Ακολουθήστε μας

Εγκληματικότητα

Πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για πόρισμα Παρασκευόπουλου: Μας ζητούν να απολαύσουμε τη βία!

Δημοσιεύτηκε

στις

Μας ζητούν να απολαύσουμε τη βία!
Tο πόρισμα Παρασκευόπουλου μάς ζητά να απολαύσουμε τη βία στα πανεπιστήμια, ώστε να πάψουμε να νοιώθουμε τον πόνο, δηλώνει στο liberal.gr, ο πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Αχιλλέας Ζαπράνης, προσθέτοντας ότι το μήνυμα που στέλνεται «τροφοδοτεί με επιχειρήματα όσους έχουν μπερδέψει την ελευθερία με την ελευθεριότητα και τη δημοκρατία με την ασυδοσία και την εκμετάλλευση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». 
Επίσης, σημειώνει ότι αυτό που προκύπτει από το επίμαχο πόρισμα, είναι ότι επειδή η πολιτεία δεν θέλει να επιλύσει το πρόβλημα, το μεταθέτει στην ακαδημαϊκή κοινότητα, καλώντας την να αναλάβει το ρόλο του επαγγελματία της ψυχικής υγείας και της αστυνομίας.
“Σαν να μας λέει αποδεχτείτε τη βία στα ΑΕΙ, και η ζωή σας θα γίνει καλύτερη, το άγχος της εμπειρίας σας θα μειωθεί δραματικά!”, τονίζει ο ακαδημαϊκός που έχει ζήσει από πρώτο χέρι την ανομία εντός των πανεπιστημιακών χώρων.
Προβλέπει ότι αν ποτέ υλοποιηθούν οι προτάσεις του πορίσματος, η ασυδοσία στα πανεπιστήμια θα μεγαλώσει, μαζί της και η απαξίωση των ελληνικών ΑΕΙ, όπως και των πτυχίων που αυτά δίνουν, και όλα αυτά σε μια εποχή που το χάσμα με τα ξένα, μεγαλώνει συνεχώς. Τα πάντα γύρω μας αλλάζουν, όπως λέει, αλλά εμείς εδώ επιμένουμε στην εντελώς διαστρεβλωμένη έννοια του ασύλου, που δεν υπάρχει πουθενά στον πλανήτη, και για την οποία το πόρισμα δεν κάνει τη παραμικρή νύξη.
Συνέντευξη στον Γιώργο Φιντικάκη
Τελικά φταίνε τα ΑΤΜ για τη βία στα πανεπιστήμια κε Ζαπράνη;
Το σκεπτικό του πορίσματος, στηρίζεται, όπως ξέρετε, σε δύο σκέλη. Αφενός ότι είναι ουτοπικό να προσπαθούμε να εξαλείψουμε τα φαινόμενα βίας στα πανεπιστήμια, και αφετέρου ότι οι οποιεσδήποτε νομοθετικές παρεμβάσεις δεν θα έχουν κανένα αποτέλεσμα.
Στην ουσία το πόρισμα μας ζητά να απολαύσουμε τη βία, και τότε δεν θα νοιώσουμε τον πόνο! Σαν μας λέει “αποδεχτείτε τη βία στα πανεπιστήμια, και η ζωή σας θα γίνει καλύτερη, το άγχος της εμπειρίας σας θα μειωθεί δραματικά!”

Στηριζόμενο λοιπόν το πόρισμα, σε αυτές τις παραδοχές, καταλήγει στη διατύπωση προτάσεων που ξεπερνούν τα όρια της γελοιότητας: Από την αφαίρεση των ΑΤΜ από τους χώρους των πανεπιστημίων, έως την ανάγκη ύπαρξης μιας επιτροπής που θα συζητά με τους επίδοξους καταληψίες, και την ύπαρξη ειδικών χώρων αφιερωμένων σε πάρτι νεολαιών, όπου θα γίνεται έλεγχος για φοροδιαφυγή!
Σε μια δημοκρατική πολιτεία, μια βασική αρχή είναι η διάκριση των ρόλων. Δεν μπορεί η ακαδημαϊκή κοινότητα να αναλάβει το ρόλο των επαγγελματιών της ψυχικής υγείας, και πολύ περισσότερο της αστυνομίας.
Διότι αυτό που μας λέει το πόρισμα είναι ότι η πολιτεία αδυνατεί ή δεν θέλει να προβεί σε νομοθετικές παρεμβάσεις που θα επιλύσουν το πρόβλημα, και μεταφέρει την επίλυση του στην ακαδημαϊκή κοινότητα.
Αληθεύει ότι το πόρισμα Παρασκευόπουλου επικαλείται μελέτη που είχε ετοιμάσει παλαιότερα το ΠΑΜΑΚ με στατιστικά για τα φαινόμενα παραβατικότητας στη χώρα, ανά κατηγορία και ανά χρονιά;
Πράγματι, με τη διαφορά ότι διαστρεβλώνει την πραγματικότητα. Στη μελέτη του ΠΑΜΑΚ υποστηρίζαμε ότι η εφαρμογή του νόμου Διαμαντοπούλου το 2011, και όχι αυτός καθ’ εαυτός ο νόμος, δεν έχει μέχρι σήμερα φέρει ικανοποιητικά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της βίας.
Δηλαδή επισημαίναμε το αυτονόητο, ότι ένας σωστός νόμος, τελικά δεν εφαρμόστηκε λόγω των αντιδράσεων, όπως έχει συμβεί με τόσους άλλους στην Ελλάδα. Αν θυμάστε αμέσως μετά την ψήφισή του, ξεσηκώθηκε θύελλα αντιδράσεων από κάποιες μειοψηφίες τις οποίες υποστήριζαν πολιτικοί σχηματισμοί εντός και εκτός του κοινοβουλίου, αλλά και η ίδια η τότε Σύνοδος των Πρυτάνεων, με αποτέλεσμα να κλείσουν 350 πανεπιστημιακά τμήματα σε όλη την Ελλάδα.
Όμως το πόρισμα Παρασκευόπουλου, διαστρεβλώνει τα δικά μας συμπεράσματα, και ισχυρίζεται ότι έφταιγε ο νόμος που δεν εξαλείφθηκε η βία στα ΑΕΙ, και όχι η ελλιπής εφαρμογή του!
Καταλήγει δηλαδή στο αυθαίρετο συμπέρασμα ότι εφόσον ο νόμος είναι αδύνατον να λειτουργήσει, πρέπει τα ΑΕΙ να μάθουν να ζουν με τη βία, αυτό λέτε ;
Ακριβώς το σκεπτικό του πορίσματος είναι: Εφόσον μετά την ψήφιση του νόμου Διαμαντοπούλου αυξήθηκαν τα κρούσματα παραβατικότητας, τότε δεν έχει νόημα να προβούμε σε κάποια νέα νομοθετική παρέμβαση, και άρα θα πρέπει να μάθουν οι ακαδημαϊκές κοινότητες να ζουν με τη βία, και να την απολαμβάνουν!
Αν δεν κάνω λάθος, δεν γίνεται καμία αναφορά στο άσυλο, σωστά ;
Καμία αναφορά απολύτως, γιατί βασική αρχή του πορίσματος είναι ότι δεν πειράζουμε το άσυλο για κανέναν λόγο.
Το άσυλο στο σημερινό κόσμο, όπου υφίσταται, έχει το νόημα της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών, ώστε κάθε καθηγητής να μπορεί να εκφράζει, είτε γραπτώς είτε προφορικώς τις απόψεις του, χωρίς να κινδυνεύει από τη διοίκηση του πανεπιστημίου να υποστεί οποιαδήποτε κύρωση, επειδή δεν είναι αρεστά όσα λέει. Μέχρι εκεί. Από τη στιγμή που εμπλέκονται πολιτικές νεολαίες, και εξωπανεπιστημιακοί, που χρησιμοποιούν το άσυλο, το οποίο απαγορεύει την επέμβαση της αστυνομίας και την εφαρμογή του ποινικού κώδικα, τότε μιλάμε για άσυλο παραβατικότητας.

Είναι εντελώς διαστρεβλωμένη η έννοια του ασύλου στην Ελλάδα. Πουθενά στον πλανήτη δεν υφίσταται τέτοιο είδος, αλλά εμείς εδώ, έχουμε εκπαιδευτεί να το θεωρούμε φυσιολογικό. Ποιες πολιτικές σκοπιμότητες υπηρετούνται από την διατήρηση αυτής της μορφής του ασύλου, το αφήνω στον καθέναν να το σκεφτεί.
Τελικά τι μήνυμα στέλνει αυτό το πόρισμα στην κοινωνία ;
Ενισχύει την σύγχυση, τροφοδοτεί με επιχειρήματα όσους έχουν μπερδέψει την ελευθερία με την ελευθεριότητα και τη δημοκρατία με την ασυδοσία και την εκμετάλλευση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Αυτά για τα οποία συζητάμε είναι παραδοξότητες που αν τις ακούσει οποιοσδήποτε στο εξωτερικό, θα μειδιά.
Είναι δυνατόν οι προτάσεις αυτού του πορίσματος να γίνονται αντικείμενο σοβαρής συζήτησης; Είναι δυνατόν να γίνεται πόρισμα για τη βία στα πανεπιστήμια και να μην υπάρχει κουβέντα για το άσυλο ;
Είναι δυνατό, ακόμη και σήμερα, όταν διαπιστώνονται κρούσματα ανομίας στο πανεπιστήμιο, να πρέπει να πάρει απόφαση το πρυτανικό συμβούλιο για να καλέσει την αστυνομία, η οποία θα είναι και δικαιολογημένα πολύ διστακτική να επέμβει;
Είναι σαν να βυθίζεται το σκάφος κι εμείς να συζητάμε για το μενού που έχει απόψε το εστιατόριο. Δεν υπάρχει κανένας, μα κανένας λόγος το ελληνικό πανεπιστήμιο να διαφέρει στο παραμικρό, είτε πρόκειται για την ποιότητα της διδασκαλίας – είτε την ποιότητα των χώρων – από τα πανεπιστήμια του εξωτερικού, της δυτικής Ευρώπης.
Το χάσμα που μας χωρίζει από τα πανεπιστήμια του εξωτερικού, διευρύνεται με γρήγορους ρυθμούς μέρα με την ημέρα. Οχι με τα πανεπιστήμια της Βρετανίας αλλά γειτονικών χωρών όπως του Ισράηλ, όπου εμπεδωμένα οικοσυστήματα παράγουν στοχευμένη έρευνα, που επιλύει προβλήματα, βοηθά την οικονομία και μέσα από την διαδικασία, κτίζονται εταιρείες που μετά εισάγονται στα μεγάλα χρηματιστήρια.

Και εμείς εδώ συζητάμε για δημιουργία ειδικών χώρων αναψυχής που θα παραχωρούνται στους καταληψίες. Δεν συζητάμε πως θα φέρουμε το ελληνικό πανεπιστήμιο κοντά στις ανάγκες της κοινωνίας, και της αγοράς, ώστε να μπορεί να ανταποκρίνεται γρήγορα στις ραγδαίες μεταβολές, αλλά για την απομάκρυνση των ΑΤΜ’s από τα ΑΕΙ ώστε να μην γίνονται ληστείες, και για την ήπια διαχείριση κρίσεων μέσω εργαλείων διαμεσολάβησης και φόρουμ συζητήσεων. Ο κόσμος αλλάζει τριγύρω μας με ταχύτατους ρυθμούς. Κι εμείς, ενώ μας χωρίζει ήδη ένα χάος, από τα πανεπιστήμια του εξωτερικού, καθόμαστε και συζητάμε για το άσυλο, λες και αυτό είναι το νούμερο ένα πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας, και του ελληνικού πανεπιστημίου.
Τι τύχη πιστεύετε ότι θα έχει αυτό το πόρισμα και τι θα συμβεί στο σενάριο που οι προτάσεις του υιοθετηθούν από την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας ; Πως φαντάζεσθε την επόμενη ημέρα ; Τι μας ξημερώνει ;
Μας ξημερώνει μεγαλύτερη ασυδοσία, απαξίωση του ελληνικού πανεπιστημίου, πιο απαξιωμένα πτυχία, τμήματα στελεχωμένα με καθηγητές κατ’ όνομα, που σε ορισμένες περιπτώσεις δεν θα έπρεπε να διδάσκουν, και πανεπιστήμια που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις προκλήσεις των καιρών. Σκεφτείτε ότι υπάρχει τμήμα Αεροναυπηγικής στη Χαλκίδα, πρώην ΤΕΙ, που θα λειτουργήσει σε συνεργασία με το ΕΚΠΑ, το οποίο όμως δεν διαθέτει καθηγητές μηχανικούς.
Και είναι λάθος να κοιτάμε τα ερευνητικά αποτελέσματα των ελληνικών πανεπιστημίων διότι η έρευνα που παράγεται στη Ελλάδα δεν προσφέρει στην οικονομία και στην κοινωνία. Είναι έρευνα που αφορά μόνο τους κοινοτικούς πόρους, και αυτούς που τη διενεργούν και τίποτα περισσότερο.
Πιστεύετε ότι υπάρχει περίπτωση οι πρυτάνεις των πανεπιστημίων να αναγκαστούν ή να υιοθετήσουν κάποιες από αυτές τις προτάσεις;
Εγώ πιστεύω στην προσωπική ευθύνη. Θα πρέπει ο καθένας μας να κάνει αυτό το οποίο πρέπει από το μετερίζι στο οποίο βρίσκεται.
Εάν βρεθούν πρυτάνεις οι οποίοι θα είναι θετικοί στις προτάσεις αυτού του πορίσματος, τι να πω, ο καθένας μας κρίνεται.
Πηγή: Liberal

Αστυνομία

Αποκάλυψη! Ειδικό λογικό ισραηλινής κατασκευής για μαζική αναγνώριση προσώπων αποκτά η ΕΛ.ΑΣ.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Αστυνομία: Ειδικό λογισμικό, πιθανόν ισραηλινής κατασκευής, για μαζική αναγνώριση προσώπων με βάση τα βιομετρικά στοιχεία και το οποίο θα συνδεθεί με τις 1.000 κάμερες υψηλής ευκρίνειας που θα τοποθετηθούν στους δρόμους της Αθήνας μελετά να αποκτήσει – όπως αποκαλύπτουν «ΤΑ ΝΕΑ» – η ΕΛ.ΑΣ.

Χρησιμοποιείται σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη, θα ενταχθούν οι ηλεκτρονικές φωτογραφίες δεκάδων χιλιάδων σεσημασμένων για εγκληματικές επιθέσεις, επεισόδια και άλλες παράνομες πράξεις

Στο σύστημα αυτό, που χρησιμοποιείται σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη, θα ενταχθούν οι ηλεκτρονικές φωτογραφίες δεκάδων χιλιάδων σεσημασμένων για εγκληματικές επιθέσεις, επεισόδια και άλλες παράνομες πράξεις προκειμένου να αποτελέσουν τη συγκριτική τράπεζα δεδομένων για την ταυτοποίηση των υπόπτων που θα εντοπίζονται στον δρόμο, στις κερκίδες κ.λπ. Ηδη οι αρμόδιες υπηρεσίες του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. προχωρούν στη σύνταξη της σχετικής μελέτης για την τοποθέτηση και τη χρήση του εν λόγω λογισμικού προκειμένου να τεθούν οι σαφείς προδιαγραφές και να προχωρήσει η σχετική διαγωνιστική διαδικασία. Επιπλέον θα ζητηθεί ασφαλώς άδεια από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων για τη χρήση του συγκεκριμένου λογισμικού.

Με επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ. να μιλούν για ένα σημαντικό ψηφιακό «όπλο» για τον άμεσο εντοπισμό ύποπτων ατόμων σε ανοικτούς χώρους, για την ανίχνευση κινήσεων σεσημασμένων προσώπων σε χώρους εκδήλωσης εγκληματικών επιθέσεων, για εντοπισμό πρωτοστατών επεισοδίων σε γήπεδα ή ακόμη και σε δρόμους, σε συγκρούσεις με την Αστυνομία κ.λπ. Ομως ζητούμενο ασφαλώς είναι, όπως υπογραμμίζουν αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., να υπάρξουν οι σχετικές εγκρίσεις για την εγκατάσταση σε επιχειρησιακό κέντρο και τη χρήση του εν λόγω συστήματος και να εφαρμοστεί πλήρως η νομιμότητα. Σύμφωνα με πληροφορίες, τέτοιου είδους σύστημα αναγνώρισης προσώπων σε μικρότερη κλίμακα θα αποκτήσουν σύντομα τουλάχιστον 200-300 αστυνομικοί υπηρεσιών της Ασφάλειας που χρησιμοποιούν ειδικές συσκευές επικοινωνίας ελληνικής εταιρείας. Μέσω αυτού του λογισμικού που θα εγκατασταθεί στο αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. θα παρέχεται η δυνατότητα σε αστυνομικούς που λαμβάνουν φωτογραφίες – με τις προαναφερόμενες συσκευές – προσώπων κατά τη διάρκεια παρακολουθήσεων ή εποπτείας κερκίδων, να τις αποστέλλουν σε αυτή την ψηφιακή τράπεζα δεδομένων. Κι έτσι να έχουν άμεση απάντηση, από μια λίστα καταχωρισμένων χιλιάδων ατόμων, αν είναι σεσημασμένοι και για ποιον λόγο.

Ανίχνευση μέσω σύγχρονων καμερών

Σημειώνεται ότι το ψηφιακό σύστημα των 1.000 καμερών, που σχεδιάζουν τα υπουργεία Προστασίας του Πολίτη και Ψηφιακής Πολιτικής – εφόσον λάβει τις απαραίτητες σχετικές εγκρίσεις των αρμόδιων Αρχών – θα ανιχνεύει μέσω υπερσύγχρονων καμερών μια σειρά από παραβάσεις – και όχι μόνο την υπερβολική ταχύτητα – που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των χρηστών του δρόμου. Ακόμη αποτελεί μέρος ενός ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος για την ενιαία καταγραφή των τροχαίων παραβάσεων, το οποίο θα δέχεται επίσης πληροφορίες από τις ηλεκτρονικές συσκευές των αστυνομικών της Τροχαίας (tablets με άμεση διασύνδεση με τα μητρώα οδηγών και οχημάτων) και επίσης από τις ηλεκτρονικές συσκευές και τα πληροφοριακά συστήματα των υπαλλήλων της Δημοτικής Αστυνομίας. Ομως φαίνεται ότι το εν λόγω δίκτυο καμερών θα μπορούν να εκμεταλλεύονται και τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. για περιπτώσεις εγκληματικών επιθέσεων, όπως συμβαίνει και στις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις προκειμένου να εντοπίζονται δράστες εγκληματικών επιθέσεων, οι κινήσεις τους κ.λπ.

Συνέχεια ανάγνωσης

Αστυνομία

Υπόθεση Καραϊβάζ: “Ιστορικό επαφών, αρχεία εικόνας, κειμένου κ.α.” περιείχε το cd που καταστράφηκε από συρραπτικό

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Αίτηση αναίρεσης κατέθεσαν στον Άρειο Πάγο η μητέρα και η αδερφή του Καραϊβάζ, επικαλούμενες το κατεστραμμένο cd

Έγγραφο της Εισαγγελίας Αθηνών αποκαλύπτει, ότι το cd με περιεχόμενο από το κινητό τηλέφωνο του δολοφονηθέντος δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ περιείχε “ιστορικό επαφών, αρχεία εικόνας, κειμένου κ.α.”.

“Το με αριθμό αναγνωστέο 33 (έκθεση της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών για το αποτέλεσμα της ανάσυρσης του κινητού του θύματος Γ. Καραϊβάζ – ιστορικό επαφών, αρχεία εικόνας, κειμένου κ.α.) είχε επισυναπτόμενο cd με το περιεχόμενο της ανάσυρσης το οποίο πιθανότατα είχε καταστραφεί λόγω συρραφής του με συρραπτικό και το γεγονός σημειώθηκε στα πρακτικά” αναφέρει το εν λόγω έγγραφο.

Η αναφορά αυτή καταρρίπτει τη φημολογία εκείνων των ημερών ότι το cd περιείχε απλά επαφές. Οι επαφές, άλλωστε, στην εφαρμογή whatsapp, όπως πρώτο επίσης είχε αποκαλύψει το FoP, αναφέρονταν σε χαρτί και αφορούσαν ονόματα συνεργατών του Καραϊβάζ αλλά και ονόματα όπως Δημητριάδης, Κοντολέων και Καραμαλάκης, που παρέπεμπαν στον πρώην διευθυντή του Πρωθυπουργικού Γραφείου -και ανιψιό του Πρωθυπουργού- Γρηγόρη Δημητριάδη, τον πρώην Διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέοντα και τον πρώην Αρχηγό της Αστυνομίας Μιχάλη Καραμαλάκη. Στο δικαστήριο τότε είχε αναφερθεί και επαφή Βαγγέλης Ζαμπού, η οποία παραπέμπει στον Βαγγέλη Ζαμπούνη που εκτελέστηκε πριν μερικούς μήνες έξω από πρατήριο καυσίμων ιδιοκτησίας του, στο Νέο Κόσμο.

Η αναφορά σε “ιστορικό συνομιλιών” δείχνει ότι υπήρχαν στοιχεία για το με ποιούς μίλησε ο δημοσιογράφος και πότε, ενώ τα “αρχεία κειμένου κ.α.” ενδεχομένως να αφορούν και γραπτά μηνύματα.

Σε κάθε περίπτωση, η Δικαιοσύνη μπορούσε να ζητήσει από τους συνομιλητές του Καραϊβάζ πληροφορίες για το περιεχόμενο των συνομιλιών μαζί τους και να τους ρωτήσει εάν τους είχε εκφράσει κάποια ανησυχία για κάτι, από τη στιγμή ανάμεσά τους ήταν ο αρχηγός της Αστυνομίας και ο Διοικητής της ΕΥΠ.

Σήμερα, επισκέφθηκαν την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη, οι δικηγόροι της μητέρας και της αδελφής του Γιώργου Καραϊβάζ, Ρόη Παυλέα και Σπύρος Χαριτάτος, προκειμένου να καταθέσουν αίτηση αναίρεσης κατά της αθωωτικής, για τους δύο κατηγορουμένους, απόφασης του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου.

Ρεπορτάζ της ιστοσελίδας dikastiko.gr αναφέρει ότι “σύμφωνα με την πλευρά των συγγενών του δημοσιογράφου, η πρωτόδικη απόφαση «πάσχει από απόλυτη ακυρότητα και παραβίαση της δημοσιότητας της δίκης, διότι, όπως διαπίστωσε και η εισαγγελέας της έδρας κι έχει καταγραφεί στα πρακτικά, το αναγνωστέο σχετικό 33 που βρισκόταν σε cd έχει καταστραφεί. Πλην όμως το δικαστήριο θεώρησε, εσφαλμένα, ότι αν και καταστραμμένο μπορεί να θεωρηθεί ως αναγνωσμένο”.

Να σημειώσουμε ότι κατά τη διάρκεια της δίκης οι δύο δικηγόροι είχαν πει ότι διαθέτουν το περιεχόμενο του cd και ότι το θέτουν στη διάθεση του δικαστηρίου. Όταν, όμως, το δικαστήριο τους το ζήτησε εκείνοι προσκόμισαν ένα στικάκι λέγοντας ότι το εν λόγω αρχείο “δεν ανοίγει”.

Οι ίδιοι, πάντως, στη σημερινή τους αίτηση κάνουν λόγο για «έλλειψη ειδικής αιτιολογίας» της απόφασης, ενώ υπογραμμίζουν πως για την κρίση των δικαστών ελήφθησαν υπόψη «καταφανώς ψευδείς καταθέσεις».

Στη σχετική αίτηση αναφέρεται πως «δεν αιτιολογείται στην απόφαση γιατί δήθεν συνηθίζεται να χρησιμοποιούνται μόνο κλοπιμαία οχήματα από μέλη του οργανωμένου εγκλήματος. Η αναιτιολόγητη απλοϊκή αυτή σκέψη αντικρούεται από το γεγονός ότι δεν απαντάται στο νομικό κόσμο κάποιο εγχειρίδιο επαγγελματικής κατάρτισης πληρωμένων δολοφόνων».

ΠΗΓΗ: Freedom of Press

Συνέχεια ανάγνωσης

Αστυνομία

Δίκη Καραϊβάζ: Η υπόθεση θα παραμείνει ανοιχτή, ανεξαρτήτως ετυμηγορίας

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Πώς η πολιτική αγωγή μας “μετέφερε” στη δίκη της Greek Police Mafia

Κατά τη συνεδρίαση της Δευτέρας 29 Ιουλίου 2024, η Εισαγγελέας πρότεινε την ενοχή των δύο αδερφών που κατηγορούνται για τη δολοφονία Καραϊβάζ. Είτε η πρότασή της γίνει δεκτή από το δικαστήριο και οι κατηγορούμενοι κριθούν ένοχοι, είτε όχι και κηρυχθούν αθώοι, όσο δεν εντοπίζονται οι ηθικοί αυτουργοί η υπόθεση θα παραμένει ανοιχτή.

Αύριο στις 9 το πρωί η δίκη θα συνεχιστεί με τις αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης, οι οποίες αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς η εισαγγελέας σήμερα είπε ότι η απόδειξη των πραγματικών περιστατικών γίνεται μέσω μίας σειράς ισχυρών ενδείξεων, κάτι που προβλέπεται, όπως σημείωσε η ίδια, σε περιπτώσεις που συνδέονται με το οργανωμένο έγκλημα.

Το ότι η δικογραφία περιείχε ισχυρές ενδείξεις εις βάρος των κατηγορουμένων αλλά όχι αποδείξεις, το είχαμε επισημάνει και εμείς στο Freedom Of Press εδώ και καιρό.

Η τύχη των κατηγορουμένων σε μεγάλο βαθμό θα κριθεί από το κατά πόσο οι δικαστές θα θεωρήσουν ως “ισχυρή ένδειξη” ή όχι τις εκτιμήσεις αστυνομικών που κατέθεσαν στη δίκη σχετικά με το σωματότυπο των δραστών (σ.σ. εξέφρασαν την εκτίμηση ότι οδηγός στο μηχανάκι ήταν ο μεγαλύτερος αδελφός και συνοδηγός – εκτελεστής ο μικρότερος).

Η αλήθεια είναι ότι εάν δεν υπήρχαν άλλα στοιχεία όπως, ανάμεσα σε πολλά άλλα, το βαν της εταιρείας καθαρισμού που οδηγεί ο μεγαλύτερος αδελφός, το οποίο κινήθηκε στη γειτονιά του Καραϊβάζ τη μέρα της δολοφονίας και την προηγούμενη για να κάνει διανομή διαφημιστικών φυλλαδίων (κατά τον ισχυρισμό του κατηγορουμένου), το ενδεχόμενο μίας καταδίκης με βάση το σωματότυπο θα ήταν εξόχως προβληματικό.

Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται μετά την ολοκλήρωση των αγορεύσεων των δικηγόρων υπεράσπισης, κάτι που μπορεί να συμβεί είτε αύριο Τρίτη αργά το μεσημέρι, είτε μεθαύριο Τετάρτη το πρωί.

Η δίκη της Greek Police Mafia και οι λόγοι “εθνικής ασφάλειας”

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση εκτός από την Εισαγγελέα αγόρευσαν και οι τρεις δικηγόροι που εκπροσωπούν την οικογένεια του Γιώργου Καραϊβάζ: ο Αντώνης Ξυλουργίδης, που εκπροσωπεί τη χήρα του δολοφονηθέντος δημοσιογράφου, Στάθα, και οι Σπύρος Χαριτάτος και Ρόη Παυλέα που εκπροσωπούν τη μητέρα του και την αδερφή του.

Όπως έχουμε ήδη επισημάνει, οι Χαριτάτος – Παυλέα τυχαίνει να έχουν πελάτες αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. που είναι κατηγορούμενοι στην υπόθεση της Greek Police Mafia (σκέλος κακουργημάτων), μία υπόθεση για την οποία είχε κληθεί να καταθέσει και ο Καραϊβάζ.

Σήμερα, ο Σπύρος Χαριτάτος κατά το πρώτο μέρος της αγόρευσής του έκανε εκτενείς αναφορές στην υπόθεση αυτή χαρακτηρίζοντάς την “στημένη και ύποπτη” και ότι πήγαν να εξοντώσουν μέσω αυτής καλούς αξιωματικούς αλλά και τον Καραϊβάζ επαγγελματικά, εμπλέκοντας το όνομά του στην υπόθεση.

Στη δίκη για το σκέλος των πλημμελημάτων, ανάμεσα στους κατηγορούμενους ήταν ένας πρώην υψηλόβαθμος αξιωματικός με μακρά πορεία στην Αντιτρομοκρατική που εμφανιζόταν να παίρνει φακέλους από το Δημήτρη Μάλαμα, ο οποίος εθεωρείτο “αρχιταμίας” στο κύκλωμα που πουλούσε προστασία σε οίκους ανοχής και παράνομες χαρτοπαικτικές λέσχες.

Μετά τις κρυφές συναντήσεις με τον Μάλαμα σε παρκάκι της Αλσούπολης, ο εν λόγω απόστρατος συναντούσε τον τότε επικεφαλής της Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος. Μάλιστα, πριν από κάποιο ραντεβού τους σε τηλεφωνική τους συνομιλία έλεγαν να βρεθούν σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας για να φάνε “σουβλάκι με σως”.

Ο τότε επικεφαλής της Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος είναι πελάτης της Ρ. Παυλέα, όπως μας έχει πει η ίδια. Ο συγκεκριμένος αξιωματικός μνημονεύεται σε τηλεφωνικό διάλογο δικηγόρου με τη “Μαρίνα”, την ιδιοκτήτρια οίκων ανοχής -και κατηγορούμενη στη Greek Police Mafia- που τη “συναντήσαμε” στις υποθέσεις trafficking της Ηλιούπολης και του Κολωνού.

Στο τηλεφώνημα εκείνο ο δικηγόρος λέει στην “Μαρίνα” ότι με το νέο επικεφαλής στο “Οργανωμένο” είναι καλύτερα τα πράγματα για αυτούς και να συνεχίσει να… πληρώνει.

Στη δίκη Καραϊβάζ είχαμε το κατεστραμμένο cd με περιεχόμενο από το κινητό του δημοσιογράφου. Στην υπόθεση της Greek Police Mafia είχαμε εξαφανισμένες εκθέσεις απομαγνητοφώνησης και εξαφανισμένες εισαγγελικές διατάξεις, όπως ισχυρίζονται δικηγόροι κατηγορουμένων, για τις νόμιμες παρακολουθήσεις των υπόπτων.

Η Ρ. Παυλέα σε τηλεοπτικές εμφανίσεις έχει πει ότι τον Καραϊβάζ τον παρακολουθούσε παράνομα τότε η ΕΥΠ.

Εάν παρακολουθείτο παράνομα ο Καραϊβάζ, χωρίς εισαγγελικές διατάξεις, τότε και άλλες συνομιλίες μπορεί να θεωρηθεί ότι είναι προϊόν παράνομων υποκλοπών, και να μην ληφθούν υπόψη στο δικαστήριο της Greek Police Mafia για τα κακουργήματα, αν και όταν αυτό γίνει. Που σημαίνει ότι η συνομιλία της “Μαρίνας” με το δικηγόρο που αναφέρεται στο “Οργανωμένο”, μπορεί να μην ληφθεί υπόψη.

Η Ρ. Παυλέα έχει πει και κάτι άλλο στις τηλεοπτικές της εμφανίσεις: ότι σύμφωνα με τον διοικητή της ΕΥΠ την περίοδο 2015 – 2017 (Ρουμπάτης) ο Καραϊβάζ παρακολουθείτο για λόγους “εθνικής ασφάλειας”, συμπληρώνοντας ότι για “αυτούς τους λόγους εθνικής ασφάλειας τον σκότωσαν”.

Το τελευταίο της το… “επέστρεψε” την περασμένη εβδομάδα στην απολογία του ο μικρότερος αδερφός που κατηγορείται για τη δολοφονία, λέγοντάς της “εσείς λέτε ότι τον σκότωσαν για λόγους εθνικής ασφάλειας, τί σχέση έχω εγώ με την εθνική ασφάλεια;”. Σα να λέει δηλαδή, άμα ξέρεις πες μας…

Τέλος, να επισημάνουμε στην κυρία Παυλέα που λέει ότι “τον Γιώργο τον σκότωσαν για αυτούς τους λόγους εθνικής ασφάλειας”, το εξής: τον Απρίλιο του 2021 όταν εκτελέστηκε ο Καραϊβάζ δεν ήταν ο Ρουμπάτης διοικητής στην ΕΥΠ και τα ηνία στην “εθνική ασφάλεια” είχαν ο διευθυντής του Πρωθυπουργικού Γραφείου Γρ. Δημητριάδης και ο τότε διοικητής της ΕΥΠ Π. Κοντολέων, δύο ονόματα τα οποία εμφανίζονται στις επαφές που είχε ο Καραϊβάζ στην εφαρμογή WhatsApp στο κινητό του.

ΠΗΓΗ: Freedom of Press

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή