Ακολουθήστε μας

ΗΠΑ

Σε δύο στρατόπεδα η Μέση Ανατολή – Ρωσία, Ιράν, Τουρκία, εναντίον ΗΠΑ, Ισραήλ και Αράβων

Δημοσιεύτηκε

στις

ΕΚΑΤΕΡΩΘΕΝ ΑΠΕΙΛΕΣ ΠΟΛΕΜΟΥ ΑΠΟ ΤΕΛ-ΑΒΙΒ ΚΑΙ ΤΕΧΕΡΑΝΗ, ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΑΡΧΙΖΕ Η ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΒΑΡΣΟΒΙΑΣ ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΑΡΚΕΤΩΝ ΑΡΑΒΙΚΩΝ ΚΡΑΤΩΝ

Πούτιν, Ερντογάν, Ρουχανί, συγκροτούν το ένα μέτωπο συμφερόντων στη Μέση Ανατολή

Της Μαρίνας Χατζηκώστα

Να παραστεί στη διάσκεψη είχε κληθεί και η Άγκυρα, ωστόσο η Τουρκία απάντησε πως δεν είναι διατεθειμένη να συμμετάσχει «στη συμμαχία που προσπαθούν να συγκροτήσουν οι ΗΠΑ εναντίον του Ιράν»
Αργά και μεθοδικά, με την απόλυτη συνεργασία των Ηνωμένων Πολιτειών και της ισχύος τους, το Ισραήλ καταφέρνει να συσπειρώσει τα αραβικά κράτη σουνιτικού δόγματος εναντίον του Ιράν. Έχοντας την πλήρη ανάγκη να αποκτήσουν δυνατές συμμαχίες με τη Δύση, τα κράτη αυτά, με πρώτο τη Σαουδική Αραβία των εκσυγχρονισμένων ουαχαμπιστών, βλέπουν τον κοινό εχθρό και κάθονται στο ίδιο τραπέζι διαλόγου με τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ, για να συζητήσουν το μέλλον της Μέσης Ανατολής. Η διεθνής διάσκεψη πραγματοποιήθηκε στη Βαρσοβία και σε αυτήν συμμετείχαν σχεδόν όλα τα φίλα προσκείμενα στο Ριάντ κράτη της Μέσης Ανατολής και του αραβικού κόσμου, αλλά και ισχυρά ευρωπαϊκά κράτη. Συνολικά συμμετείχαν 60 κράτη.

Η στοχοποίηση του Ιράν

Από την έναρξη ήδη της διάσκεψης για τη Μέση Ανατολή το Ιράν βρέθηκε στο στόχαστρο. Πρώτος ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ, Βενιαμίν Νετανιάχου, ανήρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter βίντεο, στο οποίο αναφέρει πως το σημαντικό σε αυτήν τη διάσκεψη, που δεν είναι μυστική όπως κάποιες άλλες, «είναι πως πρόκειται για μιαν ανοικτή συζήτηση, με αντιπροσώπους ηγετικών αραβικών χωρών, που κάθονται στο ίδιο τραπέζι με το Ισραήλ για να προωθήσουν ένα κοινό συμφέρον, τον πόλεμο με το Ιράν».
Σε απόλυτη ευθυγράμμιση λίγο αργότερα και ο αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Μάικ Πενς, ο οποίος από το βήμα της διεθνούς διάσκεψης κατονόμασε το Ιράν ως τον μεγαλύτερο κίνδυνο στη Μέση Ανατολή. Το πήγε ωστόσο κι ένα βήμα παραπέρα, αναφέροντας πως το ιρανικό καθεστώς ετοιμάζει «ένα νέο ολοκαύτωμα» στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, λόγω των φιλοδοξιών του.
«Δυστυχώς, ορισμένοι από τους ηγετικούς Ευρωπαίους εταίρους μας δεν ήταν και τόσο συνεργάσιμοι. Στην πραγματικότητα, έχουν ηγηθεί της προσπάθειας να δημιουργηθούν μηχανισμοί για να καταστρέψουν τις κυρώσεις μας», είπε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ. Κάλεσε μάλιστα τους Ευρωπαίους εταίρους των Ηνωμένων Πολιτειών να «αποσυρθούν από τη συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και να συνταχθούν μαζί μας στην άσκηση της απαραίτητης οικονομικής και διπλωματικής πίεσης για να δώσουμε στον ιρανικό λαό, στην περιοχή και στον κόσμο την ειρήνη, την ασφάλεια και την ελευθερία που αξίζουν».

Η απάντηση του Ιράν

Αν και το επίμαχο βίντεο με τον Νετανιάχου ως δια μαγείας εξαφανίστηκε από το Twitter, ο Υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, πρόλαβε να το αναρτήσει και να σχολιάσει πως «πάντα ξέραμε τις παραισθήσεις του Νετανιάχου. Τώρα ο κόσμος όλος -κι όσοι παρευρίσκονται στο τσίρκο της Βαρσοβίας- γνωρίζουν επίσης». Ακολούθως το γραφείο του Ισραηλινού Πρωθυπουργού εξέδωσε διόρθωση της ανακοίνωσης του Νετανιάχου, αντικαθιστώντας τη φράση «πόλεμος με το Ιράν» με τη φράση «αντιμετώπιση του Ιράν».

Η απειλή που προηγήθηκε

Δύο μέρες νωρίτερα, ανήμερα την 40ή επέτειο της Ισλαμικής Επανάστασης, ο ανώτερος διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης είχε δήλωσε ότι το Ιράν θα ισοπεδώσει πόλεις στο Ισραήλ, σε περίπτωση που οι ΗΠΑ επιτεθούν στην Ισλαμική Δημοκρατία. Ο Γιαντολάχ Ζαβανί, αρμόδιος για πολιτικές υποθέσεις, δήλωσε χαρακτηριστικά πως «οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν το θάρρος να ρίξουν ούτε μια σφαίρα εναντίον μας παρά τον αμυντικό και στρατιωτικό εξοπλισμό τους. Όμως, αν μας επιτεθούν, θα ισοπεδώσουμε το Τελ Αβίβ και τη Χάιφα».
Αμέσως μετά την επίθεση εναντίον μελών των Φρουρών της Επανάστασης, από μισθοφορική τρομοκρατική οργάνωση, που προφανώς όχι τυχαία διεξήχθη λίγες ώρες μετά τη λεκτική επίθεση των Νετανιάχου και Πενς, ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί δεσμεύθηκε να πάρει εκδίκηση, ενώ κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι στηρίζουν «την τρομοκρατία».
Πρόσθεσε δε, βάζοντας στο κέντρο του στοχάστρου ξανά το Ισραήλ, πως «η βασική πηγή της τρομοκρατίας στην περιοχή είναι οι ΗΠΑ, οι σιωνιστές και κάποιες πετρελαϊκές χώρες που τους χρηματοδοτούν». Δεν δίστασε μάλιστα να προειδοποιήσει ότι η υπεράσπιση της Ισλαμικής Επανάστασης δεν θα περιοριστεί εντός των ιρανικών συνόρων, αλλά και εκτός.

Τουρκία και Παλαιστίνιοι

Να αντιπαραταχθούν στο πλευρό των Ιρανών αποφάσισαν πρώτοι οι Παλαιστίνιοι, με τουρκικό δάκτυλο. Η παλαιστινιακή Αρχή καταδίκασε άμεσα, όχι μόνο τις δηλώσεις του Νετανιάχου που θα ήταν το προφανές, αλλά ολόκληρη τη διεθνή διάσκεψη για τη Μέση Ανατολή και κατήγγειλε πως ο πρώτος στόχος των συμμετεχόντων είναι να νομιμοποιήσει την ισραηλινή κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών. Αρχικά, με αποδοχή του Τελ Αβίβ, οι Παλαιστίνιοι είχαν κληθεί να συμμετέχουν στη διάσκεψη, ωστόσο η Ραμάλα απέκλεισε το ενδεχόμενο να συναινέσει σε λύσεις που εξυπηρετούν το Ισραήλ και την εδραίωσή του στην περιοχή.
Να παραστεί στη διάσκεψη είχε κληθεί και η Άγκυρα, ωστόσο η Τουρκία απάντησε πως δεν είναι διατεθειμένη να συμμετάσχει «στη συμμαχία που προσπαθούν να συγκροτήσουν οι ΗΠΑ εναντίον του Ιράν». Την ίδια μέρα, με την έναρξη της διασκέψεως για τη Μέση Ανατολή, ωστόσο, ο Ταγίπ Ερντογάν ταξίδεψε μέχρι το Σότζι για να συμμετάσχει στον διάλογο για τη Συρία, στο ίδιο τραπέζι με τους συμμάχους του, Ιράν και Ρωσία.

Η «ατζέντα» της Διάσκεψης

Η Τουρκία και η Παλαιστίνη δεν είναι οι μόνες χώρες που αμφισβήτησαν, όμως, τους σκοπούς της διάσκεψης για τη Μέση Ανατολή. Αρκετοί είναι οι διεθνείς, εγνωσμένου κύρους, αναλυτές, οι οποίοι διερωτώνται δημόσια για τις σκοπιμότητες και τα αποτελέσματα αυτής. Ακόμη και χώρες που συμμετείχαν, κυρίως από την ΕΕ, αποφάσισαν να μην παραστούν σε επίπεδο αρχηγού κράτους, αλλά διά των αντιπροσώπων τους, δεύτερης και τρίτης διαλογής. Ρωσία και Κίνα δεν συμμετέχουν.
Η ατζέντα της διάσκεψης με θέματα το Παλαιστινιακό, το Συριακό, τον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους και τον πόλεμο στην Υεμένη, δεν πείθει ιδιαιτέρως. Απούσα και η επικεφαλής της διπλωματίας της Ε.Ε., η Φεντερίκα Μογκερίνι, η οποία επικαλέστηκε το βεβαρημένο πρόγραμμά της.
Είναι πλέον ξεκάθαρο πως η Μέση Ανατολή έχει χωριστεί σε δύο στρατόπεδα, των οποίων ηγούνται οι ισχυροί της Δύσης. Στο μεν πρώτο είναι ο άξονας Ρωσίας-Ιράν-Τουρκίας που συνεδρίασαν στο Σότσι, στο δε δεύτερο ΗΠΑ, Ισραήλ και οι σύμμαχοι στη Συρία (βλέπε Κούρδοι) και στην ευρύτερη περιοχή (βλέπε Σαουδική Αραβία). Οι εντάσεις έχουν κορυφωθεί σε διπλωματικό επίπεδο, ωστόσο πραγματικός πόλεμος δεν αναμένεται, τουλάχιστον μέχρι να ολοκληρωθεί η βολιδοσκόπηση στις αλλαγές των ισορροπιών.
Σημερινή

Video

Σάββας Καλεντερίδης: Πραγματοποίησε το Ιράν πυρηνική δοκιμή

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Δευτέρας 7 Οκτωβρίου 2024

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Θέματα Εκπομπής 7ης Οκτωβρίου 2024
1. Ο Παπαχελάς προειδοποιεί: Η Ελλάδα πρέπει να αποφύγει την πολιτική αποσταθεροποίηση
2. Κύπρος: Οι Τούρκοι στρατηγοί επιδιώκουν να καταλαβουν τη μισή νεκρή γραμμή 18:00
3. Τουρκία: “Βρώμικη” συμφωνία Βερολίνου-Άγκυρας 27:10
4. Ισραήλ: Η πρώτη επέτειος της εισβολής της Χαμάς – Διαβουλεύσεις μεταξύ ΗΠΑ-Ισραήλ για την επίθεση στο Ιράν 54:45
5. ΗΠΑ: Σε θρίλερ μετατρέπεται η προεκλογική εκστρατεία στις επτά κρίσιμες πολιτείες 54:45
6. Ρωσία: Ρωσικά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι ο σεισμός 4,5 Ρίχτερ που σημειώθηκε στο Ιράν, οφείλεται στην πρώτη πυρηνική δοκιμή του Ιράν που έκανε στην έρημο της χώρας 59:50

Συνέχεια ανάγνωσης

ΗΠΑ

Υπό έλεγχο για κατασκοπεία στις ΗΠΑ τα gadgets των κινέζικων αυτοκινήτων

Αυτά τα gadget -όπως κάμερες, μικρόφωνα, ιχνηλάτες GPS και προηγμένο λογισμικό- έχουν προκαλέσει ανησυχία στις κορυφαίες υπηρεσίες των ΗΠΑ, οι οποίες φοβούνται ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για κατασκοπεία, κυβερνοεπιθέσεις και κλοπή δεδομένων.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Φανταστείτε κάποιον να ελέγχει εξ αποστάσεως το αυτοκίνητό σας από άλλη χώρα—αυτή δεν είναι σκηνή από ταινία αλλά πραγματική πιθανότητα, σύμφωνα με τις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εμπλέκονται εδώ και καιρό σε γεωπολιτικές και εμπορικές διαμάχες με την Κίνα, αλλά η τελευταία ανησυχία αφορά gadget υψηλής τεχνολογίας που κατασκευάζονται στην Κίνα και είναι εγκατεστημένα σε αυτοκίνητα των ΗΠΑ. Αυτά τα gadget -όπως κάμερες, μικρόφωνα, ιχνηλάτες GPS και προηγμένο λογισμικό- έχουν προκαλέσει ανησυχία στις κορυφαίες υπηρεσίες των ΗΠΑ, οι οποίες φοβούνται ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για κατασκοπεία, κυβερνοεπιθέσεις και κλοπή δεδομένων. Σε απάντηση, η κυβέρνηση Μπάιντεν εξετάζει την πλήρη απαγόρευση της τεχνολογίας από αντίπαλα έθνη όπως η Κίνα και η Ρωσία.

Φανταστείτε κάποιον να ελέγχει εξ αποστάσεως το αυτοκίνητό σας από άλλη χώρα—αυτή δεν είναι σκηνή από ταινία αλλά πραγματική πιθανότητα, σύμφωνα με τις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ. Το προηγμένο λογισμικό και το υλικό που βρίσκεται σε κινεζικά οχήματα θα μπορούσε ενδεχομένως να υποστεί χειραγώγηση για να επιτρέψει στους χάκερ να αναλάβουν τον έλεγχο των αυτοκινήτων στους αμερικανικούς δρόμους ή ακόμη και να τα χρησιμοποιήσουν ως εργαλεία για να στείλουν ευαίσθητες πληροφορίες πίσω στο Πεκίνο ή τη Μόσχα. Καθώς η Κίνα γίνεται κορυφαίος παίκτης στην αγορά ηλεκτρικών οχημάτων, η επιρροή της στις ΗΠΑ αυξάνεται, ειδικά μέσω των έξυπνων αυτοκινήτων και των σχετικών gadgets.

Η υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Τζίνα Ραϊμόντο εξέφρασε την ανησυχία της για τον κίνδυνο που ενέχουν οι κινεζικές και ρωσικές τεχνολογίες στα αμερικανικά αυτοκίνητα. Αν και αναγνώρισε ότι ο τρέχων αριθμός οχημάτων με τέτοια gadget είναι χαμηλός, η κυβέρνηση λαμβάνει προληπτικά μέτρα για την αντιμετώπιση της απειλής για την ασφάλεια. «Τα αυτοκίνητα σήμερα διαθέτουν κάμερες, μικρόφωνα, εντοπισμό GPS και άλλες τεχνολογίες συνδεδεμένες στο διαδίκτυο», δήλωσε ο Raimondo σε δήλωση. «Δεν χρειάζεται πολλή φαντασία για να καταλάβουμε πώς ένας ξένος αντίπαλος με πρόσβαση σε αυτές τις πληροφορίες θα μπορούσε να θέσει σε σοβαρό κίνδυνο τόσο για την εθνική μας ασφάλεια όσο και για την ιδιωτική ζωή των πολιτών των ΗΠΑ».

Η Κίνα απάντησε με οργή στην ανακοίνωση των ΗΠΑ, κατηγορώντας την Ουάσιγκτον ότι υπερβάλλει τις ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια και ότι στοχεύει άδικα τις κινεζικές εταιρείες. Ο Lin Jian, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, καταδίκασε τις ΗΠΑ για την επέκταση της αντίληψής τους για την εθνική ασφάλεια και την ανάληψη διακρίσεων. «Η Κίνα αντιτίθεται στη διεύρυνση της έννοιας της εθνικής ασφάλειας από τις ΗΠΑ και στις μεροληπτικές ενέργειες κατά των κινεζικών εταιρειών και προϊόντων», είπε ο Λιν. «Προτρέπουμε τις ΗΠΑ να σεβαστούν τις αρχές της αγοράς και να παρέχουν ένα ανοιχτό, δίκαιο, διαφανές και αμερόληπτο επιχειρηματικό περιβάλλον για τις κινεζικές επιχειρήσεις».

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ άρχισε να ερευνά τις πιθανές απειλές που θέτουν τα έξυπνα αυτοκίνητα που συνδέονται στο διαδίκτυο τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους. Μετά την αξιολόγηση των κινδύνων που συνδέονται με την ξένη τεχνολογία, ιδιαίτερα από την Κίνα και τη Ρωσία, εξετάζεται τώρα η απαγόρευση. Επιπλέον, οι περιορισμοί στο μη εγγενές λογισμικό θα μπορούσαν να τεθούν σε ισχύ έως το 2027, ενώ οι κανονισμοί υλικού ενδέχεται να εφαρμοστούν τρία χρόνια αργότερα για να δοθεί χρόνος στις αυτοκινητοβιομηχανίες να προσαρμόσουν τις αλυσίδες εφοδιασμού τους.

Ο John Bozzella, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Alliance for Automotive Innovation, αναγνώρισε ότι ενώ η κινεζική τεχνολογία στα αυτοκίνητα των ΗΠΑ είναι περιορισμένη, οι προτεινόμενοι κανόνες ενδέχεται να δημιουργήσουν προκλήσεις για τους κατασκευαστές αυτοκινήτων. «Δεν μπορείς απλά να γυρίσεις έναν διακόπτη και να αλλάξεις την πιο περίπλοκη αλυσίδα εφοδιασμού στον κόσμο εν μία νυκτί», είπε. Πρόσθεσε ότι το χρονοδιάγραμμα που παρέχεται από τον προτεινόμενο κανόνα μπορεί να είναι πολύ σύντομο για ορισμένους κατασκευαστές να κάνουν τις απαραίτητες αλλαγές. Η οργάνωση του Bozzella σχεδιάζει να συνεχίσει να παρέχει πληροφορίες καθώς αναπτύσσονται οι τελικοί κανονισμοί.

Οι ΗΠΑ αυστηροποιούν τους κανονισμούς για τους κατασκευαστές αυτοκινήτων, καθώς οι περισσότεροι από αυτούς χρησιμοποιούν κινεζικά gadgets. Ωστόσο, αυτός δεν είναι λόγος να δοθεί στους κινέζους κατασκευαστές αυτοκινήτων κανένα περιθώριο, λαμβάνοντας υπόψη το σκιερό παρελθόν του Πεκίνου όσον αφορά την κατασκοπεία και παρόμοιες δραστηριότητες.

Προς το παρόν, εξετάζεται η πρόταση για απαγόρευση ορισμένου υλικού και λογισμικού που κατασκευάζονται στην Κίνα και τη Ρωσία από αυτοκίνητα, φορτηγά και λεωφορεία στις ΗΠΑ, καθώς η Ουάσιγκτον εργάζεται για τον περιορισμό της παρουσίας της Κίνας στην αλυσίδα εφοδιασμού της κατασκευής αυτοκινήτων. Με παρόμοιο τρόπο, η κυβέρνηση Μπάιντεν είχε προηγουμένως αυξήσει τους δασμούς σε ηλεκτρικά αυτοκίνητα, μπαταρίες για ηλεκτρικά οχήματα και μια σειρά άλλων ειδών. Επίσης, έχει απαγορεύσει χωριστά την εισαγωγή γερανών φορτίου κινεζικής κατασκευής λόγω κινδύνων για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο.

Συνέχεια ανάγνωσης

ΗΠΑ

Παράπονα Τραμπ για τους Αμερικανοεβραίους! Τους στήριξα και δεν με στηρίζουν – “Μπλέξιμο” με Ισραήλ

Ο Τραμπ έχει επανειλημμένα καταφερθεί κατά των Αμερικανοεβραίων επειδή δεν τον υποστήριξαν περισσότερο και είπε τον περασμένο μήνα ότι οι Εβραίοι θα έχουν πολλές ευθύνες αν χάσει τον Νοέμβριο.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ λέει στον συντηρητικό ραδιοφωνικό παρουσιαστή Hugh Hewitt: «Το Ισραήλ πρέπει να κάνει ένα πράγμα. Πρέπει να είναι έξυπνοι για τον Τραμπ. Γιατί δεν με στηρίζουν. Έκανα περισσότερα από οποιονδήποτε για το Ισραήλ, έκανα περισσότερα από οποιονδήποτε για τον εβραϊκό λαό. Και δεν είναι αμοιβαίο, όπως λένε».

Δεν είναι σαφές εάν ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος για την προεδρία ήθελε να πει «Αμερικανοί Εβραίοι» αντί για «Ισραήλ» στην πρώτη φράση, αλλά συχνά συγχέει τα δύο και οδηγεί σε κατηγορίες ότι χρησιμοποιεί αντισημιτικά ρητορική.

Ο Τραμπ έχει επανειλημμένα καταφερθεί κατά των Αμερικανοεβραίων επειδή δεν τον υποστήριξαν περισσότερο και είπε τον περασμένο μήνα ότι οι Εβραίοι θα έχουν πολλές ευθύνες αν χάσει τον Νοέμβριο. Αλλά συνήθως δεν ισχυρίζεται ότι το Ισραήλ δεν τον υποστηρίζει, και μάλιστα μερικές φορές επικαλείται δημοσκόπηση που δείχνει ότι οι Ισραηλινοί τον υποστηρίζουν σε πολύ υψηλά νούμερα.

 

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή