Ακολουθήστε μας

Σκανδιναβικές χώρες

Εκλογές Σουηδία 9/9 – Άλμα των εθνικιστών στην δεύτερη θέση, τέλος στην κυριαρχία των Σοσιαλδημοκρατών;

Δημοσιεύτηκε

στις

Εκλογές Σουηδία 9/9 - Άλμα των εθνικιστών στην δεύτερη θέση, τέλος στην κυριαρχία των Σοσιαλδημοκρατών;

Στις κάλπες οι Σουηδοί την Κυριακή (9/9), στις πιο κρίσιμες εκλογές των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών 
Στις κάλπες οδηγούνται την Κυριακή, 9 Σεπτεμβρίου 2018, οι Σουηδοί πολίτες, στις πιο κρίσιμες κοινοβουλευτικές εκλογές των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών για τη σκανδιναβική χώρα.
Οι φετινές εκλογές έχουν ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό: Κινδυνεύει να μπει τέλος την κυριαρχία (πλην της περιόδου 2006-2014, που ήταν αντιπολίτευση) του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, διότι οι Σουηδοί Δημοκράτες ακολουθούν σε απόσταση «αναπνοής».
Ο λόγος; 
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.Η χώρα των Olof Palme και Dag Hammarskjöld, είναι ευρέως γνωστή για –μεταξύ άλλων– την πανέμορφη φύση, το κορυφαία εκπαιδευτικό σύστημα, την οικονομική ευημερία και το υψηλό (και διαφορετικό) βιοτικό επίπεδο, φιγουράροντας στις πρώτες θέσεις των σχετικών κατατάξεων. Αυτός είναι και ο λόγος που ουκ ολίγοι επέλεξαν και επιλέγουν τη Σουηδία ως μία διέξοδο από τα προβλήματα των χωρών, τους, με το σκανδιναβικό κράτος να τους δέχεται με «ανοικτές αγκάλες». Ενδεικτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία της αρμόδιας κρατικής αρχής για τον περασμένο Ιανουάριο (όταν έσπασε το «φράγμα» των 10 εκατομμυρίων κατοίκων), το 17% του συνόλου των κατοίκων, ήτοι άνω των 1,7 εκατομμυρίων, είναι γεννημένοι εκτός Σουηδίας, το υψηλότερο ποσοστό μεταξύ των σκανδιναβικών κρατών.
Κι όμως, το προαναφερθέν σύντομο «ιστορικό» ίσως δεν είναι αρκετό για να μην ωθήσει τους Σουηδούς στον εθνικισμό, καθώς οι Σουηδοί Δημοκράτες εμφανίζονται έτοιμοι ακόμη και να κερδίσουν τις εκλογές. Υπό την αρχηγεία του 39χρονου Jimmie Åkesson, οι Δημοκράτες εκμεταλλεύθηκαν την οργή μίας μεγάλης μερίδας του πληθυσμού για το μεταναστευτικό ζήτημα και, εξαγγέλλοντας μία ξενοφοβική ατζέντα, είδαν τα ποσοστά τους να πολλαπλασιάζονται και να ξεπερνούν για πρώτη φορά το 20%! 
Να σχολιαστεί πως οι Σουηδοί Δημοκράτες εμφανίζονται πιο ήπιοι από πλευράς ρητορικής, σε σύγκριση με εθνικιστικά και ακροδεξιά κόμματα στην Ευρώπη. Ουσιαστικά, πρόκειται για ένα δεξιό κόμμα, ωστόσο σε μία χώρα όπως η Σουηδία θεωρείται ακροδεξιό. 

Η οργή των Σουηδών για το μεταναστευτικό

Η Σουηδία έχει δεχθεί περίπου 400.000 πρόσφυγες από την αρχή της μεταναστευτικής κρίσης, το 2015. Μάλιστα, όσοι μετανάστευσαν στη χώρα απολαμβάνουν μία πολύ υψηλού επιπέδου κρατική πρόνοια, ενώ δεν παρατηρήθηκαν πουθενά το φαινόμενο εκμετάλλευσης στην αγορά εργασίας (σσ: οι μισθολογικές διαφορές στη χώρα είναι ούτως ή άλλως χαμηλές) όπως, π.χ., στη Γερμανία. 
Παρόλα αυτά και παρά την ευγένεια που διακρίνει τη σουηδική κοινωνία, ορισμένοι Σουηδοί έχουν δυσαρεστηθεί έντονα, για τρεις βασικούς λόγους. 
Από οικονομικής πλευράς, οι σχετικές δαπάνες για την πρόνοια των μεταναστών κυμαίνονται από το 2016 κοντά στο 1% του ΑΕΠ, ποσοστό πολύ μεγαλύτερο από των υπολοίπων ευρωπαϊκών χωρών. Με περίπου 16.000 Σουηδούς άστεγους –σύμφωνα με στοιχεία που έχουν δημοσιευθεί κατά καιρούς στις τοπικές εφημερίδες– σε όλη τη χώρα, οι πολίτες επιθυμούν περισσότερη προσοχή από τις κρατικές αρχές στις αδύναμες ομάδες εκτός των προσφύγων-μεταναστών. Παρένθεση: Το προσωπικό εισόδημα φορολογείται με συντελεστή 61,85%. Δεύτερον, σημαντικότατο ρόλο στη μεταστροφή της πλειοψηφίας της κοινής γνώμης έπαιξε η μοιραία 7η Απριλίου 2017, όταν 39χρονος Ουζμπέκος έσπειρε τον θάνατο (πέντε νεκροί και 15 τραυματίες από την τρομοκρατική επίθεση) στη Στοκχόλμη, πέφτοντας με φορτηγό σε πολυσύχναστο εμπορικό δρόμο. Επί αυτού, να σημειωθεί πως ο αριθμός των περιστατικών θανατηφόρας βίας αναρριχήθηκε σε ιστορικά υψηλό επίπεδο κατά το περασμένο έτος –σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Swedish Council for Crime Prevention. Τα εν λόγω περιστατικά (αριθμός θυμάτων), 113 στον αριθμό (έναντι 106 το 2016), αφορούσαν δολοφονίες, ανθρωποκτονίες, παιδοκτονίες και γενικότερα επιθέσεις με θανατηφόρο αποτέλεσμα, διευκρινίζεται. Εκ των 113 θυμάτων, τα πέντε άφησαν την τελευταία τους πνοή κατά την τρομοκρατική επίθεση στη Στοκχόλμη, την 7η Απριλίου 2017, επισημαίνεται. Χωρίς να συμπεριληφθούν οι πέντε θάνατοι από την τρομοκρατική επίθεση του Απριλίου, οι 108 περιπτώσεις θανατηφόρας βίας θα εξακολουθούν να υπερβαίνουν τον αριθμό των θυμάτων για το 2016, ωστόσο είναι λιγότερες από το 2015 (112) και το 2007 (111). Τρίτον και, ίσως, σημαντικότερο, ορισμένοι πληθυσμοί μεταναστών προσπαθούν να επιβάλλουν έναν συντηρητικό τρόπο ζωής που δεν ταιριάζει στη Σουηδία, προκαλώντας την οργή των ντόπιων. Για παράδειγμα, είναι αδιανόητη η ανισότητα μεταξύ των δύο φύλων ή τα θρησκευτικά ταμπού στη Σουηδία (βλέπε παρακάτω…).
Ένα πολύ εύστοχο παράδειγμα παρέθεσαν σε πρόσφατο δημοσίευμά τους οι «Financial Times»: το Τρολχάταν. Η άλλοτε πόλη της αυτοκινητοβιομηχανίας της Saab, ψήφιζε παραδοσιακά τους Σοσιαλδημοκράτες. Ωστόσο, η χρεοκοπία της εταιρείας ήταν βαρύ πλήγμα για τους πολίτες και τους εργαζόμενους, αλλά και για το κόμμα που απώλεσε ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της βάσης του. Τον τρέχοντα Αύγουστο, μία συμμορία νεαρών πυρπόλησε δεκάδες αυτοκίνητα στο Κρόνογκαρντεν, ένα προάστιο με μεγάλο μεταναστευτικό πληθυσμό. Παρόμοια περιστατικά αποτελούν πλέον σχετικά σύνηθες φαινόμενο στη Σουηδία. «Οι Σοσιαλδημοκράτες δεν κάνουν καλή δουλειά. Δουλεύω πέντε μέρες την εβδομάδα και κάποιοι μένουν στο σπίτι τους κάνοντας απολύτως τίποτα. Οι Σοσιαδημοκράτες υποστηρίζουν μία νωχελική καθημερινότητα και ο κόσμος το έχει βαρεθεί αυτό», υποστηρίζουν πολίτες της περιοχής. Μία μεγάλη μερίδα των ψηφοφόρων καταλογίζει στο κυβερνών κόμμα ότι δαπανά περισσότερα χρήματα για τους μετανάστες απ’ ό,τι για τους ηλικιωμένους. «Νοιάζονται περισσότερο για ανθρώπους που ήρθαν στη Σουηδία τα τελευταία δύο ή τρία χρόνια, παρά για τους ανθρώπους που έχτισαν το σύστημα». 

Αποτέλεσμα εικόνας για Jimmie Åkesson

Οι Σουηδοί Δημοκράτες και η ΕΕ

Μέλη των Σουηδών Δημοκρατών πρότειναν νωρίτερα μέσα στο έτος δημοψήφισμα για τη συμμετοχή ή μη της Σουηδίας στην Ευρωπαϊκή, υποστηρίζοντας πως η ΕΕ έχει επιφέρει ένας μεγάλο κύμα διαφθοράς στη χώρα.Βέβαια, αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με σχετικές δημοσκοπήσεις του παρελθόντος, οι πολίτες της Σουηδίας που επιθυμούσαν το δικό τους «Swexit», δεν ξεπερνούσαν το 20% των ερωτηθέντων. «Υπάρχει μια δημόσια πλειοψηφία υπέρ της ΕΕ και το σεβόμαστε. Εάν τελικά υπάρχει μια δημόσια πλειοψηφία εναντίον της ΕΕ, τότε θα το αποφασίσουμε. Η μεγάλη ανησυχία είναι ότι έχουμε ένα μεγάλο κόμμα που θέλει τη Σουηδία να εγκαταλείψει την ΕΕ», είχε απαντήσει τότε η κα Ulla Andersson, αξιωματούχος του Αριστερού Κόμματος που υποστήριξε την κυβέρνηση των Σοσιαλδημοκρατών τα τελευταία τέσσερα χρόνια.
Πάντως, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εφημερίδας «Klassekampen» νωρίτερα μέσα στο καλοκαίρι, σχεδόν το ήμισυ (47%) των Σουηδών τασσόταν κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προτιμώντας, αντ’ αυτού, μία Σκανδιναβική Ένωση που θα περιλαμβάνει τη Σουηδία, τη Δανία, τη Νορβηγία, τη Φινλανδία και την Ισλανδία. Μόλις το 36% προτιμούσε την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τί φανερώνουν οι δημοσκοπήσεις για τις εκλογές της 9ης Σεπτεμβρίου 2018

Η συντριπτική πλειοψηφία των δημοσκοπήσεων δίνει προβάδισμα μικρότερο των 4 ποσοστιαίων μονάδων στους Σοσιαλδημοκράτες, έναντι των Σουηδών Δημοκρατών ή των Μετριοπαθών. Ας δούμε τις δύο τελευταίες, καθώς μεταξύ 8 και 9 Σεπτεμβρίου δεν δημοσιοποιούνται άλλες.
Η δημοσκόπηση (7/9) της «Demoskop» χαρίζει προβάδισμα της τάξεως των 9 ποσοστιαίων μονάδων στους κυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες, έναντι των Μετριοπαθών. Το κυβερνών κόμμα συγκεντρώνει 27% (+1% σε σύγκριση με την προηγούμενη δημοσκόπηση της εταιρείας), όταν οι Μετριοπαθείς και οι Σουηδοί Δημοκράτες παρουσιάζουν ποσοστό 18% (-1%) και 17% (-1%), αντίστοιχα. 
Ακολουθούν οι Αριστεροί με 10% (αμετάβλητο), οι Κεντρώοι με 8% (-1%), οι Χριστιανοδημοκράτες με 7% (αμετάβλητο) και οι Φιλελεύθεροι, με 6% (αμετάβλητο).



Με βάση δημοσκόπηση της Ipsos που δημοσιεύθηκε στις 6/9, το κόμμα του πρωθυπουργού κ. Stefan Löfven συγκεντρώνει ποσοστό 25% στην πρόθεση ψήφου, με τους Μετριοπαθείς και τους Σουηδούς Δημοκράτες να ακολουθούν στο 17%.
Οι παραπάνω επιδόσεις παρέμειναν αμετάβλητες, σε σύγκριση με την προηγούμενη δημοσκόπηση της εταιρείας.
Αριστερό Κόμμα και Κεντρώοι συγκεντρώνουν 10%, με τους δεύτερους να παρουσιάζουν βελτιωμένη (+1%) επίδοση. 
Ακολουθούν οι Πράσινοι (+1%), οι Φιλελεύθεροι και οι Χριστιανοδημοκράτες, με 6%.

Η τωρινή σύνθεση της σουηδικής Βουλής



Υποστήριξη Matteo Salvini στους Σουηδούς Δημοκράτες

Την υποστήριξή του προς τη σουηδική άκρα δεξιά, το κόμμα των Σουηδών Δημοκρατών, εξέφρασε ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών και επικεφαλής της Λέγκα του Βορρά, Matteo Salvini.
«Την Κυριακή γίνονται εκλογές στη Σουηδία, την κοιτίδα του κράτους πρόνοιας και της υποδοχής, η οποία αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα ένταξης. 
Δεν είναι τυχαίο: όπως καταγγέλλει το κόμμα των Δημοκρατών της Σουηδίας, η γενναιοδωρία του κράτους λειτουργεί σαν μαγνήτης για μυριάδες παράτυπους μετανάστες.
Απευθύνω τις καλύτερες ευχές μου στο κόμμα του Jimmie Åkesson: μετά τις εκλογές, ελπίζω να μπορέσω να τον συναντήσω και να τον βρω σε νέα και υψηλά θεσμικά λειτουργήματα», ανέφερε σε ανακοίνωσή του, στις 6/9. 
Η Λέγκα του Βορρά, η οποία βρισκόταν στο 4% όταν εκείνος ανέλαβε τα ηνία της το 2013, κέρδισε από την πλευρά της το 17% των ψήφων στις βουλευτικές εκλογές του Μαρτίου, στις οποίες είχε κατέβει σε συμμαχία με τη δεξιά του Silvio Berlusconi.
Ωστόσο, το κόμμα σχημάτισε εν τέλει κυβερνητικό συνασπισμό με τους αντισυστημικούς του Κινήματος Πέντε Αστέρων (M5S, 32,5% των ψήφων τον Μάρτιο), επισημαίνεται. 

Αποτέλεσμα εικόνας για salvini

Οι ακροδεξιοί «πλημμυρίζουν» το διαδίκτυο με μη έγκυρες ειδήσεις

Οι ακροδεξιοί «πλημμυρίζουν» με μη έγκυρες ειδήσεις τη Σουηδία, λίγες μόλις ημέρες πριν τις πολύ κρίσιμες κοινοβουλευτικές εκλογές της 9ης Σεπτεμβρίου 2018, αναφέρει σε δημοσίευμά του το Reuters.
Όπως αναφέρει το αμερικανικό πρακτορείο, ένα στα τρία άρθρα ειδήσεων που μοιράζονται ηλεκτρονικά σχετικά με τις επερχόμενες σουηδικές εκλογές, προέρχονται από ιστότοπους που εκδίδουν σκόπιμα παραπλανητικές πληροφορίες, με τους περισσότερους να εστιάζουν στη μετανάστευση και το Ισλάμ.
Τα παραπάνω αποκαλύπτει έρευνα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.
Η μελέτη επισημαίνει την εκτεταμένη ηλεκτρονική παραπληροφόρηση στα τελικά στάδια μιας σθεναρά αμφισβητούμενης εκστρατείας, η οποία θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μια στροφή προς τα δεξιά σε μια από τις πιο εξέχουσες φιλελεύθερες δημοκρατίες της Ευρώπης, σχολιάζει το Reuters.
Οι συντάκτες χαρακτήρισαν ορισμένους ιστότοπους ως «junk news», βάσει μιας σειράς λεπτομερών κριτηρίων. 
Το Ινστιτούτο ανέλυσε 275.000 tweets σχετικά με τις σουηδικές εκλογές από μια δεκαήμερη περίοδο του Αυγούστου 2018, επισημαίνεται.

Τα τελευταία «χαρτιά» του πρωθυπουργού Stefan Löfven

Νωρίτερα μέσα στο έτος, η Σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση γνωστοποίησε πως ενδέχεται να επιβάλλει την υποχρεωτική εκμάθηση της σουηδικής γλώσσας στους κατέχοντες άσυλο, σκληραίνοντας ακόμη περισσότερο τη στάση της στο μεταναστευτικό πληθυσμό. Δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό το πότε θα εφαρμοστεί η νομοθεσία, αλλά ένα είναι σίγουρο: θα εφαρμοστεί μετά τις εκλογές Σεπτεμβρίου 2018, αν το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα κερδίσει και πάλι. Σε περίπτωση που οι μετανάστες δεν δεχθούν να συμμετέχουν στα μαθήματα, τότε θα χάνουν αυτόματα τα τεράστια οφέλη της κοινωνικής πρόνοιας. 
Επίσης, τον περασμένο Μάρτιο, το κυβερνών κόμμα πρότεινε να μην χορηγείται άδεια λειτουργίας για σχολεία που «δεν πρεσβεύουν τις αξίες της Σουηδίας, όπως η ισότητα των φύλων». Η πρότασηαφορά τις οργανώσεις που «τρέχουν» τα λεγόμενα «ελεύθερα σχολεία» -χρηματοδοτούνται από την κυβέρνηση- στη Σουηδία, η πλειοψηφία των οποίων είναι μουσουλμανικές. Όπως ανέφερε το Κόμμα, οι εν λόγω οργανώσεις ή εταιρείες δεν θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα να διοικήσουν ή να ιδρύσουν κάποιο εκπαιδευτικό ίδρυμα στη χώρα, αν δεν αποδεχτούν την πλήρη ισότητα όλων των ανθρώπων, την οποία πρεσβεύουν οι αξίες της Σουηδίας. «Κανένας δεν πρέπει να αναγκάζει τους μαθητές να πιστέψουν σε οποιαδήποτε θρησκεία. Το σύνολο της εκπαίδευσης πρέπει να είναι ανεξάρτητο από τη θρησκεία», σημειώνεται από τον υπουργό κ. Gustav Fridolin. Επί του παρόντος υπάρχουν πάνω από 70 τέτοιου τύπου σχολεία στη Σουηδία, χριστιανικά, μουσουλμανικά και εβραϊκά. Ωστόσο, μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται στα μουσουλμανικά, καθώς ουκ ολίγες φορές έχει καταγγελθεί ο τρόπος με τον διδάσκονται τα παιδιά, ενώ από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης έχουν καταγραφεί και περιστατικά παιδιών που δέχθηκαν οδηγίες να αποφύγουν παιδιά άλλων θρησκειών κ.λ.π.. Επίσης, έχουν καταγραφεί διάφορα μεμονωμένα περιστατικά βίας σε περιοχές όπου διαμένουν μετανάστες. Βέβαια, το πρόβλημα δεν είναι διαδεδομένο. Η Σουηδία, γενικότερα, αποτελεί από τις ιδανικότερες κοινωνίες παγκοσμίως, καθώς έχει προωθήσει -με επιτυχία- επί χρόνια την πλήρη ανεξαρτητοποίηση της θρησκείας από το εκπαιδευτικό σύστημα, όπως και την πλήρη ισότητα όλων των πολιτών, είτε με βάση το φύλο, είτε με βάση την κατάσταση της υγείας, της εθνικότητας ή την επιλογή της θρησκείας. Δεν είναι τυχαίο ότι, στις σχετικές κατατάξεις, αποτελεί μία από τις καλύτερες χώρες σε ό,τι αφορά στα ανθρώπινα δικαιώματα, την ελευθερία του λόγου, την ισότητα κλπ. 

Αποτέλεσμα εικόνας για stefan lofven

Παρέμβαση μέσω… Twitter

Η αυξημένη ισχύς του Twitter και γενικότερα των κοινωνικών μέσων δικτύωσης, έγινε ιδιαίτερα αντιληπτή στις εκλογικές αναμετρήσεις των τελευταίων ετών, ειδικά στις Ηνωμένες Πολιτείες, με τα «τρολλς» και τις ψευδείς ειδήσεις μίσους να κατακλύζουν το διαδίκτυο, από επιτήδειους που αντιλήφθηκαν τη «δίψα» ορισμένων πολιτών για ειδήσεις π.χ., εναντίον μεταναστών και προσφύγων.
Ωστόσο, πλέον αποδεικνύεται πως οι εν λόγω επιτήδειοι έχουν εξελίξει τις πρακτικές τους, βάζοντας τους υπολογιστές να… κάνουν τη «βρώμικη» δουλειά.
Στην περίπτωση της Σουηδίας, όπως διαπιστώνεται από έρευνα της τοπικής Υπηρεσίας Άμυνας (Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI), ένας στους 10 λογαριασμούς του Twitter δεν αποτελείται από κανονικούς χρήστες, αλλά αφορά υπολογιστές («bots») που «τουϊτάρουν» αυτόματα.
Όπως αναφέρει μεταξύ άλλων η Υπηρεσία, εντοπίστηκαν λογαριασμοί που αναρτούσαν σχόλια και ειδήσεις ανά σταθερό και σύντομο χρονικό διάστημα, όλη την ημέρα, π.χ. ανά δύο λεπτά.
Επισημαίνεται ότι οι βουλευτικές εκλογές της Σουηδίας θα διεξαχθούν στις 9 Σεπτεμβρίου 2018.
Ήδη έχουν ακουστεί ουκ ολίγες προειδοποιήσεις για «παρέμβαση» των Ρώσων, όπως στην περίπτωση των Ηνωμένων Πολιτειών.
«Αυτό προκαλεί υποψίες ότι τα tweets δεν προέρχονται από ανθρώπους, αλλά από ένα πρόγραμμα υπολογιστή που γράφει αυτόματα. 
Δεδομένου ότι πολλοί από αυτούς τους λογαριασμούς είναι ανώνυμοι, είναι δύσκολο να δούμε ποιος ακριβώς κρύβεται από πίσω», σημειώνουν αξιωματούχοι της Υπηρεσίας, μιλώντας στον κρατικό ραδιοφωνικό σταθμό.
Η δραστηριότητα των bots είναι αποκλειστικά περιορισμένη στην επαναδραστηριοποίηση, όπως και στην κοινή χρήση μηνυμάτων (κυρίως των trends σχετικά με τις εκλογές) άλλων χρηστών, επισημαίνεται.
Η έρευνα αποδεικνύει, επίσης, ότι το μεταναστευτικό προσελκύει τη μεγαλύτερη προσοχή στο Twitter, σε σύγκριση με τα υπόλοιπα ζητήματα γύρω από τις εκλογές.

Tip…

Πως η Σουηδία κατάφερε να κτίσει μία οικονομία «πρότυπο» – Το περίφημο σκανδιναβικό μοντέλο

Η ανθεκτικότητα που έχουν δείξει οι σκανδιναβικές χώρες στις πιέσεις που δέχθηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση και, ιδιαίτερα, η Ευρωζώνη, από την κρίση χρέους που ταλάνισε κράτη – μέλη της, γεννά ερωτήματα… 
Πολλοί αποδίδουν τις απανωτές πρωτιές των τεσσάρων βόρειων χωρών στις κατατάξεις για το βιοτικό επίπεδο, στην εφαρμογή του σκανδιναβικού μοντέλου, το οποίο έχει γίνει συνώνυμο της οικονομικής αποτελεσματικότητας, της πολιτικής συναίνεσης και της κοινωνικής αλληλεγγύης, υπό την εγγύηση και στενή καθοδήγηση του κράτους. 
Επίσης, Σουηδία, Φινλανδία, Νορβηγία και Δανία διαθέτουν τα μεγαλύτερα κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε παγκόσμιο επίπεδο.
Την ίδια στιγμή, οι οίκοι αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας βαθμολογούν με την ανώτατη αξιολόγηση «ΑΑΑ» τις παραπάνω χώρες, δίνοντας τους τη δυνατότητα να δανειστούν ανά πάσα στιγμή από τις διεθνείς αγορές ομολόγων. 
Βέβαια, το σκανδιναβικό μοντέλο δέχεται σήμερα πιέσεις λόγω της δημογραφικής γήρανσης, της μετανάστευσης αλλά και της παγκοσμιοποίησης, με ορισμένους να προεξοφλούν το τέλος του…
Ωστόσο, οι ισχυρές μεταρρυθμίσεις «απαντούν». 
Εμείς θα ασχοληθούμε με τη Σουηδία. 
Η Σουηδία διαθέτει μεταξύ των χωρών της Ε.Ε., ένα από τα χαμηλότερα επίπεδα χρέους, χαμηλό και σταθερό πληθωρισμό (ο οποίος τείνει να γίνει βέβαια αποπληθωρισμός) και υγιές τραπεζικό σύστημα.
Αλλά αυτό δεν συνέβαινε πάντοτε. 
Η σουηδική οικονομία υπέφερε από χαμηλή ανάπτυξη και υψηλό πληθωρισμό, ενώ η σουηδική κορώνα υποτιμήθηκε επανειλημμένα. 
Η Σουηδία επλήγη επίσης από μια βαθιά οικονομική κρίση στις αρχές της δεκαετίας του ’90. 
Οι τράπεζες έγιναν ασταθείς και οι δύο κρατικοποιήθηκαν, η ανεργία αυξήθηκε ραγδαία, με το δημόσιο χρέος να τίθεται εκτός ελέγχου.
Ο δρόμος πίσω στη σταθερότητα και την επιτυχία δεν ήταν εύκολος. 
Ωστόσο, με την επιδίωξη εφευρετικών και θαρραλέων μεταρρυθμίσεων και τη δέσμευσή τους, η Σουηδία έχει μεταμορφώσει την οικονομία της και παρέμεινε ισχυρή ενόψει της νέας παγκόσμιας ύφεσης.
Από την κρίση της δεκαετίας του ’90, οι σουηδικές κυβερνήσεις εξισορροπούν τον προϋπολογισμό εδώ και πάνω από μια δεκαετία και συνέχισαν να το πράττουν ακόμη και μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2007-2008. 
Πώς έγινε όμως αυτό; 
Η Σουηδία επανέλαβε την οικονομική της διακυβέρνηση με μια σειρά καινοτόμων κανονισμών. 
Πρώτον, το 1996 θεσπίστηκε ανώτατο όριο για τις δημόσιες δαπάνες.
Αυτό συνοδεύτηκε από την προσθήκη του «στόχου πλεονάσματος» στον κρατικό προϋπολογισμό. 
Αυτές οι μεταρρυθμίσεις αντιμετωπίστηκαν με ευρεία υποστήριξη από όλο το πολιτικό φάσμα στη Σουηδία. 
Βοήθησαν να διασφαλιστεί ότι το υψηλό χρέος δεν συσσωρεύεται και ότι το χρέος δεν μετακυλίεται στις μελλοντικές γενιές.
Επιπλέον, το 2007 δημιουργήθηκε το σουηδικό συμβούλιο δημοσιονομικής πολιτικής.
Αυτή η επιτροπή εμπειρογνωμόνων ελέγχει τις πολιτικές αποφάσεις της κυβέρνησης σχετικά με τα δημόσια οικονομικά και έχει ως στόχο να διασφαλίσει ότι θα παραμείνει συνεπής με τους στόχους της ανάπτυξης, της απασχόλησης και της μακροπρόθεσμης οικονομικής βιωσιμότητας. 
Η αξιόπιστη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών από τη σουηδική κυβέρνηση σήμανε ότι η Σουηδία παραμένει στην κορυφαία ένωση των φορολογικά υπεύθυνων χωρών στην Ευρώπη.
Ενώ οι κυβερνήσεις με μεγάλα δημοσιονομικά ελλείμματα εφαρμόζουν μέτρα λιτότητας αυξάνοντας τους φόρους και μειώνοντας τις δημόσιες δαπάνες, η Σουηδία απέφυγε αυτές τις δυσκολίες. 
Στην πραγματικότητα, οι φόροι στη Σουηδία έχουν μειωθεί από τότε που ξεκίνησε η κρίση!
Η Σουηδία συνέχισε επίσης να επενδύει σε τομείς όπως η υγειονομική περίθαλψη, η εκπαίδευση και η έρευνα, αντί να χρειάζεται να περικόψει σημαντικά σε αυτούς τους τομείς, όπως σε ορισμένες χώρες.
Η Σουηδία έχει σήμερα μια ποικιλόμορφη, άκρως ανταγωνιστική και επιτυχημένη οικονομία. 
Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ κατατάσσει τη Σουηδία στην 6η πιο ανταγωνιστική χώρα στον κόσμο. 
Η Σουηδία είναι επίσης η 6η πιο “εύκολη” (από πλευράς γραφειοκρατίας) χώρα στον κόσμο για το εμπόριο, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα. 
Αυτό δεν αποτελεί έκπληξη, δεδομένου ότι ένα βασικό χαρακτηριστικό της σουηδικής οικονομίας είναι η διαφάνεια και η φιλελεύθερη προσέγγιση του εμπορίου. 
Η Σουηδία είναι ένα κράτος με εξαγωγικό προσανατολισμό που έχει μεγάλο εμπορικό πλεόνασμα και εξάγει ποικίλα αγαθά.
Εκτός από τη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας στον τομέα των αγαθών και της μεταποίησης, η ανάπτυξη στους τομείς των σύγχρονων υπηρεσιών, όπως η τεχνολογία πληροφοριών και επικοινωνιών, ήταν ισχυρή στη Σουηδία.
Η υπηρεσία κλήσεων μέσω Skype και η online υπηρεσία ροής μουσικής Spotify είναι δύο παραδείγματα, αλλά οι Σουηδοί δεν έχουν σταματήσει εκεί….
Η Στοκχόλμη έχει γίνει γνωστή ως μία από τις πιο “hot” πόλεις για startups!
Παρόλο που η Στοκχόλμη είναι ο κόμβος της σουηδικής οικονομικής δραστηριότητας, απέχει πολύ από το να είναι η μόνη επιτυχημένη περιοχή. 
Στην πραγματικότητα, ο πλούτος στη Σουηδία κατανέμεται πιο ομοιόμορφα στις περιφέρειες από οπουδήποτε αλλού στην Ε.Ε. 
Είναι αξιοσημείωτο ότι η Σουηδία είναι η μόνη χώρα της Ε.Ε. όπου κάθε περιφέρεια έχει υψηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ από τον μέσο όρο της Ε.Ε. 
Έτσι, στη χώρα υπάρχουν δυναμικές οικονομίες και υψηλά πρότυπα διαβίωσης.
Η σημερινή οικονομική και κοινωνική ευημερία της Σουηδίας βασίστηκε στα διδάγματα που αντλήθηκαν από τη χρηματοπιστωτική κρίση στις αρχές της δεκαετίας του ’90. 
Οι κυβερνήσεις συνέχισαν τις μεταρρυθμίσεις και η δημοσιονομική βιωσιμότητα έγινε θεσμοθετημένη. 
Οι σταθερές οικονομικές πολιτικές συνδυάζονται με την ανταγωνιστικότητα, την καινοτομία και την ανοικτή προσέγγιση του εμπορίου, ώστε να καταστεί η Σουηδία πρότυπο οικονομικής επιτυχίας.

Σχετική εικόνα
www.bankingnews.gr

Video

Τραγωδία!

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Γιάννος Χαραλαμπίδης: H ιστορία με τον Interconnector δεν είχε ξεκινήσει καλά. Είχε ξεκινήσει εκ του πονηρού μεταξύ Αθήνας και Λευκωσίας, όπως διάφορα καπέλα. Γιατί και στην Κύπρο υπάρχουν δύο τάσεις.

Η πρώτη έχει σχέση με την προηγούμενη κυβέρνηση που υποστηρίζει την πραγματοποίηση του έργου και η άλλη τάση που έχει σχέση με τον Αβέρωφ Νεοφύτου που υποστηρίζει άλλα συμφέροντα για εναλλακτικές μορφές ενέργειας. Απ’ ότι αποδεικνύεται, κάτι υπάρχει λάθος. Για άλλη μια φορά οι πολιτικές μας ηγεσίες αποδείχτηκαν μικρότερες από ένα τόσο μεγάλο έργο επωφελία του Ελληνισμού.

Είναι κρίμα. Οι κυβερνήσεις μας αποδεικνύονται για μια ακόμα φορά κατώτερες των περιστάσεων. Η τραγωδία είναι, ότι ούτε στην Ελλάδα ούτε στην Κύπρο δεν έχουν αντιπολίτευση για να μιλήσει για όλα αυτά τα θέματα. Εγώ λοιπόν δεν πιστεύω, ότι δεν είναι σκόπιμο όλο αυτό που προκύπτει με το έργο, αλλά γίνεται από ανικανότητα.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ευρωπαϊκή Ένωση

Γιατί η Σκανδιναβία ετοιμάζεται για πόλεμο (με φόντο την Αρκτική)

Δημοσιεύτηκε

στις

Η Ρωσία, ο πόλεμος στην Ουκρανία και ο νέος οξύτατος ανταγωνισμός συμφερόντων στην Αρκτική, καθώς λιώνουν οι πάγοι

Μέχρι τον Φεβρουάριο του 2022, σημειώνει το Foreign Policy, ένα τέτοιο ερώτημα θα ήταν πραγματικά αδιανόητο για μία χώρα που επί 75 έτη τηρούσε μία πολύ προσεχτική στάση ουδετερότηρας, σε σχέση με το ΝΑΤΟ και τη Ρωσία. Η άμυνα πολύ απλά δεν ήταν προτεραιότητα. Σε τέτοιο βαθμό μάλιστα που το 2012 ο τότε αρχηγός του στρατού, Sverker Goranson, είχε προειδοποιήσει ότι, σε περίπτωση επίθεσης, «η Σουηδία μπορεί να επιβιώσει μόνο για μια εβδομάδα». Η προειδοποίηση ήταν τρομακτική. Αλλά και το σενάριο της επίθεσης φάνταζε τότε απίθανο.

Στο πρόσφατο Συνέδριο Κοινωνίας και Άμυνας στο Σάλεν, ωστόσο, όλοι κατέστησαν σαφές πως τα πράγματα έχουν αλλάξει. Ο Σουηδός πρωθυπουργός Ulf Kristersson προέτρεψε μάλιστα τους πολίτες του να προετοιμαστούν για να αμυνθούν «με τα όπλα στα χέρια και τις ζωές μας στην πρώτη γραμμή».

Για τους Σκανδιναβούς γείτονες της Ρωσίας, η πλήρους κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία έδωσε απότομο τέλος στο καθεστώς ουδετερότητας. Πέρυσι, η Φινλανδία έγινε το νεότερο μέλος του ΝΑΤΟ, με τη Σουηδία πιθανότατα να ακολουθήσει σύντομα, εν αναμονή και της τελικής έγκρισης από την Ουγγαρία. Και τούτο γιατί ξαφνικά, η ουδετερότητα άρχισε να μοιάζει πολύ περισσότερο με ευπάθεια. Στη Φινλανδία τον Δεκέμβριο του 2021, το 51 τοις εκατό των πολιτών αντιτασσόταν στην ένταξη στο ΝΑΤΟ. Σήμερα, το 78 τοις εκατό υποστηρίζει τη συμμετοχή. Με αυτή τη συμμαχία έρχεται και η υπόσχεση της στρατιωτικής ισχύος των ΗΠΑ.

Οι πάγοι λιώνουν, οι αδυναμίες αναδύονται

Αυτές οι νέες συμμαχίες του βορρά αλλάζουν τη γεωπολιτική ισορροπία ισχύος, εξηγεί το FP, με τα έθνη της Αρκτικής που είναι μέλη του ΝΑΤΟ να είναι επτά. Και, καθώς το λιώσιμο των πάγων στην Αρκτική ανοίγει νέους πόρους και διαδρομές για τον παγκόσμιο οικονομικό ανταγωνισμό, εκθέτει επίσης στο φως νέα αμυντικά τρωτά σημεία.

Σήμερα, καθώς η Ουκρανία και οι σύμμαχοί της στο ΝΑΤΟ σπρώχνουν τη Ρωσία σε μια γωνία, οι παγκόσμιοι ηγέτες —μαζί με τους ίδιους τους Σκανδιναβούς— στρέφουν όλο και περισσότερο το βλέμμα με ανησυχία προς τον Βορρά. Ρωτούν: Πόσο πιθανή είναι η κλιμάκωση σε ψυχρότερα κλίματα;

«Ο αυξανόμενος ανταγωνισμός και η στρατιωτικοποίηση στην περιοχή της Αρκτικής… είναι ανησυχητικός», παραδέχθηκε ο πρόεδρος της στρατιωτικής επιτροπής του ΝΑΤΟ, σε μια ομιλία του Οκτωβρίου 2023 στη Συνέλευση του Αρκτικού Κύκλου στο Ρέικιαβικ της Ισλανδίας. «Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για στρατιωτικές συγκρούσεις που προκύπτουν στην Αρκτική», προειδοποίησε.

Η εποχή των κοινών συμφερόντων τελείωσε

Τις τελευταίες δεκαετίες, εξηγεί το FP, οι διμερείς και διεθνείς συμφωνίες μεταξύ της Ρωσίας και άλλων κρατών της Αρκτικής έδωσαν έμφαση στα κοινά συμφέροντα της ασφάλειας, των επιστημονικών ανακαλύψεων ή και των οικονομικών εκμεταλλεύσεων. Αλλά μετά την πλήρη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αυτές οι συμφωνίες γρήγορα κατέρρευσαν.

Τον Μάρτιο του 2022, το Αρκτικό Συμβούλιο, ένα φόρουμ μεταξύ των οκτώ αρκτικών κρατών, ανέστειλε τις συνομιλίες. (Τον Μάιο του 2023, επαναλήφθησαν κάποιες συνομιλίες, αλλά δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει η συμμετοχή της Ρωσίας.) Τον Σεπτέμβριο του 2023, η Ρωσία εγκατέλειψε το μικρότερο Ευρω-Αρκτικό Συμβούλιο του Μπάρεντς με τη Νορβηγία, τη Φινλανδία και τη Σουηδία – λέγοντας ότι τα σκανδιναβικά κράτη ευθύνονταν για «παράλυση» της συμφωνία.

Η «αρκτική εξαίρεση» ήταν… μύθος

Τον Φεβρουάριο του 2023, η Ρωσία τροποποίησε την πολιτική της για την Αρκτική, δίνοντας έμφαση σε νέες συμμαχίες με άλλα κράτη των BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική) και ιδιαίτερα με την Κίνα. Εκείνο τον μήνα, ανέστειλε επίσης τη συμμετοχή στο New START, την τελευταία συμφωνία ελέγχου πυρηνικών όπλων μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας.

«Υπήρχε αυτή η μεταψυχροπολεμική πολιτική ιδέα της «αρκτικής εξαίρεσης», δηλαδή ότι ο Βορράς εξαιρείται από τις εξελίξεις στην παγκόσμια πολιτική», είπε ο Ράσμους Μπέρτελσεν, «Το πρόβλημα είναι ότι δεν ίσχυε ποτέ».

Το 2007, η ομιλία του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια του Μονάχου απέρριψε σθεναρά μια παγκόσμια τάξη σταθερότητας μετά τον Ψυχρό Πόλεμο υπό την ηγεσία των ΗΠΑ. Την ίδια χρονιά, η Ρωσία εξαπέλυσε την πρώτη της κυβερνοεπίθεση στην Εσθονία και έκανε μια τολμηρή εδαφική διεκδίκηση της Αρκτικής, τοποθετώντας μια ρωσική σημαία στον βυθό της θάλασσας κάτω από τον Βόρειο Πόλο.

Ο βόρειος στόλος της Ρωσίας

Από το 2014, τη χρονιά που η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία, η Ρωσία έχει αναπτύξει σταθερά έναν βόρειο στόλο πυρηνικών υποβρυχίων, πλοίων επιφανείας, πυραυλικών εγκαταστάσεων, εναέριων στόλων και σταθμών ραντάρ. Σήμερα, η μεγαλύτερη στρατιωτική βάση της Ρωσίας βρίσκεται στη χερσόνησο Κόλα, η οποία συνορεύει με τη Νορβηγία και τη Φινλανδία, όπου δοκιμάζει επίσης νέους υπερηχητικούς πυραύλους και ένα πυρηνικό drone τορπίλης. Αν και περίπου το 80 τοις εκατό των βόρειων χερσαίων δυνάμεων της Ρωσίας αναπτύχθηκαν στην Ουκρανία, οι αεροπορικές και θαλάσσιες δυνάμεις της παραμένουν άθικτες.

Ναυτεμπορική

Συνέχεια ανάγνωσης

Ευρωπαϊκή Ένωση

Οι σκανδιναβικές χώρες υπέρ της ένταξης της Ουκρανίας σε ΕΕ – ΝΑΤΟ

Δημοσιεύτηκε

στις

REUTERS/Dado Ruvic/Illustrations/File Photo

Η Ουκρανία το κύριο θέμα της συνόδου κορυφής του Συμβουλίου της Ευρώπης

Η Ουκρανία θα είναι το κύριο θέμα της συνόδου κορυφής του Συμβουλίου της Ευρώπης που θα διεξαχθεί στο Ρέικιαβικ, δήλωσε η πρωθυπουργός της Ισλανδίας.

Στο πλευρό της Ουκρανίας τάσσονται οι σκανδιναβικές χώρες στις προσπάθειές της να γίνει ενδεχομένως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με τους ηγέτες της Φινλανδίας, της Σουηδίας, της Νορβηγίας, της Δανίας και της Ισλανδίας σε κοινή ανακοίνωσή τους με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Οι σκανδιναβικές χώρες θα συνεχίσουν την πολιτική, οικονομική, ανθρωπιστική και στρατιωτική τους υποστήριξη για όσο χρόνο χρειαστεί», αναφέρεται στην κοινή ανακοίνωση.

Η πρωθυπουργός της Δανίας δήλωσε ότι η Ουκρανία χρειάζεται τώρα στην υποστήριξή μας, όχι στο μέλλον. Τα μαχητικά αεροσκάφη εξακολουθούν να είναι ένα θέμα το οποίο συζητάμε με τους συμμάχους. Από την πλευρά της Δανίας, δεν έχει ακόμη κλείσει το θέμα των μαχητικών αεροσκαφών, τόνισε.

Ο Νορβηγός πρωθυπουργός δήλωσε απευθυνόμενος στο Ουκρανό πρόεδρο «Το θεωρώ μια ένδειξη ελπίδας ότι βρίσκεστε τώρα σε σκανδιναβικό έδαφος».

Ο πόλεμος αυτός πρέπει να τελειώσει και ο επιτιθέμενος πρέπει να βάλει τέλος σε αυτόν, υπογράμμισε.

Χαιρετίζω τα σημαντικά βήματα που λαμβάνει η ΕΕ για να προμηθεύσει την Ουκρανία με πυρομαχικά. Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε τη διαδικασία ένταξης της Ουκρανίας στην ΕΕ, δήλωσε από την πλευρά του ο Σουηδός πρωθυπουργός.

Η Ουκρανία θα είναι το κύριο θέμα της συνόδου κορυφής του Συμβουλίου της Ευρώπης που θα διεξαχθεί στο Ρέικιαβικ, δήλωσε η πρωθυπουργός της Ισλανδίας.

Ο πρόεδρος της Φινλανδίας Σάουλι Νιινίστο δήλωσε ότι «το θέμα της συνόδου κορυφής είναι ο επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, οι σκανδιναβικές χώρες συνεχίζουν να υποστηρίζουν την Ουκρανία, τη σχέση της Ουκρανίας με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ και την πρωτοβουλία της Ουκρανίας για μια δίκαιη ειρήνη».

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters, Ναυτεμπορική

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή