Ακολουθήστε μας

Γαλλία

Σύροι υπάλληλοι εναντίον του γαλλικού κολοσσού Lafarge

Δημοσιεύτηκε

στις

Βαγγέλης Γεωργίου

Η Λέσβος δέχεται τουρκική εισβολή και τίθεται υπό τουρκικό έλεγχο. Παρόλα αυτά, η μονάδα έτοιμου σκυροδέματος της ΑΓΕΤ/Ηρακλής, που είναι εξαγορασμένη από τη γαλλική Lafarge, συνεχίζει να συνεργάζεται με παραστρατιωτικές ομάδες των Γκρίζων Λύκων, συνεχίζοντας απρόσκοπτα την παραγωγή. Τυχόν Γάλλοι υπάλληλοι έχουν επαναπατρισθεί για να λόγους ασφαλείας, αλλά οι Έλληνες συνάδελφοί τους απειλούνται από τον CEO της εταιρείας να συνεχίσουν να δουλεύουν παρά την παράνομη εισβολή.
Για την Ελλάδα είναι ίσως ένα καλό σενάριο μυθιστορήματος.Τα γαλλικά δικαστήρια όμως είναι στο πόδι για να αντιμετωπίσουν μια τέτοια πραγματικότητα με την θυγατρική του κατασκευαστικού κολοσσού Lafarge στη Συρία. Στις 28 Ιουνίου οι Γάλλοι δικαστές άσκησαν ποινική δίωξη εναντίον της Lafarge για συνέργεια σε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, χρηματοδότηση της τρομοκρατίας και έκθεση ανθρώπινων ζωών σε κίνδυνο.

Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί ότι μια υπερ-πολυεθνική, που μετράει σχεδόν δύο αιώνες ζωής με 37.000 υπαλλήλους, με 149 εργοστάσια και με δηλωμένα ετήσια έσοδα άνω των 12 δισ. ευρώ (2015) θα στριμωχνόταν από μερικούς πρώην υπαλλήλους της στην κατεστραμμένη Συρία. Η ιστορία ξεκίνησε τo 2010 όταν ο πολυεθνικός κολοσσός -μέσω της θυγατρικής Lafarge Cement Syria- έθεσε σε λειτουργία εργοστάσιο παραγωγής τσιμέντου στην Jalabiya της νοτιοανατολικής Συρίας. Είχε προηγηθεί η εξαγορά τη εγχώριας τσιμεντοβιομηχανίας από την Lafarge.
Μετά το ξέσπασμα όμως των συγκρούσεων το 2011, έπεσε η παραγωγή του τσιμέντου εκτοξεύοντας τις τιμές στα ύψη. Ενώ οι υπόλοιπες εταιρείες της περιοχής σταμάτησαν την όποια δραστηριότητά τους λόγω του πολέμου, η Lafarge πήρε μια παράτολμη απόφαση: Να παραμείνει στην περιοχή ενώ πλησίαζαν οι ορδές του Ισλαμικού Κράτους. Μέχρι το 2013, το τελευταίο είχε θέσει υπό τον απόλυτο έλεγχό του όλες τις περιοχές γύρω, το εργοστάσιο το οποίο έδειχνε απόρθητο, απολαμβάνοντας μιας περίεργης ασυλίας. Οι πλησιέστερες πόλεις Ράκα και Μανμπίτζ, από όπου κατάγονταν οι υπάλληλοι της εταιρείας είχαν πέσει στα χέρια των τρομοκρατών μέχρι τον Μάρτιο του 2014.
Σύμφωνα με στοιχεία που κατέθεσαν οι καταγγέλοντες, η εταιρεία, έχοντας βάλει στο μάτι τις πρώτες ύλες των περιοχών του ISIS, ήρθε σε επαφή μαζί του μέσω πληρωμένων διαμεσολαβητών. Business us usual! Ποζολάνες και πετρέλαιο θα συνέρρεαν απρόσκοπτα στο εργοστάσιο, ενώ σύμφωνα με τα προσκομισθέντα στοιχεία, θα καταβάλλονταν ειδικά τέλη στο Ισλαμικό Κράτος για να εξασφαλιστεί ελεύθερη διέλευση από τα σημεία ελέγχου του ISIS. Θυμόμαστε εξάλλου ότι και οι τουρκικές υπηρεσίες μέσω του Anadolu έδωσαν στη δημοσιότητα επιπλέον στοιχεία για την δραστηριότητα της γαλλικής πολυεθνικής στη Συρία. Παρακάτω είναι το αμαρτωλό χρονοδιάγραμμα της εταιρείας σύμφωνα με τις καταγγελίες.

Η σειρά των γεγονότων (πηγή: Sherpa)


Σύμφωνα με τα στοιχεία και τις μαρτυρίες των πρώην εργαζομένων, η Lafarge έδωσε εντολή να επαναπατρισθούν οι ξένοι υπάλληλοι το 2012 ενώ όσοι κατάγονταν από τη Συρία θα συνέχιζαν να εργάζονται αναγκαστικά. Αρκετοί εργάτες του εργοστασίου κατέθεσαν ότι εργάζονταν υπό την απειλή της διοίκησης, παρά το γεγονός ότι έπρεπε να περνούν επικίνδυνα σημεία ελέγχου εν μέσω έντονων συγκρούσεων ή έπρεπε να μείνουν στο εργοστάσιο τη νύχτα. Μερικοί μάλιστα εξ’ αυτών τιμωρήθηκαν με αναστολή της μισθοδοσίας ενώ ένας τουλάχιστον απολύθηκε. Αρκετοί υπάλληλοι, έπεσαν θύματα απαγωγής από τους τρομοκράτες δίχως η Lafarge να αντιδράσει!
Ενώ η ασφάλεια των υπαλλήλων βρισκόταν ολοένα και περισσότερο σε κίνδυνο, η Lafarge δεν έλαβε επαρκή μέτρα προφύλαξης για τους υπαλλήλους της και δεν είχε κανένα σχέδιο εκκένωσης των εγκαταστάσεων σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Όταν το εργοστάσιο δέχτηκε επίθεση και καταλήφθηκε από το Ισλαμικό Κράτος στις 19 Σεπτεμβρίου 2014, οι εργαζόμενοι επέζησαν χάρη στις ατομικές τους προσπάθειες. Για την υπόθεση είχε γράψει πρώτη η γαλλική Le Monde και μετά οι ελβετικές Justice Info και Neue Züricher Zeitung.

Αντιμέτωπη με τον γαλλικό νόμο

Μετά από κάτι παραπάνω από δύο χρόνια, ο κύβος ερρίφθη. Τo Νοέμβριο του 2016, 11 Σύριοι πρώην εργαζόμενοι της θυγατρικής της Lafarge χτύπησαν την πόρτα του ανακριτή στο Παρίσι. Υπέβαλαν κοινή καταγγελία κατά της ίδιας της Lafarge και της θυγατρικής της με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Συνταγματικών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ECCHR) και τον οργανισμό Sherpa. Τον Απρίλιο του 2017, η εταιρεία παραδέχτηκε ότι το 2013-14, η θυγατρική της χρηματοδοτούσε τακτικά ένοπλες τρομοκρατικές ομάδες, προκειμένου να συνεχίζει την λειτουργία του εργοστασίου.
Αρκετά στελέχη της Lafarge αλλά και η ίδια η εταιρεία αντιμετωπίζουν κατηγορίες για χρηματοδότηση τρομοκρατικής επιχείρησης, σκόπιμη απειλή για τους ανθρώπους και συνθήκες εργασίας ασυμβίβαστες με την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Σύμφωνα με την αρχή του εταιρικού καθήκοντος που απορρέει από τις κατευθυντήριες αρχές του ΟΗΕ για τις επιχειρήσεις, οι τελευταίες είναι υποχρεωμένες να σέβονται τα εργασιακά δικαιώματα.
Αυτό σημαίνει ότι, στο πλαίσιο των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων τους, οι εταιρείες πρέπει να αποτρέπουν ή τουλάχιστον να μετριάζουν τις αρνητικές επιπτώσεις των δραστηριοτήτων τους στα ανθρώπινα δικαιώματα. Τον Απρίλιο του 2017, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Lafarge παραιτήθηκε λόγω του σκανδάλου. Το Ιούνιο του 2017 ξεκίνησαν επίσημα οι δικαστικές έρευνες για τις δραστηριότητες της εταιρείας ενώ η ECCHR παρείχε νομική βοήθεια στους μάρτυρες κατηγορίας. Τον Δεκέμβριο του 2017 απαγγέλθηκαν κατηγορίες εναντίον έξι Γάλλων πρώην διευθυντών της Lafarge.

Αναβάθμιση του κατηγορητηρίου

Στις 9 Μαίου του 2018, οι ενάγοντες υπέβαλαν μνημόνιο στη δικαιοσύνη υποστηρίζοντας την αναγκαιότητα να επεκταθούν περαιτέρω οι κατηγορίες επιφορτίζοντας την εταιρεία με συνενοχή σε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας! Εξήγησαν τους λόγους που οι δραστηριότητες τις εταιρείας με το Ισλαμικό Κράτος στη βορειοανατολική Συρία -την περίοδο 2013 και 2015- πρέπει να θεωρηθούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Υποστήριξαν ότι η Lafarge ήταν συνεργός σε αυτά τα εγκλήματα αποτυγχάνοντας να διασφαλίσει την ασφάλεια των υπαλλήλων της.
To κατηγορητήριο έγινε εξαιρετικά βαρύ για την πολυεθνική, ενεργοποιώντας κόκκινα άρθρα του γαλλικού ποινικού κώδικα. Πλέον η ίδια εταιρεία, η θυγατρική της και οι διευθύνοντες σύμβουλοι της Bruno Lafont, Bruno Pescheux και Frédéric Jolibois είναι αντιμέτωποι με πέντε τρομερές κατηγορίες:
  1. Χρηματοδότηση τρομοκρατικής επιχείρησης (άρθρο 421-2-2, του γαλλικού ποινικού κώδικα).
  2. Συνενοχή σε εγκλήματα πολέμου (άρθρο 461-2).
  3. Συνενοχή σε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας (άρθρο 212-1).
  4. Εκ προθέσεως διακινδύνευση της ασφάλειας προσώπων (άρθρο 223-1).
  5. Εκμετάλλευση της εργασίας, άθλιες συνθήκες εργασίας και καταναγκαστική εργασία (Άρθρα 225-13, 225-14-1 και 225-14-2).
H εταιρεία από την πλευρά της ανακοίνωσε ότι το κεντρικό σύστημα εποπτείας δεν επέτρεψε να εντοπιστούν τυχόν παραβάσεις από τη θυγατρική. Προσέθεσε δε, ότι «θα ασκήσει έφεση εναντίον των κατηγοριών που δεν αντιπροσωπεύουν δίκαια τις ευθύνες της Lafarge SA«.
Πάντως οι ενάγοντες, λαμβάνοντας υπόψη το ιστορικό κατηγορητήριο αλλά και την πρόοδο στην δικαστική έρευνα, απαιτούν η Lafarge να ανοίξει ένα ταμείο αποζημίωσης για όλους τους πρώην εργαζόμενους και τις οικογένειες της Cement Syria της Lafarge. «Είτε παραμένουν στη Συρία είτε αναζητούν καταφύγιο σε άλλα μέρη του κόσμου, οι πρώην υπάλληλοι της θυγατρικής πρέπει να αποζημιωθούν για τις ηθικές και υλικές ζημίες που υπέστησαν. Αυτό το ταμείο αποζημίωσης θα πρέπει να διαχειρίζεται ανεξάρτητα και αμερόληπτα από διαφανή όργανα. Ωστόσο, τα πολιτικά κόμματα, μαζί με τις οργανώσεις μας, επιφυλάσσονται του δικαιώματος να συνεχίσουν τις νομικές διαδικασίες όσον αφορά τις κατηγορίες της καταγγελίας μας. Ζητάμε λοιπόν από τη Lafarge να εκπληρώσει τις ευθύνες της απέναντι στους πρώην υπαλλήλους της και να δημιουργήσει γρήγορα ένα ταμείο αποζημίωσης για αυτούς«. 

Γαλλία

Στον Λίβανο ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό

Δημοσιεύτηκε

στις

REUTERS/Karamallah Daher

Γαλλική παρέμβαση

Στον Λίβανο μεταβαίνει ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό όπως ανέφερε το γραφείο του, καθώς το Ισραήλ εξακολουθεί να πλήττει πολλούς στόχους στη χώρα αυτή.

«Επιβεβαιώνουμε πως ο υπουργός μεταβαίνει στον Λίβανο το Σαββατοκύριακο προκειμένου να συζητήσει με τις τοπικές αρχές και να παράσχει γαλλική υποστήριξη, ιδιαίτερα ανθρωπιστική υποστήριξη», ανέφερε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.

Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο η Γαλλία ζήτησε να τερματιστούν αμέσως τα ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα στον Λίβανο, τονίζοντας παράλληλα ότι αντιτίθεται σε οποιαδήποτε χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ στη χώρα αυτήν.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Ζαν-Νοέλ Μπαρό, κάλεσε επίσης τη Χεζμπολάχ και το Ιράν να αποφύγουν ενέργειες που θα μπορούσαν να αποσταθεροποιήσουν περαιτέρω την περιοχή.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Συνέχεια ανάγνωσης

Γαλλία

Μακρόν: Λάθος του Νετανιάχου να απορρίψει την πρόταση για κατάπαυση του πυρός με την Χεζμπολάχ

Δημοσιεύτηκε

στις

REUTERS/Annegret Hilse/File Photo

Αν ο Ισραηλινός πρωθυπουργός αρνηθεί την πρόταση θα θεωρηθεί «υπεύθυνος» για ενδεχόμενη περιφερειακή κλιμάκωση, προειδοποίησε

Την άποψη πως θα ήταν «λάθος» του Ισραηλινού πρωθυπουργού, του Μπενιαμίν Νετανιάχου, να «απορρίψει» την πρόταση κατάπαυσης του πυρός στα σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο, καθώς με αυτή την απόφαση θα θεωρηθεί «υπεύθυνος» για ενδεχόμενη περιφερειακή κλιμάκωση, διατύπωσε χθες ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν.

«Θεωρώ πως θα ήταν λάθος από πλευράς του (σ.σ. ισραηλινού) πρωθυπουργού να την αρνηθεί, διότι θα αναλάμβανε την ευθύνη για περιφερειακή κλιμάκωση, προφανώς τα νέα θύματα στις τάξεις των αμάχων στον Λίβανο, καθώς και ενδεχόμενη παραπέρα κλιμάκωση, που δεν θα μπορούσε να περιορίσει κανείς», προειδοποίησε, στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Καναδό πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό στο Μόντρεαλ.

«Η πρόταση που έγινε είναι καλά εδραιωμένη πρόταση. Δεν έγινε στον αέρα», επισήμανε ο κ. Μακρόν. Όπως ανέφερε, η πρόταση «προετοιμάστηκε» και αποτέλεσε «αντικείμενο διαπραγμάτευσης» με «τον πρωθυπουργό Νετανιάχου και τις ομάδες του», τόσο «από τους Αμερικανούς» όσο και «από εμάς τους ίδιους».

Ο Καναδός πρωθυπουργός συμφώνησε πως «είναι απόλυτη ανάγκη να συμφωνηθεί κατάπαυση του πυρός αμέσως».

Οι ΗΠΑ, η Ε.Ε. και σύμμαχοί τους, συμπεριλαμβανομένων αραβικών κρατών, απηύθυναν κοινή έκκληση να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός στα σύνορα του Ισραήλ και του Λιβάνου για 21 ημέρες, την ώρα που ισραηλινοί καταιγιστικοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί έχουν σκοτώσει εκατοντάδες ανθρώπους κι έχουν αναγκάσει δεκάδες χιλιάδες άλλους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στη λιβανική επικράτεια αυτή την εβδομάδα. Η έκκληση για κατάπαυση του πυρός διάρκειας τριών εβδομάδων διατυπώθηκε μερικές ώρες αφού ο επικεφαλής του ισραηλινού στρατού, ο υποστράτηγος Χερτσί Χαλεβί, ζήτησε από τους άνδρες του να προετοιμαστούν για ενδεχόμενες χερσαίες επιχειρήσεις εναντίον της Χεζμπολά.

Ο Εμανουέλ Μακρίν είπε ακόμη πως θέλει να πιστεύει ότι οι πρώτες αντιδράσεις του Ισραήλ στην πρόταση δεν είναι «οριστικές» κι αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο νέας έκτακτης σύγκλησης του Συμβουλίου Ασφαλείας για το ζήτημα, προκειμένου να «αυξηθεί η πίεση».

Συνέχεια ανάγνωσης

Γαλλία

Μακρόν στον ΟΗΕ: Δεν πρέπει να γίνει πόλεμος στον Λίβανο

Δημοσιεύτηκε

στις

REUTERS/Mike Segar

Όσα είπε από το βήμα της Γ.Σ. του ΟΗΕ

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε το Ισραήλ να «σταματήσει την κλιμάκωση στον Λίβανο», μιλώντας ενώπιον του Συμβουλίου των Ηνωμένων Εθνών.

«Δεν μπορεί και δεν πρέπει να υπάρξει πόλεμος στο Λίβανο», διακήρυξε από το βήμα του ΟΗΕ. «Ο κύριος κίνδυνος στη Μέση Ανατολή είναι αυτός της κλιμάκωσης. Εδώ και πάρα πολύ καιρό, η Χεζμπολάχ αναλαμβάνει την “ευθύνη” να παρασύρει τον λιβανέζικο λαό σε πόλεμο», δήλωσε.

Και συνέχισε: «Θα ενεργήσουμε για να επιτύχουμε μια διπλωματική λύση ώστε να γλιτώσουν ζωές αμάχων. Δεν μπορεί και δεν πρέπει να υπάρξει πόλεμος στο Λίβανο. Καλούμε το Ισραήλ να σταματήσει τις επιδρομές του στο Λίβανο και τη Χεζμπολάχ να σταματήσει τα πλήγματα».

Ο πόλεμος στη Γάζα «έχει κρατήσει πάρα πολύ»
Μίλησε επίσης για τη Γάζα, «όπου η μοίρα του παλαιστινιακού λαού είναι παρούσα και βαραίνει σε κάθε μας συζήτηση». «Θα ήθελα να δηλώσω τη θέση της Γαλλίας: καταδικάζουμε την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου και εδώ θρηνούμε τα θύματα, 48 εκ των οποίων ήταν Γάλλοι πολίτες. Ζητάμε και πάλι εμφατικά την απελευθέρωση των ομήρων», είπε.

«Το Ισραήλ έχει το νόμιμο δικαίωμα να προστατεύει τον λαό του. Ωστόσο, ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα συνεχίζεται πάρα πολύ καιρό (…) Αυτοί οι θάνατοι αποτελούν πηγή μίσους. Χρειαζόμαστε κατάπαυση του πυρός το συντομότερο δυνατό. Είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης», επέμεινε επίσης.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή