερμανούς ήταν άρτια.

Μήνες πριν την απόβαση στη Νορμανδία, οι συμμαχικές δυνάμεις εκτελούσαν πτήσεις στην περιοχή για να την καταγράψουν και να σχεδιάσουν την επιχείρηση.

Ακόμα και το BBC επιστρατεύτηκε, απευθύνοντας δημόσιο κάλεσμα στους ανθρώπους για να στείλουν φωτογραφίες και κάρτποσταλ των ευρωπαϊκών ακτών από τη Νορβηγία μέχρι τα Πυρηναία.

Μυστικές ομάδες ερευνούσαν τις ακτές ώστε να βρουν τις σωστές τοποθεσίες και πήραν μέχρι και δείγματα άμμου για να επιβεβαιώσουν ότι οι παραλίες μπορούσαν να αντέξουν των βάρος των συμμαχικών στρατιωτικών οχημάτων.

Μετεωρολόγοι, μαθηματικοί και επιστήμονες κάθε ειδικότητας επιστρατεύτηκαν για να οριστεί η ημερομηνία της επιχείρησης.

Το διάστημα 5 – 7 Ιουνίου κρίθηκε το καταλληλότερο για την απόβαση, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Βρετανού μαθηματικού Άρθουρ Τόμας, καθώς τότε η παλίρροια ήταν στο χαμηλότερο σημείο της και θα φαίνονταν τα κρυμμένα εμπόδια.

για τη συνέχεια Euronews

 

Συνέχεια ανάγνωσης

ΙΣΤΟΡΙΚΑ

Μακεδονικός Ἀγώνας καί ἐπέτειος θανάτου τοῦ Παύλου Μελᾶ – Λόγος στή μνήμη του

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

 

Του Κώστα Καραΐσκου
Η μεγάλη Ελληνική
Επανάσταση, που είχε τεράστιο αντίκτυπο
και σημασία παγκοσμίως, άρχισε το 1821
και πρακτικά τελείωσε έναν αιώνα μετά,
το 1922 με την Μικρασιατική Καταστροφή.
Συχνά όταν αναφερόμαστε στην απελευθέρωση
των Ελλήνων από τον τουρκικό ζυγό,
μένουμε στο 1830, στην ίδρυση δηλαδή του
νεοελληνικού κράτους, υπό την κηδεμονία
των ξένων δυνάμεων.

Όμως τι γινόταν με τα
εκατομμύρια των Ελλήνων που έμειναν
έξω από εκείνο το φτωχό κρατίδιο, τι
γινόταν στη Μακεδονία, στην Ήπειρο, στη
Θράκη, στην Ιωνία, στον Πόντο, στην Κύπρο,
στην Κρήτη, στα άλλα νησιά; Ο Μακεδονικός
Αγώνας ήταν η ένδοξη εκείνη σελίδα της
ιστορίας μας, όπου ο ελληνισμός κάτω
από την οθωμανική κρατική κυριαρχία
αντιμετώπισε τον βουλγαρικό επεκτατισμό,
κατάφερε να επικρατήσει και να ετοιμάσει
την ώρα της απελευθέρωσης από τον
ελληνικό Στρατό. Στην αρχή αγωνίστηκαν
οι ντόπιοι Έλληνες, μόνοι τους για
χρόνια, κυρίως με τη στήριξη της Εκκλησίας
και απλών ανθρώπων που πάλεψαν ηρωικά,
ενώ από ένα σημείο και πέρα άρχισαν να
φτάνουν εθελοντές από την Ελλάδα και
να παίρνει ένοπλη μορφή η αντίσταση
κατά των Βούλγαρων κομιτατζήδων.

Η βουλγαρική προσπάθεια
κατά της Μακεδονίας ξεκίνησε με την
απόσχιση της Εκκλησίας τους, τη λεγόμενη
Εξαρχία, το 1870. Άρχισε ένας πόλεμος
προπαγάνδας, πιέσεων αλλά και ωμής βίας,
προκειμένου να γράφονται οι κάτοικοι
της οθωμανικής ακόμη Μακεδονίας σε
βουλγάρικα σχολεία και να καλούν
Βούλγαρους ιερείς. Αντιστάθηκαν σ΄ αυτό
όχι μόνο οι ελληνόφωνοι ή οι βλαχόφωνοι
κάτοικοι της Μακεδονίας αλλά και πολλοί
σλαβόφωνοι, οι λεγόμενοι «γραικομάνοι»
που έμεναν πιστοί στο Πατριαρχείο της
Κωνσταντινούπολης. Έτσι αυτό που
παρουσιαζόταν ως αντίθεση θρησκευτικής
μορφής ήταν στην πραγματικότητα εθνικής:
όποιος πήγαινε με τους Εξαρχικούς
γινόταν Βούλγαρος, ενώ Πατριαρχικοί
ήταν οι Έλληνες. Δάσκαλοι και κληρικοί
ηγήθηκαν της αντίστασης τις πρώτες
δεκαετίες, περιορίζοντας την βουλγαρική
προπαγάνδα και τρομοκρατία που ήρθε να
προστεθεί στην καταπίεση των Οθωμανών.
Κορυφαία μορφή του αγώνα αναδείχθηκε
ο μητροπολίτης Καστοριάς Γερμανός
Καραβαγγέλης, που κυκλοφορούσε – κι
ενίοτε λειτουργούσε – με την πιστόλα
κάτω από το ράσο ή πάνω στην Αγία Τράπεζα.
Κάποια στιγμή οι
Βούλγαροι διαπίστωσαν ότι δεν μπορούσαν
να επιβληθούν δίχως όπλα. Το 1893 ιδρύθηκε
από τον Γκότσε Ντέλτσεφ και άλλους
Βούλγαρους στη Θεσσαλονίκη η Εσωτερική
Μακεδονική Επαναστατική Οργάνωση
(VMRΟ), υποτίθεται για την απελευθέρωση
των χριστιανικών πληθυσμών της Μακεδονίας
από τους Οθωμανούς οι οποίοι κατέρρεαν.
Στο εσωτερικό της οργάνωσης αναπτύχθηκαν
δύο τάσεις: οι ενωτικοί ήθελαν άμεση
ένωση με τη Βουλγαρία, ενώ οι αυτονομιστές
μιλούσαν για «μακεδονικό» κράτος, πάντα
ενάντια στο ελληνικό στοιχείο της
περιοχής. Μετά το 1895 αγρίεψαν οι
συγκρούσεις και αναδείχθηκαν ηρωικές
μακεδονικές μορφές σαν τον καπετάν
Κώττα Χρήστου, τον καπετάν Λούκα, τον
καπετάν Ζέρβα, τον Χρήστο Αργυράκο, τον
Ηλία Κούνδουρο…
Το 1903 γίνεται στο
Μοναστήρι (Μπίτολα) η λεγόμενη εξέγερση
του Ίλιντεν, με σκοπό να φανεί στην
Ευρώπη ότι οι Βούλγαροι ξεσηκώνονται
κατά των Τούρκων για την απελευθέρωση
της Μακεδονίας. Όμως σε 10 μέρες οι Τούρκοι
καταπνίγουν την εξέγερση και ξεσπούν
κυρίως σε βάρος των Ελληνόβλαχων κατοίκων
της περιοχής που χτυπήθηκαν άγρια και
από τους Βούλγαρους. Λίγες μέρες μετά
έσβησε και η ταυτόχρονη εξέγερση των
Βουλγάρων στην Στράντζα της Αδριανούπολης.
Η επίσημη Ελλάδα μέχρι
τότε μόνο παρακολουθούσε, παρότι οι
Έλληνες πατριώτες ζητούσαν επέμβαση
υπέρ των μαχόμενων Μακεδόνων και οι
εθελοντές μαχητές πλήθαιναν. Το 1904 πήγε
μυστικά στη Μακεδονία, ως ζωέμπορος
υποτίθεται, ο αξιωματικός του ελληνικού
Στρατού και μέλος της ανώτερης κοινωνικής
τάξης, Παύλος Μελάς. Ο θάνατός του στη
Στάτιστα, στις 13 Οκτωβρίου 1904, τον
ανέδειξε ως ήρωα και κινητοποίησε όλες
τις εθνικές δυνάμεις, ντόπιες και μη.
Ήταν το αίμα που πότισε το δέντρο της
μακεδονικής ελευθερίας. Ακολούθησαν
6.000 εθελοντές που πολέμησαν μέχρι το
1908 στη Μακεδονία, οι μισοί από τους
οποίους ήταν Κρητικοί – υπήρξαν επίσης
πολλοί Μανιάτες αλλά και από άλλα μέρη
της χώρας. Και οι δύο Γενικοί Αρχηγοί
του Μακεδονικού Αγώνα, μετά τον Παύλο
Μελά, ήταν Κρητικοί, ο Γεώργιος Κατεχάκης
από το Ηράκλειο και ο Σφακιανός Γεώργιος
Τσόντος. Αξίζει να θυμίσουμε εδώ ότι
ακόμα η Κρήτη δεν ήταν καν μέρος του
ελληνικού κράτους! Η μάχη στη βαλτολίμνη
των Γιαννιτσών ήταν το διάσημο σκηνικό
πολέμου των αντίπαλων ανταρτικών ομάδων,
όπως το περιέγραψε η Πηνελόπη Δέλτα στα
«Μυστικά του Βάλτου». Αυτές οι αντάρτικες
ομάδες έλαβαν μέρος στους πολέμους που
ακολούθησαν, τόσο στο ελληνικό στρατόπεδο
όσο και οι αντίπαλες στο βουλγαρικό.
Κορυφαίας σημασίας
ήταν η δράση Ελλήνων διπλωματών, όπως
του Ίωνα Δραγούμη που ως διπλωμάτης στο
Μοναστήρι οργάνωσε την Μακεδονική
Άμυνα, με επιτροπές σε πόλεις και χωριά
της Δυτικής Μακεδονίας, ή του Πρόξενου
της Ελλάδος στη Θεσσαλονίκη, Λάμπρου
Κορομηλά, ο οποίος συντόνιζε τις
αντάρτικες ελληνικές ομάδες. Από τους
κληρικούς, εκτός του Γερμανού Καραβαγγέλη,
ξεχώρισε ο μητροπολίτης Δράμας Χρυσόστομος
Καλαφάτης, που μαρτύρησε το 1922 στη
Σμύρνη, ο εθνομάρτυρας Αιμιλιανός,
μητροπολίτης Γρεβενών που θανατώθηκε
βασανιστικά το 1910 κ.ά. Οι εκπαιδευτικοί
σαν τις δολοφονημένες νεαρές δασκάλες
Αικατερίνη Χατζηγεωργίου και Βελίκα
Τράικου κράτησαν όρθιο το ελληνικό
φρόνημα σε 1.000 περίπου σχολεία για 70.000
μαθητές.
Το 1908 η επανάσταση των
Νεοτούρκων έδωσε αμνηστεία στους
εμπόλεμους και υποσχέθηκε ισονομία και
ισοπολιτεία για όλους, όμως σύντομα
αποκαλύφθηκε η απάτη. Έπρεπε να
μεσολαβήσουν δύο βαλκανικοί πόλεμοι
και ένας παγκόσμιος για να απαλλαχθεί
η Μακεδονία και από την τουρκική κυριαρχία
και από την βουλγαρική επιβουλή, μάλιστα
αυτή η τελευταία εκδηλώθηκε και πάλι
κατά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, με την
βουλγαρική Κατοχή της Ανατολικής
Μακεδονίας και Θράκης. Το 1944 λοιπόν
εξέλιπε ο κίνδυνος για τη Μακεδονία από
την πλευρά των «ενωτικών» Βουλγάρων. Η
απειλή των «αυτονομιστών», παρότι πολύ
ασθενέστερη, έμελλε να επιβιώσει στα
πλαίσια της Γιουγκοσλαβίας του Τίτο με
κέντρο τα Σκόπια και να αναβιώσει το
1991 με την ανεξαρτητοποίηση της λεγόμενης
«Δημοκρατίας της Μακεδονίας» ώς τις
μέρες μας.
Κλείνουμε με το γνωστό
«τιμούμε τη μνήμη των ηρώων που θυσιάστηκαν
για την ελευθερία» κτλ.
Τι σημαίνει όμως αυτό;
Ξέρουμε για ποιους μιλάμε, τι συνέβη
και γιατί; Ή τα θεωρούμε όλα παρελθόν
χωρίς νόημα στη σημερινή εποχή; Όποιος
νόμιζε κάτι τέτοιο, μόλις πέρυσι στις
Πρέσπες αποδείχθηκε ότι είναι πέρα για
πέρα λάθος. Το παρελθόν καθορίζει ό,τι
ζούμε σήμερα και το ξαναβρίσκουμε
διαρκώς μπροστά μας. Τιμούμε λοιπόν τον
Μακεδονικό Αγώνα όταν έχουμε την γνώση
και την αρετή που διδάσκει το ελληνικό
σχολείο, αυτό που στήριξε την κρίσιμη
ώρα την μία και μοναδική ελληνική
Μακεδονία!
ΠΗΓΗ: antibaro.gr

 

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή